Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Köszönök szépen! @látjátok feleim szümtükkel: @Topy: :) @Andrass9: Nem merem. (2018.10.19. 20:16) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Stefánia

2014.02.15. 07:00 Waka

Hétvégére kellett valamit főznöm, gondoltam összedobok egy zamatos Stefániát krumplipürével. Már a gondolatra is összefutott a nyál a számban, régen ettem már ilyent. Az ismerős hentes jószívű volt, olyan darabot kanyarintott a lapockából, hogy akár ki is ránthattam volna.

A sütőformához hozzámértem a tojásokat, - hogy biztosan elég legyen – aztán keményre főztem őkelméket.

1.jpg

Négy zsemlét beáztattam, és 60 deka sertéslapockával együtt ledaráltam.

2.jpg

Hozzáadtam három közepes fej vöröshagymát finomra vágva, és két jókora gerezd fokhagymát reszelve. Ráütöttem két tojást, sóval, borssal és pirospaprikával fűszereztem, és alaposan összegyúrtam.

3.jpg5.jpg

A szép, sovány hús miatt valami zsírosabb is kellett az ételhez, hogy ne legyen nagyon száraz a végeredmény. Az ábécében néha lehet kapni bacon nyesedéket. Tulajdonképpen semmi baja nincs, csak nem olyan szép, rendezett szeletekből áll, és néha akad benne pár vastagabb darab is. Főzéshez viszont tökéletes, és fele annyiba kerül, mint a „hibátlan”. Ilyen baconnal béleltem ki a formát, a szeleteket kissé lelógva hagytam, hogy később rá lehessen hajtani.

4.jpg

A darált hús felét a formába simítottam, ráfektettem a tojásokat, és a másik felével befedtem az egészet.

6.jpg

7.jpg

A lelógó szalonnát csinosan ráhajtogattam a töltelékre, és hármas fokozaton kb. nyolcvan perc alatt ropogósra sütöttem.

8.jpg12.jpg

A kész vagdaltat kiborítottam egy tálra, és rövid hűlés után felszeltem.

13.jpg

Köretnek krumplipürét készítettem. Bő kilónyi Désire burgonyát felkockáztam, és sós vízben puhára főztem. Krumplinyomón áttörtem, a felénél 10 deka vajat daraboltam bele.

9.jpg

Sóztam és reszelt szerecsendióval fűszereztem.

10.jpg

4,5 dl (ugyanis ennyi mostanság egy félliteres zacskós tej) tejet felforraltam, és belekevertem a pürébe.

11.jpg

Jó merőkanálnyi pürét placcsantottam a tányérra, - ahogy még a menzán láttam a szakács nénitől – mellékeltem két szelet Stefániát, és jól beebédeltem.

14.jpg

75 komment

Címkék: tej tojás krumplipüré vaj stefánia szerecsendió

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715811620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 08:59:47

Látom megtréfáltak a tojások a tompa felükkel!
Szép lett, kifejezetten tetszik. Én nagyon szeretem az egyben sült fasírtot főleg hidegen, mustárral kenyéren. De ha még krumplipürét is kapok mellé, az a boldogság!
Ha lenne grilled a sütőben, akkor a formából kivéve az alján is megpiríthatnád a szalonnát - én legalábbis pirulva szeretem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.02.15. 09:42:33

Én mindkét végét levágom a tojásnak, hogy csőszerűen végig érjen. Különben mindig a tojástalan jut.
A hagymát, fokhagymát érdemes bekeverés előtt megdinsztelni. Köményt is lehet a hagymához adni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.02.15. 09:43:24

Ja, a konyhásnénik meg úgy csinálták, hogy odaplattyantottak két kanálnyi s másfélnyit visszavettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 09:54:53

@hajdulaszlo (volt hajdul): Most, hogy mondod jut eszembe, hogy mi csak a krumplipürére mondjuk, hogy adj egy placcsantást vagy placcsantsd ide. És az tényleg úgy plattyan :)
Menzára nem jártam, csak már egyetemen, ott meg nem néztem, mennyit adnak - keveset ettem általában. Volt is a versenysúlyom 48 kg vasággyal!

medvedr 2014.02.15. 10:41:40

Nem , nem soha! Kiló krumplihoz minimum ! 20 dkg vaj.

2014.02.15. 10:42:11

Jó ötlet ez a bacon borítás!

Magam részéről 2 dolgot változtattam már ezen a hagyományos összeállításon. Egyik, hogy teszek bele apróra vágott zöldpetrezselymet is, nem sokat. Másik, igazából anyósom ötlete volt, keverni bele egy-két kanál tejfölt. Kevés dolog miatt szeretem az öregasszonyt, de ez zseniális volt, aki kipróbálja, meglátja.

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pontosan! Én is alkalmazom ezt a trükköt, folytonos lesz a tojáskarika a szeleteléskor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 11:41:38

@medvedr: Én is imádom a vajas pürét, de 10 dekánál többet nem szoktam rakni bele. Viszont a teljes tejet sokszor még 2 deci tejszínnel is feldobom - csak hogy pizzaszeletvágó moroghasson :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 11:42:27

@pizzaszeletvágó: Mi meg nem reklamálunk, ha néha kimarad egy karika tojás, bibibi!

2014.02.15. 12:11:10

@Andrass9: Akkor nektek könnyű főzni. :)))
Nekem konkrétan fejemet veszik, ha kimarad valahol egy szeletből a tojás! Nem vicc, kértek már tőlem 2 sor tojásos szeleteket, de azt már nem vállaltam! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.15. 13:06:51

Mar nagyon éhes vagyok,de még nem végeztünk a három kecskével...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 13:25:24

@Babette_: Úgy érted, előbb azt kell megennetek?

Topy 2014.02.15. 13:29:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): +1 a tojáseloszlás egyenletessé tételéhez és +1 a fűszerekhez :)
illetve ha tudom, hogy sok lesz és lefagyasztanék belőle, akkor a lefagyasztásra kerülő részre füstölt kolbászt szoktam rakni, mert a tojás igen rosszul viseli a mélyhűtőt; felszeletelve, a szeletek közé folpack-ot hajtogatva jól adagolható a fagyasztóból

medvedr 2014.02.15. 14:02:51

@Babette_: mit csinálsz a börėvel?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.15. 14:51:14

@medvedr: amit a belevel.megy a trágyadombba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 14:57:14

@Babette_: Ezt most komolyan? Miért hallottam úgy, hogy trágyának szerves anyagot (értsd hús, zsír, bőr) nem szabad használni?
Vagy ez csak a komposztra vonatkozik? És a környékbeli rókák nem lopják ki?

2014.02.15. 15:10:09

@Babette_: irigyellek. Kolbász lesz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.15. 18:00:03

@Andrass9: Én nem tudom, miért hallottad úgy:D

Mire ezt trágyának használjuk, addigra ebből semmi sem lesz. Rápakoljuk szépen a pajtából kijövő almot, és lebomlik jövő őszre.
A fejére, szarvára van jelentkező, az nem kerül bele.

Dehogy lopja.
Ott van neki teli élő állattal a baromfiudvar, nem hülye, csak róka:D

@pizzaszeletvágó: most nem, még van a karácsony előttiből.
Ez most csak húsnak jött, gondolj bele, csontosan 360 forintra jön ki kilója, és nem vizes teszkósdisznó, hanem gyakorlatilag marhahúsnak felel meg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.15. 18:01:14

@pizzaszeletvágó: mondjuk én perpillanat nem irigylem magam, meg még holnap reggel sem fogom, amikor alig bírok majd mozdulni.
Majd akkor irigylem magam, amikor csak fel kell nyitni a fagyasztó tetejét kajáért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.15. 18:54:38

Szép estét!
@hajdulaszlo (volt hajdul): Két szeletet vágtam egy evésre, így biztosan jutott tojás.
@medvedr: Ízlések...
@pizzaszeletvágó: Most csak egy konvencionális változat volt a cél, majd legközelebb kísérletezem vele.
@Babette_: Együtt érzek. Én végeztem ma a szőlőmetszés kétharmadával. Lesz holnap jajgatás, mikor felkelek, de be akarom fejezni.

2014.02.15. 19:01:14

@Babette_: belegondoltam, (nagy sóhaj) :)

2014.02.15. 19:13:27

@Waka: persze, ez így ahogy van jó!
Metszés után mikor és hogy és mivel csinálsz lemosó permetezést a szőlőben? Nekem is van 15 tő, de nagyon ocsmányul néz ki, meg kellene menteni valahogy, gyenge gallyak, fekete penészes itt-ott a vessző.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 19:29:53

@Babette_: Vettem a lapot, igazad van. Mivel soha nem próbáltam, ezért a rókával sem kellett veszekednem ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.15. 19:30:30

@pizzaszeletvágó: Nagy faxnit nem csinálok belőle. Az enyém Feri szőlő, egy direkttermő fajta, szerintem egy atomháborút is túlélne. A belőle készült borral vallatni lehetne, ha az ENSZ nem tiltotta volna be a különös kegyetlenség miatt. A szőlő viszont korán érik és mézédes, vékony héjú, kicsit nagy magvú. A permetezéshez bordói lé és egy kis kontakt rovarölő keverékét fogom használni, háti permetezővel. Ez a fajta: www.cserebere.hu/img/itempic/2/228022/item_7a78814a060325301409828d23318dd7.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 19:31:15

@Waka: Ne is emlegesd! Jövő héten jön a kertész és metszünk. Sokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.15. 19:57:11

@Andrass9: A gyümölcsfák nálam is akkor kerülnek sorra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.16. 07:20:14

@Waka: nekem is kene az egy szem toket:)
a direktrermo direkt terem, a nem direkttermo meg direkt nem?;)

@Andrass9: nem tudom, igazam vane,de igy csinaljuk

@susztertangó: az emberek, ki más. Én csak a fazekat tartom a nyakuk ala

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.16. 07:21:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): én meg osszealditom a tojást egy kis petrezselyemmel, mert nem szeretem benne az egész tojást

susztertangó 2014.02.16. 07:57:39

@Babette_: Rendes Tőled. :-))Egyébként igyekezz, mert menni kell: nők a templomba, férfiak a kocsmába. Hát nem?:-)))/Érdekes a nyelvünk: ölni és ölelni.../

susztertangó 2014.02.16. 07:59:03

@Babette_: Nohát Te az ALDIban veszed a tojást??:-))))))))))))))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 09:26:52

@Waka: A szőlőt majd az alsó szomszédasszony megmetszi nekem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 09:29:39

@susztertangó: Az még csak hagyján, de az ráadásul petrezselyemmel keveri, és úgy főzi keményre a vagdalthoz :)

Fenchurch68 2014.02.16. 11:41:34

A miskolci szekció jelenti, hogy ma már túl vagyok egy borsólevesen és egy nagyon csokis brownie-n, tegnap pizzát sütöttem, itt hihetetlen vékonyra tudom nyújtani. Pedig ugyanúgy Spar-os liszt, csak ez máshonnan jön... Vagy lehet, hogy a bükki víz, ami a csapból folyik? (Nagynéném Evianban élt sokáig, sosem értette, miért fizetnek az emberek annyit azért a vízért, amivel ő mindennap teleereszti a kádat meg a mosógépet :)

2014.02.16. 16:56:50

@Babette_: hoppá, ez nem bolondság! tetszik.

@Kató néni: én ma nem főztem, sütött a nap, meleg volt még a hegyen is, úgyhogy "sej-haj, Rozi" volt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 17:41:35

@Kató néni: A hidegkuti szekció elment a halfesztiválra a Múzeumkertbe :)
Ettem finom bajai halászlét, mégfinomabb csípős wok spagettit feketekagylóval. Asszem mást nem ettem, viszont volt egy Muskotályos pálinka - szuper, egy aszaltszilvás forraltbor - mediocre, és egy hagyományos forraltbor - remek. Hazafele megtámogattam egy JohnyWalkerrel, így most lelkesen rendezgetem a paprikacsírákat :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.16. 17:43:28

@susztertangó: ne is mondd, a telefon néha fura szavakkal helyettesíti, amit írni akarok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 17:44:51

@látjátok feleim szümtükkel: Wow!!! Ebből mekkora mindenféle kelkáposzta lehetne!!!
Imádom a kelt: levesnek, rakottan, de leginkább főzeléknek kis krumplival, sok borssal és majorannával - hidegen. Vagy melegen. Vagy langyosan.
Szóval akárhogy, csak legyen, és főleg a külső setét leveleit preferálom a roppanós levélérrel együtt, mert azt nem is vágom ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 17:48:18

@Babette_: Valahogy az én telefonomnak ez eszébe sem jut. Igaz,
1: ki van kapcsolva ez a funkció.
2: Igazi butatelefon, csak telefonálásra és SMS-re jó, viszont pici - 7,5x3cm kb 14 éves model Panasonic GD55.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 17:56:47

Nagy hír!

FÉLMILLIÓ lapletöltés kevesebb, mint 2 év alatt!

Köszönöm mindenkinek, de Wakának különösen a rengeteg segítségért. Pizzaszeletelő is feliratkozhat lassan a listára :)

Tudom, sokan vannak, akik csak olvasás módban vannak, de ők legalább olyan fontos tagjai a csapatnak, mint a kommentelők. Néha még elő is bukkannak az anonimitásból :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.16. 18:12:37

Szép estét!
Úgy érzem magam, mint akit felfalt az oroszlán, és a szakadék felett pottyantott ki. A hosszú téli henyélés most bosszulja meg magát, de szőlővel végeztem.
@látjátok feleim szümtükkel: A jövő hétre úgyis frankfurti levest terveztem.
@Andrass9: Határ a csillagos ég!

2014.02.16. 18:35:35

@Andrass9: Na! Mindig utáltam, ha a tanító bácsi kiemelte valamelyik nevet a többi közül az osztályban! Ilyen után a többiek elkezdték utálni a kiemelt személyt! :)))

Szóval: ha arra gondoltál, hogy küldtem néhány posztnak valót, akkor rendben van, de ezt is csak azért csináltam, hogy többen is kedvet kapjanak hozzá!
Ha arra gondoltál, hogy "túl sokat jártatom a számat itt", és így elég sok letöltést produkálok, pörgetem a számlálót, akkor erre csak azt tudom mondani, hogy nem lennék itt, ha nem lennének a beszélgető társak!!! Te, és a többiek, kivétel nélkül!!!

Minden múltbeli és jelenbeli olvasó és kommentelő érdeme ez a letöltésszám!

Éééén akartam lenni a félmilliomodik! Nem figyeltem, pedig elterveztem... a francba. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 19:23:55

@Waka:

Na de ekkora káposztához méretes virslik is kellenek. Lesz?

2014.02.16. 19:25:40

@látjátok feleim szümtükkel: de én nem hiszem el ezt a káposztát. :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 19:47:45

Ma az edéb Waka ötletéből alakult. A múltkoriban volt egy posztja amiben a paszternákot használta, és ez eszmbe jutott amikor arról kellett dönteni, milyen módon süssek meg két pisztrángot. A lidiben hét végén lehet fisset kapni, 2 db 500 péz, gondoltam egy vasárnapi ebéd kijön belőle.

Szóval elő a paszternák, vöröshagyma, fokhagyma, és sárgarépa. A répát és a paszternákot hasábokra vágtam, a vöröshagymát negyedeltem, és héjasan tettem bele egy ( nem gyerek, hanem felnőtt ) marék fokhagymát is. A halakat besóztam, belsejükbe hagymát dugtam, majd a zöldségeket egy telfon tepsibe tettem, megforgattam egy kevés tyúkzsírban, és gyengén sóztam. A halakat szintén megkentem zsírral, és a zöldséggek közé helyeztem, majd fóliával lefedtem, és kb. egy órát sütöttem. A hal is finom volt, de a zöldségek szenzációsan ízesek lettek. Van még a paszternákból, ezér az ismétlésnek szerencsére nincs akadálya.
Reggelire puliszkát főztem ( lisztből, nem darából ), este a maradékot a zöldség zsírjába beledaraboltam, sütőben megpirítottam, így a vacsora is jól sikerült.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 19:49:42

@pizzaszeletvágó:

Ha több száz kilós sütőtököt tudnak termelni, akkor káposztát is lehet. Vagy nem?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.16. 20:10:14

@látjátok feleim szümtükkel: Lesz. Van 16 centis műbél a hentesnél, belekergetek egy fél marhát.
@pizzaszeletvágó: Alaszka állam zöldség rekordlistája: www.alaskastatefair.org/site/alaska-state-fair-large-vegetable-fruit-records/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.16. 20:12:21

Gondolom a tömeg fontban van megadva, de például az 1287 fontos tök is szép darab lehetett.

2014.02.16. 20:19:17

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: rosszat fogok álmodni, emberevő zöldségekről!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.16. 20:23:25

@pizzaszeletvágó: Szegény zöldségek milyen rosszat álmodhatnak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 20:26:08

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom, szabad-e beleszólnom. Halat SOHA nem sütünk egy órán át. Persze lehet, mert miért ne, csak éppen túlsül/fő/párolódik.
Nem szoktam kulináris módszereket kritizálni, de ez kiverte nálam a biztit - bocsánatot kérek!
Azért a hal jelzője valahol igazat ad nekem: "A hal is finom volt, de ..."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 20:27:09

@Waka: Szerintem ha valaki @pizzaszeletvágó: -ról álmodik, mint táplálékról, eleve handycappel indul: nem lehet tejszines :)

turósmácsik 2014.02.16. 20:32:08

@Andrass9: Gratulálok! Szép eredmény!!!!

2014.02.16. 20:44:10

Úristen! Akkor ez a ház is valódi??? Nem mese?

www.youtube.com/watch?v=_jzryKy1xa4

Fenchurch68 2014.02.17. 10:49:54

@pizzaszeletvágó: Délre elkészült a kaja, a kedves is felébredt, úgyhogy mentünk egy laza 18-ast a Bükk-fennsíkon, rengeteg hóvirágot láttunk, egy szál polárban még melegünk is volt, jól esett utána a meleg leves.
Tele volt minden hóvirággal, még nem szedték le a megélhetésiek, egy szál polárban még melegünk is volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 13:23:02

@Kató néni: Nálunk a kertben van rengeteg hóvirág. Ebédre meg halleves, kagylós csípős tészta a II. Budapesti Halfesztiválon. Utána gyalog egy jó darabon, mielőtt lejött az eső.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.17. 13:23:31

@Kató néni:

Itt meg a tegnapihoz képest egészen zord idő lett, fú a szél, csepergett is, és a napot még nem láttuk ma.:(
Legalább az ebédre főtt spenótos tészta fenomenális lett.

susztertangó 2014.02.17. 15:25:28

@Kató néni: Mit csinálnak a hóvirággal? Pár éve tilos leszedni és árulni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.17. 16:04:19

@Babette_:

Babuska a májból szoktál valamit bűvölni?

2014.02.17. 19:25:50

@Kató néni: A Bükk fennsík mindig szép. A 18-as az kilométer vagy karika? :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.17. 19:56:12

@Andrass9: a régi telefonokon ki lehetett kapcsolni ezt a funkciót, a tapizósokon (szerintem ) nem. mondjuk jó, sokszor nem kell begépelni az egész szót, mert felajánlja, avgy ha melléütsz (gondolom, ez azoknak hasznos, akiknek nagyobb kezük van, mint nekem), az a része idegesít, amikor bepötyögöm a szót, majd önkényesen kicseréli.
pl az "anyámon"-t rendszeresen "anyámin"-ra. azt nem tudom, hogy ez szerinte mit jelent.

@látjátok feleim szümtükkel: a helyzet az, hogy annyira szeretjük, hogy csak simán megsütöm azonnalban egy kis fokhagymával, és ilyenkor az az ebéd. az emberem még sót sem tesz rá, hogy jobban érezze az ízét:)
most ugye kettő volt (mert harmadik kecske anyóséké lett), de sajnos az egyik ment a kutyáknak, mert valahogy lukacsos volt, mint egy tüdő, és az állatorvos, akitől vettük, az is azt mondta, hogy ne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 21:35:27

@Babette_: Tapizós telefont még közelről nem láttam. Feleségemnek egy Blackberry-t adtam, azon meg kellett tanítanom, hogy kapcsolja ki. Az enyém meg már egy 14 éves model, vagy valami olyasmi :)
Ami a májat illeti:
Soha nem gondoltam, hogy egy állatorvostól vásárolt állat beteg legyen. Persze neki nehezebb, mert a páciens nem panaszkodik, de a lyukacsos máj ... Mégha az enyém lenne, azt megérteném, de egy kecskénél? Tényleg nagyon megleptél vele!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 09:00:43

@Andrass9: már egészséges volt,
ez egy régi férgesség maradványa lehet.

uhh, kezedbe adnék egy lumiát, lehet, megtérnél:) velem is ez történt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 18:10:42

@Babette_: Nemigen értem. Szóval beteg volt, de mégis egészséges?
Ennyire képes egy férgesség szétrágni egy szegény állat máját, hogy az évek múlva is látszik????
Bocs, de itt legfeljebb a kutya emésztési rendszerét látom, amikor hungarocell golyócskákat szarik, mert a hülye, azt nyalogatja ...
A lumiával (?) meg nem tudnál elcsábítani :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 11:21:14

@Andrass9: ezek szerint képes.
hát én úgy képzelem a dolgot, hogy meg lehet gyógyulni egy betegségből, de a nyomai megmaradhatnak.
számtalanszor van így.

vörösbor(de)minőségi 2014.02.22. 23:46:22

@Andrass9: ........."mielőtt lejött az eső"
ez de szép!
már csak egy bajuszpödrés kell hozzá:))