Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

A csalamádé becsülete

2013.12.17. 07:00 Waka

Csalamádé. Vegyes, vágott savanyúság. Aki evett már gyári csalamádét, tudja miről beszélek. Volt idő, mikor egyes beszállítók úgy gondolták, a Honvédségnek bármit el lehet adni. Így is történt. A termék pontosan úgy nézett ki, mint a legendabéli lekvár, melynek készítéséhez a műszak után összesöpörték a konzervgyár udvarát. Torzsástul legyalult káposzta, foszladozó uborka és különféle felismerhetetlen növénydarabok úszkáltak az ördögien fortyogó, zavaros löttyben. Az íze egy életre elriasztott mindenkit az ilyesmi fogyasztásától, a szagáról nem is beszélve.

Egy időben gyakran raktam el télire, válogatott alapanyagokból. A csalamádé azonban - minden praktika, kémia és odafigyelés dacára – tavaszra már nem volt az igazi. Megfakult, összeesett, elvesztette a zamatát.

Egy valaminek viszont kétségtelenül kiváló: friss savanyúságnak.

8.jpg

Az alábbi receptet egy barátom édesanyjától kaptam, idestova húsz éve, azóta is alkalmazom, remekül bevált.

Hozzávalók:

1,5 kg fejes káposzta

1,5 kg uborka

1,5 kg zöldpaprika

0,5 kg vöröshagyma

30 dkg kristálycukor

2 dl 10 %-os ecet

7 dkg só

Ha valaki mégis arra vetemedne, hogy télire tegye el, szüksége lesz még a következőkre:

1 kávéskanál citromsav vagy almasav, esetleg borkősav (Megőrzi a ropogósságot. A fenét.)

1 késhegynyi borkén (Barnulás ellen, de úgyis megbarnul)

1 késhegynyi szalicil vagy nátrium benzoát (Tartósít.)

1.jpg

Én fűszert nem szoktam hozzáadni, de, kinek van kedve, fűszerezze bátran. Pár gerezd fokhagyma nem rontja el, adhatunk hozzá frissen őrölt koriandermagot, ízesíthetjük szemes borssal, borókabogyóval és babérlevéllel, és tehetünk bele némi csípős paprikát is.

Lehet vegyíteni sárgarépával vagy egyéb zöldséggel kedvünk szerint. Amennyiben az alapreceptnél maradunk, érdemes a megadott arányokat betartani, szerintem így a legjobb ízű. Paprikából legjobb a pirosra érettet választani, az édeskés íze sokat dob rajta.

A legutóbbi adagot december elején készítettem, így érett paprika már nemigen jutott, de most kezdődik a nagyon zsenge, apró zöldpaprika szezonja. Pár szem kápia paprika hozzájárulhat az édes ízhez, és a színnél is sokat számít. Ugyanezen okból használhatunk valamennyi lila hagymát, az is jól mutat benne.

A káposztát és az uborkát az eredeti német V-gyaluval legyalultam, a hagymát és a paprikákat késsel vékonyra szeltem.

2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Hozzáadtam a sót és a cukrot, és ráöntöttem az ecetet.

6.jpg

Alaposan összekevertem, majd hagytam állni egy fél órát, hogy elolvadjanak az kristályos összetevők.

Újból összekevertem, és ököllel lenyomkodtam, hogy a leve feljöjjön a tetejére, majd még fél órát vártam vele. Egy műanyag vödörbe raktam át, és megint csak lenyomkodtam, hogy ellepje a lé. Közben eszembe jutott a fotózás, maszatos kézzel lőttem még egy képet, utána alig győztem letörölgetni a ragacsot a mobilról.

7.jpg

„Véletlenül” éppen sült kolbász volt másnap vacsorára, valami isteni volt vele.

Hűtőben két hétig simán eláll (addig van adat), három-négy nap után lesz igazán finom.

81 komment

Címkék: vöröshagyma uborka ecet nyami zöldpaprika kápia fejes káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr195692798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 08:25:46

A jó házi csalamádi isteni! Ez a gyors recet pedig életmentő lehet, ha nincs otthon savanyú. Tetszik.

Topy 2013.12.17. 09:26:24

ez tetszik, szerintem erre rá fogok próbálni rövidesen! :)

csigafrédi 2013.12.17. 09:27:26

Anyósom kishordókba tesz el dobáltat. Sajnos iszonyat gyorsan fogy, úgyhogy lassan az idei kishordónkat kivégezzük...ezeknél a dobált-hordós dolgoknál az a remek, hogy a megmaradó lébe újabb adagot lehet rakni. Egy hét érést követően tökéletes, de én már három nap után rájárok, mert már akkor is kiváló.
Én a répát ki nem hagynám, mondjuk, de így is nagyon ínycsiklandó a receptúra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 10:11:37

@csigafrédi: A hordóról jut eszembe, hogy sok évvel ezelőtt barátaink nyaralni mentek, és ránkbizták, hogy a közeli telkükön betakarítsuk a terményt. Vederszám cipeltük haza a paprikákat, répákat, uborkát, stb. Ennyit akkor sem tudunk megenni, ha éjt nappá téve csak azt esszük, vettünk hát pár fej káposztát is, és egy 30 literes műanyaghordóba raktuk le a megfelelő lével. Két héttel ezután üvegekbe töltöttük. Kb 3 hónapig bírta, azután felpuhult, szétázott ...

csigafrédi 2013.12.17. 11:02:00

Megkérdezem majd, hogy mi a trükkje a lének. Ez nem a savanyú, hanem az édeskésebb vonal... inkább olyan salátás téma. Én köretnek is simán eszem. Fél kilót kacagva bepucolok egy evés alatt.

csigafrédi 2013.12.17. 11:44:03

@csigafrédi: megkérdeztem:

Hozzávalókat összeszecskázni, lesózni, állni hagyni, majd kicsavarni, végül a levét kiönteni.

15-17 literes hordóba kb 5 liter lé kell, amibe majd belemegy a kicsavart cucc.

A lé nagyjából így néz ki, de kóstolgatni kell, hogy pont jó legyen:

5 l víz
1 kg cukor
2-2,5 dl ecet
elsőre 1 ek só, utána kóstolni és belőni a sósságot. (akár még egy ek-val is felvehet)
Egy csapott ek nátrium-benzoátot meleg vízben feloldani és a lébe önteni. (hideg vízben nem oldódik fel)

hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-benzo%C3%A1t

susztertangó 2013.12.17. 11:45:55

Az a kolbász nagyon görcsbe rántotta a nyálmirigyeimet. És csak paradicsomos káposzta van itthon, némi sült liba farháttal. Nagyon nem egy súlycsoport...
Ez a liba ösztövér csontváz a Lidlben volt 441.-ftért, gondoltam kipróbálom. Vettem egy másikat is abból leves készül, a zsírját meg kenyérrel, csalamádéval :-)))..

2013.12.17. 12:52:15

Teljesen igazad van, kutyának való munka az egész évi adagot tartósítani, kétséges eredménnyel, meg lehet csinálni frissen, kis adagokban, egészségesebb tisztább szárazabb érzés. Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 13:17:38

@csigafrédi: Ez is jó recept, valóban az édes oldalon. Én meg pont így szeretem, köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 13:18:56

@susztertangó: A PK az a TudjukMi kategória!
441Ft kilója nem rossz ár. Pecsenyeliba volt?

medvedr 2013.12.17. 14:27:45

Érdekes, hogy mindenki szív a savanyúsággal. A mi családunk sem volt/van kivétel. Még bodogult Nagyanyám is a Csarnokból hozta vagy velem hozatta, pedig ő olyan házias volt, hogy csak na. Anyámnak sem sikerült soha, legtovább az almapaprikával próbálkoztunk, de nem lett jó megpuhult és nem állt el. Én már meg sem próbáltam. Amúgy nekem is nagy kedvencem a csalamádé, a másik meg a savanyított dinnye. Ez utóbbit nagyon szeretem füstölt sajttal, amire mindenki azt mondja, hogy furcsa párosítás, de nekem nagyon bejön.

2013.12.17. 15:08:19

Csak azt sajnálom, hogy nem egy héttel előbb jött ki ez a poszt. Kedvenc zöldségesem, akinél sokat vásárolok, illetve a családdal más módon is kapcsolatban vagyunk, meglepett így karácsony előtt 3 kg gyalult káposztával, teljesen ingyen adta, na persze volt még ott egy szekérnyi, a piaci hétnek meg vége felé jártunk, na mindegy, ajándék káposztának ne nézd az indokát.
Nekem régóta piszkálja a fantáziámat a kovászolt káposzta, azaz a kovászos uborka mintájára készülő káposzta, nosza, itt volt az alkalom. Mindjárt 2 félét készítettem be, egyik üveget rozskenyérrel, másik üveget nyers krumplival, mivel mindkettő létező fogalom.
Ha minden igaz, ma este, legkésőbb holnap reggel bontom meg. Hogy ebből mi lesz...???
:)))
Szóval, ha láttam volna ezt a posztot, inkább csalamádé lett volna! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 15:13:16

@medvedr: Nekünk az almapaprika (meg minden egyéb paprikák) jól sikerültek. Most kezdtük enni a tavaly ősszel eltetteket, és kemény, ropogós mind. Az a baj (beszéltük a feleségemmel), hogy nem emlékszünk a pontos receptre ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 15:14:20

@pizzaszeletvágó: Kóstoltam mindkettőt (uborkával), de nem izlett. Szigorúan házi jellegű kenyér, ami működött eddig.

Topy 2013.12.17. 15:14:31

@pizzaszeletvágó: mi lesz, mi lesz... hát finomság! :)

medvedr 2013.12.17. 15:20:23

@pizzaszeletvágó: Majd a tehenek megeszik, nem gond, ha félresilózod...:)

2013.12.17. 15:24:00

@Topy: félek én ettől :) csak azért írtam le, mert ha a híradóban megjelenik a hír, hogy "Ölt a kovászolt káposzta" akkor tudjátok kiről van szó :)

@Andrass9: legközelebb tegyetek a lébe egy szem Cavintont, akkor majd eszetekbe jut, mikor beleharaptok! :))) (én is így szoktam járni, ha valami jól sikerül, asszony már veszi elő a papírt, tollat, és kéri, hogy diktáljam le, mit csináltam, persze azután elfelejtjük hová tettük a papírt...)
:D

2013.12.17. 15:25:32

@medvedr: valószínű ez lesz a sorsa, de nem adom fel, most már addig fogom próbálni, amíg nem sikerül.

Topy 2013.12.17. 15:34:47

@pizzaszeletvágó: én rozskenyérrel csináltam, nekem nagyon bejött
még a kelkáposzta is, pedig az - hőkezelve - kiemelt helyet foglal el az utált zöldségek listáján :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 15:47:30

@pizzaszeletvágó: A szívsebészem azt mondta ne szedjek Cavintont. Már nem emlékszem miért ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.17. 18:11:15

Szép estét!
A rakós savanyúság volt már minálunk, ÖregSam receptje: blogkocsma.blog.hu/2012/08/21/oregsam_vegyes_savanyuja

susztertangó 2013.12.17. 20:01:02

@Andrass9: A farhátról nem derült ki, mennyi pecsenye volt rajta eredetileg. 3 vacsora kitelt belőle és legalább 10 zsíros kenyér, nagyon finom.A vázat betettem a kuktába a másik egész farhát mellé pancsolni.Levesnek jó .

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:04:21

@Andrass9: tessék jófajta recept, kis mennyiséghez is kiváló:
üvegbe rakod a zöldséget (uborka, mindenféle paprikák megszurkálva)
2 tk só
4 ek cukor (aki savanyún szereti, annak 2, aki édesebben, annak 6. 6-tal tényleg elég édes)
6 ek 10% ecet
késhegynyi tartósító
pár babérlevél
1 tk: bors, koriandermag, mustármag

le kell csukni, majd főzőedénybe tenni és 3/4ig feltölteni vízzel. víz forrásától 5 percig, majd lezárva a vízben hűljön ki.
az edény aljára javasolt valami ruha, hogy el ne pattanjon az üveg.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:06:05

vödrös savanyúság, csak dobálni kell bele, ami épp érik:
4 l víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén
kapor
mustármag
meggyfalevél
torma
egész bors
babérlevél

nyár közepén kezdtem, de egyelőre még elég roppanós, bár a zöld szín már halványodik.

1kutya 2013.12.17. 20:07:20

anyósom teszeget el ilyen "hordós" csalamádét, de teljesen élvezhető még február-márciusban is! majd legközelebb kivallatom (nem, nem úgy!:) és átlövöm Andrásnak, hátha megosztva sokakon segít... ;)

1kutya 2013.12.17. 20:08:02

@Babette_: aza! valami ilyesmi lesz az!

turósmácsik 2013.12.17. 20:10:39

Én évek óta készítek ilyet, de nem kínzom meg hosszan. Egyszer enyhén lesózva áll, mondjuk egy napig, és nem nyomkodom ki, hanem a kellemesre, mondjuk salátásra ízesített levet ráöntöm.
Ropogós marad tavasszal is, nem barnul be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 21:22:35

@1kutya: Előre is köszönöm, az jó lesz. Mint olvastad, sokaknak gond a hosszabb eltarthatóság!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 21:23:20

@Babette_: Valami ilyesmi lehetett, legalábbis az üveg fenekén látható magokból. Köszi!

vörösbor(de)minőségi 2013.12.17. 22:23:06

tudom ciki nagyon-de a vecsési csipős vágott vegyes savanyuság az olyan de olyan finomra sikeredett nem hőkezelt,édesitőszerrel készült termék az metroban netto 2kilos töltősullyal müanyag vödörben-hogy teljesen feladtam a házi előállitást.volt már zacskós vecsésihez is "nemszerencsém" de ez a termékük fantasztikusan jó.majdnem soha ki nem ürülő vödör-nem romlik és a legallja is ugyanoan fasza mint a teteje.szinek?10pont.ízesités 10pont.ropogósság na az is egy tizes.csak mindig egybe vannak a normál fehéremberek által fogyasztottakkal és ki kell vadászni a csipőset.stabil minőség-nem ingadozó.bárcsak sok ilyen jó minőségű termékünk lenne legalább idehaza-ha már exportra nem is....

vörösbor(de)minőségi 2013.12.17. 22:24:23

bocs legalja-igy helyesen csak duplázott az ujjam..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.17. 22:30:02

@vörösbor(de)minőségi: Miert volna ciki. Néha van olyan, hogy valami kommersz termék jól sikerül. Itt most a hosszan eltarthatóságról beszélünk, ami egy kétkilós vödör esetén valószínüleg nem több, mint egy-két hónap. Mármint előbb elfogy.

Llychllyn 2013.12.18. 03:15:11

az összes savanyúságunk megbuggyant, kivéve a hagymát. igaz, első próbálkozás, de olyan lelkesek voltunk, hogy van vagy tíz üveggel....

A hagyma viszont isteni, nem romlott meg, szép, ropogós, én egy kicsit több ecetet kívánnék hozzá, de működik. Az előnye meg az, hogy télen is nekiláthatunk, hagyma van.

A szomszéd meg most épít füstölőt... Na, ahhoz is lesz pár szavam (például: "adj nekem füstölt dolgokat", illetve füstölnék nála paprikát meg fokhagymát is).

medvedr 2013.12.18. 10:30:12

@Llychllyn: Jó viszonyt kell ápolni mindenkivel, erre tanított a nagyanyám. Seciel ő mindnekivel összeveszett a családján kívül, de neked úgy látszik érdemes lebontogatni a török átkot. Szerencsére az én szomszédaim nem füstölnek, azért szerencsére, mert úgyse kapnék semmit a fiam gitározása miatt. Ők se fognak koncertjegyet kapni, csak hogy egyenlítsek. Ez egy ilyen világ. Ha lesz füstölt paprikád és lesz eladó szóljál légyszíves!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 18:03:03

@pizzaszeletvágó: Vajon honnan tudják a méhek, hogy volt Trianon?

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.18. 18:06:15

@pizzaszeletvágó:

Na most nézd meg mégegyszer a képet, és koncentrálj a viaszos forma körül látható barnás színű területre. Mire is hasonlít?

Én láttam gyerekkoromban apám méhészetében a lépes kereteket elég sokszor, de a lép soha nem volt ilyen színösszetételű, és a visszal lezárt celláknak is más a kinézete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 19:52:45

@Waka: Jó estét neked is!
Te is méhészkedtél? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.18. 20:27:37

@Andrass9: A csudát. Kétszer voltam boltban, meccset néztem a kocsmában, meg posztot főztem. No meg van egy kis meló a gépen is, éppen azzal szöszmötölök.

2013.12.18. 20:44:15

@Waka: tényleg, ebben a kocsmában mikor lesz már TV? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 20:44:47

@Waka: Akkor neked is megvan a napi betevő munkád.
Megjöt a tűzhelyem, be is üzemelték. Holnap Töpörtyűs Pogácsa #2 következik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 20:45:31

@pizzaszeletvágó: Hogyisne! akkor senki sem beszélgetne, hanem báván bambulnátok a képernyőre!

2013.12.18. 20:52:30

@Andrass9: á, csak kiemelt sportot néznénk, őrjöngve, szó se lenne arról, amit írsz
Vagy:
Legalább egy sakk készlet van itt valahol? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 21:58:07

@pizzaszeletvágó: Holnap meg már saját stadionról álmodozol ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 21:58:57

@pizzaszeletvágó: Sakkról meg szó sem lehet, az orvos testmozgást javasolt! Minimum teniszt kell nézni a TV-ben

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.18. 22:14:47

A korcsmáros csak ne ironizálnon a méhekkel!
Biztos nem csipte még meg méh a talpát.:)

2013.12.18. 22:20:00

@Andrass9: tenisz nézéstől elfárad a nyakam!!!
:)))
Legalább egy pakli magyar kártya?

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.18. 22:25:19

Azért a poszt se maradjon "megszólatlan". Mi inkább svanyú pofát szoktunk vágni savanyúság helyett, mert a savanyúságtól ( talán az ecettől ) ég a gyomrunk ( sajnos ). Friss salátát szoktunk enni, kivétel a savanyított káposzta, no meg nagyon ritkán egy kevéske vásárolt savanyúság.
Ezt a csalamádét csak az uborka mellőzésével tudnám beengedni a tányéromba az elékészítés után azonnal, de ecet helyett csak citromlével.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 22:35:50

@látjátok feleim szümtükkel: léptem már méhbe, de az nem eredményezett Mo formájú daganatot

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.18. 22:38:48

@Andrass9:
Az én talpamon se volt Mo formája.:)

Gombászoknak:

Beindult a téli fülőke, lehet keresni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.18. 22:40:34

@pizzaszeletvágó: Egye fene. Rabló ulti mehet.
Bár amikor be akartam kerülni Szegeden az Eötvös koleszba (24 ágy volt összesen!!), akkor a felvételi követelményekhez, ami pl legalább 4,5 átlag meg ilyesmi, tarokk tudás tartozott!
Vizsgaidőszakban légalább 3 asztal ment minden este és csak huszan laktunk a koleszban.
Jó hely volt, de megbuktam analízisből Leindlernél, hát kivágtak.
Egy év múlva koedukálták a koleszt további 16 ággyal és egy másik emelettel, de attól kezdve a színvonal ...
Sokat tudnék erről a koleszról mesélni, nagy élmény volt jogászokkal, bölcsészekkel együtt élni és tanulni.

2013.12.18. 22:48:24

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: viszont Gorbacsov fején ott volt a Szovjetunió :))

ahogy elnézem a Kuril szigetekkel együtt. :)

2013.12.18. 22:52:13

@Andrass9: tarokkot úriemberek játszanak, nekem jó az ulti is ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.18. 22:52:54

Mi vonattal jártunk be Szegedre a középiskolába, és a vonaton volt idő bőven a kártyázásra. Ultiztunk, de most biztosan kellene néhány parti, hogy elő jöjjön a régi tudás.:(
Később már csak römit játszottunk, amikor a gyerek kicsi volt akkor un. kőrömivel. Az itt is elmenne, mert a nevével ellentétben nem lehet vele senkit agyonütni.:)

2013.12.18. 23:00:00

@látjátok feleim szümtükkel: nálunk is megvan az ecettel ez a probléma, ahol lehet citromlével helyettesítjük, de ennél a csalamádénál nem lehet, ecet kell és jöjjön, aminek jönnie kell :) Persze lehet mérsékelni az ecetet benne.

Mit is mondtatok be?
Na, akkor színnélküli terített durchmars.
Passzoltok?
Nem csodálom.
;)

2013.12.18. 23:13:18

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a kőrömi ez olyan Flintstone családos dolog? (Frédi Bénis magyarul)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.18. 23:19:32

Nemegészen, teljes römi készlet, de nem papír kártyalapokból, hanem dominó szerű kockákból, és táblára kell kirakni, onnan meg le. Románoktól származott az első általam látott készlet, aztán lett nekünk is, de már nagyon régen nem játszottunk vele.

2013.12.19. 11:25:41

@látjátok feleim szümtükkel: meg is találtam, jatekbolt.ro üzletben :) Nagyon jó kis fejlesztő játék gyerekeknek!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.20. 19:51:05

Hú, Waka, azt a fájin német V-gyalut melyik kalandozó hadjáratban zsákmányoltad???

Mostanában a kedvenc (bio?)termelőmtől vettem ilyen csalamádét. Annyira bejött, h azt a fél literes adagot egy nekifutásra eltüntetem, még akkor is, ha nem sok hozzávalót eszek. Miért is dicsértem meg őket? Például a cukorért.
Waka téged is megdicsérlek a cukorért. (És a remek posztért!) Ma már a piacon is csak aszpartammal telebaszott, friss-ropogósra tartósított "vecsési" kútmérgezéseket lehet kapni...
Fújjjj! Régen minden jobb vót! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 20:17:11

@PO: V gyalu ügyben kislyányom szerencsétlenkedett. Azt szánta a tesójának, de elpénecolta az időben való beszerzést.
Most Párizsból jön, de már nem ér ide.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.20. 20:52:17

@Andrass9:

Nézegettem, hogy jó lenne egy nekem is, ezt találtam, szerinted ez eredeti?
www.wsteleshop.hu/termek/pro-v-gyalu/9/4

Topy 2013.12.20. 21:06:30

@látjátok feleim szümtükkel: nekünk egy Börner van, szerintem már több, mint 20 éves (a békebeli narancssárga) és még mindig tökéletes
www.boerner.de/

2013.12.20. 21:15:18

@Andrass9: Párizsból? Akkor az együtt jön az én öntöttvas főzőedényemmel Belgiumból. Az se ér már a karácsonyfa alá vízkeresztig se. :)))

@PO: ugyanez a dühöngésem tárgya, nem tudom írtam-e de a közeli tescoban egy éve a ba*ott nagy halas pult helyett ba*ott nagy "vecsési" pult van, felőlem rájuk rohadhat. A piacon meg még rosszabb a helyzet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 21:21:12

@látjátok feleim szümtükkel: "As seen on TV" márka. Meg ne vedd!!!
Kb ugyanennyiért jön az eredeti Börner V gyalu ebay.co.uk, ebay.de, ebay.fr, stb. helyekről.
Ha azt látod, hogy "teleshop", fusssss!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 21:22:22

@pizzaszeletvágó: Ha van valahol a közelben Metro, ott jó a halaspult.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 21:23:58

@látjátok feleim szümtükkel: Keresve ezt a gyalut beestem egy kínai boltba. 1800-ért adta. Nem vettem meg ...

2013.12.20. 21:26:02

@látjátok feleim szümtükkel: Én bementem egyszer a debreceni teleshop boltba ténylegesen megnézni, kézbe fogni ezeket a kacatokat, hát némelyik elmegy komolyabb gyerekjátéknak, másra nem jók.

2013.12.20. 21:28:22

@Andrass9: 100 kilométeren belül nincs :(