Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Piros gomba curry

2014.04.18. 07:00 Andrass9

Fantasztikus extra gombákat kaptam a madarasban. Megvettem, ami volt a polcokon, hogy megosztom a fiammal. A családban mi ketten - illetve már hárman - (sőt mintha már négyen is) - szeretjük a gombát és az emlékezetes ördögszekér gomba most is tetszik. A másik a fehér shimejii gomba, amit még soha nem ettem, de nagyon rokonszenves volt. Amúgy is féláron adták, legalább olcsóbban kapunk gombamérgezést ...

45.jpg

Amikor curryt készítek, mindig nagy mennyiségû zöldséget sütök le picikét - hogy még ropogós maradjon. Nosza nagy kutatás a hûtõben, mit találok.

Volt ott

  • 1 cukkíni
  • 1 padlizsán
  • 1/2 póréhagyma
  • 1/2 nagy fehérhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 1/2 lime
  • gyömbérgyökér
  • kis galanga gyökér
  • 1 szál citromfüvet leszedtem a cserépbõl
  • 1 kis rozmaring sem árt
  • van szép saját csili paprikám is egy
  • 2 doboz kókusztej (a Vitasia márka bevált)
  • 1 thai piros curry paszta (opcionális)
  • 1 ek kurkuma por
  • 15 dkg basmati rizs (2 személyre elég)
  • 6 ek ghí (tisztított vaj)
  • 30 dkg fehér shimejii gomba
  • 2 db ördögszekér gomba
  • 20 dkg csirkemell nyesedék

10.jpg

A wokot elõvenni lusta vagyok, használom a nagy teflon serpenyõmet, amiben ghível alapozom a zöldségek sütését. Amúgyis egyesével pirítom ilyenkor a zöldségeket, mert mindegyik más-más sütési időt igényel. A zöldséget előre felaprítom, általában julienre vagy 7,52x7,37 mm-es darabokra. A hagymát is laskára vágom inkább, mint kockára. A V szeletelőt csakis a védőfogóval használjuk, az a jószág (az eredeti német) piszok éles!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

 

Nekilátok a curry paszta elkészítésének, amibe belereszelek egy ujjnyi gyömbért meg a galanga gyökeret. Kés fokával szétzúzom a citromfüvet, de nem szeletelem fel, mert így könnyen ki tudom venni a szószból. A csilit kimagozom, mert azért ehetõ csípõsségûre szeretném az ételt megfõzni és nagyon apróra összevágom.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 23.jpg

Feldarabolom a gombákat

24.jpg

majd megborsozom, picit sózom és ezt is megpirítom egy evõkanál ghín. Hozzáadok egy nagyobb csipet sáfrányt, mert nagyon szeretem az illatát. Valójában ezt a pirított gombát is bele lehet keverni a zöldségekbe - nagyon sok főzés nem kell már neki. Nálunk viszont nem mindenki gombaevő, hát rájuk gondolva nem kevertem össze.

25.jpg

A serpenyõbe kis olivát loccsantok (hogy miért nem ghít, azt ne kérdezd, mert nem tudom), amibe belekaparom a reszelt gyömbért, a felaprított csilit, a citromfüvet. Egy evõkanállal rámerek a kókusztej tetejérõl, ami leginkább zsíros és belenyomom a tasakból a curry pasztát. Mivel gyakorlatilag annak minden összetevõjét már amúgy is beletettem, ez akár el is maradhatna (ha a csili friss volna), de abban az esetben jóval több csili kell hozzá.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

 

Az egész curry a csirkemellre lett bazírozva eredetileg, amit rossz szokásomhoz híven most is levagdostam a kutyának vett csirkemellcsontról. Gyönyörû, teljesen illatos csirkemell darabkák ezek és a kutya se veszi észre, hogy elloptam (tõle). Kell még halszósz a sózáshoz és egy kis gombás szójaszósz, hamár gombára hegyeztem ki a mai curryt.

30.jpg

Mikor a serpenyõben már szépen összeérett a curry paszta és levegõt sem tudok venni, annyira csíp a gõze, belekeverem a csirkehúst és kifehéredésig pirítom benne. Utánaöntöm az elsõ kókusztejes doboz maradékát, és lassú lángon átfõzõm. Belefacsarom a lime levét is. Ekkor kellett volna kettéválasztanom a curryt, de a "nemgombaevő" azt mondta, hogy nem kér az egész ételből egyáltalán, így ráteszem a gombát és felöntöm a másik doboz kókusztejjel. Kicsit fõzöm, kiveszem belõle a kifõtt citromfüvet és a szósz kész.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg
36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

 

Már csak a rizs van hátra, amit megpróbáltam a frissen hallott "rózsaszín" rizsként elkészíteni.

Egy fél kanál ghire borítottam a rizst és a legnagyobb lángon megpirítottam. Ez talán elég rózsaszínû lett. Kétszeres mennyiségû vizet forraltam a mikróban és a rizsbe öntöttem, majd tetõvel lefedtem. 24 perc múlva kész volt az is.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

 

Fotó számára tálalni már csak a rizs nélkült tudtam, mert azt azon nyomban megettem, annyira ízes volt. Jó ez a rózsaszínű rizs igencsak!

44.jpg

Csak sikerült a rizzsel is lefotózni - lett belőle nyitókép -, miután két nap keresés után megtaláltam a Wok rizsemet (beraktam a nápolyik közé .... )

Ez két nap múlva is remek volt, bár most adtam még hozzá a saját csilimből, hogy ütősebb legyen.

31 komment

Címkék: padlizsán curry gyömbér csirkemell kókusztej kurkuma csili sárgarépa cukkíni lime zöldpaprika ördögszekér basmati rizs ghí shimeii

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr165857726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.18. 07:07:19

A foto sor a rizsről nagyon jól sikerült.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 07:48:31

A blogmotor ellopta látjátok szemeim kommentjét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 07:49:34

@látjátok feleim szümtükkel: A rizs is nagyon jól sikerült :)
Ilyennek kellene lennie?

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.18. 08:13:23

@Andrass9:

Csodálkozok, hogy nem ismerted, mert felénk diákkoromban a menzákon és kocsmákban ez a fajta elkészítés általánosan elterjedt volt. Anyám is készítette így, és nagyon szeretem én is csak úgy magában. Egy a lényege, nem szabad nagy lángon pirítani, kb. úgy kell, mint amikor a tarthonyát pirítjuk.
Húslével( húsleveskockával ) felfőzve fokozható az élmény.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.18. 08:42:05

észrevettétek, milyen csodálatos a nyelv, ahogy alakul?
a madarasról mindenki tudja, mi az:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 08:58:44

@Babette_: Amikor elkezdtük a blogot, többen is megkérdezték még. Most vagy beépült az általánmos köznyelvbe mint rengeteg új kifejezés, lásd smittelni, vagy csak nem érdekli annyira az embereket. De valóban szépen nyomonkövethető a nyelv alakulása!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 09:03:37

@látjátok feleim szümtükkel: Mi mindig is pirítottuk a rizst, de csak átlátszó-fehérre. A húsleves kocka, vagy egy csipet sáfrány, vagy egy kanálka currypor mind-mind remek ízt produkálnak.
A kínai konyhában kifejezetten fehér, ragadósabb rizst szokás készíteni, amit lehet pálcikával is enni.
Érdekesség, hogy a thai éttermekben az USA-ban nem adnak pálcikát, hanem villát, kanalat. Az ottani dolgozókat/tulajdonosokat sem láttam pálcikával enni. Ott pergős, könnyű a rizs is. Úgy több szószt vesz fel amúgy is :)

Topy 2014.04.18. 09:12:01

szegény kutya már megint át van verve... :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.18. 10:13:40

Szép napot!
Csak benéztem, fut velem a ház, boltba is kell menni, immár ötödször. Majd jövök.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.18. 10:24:18

@Andrass9:

Az nem pirítás, erre csak azt mondjuk, hogy fehéredésig megfuttatjuk a zsiradékon a rizst. A pirítással színt kap, és pirult ízt. Ez a kettő együtt adja azt amit megettél.:)

Pirított tészta-, vagy tarhonyalevest szoktál főzni?

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.18. 10:25:13

@Waka:

Azért q...a nezét lehet a házzal futni.:)

2014.04.18. 12:18:54

Nagyon tetszik!
Főleg a zöldségek külön pirítása és a gomba elkészítése. (igaz, hogy én a zöldségeket 7,49x7,24 mm-es darabokra szoktam)

Basszus, lecserélem a hűtőt! Ez úgy látszik elromlott: ebben itthon csak egy darab parizer van és egy doboz tejföl. Utol kéne érnem futva Wakát a boltban házzal vagy anélkül...

Szóval könyvjelzőztem. Ha lesz még egy kis májusi pereszke, az lenne nagyon jó hozzá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.18. 19:56:56

Szép napot!
Ez az étel nekem csirke nélkül is jöhet. Minden összetevőjét szeretem. Elmúlik az ünnepi habzsolás, én is összedobok pár zöldséges ételt.
@látjátok feleim szümtükkel: Látnod kellene. Olyan, mint mikor megúsznak a csumiban.
@pizzaszeletvágó: A kertben voltam délután, el akartam intézni, amit még kellett, hogy holnap délután szabad legyek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.18. 20:07:41

Mára ezt tartogattam:
A paprika palánták az ablakpárkányon nevelődnek a konyhában és a nagyszobában. Az egyik paprika mellet a pohárban kikelt egy paradicsom. Nem csodálkoztam különösebben ezen, 14-féle paprikát és 15-féle paradicsomot vetettem, az lenne a csoda, ha nem lett volna valami kis kavarodás. Szép kis növény volt, hagytam hát. Igen ám, de úgy nőtt, mint a gomba, kezdte elnyomni a paprikát. Fogtam hát, kikaptam egy teáskanállal, és átültettem egy másik pohárba, amiben amúgy sem kelt ki a mag. Eltelt két hét, a paradicsom lassan előzgeti az egy hónappal korábban kikelt társait, és kikelt mellette egy paradicsom. A paprika mellett meg viszont még két paradicsom jelent meg. Na, ekkora káoszra viszont nem emlékszem az ültetés körül. Kíváncsi vagyok, milyen termést hoz majd.

2014.04.18. 20:20:19

@Waka: gerilla paradicsom. Biztos valami orosz fajta. :)))

2014.04.18. 21:00:51

@látjátok feleim szümtükkel: te figyeld meg ezek a paradicsomok kelet felől haladva elfoglalják Waka palántázó edényeit, és azután népszavazást írnak ki, hogy ők a szomszéd földjéhez akarnak tartozni.
:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.18. 21:19:57

@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Majd adok én a pofájuknak. Ha a szomszéd földjéhez akarnak tartozni, sétáljanak át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 21:43:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ollant nem szoktam főzni, viszont a rizs mindig úgy készül (kivéve, ha ragadósat akarok). Viszont ez a pirított nagyon izlik - felvettem a repertoire-ba!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 21:45:23

@pizzaszeletvágó: Az a méret nem jó, a 7,24 az már túl kicsiny, túlfő!!!
Gombával pedig szíved és forrásod szerint játszhatsz - a thai konyha szereti a gombát (a legtöbbet kis kucsmagombát ettem thai étteremben).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 21:47:01

@Waka: Vigyázz, mert szavadonfognak és otthagynak! Ezek már csak olyanok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 21:48:14

@Waka: Nálam csak egy mogyoróhagyma házasodott össze egy SanMarzano paradicsommal. Majd eldöntik a fődben, ki az erősebb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.19. 09:58:06

Szép napot!
@Andrass9: Attól tartok, a paradicsom fog győztesen kikerülni a küzdelemből.
Reggel 7 óta sürgölődöm a konyhában, vége lehetne már az ünnepeknek. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.19. 16:51:53

@Waka: A hátam közepét előbb, mint az ünnepi főzést!
Hál istennek az alsó szomszédasszony megajándékozott egy kislábas frissenfőtt halászlével. Mást még úgysem ettem ma ...
Csepeg már a sárgatúró!

susztertangó 2014.04.19. 19:18:00

Úgy látszik bekaptam valami ellenséges ágenst, reggel nem kellett a kávé, a reggeli, csak klasszikus Unicum. Most van valami kis hőemelkedésem, egész nap aludtam. Leerőltettem 3 lágytojást, legyen valami a gyógybogyók alá. Ez valószínű halálos, amire abból következtetek, hogy a vörös bor sem kell. Minden esetre van két napom ágyban punnyadni.Egyébként mindenkinek Áldott/Kellemes Húsvéti Ünnepeket.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.19. 19:52:48

@susztertangó:

Kapkodj kalciumot, az ilyen állapotban sokat segít.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.19. 20:21:51

@susztertangó: én ilyenkor bayaer aspirkn c + panadol két napig es kesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.19. 22:14:48

@Babette_: Aszpirin és 2x1000 mg C vitamin nekem működik!
Ha mégsem, akkor jön a kalapkúra, de az csak tüneti kezelés.