Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tarlórépa egy

2013.11.11. 07:00 Waka

Tarlórépa, de kerekrépának illetve kerékrépának is nevezik. Nálunk főleg Zalában és Vasban termesztik, arrafelé a káposztához savanyítják is, bár állítólag az erjedés során olyan erős szagot áraszt, hogy mást nem is lehet mellette tárolni. Szokták kovásszal (nem kovászolással) is savanyítani. Egyszer kaptam egy adag cserépedényben készített, savanyított tarlórépát, de nagyon savanyúnak találtam, a szaga viszont nem volt annyira erős. Itt egészen jó kis film mutatja be.

Mint a neve mutatja, másodvetésre is kiválóan alkalmas. Erre alapozva vetettem egy sort június végén. Nem volt jó ötlet. Egy hó végi eső hatására még gyönyörűen kikelt, aztán a két hónap aszály betett neki. A szárazság nem csak a növekedést akasztotta meg, hanem a földi bolhák is mérhetetlenül elszaporodtak. Augusztusra úgy nézett ki az ágyás, mintha a csernobili négyes reaktor mellett műveltem volna. A feketére égett leveleken bolhacsordák nyüzsögtek, hiába permeteztem le kétszer is. Szeptemberben aztán egy éjszaka alatt esett vagy 90 mm eső, és egy hét alatt kizöldült az egész.

1.jpg

A vetéssel egy időben nagyképűen nekiláttam összegyűjteni az érdekesebb recepteket a kedvencekbe, egy külön mappába, hogy ne kelljen ezzel vacakolni, mikor eljön a répaszüret. Szerencsére ezzel nem dicsekedtem nagyon senkinek.

9.jpg

A vontatott növekedésnek az lett az egyik következménye, hogy a gyökerek eléggé fásak lettek, illetve nem egyformán puhultak sütésnél/főzésnél. A másik konzekvencia a répa megnövekedett hústartalma lett.

A kukacok kikerülésében sokat segített, hogy tavaly nyáron elvégeztem egy középhaladó zöldségszobrász- és verbális hős tanfolyamot. Az étel előkészítése remek alkalmat adott arra, hogy elkészítsem idei fő művemet, a „Krumploid dodekaéder a szilvaszagú ködben” című zöldségszobrot. A megfelelő légköri viszonyokról az említett gyümölcs esszenciális kivonata volt hívatott gondoskodni. Az alkotás elkészültéig egy CASEVAC team állomásozott nálunk, de csak pár alkalommal kerültek éles bevetésre. Simán tudok egy kézzel öt sört kérni, ha feltartom a papírt, amire a számot írtam.

Sült tarlórépa

Hétvégére töltött csirkecombot készítettem, ehhez sütöttem hasáb-tarlórépát. (A csirkére a későbbiekben visszatérek.)

A tarlórépát ügyesen meghámoztam, és kivágtam a nem tetsző részeket belőle.

2.jpg

Az eredeti német V-gyalu (nemesacél pengékkel!) segítségével hasábokra vágtam.

3.jpg

Finomra reszeltem egy kis fej vöröshagymát és egy nagy gerezd fokhagymát. Fél deci étolajjal, egy mokkáskanál pirospaprikával és egy nagy csipet sóval összevegyítettem.

4.jpg5.jpg

Hozzákevertem a hasábokra vágott répához, majd reszeltem rá egy kis ementáli sajtot is, és azzal is összeforgattam. Igazság szerint parmezán vagy grana padano kellett volna hozzá, de az itteni boltban olyan nincs, nekem meg nem volt kedvem szombaton délelőtt elzarándokolni a városszéli hiperbe.

6.jpg

Sütőpapíron, 3-as fokozaton kb. 20 percig sütöttem.

7.jpg

Imitt-amott megpirult, egy része meg kicsit roppanós maradt, de összességében jó volt. A már említett csirkecombbal és savanyított karfiollal tálaltam.

8.jpg

48 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tarlórépa Csernobil földibolha

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr255623380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.11. 07:14:36

tavaly az állatoknak ültettem, nyersen kóstoltam, nem győzött meg.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 07:20:10

Egészséges jó reggelt.

A tarlórépa ízletes zöldség, ez az elkészítési mód nagyon jó lehet. Sajnos nekem nem sikerült termeszteni, egy adag magból csak egy kelt ki, és ő sem nőtt meg, de tudom már miért:

okovolgy.hu/fedezzuk-fel-a-tarlorepat/

Ha sikerül magot szerezni, valószínűleg megpróbálom ismét a termesztését, mert sajnos piacon és üzletben nem kapni ( egyszer láttam boltban, akkor ismerkedtünk össze, nyersen ettem meg, jó volt ).

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.11. 07:43:20

@látjátok feleim szümtükkel: gazdaboltban lesz mag, ha ott sem, keresd a zki.hu -nál

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 07:49:54

@Babette_:

Kösz, de sajnos az itteni gazdaboltban már, és még nincsenek tavaszra szóló vetőmagok, már nem spájzolnak télre a tulajdonosok.
Azért szétnézek. Spenótot sikerült kapni, most kel. A saláta meg elszórta a magját, ültethető mértű. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 11:27:40

Soha nem kóstoltam, így nem tudok véleményt nyilvánítani. Termeléséhez pedig nincs elegendő területem :)

2013.11.11. 12:16:17

@Andrass9: Pontosan így vagyok vele én is.
Soha nem hallottam, nem láttam, nem ízleltem ilyet, de nemrég volt egy Gasztroangyal rész, ami erről szólt, kívánatossá tették számomra is, de véleményt távolról sem merek megfogalmazni, mert az ilyen TV műsorokban fényeznek mindent, mint "a tarhonyát a betonkeverőben", ahogy népi mondás tartja. ;)
Ahogy Babette írta most a takarmányozást, mint termesztési célt, úgy világosodott meg előttem nagyapám kedvenc mondása: "Úgy rágja, mint lú a répát". /ez tényleg létező mondás/ :) Sohasem értettem gyerekfejjel, hogy miért adnák oda azt a drága jó sárgarépát a lónak.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 14:57:50

A tarlórépa állaga és íze egy kicsit hasonló a fehér sörretekhez, ahhoz, amit hármasával ( vagy egyesével ) lehet kapni a szupermarketekben, csak nem retekízű. Hasonlítani a zsenge karalábhoz is.

A lónak, marhának takarmányrépát adtak, illetve van ahol még most is adnak. Sárgarépát akkor etették az állatokkal, amikor olyan sok termett, hogy nem tudták eladni.

Topy 2013.11.11. 15:11:09

retek helyett/gyanánt/vagyarossebtudjahogy szeretem :)
savanyítva sem rossz
zalai ismerősök valami ételben is kóstoltatták velem (ne kérdezze senki mi volt, mert nem emlékszem :) ), ám ama étek nem répával készült változata is a "nemszeretem" kategória, így aztán...

medvedr 2013.11.11. 15:13:38

@Babette_: Hát ja. A nagyapám öszvére, Katyi volt a becsületes neve, rajongott ezért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 15:50:06

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem a Matador vált be télire. Kora tavasszal már nagy adagot takarítottam be!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 15:53:44

@Andrass9:

Nekem csak az tud beválni, ami itt kapható, az meg rosszul kelt.:(
Erre nem ismert zöldség, ezért nagyon magot sem lehet kapni. Majd a neten keresek tavaszig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 15:59:18

@Babette_: Próbálkoztam rendeléssel, de nem sikerült zöldbabot vennem. Majd később újra megnézen!
Köszi a linket!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 16:00:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ha kell, akkor a tervezett csomagba szívesen teszek néhány zacsival a Matadorból!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 16:02:05

@Andrass9:
Kösz, de szerintem addig megyek olyan bolt felé, ahol biztos lehet kapni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.11. 18:17:40

Szép estét!
Nekem nagy kedvencem gyermekkorom óta, de csak úgy, hogy nem minden évben jött be. Igazán zsenge korában valóban retek helyett ettük, aztán ahogy vénült, ott ette meg a fene, vagy elvitte Pista bácsi a malacoknak. Megfelelő időjárás mellett igen nagy tömegben termett, és valóban alkalmas takarmánynak is.
Gondolom, azért látszik, hogy június óta készültem erre a posztra, meg a többire is, hiszen ez még csak a kezdet. :D
A zacskónyi magnak kb. a negyedét vetettem el, a maradékot szétosztottam az ismerősök között.

süllőcske 2013.11.11. 20:53:55

Jó zöldség ám ez! Elkészítése viszont nem olyan könnyű, hogy igazán finom legyen. Ezenkívül ifjan az igazi. Azt hallottam, szuvidálva, majd vajon megserpenyőzve nagyon jó. Azt készülék nélkül is meg lehet csinálni, hogy a zacskóból kiszippantjuk a levegőt. Én vokban, szójaszószban karamellizálva csináltam elég jót.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.11. 21:40:09

@Andrass9:

Itt nagyon jó paradicsommagot lehet venni, még fehér is van, és három színű cékla:
www.bakker-holland.hu/

Llychllyn 2013.11.11. 22:13:45

Valószínűleg ezzel a tarlórépával találkoztam, amikor szlovéniából kaptunk valami savanyúságfélét. Reszelt répa volt enyhén sós-savanykás lében, nem nyűgözött le, de ahogy mondjátok, tényleg a sörretekre emlékeztetett egy kicsit.

Ami ezzel kapcsolatban érdekes volt: megkóstoltattuk egy indiaival is a cuccot, és azt mondta, hogy ezt otthonról már ismeri (attól még nem volt tőle odáig). Nekem mondjuk gőzöm nem volt róla, hogy mi az, az volt ráírva, hogy "repa", fehér volt, de nem fehérrépa... Hát akkor ez.

Ez a répa-sültkrumpli viszont jól hangzik, a csirkecomb is... Ha a hétvégén nem curry lesz, lehet, hogy megpróbálom én is összehozni, bár most mocorog bennem a Dubarry-szelet gondolata is.

Az optimális menü mondjuk a rántott őzláb lenne, csak nem valószínű, hogy kijutnék az erdőbe... Pedig most már jó a termés, múltkor egy óra alatt sikerült összekapkodni kb egy fél kosárnyit. Akadt néhány erdei csiperke és egy adag laska is, nem panaszkodhatom (mondjuk elsősorban a rókagombában és a trombitagombában reménykedtem az őzláb mellett, de nem vagyok telhetetlen).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.11. 22:30:50

@Llychllyn: A Dubarry-t most ettük meg, rövidesen jön a poszt is :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 08:16:50

Ez egy érdekes, és hasznos oldal: Gazlap.hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 09:19:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jó oldal!!!! Köszi! Lehet, hogy lesz ott valaki, aki rendberázza a hómarómat is :)

2013.11.12. 13:11:45

@látjátok feleim szümtükkel: a miénknek is. És milyen könnyen javítható! A lapát alsó részéhez csavar kell, a lapát felső végében található motorhoz kardiológus...
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 14:00:34

@pizzaszeletvágó: Na nekem az a kardiológus már kétszer vagdosott. Azóta (persze azelőtt is, de az csak a lustaságom) csak a motorizált hólapát jöhet számításba. Ezt a hómarót 1993 óta használjuk. Rengeteget segített!

2013.11.12. 14:14:37

@Andrass9: sajnálom, nem akartam rossz viccet elsütni... :(
Akkor az a hómaró már családtag, mi a neve?
Mi baja? Hátha közös bölcsességgel megoldjuk, jár ebbe a kocsmába mindenféle ember ám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 15:51:01

@pizzaszeletvágó: Semmi gond a viccel, elég jót viselem :)
A gond, hogy egyszer teljesen szét kellett szednem a karburátort, mert két év alatti "nem használat" miatt belesűrűsödött az üzemanyag. Össze is raktam, megy is, de ha eléggé felmelegszik a motor, akkor hajlamos lefulladni. Persze ezt csak akkor adja elő, amikor még 10 percnyi munka volna hátra sok latyakos hóval :(
Szóval el kéne vinnem valakihez, aki beállítja a karburátort ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 16:21:24

@Andrass9:

Előbb-utóbb rászorulunk arra a motoros hólapátra mi is, ha megérjük ( mondaná nagyanyám ).:)

Mellesleg, ha bele gondolsz, nem kardiológushoz kéne vinni azt a hómarót? Elég öregecske már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 17:29:18

@látjátok feleim szümtükkel: Ha nem volna ilyen nehéz, akkor vinném is, de nem tudom beemelni a kocsiba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.12. 17:48:41

Szép estét!
@Llychllyn: Készült belőle amolyan curryféle is, hamarosan olvasható.
@látjátok feleim szümtükkel: Bloody butcher piros kukorica. :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 17:52:15

@Andrass9:

Térj be egyszer-kétszer a közeli kocsmába, és ott biztos akad valaki, aki ismer a közelben olyan mestert, aki ért hozzá, és esetleg házhoz is megy.

Egyébként utánfutóra könnyen fel lehet deszkán tolni, ha van minden, akkor még egyedül is megy, ha nincs utánfutó, béreléssel az is megoldható. Mi a rotát hurcolásszuk így.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 18:02:47

@Waka:

Én piros kukoricát már gyerekkoromban is láttam, de az pattogatni való, szúrós apró szemű volt. Talán kicsit sötétebb volt a színe. Láttam kékes színűt is, a főzni való fehér fajtában gyakran akadtak késkes-szürke szemek. Érdekes, hogy sosem volt az egész cső egységes színű, vegyesen volt fehér és kékes szem rajta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.12. 18:45:18

@látjátok feleim szümtükkel: Valamelyik évben Nyírábrányban voltam tengerit törni. Rengeteg piros csövet találtunk. Gyermekkoromban volt fekete kukoricánk, de az kis csövű és igen apró szemű volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 19:52:07

@Waka:
A kiscsövű aprószemű kukoricát még éretlen állapotban szokták savanyítani. Ezt én díszkukoricaként ismerem, és talán sötétpiros színű is volt belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.12. 20:39:05

@látjátok feleim szümtükkel: Valamelyik évben csemegekukoricát savanyítottam. A töveken másodikként nőtt, kifejletlen csöveket használtam erre a célra. Akkorák voltak, mint az ujjam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 21:14:03

@Waka: Azok a pirinyó kukoricák nagyon jók wokba vagy thai ételekbe!
Van képük a CBA-ban 900 Ft-ot elkérni 10 dekáért ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 21:16:26

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi, de vonóhorgot is kéne az utánfutóhoz a kocsira szereltetni ...
Azért megoldom valahogy. Például most a melegebb időben állítom be a karburátor csavarjait?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 21:29:51

@Andrass9:

Nem tudtad, hogy a rendes kertes gazda a kocsira azonnal vonóhorgot szereltet ahogy megvette a kocsit?:)

Ezért érdemes termelni, 10 deka talán mindig terem. ( most próbálunk gombát termelni, majd meglátjuk lesz-e 10 deka ):)
Azon az aprócsövű, aprószemű kukoricán emlékeim szerint több cső is nőtt, tehát elég kiadós fajta volt. Már régen nem láttam boltban sem. Zsengén párolva is jó, meg grilezve is.

Tényleg, a tarlórépát meg lehetne grilezni? Vélelem: ha sütve jó, talán grilezve is ehető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.12. 21:33:05

@látjátok feleim szümtükkel: Igaz - csak az én autóm az USA-ban van, ott viszont nincs veteményesem. Itt pedig nincs autóm ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.12. 21:54:10

Na, hörpintsük ki poharunkat, és húzzunk el az ágy irányába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.13. 08:21:42

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Ha az a fotó nem photoshop, akkor fantasztikus fogás. Csak azt nem értem, hogy sikerült egy ekkora halat kivenni, mert a szákba biztosan nem fér, a horog is kiegyenesedne és kiszakadna (hacsak nem nyelte be a hal és hármashorog volt. Szóval próbálom magamelé képzelni, hogy hogyan sikerült kihúzni. Persze lehet, hogy jól fejbecsapta az evezővel és elkábult. Akkor a fotót is meg lehetett csinálni, de vajon feléledt-e amikor visszaeresztették? Megannyi kínzó kérdés, de majd Süllőcske megválaszolja (remélem).

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.13. 08:41:52

@Andrass9:

Ejnye, ne tamáskodj már! A 80 kilós harcsákat is ki szokják emelni.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.13. 16:57:42

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyen öreg korban már elég markáns "répaíze" van, grillezve lehet, még jobban kijönne.
@Andrass9: Azzal a halas képpel valami nem stimmel. Szerintem. Az ilyen nagyhalas, bojlis vizekre szoktak vinni akkora merítőt, magam is készítettem párat a kollégáknak. Abból a sügérből lehetne szép sztéket nyiszálni!

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.13. 18:12:39

@Waka:

Én zsenge tarlórépával futottam össze eddig, öreggel még nem találkoztam.
süti beállítások módosítása