Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Klasszikus vadas marhaszelet zsemlegombóccal néhány kis csavarral

2014.03.27. 07:00 Andrass9

A csavarokat majd apránként kicsavarom.

A családom ki nem állhatja (szerintem a gyerekek csak nem ismerik), ezért nálunk nem készül. Sem a vadas, se a zsemlegombóc. Én meg nagyon szeretem. Megtudta ezt egyszer kedvenc szomszédasszonyunk, és meghívott rá ebédre. Isteni volt. Ez gondolom látszott is rajtam, mert máskor is kaptam hasonló meghívást.

Hogy én is besegítsek, egyszer én fõztem a zsemlegombócot (még anyám tanított rá, mert otthon volt vadas :) . Annak akkora sikere lett, hogy azóta mindig én fõzöm nekik a gombócot - ha meghívnak.

Jellemzõ módon elkanászodtam, és már én kértem, hogy fõzzenek megint. Eközben a csodahüttõben szépen felszaporodtak a pácolt hátszínszeletek, amivel valamit tenni kellene. Zöldség is van itthon - mi lenne, ha kivételesen én fõzném az egészet? Azért rákérdeztem, hogy nem készülnek-e a hétvégén vadast készíteni, de azt mondták, hogy nem. Így viszont szóltam, hogy én meg igen, és viszek át, ha kész lesz.

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1 kg hátszín vagy rostélyos
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérgyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 vereshagyma
  • 1 alma
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 1/2 dl oliva olaj
  • 2 dkg vaj
  • mustár, tejfel, cukor
  • babér, borókabogyó, pici rozmaring, kakukkfû, egészbors, szerecsendió, só

10.jpg

A húst a csodahüttõbõl varázsoltam, ahova akkor tettem, mikor már megérleltem a hús jófajta fûszerekkel. Marhát - ha alkalmas steaknek - felszelem 3cm vastag szeletekre és mindig fûszerezem, csak pár nap múlva fagyasztom le. Addig elvan a hûtõ leghidegebb sarkában (+2C fok).

Elõvettem egy szép nagy lábast, aminek van jól záró fedele (mintegy 5 literes, de ez a 4 literes is pont jó volt). Olivás vajban kettesével körbepirítottam a hússzeleteket és tányérra tettem.

Az összetevõ lista szerint kevesebb a zöldség, mint a hozzátartozó képen látszik, ugyanis elég lenne annyi is, de én most ezt a rengeteg gyökérfélét használtam fel. A párcentis hasábokra vagdosott répákat, zellert beleszórtam a maradék forró olajos vajba egy kiskanál cukorral. Rászórtam vagy 6 tekerésnyi borsot és egy negyed szerecsendiót is a tetejébe reszeltem. A zöldséget kevergettem, lefedtem - szóval kicsit pároltam/pirítottam.

11.jpg 12.jpg

Mivel a hússzelet vastagnak tûnt, azt is megfeleztem - de csak egyet. Klopfolni nem kellett, elég puha lett az érlelés alatt, nomeg megpuhul az szépen, lassan anélkül is.

13.jpg

Kiszedtem a lábasból a párolt zöldséget, és elkezdtem rétegezni a dolgokat:

Hagymakarikák a fenekére, hogy ne süljön le, vékony réteg párolt zöldség. Arra egy réteg hús, majd citrom, alma és lehámozott narancs karikák (a narancshéj elég keserű tud lenni). Újabb húsréteg és így tovább, míg el nem fogyott minden összetevõ. Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen a tetejéig érjen. A végén a teatojásba rejtettem az apróbb fûszereket és azt is ment a lébe.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Bõ két órát hagytam kislángon fedõ alatt rotyogni. Ha öregebb, vagy nem érlelt a marha, addig fõzzük, amig a hús szét nem válik, vagyis teljesen megfõtt. Ekkor kivadásztam a húsokat egy tányérra, a babérleveleket meg a komposztba. A puhára fõtt zöldségeket, gyümölcsöt botmixerrrel eldolgoztam (a citromhéj miatt sem kell aggódni, puhára fő rendesen). Adtam hozzá kevés tejfelt, egy evõkanálnyi mustár és kis cukrot. A botmixer szép símára kidolgozta (lehet turmixgépben is, csak vigyázzunk, mert a forró pép csúnyán be tudja az arcunkat teríteni, ha a turmix teteje leugrik (elõfordult már ...) A szószt kimertem egy szebb tálalóba, a maradék liternyit pedig két adagban betettem a fagyasztóba, olyan sok lett.

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Már csak a zsemlegombóc van hátra. Most nem egyszerre készült a körítés a hússal, mivel nem tudtam megbecsülni, meddig kell a húst fõzni. A pálladt zsemlegombóc viszont lehangoló tud lenni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg szikkadt kenyér
  • lágy nokedlitészta (3 tojás, 60 dkg liszt, víz, só)
  • petrezselyemzöld
  • zsír
  • vaj

Erre a célra friss kenyér nem alkalmas, mert nem tudnám apróra vágni. Az sem utolsó szempont, hogy jobban szeretem a szikkadt kenyér ízét a zsemlegombócban. Az valahogy egy kicsit más. A kenyeret félcentis szeletekre vágtam, a héját a kutya kapta (mert mindig reklamáltok, hogy nem adok a kutyának semmit). A szeleteket összefogva szintén félcentis csíkokra, a csíkokat pedig kockákra vágtam. Így fél centis kenyérkockák (és tetemes morzsalék) születtek. A kenyeret a sütõbe tettem, hogy teljesen kiszáradjon (persze közben 40 zsemlét is szárítottam prézlinek, csak a mai zsemlék már nem olyan jók a zsemlegombócba) . Egy púpos evõkanál zsíron nagy serpenyõben pedig szépen megpirítottam. A zsírra (vagy, ha akarod, akkor olajra) szükség van, mert amúgy elázna tésztában a kenyér.

21.jpg 22.jpg

A nokedlihez 3 tojást háromszor annyi vízzel, kávéskanálnyi sóval felvertem, a lisztet szép lassan hozzáadtam és lágy nokedlitésztának kidolgoztam (igen, én kidolgozom a nokedlitésztát). A géppel még úgy-ahogy belekevertem a kenyérkockákat is, de a végén inkább spatulával dolgoztam össze.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Kapott még egy nagy csokor petrezselyemlevelet is apróra vágva.

27.jpg

A gombócokat forrásban lévõ vízbe szaggattam két kanállal. Láttam a múltkor, hogyan készíti egy cseh szakács az õ gombócukat, gondoltam kipróbálom a kétkanalas módszert. Semmivel sem lett szebb a gombóc, mintha csak úgy kanalanként beleszaggatnám, de az igaz, hogy nem lógtak róla vékony tésztaszálak. A technikát fotózni nem tudtam, mert csak két kezem van (de majd a következõ életemben!) Lényege, hogy a két kanalat belemártjuk a forró vízbe, az egyikkel kimerünk egy adagot a tésztából, majd a másik kanállal megforgatjuk a kimert tésztát - legömbölyítendõ a gombócot. Talán, ha sűrűbb lenne a tészta, akkor lehetne így gömbölygetni ...

Egy üvegtálba mertem ki a megfõtteket, és apró vajdarabkákkal szórtam meg, hogy ne ragadjanak össze, nomeg a vaj nagyon jó extra ízt ad hozzá.

32.jpg

Eljött az ideje a tálalásnak.

Ellenõrzésként kóstoltam a mártást, és hirtelen bevillant, hogy talán az Ínyesmesternél olvastam: "adjunk egy kis pirosat hozzá". Nosza kis keresés, és egy szép, kevés cukorral készült ribizlilekvárra találtam. Elõször próba egy kisebb adagon. Remek!

31.jpg

Akkor a nagyobb adagba is belekeverek vagy 2 decinyit a lekvárból. Ez volt az utolsó csavar.

33.jpg

Nagykosárba tettem mindent, mint Piroska és átvittem a szomszédba.

34.jpg

Azt mondták, ezentúl az egészet nekem kell fõznöm :)

 

 

71 komment

Címkék: alma répa hagyma citrom narancs zeller lekvár nokedli hátszín gyökér petrezselyem rostélyos vadasmarha

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr545838088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.03.27. 08:49:53

Gratulálok ! Nagyon finom lehetett,a képekről ítélve minden tökéletes , persze az ízélmény akkor az igazi ha ehetnék is belőle ! Ezt a kissé szemtelen dumát azért írtam ide mert nem tudom szó nélkül hagyni hogy nagyon kedvelem a vadast !

Topy 2014.03.27. 09:31:12

mert az a szegény kutya szárazkenyeret kap csak, a húst meg eleszik előle! ;)

kéne nekem is egy ilyen szomszédasszony, nálunk is csak én eszem a vadast...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 09:44:55

@Topy: Tudtam, hogy akkor is kikapok, ha etetem a kutyát ...
Ha tudnád - a legjobban a száraz kenyeret szereti. Kirakjuk neki a főtt ételt, mellé egy darab száraz kenyeret és első dolga, hogy eldugja a kenyeret, majd elropogtatja és csak utána fejezi be a többit. Ezután visszamegy oda, ahol a kenyeret ette és még a maradék morzsákat is felporszívózza!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 09:49:26

@Az amatőr hagyományörző: Szerintem jó vadast főznek a Nosztalgia étteremben, kistarcsán a hármas úton.
@Topy: Persze, ha beüt még egy negyedik magányos vadasimádó, alkalomadtán főzhetek egyet és megesszük együtt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 09:50:06

@Andrass9: Kistarcsa akart az lenni, elnézést!

Fenchurch68 2014.03.27. 10:01:59

Azt hiszem, hétvégén vadas lesz. Bár most orvosilag előírtan húst kell ennem - nehezemre esik - de a szószt zsemlegombóccal nagyon szeretem. Édes ember tegnap este referált, hogy az egyharmadát sikerült megennie a hétfő hajnalig ott hagyott kajának, ami gyakorlatilag zöldség volt, némi salátával :) szóval hétvégén kilenghetünk.
Ha a húst péntek este megveszem, és bepácolom, akkor azért abból lehet egy vasárnapi ebéd, gondolom.
Tegnap munkahelyen este fél tízkor a hűtőhideg grízes tésztát ettem kanállal margarinosdobozból, egy liter kólával leöblítve; ha van ennél lejjebb, írjátok meg bátran. Igaz, ehettem volna kézzel is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 10:13:16

@Kató néni: Ha Zero kólát ittál volna, az talán a legalja lett volna :)
A húst még pénteken dörzsöld be mindenféle fűszerekkel, amit szeretsz. Én most például feketebors, koriander, római kömény, kapormag mozsárban összezúzott keverékével vonnám be. Sót ne tegyél rá! Mindkét oldalát vond be mustárral, szurkáld meg alaposan villával, és egy dobozban rejts a hűtő hideg sarkába. Felhasználás előtt törölgesd le kéztörlő papírral, mielőtt sózod és elősütöd. Ne feljts el valami pikáns piros lekvárt keresni hozzá :)
Tökéletes alapanyag lesz vasárnapra!

2014.03.27. 10:18:00

Előbb csak egy technikai észrevétel: nekem van olyan éles késem, amivel félcentis kockákra tudom vágni a friss akármit. Akkor se lenne jó a friss kenyérféleség? Mindenképpen aszalt kell?
Pont most, még a héten készülök én is hasonló vadast csinálni, azért kérdezem.

Nagyon kapóra jött most ez a recept.
Jó ötletnek tartom az almát, narancsot, ribizlilekvárt. Eddig ilyet nem használtam hozzá, ellenben jóféle vörösbort igen!
Tehát az összes "csavart" be fogom építeni, nem úgy, mint múltkor az Ikeás konyhaszekrénybe, hogy kimaradt két marék csavar meg mindenféle aprólék. :)

Fenchurch68 2014.03.27. 10:23:01

@Andrass9: Ciki, nem ciki, de jobban szeretem ízre a cukortalan kólát. Viszont most megint híznom kell, úgyhogy le vagyok tiltva minden ilyen műszarról.
Köszönöm a módszertani útmutatót, sokkal jobban élvezném, ha ebből kéne OKJ vizsgát szerveznem :D
Pikáns piros lekvár - van saját tavalyi feketeribizli, az pirosnak számít? (Hehe.)
Vasárnap nagyot túrázunk, aztán vadast fogunk enni zsemlegombóccal az útmutató szerint elkészítve, aztán elmegyünk a barlangfürdőbe. Tiszta L'Oreal fíling, mert megérdemeljük!
(Lehet, hogy azért szombaton lesz egy kis somlói előkészítés is, hátha van rá igény...

2014.03.27. 10:23:07

@Andrass9:

Rendőr igazoltatja az autóst:
- Hol lakik?
- Kistarcsa.
- Nem "tar-csa", hanem "tart-ja"!

Topy 2014.03.27. 10:24:59

@Kató néni: mindezt a nyitott hűtőajtó előtt állva... ;)
van az úgy, hogy a mihamarabbi táplálékbejuttatás a fő cél és az ember jóformán azt se nézi mit eszik, csak jusson már valami emészthető a gyomrába
amíg ez csak ritka alkalmanként esik meg, addig szvsz nincs gond!

Topy 2014.03.27. 10:26:42

@pizzaszeletvágó: szerintem ha reggel felszeled és kint hagyod szikkadni a kenyérszeleteket egy fél napot-napot, már jól lehet kockázni

Topy 2014.03.27. 10:54:16

@Andrass9: csak cukkollak! :) apósomék border collie-ja is meg van veszve a szárazkenyérért, ha mennek le a pincébe (ott szárad a kenyér), fenn toporzékol az ajtóban, hogy hozzák már, hozzák már :)

Topy 2014.03.27. 10:54:59

@Andrass9: ez nem kérdés, naná! :)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.27. 11:01:34

mestermunka!
....gondoltam addig amig olvastam.majd elértem a meglepetésekhez....én onnantól már azt mondtam hogy szenzációs!
így érdemes főzni.kedvvel,fantáziával mersszel.
gratula!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 11:16:08

@vörösbor(de)minőségi: Ezt igazán köszönöm. Szerencsére a szomszéd fehér tányért terített :)

Pink Petsch 2014.03.27. 11:19:12

Hm, amint lesz botmixerem, el fogom készíteni. Én még sosem ettem vadast, de nagyon bejönnek a hozzávalók. Viszont az a zsemlegombóc ... huhh!, az túl macerás. Szerintem azt félig készen fogom beszerezni, itt lehet kapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 11:19:13

@Topy: Ott a pont! Nem is csak a halmazállapot a kérdés (bár egyeseknek olyan éles a késük, hogy ők még Chuck Norrist is apró kockákra tudják aprítani), hanem a szikkadás folyamán a kenyér íze is változik. Egészen más ízű egy pirítós friss kenyérből, mint szikkadtból! Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 11:20:38

@Pink Petsch: Botmixer nélkül is megy, ha van egy turmixgéped. Legrosszabb esetben szűrőn passzírozd át - de az már tényleg macerás :)

Pink Petsch 2014.03.27. 11:23:31

@Andrass9: Turmixgép se nincsen ;). Szűrő van, de azt nem, azt azért neeeem ;). Botmixerbe fogok befektetni, egyrészt az olcsóbb, olyan 20 euró körül, másrészt a turmixot nem tudnám teljesen kihasználni, mert nekem leginkább ilyen szószokhoz kellene meg krémlevesekhez.

Topy 2014.03.27. 11:27:48

@Andrass9: akkor nem csak nekem van ilyen fixa ideám? megnyugodtam! :)

Fenchurch68 2014.03.27. 12:03:15

@Topy: Az a baj, hogy az emberem így jár el azokon a napokon, mikor a.) nem vagyok ott b.) az ottlétem alatt főzött cuccokat már megette.
Bár az én 17,24-es BMI-m meg az ő 32.74-e közötti különbség azt eredményezi, hogy mikor együtt eszünk, én hízom, ő meg fogy. Szereti a zöldségeket, meg a salátákat, de ha egyedül van és dolgozik, akkor egyszerűbb zsírt enni szénhidráttal.
Múlt heti legjobb szöveg: "Jobbra nyúlok, ott is asszony, balra nyúlok, ott is asszony." (Kezdtem megsértődni.) "Olyan kövér vagyok?" "Nem, olyan gyors."

Topy 2014.03.27. 12:58:25

@Kató néni: jó szöveg! :)
szerintem nincs más hátra, össze kell költözni! mindkettőtöknek jót tenne ezek szerint :)

Fenchurch68 2014.03.27. 13:47:44

@Topy: Azon vagyunk. Ahogy lejár az itthoni szerződésem, valamint tudok találni Miskolcon olyan munkát, amiből legalább felerészben el tudom tartani a gyerekeimet, meg még mondjuk magamat is, bár nem vagyok egy high maintenance girl :), már itt sem vagyok.
A gardrób és a cipősszekrény felét már úgyis okkupáltam, van lakáskulcsom, megismertem a helyi tömegközlekedést, szóval szurkoljatok.

2014.03.27. 15:20:56

@Kató néni: Szurkolunk! :)

Nekem Miskolcról ez jut eszembe, ide készülök már egy ideje betérni:

www.vegallomasetterem.hu/

a séf:

www.diningguide.hu/sef/etterem-informacio-9035

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 15:49:28

@Az amatőr hagyományörző: Nagyon jól néz ki. Gombóc ügyben eltérően dolgozunk, de azzal sincs semmi baj :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 15:52:48

@Kató néni: Mi lesz, ha odaköltözöl? Marad-e még hely szegény ember ruháinak és cipőinek?
Igaz, ha mindenfelé téged talál, talán nem lepi majd meg!
Drukkolunk, hogy találj magadnak állást arrafelé.

2014.03.27. 16:00:25

@Andrass9: Chuck Norris???

Ugyan, ugyan. Sorba állhat Krokodil Dundee, Rambo, az az Arnold gyerek, Penge, meg néhány hegylakó is, mindet kockára tudom aprítani a késeimmel, hogy közben még élezni sem kell.

Szóval nem félreérteni! Tényleg komolyan kérdeztem. Mivel én elég sokszor készítek vadast, marhából, nyúlból, "udvarba tévedő" fácánból, de soha nem készítem zsemlegombóccal, ezért a zsemlegombóc lelkivilága érdekelt elsősorban, mert most úgy akarom. Tudom, hogy más ízű a szikkadt kenyér és a friss. Vagy nem nézitek ki belőlem? :)))
Kérdésem lényege az volt, hogy hogyan jobb.
Mivel te a vágással magyaráztad, nem mással, erre rákérdeztem: "...a célra friss kenyér nem alkalmas, mert nem tudnám apróra vágni."
Tehát "mert".
Így világosabb? Vagy használjam ki az 5000 karaktert?

2014.03.27. 16:23:17

Egyébként még egy gondolat erejéig a vadasról: én legtöbbször füstölt szalonna zsírján indítom el a sütést. Szerintem illik hozzá. Nyilván nem hiba bármiféle más zsiradékon elkezdeni, csak ízlés kérdése. Ha éppen nincs valamirevaló füstölt szalonna, akkor libazsírral kezdem. Az mindig van. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 16:37:09

@pizzaszeletvágó: Nem esne nehezedre kihasználni az 5000, gondolom :)
A választ már megadtam Topynak, a posztba nem írtam bele. Igen, nekem jobban izlik a szikkadt kenyérből készült zsemlegombóc. Hogy a szomszédok miért szerették inkább az enyémet, arra nem tudok válaszolni, de az övéké nekem sem izlett. Az sem lenne mindegy, hogy fehér vagy félbarna vagy barna kenyérből készül - mindnek más lenne az íze, annyi lehetőségem meg nincs, hogy mind kipróbáljam. Ez a félbarna falusi jellegű kenyér bevált.

Topy 2014.03.27. 16:45:57

@Kató néni: drukkolok! :)
annyit hallja az ember, hogy mennyire nem megy az emberi kapcsolatok építése, a pártalálás, úgyhogy igencsak jóleső érzés látni, hogy nem csak 25 éves korig van élet, akár 26 ;) évesen is lehet kapcsolatot, párt, boldogságot találni...

Fenchurch68 2014.03.27. 18:53:17

@Topy: Ááááá, most eszembe juttattad, hogy 20+26 éves leszek nyáron :D
Na jó, királylányoknak nincs koruk.
Az meg a hab a tortán (szó szerint), hogy mind a ketten szeretünk főzni is meg enni is, egymásnak meg pláne. Nem mintha a gyerekeim nem lennének hálás közönség, de nekik természetes, hogy anya jókat főz, az ember meg mindig meglepődik, hogy nem kell pizzát rendelnie, ha nagyon éhes :)
Most hétvégén felmegyünk a hegyre, és piknikezni fogunk, ha jó idő lesz. Ha még nem lesz tűzrakási tilalom, akkor esetleg szalonnát is sütünk :) (Sütni szeretem, csak megenni ne kelljen.)

Fenchurch68 2014.03.27. 18:55:15

@pizzaszeletvágó: Ott lakom hétvégeken kábé öt percre ettől az étteremtől, és ott ettem életemben először normálisan elkészített rizottót. Nagyon jól főznek, érdemes kipróbálni. Aztán meg ki Lillafüredre a kisvasúttal, fel a Szeleta-tetőre, az ember pont lejárja a kaját :)

Fenchurch68 2014.03.27. 18:56:10

@Andrass9: A ruhákkal nem lesz gond, de ha majd viszem a könyveket is, hát, neki sincs kevés, és odaviszek még a 42 négyzetméterre vagy kétezret...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.27. 19:00:05

Ehhez nem tudok mit hozzatenni:)
bar a lekvárnak meginogtam,de eszembe jutott az afonyalekvarom
hetvegen vadas lesz!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.27. 19:18:30

Szép estét!
Jöhet egy nagy tányérral, húst nem kérek, csak gombócot és mártást. Tetszik a ribizlilekváros megoldás.
@pizzaszeletvágó:
- Születési helye?
- Nagy Britannia.
- Nem az anyja nevét kérdeztem!
@Az amatőr hagyományörző: Ez sem rossz!
@Kató néni: Én is szorítok!

2014.03.27. 19:24:24

@Kató néni: azt hiszem, az északi megyékben tűzrakási tilalom van. :( Még külterületi magáningatlan esetében is. Olvastam valahol, nem biztos, hogy megtalálom a linket, de szinte biztos vagyok benne.
Megint nagy itt a szárazság!
Megint nem lesz gomba. :(

Na, most már biztos megnézem magamnak az éttermet. Majd figyelek, nem vagy-e ott. :)
Egyébként mediterrán városba költözöl.
Én mindig jót röhögök a régi viccen: Miskolc a mediterrán Ózd. :)))

2014.03.27. 19:48:24

@Kató néni: :D Könyvek? Ne is mondd! A garázsomban úgy szállok ki a kocsiból, hogy ott a könyvespolc mellettem. Bent már nem fér.
Ráadásul egyetemista korunkban előfordult, hogy én is megvettem a könyvet, feleségem is ugyanazt, így duplikációk is vannak értékesebb dolgokból, de soha nem válunk meg könyvtől.

A végén úgy járunk, mint a Túlságosan zajos magány szereplője. (Hrabal)

2014.03.27. 19:53:38

Az előzőhöz, remélem a bloggazda megbocsájtja a hosszú idézetet.

"Harmincöt éve dolgozom a papírbegyűjtőben, és ez én love storym. Harmincöt éve préselek papírhulladékot és könyveket, harmincöt éve kenem magam össze betűkkel, úgyhogy hasonlatos vagyok a lexikonokhoz, melyekből ez idő alatt legalább harminc mázsát préseltem össze, korsó vagyok tehát, telve eleven és holt vízzel, elég, ha egy kicsit megbillenek, és csupa szép gondolat dől belőlem, akaratom ellenére vagyok művelt, így hát voltaképpen nem is tudom, mely gondolatok a sajátjaim, és melyeket olvastam ki valahonnan, így aztán ezalatt a harmincöt év alatt összefonódtam önmagammal és a körülöttem levő világgal, mert én, amikor olvasok, tulajdonképpen nem is olvasok, én felcsippentek egy-egy szép mondatot, és szopogatom, mint a cukorkát, mint egy kupica likőrt, addig kortyolgatom, amíg a gondolat szét nem árad bennem, mint az alkohol, s addig szívódik fel bensőmben, míg már nem csak az agyamban és a szívemben van jelen, hanem ott zakatol összes ereimben a véredények gyökeréig."

Hrabal: Túlságosan zajos magány

"...akaratom ellenére vagyok művelt..."
:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 20:08:22

@Babette_: @Waka: Az az áfonyalekvár még sokkal jobb lesz bele!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.27. 20:48:39

@Kató néni: Lyányom lehetnél, de akkor több húst kéne enned :)
Addig fogyasztod az embered, míg beférnek a könyvek - te nem túl sok helyet foglalhatsz, ahogy mondád.

2014.03.27. 20:52:55

@Waka: :D kedvencem!

@Kató néni: és ott van még a pisztrángtelep, Lillafüreden.
www.pisztrangtelep.hu/
Waka is járt arrafelé tavaly:
blogkocsma.blog.hu/2013/07/16/a_bukk_mely_halkan_zugott

Nagyon nem érdekel senkit, de megragadom az alkalmat, hogy Waka akkori 18. fotójához itt szóljak hozzá: az ott látható növényke a kontyvirág, illetve annak félig érett termése. Mifelénk is gyakori az erdőben.
hu.wikipedia.org/wiki/Foltos_kontyvir%C3%A1g

medvedr 2014.03.27. 22:00:00

@Kató néni: Szurkolok. A kettőtök BMI átlaga egészen ok, tehát muszáj egybe lenni nics mese. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.28. 15:33:31

Fő az újabb poszt. Az igazi, az egyetlen az autentikus SÓLET (még autoentikus lópimpili is kéne bele, de az nem kóser :)
Holnap reggelre el is készül, remélem. 103 fokos a sütő, ott elbiciklizhet holnapig.

Topy 2014.03.28. 15:51:14

@Andrass9: sütőőőőőő??? ha autentikus, a pékhez kellene elvinned! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.28. 15:53:25

@Topy: Ennek a péknek csak sütője van :)

2014.03.28. 17:07:59

@Andrass9: már azt hittem, némasági fogadalmat tettetek! :)
Én meg töltött libanyakat csináltam: jó lenne a sóletedbe!

vörösbor(de)minőségi 2014.03.28. 17:12:31

sóóóóóólet!!! aztaaaaamindenit.
alig várom.

2014.03.28. 17:27:19

@Andrass9: jó lesz, én is várom a posztot.

A libanyakhoz egyébként bulgurt főztem, amit hagymás zsíron párolt répa és zeller kockákkal tettem szaftosabbá, azaz számomra ehetőbbé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.28. 17:32:59

@pizzaszeletvágó: Az már nem autentikus! Kapsz majd lópimpilit a medvedokitól érte :) Viszont legalább ehetőnek hangzik, mert a szabvány kugli vagy a helcli (a töltött libanyak) nekem nem igazán ehető. Amit eddig próbáltam, nagyon száraz volt. Meglátom, milyen lesz a sajátom :)

2014.03.28. 17:41:39

@Andrass9: bevallom, tényleg nem a kóser elkészítési módot követtem, illetve nem teljesen. Annyiban mégis, hogy a nyakbőrt megszabadítottam mindenféle erektől és nem odavaló mirigyes dolgoktól, ahogy illik, mert utálom. A töltelékben viszont van eltérés, nem lett száraz. (még pár kocka vargánya is van benne) Sajnos valahol elhagytam a fényképezőmet, más eszköz nincs, pénz sincs, egy ideig nem fényképezek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.28. 17:45:14

@pizzaszeletvágó: Éncsak a gyerekeimtől és a feleségemtől szoktam kérdezni, hogy hogy lehet elhagyni normál méretű tárgyakat. merthogy egy fülbevaló, vagy egy kreditkártya elvészt, azt még értem. De egy fényképgép? Bezzeg a vargányát és a tejszínt megtaláltad :)

2014.03.28. 17:54:08

@Andrass9: a miniatürizálás az oka, mindent olyan kicsire gyártanak már, hogy szemüveg nélkül nem látom. Apropó, hol a szemüvegem..???
:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.28. 20:21:40

Szép estét!
Sikerült megint jól kirohangálnom magam. Most melegszik a vacsora, van egy kis időm leülni a gép elé.

2014.03.28. 20:24:12

@látjátok feleim szümtükkel: a franc, hát ez szúrta a fenekemet! ;)
Régen ittunk!
Birspálinkát kérsz?

2014.03.28. 20:35:32

@Waka: mi a vacsi? Ki ne melegedj a sok rohangálásban! Amit ma megtehetsz, megteheted holnap is, a közmondás szerint. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.28. 21:06:41

@pizzaszeletvágó: Frankfurti leves a vacsi, virslivel és cserkészkolbásszal. Olybá tűnik, kicsit sokat vállaltam, de legkésőbb novemberre utolérem magam.

2014.03.31. 10:55:56

Én megfőztem nagyjából ezt a receptet, és szeretnék pár gondolat erejéig visszatérni rá, hátha valakit érdekel.

Ha jól gondolom erről van szó, vadas marhaszelet néhány kis csavarral, remélem a kis csavart jól értelmeztem:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20767861-9ac108c1/user

:)))

Komolyan:

Tényleg kipróbáltam a "kis csavarokat", tettem bele almát, narancsot, savanykásabb lekvárt.
Az volt a tapasztalatom, hogy ezek az ízek tökéletesítették a klasszikus mártást, kialakult egyfajta fűszeres, gyümölcsös édes-savanyú ízvilág, ami illik a húshoz is, zsemlegombóchoz is.
Talán az almát a főzési idő fele után kellett volna beletenni, egy darabig jól kiérzett az íze, azután elhalványult.

Amit én másképp csináltam: narancs szelet helyett frissen facsart rostos levet használtam.
Régi szokásom szerint füstölt szalonnán indítottam vaj és olaj helyett. Főzéshez adtam 2 dl vörösbort. (az ételbe, többiről néma csend...)

Mindent összevetve, legközelebb is így csinálom majd.
Andrásnak külön köszi a zsemlegombóc "titkáért", azóta már egy második adagot is kellett csinálnom. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.31. 19:57:52

@pizzaszeletvágó: Ez is remekül hangzik. Ezt a gyümölccsel/lekvárral való csorbítást magam is ki fogom próbálni alkalomadtán.

2014.03.31. 20:31:07

@Waka: nem bánjuk meg! András jó tippet adott.

Neked azt is mondom, hogy magában a zsemlegombóc és a hús nélküli zöldségmártás is nagyon ütős lehet ezzel a gyümölcsös kiegészítéssel!

Izé, képet nem nézted meg? :)