Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kocsonyapörkölt

2014.04.04. 07:00 Waka

„Karcsi barátom főzött mostanság maguknál, ő szabadabban tudta idejét beosztani, mint az asszony.

Gondolta, készít még egy szezonbúcsúztató kocsonyát.

Ki is vette a nyersanyagot a fagyasztóból, aztán ment hátra fűrészelni, és olyannyira belemerült a famunkába, hogy kicsúszott az időből, no meg kedve se volt a zöldséggel bíbelődni, gondolt egy merészet és föltette a kiolvadt húst, vagyis hát húsneműt pörköltnek.”

A fenti részlet az egyik kedvenc publicistám, Bächer Iván könyvéből származik. A szerző a közelmúltban hunyt el, adózzunk emlékének egy kocsonyapörkölttel, remélve, hogy az idézet miatt nem koncolnak fel az örökösök ügyvédei.

 

8.jpg

 

Úgy jártam, hogy Karácsony előtt megvettem az alapanyagot egy minimál kocsonyához. Nem magamnak persze, hiszen ez az étek nem köszvényesnek való. Úgy esett aztán, hogy elmaradt a kocsonyafőzés, és a hús ott árválkodott a fagyasztóban sorsára várva. Párszor szóba került, egyszer majdnem meg is főztem a kistesómnak, de aztán olyan hirtelen kitört a tavasz, hogy nem akadt fél nap ráérő időm kocsonyát főzni. A napokban aztán felhagytam a tépelődéssel, nagy merészen beillesztettem a középtávú étlap-koncepcióba, és szombaton megfőztem a kocsonyapörköltet.

 

A mintegy negyed négyzetméter bőrke és a két franciacsülök mellé a biztonság kedvéért vettem egy szép hátsó körmöt is. A hentes elég kelekótyán csapkodta össze, egy fél marék csontszilánkot bogarásztam ki belőle később tisztításnál, evésnél meg egy újabb adagot. A hatósági állatorvosok pecsételési mániájának köszönhetően bőrfaragással kezdtem az előkészületeket. A festéktől eltekintve szép tiszta volt minden.

 

1.jpg2.jpg

 

Két közepes fej vöröshagymát egy kanál zsíron megpirítottam.

 

3.jpg

 

A lángról félrehúzva hozzáadtam egy kanál pirospaprikát, majd kevés vízzel egyből felöntöttem. Beletettem egy fél kocka kiolvasztott házi lecsót és egy jó teáskanál édes, házi paprikakrémet. Sóztam, borsoztam, megszórtam őrölt köménymaggal. Egy kisebb fej fokhagymát összezúztam és azt is belekevertem az alapba.

 

4.jpg

 

A húsokat szépen beleágyaztam az alapba, kevés vizet öntöttem alá, lefedtem, a legkisebb rózsán a legkisebb lángra tettem, és négy órán keresztül hozzá sem nyúltam.

 

5.jpg

 

Nem a fenét. Fél óra múlva elkezdett derengeni, hogy kicsi lesz a lábas. Előkotortam hát a valamilyen pontgyűjtő akcióban beszerzett, soha nem használt WMF fleischtopf 24 edényem, és átrakosgattam bele az ételt. Később persze rájöttem, hogy egy pontosan ilyen méretű, szintén rozsdamentes, lengyelpiacon beszerzett edényt használok jó ideje levesfőzésre, és ott van a szekrényben, csak elő kellene venni. Beavattam hát az új kaszerolt, és utána már tényleg békén hagytam.

 

6.jpg

 

A köröm kicsit nehezen adta meg magát, de legalább volt benne egy kis rágható rész, a többi összetevő viszont vajpuha lett. Kiflikrumplit főztem hozzá, összetörtem villával, hogy feligya a szaftot. Ecetes csilit ettem mellé, volt belőle vagy hatféle az üvegben, segített szétcsapatni a lipideket.

 

7.jpg

 

Innen üzenem orvosaimnak, hogy tünetmentesen megúsztam a három napi kollagénzabálást.

77 komment

Címkék: kocsonya fokhagyma bors csülök lecsó köröm kömény bőrke désire

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr435891147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 08:27:30

Remek!! Jó lenne reggelire, ebédre meg vacsorára is :)
Iván sem fog pörögni a sírjában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 08:31:32

Ellopta a hozzászólásomat a blogmotor :(
MUKOGGY!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 08:33:25

A krumplit én is összetöröm villával - jó sok szaftját lehet úgy megenni.
A köszvényt meg a csilivel űzted el?

Fenchurch68 2014.04.04. 09:47:20

Meséltem már, hogy tizenhét évesen egyszer annyira szerelmes voltam, hogy megettem a kedvesem nagymamájánál a körömpörköltet? (Volt pacal is, választhattam :)

Topy 2014.04.04. 11:00:17

@Kató néni: a pacalt kellett volna! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 12:55:34

@Topy: Azért ANNYIRA nem volt szerelmes :)

Fenchurch68 2014.04.04. 13:22:17

@Andrass9: Na jó, az exférjem kedvéért pedig felültem a hullámvasútra.
A mostani ember kedvéért meg szalonnát sütöttem és ettem :D

1kutya 2014.04.04. 13:34:39

autentikus!

bár én a köményet ki szoktam hagyni belőle, dehát kinek a pap, kinek a paplan...:)

1kutya 2014.04.04. 13:36:25

@Andrass9: azt én is, és kihagyhatatlan mellőlle a friss FEHÉR! kenyér. mással nem is lehet tunkolni.

ja! körömpöriről úgy lehet legjobban megtudni, hogy megfőtt é, ha hozzáragad a cucc az ujjadhoz :-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 14:12:09

@1kutya: A poszt miatt kénytelen kellett elővettem a csodahüttőből az utolsó adagot a lefagyasztott kocsonyapörköltemnek, annyira jól nézett ki Waka posztja.
Köményt én is rakok bele, meg lecsót is (részletekben).
Most meg odaragad az ujjam a klaviatúrához ........

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.04. 15:04:14

@Andrass9:

Szerintem nem is volt a te pörkölted annyira jó, mert ha az lett vóna, akkor nem ragadna az ujjad a klaviatúrához.:)

susztertangó 2014.04.04. 16:35:04

@Kató néni: Vannak még nemszeretem kajáid???:-))))))

Topy 2014.04.04. 16:47:55

@susztertangó: ejnyemánno, mire készülsz!? :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.04. 19:40:56

Szép estét!
Mára végeztem. Meló után ástam, aztán itthon előkészítettem a hétvégi kaját, most melegszik a vacsora.
Holnap valószínűleg elültetem a krumplit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 19:59:11

@Waka: Jó estét!
Már vagy 15 paprika palántának van virágbimbója!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 19:59:52

@Waka: Ja, azt is akartam még, hogy dugig ettem magam a kocsonyapörköltedből :) Jót főztél!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.04. 20:00:21

@Andrass9: Ne B+! Mi lesz? Nálam elég nyeszlettek, 6-8 leveles a nagy része.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.04. 21:03:41

@Waka:

Nyugi! Jó lesz az. Az én paprikám még csak négy leveles, a paradicsom poharazásra vár, kb. 56- centis.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 21:33:06

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mondom, 56 centis palántákat én is szívesen látnék már :)
Jó, jó - typo volt :)))
Nem tréfálok, az inkubátorban tartott palánták baromi jól érzik magukat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 21:36:03

@Waka: Van még idejük, ne aggódj, de neked is készülnek palánták, szóval lesz mivel erősíteni!
Amúgy még egy kérdés (Columbot néztem): ugye te is kivágod a bőrből a festékes részeket? Nálam azt a kutya kapja egy kis főzés után.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.04. 21:39:45

@Andrass9:

Látod már a szemem sem a régi, nn 5-6 centisnek látom.:)
Persze, ezek melegkedvelő növények. Ezért nem szoktam én március 10-e előtt elvetni a magokat, mert mire megfelelő az idő a kiültetéshez, így is megfelelő méretűre nőnek.
Közben az edzést is megkapják, mert ahol nőnek, éjszaka lehül 18-20 fokra, nappal meg 25-30 fok és sok fény ban nekik.

Neked azokat a palántákat minden képen edzeni kell, nehogy vissza vesse őket a kiültetés.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.04. 21:47:33

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nem is amiatt aggódom, hogy kicsiny, hanem, hogy igen meg fog nőni, mire eljön a kiültetés ideje.
Én csak lefaragtam a festékes részt, nem pocsékolunk, itt nincs blöki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 21:51:34

@látjátok feleim szümtükkel: Készülök is az edzésre (futok le meg föl a lépcsőkön, hogy amikor kell, bírjam majd a gyűrődést :)
Van egy kis tapasztalatom azért palántázásban, nem ez az első évem a veteményesben, de köszönök MINDEN tanácsot, mert a jó pap ...
Készül a fotosorozat is, amiből egy poszt sorozatot tervezek egészen a betakarítás/tartósítás befejeztéig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.04. 21:53:01

@Waka: Faragás OK. Kültetni én meg a hónap közepe/20-a táján fogok, de előkészítek valamennyi füstölő nyesedéket, ha netán fagy jönne.

Topy 2014.04.04. 22:34:19

@látjátok feleim szümtükkel: Futópadra velük! :)
Palánták egymás közt: gyúrunk, vazzeg?

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.05. 07:11:25

@Andrass9:
Jogos a bőgés oroszlán....:)

@Topy:

Ha látnád a különféle fajtákat egymás mellett, ahogy egyik lehagyja növésben a másikat, akkor ezen nem is mosolyognál akkorát.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.05. 12:06:55

Szép napot!
Kész az ebéd, eszem kicsit, aztán irány a kert, elültetem a krumplit.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.05. 12:28:52

Innen üzenem orvosaimnak, hogy tünetmentesen megúsztam a három napi kollagénzabálást.----:)))
ez csak annyit jelent,hogy gyakorlatilag ráncmentes lettél.(persze ha és egyáltalán volt ilyesmid)

Topy 2014.04.05. 14:33:12

@látjátok feleim szümtükkel: láttam (2x200 négyszögöl kert és 2x800 négyszögöl szőlő volt régebben otthon, meg még némi gyümölcsös/kaszálós), de ez a palántát edzeni kifejezés akkor is mosolyt csal az arcomra :)

susztertangó 2014.04.05. 16:24:52

Annó Dominó kezembe került néha napján a Népszabó.Ha másért nem is (de)Bächer miatt tartózkodtam a gyakori olvasásától. Ugyanis az SI faktort mérő műszerem kiakadt tőle, hogy miért nem a Nemzetbe ír-akkoriban már nem volt se Baróti se Ruffy, az egy Kristóf nem volt elég. :-((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.05. 18:15:40

@vörösbor(de)minőségi: A legtöbb redőzött részem még gyárilag az, a többit sem vasaltatom, inkább némi súlytöbblettel igyekszem tünetileg kezelni.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.05. 18:29:36

@Waka: de azé viccen kivül ez azé egy nagyon emberes kaja!
kedves egésségödre-ha ezt kívántad.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.05. 18:39:30

@vörösbor(de)minőségi: Köszönöm! Ilyen bőrös, inas, porcogós ételt már másfél éve nem ettem, rám fért egy kis dőzsölés, és igen jólesett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.05. 19:29:31

@Waka: Ami nagyon jó, hogy nem büntetett meg az élet!
Én például ezt az eledelt BÁRMIKOR meg tudom enni!
Szerencsére se köszvény, se orvos nem tilt el tőle ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.05. 19:30:33

@látjátok feleim szümtükkel: Mot éépen előkészítettem két ágyást számukra. Ha nem lesz fagy, mennek a fődbe!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.05. 19:31:36

@Andrass9: Most éppen akart az lenni. Nomeg azt is ki kell várni, hogy kigyúrták-e eléggé magukat a palánták :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.05. 19:35:41

No, hogy ne sírjon a szátok, ezt írta Bálint gazda:

www.balintgazda.hu/kedves-hugom/februar/februar-vege.html

"Kiültetés előtt egy héttel a palántákat edzeni kell a sanyarúbb körülményekhez, a legjobb, ha kirakod őket az erkélyre, napos helyre, de ha hideg az éjszaka, akkor még védett helyre kell menekíteni őket."

Április közepe előtt nem célszerű paprikát és paradicsomot kiültetni. Káposzta félék mehetnek hamarabb is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.05. 19:38:43

@Waka:

Egészségedre.
Azért annyit hagy jegyezzek meg, mutatósabb lett volna az ételed, ha a bőrt kisebb darabokra vágod.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.05. 19:40:14

@Topy:

Én azon mosolygok, hogy az acélt is edzik.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.05. 20:03:27

@látjátok feleim szümtükkel: Hááát ... érdekes volt olvasni a hozzászólásokat. Magam részéről gyakran elolvasom Bálint Gazda ajánlásait, de bizony nem sokra tartom a túlzott általánosításai miatt.
Biztos ő tudja jobban ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.05. 20:10:57

@Andrass9:

Pedig nagyon okos és élőben is nagyon szimpatikus ember. Szerintem ő is "szakbarbár", azt hiszi mindenki tudja azt, amit ő tud, ezért néha másnak lényeges kérdésről szót sem ejt. A fenti idézetben pl. nincs benne ( persze ő már tudja régóta ), hogy amikor a palántákat edzeni kezdjük, első alkalommla a tűző napra nem rakjuk, mert a nap megégeti a gyenge levelet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.05. 20:23:48

@látjátok feleim szümtükkel: Hát igen ...
Tavasszal a legnagyobb gond, hogy megfelelő induló árnyékot találjakl a hibiszkuszoknak. Azok általában kinn töltik az év felét, de ha megkapja a nap az induláskor, akkor bizony (vagy szerencsére?) alaposan vissza kell vágni, mert eldobja az összes levelét. Én mondjuk örülök ilyenkor, mer formára tudom szabni!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.05. 20:35:05

@Andrass9:
Na látod, pl. a hibiszkuszt is kell edzeni a kinti levegőhöz, fényhez. Nálunk már kint vannak, és szerencsére még nem olyan erős a nap, mint április vége felé, és nem égette meg, szépen virágzanak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.05. 21:22:52

@Andrass9: Éppen most csúszik lefelé őfelsége V. Gösser.
@látjátok feleim szümtükkel: Az eredeti mérethez képest ezek a kisebb darabok.
Éppen ez megy: www.youtube.com/watch?v=7x09GR8VFEU

Fenchurch68 2014.04.05. 21:58:13

@susztertangó: Nemszeretem kajáim? Hmmm, lehet hogy ha a kedvesem paradicsomos káposztát főzne, azt még az ő kedvéért sem enném meg. Kész szerencse, hogy ő se szereti.
Viszont a kínait igen, úgyhogy ma édes-csípős csirkét csináltam pirított zöldséges tésztával, és már kész vagyok a holnapi zöldborsólevessel és rakott krumplival, mert tegnap bicikli-migráció történt, és holnap kipróbáljuk, fel tudom-e vinni a hátamon a Fehérkőhöz :)

susztertangó 2014.04.05. 23:50:17

@Kató néni: Ó Te szegény, ott van a szavazó helység?

Fenchurch68 2014.04.06. 02:58:23

@susztertangó: Bár ott volna, oda legalább feltalálok :)
De a város valami olyan pontján van, amit még a kedvesem sem ismer, úgyhogy külön kaland lesz megkeresni. Oda is el lehet menni végül is biciklivel :) (Ő nagyon szeret és tud bringázni, én nem is tudok jól, huszonévesen tanultam, kicsit rettegek még rajta, de most már majd mehetünk együtt.) Most sütöm a szendvics-helyettesítő töltött kifliket, remélem nem mossa el az eső a túrát.
Azért összedobtam egy brownie-t is, azt még én is hajlandó vagyok megenni.

susztertangó 2014.04.06. 06:29:38

@Kató néni: :-))))Parádi Csomós Káposzta? Ki tuggggggya?! Hátha jő egy oan, akiért megeszed...:-))"Sohase mondd...."@Topy: vette a lapot és tovább is fejlesztette. Hehe.Aztán jó helyre xelj!:-))

Fenchurch68 2014.04.06. 08:37:20

@susztertangó: Tudod, ha az ember válogatós, az azt jelenti, hogy nem eléggé éhes :D
Igyexem megfelelő helyre húzni azt az x-et, de nagy illúzióim nincsenek, hogy ez mennyit fog számítani. A nagylányom most szavaz először, érdekes látni, hogy mennyire igyekszenek tájékozódni ő is, meg a barátai is.
Tegnap nekem is nőtt a tájékozottságom, hogy minél megalapozottabb döntést tudjak hozni: a zöldségeket a szegfűs újságra pucoltam, a krumplit meg a jobbik félére.
Biciklizés lefújva, esik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.06. 08:44:24

@Kató néni: én simán képes vagyok éhes maradni nagyon durván is, ha a kaja nem nyeri el a tetszésemet.:)

Fenchurch68 2014.04.06. 10:01:15

@Babette_: Én is, hát még ha a pasi nem nyeri el a tetszésemet :D
Segítséget kérek. Nem bírom nézni, hogy az ember hét közben mirelit rösztit eszik, tehát elősütök neki sajátot, és eldugom a fagyasztóba, hogy legyen mihez nyúlni :) Viszont én még sose ettem ilyen bolti cuccot, nem is áll szándékomban, ez főtt reszelt krumpliból van inkább, nem nyersből, jól gondolom?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.06. 10:22:53

@Kató néni: életemben sem csináltam rösztit, enni is csak egyszer ettem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.06. 11:39:03

@Kató néni: Nálunk főtt, KIHÜLT reszelt krumpli az alapja. Ha a krumpli másnapos, még jobb.
Van aki nyers krumpliból készíti tojással (2 tojás/1kg krumpli), liszttel - ez jobban összeáll.
Ha főtt krumpliból készíted, csak fűszerezni kell picit és zsíron (lehetőleg szalonnazsíron) pirítod ropogósra. Esetleg aranyszínűre pirított hagymát is tehetsz bele.
Ahány ház, annyi recept és szokás.

Topy 2014.04.06. 11:40:44

@Kató néni:
blogkocsma.blog.hu/2012/06/26/_milyen_cimet_is_lehetne_adni_ennek_az_eteknek_hogy_p_a_se_akadjon_ki :)
felénk paprika nélkül csinálják, jó fokhagymásan; vagy szolídan, ha társaságba kell menni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.06. 17:04:34

@Topy: Szegény Kató néni! Ha végigolvassa a kommenteket, az életben nem fog többet lepcsánkot sütni :)

Fenchurch68 2014.04.07. 13:06:32

Kipróbáltam egy számomra új palacsintasütőt, három tojásnyi tészta ment a kukába, nem tudtam megenni ennyi rongyos palacsintát :)

Fenchurch68 2014.04.07. 13:08:22

@Andrass9: Hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának, sütöttem, sütök, és még fogok is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.07. 13:23:26

@Kató néni: Még ha csak szádra volt új, akkor sem ártana egy frissítés a bevonaton. Nagy füsttel jár, de megéri. Ha az eddigi tulajdonosa nemigen használta (és valószínűleg kisikálva tette el), akkor a házi bevonat/beavatás bizony elfáradt rajta.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.07. 13:25:10

@Kató néni: bizonytalan bringásnak egy tanács:amikor "hátra akar nézni" akkor csak vállig forditsa el a fejét-igy is lát már jól-mert amennyiben igazándiból hátra!!!néz akkor önkéntelenül is a kormányt kissé elforditja-na és itt a baj izibe....
persze a visszapillantó ezt megoldja :)) de sok bicajon nincsen-akkor marad az óvatoskodás.

Fenchurch68 2014.04.07. 14:54:46

@Andrass9: Köszönöm a jó tanácsot, különösen a szádra/számodra distinkciót :)
@vörösbor(de)minőségi: Nekem mindössze annyi bajom van, hogy túlságosan koncentrálok, és ultrahangon visítok, ha jön egy akadály. Ezzel a hendikeppel azért túl vagyok pár biciklitúrán, de teljesen másképp állok hozzá, mint a gyerekeim, akik hároméves koruktól bicikliznek. Most lesz egy igen türelmes trénerem :) meg egy nagyon kedvemre való terep. Valaki arra tanítson meg, hogy kell elengedett kézzel biciklizni.

Fenchurch68 2014.04.07. 14:56:24

@vörösbor(de)minőségi: És persze visszapillantóm is van :) a kedvesem azt mondta az exférjem által felkészített biciklimre, hogy olyan, mintha a szalonból tolták volna ki...

Topy 2014.04.07. 15:49:33

@Kató néni: az eddig elmondottak alapján úgy gondolom, az elengedett kormánnyal biciklizés még várhat egy kicsit :)

Fenchurch68 2014.04.07. 16:33:23

@Topy: Falura, kabát alá jó lesz, amit biciklizés terén fel tudok mutatni :) A hegyre meg felviszem a hátamon. Almás pitében jobb vagyok, de hát az élet nem méznyalás :D

susztertangó 2014.04.07. 16:40:53

A kedvesed fogja a kezed miközben pedálozol??? --------------------------------------------------
Valaha volt bicajom és tudtam elengedett kormánnyal menni, ez 1956-62 körül volt.Pár éve Siófokon béreltem egyet és amikor már nem akartam eldőlni vele és biztosan ment a tekerés, kipróbáltam a kormány elengedését. Hát nem! De, ha csak az ujjam begye érintette, akkor ment a dolog... ki érti ezt?
--------------------------------------------------

vörösbor(de)minőségi 2014.04.07. 17:29:39

@Kató néni: aranyos lehet ez igy mind a felszereltséget mind pedig a használót tekintve :))))
az ultrahangot pedig csak nyugodtan-aztat ugyis csak a denevérek hallják....