Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Zsírbó'

2014.03.25. 07:00 Waka

Zserbó zsírból. Pontosabban zsírral. MÁgnes a múlkoriban dicsekedett vele, milyen jó zsír van a falusi hentesénél, alig 880 forint kilója. Éppen egy kis töltött dagadót készültem sütni, - No – mondtam, - hozz hát egy kilót. Hozta, és én meg voltam elégedve. A zsír finom, illatos, kicsit rózsaszínes, igazi sült sertészsír. Nyilván van, akinek ez a természetes, de a városi népek többségének csak a hófehér, hidegen préselt vacak jut.

 

1.jpg2.jpg

Hogy aztán el ne kalandozzak a címtől, nemrég olvastam valahol, hogy milyen finom lesz a zserbó, ha vaj (Hawaii) – ne adj Isten margarin – helyett zsírral készítik. Vasárnapra szeles-esős időt ígértek, volt hát időm szöszmötölni, az édességet is igencsak kívántam már, és erre még András is rátett egy lapáttal.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 20 dkg rétesliszt

- 30 dkg búzafinomliszt

- 20 dkg zsír

- 1 dkg élesztő

- 1 tojás

- 1 dl tej

- 1 teás- és 1 evőkanál cukor

- 1 csipet só

 

A töltelék:

- Darált dió porcukorral elkeverve ízlés szerint

- Baracklekvár, de másmilyen is jó. Ha valaki netán a savanykás lekvárt szereti, nyugodtan felejtse el, ehhez édes lekvár kell.

 

A tetejére:

- 10 dkg étcsokoládé

- 1 dkg vaj

 

A lisztet megsóztam, hozzáadtam az evőkanál cukrot, és összemorzsoltam a zsírral.

 

3.jpg

 

A tejet a teáskanál cukorral meglangyosítottam, és felfuttattam benne az élesztőt.

 

4.jpg

 

A tojást beleütöttem a zsíros lisztbe, beleöntöttem az élesztőt, és lágy tésztát gyúrtam belőle. Az egy deci tej éppen elegendőnek bizonyult, szerencse, hogy nem melegítettem többet. A tésztát mérleg segítségével három részre szakadt ország osztottam.

 

5.jpg6.jpg

 

A tepsit vékonyan megzsíroztam (bár ennyi zsír mellett talán felesleges volt). Egy adag tésztát kinyújtottam, és beleterítettem a tepsibe. Megkentem baracklekvárral, majd megszórtam cukrozott dióval.

 

7.jpg

 

Kinyújtottam a második gombócot, és ráügyeskedtem a töltelékre. Összefogtam három hústűt (a hatékonyság végett), és megszurkáltam a tésztát.

 

8.jpg

 

A második réteget is megkentem, megszórtam, befedtem a harmadik tésztával, és szintén megszurkáltam.

 

9.jpg

 

Fél óra kelés után, előmelegített sütőben, hármas fokozaton mintegy 40 perc alatt megsütöttem meg, aztán kihűtöttem.

 

10.jpg

 

A csokoládét a vajjal együtt gőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a süteményt.

 

11.jpg12.jpg13.jpg

 

A sütemény valami hihetetlen finom lett, különösen miután letakarva állt egy napot, és a tészta visszapuhult egy kicsit.

 

14.jpg

 

Hogy a dagadó? Hát azt megette a fene. A zacskóban apróhús volt, csak felirat híján ez feledésbe merült. Egy kis pecsenye azért kijött belőle, pirított burgonyával, csalamádéval.

40 komment

Címkék: dió étcsokoládé sertészsír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr735871412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2014.03.25. 07:15:42

Nyolc éves lehettem,nagyanyám egyszer mákos zserbót csinált, amit én utálok, és egy kis diósat nem volt hajlandó a kedvemért. Bosszúból a spájzban leettem a csokoládét a tetejéről. Az egészről. Úgy nézett ki, mint a kurszki tankcsata helyszíne.
Na, azután szemem nem maradt szárazon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.25. 07:40:29

én nem szeretem a csokit a tetején, mert lapokban válik le, amikor vágod, vagy eszed.

amúgy kevés a dió benne:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 07:49:06

@Babette_: Mindkét dologban egyetértünk! A csoki teljesen felesleges a tetejére és több dió kell bele. Tulajdonképpen csak dió kell, a tészta el is maradhat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 07:52:04

Valamikor nemrég húslevest akartam főzni, kisebb adaggal. Találtam is egy darab marhanyakat a csodahüttőben. Mindent előkészítettem, beraktam a vízbe a még egy darabban lévő fagyott húst. Mikor felforrt a víz, hiáva kevertem, nem találtam a húsdarabot. Viszont sok kici kocka kavargott a lében.
A cédulán csak annyi állt: Marhanyak pörköltnek ...

Isley 2014.03.25. 08:52:21

@Babette_: a saját készítésű csokimáz nekem nem válik le

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 09:34:32

@Isley: Nem is a csoki maga válik le, hanem a legfelső lap önállósítja magát :)

Isley 2014.03.25. 09:55:32

@Andrass9: nem tudom, talán a lekvár, én elég sokat teszek bele, lehet hogy az segít egyben tartani

vörösbor(de)minőségi 2014.03.25. 10:27:48

éhesen nem megyünk vásárolni-alapszabály.
de ide is tilos beugrani!!!!
késő este,már volt emiatt nagy csata önmagammal.
most délelőtt van de nagyfokú éhség-megen szenvedek.
:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 10:29:48

@vörösbor(de)minőségi: Tegnap este jártam így! Végül összeütöttem egy gyümölcsrizst.
Ma reggel a csillagokban volt a cukorszintem ...

Topy 2014.03.25. 10:59:24

@Andrass9: nem csoda, cukrozott szénhidrát... :(
inkább tolj be ilyenkor egy steak-et, abban a fehérje a domináns! :)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.25. 11:08:29

medvehagymás rántottával csökkentem a kínt persze nem erre vágynék-de tűzoltásnak jó lesz...

susztertangó 2014.03.25. 11:28:11

@Andrass9: Nem volt annak a marha nyaklevesnek semmi baja-feltéve, ha nem piros tányérba tetted :-))))))@vörösbor(de)minőségi: Hehe, reggel a szárát belevágtam a forró zsírba zuttyantott tojglik közé-a leveleket betóltam a számba.
@Vaczak2: Spájz? Ha már Kurksz rá kellett volna fogni az oroszokra...
Waka az a fehér zsír pont jó a palacsinta és egyebek sütéséhez, mert olyan jellegtelen jellegű. Minden máshoz olyat amilyet mutattál.

susztertangó 2014.03.25. 11:32:22

Waka:5 részre. Mint öt ágú síp.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 13:52:38

@Topy: Ha nem is steaket, de egy csirkecombot benyomtam ebédre. Kevés volt!

Topy 2014.03.25. 14:01:07

@Andrass9: milyen csirke volt az, hogy csak egy combja volt!? azért van neki kettő, mert annyi kell ebédre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 16:02:55

@susztertangó: Hát ezaz ...
Lefagyasztottam, de még nincs vele tervem.
@Topy: Volt neki kettő, megosztoztunk rajta a feleségemmel :)

Topy 2014.03.25. 16:52:54

@Andrass9: legközelebb négylábú csirkét kell venni! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 17:01:28

@Topy: Mindig is tudtam, hogy kétlábú dolgok nem sok mindenre jók :)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.25. 17:15:23

@susztertangó: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.25. 18:11:49

Szép napot!
@Vaczak2: Soha nem ettem még mákos zserbót. A tesóm gyerekei a panírt szerették. Leették a húsról.
@Babette_: @Andrass9: Talán kevésnek tűnik a dió, de elegendő volt. Azt a nyaklevest még kinevezhetted ragunak.
@vörösbor(de)minőségi: Hat almát ettem meg ma az étkezések közt, és éhes vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 18:16:03

@Waka: A ragu jó ötlet, köszi!
Nekem mindig kevés a dió. Meg a lekvár is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.25. 18:45:57

@Vaczak2: Megnéztem pár receptet. Nem is fogok.

1kutya 2014.03.25. 19:41:24

jó ez a gerbeaud, anyósom szok' sütni. bár én kizárólag 2-3 nap után tudom megenni, mert ahogy éccsapán szoktavolt mondani: "sok nyállal jár"! ezért aztán ha lehet "hatlapost" szoktam süttetni vele... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.25. 20:18:41

@1kutya: Valóban úgy a legfinomabb, de azér ez kiszúrás vele, mert a hatlapos nagyon sok macerával jár. Nagyon vékony tésztát kell hozzá nyújtani, meg minden réteget kenegetni/szórni ...

2014.03.25. 20:46:10

Mi a bánatos mosómedvének kell a zsírba tej? Miért nem mindjárt tejszín?
(jó pont, hogy ezen a dobozon legalább feltüntették)

A zserbóban a csoki+lekvár+dió a lényeg, a többi csak hordozóanyag, el is maradhat. ;)

2014.03.25. 21:17:30

@Vaczak2: nem vagy egyedül. :) Feleségem meséli gyakran, hogy ő kisgyerek korában valami habos sütemény habját ette le a spájzban egy teljes tepsi tésztáról.
Gyenge védekezésnek bizonyult, hogy "Nem én voltam" ugyanis csak ő volt gyerek akkor és ott a házban. Az inkább meglepő, ismerve későbbi anyósomék kibírhatatlan természetét, hogy akkor és ott csak kinevették a felnőttek ezért a csínyért.

1kutya 2014.03.25. 21:39:26

@Andrass9: a "hatlapos" sem nagy trúváj! igazán vékonyra sem kell sütni, mert a szalalkáli megoldja a könnyedséget, meg szórni sem kell, mert egy sima kakaós krém kell csak bele.

csak sütni kell 6 lapot, no az nyűg! :)

1kutya 2014.03.25. 21:42:12

@pizzaszeletvágó: én meg mikor elment a vendégsereg, összeöntögettem a poharak maradékát és megittam. a család meg csodálkozott, hogy a 4 éves gyerkőc hengergőzve megy utánuk a lépcsőn :-DDD

2014.03.25. 22:25:15

@1kutya:
Bólé? :)))
Egyesek felnőtt korukban sem állnak messze ettől az ivási "kultúrától", csak a poharat hagyják ki a képből... egyből gyomorba kevernek. :)

susztertangó 2014.03.25. 22:25:39

@pizzaszeletvágó: Szép piros lesz a töpörtyű, ha olvasztáskor tejet is öntenek a felkockázott szalonnához. Legalábbis a disznóvágásoknál így láttam.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.26. 10:46:36

@pizzaszeletvágó: valamiért tejjel olvasztják ki a zsirszalonnából a zsirt.régen a szüleim is igy csinálták otthon-valami "hatása"biztos kell,hogy legyen gondolom nem felesleges.pláne ha nagyüzemi módszer esetében is használják.
már csak a miért a lényeg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.26. 13:58:42

@vörösbor(de)minőségi: A tej használata a zsírkészítésnél évszázados hagyomány. Nem csak pirosabb, roppanósabb lesz tőle a töpörtyű, mint @susztertangó: mondja, de a tejben lévő cukrok karamellizálódnak, a fehérjék megsülnek és enyhe dióízt kölcsönöznek az így készült zsírnak hasónlóképpen, mint a barna vaj. Bár ez utóbbi sokkal erőteljesebben hordozza a dióízt.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.26. 14:45:22

@Andrass9: hurrá.
jó tudnom,bár sokszor a régi bevált dolgokat az ember gondolkodás nélkül alkalmazza-viszi tovább...

igy már halványan dereng nekem is ez a "ropogósabb szép szinű lesz a töpi a tejtől" de mivel nem szeretem igy mélyen nem maradt meg.

2014.03.26. 16:44:06

@Andrass9: "...és enyhe dióízt kölcsönöznek az így készült zsírnak "

Aha. Értem már, miért mondtátok, hogy Waka sütijében kevés a dió. Hiszen akkor nem is kell annyi, ha dióízű zsírral készül...
Netalán esetleg rosszul következtetek valamit?
:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.26. 18:44:54

@vörösbor(de)minőségi: nem tejjel olvasztják ki.
kisütik a zsírszalonnát és a végén loccsantanak bele tejet, hogy olyan legyen, mint András leírta.

2014.03.26. 18:54:26

Nekem végem van. :(
Ezt olvasom most valamelyik blogon:
"A krémlevesbe mindenképp kell valami tejes (tejszín, a VAJ, stb.), hogy meglegyen a krémes szájérzet."

Nekem végem. Azt vizionálom, hogy egyszer mindent elborít a tej, a vaj, a tejszín. Eljön majd a tejjel-mézzel folyó kánaán. (Istenem, add, hogy nekem a méz jusson...)

Na, ez is ilyen, zsírba tej. Hová jutunk így?
Tudtátok, hogy répacukor helyett már laktit-ot pakolnak minden péksüteménybe? Tejcukor származékot. Most találtam egy 2011-es ajánlást a neten pékségek számára, hogy kikerüljék a termékdíjat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.26. 19:03:57

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: Vizionálj csak, majd elkenik a szád szélét, aztán lesz krémes szájérzet. :D
Amúgy mi is tejjel sütöttük ki a zsírszalonnát egykor, mer' anyukám úgy tanulta otthon.

2014.03.26. 19:08:10

@Waka: mindenütt csak az erőszak :)))

vörösbor(de)minőségi 2014.03.26. 21:07:32

@Babette_: értem.meg azt is értem,hogy az a pár jelentéktelen év jócskán torzitja az emékezetemet:))

megesküdtem volna arra,hogy jól emlékszem erre kiderül se nem jól se nem korrekten.
hajjajaj...