Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Adventi kacsaaprólék leves

2013.12.07. 07:00 Andrass9

Advent elsõ vasárnapja - várjuk a kislyányt, hogy hazajöjjön adventi koszorút készíteni. Ez már évek óta hagyomány, hogy õ készíti. Tavaly például pattogatott kukoricát fûzött cérnára és azzal tekerte be az egész koszorút, hogy "havas" legyen. Ez azután késõbb gyorsanégõ anyagnak bizonyult :)

15.jpg

Menünek borjúpaprikás nokkedlival és kacsaaprólék leves volt a terv.

Elõvettem hát a legutóbbi kacsasült készítésekor elmentett aprólékát a két kacsának, de a bõrõs hájat nem bántottam.

A hozzávalók alig térnek el egy átlag húslevestõl:

  • 1 kg aprólék (szárny, nyak, zúza, szív, máj)
  • 3 sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyemgyökér
  • kis csokor friss petrezselyem és zeller levél
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 darabka póréhagyma
  • kis karaláb, zellergumó darab
  • pár karfiolrózsa
  • 1 kis paradicsom
  • 1 girizd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 10 szem egészbors
  • 1 paprikacsuma (mert az mindenbe kell)
  • 2 szem szegfûbors
  • 2 szem borókabogyó
  • pici szerecsendióvirág (ha lett volna itthon)

10.jpg

Hosszabb a lista, mint az egész poszt :)

A szárnyakat leperzseltem, tollmentesítettem és elvágtam az izületek mentén. A nyakakat csak kettécsaptam. Nagyon szép tiszta volt a zúza, ezért csak négybe kellett õket vágni. A szívrõl lemûtöttem a zsírt és megfeleztem. A májat eltettem a készítés végére.

A paprikacsumát, fokhagymát és a fûszereket egy közepes teatojásba tettem. Karalábot, zellert és gyökeret meghámoztam, az utóbbi nagyját feldaraboltam nagyra, a hagymát megmostam.

Hosszas válogatás után egy nagyfazék mellett döntöttem, amibe a húst blansíroztam, majd hideg vízbe tettem.

11.jpg

Felforrt a lé, ment a teatojás, a karaláb, zeller és a darabolt gyökér a hagyma és a póré társaságában. Ezeket szeretem a hússal együtt fõzni.

12.jpg

Ekkor kaptunk egy telefont, hogy mégsem jön a lyány :( Azért feleségem talált egy adventi koszorút a pincében, ha már a tavalyi elégett ...

14.jpg

Kifõztem egy adag csigatésztát a nokkedli fõzõvizében. Amikor a hús már puha volt a levesben, beletettem a feldarabolt sárgarépát, a maradék gyökeret kicsire vágva és a kis májacskákat. A zöldlevél csokrot cérnával összekötöztem, és az is a levesben végezte. Kb 10 percig fõtt a répa, amikor a karfiol rózsákat is beletettem, mert: 1, karfiolszezon van. 2, minden húslevesbe kell egy kis karfiol, mert imádjuk. Lezártam a gázt és 5 perc múlva ebédeltünk is.

13.jpg

Másnap még finomabb volt!!!

34 komment

Címkék: kacsa szív gyömbér kacsamáj adventi koszorú szegfűbors zúza szerecsendióvirág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr205671399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 07:32:04

a pogácsát mikor sütöd meg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 09:29:17

@Babette_: Megsütöttem. De valószínű, hogy mégegyszer is meg kell sütnöm. Mindenkinek izlett, kivéve nekem :(

2013.12.07. 09:55:15

Az ilyesmi jöhet bárhol, bármikor, főleg ebben a cudar időben, mikor még mennem is kell sokat egész nap.
Nem tudom mennyi az igazságtartalma azoknak a távol keletről szóló úti- vagy főzős filmeknek, ahol utcai kaja módjára szürcsölik ezeket a jó leveseket, de mindig irigykedve nézem őket.

Az előbb majdnem feldöntött az udvaron a szél. Remélem a házam nem akar előre köszönni a szélnek!
Mármint úgy, hogy megemeli a "kalapját" és azt mondja: Jó napot, Szél úr! :))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 10:18:40

@Andrass9: tedd föl, meséld el, mondd el, mi volt a bajod vele.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.07. 10:44:25

Napot!

Én ehhez a finomnak látszó leveshez főzök egy kis feketelencse főzeléket. Főztetek már feketelencsét?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 13:44:04

@látjátok feleim szümtükkel: Azt még soha! Jó lenne, ha beszámolnál róla :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 13:44:33

@Babette_: Poszt lesz belőle, ne félj, de sok sebből vérzett a dolog.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 14:25:18

nem tudjátok, ha pl a teszkóban bevásárolok, akkor az egészet fizethetem erzsébettel, vagy külön kell tenni az élelmiszert, és csak azt?

Topy 2013.12.07. 15:08:38

@Babette_: "Az Erzsébet-programról szóló törvény értelmében az Erzsébet-utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott utalvány, amely felhasználható fogyasztásra kész étel, melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás, valamint szociális célból a jogszabályban meghatározott termék vagy szolgáltatás vásárlására."
erzsebetutalvany.hu/contents/26,%C3%81ltal%C3%A1nos+inform%C3%A1ci%C3%B3k

szigorúan szokták venni, mert megizélik őket, ha nem

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.07. 15:23:19

Szép napot!
Egy kis finom, forró leves ebben a cudar időben bizony jól tud esni. Persze módjával.
@Babette_: Nekem még vissza is adnak belőle itt a szomszéd boltban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.07. 15:25:22

@Topy: a hivatalos választ tudom.
a gyakorlat érdekel

Topy 2013.12.07. 15:45:05

@Babette_: a gyakorlat az, hogy a kisboltok simán rugalmasak (pláne ha ismernek is), a nagyok jellemzően nem, mert ha nem ismer a pénztáros, nem fogja kockáztatni az állását/fizetését
(Váci úti Tesco-ban pl. pont tegnap este előttem válogatta szét a pénztáros, hogy mi mehet utalványból)

Topy 2013.12.07. 15:45:38

@Babette_: egyébként meg puding próbája... :)
nincs általános recept

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 18:54:51

@Waka: Szép estét és jó étvágyat!
Mijaza "erzsébet" ?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 18:57:59

@pizzaszeletvágó: Tudod milyen pocsék ilyen orkánban a teraszon sütni a karajt? Grrrr - majdnem megfagytam!
Így ősztől tavaszig megszállott levesevők vagyunk. Bármikor bármennyit, csak sós és forró legyen. Érdekes módon édes jellegű levesek ilyenkor nem kellenek, pedig szeretem őket.

Llychllyn 2013.12.07. 19:57:57

@Babette_: Tényleg boltja válogatja, volt, ahol azt mondták, hogy elég, ha van benne élelmiszer is.

@Andrass9: Épp szólni akartam, hogy most már advent második vasárnapja van, de rájöttem, hogy egyrészt nem, másrészt meg a holnapi főzést igen nehezen fényképezhetted végig...

2013.12.07. 20:33:12

@Andrass9:

'Mijaza "erzsébet" ?'

zsókapénz, de tanyán csak bözsinek híjják

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.07. 21:19:58

@Llychllyn: Igyekeztem :) Amúgy a koszorún csak 1 gyertya égett ...

medvedr 2013.12.07. 21:57:40

Jó ez, igen jó, de libából még jobb.

susztertangó 2013.12.07. 23:55:28

@Andrass9: Pedig a sütőtök leves őszi is meg édes is.Valamint nagyon finom.

2013.12.08. 12:47:56

@susztertangó: egyetértek! bár én plusz édesítést nem teszek bele, elég a sütőtök édessége, ezzel szemben picit csípősre csinálom, így lesz igazán meleg őszi-téli étel
(amiből meg nagyon óvatosan ehetek, ugye, de a család falja kétpofára)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.08. 16:25:03

Szép estét!
@Andrass9: Erzsébet utalvány. Étkezési utalvány, a cafeteria egy része.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.08. 17:20:51

@Waka: Nem voltak eddig is ilyen utalványok? Rémlik, hogy régen a feleségem hozott valami Sodexho vagy mi dolgokat, amit azután a gyerekek ettek meg.

2013.12.08. 17:51:23

@Andrass9: a zsókalóvé más, ez jobban teljesít!

2013.12.08. 18:01:15

@Andrass9: most tényleg ennyire "bekötött szemmel" jársz? :)

propeller.hu/itthon/2726416-brusszel-szerint-monopolhelyzetet-okozott-erzsebet

Szóval a zsókalóvé jobban teljesít!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.08. 18:07:52

@pizzaszeletvágó: Valószínüleg igen, ugyanis néhány éve nem látok itthon olyan cédulkákat, amiket borítékban gyűjtögetett a gyerekeknek. Pedig jó hasznukat vették - jutott meleg étel a pocakjukba akkor is, amikor nem itthon ettek ...
Közben viszont megtanultak főzni, ami azért egy nagy lépés előre.

Most tudtam meg, hogy rendszeresen használják ezt a blogot receptekért és technológiákért :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.08. 18:46:01

@Andrass9: Voltak, csak nem beszélgettünk róla.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.08. 19:55:09

Jó estét!

Azért furcsa, hogy senki nem kifogásolta még, hogy mit keres a két szem borókabogyó a kacsaaprólék levesben. Tényleg Andrass9 mit keres ott? Vadasban, raguban, tejfölösben igen jó, de még sosem hallottam ilyen levesben való használatát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.08. 20:38:14

@látjátok feleim szümtükkel: Háááát - sokminden van, amit én sem hallottam :)
Nagyon jót tesz a levesnek. Én úgy fűszerezek, hogy a legritkább esetben lehet megmondani, milyen fűszerek kerültek az ételbe. Pont annyi kell bele, hogy a kiegyensúlyozott ízt hozza, de ne érezd az egyedi ízét. Anyám legalábbis erre tanított: keresd a harmóniát, és ne legyen senki sem szólista a műben!

2013.12.08. 22:28:19

@látjátok feleim szümtükkel: megvártunk téged, hogy mit mondasz rá! :))) Szerintem 1,5 borókabogyó kellett volna bele. :) Engem a paprika csumától rázna ki a hideg, dehát nem vagyunk 1formák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.08. 22:38:59

@pizzaszeletvágó: Lehet, hogy a másféllel igazad van :)
A csumák és egyéb állatfajták elrejtésére sok különféle méretű teatojásunk van. A fürjtojás mérettől a sárgadinnye méretig minden előfordul. Leggyakrabban az öklömnyit használom, abban elfér minden fűszer és a csuma is - vagyis nem kellene vele találkoznod!