Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Rikottás-meggyes lepény

2014.04.20. 07:00 Waka

Gyermekkoromban minden barátom almás pitét evett, egyedül mi ettünk almás lepényt, mivel a mi szakácskönyvünkben az volt a neve. Ráadásul néhol rombusz alakúra vágták, nálunk meg csak kockára. Felvágattam és is szegény anyámmal rézsút a tésztát, de azért az csak lepény maradt. Bántott piszkosul a dolog, pedig ugyanolyan sütemény volt ez is, az is. Bárcsak ma is ez lenne a legnagyobb problémám.

 

10.jpg

 

Az ünnepek közeledtével egy kis süteményre támadt kedvem. Ha már ünnep, ünnepeljünk, bár én nem vagyok hívő, de mégis csak négy nap lógás a melóból. Mondhatnám, hogy azért sütök, hogy legyen mivel megkínálni a vendégeket, de ugyan rosszul jár, aki váratlanul toppan be hozzám, mert én itthon biztosan nem leszek, be meg nem jelentkezett senki.

No, Nagypénteken nem kellett dolgozni, összedobtam hát egy finom lepényt.

 

Túró helyett rikottával készítettem, részben, mert olcsóbb, részben pedig alacsonyabb fehérje- és egyéb tartalmú.

Először a tölteléket állítottam össze. A rikottát villával összetörtem, hozzáadtam egy vaníliás cukrot, beleütöttem két egész tojás, és összekevertem. Igazából ezt úgy kellett volna csinálni, hogy a tojásfehérjét kemény habbá verni, és külön belekeverni.

 

5.jpg

 

Egy bő fél üveg házi magozott meggybefőttet lecsepegtettem, és szintén belekevertem. Erről sajnos nem készült kép, de esküszöm Tekintetes Járásbíróság, így történt.

 

1.jpg

 

A tésztához 50 deka finomlisztet összemorzsoltam 10 deka zsírral. A zserbó óta zsírral készítek majd' minden süteményt.

 

2.jpg

 

Beletettem egy-egy zacskó sütőport és vaníliás cukrot, egy csipet sót, négy púpozott evőkanál cukrot, beleütöttem két egész tojást, és rákanalaztam 150 g tejfölt.

 

3.jpg

 

Alaposan összegyúrtam a hozzávalókat. Egészen pontosan volt egy kis gubanc. A recept alapos elolvasása után kiderült, hogy ez a mennyiség 2 dl tejfölre és gáztepsire vonatkozik. A régi házgyári Komfort ST sütőhöz volt egy mély tepsi, de az 36,7 mm széles, és nagyjából 3 mm híján nem fér be az új Fagor sütőbe. Két dolog következett ebből: a tésztához hozzá kellett adnom még 10 deka zsírt – tejföl nem volt több itthon –, hogy elég puha legyen, és a tészta kicsit vastag lett. Talán nem lesz annyira rossz.

 

4.jpg

 

Kettéosztottam a tésztát, az egyik egy cseppet nagyobb lett, kinyújtottam, ez került alulra.

 

6.jpg

 

Megkentem a töltelékkel, aztán kinyújtottam a másik tésztát, és befedtem vele, a tetejét késsel megszurkáltam.

 

7.jpg8.jpg

 

A vastag tészta és töltelék miatt lassan sütöttem, 20 percig kettes, 30 percig hármas fokozaton, a végén 10 percig rápirítottam négyesen. Nem lett túl barna, de tökéletesen megsült.

 

9.jpg

 

És nagyon jó lett.

 

11.jpg

62 komment

Címkék: meggy pite ricotta vanília lepény rikotta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr756051517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.20. 09:26:03

Szép. Házias. Ez az igazi, ettől jó.
A meggy nagyon szép, jófélének tűnik, veszed vagy termeled?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 09:40:55

Ez finom! Érdemes volt annyit szenvedni vele - mégis ünnepelhettél: jó lepény készült!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.20. 13:39:04

Szép napot!
Megjöttem a hegyről, kémiaóra volt a hernyóknak. Majd' agyvérzést kaptam a permetezőtől, ötször dugult el.
@pizzaszeletvágó: Itt szedtem: www.szeddlemagad.hu/maps/veszprem.html
@Andrass9: Annyi szenvedés azért nem volt, csak pillanatnyi rövidzárlat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 15:24:16

fincsa

régen, nagyon régen, boltban lehetett kapni valami mákos pitét, én úgy nem rajongok a mákért, de megyeszem,
na az a pite fenomenális volt, nagyon világos tésztája volt, és valahogy mintha ropogós lett volna, anélkül, hogy ropogósra lett volna sütve,
a máknak furán nagyon jó íze volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 15:28:26

ma reggel tejesgidát vágtunk, holnap abból lesz sült kecskecomb...

2014.04.20. 16:11:15

@Babette_: megyek locsolni! :) Kapok belőle? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 16:26:29

@Babette_: Én is én is én is!!!
Életemben nem ettem kecskehúst, sem nem szopós állatot - ez csak jó lehet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 16:28:15

@Babette_: Feleségem sütött most valami mákos sütit meggylekvárral a tetején és citromos tojáshabbal takarta be. Ha a habot pirosabbra sütötte volna ...
Már elfogyott az utolsó szemig és én is besegítettem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 16:32:12

@Waka: Én meg spenótot szüreteltem. Tegnap lejött majd két kiló, abból főztem parpürt. Ma is pont akkor mentem ki szendi, amikor megeredt az eső. Gondoltam, inkább ázzak meg, de locsoljanak a fentiek. ez is másfél kila lett. Ezzel leszedtem majdnem 2 sort a hatból !
Akkora a levél, hogy még 1kutya tenyerét is betakarná!
Január 9-én vetettem két ágyást, hogy leszüretelem, mielőtt oda mennének a koktélparadicsomok. Igazam lesz, mert a jövő héten elkezdem telepíteni a palántákat.
Waka, te is készülj, rövidesen viszem a te palántáidat is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 16:33:00

@Babette_: Mennyi húst tudsz kivenni egy tejes gidából? Hat-nyolc kilót?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.20. 16:47:18

@Andrass9: Akkor eheted a spenót rogyásig. Ma szedtem egy kilónyi mezei sóskát Kistesónak, ő szeretei, és meg is eheti. Én is a jövő hét végére terveztem az ültetést, a paradicsomok fél méteresek, és pár már virágzik. Elmennék én a palántákért, de egyszerűen nem jutok el Budapestre, pedig munka ügyben is kellene, de nagyon el vagyok havazva.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 17:05:23

@pizzaszeletvágó: termeszetesen:)
@Andrass9: yzoposat meg én se. Majd beszámolok.
a kettobkl lett 12 kg. 6 hetesek voltak

2014.04.20. 17:13:51

@Andrass9: van még tartalékban egy kis "красная Москва" illatosítóm, erre a célra, azzal mehetünk Babette_-hez.
Azért csúnya dolog Waka palántáit ellopni, és még előre be is jelented!

@Waka: Én is ugyanezt a kémia órát akartam megtartani, de csodák csodájára esett az eső! Február eleje óta először. Most nem tudom, sírjak vagy örüljek. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 17:48:59

@Waka: Sebaj / úgyis terveztem, hogy meglátogatlak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 17:51:35

@pizzaszeletvágó: A bejelentéssel egyben jogossá is tettem az akciót!
Nálam ma esett annyi, hogy kedden a birset permeteznem kell. Mindenki más boldog a kertben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 17:53:11

@Babette_: Az nem kevés. Azt hittem, te már ettél ilyen kicsiket, de nem tudom miért voltam benne oly biztos.
Mér' nem tanú'sz????

susztertangó 2014.04.20. 18:05:16

Ez bizony jó lett volna reggel! A hűtőben csak fél adag maradék körömpöri és fél adag székelykáposzta volt. A fúziós konyha jegyében összeforraltam és két tojást ütöttem rá, mert túl zsírosnak láttam. Volt némi csem.ub. is. Meg Unicum később bögre vörösbor a rezveratrol miatt. Úgy tűnik túléltem a tegnapi támadást.

U.I. Ica szerint moslékot eszem :-((
ui.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 18:08:49

@Andrass9: egyszer volt egy kicsi,par hónapos,de o mar nem volt szopos
egy vizsga utan mindig pihenek egy napot,máshogy nem bírnak. Igy is nagyon nehez.
elotte egész napokat tanulok,tehat ha van ra 4 nap,akkor az 4szer 10-12 orat jelent, apró szünetekkel. Szoval kell egy nap pihenő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 18:22:57

@Babette_: Tanulást értem.
Tulajdonképpen hány kecskéd van? Mind megeszed, vagy tartasz tejnek is állatot, meg eladásra? Nem kell válaszolni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 18:24:16

@susztertangó: Mond meg Icának, hogy így született a székelykáposzta is! Persze nem olyan finom, mint ugyanaz körömpörkölttel ... A tojás meg csak lazította az ételt.

2014.04.20. 18:34:56

@susztertangó: sebaj, az én fejemet is meg szokták zavarni az ilyen kórokozók. (A tojás az tényleg durva, de tudjuk be a húsvétnak...) ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 18:45:29

@Andrass9: most ezt nem ertem...nem tudod?
ha meg igen,miert kerded?

\tanacstalan

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.20. 19:40:26

@Babette_: Öreg vagyok és szenilis :) Viszont ezzel meg is válaszoltad a kérdésemet!

Fenchurch68 2014.04.21. 08:32:10

Tegnap életemben először főztem egyedül kuktában, és még élek, és most teljesen fellelkesedve a sikeren a sonkaléből készült bablevest is éppen abban főzöm :D
(Igaz, hogy négykézláb, mert tegnap kicsit "felgurultunk" a hegyre. De a lóbalzsam csodákat tesz.)
@susztertangó: Abszolút nem ciki ilyeneket enni, melóhelyen csütörtökön a maradék borsólevesembe forráztam bele egy zacskó kínai tésztát, és reszelő híján belekockáztam egy darab aszott trappistát, volt olyan jó, mint amit a kollégáim rendeltek :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 09:21:00

@Kató néni: A kukta nem egy ördögtől való találmány. Rengeteg ételt lehet benne készíteni, ha sietős a dolgod, lásd pl. Mitzi ossobucoját:
blogkocsma.blog.hu/2012/07/25/ossobuco_konnyen_es_gyorsan
De ne ess abba a hibába, amibe fiatalkoromban a kukta ujdonságával játszó háziasszonyok estek, miszerint még a kakaót is kuktában főzték :)
Én például nem főznék ossobuco-t benne, de a rozsdás marhahust abban készítem. Sokáig a rizst is abban főztem, mert felforráskor elzártam és amikor kinyílt, a rizs is kész volt.
Sonkafőzésre (vagy csülökre) jó eszköz, tényleg nem kell 4-5 órát rotyogtatni és energiát takarítasz meg. Kuktában pedig még a tíz éves szárazbabot is meg lehet főzni :)
SOHA ne főzz benne sárgaborsópürét! Az egy konyhafestést hoz magával ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 09:31:39

Lányok reszkessetek - indulnak a locsolóbrigádok!
Sok locsolót kívánok nektek, hamár én nem jutok el hozzátok.

2014.04.21. 12:46:48

Kedves fiúk, lányok, gyerekek!
Őt már ne várjátok Húsvétra...
(figyelem: a nyugalom megzavarására alkalmas kép következik pizzaszeletvágó konyhájából, csak saját felelősségre kattints!)

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20888043-8c3ac554/581195

:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.21. 13:57:40

Szép napot!
@pizzaszeletvágó: Jöhet!
Egy kanyar megvolt, kicsit szusszanok, és megyek tovább.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.21. 14:17:47

szep. mekkora? jo nagynak tunik

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.21. 14:23:22

@Babette_: A kanyar? Olyan 6 km volt. Tőletek is látszik? :D

2014.04.21. 14:42:03

@Babette_: a nyuszi? 2,4 kg így a képen. Mínusz a sörét. :))) Szép példány.

@Kató néni: nekem olyan kukta kellene, aki elkészíti a köretet, zöldséget pucol, tésztát gyúr, kenyeret süt, csirkét nevel, halat pucol, mosogat, satöbbi, én meg csak a szakmunkát végezném: vásárlás, sütés, főzés, fűszerezés, gombászás. De szép lenne. Ezeket a funkciókat eddig hiába kerestem a boltban a kukták közt válogatva. :)

@Waka: nekem nem nagyon van hová mennem húsvét hétfőn népszokást ápolni, azt döntse el mindenki maga, hogy ez bánat vagy öröm. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.21. 14:52:33

@pizzaszeletvágó: es a to bi munka meg megcsinalja magat?:D

2014.04.21. 15:52:05

@Babette_: na jó, nem volt teljes a felsorolás :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.21. 17:09:01

@pizzaszeletvágó: Az jó. Mifelénk a pénzkunyerálást ápoltuk, amiből hamar elegem lett, utána jött a hörpölés kora, azt meg már nem bírja a szervezetem. Maradt a kert, meg a természet, annak van némi haszna is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 17:17:53

@pizzaszeletvágó: Ilyen kuktát a Zepternél keress ...
Nekik minden van, ha van elég pénzed.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 17:20:56

Nálunk összegyűlik az utca fiú csapata 25 és 30 év között. Minden évben végiglátogatják az utca családait, ahol gyerekeskedtek. Beszélgetnek, jól érzik magukat. Ez szerintem nagyon jó - különösen a mai világban!

2014.04.21. 17:50:12

@Andrass9: teljesen fantáziatlan módon a vadnyúlból vadas nyúl lett a tőled tanult zsemlegombóccal. :)
Ezt kérték, nem tehettem mást...

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.21. 18:16:18

Látom, hogy a korcsma hangos, munkálódik a cimbalmos, csak a korcsmáros nem kínálgatja a betérőket.:)

2014.04.21. 18:44:52

@látjátok feleim szümtükkel: pedig legalább húsvét hétfőn illene kínálgatnia! A kocsma nem batyusbál! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 18:46:20

@látjátok feleim szümtükkel: cimbalmos is, meg a citerás is ...
A kocsmáros meg főzi a posztokat.
Szívesen kínálok mindenkit, aki szereti a legjobb tojáslikőrrel! Ebben a feleségem profi. Volt olyan év, hogy kanállal kellett kicsalogatni az üvegből ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 18:47:16

@pizzaszeletvágó: Akkor biztos jót ettek! A szakácsnak nem sok választása van, ha a vendég rendel ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.21. 18:50:40

@Andrass9: Az oké, de hogyan került bele a feleséged az üvegbe? És pont kanállal kell kicsalogatni? Hogyan csavartad el a fejét hajdan? Vettél egy 60 részes evőeszköz-készletet? :D Megannyi kérdés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 19:03:21

@Waka: Jó régen volt az, tán igaz sem volt. Vagy negyven éve sikerült behálóznia :)
Azt hiszem, életem első sóletjével sikerült megfognom. Az albérletben nem volt sütő, csak olajkályha, meg rezsó. Bepakoltam mindent a fedeles jénaiba és feltettem a kályhára, majd meg elmentünk moziba. Csak azt hagytam ki a számításból, hogy kétrészes volt a film ...
Azóta se sikerült olyan jót főznöm :)
Evőeszközkészlet: Már a gyerekek is kiskanálhiányban küszködnek.
A nagyobbik nem kért többet: az elfogyó kiskanalak jelzik, hogy most már nagyon kellene mosogatni.
A kisebbik korlátlan mennyiséget képes a mosogatóban felhalmozni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 19:06:11

@látjátok feleim szümtükkel: A válogatósabb alkeszeket Teleki Villányi Merlot-val kínálhatom. 14%-os, 2011-es évjárat.

2014.04.21. 19:16:43

@Andrass9: megisszuk..., 14%? az már majdnem vermut

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.21. 19:19:04

@pizzaszeletvágó: Ezek a Teleki borok most nagyon erősek. 13% alatt nincs is a madarasban.

2014.04.21. 19:25:44

@Andrass9: egyáltalán nem baj, ha természetes módon, a szőlőből származik a cukor és az alkohol, elbírunk vele.

A kétrészes film a moziban a Ben Hur volt? Attól nekem is voltak problémáim.

@Waka: neked operatőrnek vagy filmrendezőnek kellett volna menned... :)

susztertangó 2014.04.21. 22:52:36

@Andrass9: Ezért van nekem használatban csak 2 kés, 2 villa, 2 kanál, 2 kis kanál.Sajnos ezt lábasokkal nem tudom.Így aztán mosogatok örömmel, nem kell később körömmel :-))

Topy 2014.04.22. 21:10:39

pite vagy lepény, tök mindegy, az a lényeg, hogy finom! :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 10:38:03

@Topy:

Nono! Kérdezz meg egy amérikait, hogy pite helyett elfogad-é egy lepényt?

Topy 2014.04.24. 10:52:16

@látjátok feleim szümtükkel: akik ketchupot raknak a pizzára, azoknak nem adunk a szavára! :D

Topy 2014.04.24. 11:12:21

@látjátok feleim szümtükkel: tudomásom szerint: a pite omlós tészta és két tésztaréteg között van a töltelék, a lepény meg kelt tészta és a tetején van a töltelék (javítsatok ki, ha tévedek); úgyhogy Waka sütije akkor is pite ha lepénynek hívja :) - az a lényeg, hogy finom legyen! :)
szerintem egy amerikai sem köthet bele, hogy ez nem pite :)

mondjuk egy sonkás-túrós pitére akár rakhat is!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 11:18:11

@Topy:

Értelek én, de............nem láttad még az Amerikai pite (American Pie), 1999-es vígjátékot?:D:D:D

Topy 2014.04.24. 11:29:52

@látjátok feleim szümtükkel: de! :D:D:D
arra extra csípős ketchup kell! :D:D:D

2014.04.25. 18:05:36

@Topy: Igazad van, hmmm, eszembe jutott a mágnás pite, le is adom a rendelést az illetékesnek... :)))