Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Káposztás cvekkedli és grízes tészta

2014.03.05. 07:00 Andrass9

A sok hús után kellene már levezetőként egy kis tészta!

Káposztás cvekkedli: népieschen káposztáskocka. Megosztó étel - vagy imádod, vagy ki nem állhatod. A fogyasztói is legalább kétféleképpen eszik: sóval, borssal vagy cukorral (és borssal). Én maradok a só/bors kombinációnál, de nem haragszom, ha más másképp eszi, úgy is főzöm, hogy ez ne legyen akadály. Nem akartam csupán ezen egyszerű tésztát megosztani, hozzátettem hát egy másikat is: a grízes tésztát. Ez se kevésbé megosztó étel, vesszenek hát össze rajta akik úgy gondolják.

Nem sok minden kell hozzá:

  • 1/2 fejeskáposzta
  • zsír
  • 1 evõkanál kristálycukor (barnacukor jobb)
  • 1/2 kg fodros nagykocka
  • õrölt bors

10.jpg

A káposztát vékonyan felszeleteltem, majd a szeleteket kockára vágtam.

11.jpg

Természetesen a reszelõ durva oldalán is le lehet reszelni, ha a káposzta nem akar szétesni. Ez már izlés kérdése. Légyeg, hogy apró legyen. Ekkor tegyük a cukrot a pároló serpenyõbe egy evőkanálnyi jófajta zsírral és addig kavargassuk, míg szép barnára karamellizálódik. Ha a zsír elkezdene füstölni, vegyük le a lángot alatta. A cukornak kell 160C, hogy elkezdjen olvadni és barnulni, a zsír meg efelett már elkezd megégni. Ha barnacukrot használunk, az eleve barna - kevesebbet kell égetni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Borítsuk az olvadt zsíros cukorba a káposztát (amit nagy sercegésel fog honorálni) és ne ijedjünk meg, hogy a cukor hirtelen megkeményedik a serpenyõ fenekén. Ez természetes, hiszen a káposzta lehûti az edényt. A párolás folyamán szépen feloldja a káposzta leve.

16.jpg

Nagyon enyhén sózzuk meg, mert így gyorsabban elpárolhatjuk a levét, viszont a cukorral evõk sem fognak reklamáni a só miatt. Tegyük fel a sós vizet a tésztának forrni. Szerencsésebbek házitésztával készíthetik, de én most nagyon éhes voltam, nem volt kedvem gyúrni. A káposztát rendszeresen kevergessük közepes lángon, amíg szépen megpirul és összeesik. Az a jó, ha sistereg! Ez kb 30 perc és az egész ház káposztaszagú lesz cserébe.

17.jpg

Szûrjük le a tésztát és borítsuk bele a megpárolt káposztát, vagy fordítva. Nagy lángon kavargassuk, hogy picit megpiruljon és a zsíros káposzta egyenletesen bevonja a tésztát.

18.jpg

Már csak tányérra kell tenni, alaposan megsózni és frissen rádarálni vagy 6 tekerés borsot. Ja ... és azonnal meg is enni!

19.jpg

Tanulság a fenti alkalomból:

A téli/télvégi káposzta elég hamar megpárolódik, de a levéldarabkák kicsit vastagak maradtak. A tavaszi káposztát sokkal tovább kell párolni, mert nagyobb a víztartalma. Cserébe viszont sokkal édesebb és véknyabbra párolódik!

 

Akkor lássuk a grízes tésztát is.

Ez az étel beléphetne a 15 perces kaják otthonába, de akkor nem számoltuk hozzá az elõkészületeket, a víz felforrási idejét és a szakács ábrándozását. A menzakorszak nagy megosztója volt. Vagy lekvárral és rengeteg cukorral (ha a menzás nénik nem vitték haza), vagy sóval és császárszalonnával eszik azok akik egyáltalán hajlandók még mindig megenni (legalábbis én ezeket a variációkat láttam eddig). Valaki a napokban említette, ettõl megmozdult bennem a löttyös indulat: hogy most ezt azonnal ide!!! A weben található receptek szerint be lehetne suvasztani a 15 perces ételek közé - csak nekem nem sikerült. A fõzés elõtt kellett volna a tésztavizet felforralni, akkor menne a dolog.

Nem sok minden kell hozzá:

  • 1/2 pohár gríz (búzadara)
  • 1 kanál olaj vagy zsír
  • 25 dkg soktojásos tészta (eredetileg szélesmetélt, de nekem csak kocka volt itthon)
  • 3 ek finom lekvár (egy adaghoz)
  • 2 ek kristálycukor

10.jpg

Elõbányásztam majdnem kedvenc öntöttvas serpenyõmet, mibe belelocsoltam kis olajat és felforrósítottam. (Az igazán kedvencem az nem zománcos, mint ez a csicsás kék.) Utána küldtem a darát (grízt), majd elkezdtem kavargatni, hogy piruljon. Mintha tarhonyát vagy rózsaszín rizst (copyright lássátok feleim szümtükkel) készítenék. Lényeg, hogy megváltoztassa a színét pirosbarnára (mondja a vörösvak szakács). A mikróban 2 dl vizet (a gríz kétszeresét) felforraltam, amig pirult a gríz, valamint feltettem a tésztát is fõni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zubogó forró vizet a grízre öntöttem, amitõl óriási gõzfelhõ képzõdött.

15.jpg

Ezután persze gyorsan kavargatni kellett, hogy a dara magába szívja az összes vizet.

16.jpg

Közben megfõtt a tészta is, amit most egy mozdulattal (persze a leszûrés után) a grízbe borítottam. A lángot nagyra vettem, hogy összepiruljon a két alkatrész.

17.jpg

Már csak enni kellett sok szilvalekvárral és cukorral (nekem anélkül, de így is jó volt).

18.jpg

Nem 15, de 40 perc is eltelt, mire ételhez jutottam ...

Reggelire küldi látjátok feleim szümtükkel. Teát mindenki főzzön magának ...

reggeli.jpg

103 komment

Címkék: zsír káposzta bors cukor karamell lekvár dara gríz nagykocka szélesmetélt téli káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr645791521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.05. 11:55:57

szegény káposzták sorsa-nálam detto...innen oda ,onnan ide...mindenhol rossz helyen van,"namajdvalamit" belőle-valamikor.

grizes tészta-nagy kedvenc mégis ritkán fordul elő.
a héten biztos elkészül!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 12:12:13

@vörösbor(de)minőségi: No, akkor már érdemes volt feltenni :)
@pizzaszeletvágó: A káposzták vándorlásai nálunk főleg a kelkáposztára vonatkoznak, de mindig van valami leves, amibe elsütök egy darabkát :)

Llychllyn 2014.03.05. 14:00:04

A káposztás cvekkedli rengeteg borssal és sósan az igazi, a cukros verziót nem is értem - összeveszni ugyan nem szeretnék emiatt senkivel, csak értetlenül állok a jelenség előtt. Egyébként mi a káposzta pirításakor sem használunk cukrot.

Mondjuk láttam már olyat is, hogy megcukrozták a tökfőzeléket (ezt végképp nem értem).:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 14:13:20

@Llychllyn: A káposzta alá karamellizált KEVÉS cukor zseniális, főleg a téli káposztánál, amiben kevesebb a cukor. A nyári káposzta eleve édesebb. Ez a cseppnyi cukor a káposzta alatt a rengeteg borssal és sóval maga a paradicsom :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.05. 17:21:42

Ma hazafelé egész úton azon gondolkodám, hogy milyen lenne ez a káposztás cvekkedli, ha a tésztát előbb zsiradékon megpirítanánk. Mivel a túrónak nem ártott, talán ez is valami új világot nyitna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 17:30:25

@látjátok feleim szümtükkel: Az már nem is számít, hogy a káposztászsírban alaposan megpirítod?
Értem mire gondolsz, a lepirult tészta önmagában is fejedelmi, akkor miért ne készítsük így elő az ételt.
Van még egy lilakáposzta itthon, lehet, hogy azzal kipróbálom :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.05. 17:42:09

Szép napot!
A káposztás tésztát annyira nem szeretem de megeszem (mint sok minden mást is). A darástésztát gyermekkoromban nagyon nem szerettem, - igaz, itthon soha nem volt, csak a menzán adtak olyant - lecsipegettem róla a porcukorral/lekvárral fedett részt, a többi ment a moslékba. Aztán valahogy ráéreztem az ízére, talán kicsit több volt az ízesítő anyag is rajta, felnőve megszerettem. Még a régi tiszti étkezdén volt egyszer ebédre, egy cseresznyényi összeállt porcukrot terelgettem evés közben a tányérban, gondolván, az utolsó falattal bekapom, milyen jó lesz. Só volt.
Jövő héten mindenképpen összedobok egy adagot, jó kis házi baracklekvárral, nagy kanál porcukorral. Köszönöm az ötletet!

Pinka-Panka 2014.03.05. 18:01:10

Mindenkinek a legjobbakat, ma értem ide, sok a dolog így a szép tavasz közeledtével. Nagyon várom:)

Én is csinálok, pont holnap:)

Pinka-Panka 2014.03.05. 18:16:36

Grízes tészta nálunk menő, gyakori étel.
Amikor a grízre öntöm a vizet én fedőt teszek rá és lehúzom pár percre a tűzről és utána teszem vissza kevergetni. Kis cukrot hintek és úgy keverem.
Mi eperdzsemmel esszük, amit ezért is teszek üvegbe.

Ha etettek finomat, szoktam csak megpíritani a darát, s arra teszek lekvárt, se tészta, se cukor, nekem a kedvencem.

Pinka-Panka 2014.03.05. 18:21:35

Ma lecsó van, mert még mindig van, igaz már 1 üveggel csak, jön a friss. Üresen van, jó volt. Jó uton vagyunk a slankulás felé, kitartással a családommal együtt:)

A hétvégi lakoma is szelíd volt, szombaton az újabb.
Tele vagyunk ünneppel, érkező barátokkal, akiknek szeretettel készülök.
Most krumpli fánkot sütök alighanem szombatra, valamilyen ragus hússal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 18:28:21

@látjátok feleim szümtükkel: Ha nincs fedél a vendégek feje felett, nincs dohányzási tilalom sem, csak az 5 méteres távolság a bejárattól, vagyis kívül nem kell tábla. Majd lebontom a tetőt, és akkor nem lesz ilyen gondom, hogy románul kiírjam.
Talán tegnap vagy tegnapelőtt volt az Indexen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 18:31:10

@Pinka-Panka: Hogy az eper nem jutott eszembe!!! Pedig ott mosolyog a kamrában többtucat üveg és imádom is! Kénytelen leszek egy újabb adagot készíteni, saját gyúrású szélesmetéltből, fedő alatt párolt grízzel és eperlekvárral. Köszi!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 18:31:24

@Pinka-Panka: Azért a krumplifánk nem segit a slankulásban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 18:32:24

@Waka: Jó estét!
Az a sógolyó igencsak kemény sokk lehetett ...

Pinka-Panka 2014.03.05. 18:34:21

@Andrass9: Bocsánat, de az a vendégeimnek lesz, én simán megállom, hogy ne faljak, ha elhatározásén fő alatt vagyok. Sőt, ha én főzök, akkor nem is tudok enni a sok illattól.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.05. 19:18:03

a nagy grízestészta koccintás :)) én is nagyon örültem ennek a posztnak,egyrészt mert régi kellemes emlékek ébredtek másrészt nagy kedvvel fog elkészülni és természetesen a lekváros változat.

kicsit off de muszáj leirnom:elméretezett felezett borsó főzelék szomorúan guggolt a hűtőben.kaját kidobni kézcsonkolásos bűn nálam-igy kármentésen kellett gondolkodnom.mert az eredeti formájában nem fog elfogyni akkor sem ha finom.na most akkor merre,hogyan?és mit tesz a gugli?azonnal kidobott egy jó ötletet,már el is készitettem-finom lett.2tojással és morzsával összekeverve kicsi olaj a tepsibe és zutty megsütni.
találtam még medvehagymát azt is megkapta apritva,és mivel kissé sós volt igy az sem kellett bele.biztos van még sok variáció-nekekm ez volt a legegyszerübb.nem bántam meg.
sárgaborsó fasirt a neve.akkor is ha zöld:))

2014.03.05. 19:41:54

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: ráadásul hülye az újságíró, mert azon a táblán 5 nyelven van kiírva, nem 4 nyelven! :)

2014.03.05. 19:48:26

@Pinka-Panka: sokszor én is úgy vagyok, hogy mire megfőzök, mindent megkóstolok, eltelek az illatokkal, rosszabb esetben szagokkal, és már nem kívánok enni. Olyankor iszok. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 19:48:34

@pizzaszeletvágó: Az Index szerint 5 nyelven kell kiírni. Valami kocsmát büntettek 1 millióra, mert télire vásznat feszített az asztalok fölé, és az zárt térnek minősül, de tábla nem volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 19:49:09

@pizzaszeletvágó: Én még aközben iszom, amikor főzök - gazdaságosabb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 19:50:13

@vörösbor(de)minőségi: Zöldfasírtborsó - egész blikkfangos név :) Az ehetőségét nem tudom. Mindkettőt szeretem, összeházasítva nem próbáltam.

2014.03.05. 19:56:56

@vörösbor(de)minőségi: tényleg van jópár recept a neten. Nekem hirtelen legjobban a krisnásoké tetszik, nagyon durva! Tudom, ez most maradékból készült, ez más, de ezek szerint működik.

krisna.hu/2013/atar-dhal-bara-sargaborso-fasirt/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 20:02:54

@pizzaszeletvágó: Egész jól hangzik, bár nem teljesen értem a megsütés utáni áztatást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 20:04:24

@látjátok feleim szümtükkel: Magas cukiságfaktor!!!
Az utolsó előtti, meg a mosdós tetszik a legjobban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.05. 20:15:36

@pizzaszeletvágó:

Ma voltam egy ruhás boltban, ahol egy falon 1 méter szélesen, és kb. 2 méter magasságban minden féle tájékoztató papír meg tábla volt kirakva azzal, hogy a vásárlókat tájékoztassák. Mondtam is az eladóknak, majd legközelebb, ha ráérek elolvasom. Elég hülye aki ezeket kirakatja és azt hiszi, hogy a vevő azért megy a boltba, hogy azokat olvasgassa.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.05. 20:16:18

@Andrass9:
Nekem meg az, hogy így jár aki sokat zabál.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.05. 20:24:30

@pizzaszeletvágó: igen működik.
de egyet kifelejtettem a számitásból....ööö izé szóval a mennyiség azaz a maradék-az most jóval több lett mint a kezdőpont:))))))

szóval cseberből vederbe-kell rászerveznem egy sörözést vagy valami bulit-vagy megvárom a krími helyzet fokozódik-e? mindenképpen tovább kell gondolnom ezt a jól sikerült kármentést-mert duplázódott az eledel:)
helyre kis falatkákat lehet belőle faragni-rátűzni valamit még -szineset-és mehet a buli...
a korcsolya már megvan hozzá..

Pinka-Panka 2014.03.05. 20:53:00

@pizzaszeletvágó: na ugye, hogy ugye?:) Aki vendéget lát el, annak nincs ideje falni, de valóban a sok szagtól megy el az étvágy, én nem nagyon kóstolok.
S jár a séfnek is valami, ha más nem egy kis pohárral.

Pinka-Panka 2014.03.05. 20:57:09

@látjátok feleim szümtükkel: na, ja ezt én sem értem. Én is észrevettem ezt a legutóbbi vásárlásunkkor, még mondtam is, hogy én a 170 cm-mel sem vagyok alacsony, de tudod ki olvassa el ezeket.
Hogy elmondjam kávéd szent dolog lett nálam, annyira finom.

Kérdezlek szoba növénnyel, mikor tanácsos szerinted átültetnem?:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.05. 21:00:43

@Pinka-Panka:
Már lehet kezdeni, de mág áprilisban és májusban sem késő. Én akkor szoktam, amikor már ki is lehet tenni a szabadba pl. a muskátlit. Általában március 15-e után szoktam, de tavaly ugye elhúzodott az időjárás miatt.

Pinka-Panka 2014.03.05. 21:07:31

@látjátok feleim szümtükkel: én most a benti zöldekre gondoltam, flamingó, meg a többi, kicsit blokkol az agyam ma, de a benti növényeimet kell nagyon felsegítenem. Fáj a szívem értük.
Mit tanácsolsz? Milyen földdel és mivel ültetnéd? Nagyon érdekel.

2014.03.05. 21:08:04

@Andrass9: pont ezt magyaráztam, hogy 5 nyelven. A beol.hu újságírója elfelejtette hozzáadni a magyar nyelvet, azzal öt nyelv van a táblán! Angol, német, francia, orosz ÉS a magyar. :))))
Másik: azt az áztatást én sem értem.

@vörösbor(de)minőségi: ezt az újrahasznosítást Kató nénivel kellene megvitatnod, ő a professzora. :) Egy biztos: rácáfoltál az anyag- és energiamegmaradás törvényére, ahányszor hozzányúlsz, mindig több lesz. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 21:17:12

@pizzaszeletvágó: Ez csak természetes, hiszen a saját energiáit viszi bele a zöldfasirtborsóba, ami ott azután anyaggá alakult át!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 21:21:16

@Pinka-Panka: Szia!
nem vagyok ugyan pizzaszeletvágó, de egy remek spenótot főztem. Már meg is ettük.

Pinka-Panka 2014.03.05. 21:25:57

@Andrass9: Tudod én az ötletekért kérdem mindig. Néha jó volna egy lista a menzáról, mit is kéne főzni.
András, nem merem mondani, de biztos emlékszel, engem talán Mekkáig kergethetnének a spenóttal sajnos.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 21:29:52

@Pinka-Panka: de bizony emlékszem :)
Előtte egy beteggyógyító nagyon erős húsleves volt, amit még hétfőn főztem a szomszédasszonynak.
Na AZT te is megetted volna!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.05. 21:41:40

@Pinka-Panka: Volt benne minden jó (spenót nem :), minden leveszöldség, zpaprika, gyömbér, szerecsendióvirág, kelkáposztadarabka. A hús pedig két vastag csontos marhalábszár. Ez utóbbiakból még aznap éjjel kiettem a velőt, amikor főztem :)

2014.03.05. 21:53:46

@Pinka-Panka: bocs, itt vagyok, csak jövök-megyek közben. Ma nem főztem, maradék volt.
Újrahasznosítás nélkül. :)
Egy szép nagy marhafarok volt a hentesnél, azt megvettem teljes hosszában, annak egy adagjából volt leves. Sok zöldséggel, olyankor nem is kell más nekem.

Hétvégén megcsináltam Ramsey főnök egyik receptjét, amit mostanában láttam a tévében.
Szarvas bélszín, vörösboros csokoládé szósszal. Jó lett. Nem bonyolult, de meglepően finom. Kép sajnos nem készült, vendég volt, nem értem rá. (még a karácsonyi nagy költekezésből maradt egy ilyen darab vadhusi a fagyasztóban, fel kellett már használni)

2014.03.05. 22:08:56

@Andrass9: kiszámoljuk mennyi lehetett az az anyag, ami így keletkezik? :D

@Pinka-Panka: én is érzem a problémát, sokszor nehéz kitalálni, mi legyen. Főleg, hogy időnként korlátozva is vagyok a fogyasztók egyéni érzékenysége miatt.

2014.03.05. 22:18:49

@látjátok feleim szümtükkel: Ezekről a kajás tálkába belealvó kutyákról a fiam jutott eszembe érdekes módon. Állt a kiságyban, még alig látszott ki belőle, kapaszkodott erősen. Én pedig őszibarack darabokkal etettem. Csak úgy nyomta befelé, alig győztem adagolni. Ha nem akartam neki többet adni, követelte. Aztán egyszer csak az utolsó falatnál rágás közben elaludt. :))))
Champion barack volt, amit András nem akar ültetni... :)

susztertangó 2014.03.05. 22:20:36

Offocska."a csótányirtószaga keveredik.." Érdekes erre emléxem, pedig csak egy hónapig és több mint harminc éve.tinkmara.com/2014/03/02/a-new-yorker-1/

medvedr 2014.03.05. 23:50:21

Káposztás tészta szigorúan gyúrt házi tésztából. Az örök kérdés melyik a jó bor a káposztás tésztához. Szerintem jó száraz olaszrizling vagy sárfehér.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.06. 03:08:25

@pizzaszeletvágó: már rohanok is a pénztárcámhoz!!!!!

:DDDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.06. 09:48:25

@látjátok feleim szümtükkel: Majd jappánul dohányzunk :-) "mintha bármilyen nyelven dohányoznánk"

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.06. 09:51:12

A '15 perces' kamu filmek meg úgy készülnek, hogy a víz elektromos forralóban már fel van forralva...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.06. 09:53:33

@Andrass9: A képen látható fanyelű villáról az a kép ugrott, be, hogy a nyelén látható mélyedésbe van kötve a bőrszíj, amivel a nyakadba kötöd. Nehogy úgy járj mint gyerekkorunkban apánkkal, hogy valahol fát vágtunk, s mondták, megkínálnának minket borral, de nincs tiszta pohár.........???????????
Mi közöltük: megisszuk dunsztos üvegből is...

Fenchurch68 2014.03.06. 10:15:04

Maradék sárgaborsó nálunk szigorúan falafel-pozitív, főleg, mióta tudok szétnyílós pitát.

Kedves hímnemű kocsmatörzsvendégek, ti örülnétek-e névnapra egy nagy tepsi Rákóczi-túrósnak, meg pár cserép fűszernövénynek férfi létetekre, vagy ez nem elég macsó?

Grízes tészta: imádom, és most egy új világ nyílt meg bennem, hogy csak a gríz-részét is meg lehet csinálni, és nem ciki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 10:18:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem "kamu" filmek, őszintén bevallja, hogy bizony mindent előkészít, vizet forral, sütőt előmelegít, stb.
Így persze már nem 15 perces, de arról nem szól a fáma :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 10:21:14

@Kató néni: nemolyrég volt valahol egy cikk, hogy mi az a 10 dolog, amit soha ne ajándékozz férfinak. Ezek közt szerepelt a fűszer is, merthogy azt a férfi úgy értelmezi, hogy nem jól fűszerezi az ételt. A Rákóczi túróst bármikor!
Kaját úgy csinálni, ahogy tetszik, soha nem ciki! Jó étvágyat hozzá!

Topy 2014.03.06. 10:42:05

@Andrass9: mikor egyszer megajándékoztak három cserép gyönyörű bazsalikommal, én bizony örültem neki! :)

Fenchurch68 2014.03.06. 12:06:10

@Andrass9: Ha egy férfiember ennyire sértődős, annak ignorálom a névnapját :)
Az illető azzal tisztában van, hogy jobban főz, mint én, (csak én gyakrabban). A fűszernövények csak díszítőelem lenne a konyhában, amit pár hete amúgy is együttes erővel próbálunk rendbe rakni (múlt hétvége folyománya egy alsó- és felső szekrény, kispolcok, valamint a mosogatógép borítása - meg egyébként is szereti a növényeket a lakásban, pláne, mióta van, aki hetente egyszer meglocsolja őket.)
@Topy: Bazsalikom, rozmaring és saját nevelésű macskapöcse szép fonott kaspóban a terv. A többi már csak logisztika.

Topy 2014.03.06. 12:18:27

@Kató néni: automata locsoló? :D
macskapöcse szintén jó ajándék, mutatós is, hasznos is!
szerintem örülni fog nekik

Fenchurch68 2014.03.06. 12:25:42

@Topy: Én sem vagyok egy nagy növény-életbentartó expert sajnos.
Minden velem született szerénység kukába dobásával azt gondolom, hogy ha jelenleg egy piros masnival átkötött kutyagumit nyújtanék át neki, annak is örülne - de azért igyekszem objektíve is megfelelni.
Május elején szülinap, úgyhogy várom az ötleteket :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.06. 13:31:35

@Kató néni:

Ez rendben is van, csak azt nem tudjuk, hogy az ajándékozandó személy mit szeret, mit nem, mi a hobbija, kinézete, benézete, kora, magassága, szeme színe stb. Így nem lehet ötleteket adni, illetve lehet, de az a vicc kategória.

2014.03.06. 13:32:23

@Kató néni: én egy kis tepsi Rákóczi túrósnak is örülnék. :) Meg egy barcelonai szálloda foglalásnak is. Ha mindenáron macsós, akkor böllérmájnak jó sok disznó agyvelővel, csípősen. ;)
Hülyeséget félretéve (átmenetileg): számomra, mint megajándékozott számára legfontosabb az ajándékozó személye és nem az ajándék maga. Az alkalom is mellékes. Például nem bánom, ha valami jeles napon nem kapok semmi kézzelfogható ajándékot, de nagyon örülök bármilyen apróságnak, bármelyik napon, ha attól kapom, akitől. Abból tudom, hogy gondol rám, nem abból, hogy emlékszik a névnapomra például. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 13:46:11

@pizzaszeletvágó: Ezt nagyon értékelem!!
Az ajándékozás szerintem sem dátum, hanem alkalom függvénye :)

susztertangó 2014.03.06. 14:40:28

Hogy a szóbanforgó férfiú minek örülne-azt nem tudom.De általánosságba annyit mondhatok, hogy pubertás előtt 1-el kezdődő személyi számú egyedeknek Rákóczi túrós, plusz 60 évvel öregebbnek fűszernövény, legalább szagoljon valamit, a köztes időben pegi@Kató néni: új tudománya....:-))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 14:43:41

@susztertangó: Lassanként kirakhatom a tizennyolcas karikát ...

2014.03.06. 15:02:01

@Andrass9: most voltam egy ilyen 18-as karikás helyen. Nem arról volt szó, hogy ott dohányt lehet kapni? Most az ott egyben lottózó, van cigi, pia: sör, bor, pálinka, lehet kapni kávét, ahogy elnéztem, nénit is. Tiszta bűnbarlang! Főleg, mert sós csipszet is árulnak. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 15:22:34

@pizzaszeletvágó: A sós csipsz az főbenjáró :)
Most olvasom, hogy valaki a saját kertjében elkapott és levágott egy őzet.
Állatkínzásért jelentették fel ... wtf?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 15:29:34

Senki sem értékeli a remek reggelit, amit @látjátok feleim szümtükkel: prezentált a kocsma vendégeinek?
Ott van a poszt végén, mint Update!!!

susztertangó 2014.03.06. 16:02:31

@Andrass9: Jól néz ki, de mégis miezez?
----------------------------------------------------
Úr Isten! Mindennapi kenyeremhez való munka lehetőséget megadtad-kértem is. De egy szóval se, hogy mindennapi feledékenységet is adjál, sóhajtottam tegnap hazaérve a mókából és a Lehel piacról. Az uborka meg volt, de a tejföl nem-otthagytam az árusnál.Ma reggel aztán korábban indultam és félre volt téve. :-(( Ha már coming outoltam ezt a tök lényegtelen magán gyagyámat, ide írok valami hasznosat. Ha az Élunkás téri templom felől jösztök be a piacra, ahogy az első lépcsősorhoz értek, jobbra nézve sárga zöld pepita cégéres tejsajtvaj boltot láttok szümtükvel. Ott lakik a Tebike. Hátra arcot csinálva a Váci út irányában elhaladva Príma pék és Katalinzer között jobbra elfordulva kb 6-8 méter után a lépcső alatt görög kimért "finomságok" kaphatók. Ha valaki nem tudta volna.
--------------------------------------------------
18 as karika? Gondolkodtam rajta röhögés közben és egyre szelidítettem amit írni akartam:-))
--------------------------------------------------

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 16:14:40

@susztertangó: Én sem tudom miezez, de majd megmondja az alkotója. Jófej a piacos, hogy eltette a tejfeledet!
Tudod, a 18-as karikát a hivatalok írják elő, nekik meg fogalmuk sincs róla, miért :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 16:16:28

@susztertangó: Mintha paradicsom, lila hagyma és padlizsán lenne parmezánsajttal. Vagy hagymalekvár? látjátok feleim szümtükkelből azt is kinézem ...

2014.03.06. 16:39:26

@Andrass9: nem normális irányban haladunk :( Csak egy példa: amikor az élő pontyot hazavisszük, az nem állatkínzás? Lassan betiltják azt is.
Amikor a szúnyogot agyonvered a karodon, az nem állatkínzás?
Amikor domestost öntesz a wc-be, az nem életellenes cselekedet?
Tetű ellen permetezni nem állatkínzás?
Mikor írják már meg a jogászok a baktériumok jogait? Vagy a növényekét?
Nem fáj annak a barackfának a metszés?
És a csótányok?

Miért csak az édes aranyos állatoknak vannak jogaik?
Tiszta Muppet Show ez az egész állatvédősdi.

Lassan elérjük, hogy kecskét vágni otthon csak Mozart Requiem-jének hangjainál lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.06. 16:59:18

@Andrass9:

Az ihletet te adtad a cvekkedlivel.
Azért érdekes, hogy rénézésre nem lehet tudni, mi rejtőzik a felszín alatt.:)
Ebben most nincs padlizsán, ez egyszerűbb, gyorsabb, influs időben talán hasznosabb is.
Sorrendben: hagymák-gyömbér-lilakáposzta-hámozott kápia paprika-só-kurkuma olivaolajon megpirítva. A sütő serpenyőben szelet kenyér megpirítva ( felszedte a maradék olajat ) rá a massza, tetejére finom sajt. Bővítehetősége nem kizárt.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.06. 17:11:33

@látjátok feleim szümtükkel: .valamint RH+ vagy RH- és vércsoportilag is tudnunk kell a dolgokat.csak ennek ismeretében lehet javaslatokat tenni.amit egy nullás kaphat azt egy bés nem kaphatja:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 17:42:09

@vörösbor(de)minőségi: Én B12-es vagyok. Ja nem, az egy vitamin :)
@látjátok feleim szümtükkel: A lilakáposztán túl sok köze nincs a cvekkedlihez, viszont nagyon dekoratív étel!

2014.03.06. 17:42:14

@látjátok feleim szümtükkel: jól néz ki a reggeli :)

Jogvédő? A jog megvédi önmagát nem kell neki védelem. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 17:43:19

@pizzaszeletvágó: Tiszta dilisek, most már az állat megölése is állatkínzásnak minősül. Bezzeg a Tömjént nem csukják be érte, neki szabad ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.06. 17:45:30

Szép napot!
Szép a reggeli, de már lecsúsztam róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 18:23:00

@Waka: Jó estét! Azért ilyenkor is lehet ilyet enni!

Pinka-Panka 2014.03.06. 19:17:53

@pizzaszeletvágó: így van. én nem is szeretem a nagy ünneplést, ami rólam szól. Elég a kis valami, virág, meg egy üdvözlés. Ez jól esik. És akinek ünnepe van, annak kedvére főzök, ez a legtermészetesebb dolog.
Én a nem engedtem a meglepetés bulit sem magamnak, nem szeretem, a közelgő kerekre sem engedem. Éppen csak.:)

2014.03.06. 19:23:02

@Pinka-Panka: ma főztem... :))) nem úgy, mint tegnap, amikor kérdezted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 19:53:34

@Pinka-Panka: Én is én is én is!!!
Elővettem a csodahüttőből egy fagyisdoboznyi töltöttkáposztát tavaly februárból. Azt forraltam fel és ettem meg :)

2014.03.06. 19:55:56

@Pinka-Panka: Imádom a sütőben sült céklát. Azt készítettem. Köretként volt hozzá feleségemnek kacsacomb, nekem tarjaszelet. :)

Pinka-Panka 2014.03.06. 20:14:02

@Andrass9: ne facsard a szívemet:) Finom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.06. 20:14:24

@pizzaszeletvágó:

Én is, én is, úgy, hogy a megfőtt apró ( bébi ) céklát meghámozva, és félbe/négybe vágva tepsibe tesszük, fűszerezzük ( só, bors, és ki mit szeret ), majd tejszínnel nyakon loccsintva megsütjük. Csudás hidegen is.

Pinka-Panka 2014.03.06. 20:16:53

@pizzaszeletvágó: nagyon, nagyon finom:)

Én káposztás tésztát:) meg csirkemellet tettem sütőbe, sajttal tejföllel, az lesz holnapra is.

2014.03.06. 20:30:46

@látjátok feleim szümtükkel: úgy is biztos nagyon jó, de én rájöttem, hogy nem kell feltétlenül az előfőzési folyamat. Inkább meghámozom nyersen, nagyobb darabokra vágom, fűszerezem ahogy akarom, és fóliázva teszem sütőbe, legfeljebb tovább sül egy kicsit, de jól megőrzi a az állagát, beltartalmát. Puha is lesz, de valahogy tartása is marad.

2014.03.06. 20:34:57

@Pinka-Panka: hoppá, nem is rossz ötlet

Pinka-Panka 2014.03.06. 20:40:39

@pizzaszeletvágó: mármint a csirkemell? gondolom mert a cvekedli a főlapon ötletnek András jóvoltából:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.06. 20:40:49

@Pinka-Panka:
Na végre eljutunk a szobanövények átültetéséig.
Ezt ajánlom, hogy nézd át: 5mp.eu/web.php?a=andrea&o=bGx4GwUjoe

Amennyiben más növényeid vannak, akkor azokhoz csak úgy tudok tanácsot adni, ha leírod milyen fajták. Azt sem ártana ha elmondanád, most milyen helyen tartod, és milyen állapotban vannak.

Ajánlom a virágföldeket, OBI-ban meg más nagyobb kertészeti árudákban növényfajtánként lehet virágföldet kapni. Kényesebbekhez és is ilyeneket veszek, de pl. a leánderhez kerti földből magam keverek. A tözegből, homokból és jobb kerti földből egészen jó ültető közeget lehet keverni.

Pinka-Panka 2014.03.06. 20:41:06

@pizzaszeletvágó: amúgy nagyon egyszerű megcsinálni.

2014.03.06. 20:56:33

@Pinka-Panka: gondolom, hogy nem bonyolult

vörösbor(de)minőségi 2014.03.07. 11:35:03

@látjátok feleim szümtükkel: hooppsz ez a "tejszinnel meglocsoljuk" ez nagyon tetszik.eddig ez nem jutott eszembe csak fokhagymák fűszerek be a sütőbe

vörösbor(de)minőségi 2014.03.07. 11:38:20

@látjátok feleim szümtükkel: ha valaki általános virágföldet szeretne venni akkor szives figyelmébe ajánlom a tesco-akciót ahol litere 6-10 forint közötti.ez kimondottan jó telek-ár :))

Pinka-Panka 2014.03.07. 14:39:41

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon köszönöm a tanácsot.:) A napokban fogom megcsinálni, fel kell készülnöm rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.07. 15:29:23

@vörösbor(de)minőségi: csak csendben, mert pizzaszeletvágó goes ballistic :)

2014.03.08. 15:07:18

@Andrass9: ha egyszer írok egy receptgyűjteményt, az lesz a címe, hogy:
1. Hogyan főzzünk tejszín nélkül
2. Tejszínes receptek tejszín nélkül
3. Krémlevesek tejszín nélkül

Doktori értekezésemet pedig a tejszínes és paradicsomos ételek evolúciójáról írom meg majd. Vagyis: hogyan válik ketté a tejszínes és a paradicsomos kultúrkör, különös tekintettel Európa konyhájának fejlődésére. Alcím: Észak és Dél háborúja fakanalakkal.
:))))