Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Töpörtyűs pogácsa (Frissítve) (ismét)

2013.12.11. 07:00 Andrass9

A receptet Babette_ küldte, hogy süssem meg.

34.jpg

A családban csak én eszem töpörtyûs pogácsát, ezért legfeljebb évente egyszer sütök. Ez az alkalom most jött el. Idõm volt, odakinn kellemes hideg (4 C) a tészta pihentetésének, és feleségem szép töpörtyût vett.

Készülhetne persze saját töpörtyûbõl is, de azt mindig elégetem. Marad hát a bolti "házi".

Összetevõk:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztõ
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek rum
  • bors ízlés szerint
  • kb 2 dl tejföl
  • min. 0,5 kg töpörtyû
  • só mondjuk 1 kk (ahogyan szeretitek, én a vajasnál 2 kk-t teszek 60 dkg liszthez, de a töpörtyûs jó ha kissé édeskés marad)

 

10.jpg

Persze élesztõ nincs itthon. Miért lenne, ha nagyritkán sütnék. A szomszédnak van szárított, akkor azzal sütöm. A töpörtyût - egy/két falat megkóstolása után - húsdarálón átküldtem. Sok finom ropogós darabka volt benne - azt nagyon szeretem a pogácsában!

Babette_:"élesztõt felfuttatod kis (!) tejjel, utána összekevered a cuccokat

legyen laza tészta, a tejfölt eszerint adagold"

Mivel az élesztõ száraz volt, és a használati utasítás szerint direktben el lehet a liszttel, keverni, hát azt tettem. Adagoltam hozzá a tejfölt, míg laza lett a tészta. Sokat! Szerencse, hogy egy vedernyi volt :)

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Babette_: "ujjnyi vastagra nyújtod, megkened langyos zsírral vékonyan, megszórod a darált töpörtyûvel"

16.jpg

Biztosan lehetne ennél egyenletesebben is megszórni, de a töpörtyű ragadt kicsit.

Babette_: "szépen behajtogatod: alulról, felülrõl, balról, jobbról" IGENIS őrmester úr!

17.jpg

18.jpg

Babette_: "a nyújtást és a hajtogatást megcsinálod még min. 4-szer, de inkább 5-ször

mindig azonos sorrendben hajtogasd az oldalakat

hajtogatás idõközök kb 0,5 óra

az utolsó elõtt hideg helyen pihentesd"

Szótfogadtam, és összesen ötször hajtogattam. Viszont minden alkalommal hidegen pihentettem, nem csak az utolsó elõtt. Miért is kell mindig ugyanabban a sorrendben hajtogatni? Ezt meg tudja valaki magyarázni? Sebaj - betartottam az iránymutatást.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A végsõ (hatodik) hajtogatás a sütéshez:

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Babette_: "végül ujjnyi vastagra nyújtod (ne többre), megkockázod a tetejét késsel, és kiszaggatod

ne legkisebb szaggatóval, mert akkor tuti elborul, ugyanis igen magasra feljön"

31.jpg

Babette_: "tojással kend és közepesen forró sütõben süsd

tedd õket távol, hogy ne egymásra boruljanak, ha borulnakJ"

32.jpg

Beállítottam a sütõt közepes állásra, és elkezdtem sütni. Fél óra múlva sem akart színe lenni, betettem hát egy hõmérõt és kicsit feljebb vettem a lángot. Még így sem értem el 140 fokot se! Maximumra téve a sütõ kegyeskedett 160-ig felmenni, és a tészta is kisült.

33.jpg

Mindössze 2 ujjnyira kelt meg, szó sem volt itt egymásbaborulásról. Az én izlésemnek sótlan lett, de a szomszédok nem panaszkodtak!

Másnap tûzhelyjavítás - sikerült az amúgy se jó termosztátját tönkretenni. Most vadászom a pótalkatrészt, vagy egy új tûzhelyet.

Süsd meg ...

 

Frissítés:

 

Megjött az új tûzhely, kaptam további tanácsokat Babette-tõl, meg kell újra sütni a pogácsát. A hozzávalók között a száraz élesztõt egy kocka friss élesztõre cseréltem, és így megjelent fél deci tej és egy mokkáskanál cukor is.

40.jpg

Ollyan picik voltak a tojások, hogy három sárgáját tettem a megszitált lisztba. A tejet a cukorral felmelegítettem, belemorzsoltam az élesztõt és felfuttattam.

41.jpg 42.jpg 43.jpg

Belezúdítottam ezt is a lisztbe, sóztam 2 kanál sóval és tejfeleztem. A tészta most puhább lett, mint az elõzõ változatban. A töpörtyût megdaráltam (a végén egy pici darab kenyeret tettem a darálóba, hogy az utolsó cseppig kijöjjön belõle a töpörtyû).

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

A tésztát kinyújtottam ujjnyira, a zsírt felmelegítettem és ecsettel elkentem a tésztán. Rászórtam a töpörtyűt és többé/kevésbé elkentem rajta.

50.jpg 51.jpg 52.jpg 53.jpg

Háromba hajtogattam alulról felülre, majd balról jobbra.

54.jpg 55.jpg 56.jpg 57.jpg

Letakartam konyharuhával, és fél óráig pihentettem. Ezt megtettem ötször. Az utolsó hajtogatás elõtt kitettem a teraszra a hidegbe pihenni 30 percre, mert így szólt a recept.

59.jpg 60.jpg 61.jpg 63.jpg 64.jpg

A sütõt elõmelegítettem 180C-ra. A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem egy tojás fehérjével és késsel bekockáztam. 6 cm átmérõjû szaggatóval kiszaggattam, szellõsen a sütõlapra tettem. Mivel már van két rácsom is a sütõhöz, mindkét lapot betettem a sütõ közepére.

65.jpg 66.jpg
67.jpg 68.jpg

Mintegy 45 percig sült (fél óra után felvettem 190-re a sütõt, mert már illõ lett volna pirulnia). Egyik-másik pogácsa dülöngélt, de nem sültek össze.

69.jpg 70.jpg

Tökéletes lett!!!

 

Bővült a készlet, immáron Babette fotóival és apránként csepegtetett információjával :)

Így kell kinéznie szaggatáskor. A fényes réteg a levelek közt a zsír.

002.jpgMeg így:

006.jpgKisütve meg ilyen:

008.jpg007.jpgHa pedig sajtosként készítjük a tésztát, akkor az ilyen:

010.jpg

Naszóval! Aki ismer, tudja, hogy nem hagyom, hogy bármi kifogjon rajtam. Faggattam hát Babette-t únos-untalanig, amíg már a háta közepét is szívesebben látta volna, mint az én kérdéseimet. Nem volt hiábavaló a nyaggatás. Titkos adatok derültek ki (mennyi zsír kell hozzá, hányszor is hajtogassuk tényleg, hogy is kell kinéznie, amig még nyers a tészta. Néztem, néztem a képeket, de csak nem esett le, amikor hirtelen beugrott:

Ez egy egyszerű, könnyű kelttészta kicsit túladagolt élesztővel. Innen persze már könnyű volt, több kelttésztát sütöttem életemben, mint Babette bármilyen sütit :)

A csodarecept pont mint, az eredeti leírás. az 5 deka élesztőt komolyan kell venni 40 deka liszthez (bbrrrrr). Megcsináltam másfél adagból, ahogy azt a recept leírja. KÖNNYŰ kelttésztát készítettem tejfellel. Megkelesztettem(!) és hüvelykujjnyi vastagra nyújtottam. Megkentem liberálisan az éppen megolvadt zsírral, ami így azonnal rá is fagyott a tésztára (fontos trükk!!). A töpörtyűt csak úgy rászórtam, nem vacakoltam az egyenletes elegyengetéssel. Rátekertem 32 tekerésnyi borsot, mert én borsosan szeretem és még plusz meg is sóztam. Az a két kávéskanál induló mennyiség az én izlésemnek vicc - pssssszzzt! Hajtogattam, pihentettem melegen. A szép nagy púpot ledorongoltam a sodrófával ismét hüvelyknyire - be is terítette a nyújtó szilikonomat. Itt csaltam a recepthez képest, mert volt még egy kevéske olvasztott zsírom, amit erre rákentem. Hajtogattam még kétszer. Az utolsó pihentetést hidegen végeztem. Ennek célja, hogy amíg szaggatjuk a tésztát, ne szaladjon le a deszkáról. (Mert én azért szeretem tudni, mit miért csinálok).

Kiszaggattam egy adagot és a hideg sütőbe tettem, ahogy az alkotója elárulta, mondván, hogy szépen megkel, míg a sütő bemelegszik. Maximumra állítottam a gázt (ez állítólag 220C), és 45 percig sütottem. Lelkesedtem már a kommentekben, hogy bizony eldülnek a pogácsák!

Addig a többi magában kelt a sütőlapon. Amikor kisült, ment a fatálba (és a bendőmbe, mert nem álltam meg, hogy ne kóstoljak). A második sütőlap már megkelt kicsinyt odakinn, ezt 30 percig sütöttem maximumon. A maradék még sül, de mindjárt kész az is. A képek is mindjárt jönnek ...

 

Na akkor lássuk a tényleg tökéletes töpörtyûs pogácsát:

 

Hozzávalók (másfél adaghoz, a kép csak tájékoztató jellegû):

  • 60 dkg finomliszt
  • 60 dkg töpörtyû
  • 5 dl lágy tejfel (Pl.: Zott)
  • 3 tojás sárgája
  • 7,5 dkg élesztõ
  • 4 ek rum
  • 8 dkg sertészsír
  • 1 ek só (ebbõl lehet kevesebb is, ha édesebben szereted)
  • 32 tekerés bors (szintúgy izléstõl függ)
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor

71.jpg

A lisztet beleszitálom a robotgépbe, a tejben felolvasztom a cukrot és megmelegítem kicsit. Belemorzsolom a rengeteg élesztõt (szükség van ennyire, hogy fel bírja emelni a nehéz zsíros tepertõt és a zsíros tésztát) és felfuttatom. Beleütöm a tojás sárgáját a lisztbe, picit megsózom és a felfutott élesztõvel elkezdem bedolgozni. Addig adagolok hozzá tejfelt, amig egy LÁGY kelttésztát kapok. Ezt meghintem liszttel és hagyom duplájára megkelni (kb 30 perc 21 fokos lakásban). Amikor megkelt, kiborítom az alaposan meglisztezett nyújtódeszkára (nálam szilikonlap).

72.jpg

A tetejét is belisztezem és kinyújtom ujjvastagságúra. Nos ez az ujj a hüvelykem mérete, nem a kisujjamé! A zsírt csak annyira olvasztom meg, hogy opálos maradjon, mert így nem oldódik bele a tésztába, hanem tényleg réteget képez. Rászórom a ledarált töpörtyût.

73.jpg

Szétterítem, de csak úgy tessék-lássék. Úgyis szétterül a hajtogatásnál. Én itt megszórtam majd egy evõkanál sóval és tekertem rá borsot, míg mindehova jutott (most 32 tekerés volt).

74.jpg

Hajtogattam a szabályok szerint összesen háromszor. A harmadik után kitettem hidegre, hogy a tészta kelése megálljon. Ezután még hajtogattam rajta egyet és azonnal ki is nyújtottam hüvelyknyi vastagságra. Egy tojás fehérjével megkentem és elkezdtem bekockázni. És ekkor láttam, hogy most jó lesz a tészta. Nézzétek, hogy összeugrott a vágásnál a csík és fénylik alatta a következõ réteg. Vagyis lesz itt levél rendesen!

75.jpg

Persze azért keresztben is megvagdostam.

76.jpg

A kiszúrt pogácsákat sütõlapra tettem. Már itt is látható volt, hogy ez leveles lesz.

77.jpg

Begyújtottam a sütõt, maximumra állítottam és beraktam az elsõ tepsit. 45 percig sült, mialatt a második tepsinyit is kiszaggattam, meg a maradékot is rátettem egy kis fóliára. Ha megnézitek, ez majdnem olyan szép, mint a Mesteré!

78.jpg

Büszkén adtam át feleségemnek, hogy ezt viheti a tanárpartira.

79.jpg

149 komment

Címkék: tojás zsír pogácsa sütő töpörtyű tepertő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915681237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.11. 18:41:29

Szép estét!
Azért nem néz ki rosszul. Van ez így. Én addig biztosan nem álltam volna neki hajtogatni, míg el nem kezd kelni. Biztosan finom volt.
@Babette_: Egy kis társadalmi munkára én is beszállhatok, bár bizonyítottan kontár vagyok.

2013.12.11. 19:05:00

@Babette_: tökéletesen megértem az emberedet! Ide sem teszi be a lábát senki, aki próbára teszi az időmet, pénztárcámat és a türelmemet, ha valami nincs kész majd meglesz holnap, ahogy a mondás tartja: Amit ma megtehetsz, megteheted holnap is! :)))
Ráadásul nem olcsó munkaerő kellene általában, hanem megbízható. Kezdetnek, aki nem lop meg, azután az, aki el is végzi a munkát, azután az, aki biztonságosan és baleset nélkül végzi el a munkát, azután az, aki legalább annyira ért hozzá, hogy működjön a végeredmény, azután jön csak az, aki minőségi munkát végez, és legvégül, aki garanciát is vállal rá. Ez nem egyszerű.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.11. 19:09:25

@pizzaszeletvágó:

Meg aztán az, hogy a rabok * nem kellene? Még, hogy ennyire igényes legyen valaki! :):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.11. 19:13:04

@Waka: ez kedves tőled, nekem tökre jólesik, hogy így gondoltok rám:)

majd szervezek egy találkozót tavaszi szünetre, én főzök, ti ástok:D

mondjuk ha jobban belegondolok, főzhettek is, hiszen tudtok:D
na majd akkor én pattogok körülöttetek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.11. 19:15:44

@pizzaszeletvágó: na mondjuk pl egy 30 m hosszú árok kiásása nem egy akadémiai feladat.
ezzel kapcsolatban csak az a problémám, hogy vannak kapcsolataink, akik géppel fél óra alatt megoldanák....hjaj, jut eszembe, nem kérünk szívességet:DDDDDDDDDDDDD

szóval igazából mondom, csak a férfiúi büszkeség a gond,
meg hát abban igazad van, kiben bízol meg, nem jön-e vissza lopni, staöbbi

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.11. 19:54:52

@Babette_:

Úgy jobban nézne ki, ha *én ások, ti főztök*, gondolj csak bele!:)

2013.12.11. 19:59:05

@Babette_:

"jut eszembe, nem kérünk szívességet"

Ó, kedves Babette_, hogy hányszor jártam én és feleségem már amiatt rosszul, hogy valaha, valakitől szívességet kértünk! Soha, soha többet! Sajnálom, hogy embereddel értek egyet, és szó nincs büszkeségről ez ügyben, csak keserű tapasztalatokról. Többszörösen kérték vissza, és még morogtak is ránk.

@látjátok feleim szümtükkel: mondták már mások is, hogy túl igényes vagyok, ezek szerint igazuk lehetett a fene egye meg, én meg ott hagytam őket, mert ők nem voltak igényesek. :)))

Ahogy elnézem a csapatot, lenne itt, aki ás, aki gondolkodik és hőszigetel, aki kábelt fektet, vezérlést épít, sőt András még Linuxot is telepít rá. A többiek süssenek-főzzenek. Bár nem tudom megérné-e, hogy felzabálnánk az összes kecskét és nyulat. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.11. 20:15:24

@pizzaszeletvágó: ó, dehogynem büszkeség. 3 évembe telt, míg átengedte a tűzgyújtást, mert az a férfi dolga.
egy csomó dolgot nem enged csinálni, mert nem női dolog szerinte. nekem ez tökre tetszik egyébként.

a ma reggeli kűröm is csak azért volt, mert dolgozni ment, és nem fért bele neki, bár felajánlotta, hogy hivatali ruhában hoz hátra nekem vödör vizeket. de én meg ezt nem akartam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.11. 20:26:42

@Babette_: Két fafejű ha találkozik ... Klasszak vagytok!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.11. 20:43:01

@Andrass9: egyáltalán nem vagyunk fafejűek.
pont ugyanolyan heppjeink vannak, mint bárki másnak, csak mi elfogadjuk egymásét.

2013.12.11. 20:44:33

@Babette_:

"a tűzgyújtást, mert az a férfi dolga"

Micsoda kulturális különbségek az ország két vége között. Képzeld, ebben a faluban az asszony dolga a tűzgyújtás, férfi nem fog hozzá. Én idegen vagyok itt, erről nem tudtam, és majdnem lepetéltem, mikor maga a polgárseggfej nagy pofával ezt előadta nekem saját maga, hogy ne csodálkozzak én ezen, mikor szóvá tettem neki egy szociális esetet, mint megoldandó problémát. Igaz, az előző polgárzsivány a saját anyjának se vezette be a vizet az udvarról a házba. Ki hol él, ugyebár.

2013.12.11. 20:45:58

@Babette_: a boldogság titka :) lám, nem a pénz :)

2013.12.11. 21:11:27

@látjátok feleim szümtükkel:

látod, ezt a "bodag" szót még nem ismertem, köszönöm :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.11. 21:42:55

@Babette_: Ezért mondtam, hogy klasszak vagytok.

Topy 2013.12.11. 22:06:43

@Babette_: nem elég a hét? ;););)

susztertangó 2013.12.11. 22:08:13

Talán az lenne a legdiplomatikusabb megoldás, hja lemennénk mind és csak ennénk innánk és mindennel meg lennénk elégedve. Keresztbe, de hosszába se szalmát és akkor az lyóóó a "zén váramban én vok a kirájj!" elvnek...:-)))Ha anyám villanyszerelő bátyja eljött a lógó villanykapcsolót megszerelni, mechanikai és elektroműszerész faterom nem tiltakozott. De amikor utóbb anyám kérte kikormozta a sparheltet: öltönyben fehér ingben. hepp-hepp-hepp...:-)))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.12. 06:17:14

@pizzaszeletvágó: engem meg nők neveltek, hogy kinek mi a dolga, csak elmondásból tudom:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.12. 06:19:27

@susztertangó: én nem ugrálok senki körül.
az csak az előző életemben volt, ott se vált be.

susztertangó 2013.12.12. 06:35:51

@Babette_:
1./:-)))))))))))))))))))))))
2./:-(((((((((((((((((((((((

medvedr 2013.12.12. 10:42:56

@Babette_: A kecskéket kénytelen vagy. :)
Mivel fejsz?

medvedr 2013.12.12. 11:24:42

@Babette_: Az a szép..., mennyi van?

susztertangó 2013.12.12. 13:29:13

Leatherman Sidekick

Hogy legyen mivel.

Topy 2013.12.12. 14:12:37

@susztertangó: "Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha be szeretne jutni a webhely magánterületére. "

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 14:15:29

@Topy: Sajna a Bushcraft csak regisztrált felhasználóval hajlandó szóbaállni :(

2013.12.12. 14:23:27

@medvedr:

"Mivel fejsz?"

- Mivel muszáj!

:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 18:31:02

@susztertangó: Soha sem szerettem az ilyen "Swiss Army Knife" dolgokat :)
Valójában SEMMIRE sem jók!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 19:23:17

@Andrass9: Visszavonom!!! Számomra nem jók semmire.

2013.12.12. 19:48:41

@Andrass9: ajánlom is, hogy visszavond!

@susztertangó: nagyon aranyos, sokszor hiányzik egy fogó, ami ott előkerül egy kombinált fogó, olyasmi.

Én sem állítom, hogy mindenre jók ezek a kombinált svájci jellegű kések, például a köszvényt se gyógyítják, és a világbékét se hozzák közelebb, de van nekem egy svájci bicskám, inkább késnek nevezném, azzal járok gombázni is, de a dugóhúzó és a sörnyitó funkciókat is örömmel használom, mikor más eszköz nincs a közelben. Egyet tudjatok róla, mivel eredeti, ezért k*va éles, éltartó, kiváló acél, bizony a bográcsba valót is simán viszi adott esetben, ehhez társul a hordozhatósága, így kerek a történet. ;)

Llychllyn 2013.12.12. 20:26:15

@Andrass9: Magukban nem jók mindenre, de ha az ember mellépakol még egy tisztességes pengét, már jó úton halad:) Mindig van a kabátzsebemben egy victorinox, mellé meg egy másik, egypengés bicska (vagy kis fix). Ha ezzel a szettel nem tudok valamit megoldani, akkor én vagyok a béna:)

@pizzaszeletvágó:
Gombászni én mondjuk egy vadásztőrrel járok, de csak azért, hogy ha nagyon mérges a gomba, megvédhessem magam:) Amúgy meg valójában csak sétáltatom a kést, hadd lásson egy kis erdőt, a városban valószínűleg nem sokáig mászkálhatnék egy ekkora vassal az övemen...:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 20:57:15

Ebből a pogiból most jól jönne egy marékkal a söröcske mellé.:)

susztertangó 2013.12.12. 21:11:53

@Andrass9: Oké,tiszteletre méltó hozzáállás....kinek a Pappné:-))))

susztertangó 2013.12.12. 21:27:50

Megvilágosodtam! Most, hogy rátaláltam a linkelés egyszerű módjára, az a veszély fenyeget, hogy kitapétázom vele a Kocsma falait.:-))))Majd "terméskorlátozom" magam, nehogy úgy járjak, mint madármadár barátunk hihi.(nevet, csippent szemével..)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.12. 21:32:44

@susztertangó:

Hát, a madármadárhoz hasonló alakokat néha megszokták lűdözni sóspuskával. Só akad, a puskát meg helyettesítjük egy csúzlival.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.12. 21:34:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem erre a nagy légpuskám van. Kerülik is a kertemet :)

susztertangó 2013.12.12. 22:20:19

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Jó hogy nem sóspuska! Húzom is el a seggem.:-)))Megyek parádi csomós káposztát főzni csirkecsontos alaplével, némi Balatonboglári muskátlival belsőleg alkalmazva, mintha megfáztam volna. Igaz. ez a barátnőm bora, nekem inkább a vörösbor, csakis a rezveratrol tartalma miatt, de az nincs,tudjuk a szükség törvényt, én borospalackot bont/ok.

Topy 2013.12.20. 09:50:33

@Andrass9: no egy pár darabot teleportálhatnál ide! :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.20. 10:29:03

Az nem baj, ha a pogi nem tökéletes, de az jó ha leveles.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 10:58:44

@Topy: @látjátok feleim szümtükkel: Feladtam teleporton számotokra néhányat. További reklamációk a teleport üzemeltetőjének címzendő :)
Nagyon jó lett, de a levelességével még gondom van. Ez szerintem már a liszt sikértartalmán is múlik, hacsak valaki nem segít valami ötlettel!

Topy 2013.12.20. 11:08:00

@Andrass9: nagymamám anno azt mondta, hogy akkor marad leveles, ha a hajtogatások közt hidegen van
ettől függetlenül nekem sosem sikerült igazán, neki meg leveles volt mindig

Topy 2013.12.20. 11:08:54

@Andrass9: biztos megette, mert nem érkezett meg! már a teleportosok is dézsmálják a csomagokat...

2013.12.20. 13:04:15

@Andrass9: íme az ötlet, hajtogatások előtt minden alkalommal vékonyan zsírral megkenni.
Elválasztó rétegként.
Nem tudom jól látom-e, hogy itt csak az első alkalommal van zsírkenés.
Ne szidjatok, én abszolút a partvonal széléről sőt még onnan is messzebbről ugatok bele, csak gondolkodtam...

2013.12.20. 13:14:34

@látjátok feleim szümtükkel: izé, nem mindig gondolkodom ám én! Sőt, másoktól sem várom ezt el... :)))

@Andrass9: mint a hájas tésztánál, ott úgy tudom minden hajtogatás előtt kenni kell. Gondolom ettől olyan réteges. (amilyen nagyanyámé volt...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 13:19:52

@pizzaszeletvágó: A hájasom az olyan leveles, hogy még! Ez a pogácsa lehet, hogy zsírt kérne, de Babette nem említette a receptben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 13:20:53

@Topy: Az első verziónál szigorúan hidegben volt minden hajtogatás után. Nem is kelt meg ...
A recept szerzője szerint csak az utolsó előtt hűtsük le.

2013.12.20. 13:24:52

@Andrass9: szerintem így is tökéletes a pogácsád, ránézésre. A levelesség nem is biztos, hogy célja ennek a pogácsának. Ezzel kapcsolatban megvárjuk Babette véleményét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.20. 13:34:34

@pizzaszeletvágó: Azon túl, hogy egy kicsit még mindig sótlan volt, szerintem tökéletes lett.

2013.12.20. 13:48:45

@Andrass9: szerintem is nagyon jól néz ki, egy csepp vörösbor hozzá, és indulhat a beszélgetés! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.23. 10:16:30

na itt vagyok:)
örülök, ha tetszik.
vagyis ízlik.

levelesség:nem tudom megmondani, miért nem olyan a kinézete, mint az enyéimnek. nekem magasabbak, levelesebbek, sütés közben eldőlnek, megcsúsznak.
a tieid szép egyenesek:)))

megnézem, van-e még a múltkori töpörtyűből, ha van, megsütöm karácsonyra, úgyse bírtam kitalálni, mi legyen a sós süti.

a sótlan jobb, mint az elsózott, azt meg lehet enni:Ö

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 10:34:03

@Babette_: Az utolsó mondatoddal egyetértek.
Mégy egy (általad) eltitkolt dolog lehet a magasra növésnek az okája: kell-e a tepsin a kiszaggatás után kicsit keleszteni?

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.23. 10:34:41

Ezt a tésztát az első nyújtás előtt nem kell megkeleszteni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 10:59:49

@látjátok feleim szümtükkel: Ez is egy jogos kérdés!
Megannyi apró részlet, ami válaszra vár :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.23. 12:23:30

Fejtsük meg Babette pogácsájának titkát saga. 123456789. rész.

Nincs titok. így csinálom, ahogy le van írva.
Mondjuk sütőpapíron, nem fólián, de nem hiszem, hogy ez számítana.

Egy trükköm van csak, de az nem releváns: nyújtás előtt/helyett inkább csapkodni szoktam a sodrófával, hogy nehogy elferdüljön vagy kiszakadjon a tészta.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.23. 12:25:09

@Andrass9: hogyne kéne. mint minden pogácsát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 12:29:37

@Babette_: Ugye, hogy eltitkoltál valamit!
Mi soha nem keltetjük a sajtosokat. Azok mennek izibe a forró sütőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 12:30:36

@Babette_: Ezt a csapkodást én is alkalmaztam az összehajtogatott, megkelt párnácskán, hogy nyújtható legyen (és én sem írtam le, mint egyéb titkokat)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 12:31:08

@Andrass9: kelesztjük. Keltetni a csibét szokták ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.23. 12:42:14

@Andrass9: nem titkoltam, mert én nem szoktam direktbe keleszteni. az első adag hideg sütőbe megy, ott van ideje, a többi adag meg addig várakozik a tepsiben, ergo ott kicsit megkel.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.23. 14:50:16

Szerintem mindkettőtöknek van igazsága.:)

A hajtogatás lényege, hogy a tészta levelesre süljön, egyébként nincs értelme a hajtogatásnak. A kelesztés nélkül hajtogatott, de szobahőmérsékleten pihentetett tésztában a pihenés alatt dogozik az élesztő ( megfelelő hőmérséklet kell, hidegben lassan dolgozik ), tehát ez pótolja a szokásos kelesztést. Azzal, hogy a pogácsát Babett_ hideg sütőbe teszi, további kelési lehetőséget biztosít az első adagnak, illetve a sütésre várakozónak is.

Tapasztalásom szerint amikor a tészta lágyabb, illetve keményebb ( de nem elég zsíros ) mint kellene, akkor szokott összeolvadni, és nem lesz leveles. Babett_ kezében benne van ennek a tudománya, Andrass9-nek még bele kell gyúrnia.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.23. 17:36:46

@Babette_: Nálam nem volt "többi" adag, két tepsivel lett, ami egyszerre be is költözött a melegbe. A második (fél) tepsi magasabb lett, mert tovább kelt a szilikon lapon, míg a sütőlapon lévőket annak jobb hővezetése kicsit lehűtötte.

Sebaj, gyakorlás teszi a mestert és remélem a tanítvány idővel túlszárnyalja mesterét ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:27:09

a sajtos verziót láthatóan nem hajtogattam olyan sokszor, inkább a töpörtyűset páytolgattam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:27:27

Update:
Kaptunk @Babette_: -től illusztráló képeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 14:54:06

@Babette_: Dülöngélnek a pogácsák a sütőben!!!!!!

Pinka-Panka 2014.01.07. 15:22:44

Nagyon szeretem a pogácsát. Nagyon jó a recept.

Topy 2014.01.07. 15:23:04

@Andrass9: szemüveg nélkül azt olvastam elsőre, hogy dühöngenek :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 15:42:47

@Topy: Azt még nem :)
Viszont sikerült elérni (majdnem), hogy olyan legyen, ahogy Babette készíti! Leveles, könnyü és dühöngenek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 15:43:31

@látjátok feleim szümtükkel: Még egy óra, amig a maradék is kisül. Az első adagból 4-et már megettem.

2014.01.07. 16:05:22

@Andrass9: az a rumtól lehet... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 16:20:32

@látjátok feleim szümtükkel: A titok már a posztban van, csak a képek készülnek lassan (tudod, az előhívó folyadéknak idő kell).

Pinka-Panka 2014.01.07. 17:23:04

@Andrass9: Gratulálok! Ügyes és szép munka. Én azért azt az alját a pogácsának, most úgy elropogtatnám! Az még milyen finom tud lenni:) Én egy finom pohár bor mellé enném.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.07. 17:43:52

Na! csak belement András kezébe ez a pogácsa! A nejed ide is hozhatná nyugodtan.:)

Máskor meg azt az előhívó folyadékot korábban kell belökni.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 18:51:16

@látjátok feleim szümtükkel: A folyadék benne volt, csak az a fránya folyadék lassan dolgozik :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.07. 18:55:08

@Andrass9:
Az nem hatásos, ha benne van, máskor magadba rakd.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.07. 19:01:33

Ennek a posztnak a címét is frissíteni kellene. Ajánlatom: a töpörtyűs pogácsa fejlődése Andrass9 módra, vagy töpörtyűs pogácsa 1,2,3.

Egyébként ez egy nagyon jó poszt lett, mert aki kezdő, és nem nagyon tud még sütni, az itt megtanulmányozhatja a folyamatot, ahogy el lehet jutni egy jótól a legjobbig. Andras9 ehhez csak gratulálni lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.07. 19:10:48

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! És (éssel nem kezdünk mondatot) köszönöm @Babette_: -nek a türelmét, hogy hagyta magát kifaggatni. Nélküle nem ment volna.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.07. 19:41:23

@Andrass9: szuper!
ügyes vagy. mutass képet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.07. 19:44:48

ahh látom már:)

tényleg ügyes vagy:D

2014.01.07. 19:45:39

@Andrass9: Gratulálok. Ez így nagyon tanulságos kis történet lett ám!

Topy 2014.01.07. 22:18:57

@Andrass9: csúcs lett, gratula! :)