Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kuszkusz

2014.02.07. 07:00 Waka

Már egy jó ideje érett bennem az elhatározás, aztán döntöttem, és januártól leváltam a csumiról (menza). Az étel minősége már-már az ehetetlen kategóriába tartozott. Már az ment eseményszámba, ha jó volt a kaja. Sületlen kelt tészták, nyers krumpli, szarrá főzött rizs, húszcentis hajszálak a panírban. A csirkecomb-paprikáshoz a húst gőzölős sütőben párolták meg, és tálaláskor keverték a szafthoz. A hús így is gyakran félig nyers maradt. A halászlével hasonló módon jártak el. Nem hiszem, hogy a nyersanyaggal volt a baj. A városban azonos étlappal, azonos anyaghányaddal dolgozó és egyazon helyről származó alapanyaggal működő másik konyha elismerést kapott az általa nyújtott szolgáltatásért. Igen tanulságos volt, mikor tavaly egy napon, valami miatt egyetlen szakács sem volt a konyhán, és a konyhai kisegítők főzték az ebédet. Olyan bőséges és ízletes ételt talán még itthon sem kapok, mint amilyen ott és akkor volt.

11.jpg


A közelmúltban felfedeztem, hogy a piacon nyílt egy „magbolt”. A különféle aszalmányok mellett igen baráti áron kimérve árulnak többek között kuszkuszt, bulgurt, étkezési kölest, hajdinát, mindenféle hüvelyest és rizst. Gondoltam egyet, és vettem harminc dekát a kuszkuszból, a bulgurból és a kölesből is.

A kuszkusszal kezdtem a sort. Nem nagyon használtam még ilyesmit, utánajártam az elkészítésnek. Van káosz rendesen. Már ott megakadtam, hogy előfőzött-e, avagy sem. Tudja az ördög, itt állok a konyhában, a bolt rég bezárt, de a számukat amúgy sem tudom, hogy a fenébe' kérdezzem meg? Mindegy, valahogy majd csak lesz.

Aztán ott volt a feltét kérdése. Egy kis laskagombával terveztem tálalni. Az utóbbi időben majd' minden napomat a belvárosban kezdtem, onnan a melóba rohanva beugrottam a piacra a gombásokhoz. Gomba az volt dögivel, csak gombaárust nem leltem egy szemet se. Ott állt a harsogóan friss laska, de nem volt, kitől vegyek. Délután, mikor ismét a városba vezetett az utam, már volt eladó, de laskagomba már nem, csak pár láda lakossági csiperke. Szombaton aztán kénytelen voltam az ábéce előtti zöldségesnél valamennyi – igen csak kérdéses állapotú – gombát venni. Szegényeken az sem segített sokat, hogy hétfőig a hűtőben aszaltam őket, mivel keddi ebédnek szántam.

Egy pohárnyi (kb. 2 dl) kuszkuszt beleöntöttem egy lábosba.

1.jpg

Kockából (oké, tudom) kétszeres mennyiségű zöldséglevest főztem, és hozzáadtam egy evőkanálnyi olívaolajat.

3.jpg

A levest lobogó forrón ráöntöttem a kuszkuszra, majd lefedtem.

4.jpg

Fél órát hagytam állni, aztán megöntöttem még egy kanál olajjal és egy csavarintás citromlével, villával fellazítottam, és megkevertem. Pont jó lett, megpuhult, és a levet maradéktalanul felszívta. Esküszöm, kicsit édeskés illata volt, akár egy süteménynek. Még egy kis sót viszont még elbírt volna.

8.jpg

A gombát megmostam, és lebogarásztam róluk a megbarnult gombagyerekeket.

2.jpg

A laskát laskára vágtam.

5.jpg

Kevés vajat olvasztottam kicsit megpirítottam rajta a gombát, sóztam, borsoztam, majd némi vizet aláöntve megpároltam.

7.jpg9.jpg

Finomra vágtam egy csokor frissen elővett fagyasztott petrezselymet, beleszórtam, és összekevertem.

6.jpg10.jpg

A gombát talán hosszabb lével kellett volna főzni, a köret felvette volna, de így is nagyon finom lett.

108 komment

Címkék: citrom olívaolaj kuszkusz vaj petrezselyem laskagomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr815798502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.07. 12:00:42

Létezik kuszkuszfőző.

www.youtube.com/watch?v=38qs1F9nDA8

A teljes:
www.youtube.com/watch?v=hOs57gqon3g

57:00 -tól kb. 1:05:00 -ig

"A forradalom megmozgatja az agyat"

:)))

2014.02.07. 12:23:17

Magam részéről jobban szeretem a kuszkuszt és a bulgurt, mint a rizsféléket. A tarhonyát is imádom, de szerintem egyik sem tarhonya.

Sőt, inkább a rizst hivatottak "kiváltani" a különféle receptekben. Szaftosan, zöldségesen, húsosan vagy éppen mazsolásan, vagy ahogy itt látjuk gombásan. Érdemes úgy gondolni rájuk, hogy rizs helyett menjenek a rizses receptekbe. Egyszóval érdemes ezeket bátran fűszerezni, friss zöldekkel és egyebekkel keverni, a natúr főzés helyett/mellett. Még én is csak kezdő vagyok a használatukban, de rajta vagyok egy ideje.

Vaczak2 2014.02.07. 13:11:55

"Szorgos népünk győzni fog!" aki érti, érti.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 13:25:19

@pizzaszeletvágó: Persze hogy nem tarhonya
ezek magok, a tarhonya meg teszta

2014.02.07. 16:17:50

@látjátok feleim szümtükkel: :DDD

Hanem feleim, azt mondjátok már meg nekem, hogy jól írták-e azt a receptet, amit olvasok, hogy karamellizáljunk 5 dkg cukrot, majd öntsük fel 0,5 cl konyakkal.
Nem 0,5 dl akar az lenni?
0,5 cl konyak elpárolog, mielőtt a serpenyőhöz ér....hogy lehet azt "önteni"?
Vagy nem?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.07. 16:24:49

@pizzaszeletvágó:

Ismered?
Vásárban kiabál az eladó, vajas a kifli, vajas. Öreg huncut paraszt mondja, hogy ő venne, de nem bírja a vajat, mire azt feleli neki az eladó ne féljen, nincs abban vaj egy deka se. Parszat: no akkor minek is vegyek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 16:30:29

@látjátok feleim szümtükkel: Hát így is lehet :)
@pizzaszeletvágó:
Amúgy a 0,5 cl azért az 5 köbcenti, ami helyre biccenti ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 16:31:37

Tíz perccel ezelőtt összekészítettem vagy 50 fogpiszkálót, hogy viszem le ültetőzászlónak.
Most meg nem találom!!!!!

2014.02.07. 16:32:11

@látjátok feleim szümtükkel: nem ismertem, de erről lehet szó. Jól mondod.
Elírtad: Parszat. :)
Ez a Parszat, helyesen Par-Sat, ez valami vidéknek szóló műsorokat közvetítő tányéros TV? :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 16:32:27

@Andrass9: Mindegy - megyek magvetni anélkül ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 16:33:22

@pizzaszeletvágó: És az tudja, hol vannak a zászlórudacskáim???

2014.02.07. 16:33:25

@Andrass9: fogad között kerested már? :)))

2014.02.07. 16:35:09

@Andrass9: ha zászlórudacskák, akkor már úton vannak Szocsi felé... majd ott elszámolják zászlórúdnak.

2014.02.07. 16:43:08

@Andrass9: én meg mindig idekészítem a főzéshez azt a fél konyakot, azután nem találom. Ha megint odakészítem, megint eltűnik. Mi folyik itt? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 16:57:24

@pizzaszeletvágó: A Duna ...
Tréfát félre - megvannak a zászlórudacskák. Bevittem a garderobe-ba.
Valaki meg tudja magyarázni, miért vagyok ilyen dilis????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 16:58:17

@pizzaszeletvágó: Én sem találom! Szerintem itt valami összeesküvés forog fenn!!!

2014.02.07. 17:15:32

@Andrass9: ne is törődj vele. A miértet nem tudjuk, de a tényt készséggel elfogadjuk!
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 17:33:55

Paprikák vetésével végeztem. 5 csíráztató/hajtató edény 20 cserépkével megtöltve, 26C felületre helyezve.
Most jönnek a paradicsomok. Azok legalább nem kérnek ilyen meleg csíráztatóhelyet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.07. 20:49:34

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Mellesleg az íze valóban emlékeztet egy kicsit a darás tésztára.
@Vaczak2: Ez a masina fajgyűlölő. Minden tetű KISZ táborban ezt adták, már a könyökömön jött ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 20:57:10

@Waka: Jóestét!
110 csíráztató cserép beültetve, összesen 47 féle maggal. Kicsit szaggat a hátam a sok görnyedéstől :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 21:53:41

@Waka: Ott csináltam, csak le kellett hajolni, mert a világítás alacsonyan van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.07. 22:05:23

@Andrass9: Akkor nincs más megoldás, mint egy éjszaka a padlón. Attól kiáll a szaggatás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.07. 22:50:03

@Waka: Szerencsére nagyon jó matracom van - Tempurpedic. A családtól kaptam még a 60. szülinapomra. Odakinn 93-ban vettem egyet, és az fantasztikus. Kemény, egyenes, de memóriaszivacs.

susztertangó 2014.02.08. 06:20:42

@Andrass9: Memóriaszivacs? Amikor lefekszem fej betakarva, orr van csak kint "magzatpózban" alszom el, de már az első pisiléshez felkelve háton fekve, karok a fej mellett találom magam. Mire memó?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 08:02:25

@Andrass9:

Azért a legjobb memóriája a szalmazsáknak van. Ha abban eccer bevackolod magad, az úgy megőrzi a formát, hogy többet nem kell alakítgatni. No meg hőszigetelőnek is sokkal jobb. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 08:56:32

@susztertangó: Én is forgok, de felébredek a forgásra (főleg, mert elzsibbad a karom) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 09:00:05

@látjátok feleim szümtükkel: Nem próbáltam még soha. Ezt a matracot nagyon megszerettem. Kinn úgy lehetett megvenni, hogy 1 hónap próbaidőre adták - ha nem tetszik, visszaviszik és viszlát, vagy pedig kifizetem. Az utóbbit választottam az egy hónap után, pedig igencsak húzós ára volt. A rossz gerincemnek meg sokat használ. Azóta, hogy van (a matrac!!! hogy megelőzzelek egy fals labda lecsapásától :), kevesebbet fáj a derekam (lekopogom . . . )

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 09:10:30

@Andrass9: krumplit, mert tegnap elfelejtettem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 09:11:15

@susztertangó:
szerinted ez mitől van? én ugyanezt tapasztalom eg yideje, és nagyon utálom.

Vaczak2 2014.02.08. 09:46:19

@Waka: Micsináljak, nekem a kuszkuszról ez jut eszembe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 14:02:06

@Babette_: Mindkét esetben a Tempur Original-t vettem. Mondjuk a 90-es években még csak az volt :)
Egy kinti kollegám beszélt rá, és nem bántam meg!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 14:53:23

@Babette_:

Mit nem látsz, ott vagyon megírva, hogy "Amikor ráfekszik egy TEMPUR matracra, az felveszi teste alakját – lágy, ahol szeretné és kemény, ahol szükségét érzi.":)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 15:51:44

Szép napot!
@Vaczak2: Nekem is. :D
Ma olvastam Jókaitól a barabolyról. Magot kéne szerezni.
chiliesvanilia.blogspot.hu/2009/03/feherrepa-konkurrense-csemege-baraboly.html

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 16:11:40

@Andrass9: Nem turbolya. A baraboly levele mérgező, a gyökerét eszik.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 16:22:10

@Waka:

Itt írnak róla, hogy hol terem, arra valószínűleg kapható is. terebess.hu/tiszaorveny/vadon/baraboly.html

Nekem van a virágoskertben turbolya, de az nem a baraboly. Az enyémnek nincs gumója, a levele használható.

susztertangó 2014.02.08. 16:26:29

@Babette_: Lefekvéskor az öntudatlanságba készülve automatikusan a MAG-zat formába hajtogatom magam. Lebutitott tudatom /nálam nagyon le/ egyesül a közös egyetlen tudattal és ezt a fizikai testem követi: kicsomagolja magát.Na, most már tudod. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
----------------------------------------------------
Ma olvastam egy Wakát, elküldöm nektek."Hó körülöttem/Tudom jól, ez mit jelent./Megöregedtem./Nem kíváncsi rám senki./S nincs már erőm elmenni."Fudzsiwara Nó Teika
Hogy mik vannak...

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 16:42:14

@susztertangó:

Olvass már valami tavaszit is! A kutyafáját!

Hogy a fenébe kerültél a matractól egészen addig, hogy mik vannak?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.08. 17:04:24

Végre megtudtam, hogy kell ezzel a fránya kuszkusszal bánni! Nekem mindig összeragadt, nem szerettem. Épp ezért inkább a bulgurt használtam inkább.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 17:05:10

Most, hogy így belegondolok, volt már nekem valami ilyesmi. Jutas pusztán volt kertünk hajdan, és ott túrtam ki a földből, de a levele alapján büröknek gondoltam, és nem mertem semmit kezdeni vele. Tavasszal körül kell néznem arrafelé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 17:06:08

@PO: Az is megvolt, hamarosan referálok róla.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.08. 17:07:18

@Andrass9: Az én csodamatracom 10 cm szivacsból és egy 5 cm-es memóriahab rétegből áll. Mivel ez utóbbit egy kivételesen jó akcióban vettem, így az ára is csoda olcsó volt: az egész kompozíció kb 30 eFt. Egy memóriahabbal kombinált 160×200 cm-es matrac ettől jelentősen drágább szokott lenni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.08. 17:12:44

@Waka: Süllőcskével mi is kerestünk barabolyt, mert pl a Hortobágyon és mellyékén sok van. Itt, a józsai legelőn is van, találtunk.
Egy szép nagy derék növényt kiszedtem, egy botanikus barátom azt mondta, h sokféle van, ez például erdei baraboly :D Ki érti ezeket?

Úgy emlékszem, Erdőkóstoló Andi is írt róla!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 17:30:24

@PO: A bódító baraboly mérgező, szára foltos. Ezen nem lesz egyszerű eligazodni.

susztertangó 2014.02.08. 17:31:19

@látjátok feleim szümtükkel: WAKA írta esztetet a kuszkucot.
---------------------------------------------------
No akkor Neked egy Virág:magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/flora1.htm

susztertangó 2014.02.08. 17:36:27

Hát itt mindenkinek csodamatraca van? nekem meg csak ez:nikken.centrumnet.hu/nikken_wellness_otthon/nikken_matrac_parna_paplan/&c=list
Viszont rohadt drága. Mégviszontabb mivel MLM rencccerbe ment, visszajött nagyjából az ára, aztán kimaradtam belőle, mert jött a Válságnak nevezett córesz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 17:59:17

@susztertangó: mit jelent a csodamatrac?
nekünk csináltatott van, rugós és memóriaoldalas.
4 éves múlt, de a memóriája már nem a régi...

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 18:14:45

Ebben felsorolja a fajtákat, a barabolyt is, és magyarul van:
terebess.hu/tiszaorveny/vadon/turbolya.html

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 18:16:47

@susztertangó:

Azért meg ne sértődj, de Andrass9-nek jobb a matraca, vagy legalább is jobb dumával próbálják rábeszélni a vevőkre.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 18:26:13

Erről a memóriáról annyit, hogy 1996-ban építkeztünk, és a tetőre a vápába csoda műanyagot ajánlottak, mi marhák meg is vettük. Három éve olvadt a hó, és nézem belül a gardróbban, mi a fene csöpög fentről? No a csuda anyagot megette az idő, kilyukadozott, cserélhettük ki a jól bevált horganyzott lemezre.
Persze aki soha nem aludt szalmazsákon, vagy afrikkal töltött betéten, vagy nem éjszakázott hotel szénában, az nem is tudhatja, hogy mennyi minden csak szemfényvesztés.

A nyáron megnapoztatott, és frissen felrázott szalmazsákon alvásnál nincs csudásabb. Csak sajnos már jó szalma sincs.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 18:41:33

@látjátok feleim szümtükkel: Tárgyalja külön oldalon a barabolyt is: terebess.hu/tiszaorveny/vadon/baraboly.html Itt Chaerophyllum bulbosum néven említi.
A turbolyát viszont Anthriscus cerefolium-ként.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 18:51:33

@Waka:

A Wikin olvastam, hogy a baraboly a zellerfélékhez tartozik. Az én turbolámnak a levele illatos, de gumó helyett, nagyon mélyre növő gyökere van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 18:53:59

@látjátok feleim szümtükkel: Mindkettő a zellerfélék (Apiaceae) közé tartozik.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.08. 18:57:58

Az a zavaró, hogy a turbolyának a magyar nyelvterületen nagyon sok neve van. De inkább az a zavaró, hogy eltűnt a zsákmányaink közül. Hogyan találjuk így meg?

susztertangó 2014.02.08. 19:18:52

@látjátok feleim szümtükkel: A Szent Növekedés következményét, a terméket el kell sózni.Ehez kell a marketing duma.
Aludtam szalmazsákon és kukorica levéllel tömötten, vert falú házban, birsalma illatban.Az ablakon kék iskolai papír illetve roletta és függöny, távoli kutya ugatás , vonat szuszog,hajnalban a tejet az ablakba teszi a helyi Tevje-bár tutti nem így hívták.Be is fizettük unokahúgommal a következő menetet a temetőben Nagyinak-akit ismertünk és a Nagyapának, akit nem ő nem érte meg az unokákat.Nyári szünetben "csikó frizura"+ klott gatya és naná, hogy meztélláb.

Egyébként a tavaszinak szánt link oké, vagy link?
@Babette_: 17:59:17re válasz:17:07:18 meg a többiek matraca.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 19:31:59

@susztertangó:

Na, látod-látod, mégis a csudamatracra vágyódsz.:)Én a szalmazsákra, rajta a jó meleg dunyhával.

A tavaszi virág szép.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 19:48:22

@látjátok feleim szümtükkel: hogy vissza kéne neki egyenesedni. benne marad a mélyedés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 20:02:12

@látjátok feleim szümtükkel: Az első matracom már 20 éves, és most is mint ujkorában. Ez itt nem a reklám helye, mert ez egy ku...a drága matrac!Tizenöt éve évente egy hónapot kint töltöttem, hogy regenerálódjak - ezért vett a család itthonra is egyet.

susztertangó 2014.02.08. 20:03:27

@látjátok feleim szümtükkel: Ááá már nem, jó nekem a mágneses alvórendszerem, hiszen mennyi betegség került el engemet, amióta ebben alszom...:-)))A szalmazsákot meg tömni kell.Hál Istennek, még a seregben sem volt szalmazsák, bár egyszer valami vendég alakulat jött és nekik bénáztunk szalmazsákot. Még jó, hogy volt néhány nógródi srác.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 20:05:49

@Waka:

Nem értem mi itt a jó kérdés?

A jó (vad)ásznak van jó szeme, jó szimata, és jó fegyvere. Nos melyik hibádzik?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.08. 20:08:23

@látjátok feleim szümtükkel: A jó vadászmező. Kereshetem én, ha nem tudom, hol keressem?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 20:37:41

Mondjuk a piacon. Mezőnek nem nevezhető, de vadászni jókat lehet.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 20:48:17

Vettem 15 deka kuszkuszt - kipróbálom. A boltban nem tudták, hogy ez már gőzölt, vagy se. Azt se írták ki, honnan van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 20:50:15

@Andrass9:

Én meg egy tyúkocskának mondtam ma, hogy kuszkusz, és lőn csoda, 20 dekás mája. A zsírt még nem tudom, mert abban sült a hús, és csak holnap veszem ki belőle.

2014.02.08. 21:02:06

Én, mióta a matracban tartom a pénzt, nem merek ráfeküdni.

@látjátok feleim szümtükkel: kevéssel beéri az a tyúk! Nem inkább kuszkusszal etetted, azért hízott meg?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 21:23:02

@pizzaszeletvágó:

Előbb a pénztárcának lett mondva, hogy kuszkusz, oszt rögtön kiugrott belőle a kukorica, meg a búza ára, így a tyúkocskának volt mitől meghízni.:)

A matracra meg bátran feküdj rá, nem fogsz kárt okozni benne sem, meg a pénzben sem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:43:01

@látjátok feleim szümtükkel: Hízlalt tikod van???
Igaz, a kutyának vett farhátról is merőkanállal kell levennem a zsírt (ilyenkor, télen azért kap belőle, de tavasztól őszig kusti van, mert leszid a állatorvos, hogy kövér a kutya).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:43:35

@pizzaszeletvágó: Szerintem nyugodtam feküdj rá - szebb álmod lesz mint négyéve!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:44:34

@Waka: Mondjuk ilyesmit én se találnék a piacon ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 21:47:22

@Andrass9:
Nem hízlalt, csak télen be vannak zárva egy kisebb ólba és esőmentes kifutóba, így más dolguk nincs csak enni, meg néha tojni.
Erről jutik eszembe, hogy jön a tavsz, a kacsák futószalagon tojnak, és ma láttam két nagy csapat darut keleti irányba repülni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:49:22

@PO: Karácsonyra kaptam Cserna-Szabó András - Földes Béla: Ede a levesben című örökérvényű alkotását. Már vagy négyszer elolvastam, mert mindig találok valami újat benne. Most erre emlékeztem:
"Gomba módra szaporodnak a főzős tévéműsorok, a képernyőn Gordon Ramsay, Jamie Oliver tüsténkedik a konyhában.

De ismerjük-e a magyar gasztronómiát, s annak történetét? Tudjuk-e, milyen étel a baraboly, haricska, görhe, katakönyöke, vetrece, bálmos? - See more at: www.sk-szeged.hu/543?changeTheme=true#sthash.6IvtGd3o.dpuf "

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:50:05

@Andrass9: Mondjuk a Kata könyökét ismerem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:53:01

Sokat főztem ma - viszem holnap a kislyánynak.
Spárgaleves, hentestokány tarhonyával (őszerintük uborkás tarhonya és sárgarépás-borsós melegvíz volt a leves hozzá). Vadasmarha, zsemlegombóccal. A kocsonya még a tüzön van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 21:54:43

Jaa és ismét töltögettem a csodahüttőt, mert jóáron vettem disznócombot, lapockát. Meg megy a vadasmártásból is be, hamár két szép hús kijött a vadashoz. Fenn kell tartani az egyensúlyt!

2014.02.08. 21:58:40

@Andrass9: lehet, hogy inkább fagyasztóba teszem a pénzt, hátha úgy nem romlik tovább

2014.02.08. 22:01:07

@Andrass9: mi lenne ezzel a nemzedékkel nélkülünk! :))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.08. 22:01:32

@Andrass9:

Jó éjt, szép álmokat a csudi matracodon.:)

susztertangó 2014.02.08. 22:12:34

@látjátok feleim szümtükkel: Számtalan betegség került el eddig, ezt onnan tudom, hogy például nem volt májkapuértolulatom, na ugye!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.08. 22:14:50

@pizzaszeletvágó: Tudnak azért a lyányaim főzni - meg a fiam is, szóval nagy baj nincs. Csak annyira jobban teljesít, hogy az alapanyagra se igen tellik nekik. Hát valahogy besegítünk.

süllőcske 2014.02.09. 18:40:49

Kuszkuszt főzni, gőzölni nem nehéz. Ha kész, fel kell lazítani, akkor nem ragad össze. Jó szaftfelvevő, szerintem kifejezetten alátét-köret, felesleges is külön fűszerelni.Lehet egyébként vajon megpirítani, majd főzni.
Csemege barabolyt találtam, az Alföldön is, Erdélyben is. De mind olyan, mintha elfajzott lenne a gumója, vagy mifene van vele. A gumó közepe fás, íze viszont izgalmas ennek a turbolyafélének. Illatos turbolya más növény, van nekem is.
A barabolyt viszont kora tavasszal nem szedtem még, csak később. Elképzelhető, hogy akkor kövérebb a gumó, a nagy növényszár később ezt feléli.Mert nagy, monstrum egyébként. A népi leiratok szerint a dagi gumó kora tavaszi rágcsálni-főznivaló.
süti beállítások módosítása