Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A legjobb, ami történhet egy kecskével: a kecskeburger

2014.03.03. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: Babette_

 

Életemben sokfelé azt tanultam, hogy álmodni csak úgy érdemes, ha az álmot vizualizáljuk.

Nem elemzem, hogyan mûködik, de mûködik.

Sok álmom volt, sok teljesült is.

Vagy egy új álmom.

Kinéztem egy házat, nem messze innen, ott akarok egy fogadót nyitni.

Kritikus szemmel vagyok a vendéglátás iránt (is), határozott elképzelésem van, milyet szeretnék.

Nem lesz paleo, nem lesz benne salátabár, nem lesznek benne legolcsóbb alapanyagok, csakis olyan, ami átment a „tesztemen”. Minõségi (jelentsen ez bármit), házi készítésû dolgok (és ezalatt nem a manapság divatos paraszti mûromantikát értem). Leginkább a természetesen, szívbõl jövõ, valóban házi készítésû ételek, amikre gondolok.

Aki füvet és szénát akar szálazni, ne jöjjön be, a szálazást hagyjuk meg a kecskéknek és a nyulaknak.

Hogy hogyan lesz ebbõl sikeres üzlet?

Hiszem, hogy rajtunk kívül is vannak sokan, akik nem a legolcsóbbat, legspórolósabbat keresik, hanem azt, ami tényleg olyan, amit mintha otthon csinálnának, de hozzáértéssel.

Egyik kedvenc mûsorunk a Fald fel Amerikát sorozat, az emberemnek ebbõl a hatalmas adagok tetszenek, nekem az a lelkesedés, amivel esznek. Amivel az emberem is eszik itthon.

Az az õszinte, semmihez nem fogható odaadás, ahogy a fejüket fúrják egy hamburgerbe, mint egy kisgyermek az anyja kebelébe, mint egy férfi a nõk ölébe. Az.

 

Ezért tegnap egy olyan hamburgert csináltam.

Az eredmény magáért beszélt. Illetve csámcsogott.

Ha meglesz a fogadó, ilyen hamburger is lesz benne.

 

Lássuk hát.

 

Hamburgerzsömle

  • 60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 fürjtojás a kenéshez (a mérete miatt, a tyúktojásból sok megy veszendõbe)
  • 2-3 dl tej
  • 4-5 evõkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 evõkanál cukor
  • 4 dkg élesztõ (fele ennyivel csináltam, de túl tömött lett a tészta és kicsi a zsemle)

Összegyúrjuk, megkelesztjük, 8 zsemlét formálunk belõle, és a tepsiben kelni hagyjuk megfelelõ méretre.

Amikor megkelt megkenjük a tojással és megsütjük.

 

Húspogácsa

  • 60 dkg darált kecskehús
  • csipet só
  • csipet bors

Lapos pogácsákra formázzuk, serpenyõben (vagy grillen még jobb) megsütögetjük. Az utolsó fordítás után teszünk a tetejére elmorzsolt kékpenészes sajtot és beborítjuk egy szelet cheddar sajttal, míg kicsit meg nem olvad.

 

  • Baconszalonna megpirítva
  • 2 fej hagyma szálakra vágva és megpirítva
  • Saláta, majonéz, ketchup, mustár

 

Amit nem szabad: más szalonna, trappista sajt, egyéb fûszerek a húspogácsába, csalamádé, bármilyen alapanyag helyettesítése valami hozzá hasonlóval.

 

Szóval kecskeburger.

Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott.

 

 

174 komment

Címkék: kecske hagyma hamburger bacon fogadó kecskehús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr415839324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.03. 07:03:21

No, ezeket gyorsan befalták, mert még kép se készült róluk.:)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 07:59:19

Igen, kérem, a hamburgerben a hús a lényeg. Só, bors és ennyi, csókolom. Irtó nagy csalódás bír lenni, mikor a húsból jórészt a fűszereket érezni ki, mert kakukkfűtől hagymán keresztül pirospaprikáig(!) mindent belekevernek.
Mondjuk, ahhoz is lenne pár keresetlen szavam, aki kitalálta, hogy a hamburgerbe nyers kígyóuborkát tegyen. (A sok majom meg elkezdte utánozni :( ). Langyos kígyóubi, brr! Azzal etetném vagy 3 napig, hogy máskor ne jussanak hülyeségek az eszébe.
Kérdés: A kéksajt nem túl karakteres? Marhaburgerből egyszer próbáltam kéksajtosat, nekem túl erőteljes volt a sajt íze. Igaz, kecskehúst még nem ettem, lehet, ahhoz passzol.

Topy 2014.03.03. 09:42:02

tömör, lényegre törő! pont mint a kecskeburger! :)
semmi faxni, csak a hús... jó lehet!

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 10:44:18

Különben annyira megkívántam a hamburgert a poszt kapcsán, hogy ma az lesz. Igaz, marhából, mert kecskehúst ritkán kapni, annyira, hogy egyáltalán ;).
Az én változatom: a hús fűszerezése só, bors. Ennyi. Félig átsütve. A zsemle pékségből, a kissé tömörebb fajtából, ami inkább hajaz a kenyérféleségekre, mint a kalácsfélékre. Megpirítva, naná. A saláta lollo és spenótlevél keveréke. Bacon és érlelt cheddar. És mivel én szeretem a csípőset, piros jalapeno. A szószok meg currys-citromos-cayenne-borsos ketchup és chils bbq-szósz.
Huhh, neki kellene állni ...

Fenchurch68 2014.03.03. 11:05:49

Nagy öröm olyanokra főzni, akiken látszik, hogy élvezettel esznek, és nem csak üzemanyagfelvétel nekik a táplálkozás!
Ez a hamburger nagyon jól hangzik, szerintem ember értékelné.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 11:08:20

@Topy: ebből egy darab nekem egész napra elég volt, de az emberem is csak kettőt bírt megenni egy ülésre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 11:09:09

@Hátrányos helyzetű kaviár: képzeld, iszonyú hozzá, a meleg húsra morzsolod, és amikor a közepéhez érsz, ott megszólal pár falat erejéig.. hihetetlen.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 11:44:26

@Babette_: Hm, a holnapi adagnak adok akkor még egy esélyt a kéksajttal. Ma már dög vagyok elmászni az üzletig, marad a fentebb vázolt változat. Bár lehet, némi hagymát is pirítok vagy karamellizálok hozzá. De holnap beszerzek egy adag bavaria blu-t.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 12:09:30

A recept fenomenális - kár, hogy irtó ritkán esik be egy darab kecske a csodahüttőmbe. Marhából viszont hasonlóan sütöttem már a gyerekeknek, mert Amerika honvágyuk volt.
Ami a képeket illeti, hasonló okok miatt nem tudtam még hasonlót sem sütni így hirtelenjében, hogy az elfogyasztott kecskeburgernek legalább közelítő reprodukciója legyen. Pedig igyekeztem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 12:13:53

@Babette_: Ami pedig a fogadósné álmodat illeti - ez az álmom nekem is megvan. Az USA-ban majdnem bele is vágtam, csupán az indulótőke hiányzott. Amikor meg az meglett, nagyon sok lett a munkám hirtelen.
Mostani öreg fejjel már nem biztos, hogy belevágnék, pedig szeretném csinálni. És hasonlóan, mint te képzeled. Most is készül a saját bacon szalonna. Bár egy-egy barna vajon sült körtét besürített modenai balzsamecettel meglocsolva feladnék a vendégeknek, kérik - nem kérik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 12:21:38

@Andrass9: arról a baconról beszélhetnél...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 14:53:51

@Babette_: Amint sikerül egy mini füstölőt összeraknom, posztolni fogom!

susztertangó 2014.03.03. 15:12:15

Hát igazán nem vagyok háklis a büdi sajtokkal, de. Volt, hogy unokahúgom meghívott összevont név és születésnapjaink megülésére ebédlő asztal mellett. Valamilyen töltött hús volt és akkor találkoztam először a kék sajt ilyen-meleg- felhasználásával, egyébként vajjal keverve, durvára tört dióval + ezmegaz sokszor készítettem.Mivel az odáígi ismereteim arról szóltak, hogy ha felvágok egy panírozott húst és a bunda alól kigomolyog valami romlás szag akkor azt nem kell megenni-vigye vissza pincér.Mit mondjak, meghökkentő volt az első találkozás és eléggé idegenkedtem tőle az elején. Azóta szokogatom.
Fogadó témában íme némi tipp.tomakonyha.blogspot.hu/2010/02/toma-etkezdeje.html

susztertangó 2014.03.03. 16:14:38

@Babette_: 1.Ráklikkeltél a linkre és nem jelent meg semmi. 2. -"- -"- és nem találod elég érdekesnek. Ez esetben máris lehet tudni miféle vendéglátót nem akarsz-olyat se mint Toma. Meg kéne nézni mit írnak a játékban résztvevők, azok akik megírták /ha meg/ saját álom variációjukat.Beszélgetéshez jó.

2014.03.03. 16:27:11

Szuper!

Bocsánat, hogy ennyit idézek, de itt a lényeg, szó szerint!

"Kritikus szemmel vagyok a vendéglátás iránt (is), határozott elképzelésem van, milyet szeretnék.

Nem lesz paleo, nem lesz benne salátabár, nem lesznek benne legolcsóbb alapanyagok, csakis olyan, ami átment a „tesztemen”. Minõségi (jelentsen ez bármit), házi készítésû dolgok (és ezalatt nem a manapság divatos paraszti mûromantikát értem). Leginkább a természetesen, szívbõl jövõ, valóban házi készítésû ételek, amikre gondolok."

Mélységesen egyetértek. Ugorjunk csak vissza az időben.
A hagyományos fogadóban a vendégek éppen azt ették, ami éppen akkor volt.
Éppen akkor, amikor betértek a fogadóba, éppen akkor az adott ételnek (beleértve a húsféléket is) volt szezonja, azt kapta a vendég, amit éppen aznap frissen főztek.
Háziasan, hát hogyan másként!
A lényeg nem az állandó, vagy éppen szezonálisan változó étlap volt, hanem a frissesség, háziasság, szíveslátás.
A törzsvendégek megbecsülése.

A többi polgári csökevény.

2014.03.03. 16:28:22

Ja, és persze a lényeg: a szép fogadósné! :)))

Vaczak2 2014.03.03. 16:29:18

Gyengém a kecskehús...
gyengém a saját fogadó/bisztró/kávézó/sztékfaloda az erdő szélén...
gyengém vagy Babette...

Topy 2014.03.03. 16:42:45

@Vaczak2: az embere viszont nem gyenge! :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 17:20:59

@susztertangó: csak egy bemutatkozás van, más semmi

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 17:23:07

@pizzaszeletvágó: pontosan. pontosan így. nem lesz étlap, minden nap más főétel.
de azért lesz mellette valami állandóság.
még nem kiforrott, csak az alapelvek vannak meg.
még a házat sem tudtam kinyomozni, kié:)
jahogy a pénz...?
az a legkevesebb (a sajátunkra se telik:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 17:23:40

@Vaczak2: :)
erdő szélén, folyó partján. így pontos.;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 17:52:52

@Babette_: Szaporodnak a hódolóid - csak az embered ne olvassa :)
Tényleg tetszik a fogadó gondolat. Tulajdonképpen Dömösön nyithatnék egyet.
A ház a patak partján van, nagy turistaforgalom a Rám szakadék felé, a faluban csak egy kajálda van, a Kemping étterem (nem rossz, ha más nincs). Még egy-két szobát is kiadhatnék B&B stílusban ...

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 17:58:07

@Babette_: Khm, minimális étlap nélkül becsődölsz. Lehet napi ajánlat, persze. Akár többféle is, ha megvan a személyzeted hozzá, de ha nincs állandó, alap étlapod húsos és vega ételekkel pár desszerttel, akkor gáz lesz. Persze, hacsak nem egy országúti bisztróban gondolkodsz, kamionosoknak és átutazóknak, nulla konkurenciával a 200 km-es környéken. Úgy elmegy a bolt 5-6 féle kajával is. Esetleg még ebéd-szerviz, házhoz szállítással, ha megvan a piaci rés. De az ugye nem az a tipikus vendéglátás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:01:39

@susztertangó: Érdekes volt olvasni Toma étlapját. Ennél sokkal tanulságosabb volt a kommentelők mondanivalója.
Például valami susztertango vagy ki, aki paleóra akarta Tomát rávenni! A kis csacsi :)
Nomeg Hajdu Laci sem hagyta ki a marhapörköltet nokkedlivel - ooops, TARHONYÁVAL :)

Vaczak2 2014.03.03. 18:01:59

@Andrass9: Nosza rajta. Időnként egy-egy kocsmatárs vendégfőzhetne. Esküszöm magam is beállnék egyszer-egyszer kotyvasztani, vagy felszolgálni, krumplit pucolni természetesen grátisz, csak az íze kedvéért. Ezt akár veheted ígéretnek is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:04:10

@Hátrányos helyzetű kaviár: Hát én másként érzem. Szerintem (és Babette_ szerint is) van kereslet ilyen étteremre. Mondjuk, ha egy ilyen krétával írt étlapot látok az útról, akkor biztosan bemegyek és nem kérek másik étlapot! De ez én vagyok, 1 a tízmillióból ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:07:55

@Vaczak2: Már csak az a kérdés, hogy tudok-e elég gyors internetet szerezni ott, mert anélkül nekem nem élet az élet (meg posztolni sem tudnám a klassz vendégszakács főztöket)!
Nekem ezzel egyedül ez az ANTSZ vagy mi a szösz a gondom, meg a NAV. Magyarországon én nem adóztam tán soha. A NAV szerint is kilfeldi vagyok.
Valaki biztosan felnyomna, oszt akkor leshetném, hogy mászom ki belőle.
A segítséget pedig nagyon köszönöm!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 18:09:05

@Hátrányos helyzetű kaviár: pontosan eltaláltad, milyen nem lesz. és a szemléletet is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 18:10:18

@Andrass9: kistermelő (őstermelő) lehetnél, falusi vendéglátás kategóriában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:10:36

@Vaczak2: Tavasztól őszig a kertben is állíthatnék asztalokat ernyővel. Lehetne hallgatni a patak csobogását (vagy zúgását, ha eső volt). A konyha/nappali 2 asztalt elbírna télen is, de többet nem. Esetleg be lehet vetni a tisztaszobát is.
Hmmm ....

Topy 2014.03.03. 18:10:53

@Hátrányos helyzetű kaviár: van azért arra példa, hogy működik étlap nélkül is: olimpiavendeglo.net63.net/

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 18:11:31

@Andrass9: hogyne lenne, persze hogy van:)
a lakáséttermekre is van, pedig ki gondolta volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:13:14

@Babette_: Ilyen csúnya szavakat ne használj, légy szíves :) Fogalmam sincs, mit jelentenek!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 18:19:30

@Andrass9: az őstermelő mint vállalkozási forma = kistermelő mint adózási forma
nav.gov.hu/data/cms220696/6_fuzet_ostermelok_2012.pdf
saját cuccait 40 km-es körben árulhatja, otthon akár feldolgozva is
falusi vendégasztal:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000052.FVM

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 18:20:43

@Andrass9: Hm, krétával kiírt étlapot nemcsak a Rádayn láthatsz, de a Váci utcán is ;). Pedig szerintem te nem az olyan típusú vendéglátóhelyekre gondoltál éppen ;)

@Babette_: Jó, oké. Attól függ, hogy hol csinálod majd meg ezt a stílusú családias helyet. Mert szerintem ez vagy nagyon kis, vagy nagyon nagy városban megy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 18:22:42

@Hátrányos helyzetű kaviár: 900 fős kis falu elég kicsi?:)
nyugati határszél, tudod.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 18:28:00

@Babette_: Huhh, nekem túlságosan is ;). De fasza lesz az, ha megvan az átmenő forgalom.
Szólj majd, megyek meózni. Csak aznap ne kocsonya legyen, hal vagy valami babos cucc.

Vaczak2 2014.03.03. 18:28:51

Egyszer még boldogult fiatalkoromban Tiszadobon töltöttem egy hetet. Lakásunk volt, enni nem volt hol, és nem volt mit ( a szó átvitt értelmében). Hja, Tiszadob nem egy metropolisz, akkor sem volt az. A trafikos néni ajánlotta, hogy főz nekünk halászlét, ha hozunk halat...Majd ajánlotta, hogy menjünk el a Dezsőhöz. Az meg ki? - kérdeztük. -Hát a Dezső.A Dezső egy Csepelről elszármazott valaha volt tehertaxis volt, akinek az idegeit megcincálta a főváros, és amikor örökölt egy kis házat Dobon, leköltözött és italmérést nyitott. Szekérderéknyi gyereke volt, (5-6 talán) így a főzés nagyüzemben ment náluk. Na, ott ettünk egy hétig. Csülkös pacalt, káposztás babot, akadt őzpörkölt is, fácán, meg persze hal. Leültünk az asztal végibe és ettünk pukkadásig. Mikor kérdeztük mennyivel tartozunk, a Dezső szerényen azt mondta, neki ételmérési engedélye nincs, csak meghívott pár barátot az asztalához. Ha ízlett, hagyhatunk az asztal sarkán némi készpénzt annak függvényében amennyire ízlett az étel.
Nem tudom ez működne-e ma valahol, de szeretném hinni, hogy igen. (Hú ez kicsit hosszú lett, bocsi.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:32:15

@Babette_: Nem tűnik veszélyesnek, köszi a jogszabályt!

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 18:35:24

@Vaczak2: Ja, szerintem működne, becsületkassza. Bár félve merem mondani, nehogy kivagyinak tűnjek, de azért otthon szerintem a kisebb településeken működne, nagyobb városokban már nem lennék annyira biztos benne. Nem azért, mert szemetebbek a népek, hanem, mert szegényebbek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:36:37

@Hátrányos helyzetű kaviár: Azt hiszem nagyon "városi gyerek" lehetsz :) Nem érted ezek szerint, hogy mire gondolt Babette_ a fogadójával. és itt az elnevezésen is hangsúly van, ő nem éttermet akar nyitni!
A Ráday vagy a Váci utca nem az átlagember étkezési területe. Sem árban, sem a felszolgált ételek tekintetében. Gondolom én.

2014.03.03. 18:36:56

@Babette_: nálam működik a tomakonyha, susztertango linkjére bejön egy szöveg és benne egy szimpatikus kép holmi fogadónak is nézhetné az ember..

susztertangó 2014.03.03. 18:39:39

@Andrass9: Mert Toma többször mondta, hogy "demostasztán" vége a zabálásnak, mert a doki megfenyegette-kissé túlsúlyos, élethelyzetéből is adódóan.A paleó főleg a szénhidrátokat veszi ki az étrendből, ha jól tudom.Lehetne finom is az a kőkori kaja.:-))És Toma a pápája. Más. Ahányszor csak rákattintottam a szövegben Gabahra, folyvást a Gmail kezdőlapja jött elő.. darabig kísérleteztem, aztán vállat vontam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:40:26

@Babette_: Próbáld ezt a linket:
tomakonyha.blogspot.hu/2010/02/toma-etkezdeje.html
Néha a blog.hu nem viselkedik - különösen, ha okostelefonon próbálod nézni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:42:04

@susztertangó: Nagyon régi a poszt, Toma se tartja karban a blogját és sokan abbahagyták a blogolást. Az eredmény: furcsa weblapok itt meg ott :)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 18:45:49

@Andrass9: Jaja, igazad van, mármint a városi gyerek dologban ;) A váci tényleg nem igazán gyere be, nemcsak az árak miatt, hanem, mert alig pár kivételtől eltekintve turista csumit mérnek arra. A Ráday már ennél változatosabb. Ott is megvannak a turistacsapdák, de az árban és minőségben is rendben levő éttermek.
Mindezektől eltekintve azonban, sejten vélem Babette kartárcsnő, mire gondolt. Amolyan fogadóra, XIX századi stílusban, ott alvás nélkül ;).

susztertangó 2014.03.03. 18:47:11

@Babette_: Ha nincs - momen tán- pénzed a fogadóra, hogy az álmod mégis csak meglegyen, ruházz be egy lottózó terminálra, kevesebbe kerül és fogadó........(Jááááj)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 18:50:17

@Hátrányos helyzetű kaviár: Jól gondolod. A fogadó még egy vagy két szobát is kiadhat, mert az a fogalomhoz is hozzá tartozik.

2014.03.03. 19:03:46

@Hátrányos helyzetű kaviár:
"Amolyan fogadóra, XIX századi stílusban,"

Kezdetben a városi vendéglők se csinálták másképp.
Nem volt nagy "étterem nyitás" mizéria, amiről mostanában filmet forgatnak. :)
A "kimérő" helyek mentek a közönség igénye után. Aztán kinőtték magukat, pár nemzedék kérdése. :)

Abban igazad van, hogy kell egy pár dolog, ami mindig kapható, de ez lehet valami hótegyszerű, például kecskekolbász, tepertős pogi.
Kell még egy jó hírverésű húzófogás: ami csak ott, csak úgy, csak annyiért.
Ha csak az a cél, hogy egy megtermelhető felesleget feldolgozott formában eladni, ha nem sikerül, akkor megenni, :)))) akkor még kifizetődő is lehet.
...

stb. nem folytatnám, szerintem a kocsmanépe gondolkodott már valami hasonlón, mint Babette_ :)))

Legyen a neve: Fogadó a Vén Kecskékhez. :)
Ha sikerül 900 főre applikálni, akkor majd megpróbáljuk 300 főre! :))))

susztertangó 2014.03.03. 19:24:05

Most pedig politizálok. A metró mozgólépcső falán plakátok vannak, most választásiak is. Azzal jön nekem valami párt, hogy a jövő ződ! naná, még éretlen, nagy dolog.Egy fiatal nő kínál felém egy almát , mire egyből eszembe jutott az eredendő átverés, úgyhogy mondtam vidd innen az almádat, azé' kell nekem arcom verejtékével keresgélnem a kenyeret.Ijjjjen 1 plagátot!Igaz plakát ügyben nem közvetlen politikai plakáttal is meggyűlt a bajom. Egy génmódosítás ellen készült plakát kérdezi tőlem, hogy :"Ilyen csirkét akarsz?" Naná, te süsü, annak a madárnak 4 comja van!!!

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 19:24:39

@Andrass9: Jó, hát éppen kiadhat, de azért meglepődnék, ha Babette ebben is gondolkodna ;)

@pizzaszeletvágó: Hm, hát mert kezdetben a városok voltak a 900 fős falvak ;).
De értem azért, na. Bár a kecskehússal, mint húzócuccal nem nyomulnék azért, nem annyira elfogadott még a tömeg-gasztronómiában. Akkor már inkább a kecskesajtos cuccokat emelném ki. Az már elfogadottabb. Mondjuk vegáknak grillezett kecskesajtosa tálak, különböző zöldségek és szószok kombójával. Mehetne a csicseris mártogatós is, vagy avokádós.
Nem vegáknak meg a már ismertetett burger, pár kiegészítővel, mint sokféleképpen elkészített tojások, többfajta marinált csípős jellegű paprika, grillezett gyümölcsök.
És legalább 10 féle szósz, ami a vega és a húsos kajákhoz is megy. Aztán lehetne 1-2-3 féle napi ajánlat. Krétával kiírva, hogy András lelke is megnyugodjon :)
Mna, összehozzuk itt Babette-nek a boltot. Elméletben ;)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 19:28:36

@susztertangó: Szemben a fejével, amiből csak egy ugye, és az sem használható sok mindenre.
A csirkére értettem, mielőtt bármit is belegondolnál ;).

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 19:35:16

@pizzaszeletvágó: most elsőre beugrott valami poszt féle pár másodpercre, aztán eltűnt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 19:37:30

@Andrass9: nem telefonon néztem....amikor eltűnt, épp az adblockot mutatta alul a böngésző, ez lehet szerinted az oka?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.03. 19:39:26

Szép estét!
A kecske az vörös hús? Mindegy, azért megnyalnám az a big mekk-et, akár a vén kecske. Meglátogatnám azt a fogadót, fizetnék a fogam után adót, ha jutna a falatból többre, mint egy félre.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 19:56:19

@Babette_: Ejnye, kizárod a fűszert? ;)

@Waka: Az bizony, az. Márhogy vörös. A hús. A kecskéé, mert Babette előbb zárta ki a (vörös)cédák jelenlétét, így marad a kecske ;).

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.03. 19:58:35

@Waka: vörös, vörösebb mint a marha.
ugyanúgy kérődző.

2014.03.03. 20:00:53

@Hátrányos helyzetű kaviár: nem az első dolog, ami már csak elméletben, fejben megy! :)))

2014.03.03. 20:03:42

@Waka: már a neve is megvan: Big Mekk. Zseni vagy.! :))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.03. 20:07:00

@Waka:
Látom elkérted Pizzaszeletvágó fűzfáját, és faragtál egy kicsit.:)

ferfikonyha.blogspot.com/2009/04/voros-husok-feher-husok.html

A vén kecske meg hát a sót szokta.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 20:16:32

@pizzaszeletvágó: Fogadjunk, amikor anno Morpheus felajánlotta, te a pirosat választottad.... Kár volt :P

@Babette_: Hm, inkább Go(a)thBiMekk. Ezzel bevonzod az öngyilkosság előtt 60 évvel álló tinik közösségét is ;). Javaslok egy sarkot pár fehér-fekete szőrű kecskével, ahol a fekete a szemkörnyéken helyezkedik el elsősorban, illetve meghagynám a kecskék "haját", és feketére festeném, ha nem lenne alapból olyan ;).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.03. 20:16:44

@Babette_: Akkor sajna csak egy képet fogadhatok el róla. Itt fogom őrizni az órám fedele alatt.
@pizzaszeletvágó: Tudom.
@látjátok feleim szümtükkel: Nem az a fontos, mit, hanem az, hogyan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.03. 20:57:54

@Waka: Big Mekk! Csucsu név :)
Amúgy neked ez sajnos tiltólistás :(

susztertangó 2014.03.03. 21:01:14

Praliné még véletlenül se legyen a kínálatban.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.03. 21:07:05

@Andrass9: Hát, ha nekem kecskehúsra lapulna a fogadóm, a világért ki nem hagynám a motívumot, az tuti! :)

@susztertangó: Mibajod-vele-hm? ;)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.03.03. 22:46:03

@Vaczak2: Galambos Dezső, a Vásárhelyi Pál utcában! ;)

susztertangó 2014.03.04. 02:01:00

@Hátrányos helyzetű kaviár: Eszembe jutott, hogy a Roxfortban a varázsló tanoncok "mindenízű" drazsét is ettek. Gyanakodnék, hogy kecske bogyó lenne....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 08:57:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nem szerzett elég gyakorlatot a kocsmában :)
Komolyra fordítva, nekem nem tűnik egy fogadós vénának az Imre. Eleve túl nagy volt a Kicsihuszár és nem sikerült azt a hangulatot odavarázsolni, amire készült. Ezentúl fogadósnak lenni teljes embert kiván, amellett fellépni már nem lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 08:59:12

@susztertangó: Akkor az volt a te pralinéd?
A Jelly Bean nagy kedvenc az USA-ban, gyerekeim kilószám ennék. Én is szeretem - pont a változatos mindenféle ízei miatt.

2014.03.04. 09:22:41

@látjátok feleim szümtükkel: Sőt, Martin Luther Kingnek is volt egy álma. Jó kérdés, hogy megvalósult-e.

2014.03.04. 10:31:25

@Topy: Értem. Te is azt gondolod, hogy mindössze ennyi valósult meg belőle. :) Lassan halad a dolog... :)

Topy 2014.03.04. 10:39:52

@Babette_: azon gondolkodtam, hogy a kecske nem egy zsíros jószág: nem lett túl száraz a húspogácsa?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 11:26:10

@Topy: nem zsíros, de egy kicsit márványozott, és én sehonnan nem szedtem le a zsírt.
pont jó lett

susztertangó 2014.03.04. 12:32:59

@Babette_: A bemutatkozás fölött van a lényeg, fel kell tekerni-vagy le. Egyébként most beírtam a címsorba: tomakonyha és mindjárt kiegészítette, mert okosabb lett, mint volt,hogy blogspot. No, klikk rá és bejött a honlap. Fekete ecsetvonással ott virít, hogy Toma a T felett a kalapja- alatta a szakálla sziluettje. Ez alatt kell lennie egy rublikának a jobb szélen a keresés felirattal.Várni kellett rá míg megjelent. Beírtam, hogy toma étkezője , klikk és voala jött az étkezde.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.04. 12:53:54

@Andrass9: S a ház eladó azóta is. Igaz arányárban mert egyszer "elment előtte egy német autó".

2014.03.04. 13:10:42

@hajdulaszlo (volt hajdul):

a "Bécsi szelet KT" és a "Göngy. töltött oldalas" az mi?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 13:27:54

@susztertangó: az adblock tiltotta le, már megfejtettem.

Topy 2014.03.04. 13:31:56

@pizzaszeletvágó: tippek:
KT - körettel
Göngy. - gyöngyösi
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 14:06:54

@hajdulaszlo (volt hajdul): Egy párszor már olvastam ezeket a menüket és kérdeztem is párat. Azért ez nem AZ amit Babette_ csinálni szeretne.
Én viszont el tudom képzelni, hogy tömegétkeztetésben álljam meg a helyem - finom ételek menza áron. Igazi challenge!

Topy 2014.03.04. 14:19:57

@Andrass9: pár embernek már beletört a bicskája... külföldön is, idehaza is :(
pedig bebizonyították, hogy lehetne abból a pénzből jót, egészségeset is

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 14:29:22

@Andrass9: nem tudok olyanról, ami olyan, mint amit szeretnék.

Topy 2014.03.04. 14:57:39

@Babette_: ot a pont, én egy y-nal többet vizionáltam a valóságnál :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 15:13:38

Vasárnap arra Szeged felé, már ki volt nyílva a mandulafán 3 virágocska, és a sárgabaracs is kezdett pattanni.
A gyerek azt mondja, hogy Kölnben fehérek a fák, annyira jó idő van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 15:14:16

természetesen sárgabarackot akartam írni.:)

2014.03.04. 15:21:35

@Babette_: igen, arra rájöttem, csak mégis hogyan, miként töltve, ..stb. ;) Például ismerek egy "göngyölt" oldalas félét, ahol a függőlegesen álló oldalas csontok és persze rajta a hús, körbevesz egy fajta tölteléket a sütőben, mint egy cölöpvár, olyan. Namost hogy lehet egy ilyet menzán adagolni? Körcikkenként, mint a kerek tortát? :) Ezért pontosítottam volna, meg kíváncsiságból.

@Topy: először én is úgy olvastam! Azt hiszem már monitor olvasáshoz is kellene a szemüveg! :(
A KT, az még nem meggyőző. Mi lehet?

2014.03.04. 15:23:34

@Babette_: @Topy: írtam nektek, de hová a hökömbe tűnt a komment? Kezdek már pinkapankásodni.... :)))

2014.03.04. 15:24:12

***Á, megjött, bocs..***

2014.03.04. 15:26:08

@látjátok feleim szümtükkel: hú, még szerencse, hogy errefelé semmi nem mozdul, mármint gyümölcsfa, mert még a metszéssel sem végeztem, akarom mondani el se kezdtem.

2014.03.04. 15:27:37

@Andrass9: Jamie Oliver nyomdokain?

Topy 2014.03.04. 15:34:06

@pizzaszeletvágó: én a hétvégén gyorsan rendbe raktam a mini rózsákat, már nagyon beindultak -
erkély, melegebb van pár fokkal

Topy 2014.03.04. 15:34:32

@pizzaszeletvágó: nekem van! és mégis... :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 15:36:12

@hajdulaszlo (volt hajdul):

Nem azon a rá(d)bízott menzán hallottam a közelmúltban gyakori tányértörés hangját kibontakozás elleni tiltakozásként?:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 15:39:39

@Topy:
Én meg olyan jól megmetszettem ősszel a rózsákat ( kb. 80 tő ), hogy most nem kell ( nem fagyott el ), de nem is lehet, mert akkora hajtásaik vannak.
Sajnos a futót sem lehet, pedig túlnőtte magát, mint minden évben, de kb. centisek a hajtások, és még a régi levél is zöldel, így eléggé nyűgös nyírni.

2014.03.04. 15:40:18

@Babette_: @Topy: @hajdulaszlo (volt hajdul):

Megvan a KT!!!

Feltételezem: Dr. Kőrösi Tibor Csongrád polgármesterének monogramja. Feltételezem: Az ő személyes közbenjárására került az étlapra a Bécsi szelet. Stimmel.
(csak nem látszott az Excelben a teljes cella tartalom, oszt így került ki a netre :DDD)

korositibor.blog.hu/ hehe

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 15:49:23

@pizzaszeletvágó: A kommentek előzetes moderáció után jelennek meg ...
Ez az elvtárs még mindig az "elmúlt nyolc év" bűvöletében él, hiszen ő 4 év alatt semmit sem csinált.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 15:51:08

@pizzaszeletvágó:
Hallod! Nem is olyan rossz ez a blog, érdemes visszább menni, és beleolvasgatni.

Topy 2014.03.04. 15:59:18

@Andrass9: tekintettel arra, hogy politikus... szvsz rég széttrollkodták volna már a blogját, ha nem így lenne

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 16:09:33

@Topy: Így is lehet fogalmazni a cenzorálást...

2014.03.04. 16:29:00

Jó, jó, nem téma, csak egy elméletem volt a KT-re.

@látjátok feleim szümtükkel: Na igen, vannak ott furcsa dolgok. Akár igazak is lehetnek, nincs ezzel bajom.

Viszont egy nagyon-nagyon régi pincér ismerősöm sztoriját elmesélem nektek.
Abban az egyetemi városban pincér, ahol annak idején első diplomámat szereztem.
Egy nagyon közkedvelt méltán híres de inkább az évszázados múltja miatt híres vendéglő pincére, aki 3 éve is ott volt, mikor betértem, és miért is ne emlékezett volna a régi szép időkre, mikor minden pénzünket nála ittuk(ettük) el. Meg a hitelt is. Egy idős, de egyáltalán nem öreg emberről van szó, alig pár évvel volt idősebb az egyetemista csapatnál, neki mindegy már, ha a munkáltatóról rosszat mond, egy félig idegennek.
Nos ő mondta, hogy nem tehet az étlapról, a csekély forgalomról, mert az étlapot a fenntartó városházán állítják össze. Régen a konyhafőnök dolga volt. Konkrétan nevekkel mondta. Ismert nevekkel. Fidesz, mi más.

Hát innen a KT ötletem, részben.

2014.03.04. 16:46:55

@Topy: erkély, minirózsák :DDDD

@látjátok feleim szümtükkel: most nem akarom magam fényezni, de ősszel láttam, hogy a rózsák, legyen az töves vagy futó, nem akarnak telelni, úgy is lett, ezért nem vágtam róluk semmit ősszel, nehogy télen hajtsanak meg, és egy kóbor fagy elintézze, hanem csak most a napokban vágtam vissza, így nem hajtottak meg, olyan lesz így, mintha rendes tél lett volna.
Ennyit már megcsináltam, de a gyümölcsök fontosabbak lennének... szerencsére itt talán van még egy, akár két hetem is rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 17:33:41

@pizzaszeletvágó: Én tavaly voltam ilyen "okos" :)
Február 6-án vetettem 2 sor petrezselymet. Előtte még soha nem termett meg a kertemben. Február 7-én 30 centi hó takarta és emlékeztek a tavalyi márciusra. Ez volt az első év, hogy dúskáltunk a petrezselyemben!!!
Én ugyan nem láttam a jövendőt, de bevált :)
Most is Február 6-án vetettem el. A zöldborsó és a spenót már kikelt, a kötözősaláta és a petrezselyem még várat magára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 17:36:50

@Topy: Ha már blogol, akkor teljesen tiltsa le a kommentelést, az legalább tisztességes lenne (politikusok és a tisztesség ...), így viszont csak az őt fényező kommenteket engedi ki. Kellenek a hosszú nyelvcsapások a hátulsóba ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 17:50:53

@Andrass9:
Én állandóan dúskálok a pertezselyemzöldben, mert metélő fajtát ( nem a fodrosat ) vetettem egyszer, és hagyom felmagzani. Miután elszórja a magját, már ősszel is megnő akkorára, hogy télen is lehet róla szedni. Őkelme a szőlő tövében éldegél, ott csak gyomlálok, így nem bántja a kapa.

Egyébként meg ebben a kocsmában csak a sóról szokás beszélgetni, az ominózus hátsót nézni lehet, a nyelvet megfőzni, a nyersről nem beszélünk, mert ez úri kocsma.:)

2014.03.04. 18:13:35

@látjátok feleim szümtükkel: "hát"-ról is lehet beszélni, amennyiben "szín", meg a "só"-ról külön. :)

2014.03.04. 18:43:19

@susztertangó: igazad van, a hát az élet sója! :)

susztertangó 2014.03.04. 18:58:49

Na kecskék milyen????:-)))))@látjátok feleim szümtükkel: A vérnyomásom a térdemnél van, ahová a nyelvem lóg.:-))Be kéne tiltani az ilyen képeket, hát nem? Igazságtalan a többi nővel szemben.

susztertangó 2014.03.04. 19:02:48

@látjátok feleim szümtükkel: V-é-r-N-M-y-o-m-á-s? Látom remegett a kezed!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.04. 19:12:13

Szép estét!
Megfőztem szerda-csütörtökre az ebédet, karfiolleves, tócsi.

2014.03.04. 19:22:06

@Waka: a tócsi az a lepcsánka?

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 19:33:04

@susztertangó:
Látom a szemed azért még jól működik.:)

2014.03.04. 19:43:48

@Waka: a siligóval megleptél! :) Natúran vagy valami feltétel készíted?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.04. 19:51:22

Ezen elég sokáig hezitáltam, de végül úgy döntöttem, hogy elég lesz a jóból, natúr eszem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 20:02:58

@pizzaszeletvágó:

A lepcsánkába tojást is tesznek, a tócsi, meg a siligó receptekben nem találtam.

2014.03.04. 20:05:03

@Waka: én is úgy szeretem legjobban. Hétköznapra tökéletes.

2014.03.04. 20:12:24

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem ez nem ilyen merev elkülönítés. Inkább tájnyelvi probléma. Amiről én beszélek, abban nincs tojás, csak a krumpli+liszt massza.
(értsd: éppen ma vitáztam egy étel elnevezésén máshol, abban az esetben szigorúan megállapítható, hogy mi micsoda, de ebben az esetben nincs pontos definíció szerintem)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 20:15:50

@pizzaszeletvágó:
Annál is inkább, mert vacsorára édesburgonyából készítettem neve nincs lepénykéket, egy kevés teljeskiörlésű lisztet, és egy tojást tettem bele, és tejföllel nagyon jó volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.04. 20:24:38

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Szerintem ez csak elnevezésbeli differencia. Az általam elkövetett - minek is nevezzem - lepényféle tartalmaz tojást és egy pohár joghurt is. Kellett bele a nedves összetevő, mivel az eredeti német V-gyaluval reszeltem julienne-re, és így nem engedett szinte semmi levet, és nem állt össze a liszttel.

2014.03.04. 20:25:28

@látjátok feleim szümtükkel: na lámcsak! :) erről beszélünk :)

2014.03.04. 20:26:47

@Waka: jó! Tetszik. Én is szeretem a durvábbra gyalult krumplit benne.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 20:31:55

Dödölle, bere, macók, bodag, cicege, pacsni, prósza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 21:56:06

@látjátok feleim szümtükkel: A dödölle azt hiszem, más. Legalábbis úgy emlékszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 22:00:21

@Waka: @pizzaszeletvágó: A V szeletelő erre a célra azért nem szerencsés, mert annyira éles, hogy szinte roncsolásmentesen vág, tehát leve sem lesz a krumplinak, ellentétben a reszelővel. Ezek után természetes, hogy valami joghurt és tojás is kerül bele. Csak azután nehogy már valaki azt mondja, hogy ez nem is cicege :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 22:07:55

@Andrass9:
Összetevők tekintetében nem más, mert az alapanyag gyakorlatilag mindegyik változatban krumpli nyersen vagy főve, liszt, zsiradék, só, egyes változatokban tojás, néha bors, paprika, és lepénynek, vagy kanállal adagolva serpenyőben, tepsiben sülnek. Tubózható hagymával is. Pizzaszeletvágó és Waka jól mondja, hogy ez az étel táj és nyelvjárás szerint változik, de lényegében mégis ugyan az, azonos és mégis más ízekkel.

Topy 2014.03.04. 22:33:40

@pizzaszeletvágó: há' jó'van naaaa... ennyi van, ebből kell gazdálkodni! cserébe nem kell füvet nyírnom hetente!

2014.03.04. 22:54:52

@Topy: nyugi, mostanában én is visszasírom az ezt megelőző 72 négyzetmétert a 3. emeleten! :) De könnyű volt rendben tartani! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 22:55:36

@Topy: A franc, nem találom, pedig láttam a weben egy erkélyfűnyírót :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 22:56:58

@pizzaszeletvágó: Minél nagyobb, annál több vackot halmoz fel/őriz meg az ember. A garázsban még vannak olyan dobozok az USAból, amiket ki sem nyitottunk :(

2014.03.04. 23:00:49

@látjátok feleim szümtükkel: igen. Nagyon más tud lenni, pedig lényegében ugyanazok az alapanyagok.
Nekem is van egy saját verzióm, ezt még nem láttam sehol: reszelt krumpli, tojás, zsemlemorzsa (liszt helyett), só, bors, kissé lapos gombócok, bő olajban kisütni. Sült húsok mellé szoktam köretnek adni, szósszal, szafttal meglocsolva, főleg vadakhoz, vadasokhoz. Majd egyszer megmutatom...

2014.03.04. 23:02:59

@Andrass9: mi lehet a dobozban? :)

2014.03.04. 23:03:47

@Andrass9: az olyan mint az orrszőr nyíró? :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.04. 23:04:45

@Andrass9:

Volt egy nagynéném, amikor meghalt, konténerrel vitték el az évek alatt felhalmozott és elévült "vadonat új" holmijait, pl. harminc éves szövetanyagokat, ami egy mosás után szétment.
Én minden évben szelektálok, csak a szívem ne lenne olyan jó, akkor már nem lenne mit.:)Mondjuk a nagynéni piros zománcos serpenyőjét.

Nem iszunk egy kis nyugtató hatású itókát lefekvés előtt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 23:07:10

@pizzaszeletvágó: Rá van írva mindegyikre, mégsem nyitottuk ki. Már nem emlékszem - meg kéne újra nézni.
A kinti házban volt egy szabály (könnyű volt betartani, mert sokáig egyedül éltem benne), hogy amit 5 éve nem nyitottam ki, az kuka (kivéve adópapírok, mert ott 7 évig kell megőrizni. Ezt a szabály kicsit átvatte a lyány is, annyival leszűkítve, hogy ami apué, azt kidobjuk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 23:09:02

@látjátok feleim szümtükkel: Igyunk valamit a méregre! Feleségemmel közölték az iskolában, hogy a 12 túlóráját, amit az iskola rendelt tőle, a Klik nem hajlandó kifizetni!
Nagyon csúnya szavakat használtam!!!
Van egy kis finom scotchom - igyunk azt!

2014.03.04. 23:10:33

@látjátok feleim szümtükkel: a krumpli gombóckákat sütve, mint köretet, csinálok majd valami kaját, aztán ha András hozzájárul...

2014.03.04. 23:12:42

@Andrass9: miért is nem lepődtem meg! Igyunk!

2014.03.04. 23:19:53

Izé, nekem megártott, jó éjt! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 23:20:35

Jó éjt innen is. Megyek magamban füstölögni ...

susztertangó 2014.03.04. 23:30:08

@Andrass9: Nyugtatónak nézd meg a linkemet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.04. 23:34:06

@susztertangó: Neked AZ nyugtató???? Hiszen a vérnmyomásod a térdedig szaladt :) Bár ebben a korban már csak a szépséget látja az ember, az meg igencsak megvan azon az oldalon!

A mai vicc viszont aranyos :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.05. 09:40:16

@pizzaszeletvágó: vagy a villanyírógép.

szőrös villához.

susztertangó 2014.03.05. 15:40:40

@Andrass9: Tényleg, némelyik olyan gyönyörű, hogy csak az áhítat szó jut eszembe.Sajna....

Pinka-Panka 2014.03.05. 17:54:14

Isten éltessen mindenkit!

Babette, őszinte és nagy elismerésem, a posztért, a jó írásért, s a finomságért. Nagyon tetszik az elképzelésed, a hozzáállásod, amilyen határozottság jön le az írásból. Ami nagyon szép, hogy a két kezi, házi elkészítés, aminek én is híve vagyok, igaz még sok kivetnivalóval. Nagyon tisztellek, mit csinálsz.
Nagy öröm vagy!

Pinka-Panka 2014.03.05. 21:09:59

@Babette_: Örülök, ha tevékeny és dolgos nő van, aki őrzi a hagyományt is, amit kapott a Nagymamától és viszi tovább. És van önálló gondolata, mit, hogy szeretne.
Értékelem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.06. 08:27:16

@pizzaszeletvágó: Ez jó, ez a verzió eszembe sem jutott. Mármint, hogy Kőrösi Tibor.
Egyébként "kényelmi termék". Aznap céges buli lesz este, s előpanírozott húsból készül. No nem a céges buli menüje.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.06. 08:31:12

@Topy: @hajdulaszlo (volt hajdul): Higgyétek el vannak olyan hülye emberek, akik nem az eredeti témával foglalkoznak, hanem nicknév mögé bújva a másik kommentelőt alázzák.
Ha jól emlékszem András, te is kivágod azt, aki a törzsközönség bármely tagját alázza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 10:15:42

@hajdulaszlo (volt hajdul): Egy dolog az alázás, az valóban nagyon nem tolerálom és egy figyelmeztetés után repül az illető.
Viszont a vélemények ütköztetése, esetleges negativ vélemény moderálása cenzúra. Ez utóbbit én nem gyakorlom és nagyon elítélem.

2014.03.06. 12:03:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ah, értjük! Nekem még eszembe jutott, hogy KT esetleg krumplis tészta, de azt már nem mertem leírni. :)))
A "kényelmi termék" szép szó. El is tettem magamnak későbbre, nagyon tetszik. :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.03.06. 12:23:58

@Andrass9: Értem én, de ha csak egy olvasásig ott marad egy másik embert sértő megjegyzés akkor a tüske örökre ott marad, hiába törlöd később.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.06. 13:43:45

@hajdulaszlo (volt hajdul): Elsőre honnan tudhatom, hogy bántani akar a kommentelő?
Erre csak az a válasz, hogy zárt kommentelés van, de akkor felmerül a gyanu, hogy nincs-e a cenzor motiválva?
Úgy érzem, tisztességesebb a sértő kommentet és kommentelőjét visszautasítani, mint megelőzni, mert azt nem lehet tisztességesen.
Volt itt is egy troll, akit kizártam, mert sértegette a többieket. Voltak olyan megjegyzések, amit visszautasítottam, és a kommentelő nem folytatta ezt a viselkedést. Tudom, nem vagyok mindenható, de hiszek még a szavak erejében, valamint abban is, hogy egy megjegyzéstől senki nem dőlt még kardjába. Én megóvom a többitől - ha az itt születne.
süti beállítások módosítása