Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Minimalista kocsonya

2014.02.11. 07:00 Andrass9

Hétvégi nagybevásárlás feleség nélkül mindig veszélyeket rejt magában, mert nincs aki lebeszéljen a felesleges költekezésről! Most például három szép körmöt találtam a madarasban. Akkor ahhoz kell még valami hús is, de szép csülök nem volt. Találtam viszont bõrös lapockát akciósan - ez jó lesz! Mellékesen volt csontos sertéscomb is mikrominiatûr csonttal szintén jóáron. Ebből lehet egy kis kocsonyát főzni!

Olvastam mindenféle kocsonya receptet, Cserna-Szabó András igazán érzékletesen válogatta össze a gasztronómiánk legjobb íróit úgyis mint Váncsa mester vagy Bacher Iván vagy akár Magyar Elek. A végén elõvettem az Inyesmester szakácskönyvét, ahol semmi faxni - csak a tiszta kocsonya. Fül, farok, orra menjen a disznósajtba! Már a színhús is eltérés a minimalista felfogástól ...

  • 3 félbevágott sertésköröm
  • 20 dkg sertésbõrke (a csodahüttõbõl)
  • 1/2 kg bõrös lapocka
  • 1 hagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • 10 szem feketebors
  • nagy körömnyi szerecsendióvirág

10.jpg

Ez ugyebár a minimalista megközelítés, igaz, Ínyesmester szerint 4 köröm kéne, de kicsire nem adunk. Semmi füstölt, semmi zöldség, se nem baromfi vagy marha. Csupán a sertés végsõ szintézise (ahogy Váncsa mondja). Elõvettem a gázlámpát, leforráztam a hozzávalókat és leperzseltem/kapargattam, hogy még véletlenül se maradjon egy szál szõr se rajta. A perzselés különös bukét ad a körömnek, érdemes csinálni.

Egy nagy fazékba tettem 5,5 liter hideg vizet és az alaposan megmosott bõrös darabokat beletettem. Ment bele még az egyszem hagyma, 2 girizd fokhagyma (mert én az elején és a végén fokhagymázók közé tartozom) és teatojásban a fûszerek. Ha már itt jártam, kivettem a fent említett sertéscombból a két miniatűr csontocskát, és azt is a lébe tettem. Ártani nem árthat ...

11.jpg

Öt és fél órát mocorgott a lé, amirõl az elején leszedtem némi habot. Ez alatt besűrűsödött a felére (hogy szavam ne feldjem: nem szabad fedőt rátenni!) A negyedik óra után tettem bele a lapockadarabokat, mert a hús túlságosan szétfõtt volna, valamint ekkor meg is sóztam kiadósan és a második adag fokhagymát is beletettem. A sótlan kocsonya nekem mindig egy csalódás. Az évek folyamán megtanultam, hogy akkor lesz elég sós a kocsonya, ha a levét nagyon túlsózottnak érezzük. Közben jutott időm megtisztítani a sertés combot és a maradék lapockát is, amivel 3 adagba kiosztva a csodahűttő képességeit fejlesztettem tovább. A végén szûrõkanállal kivettem mindent a lébõl.

12.jpg

Több-kevesebb alapossággal kicsontoztam a körmöt, bár én szeretem a kocsonyában szopogatni, de most ilyen hangulatom volt - nomeg éjjel szopogathattam a csontokat, mintha körömpörköltet ennék. Annyit azért hagytam rajtuk, hogy a csontokból kétszer is jóllakik a kutya :)

13.jpg

Itt kezdõdött a Canossa-járásom! Azt írta az Ínyesmester, hogy verjünk fel két tojás fehérjét és tegyük a lébe. Ott még 5-6 percig jó erõsen verjük, majd fõzzük még 10 percig az egészet. Hát ilyet még nem csináltam, lássuk mi lesz belõle.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Ezután tiszta vizes ruhán szûrjük át. Ez nekem valahogy nagyon nem sikerült. Ötször szûrtem át, mire eltûnt minden hab a lébõl. Ráadásul az amúgy relatíve tiszta kocsonyalé tejes lett :( Annyira felbosszantott, hogy még fotózni is elfelejtettem!

Senki nem szólhat meg - én kipróbáltam! De soha többé, ezt megigérem!!!

Éjszakára félretettem az egész holmit, mert már fáradt voltam, meg a hidegben a kocsonyalé is jobban letisztul. Másnap azután a jénaiban lévõ körmöket/húsokat felforrósítottam (a mikróban), a keményre megalvadt levet pedig felforraltam a gázon. Elõszedtem a kedvenc kocsonyás edényeimet, amik a Carte D'Or-os fagyis dobozok. Pont jó méret, könnyû kezelni és egymásba rakva kis helyen tárolható. Kiraktam a 3 körmöt 3 dobozba, a húsokból is tettem bele keveset. A maradék húsokat további 3 dobozba tettem, mert feleségem nem szereti a körmöt/bõrkét. És hogy kedvezzek neki, lett egy hetedik doboz is, ami csak lé. Ráöntöttem annyi levet, hogy épp ellepje a szilárd anyagokat és kiraktam kifagyni a teraszra. Két óra mulva azután felöntöttem a dobozokat a maradék lével, így a felúszott bõrök és húsok is lé alá kerültek.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Már csak a tálalás volt hátra. Ezeknek a dobozoknak egy másik elõnyük, hogy körbefuttatva egy kést az oldalukon, szépen ki lehet borítani az egészet:

22.jpg

Amikor persze rájöttem, hogy a körmöket bõrrel lefele szebb lett volna a dobozba rakni, dehát jó pap ...

Én citrommal és borssal eszem, de most PO füstölt csilije helyettesítette a borsot a legnagyobb megelégedésemre.

23.jpg

119 komment

Címkék: hagyma fokhagyma bors köröm lapocka szerecsendióvirág csodahüttő Váncsa Cserna-Szabó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr965807931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 18:16:49

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt írja a gyakorikérdések is.
"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra! " a linkre?????
Ezen kivül nem is engedi elküldeni ezt a kommentet.
MUKOGGY BLOGMOTOR!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 18:19:38

A w w w . g y a k o r i k e r d e s e k . h u webcímet a blog.hu cenzúrázza.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.11. 18:23:05

@Andrass9:

Várjál, átverjük:

Aszpik, kocsonya és húslevesek főzésekor előforduló, bosszantó hiba, hogy zavaros, homályos lesz a lé. Ezen derítéssel segíthetünk. Tojásfehérjét kemény habbá verünk fel és ezt lassan, a lébe keverjük és lassú tűzön felfőzzük. Amikor a tojásfehérje megkeményedett a lét leszűrjük. Ez jó módszer, de sajnos így eljárva íz - és zamatanyagok is elvesznek a léből. Ezt elkerülhetjük, ha ezeket a leveket kis tűzön, szinte csak pezsegtetve főzzük. - gasztroabc.hu

Derítés – Ez egy olyan tisztítási eljárás, melynek segítségével a levekben, levesekben (erő- és húsleves) lebegő apró, leszűrhetetlen anyagokat is eltávolíthatjuk, így a lé kristálytisztává, válik. Folyamata – A húst kivesszük, 1-2 tojásfehérjéből kevés vízzel laza habot verünk, a tisztítandó léből egy keveset hozzáadunk, majd állandó kevergetés közben visszaöntjük a tisztítandó léhez, majd levesszük a tűzről, és 8-10 percig állni hagyjuk, majd átszűrjük. -

A kocsonya tisztaságának jót tesz, ha csak feleannyi vízzel forraljuk fel, mint a megadott. Forrás után lehabozzuk, hagy­juk kihűlni, majd jéggel hígítjuk, de elő­ször csak a szükséges jégmennyiség felé­vel. Mikor ismét gyöngyözve forr, akkor adjuk csak hozzá a második felét. Ilyen­kor kicsapódnak a tisztátalanságok és zsi­radékok. Így nem emulgeálódnak a lébe, kocsonyánk kristálytiszta lesz.
Másik módszer a tisztításra a derítés: 1 liter léhez 20-30 dkg darált hús (szár­nyas, marha, borjú, vad) és 3 felvert tojás­fehérje keverékét adjuk, majd a levet las­san melegítjük. Fél óráig forraljuk, majd leszűrjük. A derítő anyagot nem nyom­kodjuk. A derítéstől a kocsonyásító erő némileg csökken, ezért (főként szárnyas-, hal- vagy malackocsonyánál) szükség lehet lapzselatinra, négy-öt lapra literen­ként, ami fele-harmadannyi, mint amennyit a használati utasítások előírnak).-magyarkonyhaonline.hu

No, most ez a lé eléggé zavaros lesz, de ne ijedjünk meg, vérprofi módon tisztára fogjuk varázsolni, a derítés nevű konyhai manőverrel. Tehát: a tojásfehérjét félig habbá verjük, közben a paradicsompürét is beleforgatjuk. A zselatinos főzőlébe öntjük, és gyöngyöző forralással 10 percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva 10 percig pihentetjük, majd szűrőruhán (etaminon) átszűrjük, és kissé hűlni hagyjuk.-
mindmegette.hu

Ha zavaros húsleves, vagy a kocsonya, esetleg az aszpikot szeretnénk tisztává, átlátszóvá tenni, nincs más dolgunk, mint a tojás fehérjéből kevés víz hozzáadásával gyenge habot verni, és a folyadékot állandó kavarás mellett lassan hozzáönteni a felvert tojáshabhoz. Az ételt ezután visszatesszük a tűzre, és néhány percig forraljuk, levéve a tűzről ülepedni hagyjuk, ezután szűrőn, vagy szűrőruhán keresztül lassan átszűrjük a folyadékot. -gourmetonline.hu

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.11. 18:24:16

@Andrass9:

Na nehogy már egy Látjátok feleim szümtükkel eszén túljárjon.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.11. 18:47:53

Szép estét!
Amíg főztem kocsonyát, egy kisebb fél sertésfejet mindig beletettem. Igen finom ízt kap tőle, és a fej tele van különböző textúrájú húsokkal, izmos orr, szálkás pofa. A másik gyengém a fül, pluszban vettem hozzá kettőt, és ha olyanom volt, egy-két orra és nyelve is került bele.
A tisztázásra egy sajátos módszert alkalmaztam. Stikában ettem, úgy nem látszott, ha zavaros.
Egy adagra való még van a hűtőben, talán a tesómnak megfőzöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 19:13:03

@látjátok feleim szümtükkel: Azt fel sem mertem tételezni, hogy rajtad is túljárjon valaki :)
Köszi a részleteket. Végül is az én receptem szerinti is így működ(ne).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 19:15:11

@Waka: És a lábujjaid is stikában fájtak utána? Vagy akkor még nem voltál köszvényes?
Nyelvét én is tennék még ebbe a minimalistába is a színhús helyett. Nekem (na jó, a feleségemnek, nem nekem) kell benne egy kis hús.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.11. 19:26:38

@Andrass9: Túrót, csak nem tudtam, miért fáj.

2014.02.11. 20:13:44

@Waka: jut eszembe, kellene már csinálni egy kis főtt fejet.
Egyébként én se kínlódok ennyit, ha tükrös nem is lesz a kocsonya, de tiszta lesz, finom lesz, az elég.

/Igen, nekem ordító szerencsém volt, mert az első értsd rögtön az első hajnali köszvényes rohamnál megkaptam az injekciót egy órán belül, valamint rögtön diagnosztizáltak, szoros kontroll alá vettek, ezért van, hogy még bírok vele, ehetek ezt-azt, szóval még nagyjából mindent, ha odafigyelek, mázli, ha a családban van hozzáértő../

@Andrass9: Hahó, pisztrángot vacsiztunk a bécsi burgonya salátáddal! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.11. 20:37:24

@pizzaszeletvágó: Én is bírok vele, de sok mindent nem merek megenni.

vörösbor(de)minőségi 2014.02.11. 20:37:54

@Andrass9: ja igy persze máááás.egy "cabernével" "megtámogatva....:)))

ez a pára dolog-hát jópofa.de könyörgöm az nem esővíz ami +ban hullik oda bele-hanem a saját mennyiségű leve.ami csak kevesebb lesz a párolgás folytán még fedő alatt is.
a só is érdekes-mármint az erősen "vallásos" hiedelem.bár ki tudja lehet régen oka volt ennek is.ki tudja honnan bányászták és annak miféle hatása lehetett.ezek jópofa dolgok-én egyet tudok sokkal erősebben kell sózni mint tennénk amugy normálisan-mert majd kihült állapotában akkor lesz pont jó.
de az egész egy jó játék-a végeredményről nem is szólva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 20:43:33

@vörösbor(de)minőségi: Ezt az erősebben kell sózni-t talán bele is írtam a posztba (pedig akkor már nem volt cabernet a gép mellett).

vörösbor(de)minőségi 2014.02.11. 20:45:44

kész passz most elolvastam a praktikus okosságokat-ennek eredményeként már nem fogok merni többé kocsonyázni.
eddig-tudatlanul-oan de oan lett,hogy meseszép.mély sárga átlátszó lé benne a kincsekkel.konyhában a pulton csendben megdermedt-íze szuper texturája szintén.
piros erős kereken domborodott minden cartedoros dobozban(nekem is ez a favorit)...

2014.02.11. 20:46:36

@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9:

Én el tudok képzelni még egy "áltudományos" indoklást a fedőnélküliségre.
Ha fedőt teszünk rá, könnyen előfordulhat, hogy a lassú pötyögésre, szinte csak áztatásra szánt kocsonya lé egyszer csak zubogó forrásba jön, és akkor b@hatjuk.
Az ettől való félelem nem engedi lefedni az anyagot.

Az meg ugye nem áltudományos, hogy a fedő alá helyezett anyagból felszálló és lecsapódó gőz energiája nem távozik a rendszerből, nagyobb részt marad bent. Lásd még kuktafazék effektus. Ezért a pötyögve fővő ételt lefedve, változatlan energia betáplálás mellett, az túl is melegszik, zubogó forrásba jön. Ez nem kívánatos.

Fenchurch68 2014.02.11. 20:52:08

Mindenkinek köszönöm, hétvégén megkaptam a feladatot, hogy következő hétvégén kocsonyát főzünk, most már azt is tudom, hogy kell. A sózás pl. fontos információ. (Én nagyon agresszívan sózok, és ezért, ha más is eszik belőle, hajlamos vagyok visszafogni magam.)
@Andrass9: Megnéztem a nagyi 1937-es háztartástan tankönyvében, és az is azt írja, hogy a habozás után ki kell hűteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 21:34:45

@Kató néni: Köszi, akkor abban volt az eb elhatolva!
A receptben meg nem kell magad ehhez a minimalista recepthez tartanod. Ez számomra egy kisérlet volt, ami annyira finom kocsonyát eredményezett, hogy mostanra nem is maradt (szombaton kezdtem el főzni), feleségemmel ketten belapátoltuk ma estére mind!
Kis sárgarépa jó bele, ahogy @Babette_: mondja, ha erőset szeretitek, lehet csípős paprikát is tenni. Füle, farka, orra, nyelv mind-mind olyan alkatrész, amit általában szeretnek a népek. A praktikus okosságokra is figyelj, mert úgy jársz, mint @vörösbor(de)minőségi: - nem mersz majd semmit se csinálni :)
Ami nekem sok-sok éve bevált, hogy 30 dkg körüli tiszta bőrkét is teszek bele - hosszabb lére lehet ereszteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 21:36:53

@pizzaszeletvágó: Ez bizony így igaz. Ezért is volt, hogy amikor a gázszerelő beállította az új sparheltet, amint elment, az összes láng minimumát levettem a lehető legkisebbre, ahol még nem alszik ki. Így azután most már, ha le is takarom a húslevest, akkor is csak mocorog :) Pont annyi a hőmennyiség, amennyit a fazék lesugároz.

2014.02.11. 21:44:57

@Andrass9: Nagy dolog a termikus egyensúly! :)))

Fenchurch68 2014.02.11. 22:05:58

@Andrass9: Hát, az ember is elég minimalista, a múltkori lencsefőzelékét én csak úgy tudtam megenni, hogy tettem hozzá sok mustárt, sok fokhagymát meg sok tejfölt, mert egyébként pusztán lencse volt benne :) de ő így szereti.
Kocsonyaügyben sem lesz másképp.
Az almás pitében is az tetszett neki, hogy két db három milliméteres tésztaréteg között volt hét centi alma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 22:20:20

@Kató néni: Annak az almás pitének olyannak kell lennie!!! A lencsofőzelék pedig legyen lencsefőzelék, mondták már nálam okosabbak. Én csak nagyon kevés pluszt teszek bele - csepp mustár, citrom, cukor, babér.
Akkor viszont bátran kövesd ezt a kocsonyát (mínusz a tojáshabozás).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.11. 22:21:22

@pizzaszeletvágó: Az biz akkor is megvan, ha nagyobb az a piciláng - csak gőzt is fejlesztünk vele :)

Fenchurch68 2014.02.11. 22:42:24

@Andrass9: Egy bajom van csak, a kerámialapos tűzhely, még meg kell tanulnom. Huszonéve gázon főzök, és kicsit nehéz az átállás. (Bezzeg a mosogatógépet hamar megszoktam.)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.02.12. 07:14:51

Vagy egész viagra, vagy semmennyi :-). Nálam nincs minimalista kocsonya.
Most örüljek, hogy az idő már nem alkalmas kocsonya készítésre? A jó időt élvezem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.02.12. 07:15:56

@Kató néni: Meg lehet szokni, csak palacsintát nem fogsz soha olyan finomat sütni mint gázon. Nem értem miért.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.02.12. 07:16:38

@Andrass9: Nem emlékszem nálad okosabbra, aki értekezett volna már a lencsefőzelékről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 08:00:18

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pedig ő azt is tudta, hogy mindezt a kruplilevesről is el lehet mondani :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 08:06:53

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pedig egyszerű a magyarázat. A palacsintasütő vékony vas, vagyis nem hőtartó. Pont ezért nagyon felmelegszik közepes lángon is, azután a tészta kicsit lehűti, és akkor már a középláng dolgozik. Ez a forró vasba picit megpiruló íz, amitől a palacsinta palacsinta. A kerámia (és a síma villanyrezsó) túl lassuak ahhoz, hogy sakkozhatna vele az ember, tehát nem tudja eléggé felforrósítani a vasat a tészta beöntése előtt. Ott a közepesen forró kerámiára vagy vasra teszi az ember a palacsintasütőt, ami persze amúgy sem teljesen síma (akkor nem is lenne igazi palacsintasütő:), ezért lassabban melegszik át - és csak a középhőfokra.
Még nem próbáltam, de igérem, megnézem, hogyan viselkedik az indukciós tűzhely, amin lehet használni a palacsintavasat. Ott ugyanis a hő magában az edényben keletkezik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 08:08:37

@Andrass9: Közben rájöttem, hogy az indukciós rezsók kikapcsolnak, ha felemeled róla az edényt. Ez a tulajdonságuk nem nagyon támogatja a palacsintasütés gyakorlati folyamatát :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 08:16:49

@Kató néni: Kocsonyát jót lehet rajta főzni és lehet nagyon picire is állítani a "lángját". Kicsit lassabban követi a hőfok a beállításokat, de azok szerint akik azt használnak, ez elviselhető. Sajnos Wok ételt nem nagyon lehet rajta készíteni, mert a gömbölű fenekű edény nem forrősodik fel rendesen.

Az USA-ban kétszer is kerestem lakás ingatlanügynökön keresztül. Először bérleményt, későb vásárlásra. Az ügynököt a halálba kergettem, mert elsődleges kritérium az volt, hogy a konyhában GÁZSPARHELT legyen! Azon sírt, hogy a lakások 80 százaléka villanyos konyhát tartalmaz. Tough luck .. Az első lakás legalább olcsó volt, ha sötét is, mert egy fenyőerdő közepén volt. A második, amit viszont megvettem, az főnyeremény! Nem is adnám másnak, csak a lyányomnak :) Akkora a tűzhely, hogy a sütőjébe egy méretes malacot is meg lehetne sütni!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 08:32:53

@Andrass9: ha hízelegni akarok az emberemnek, akkor a sparhelten sütöm a palacsintát (leveszem a karikát), zsírral és odapirítom, hogy jó sötét foltok legyenek rajta.

én meg azt szeretem, ha egyenletesen halvány, mint a balatonparti palacsinták:)

Fenchurch68 2014.02.12. 09:41:18

@Andrass9: @hajdulaszlo (volt hajdul): Volt szerencsém már palacsintát is sütni rajta többször, ehető lett, bár nem olyan, mint a nagynénémnél Solton a nyári konyha sparheltjén.
Ember szeret hajnali háromkor spontán palacsintát enni, szóval mindig van a hüttőben bekevert palacsintatészta. Minél több napig áll, annál vékonyabb palacsintát tudok belőle sütni. Tudom, hogy most mindenki szőkének néz, de ez nekem nagy felismerés volt.

vörösbor(de)minőségi 2014.02.12. 09:44:41

@Andrass9: továbbra sem tudtam napirendre térni a bátorságpróbán! ez a tojáshabos mekka felé fordulok és salala-ezt meg merted?
őszinte hive lennék uram!

aki pedig leirta a 3mm-es tészták között 7cm alma...-az egy nagyon gonosz ember:))))

Fenchurch68 2014.02.12. 09:58:48

@vörösbor(de)minőségi: Vállalom, teljes mellszélességgel. Gonosz vagyok. Sőt.

Fenchurch68 2014.02.12. 09:59:27

@vörösbor(de)minőségi: De az almás jó lett, bár én nem szeretem.

Topy 2014.02.12. 10:19:42

@Kató néni: dehogy! ezek a sütemények a töltelékről szólnak, a tészta csak egy halk, sóhajtásszerű aláfestés a gyümölcs szólója alatt

ebben a műfajban felülmúlhatatlan a rétes! :)

Fenchurch68 2014.02.12. 10:24:16

@Topy: Az a helyzet, hogy én totálisan szénhidrátfüggő vagyok, ha magam kedvére sütöttem volna bármikor az életben, akkor a töltelék csak halvány ízesítést jelentene a liszt tengerében. De hálistennek mindenki másképp egyforma :)

Topy 2014.02.12. 10:30:22

@Kató néni: kisebbik lányommal kellene téged összekötni, ő ha hagynánk, képes lenne a krumplit két szelet kenyér közé rakott zsemlével enni :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.12. 11:35:39

Én úgy főzöm a kocsonyát, mint ahogy azt egyszer Poczok megmondta. Hogy az édesapja hogyan főzi.

Csak körömből, én perzselem.
Csak foghajma, só, bors (és egy répa).
Fedő nélkül, gyöngyöztetve.
Lehűtés után egyszerűen leszedem a zsírtáblákat.
Kis visszamelegítés után tényérozom ki.
Ecetes hagymával, vagy citromlével, vagy füstölt paprikával.

A derítésével, tisztításával nem foglalkozok, így is szép szokott lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 12:12:05

@Babette_: Na látod! Tudod te, hogy hogyan kell igazi palacsintát sütni! Karikát levenni, direkt nagy tűz, zsír és füstös az egész konyha :)
Köszönöm, visszaadtad a bizalmamat a palacsintasütéshez !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 12:13:36

@PO: Na! Pont így, mint itt anélkül a tojásozás nélkül :)
Alkalomadtán, ha elolvasnád a kandishka leveleidet és válaszolnál - nagyon örvendeznék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 12:14:52

@vörösbor(de)minőségi: @Kató néni: Az semmi!!! De a feleségem is így készíti és én még eszem is belőle, pedig nem vagyok sütievő!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 12:16:27

@Topy: mert a süteményben a tészta az csak hordozófelület - szerintem. Ellentétben @Kató néni: -vel, akinek viszont csak a liszt számít ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 12:16:47

@Andrass9: hagyd el, biztos becsajozott, újabban nekem se udvarol.

vörösbor(de)minőségi 2014.02.12. 12:57:02

@Kató néni: már látom a 7vége délutáni eseményét....csak kapnék jóféle savanya almát-mert,hogy fokozzam a perverziót nem csak a tőtelék-tészta arány (ami itt emlegetve volt) maga a tökély hanem ezt még lehet fokozni egy karakteres savanyú almával.régen ezt úgy nevezték borízű alma.tavaly bemék a cébéába és kérdezem a kislányt:borizű alma van-e?
először azt hitte-már reggel részeg vagyok és a gyümölcsben is az alkoholt keresem.de komolyan! soha nem is hallott róla.nem értette mit kérdezek?

elmeséltem neki.
szemén láttam a bizalmatlanságot...:))

2014.02.12. 13:01:10

@Babette_: a Balaton parti palacsinta nem csak halvány, hanem csíkokra vágva, a csíkokat összecsomózva hajókötélként is funkcionál vagy vontató kötélként. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 13:19:00

@vörösbor(de)minőségi: Mit vársz a mai gyerekektől?
Borízű almát már sok éve nem kapni a kereskedelemben. Legfeljebb piacon ...
Tudod mikor láttam utoljára RÉTESALMÁT? Amikor gyerek voltam :(

Fenchurch68 2014.02.12. 13:37:42

@Andrass9: Azt el is panaszkodtam egy-két hete, hogy az alma nem volt hozzá tökéletes. Nagynénémnél van egy almafa, finom savanykás, hatalmas almák, és ha mi nem visszük el, a disznók eszik meg. Hát tavaly ősszel nem tudtunk lemenni, nincs is jó almánk.

Nekem az ideális étel a grízes tészta, jó sósan :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 13:45:47

@Kató néni: Azt én is enném akárhányszor :)
A franc - nem is tudom, miért nem főzök magamnak? ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 13:47:15

Na, megyek a postára panaszt tenni a csomagkihordóra. Esze ágában nem volt becsengetni (egész nap itthon vagyon, a hallásom még működik), erre itt hagyja a cetlit, hogy menjek érte. A fene essen a lustájába!

vörösbor(de)minőségi 2014.02.12. 13:59:58

@Kató néni: nekem is kedvencem.grízes tészta veri a mákos/diós cuccost.

1ccerű és finom.

2014.02.12. 14:11:08

Ma ponty halászlé lesz a vacsi, túrós csuszával.
Ti csak egyétek a kocsonyát grízes tésztával. :P :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 15:32:21

@vörösbor(de)minőségi: Basszus! A posta után ettem egy pici sárgaborsófőzeléket a kedvenc kifőzdémben. nem tudtam ellenállni neki. Ezek után hazajöttem, és be akartam áztatni egy adagot, hogy holnap is legyen. Erre mit találok csak a kamrában? Hántolt feles zöldborsót ... Ismerős?
Azért beáztattam!
Most viszont keresek valami jó tésztát és csinálok grízes tésztát magamnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 15:37:39

@Babette_: Figyu, ha szerinted a kuszkusz az a darált mag, akkor abból is csinálhatok grízes tésztát, nem?

Topy 2014.02.12. 15:49:25

@Andrass9: végülis... az is dara, csak be van lisztezve :)

Topy 2014.02.12. 15:58:29

@Andrass9: @Topy: ellenben az is igaz, hogy pont azért lisztezik, morzsolják, hogy ne daraként viselkedjen...

vörösbor(de)minőségi 2014.02.12. 16:04:08

@Andrass9: úgy legyen!
bár az áztatás az szerintem nálad már rituálé....1ccerűen nem kell.
tökéletes lesz egy fél óra alatt.

nekem is van a titkos helyen még a ződbőő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 16:51:17

@Topy: Szóval akkor mégsem magok, hanem tészta?
Nem kezdek vitát, én másképp tanultam a vejemtől, aki ugyebár arab, tehát ő másképen főzi.
Viszont ettől függetlenül főztem egy grízes téstát, mert az nem ettem száz éve! - Tökéletes lett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 16:53:57

@vörösbor(de)minőségi: Nem tudom miért, de azt hiszem, hogy áztatni kell. Ebből kifolyólag a mostani adag kb 1 óra alatt teljesen megduzzadt.
Ja - és nem áztatom ...
Nekem meg CSAK a zöldből van. Go figure ...
Kellet nekem veled megismerkedni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 16:55:40

Hogy hogy a fenébe sikerült a kocsonyáról átmenni a sárgaborsófőzelékre ...

susztertangó 2014.02.12. 16:56:54

Nekem most ázik reggel óta fél kiló sárga borsó. A robbantott pipi lesz a feltét a tetejére.

2014.02.12. 17:14:45

@Andrass9: nem vagyok biztos... ;) Ez nem afféle hatperces halászlé. :)

Topy 2014.02.12. 17:25:21

@Andrass9: de magok, pontosabban dara, belisztezve;
amennyire tudom, kb. fele-fel a dara meg a liszt, na most akkor ez tászta vagy mag? :)
és ugye azért lisztezik, hogy ne úgy viselkedjen, mint egy puliszka vagy tejbegríz - ne álljon össze -, na akkor hogy ez tészta-e vagy mag...
ehhez már akadémikusok állásfoglalása kell, vagy brit tudósok több hónapos kutatása :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.12. 18:29:29

@Topy:

Szerintem ettől a kuszkusz főzéstől még Andrass9 konyonya főzése is egyszerűbb volt.A tojáshabbal együtt is.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.02.12. 19:26:10

ez egy szép ívű cuccos lett.kocsonyával indult-lett belőle grízes tészta felezett sárga/zöld borsó főzelék,kis arab feeling is benézett...érintve kis halászlé....hát igy kell-csak lazán..:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 19:30:26

@Andrass9: háta ha szereted a nagyszemű darát....:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 19:32:34

@Topy: abúzadarát belisztezik meg bevizezik, hogy nagyobb szemű dara leygen belőle:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 19:33:16

olyan kedvem volt, hogy tojáslevest meg palacsintát csináltam vacsorát.
ilyen egy marhát. csupa olajszagú a lakás (direkt nem zsírral cisnáltam, hogy ne legyen szag)---

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 19:44:38

@Babette_: phewww - aszongya, hogy olajjal nem lesz palacsintaszag ...
Bizisten kipróbálom már azt az indukciósat a teraszon.
A család régen reklamált, hogy miért nem olajjal sütöm. Nos, egyszer kaptak olasosat. Most már nem reklamálnak! Annyira más az íze, hogy ha az zongorázni tudnám ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 19:45:50

@vörösbor(de)minőségi: Így kell azt!
Elvileg már főzhetném a borsót, de megvárom, míg kiürül a konyha ...

2014.02.12. 20:01:23

@Andrass9: bundás kenyeret szoktam olajban sütni, sokkal rosszabb, büdös az egész ház egy napig. A házi sütésű zsírjaim nem csinálnak bűzt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 20:05:54

@pizzaszeletvágó: Ha tehetem, azt is zsírban. Ráadásul nem is kell neki sok!

2014.02.12. 20:10:35

@Andrass9: sajnálom erre a célra azt a drága jó zsírt!

2014.02.12. 20:18:33

@Andrass9: még a végén rábeszélsz... de nem, bundás kenyeret a feleségemnek szoktam kizárólag csinálni, én ritkán eszem, ő meg érje be ennyi bundával! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 20:21:53

@pizzaszeletvágó: Rábeszéllek bizony! Én a feleségemnek hajlandó vagyok külön főzni - akkor ezt az apróságot te is megtehetnéd neki! Ha nagyon zsírhiányban szenvedsz, majd küldök neked :)

2014.02.12. 20:54:22

Kompetens kertészcsapat jelen van? Őszibarack fa megújítással kapcsolatos kérdésem lenne.

@Andrass9: zsírból van elég. Ott is, ahol nem akarom. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.12. 21:21:21

@pizzaszeletvágó: Főágig visszavágni. Azokat is rövidre vágni. Begyújtj az alvórügyeket. kell vagy 3 év, mire újra fa formája lesz, de jó lesz :)

A felesleges zsiradékot meg miért sajnáltad egy előbbi kommentedben???

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:24:37

@Andrass9: zsírszag, te !

és csak bolti zsírom van most, a télen nem esett vaddisznó-

medvedr 2014.02.12. 23:03:10

A derítést én úgy tudom , hogy csak annyit kell keverni a fehérjén hogy nagy levegős lyukak keletkezzenek a felületén, és úgy önteni a léhez, olyasmi lesz mint a menzai tojásleves majd szűrni ruhán át. Bevallom én sosem csináltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.13. 10:01:49

@medvedr: Ez sokkal logikusabbnak hangzik, mint a habbáverés, Így ugyanis bele tud keveredni a lébe, míg a hab az csak a tetején úszkál!
Köszönöm az információt!

2014.02.13. 10:39:30

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: köszönöm ezt nagyjából így csinálom. A kérdésem ennél konkrétabb.
Ahogy azon a linken is írja a szerző, vannak fajták, amiknek a saját akaratát tisztelni kell, ez is olyan fajta, Champion.
Kb. 22-25 éves lehet. Ebből a 16. évet tölti velem. A korona átmérő megvan 6 méter is, magassága 3 méter, ami öreg Championnál nem probléma, jellemző a fajtára, terem szépen mindenhol, magassága még éppen kezelhető, nem ez a baj.
A baj, hogy 5 főág közül kettő-három gyengül, de ugyanakkor az elágazás alatt is meg fölött is kitört éppen jó irányban a friss hajtás az öreg főágakból. Ebből gondolom, hogy közölni akar velem valamit a fa. Egyik-másik már két éves, kapott napfényt, nem bántottam, csak alakítottam.
Kérdés: ha levágom ezek fölött a főágakat, lesz-e az újakon ugyanolyan minőségű termés?
Lehet-e őszibarackot így fiatalítani, vagy nem érdemes?

(bocsánat, attól, akit nem érdekel a téma...)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.13. 10:54:09

@pizzaszeletvágó:

Képet nem tudnál berakni? Arra jobban lehet válaszolni, mint látatlanban.

2014.02.13. 15:12:02

@látjátok feleim szümtükkel: majd próbálok valami jó beállítást keresni, amin látszik is, amit írtam. (és más nem, конечно)

Topy 2014.02.13. 15:20:16

kezembe került egy etetős cég megrendelőlapja
vajon miben különbözik egy zsírégető vagy egy paleolit kocsonya a hagyományostól? :-O

2014.02.13. 15:30:18

@Topy: ez tényleg egy "etetős" cég lehet. :)

Tippjeim:
A zsírégető kocsonyát nem kell lezsírozni, magától gyullad és leég a tetejéről a zsír.
A paleolit kocsonyából eltávolítják a megfőtt csülköt és nyerset tesznek a helyére.
:)

Topy 2014.02.13. 16:05:28

@pizzaszeletvágó:
- diétásnak diétás, ha szépen le van zsírozva és csak színhús van benne
- a klasszik kocsonya meg alapból paleolit (ha nem eszel hozzá kenyeret)

de mitől fogja égetni a zsírt? a megrendelőnek kell elkapni a disznót és földre vinni? és ha nincs ippon, nincs kocsonya?

2014.02.13. 16:22:19

@Topy: gyanús, hogy belekevernek valami zsírégetőnek hazudott anyagot, ami így még nagyobb baj, mint amilyennek látszik. Pontos összetevők nélkül.
Mi jöhet még? Zsírégető szalonna?

2014.02.13. 18:37:14

@Andrass9: igen. Sajnos a "modern" élelmiszer ipar mérgező tevékenységét alig lehet tagadni, viszont a megoldás nem feltétlenül a cikkben szereplő "szerek" szedése, ahogy a cikk nagyon helyesen meg is állapítja.

Az elhízás ellen például a paleolit étrend helyett a paleolit életmódot tudnám ajánlani! :)
Tűzgyújtás gyufa és gyűjtőlencse nélkül, ruha készítés bőrök cserzésével, szerszám és fegyver készítés alapanyagok begyűjtésével, élelemszerzés, elszállítás az érlelő barlangba, ragadozók távol tartása, délután könnyű edzésként futás a kardfogú elől. Éjszaka gondoskodás a csapat utódlásáról. Táplálék bevitel ehhez képest kevés!
:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.13. 18:49:35

@pizzaszeletvágó: Még nyugdíjra se számíts, addig nem élsz ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.13. 18:52:37

Azért a modern élelmiszeripart néha ki is lehet cselezni pl. egy jó kis vacsorával.
Hozzávalók: egy alma, egy narancs, negyed fekete retek reszelve, negyed/nyolcad édeskömény, darabka lilakáposzta, ízléstől függően darabka gyömbér-csili, két karika téliszalámi/más húsféle/felvágott ( de ez el is maradhat )kevés majonéz ( bolti ), szójaszósz ízlés szerint.
A darabolható összetevőket apróra vágjuk, tálba összehalmozzuk, majonézt teszünk rá ( ízlés szerint ) és a szójaszósszal ízesítjük. Azonnal is fogyasztható, de össze is érlelhető. Sajttal dúsítható. Nagyon jó bele egy adag pomelo hús is.

2014.02.13. 20:26:37

@látjátok feleim szümtükkel: ez nem vacsora. Ez egy tél végi erősítő szer. :)

@Andrass9: a jóég tudja, hogy a kőkorszakban vajon gondoskodtak-e távoli őseink a betegekről, munkaképtelenekről. Valamiféle "nyugdíj" formájában. Az biztos, hogy azt nem csinálták, mint késői emberszabású leszármazottaik itt és most...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 15:20:46

A mai viccet előbbre hozhatták volna két nappal :)