Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kapros vaj

2013.11.02. 07:00 Andrass9

Az első kapor megjelenésekor valamiért megbolondulok érte! Senki nem rajong érte a családban, de azért magamnak mindig készítek és akkor egy hétig kaprosvajas kenyeret reggelizem (pedig nem is ehetnék kenyeret).

A posztot még tavasszal írtam, de mit tesz a természet, idén a kaprom ismét kikelt és sokat is hozott, pedig már novembert írunk! Évekig róbálkoztam kapor termesztéssel, és valamiért soha nem lett belőle semmi. Azután két éve sikerült egy kis sort nevelni az uborka mellett. Az elhullajtott mag pedig idén kikelt. És újra kikelt szeptemberben is ...

16.jpg

Elkészítése egyszerű mint egy faék.

  • 1 kis fiatal kaporcsokor
  • 5 dkg vaj

10.jpg

A kaprot frissen szedtem a kertben eső után, így meg sem mostam, csak lecsipkedtem a leveleit.

11.jpg

Apróra vágtam és jól megsóztam.

12.jpg

Hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajhoz

13.jpg

Azon frissiben megkentem vele egy kis kenyeret.

14.jpg

A többit a hűtőben tartom, hogy a kapornak ne legyen baja. Általában 3-4 nap alatt el is fogy.

Ugyanezzel a módszerrel készítettem zsályás és tárkonyos vajat is. Sajnos a bazsalikomot elvitte a fagy. Nagyon jó húst megkenni vele sütés végén és sokáig eláll a hűtőben!

45 komment

Címkék: zsálya bazsalikom vaj tárkony kapor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr975335736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2013.11.02. 12:56:27

Egyszerű, de nagyszerű. Ha már kocsma, ehhez milyen bor lenne jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 14:18:53

@medvedr: Nem vagyok borszakértő, de ehhez egy félédes fehéret ittam legutóbb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.02. 17:07:48

Szép estét!
Nálam is 20-30 centis a kapor, kaszálni lehetne. Azért egy fél kiló magot tettem el tavaszra.
@medvedr: Tulajdonképpen, ez majdhogynem zsíros kenyér, száraz kisfröccs illene hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 17:22:10

@Waka: Kipróbálom a száraz fröccsöt!
Fél kiló magom nem lett, sőtt! nem is tettem el magot, viszont imádom a kaprot és jó, hogy ősszel is van!
Remélem tavasszal nem kell vetnem :)
Kiszórtam a maradék köbméter komposztot a megásott földre. Remélem, működik!
Alig érzem a vállamat, hátamat, de akkor is jó érzés, hogy valamit csináltam a jövő érdekében!
Persze kikaptam az asszonytól, hogy ehhez 3 üveg sör kellett :)

vörösbor(de)minőségi 2013.11.02. 17:32:29

@Andrass9: 3 sör?kikaptál? pedig ez valódi eco-üzemmód.mommeg nyugodtan,a legtakarékosabb kerti munkások működnek ennyire kevés naftával:)

2013.11.02. 18:33:20

@Waka: aztán a kapormagot csak vetésre használod?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.02. 19:53:48

@Andrass9: Én beforgatnám azt a komposzt, szerintem jobban megmarad a tápanyag benne.
@pizzaszeletvágó: Nem tudom. Voltaképpen bio, tehát, ha megint étkezési kapormagra lesz szükségem, szívbaj nélkül fogom használni. blogkocsma.blog.hu/2013/05/28/kapormartas_580
Ami azt illeti, már használtam is, a fagyok elől megmentett ecetes erős paprikába tettem belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 20:04:37

@Waka: A mai meg a holnapi eső nem elég neki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 20:06:38

@Waka: Már megástam az egész veteményt. Abban reménykedem, hogy a fagy majd porhanyósítja (ahogy tette az elmúlt 10+ évben is). Tavasszal meg gereble vagy rota jön a tetejére.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.02. 20:13:57

@Andrass9: Nem tudom, milyen eső volt felétek, itt csak fél órát esett, hogy hazafelé elázhassak.
A szerves trágyával kapcsolatban olvastam, hogy szétterítve három nap alatt elveszti a N tartalmának 50%-át. Nem tudom, hogy ez a komposztra mennyire igaz.
www.ujszasz.hu/zold-sarok/494-a-szerves-anyagok-komposztalasa-es-a-komposztok-felhasznalasa?tmpl=component&print=1&page=

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.02. 20:16:13

@Andrass9: A fagy a földet valóban porhanyítja, de a komposztnak nem tudom, jót tesz-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 20:19:44

@Waka: A cikk jó, amit küldtél és igazolja a tapasztalatomat, miszerint "a komposzt ellenáll a biológiai bomlásnak". Vagyis a komposzt már nagyon hasonlít a jó talajhoz, ami jól viseli az ásást is :)
Még olvasom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 20:21:20

Ez a két mondat igen fontos:

a jól irányított folyamat során stabilizált szerves anyag jön létre, amely ellenáll a mikrobiális lebomlásnak;

a komposzt tárolása a szerves anyag stabilitása miatt csekély közegészségügyi kockázatot jelent, ellentétben a nyers szerves anyagokkal;

vagyis ez nem olyan, mint a trágya, amit azonnal be kell forgatni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 20:36:50

Ez remek:
Idegen anyagok

Azokat az anyagokat nevezzük így, amelyek a komposztálás során nem bomlanak le, de nem mérgezőek. Idegen anyag lehet pl. minden, a komposztba kerülő tárgy. A leggyakoribbak mezőgazdasági komposztok esetén a bálazsinórok, kisebb szerszámok.
Hogy én évente mennyi hámozókést találok a komposztban :)

vörösbor(de)minőségi 2013.11.02. 20:52:54

@Andrass9:

Hogy én évente mennyi hámozókést találok a komposztban :)

ez egy 10pontos:))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 21:01:42

@Waka: "Ellentétben az istállótrágyákkal a komposztok esetében nem kell jelentős ammóniaveszteséggel számolni a talajra kiszórás után. Ez a tulajdonság megkönnyíti a munkák szervezését, hiszen a kiszórás után nem kell azonnal talajba keverni."
Ugyanakkor:
"Talán csak a téli kijuttatás ellen szól az, hogy az átfagyás és a túlzott kiszáradás rontja a komposzt hatását." de ezzel meg tudok barátkozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 21:06:42

@Waka: Ez egy szuper jó cikk! Nagyon köszönöm, mivel mániákus komposztáló vagyok (most telepítettem az ötödik komposztálót kifejezetten diólevélnek, próba képpen)

"Általános érvénnyel elmondható, hogy a komposztokat nem kell mélyen talajba dolgozni. Ez alól csak a humuszban szegény homoktalajok képeznek kivételt,"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 21:07:18

@vörösbor(de)minőségi: Akkor a család hölgytagjait kell dícsérned :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.02. 21:19:51

@Andrass9: Akkor nincs nagy baj. Én a trágya résznél leragadtam, az volt éppen aktuális.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.02. 21:34:13

@Waka: Igen, a trágyát azonnal be kell forgatni - ezt én is olvastam. Nekem viszont olyan nem jut, marad a műtrágya, mint komposzt kiegészítő.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.03. 08:05:32

Jó reggelt!

Miután tegnap szépen kitrágyáztatok, ma valami finom reggelit is varázsolhatnátok a pultra.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 08:14:34

@látjátok feleim szümtükkel: előbb megkeresik a hámozókést a komposztban.

2013.11.03. 10:41:23

@látjátok feleim szümtükkel:

kitrágyalták vagy kitárgyalták ? :)

2013.11.03. 10:46:49

@látjátok feleim szümtükkel:

én saját töltésű kolbászt sütöttem reggelire, csípős mustárral ettük

2013.11.03. 10:56:46

@vörösbor(de)minőségi:

ennek alapján visszaadhatjuk az éjjeli szekrénynek is az eredeti funkcióját...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.03. 11:28:24

Egy a lényege, kaparj kurta. Mert ha nem, akkor valami bűzlik.

Egyébként ez nem rossz, főleg olyan helyeken, ahol nincs vezetékes víz.

Anno... apám a kerti kisház tartalmát kora tavasszal időszakonként a mellé ásott gödörbe rakta, ami ott érlelődött, majd a következő tisztításkor a szőlőtőkék tövére ásta. Azt mondta ez a legjobb talajerősítő szer.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.03. 11:43:25

Szép napot!
Elmentem a kertbe, hogy felhozzam a szerszámokat, meg felkössem a tüske nélküli szedret. Odalenn aztán rájöttem, hogy az ásó még kelleni fog kiszedni a paszternákot, tehát hagytam. Viszont a cserepet, amit fel kellett volna hozni, lenn hagytam, mehetek délután még egy kört.
@Andrass9: Azért a műtrágyával sincs nagy baj, ha van mellette mivel lazítani a talajt.
@vörösbor(de)minőségi: Ez nekem kicsit erős. Távol-Keleten elterjedt az emberi "termék" felhasználása trágyázásra. A koreai háborúban okozott is problémát. bookline.hu/product/home.action?id=2100887363&type=10&_v=Pieper_Werner_Kakademia_Az_emberi_urulek_kulturtortenete

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.03. 13:23:04

@Babette_: Megvan! ez műanyagnyelű volt, nem lett semmi baja :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.03. 13:26:29

@Waka: Én meg gúlába tettem a levágott hamisciprus ágakat - a szösz tudja, mikor jön a Főkefe elvinni. Be is takartam, mert nem akarom, hogy elázzon.
Emiatt viszont nem tudtam bográcsban főzni a gulyást, mert a tűzrakón van a kupac. De nem is baj, mert már rendesen esik. Ami azért is jó, mert tegnap megsóztam műtrágyával a virágost és a veteményest. Kaptak a gyümölcsfák és a fű is. Ez a pár nap eső szépen bemossa majd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.03. 13:28:47

@vörösbor(de)minőségi: Háááát ... Dömösön kisház volt soksok évig. Nem emlékszem, apám mit csinált a tartalmával, mert vetemény ott nem volt (nagyon pici telken van a ház). Azután lett csatorna és építettünk fürdőszobát, wc-ket is a házhoz. A kisház eltűnt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.03. 16:20:08

@Andrass9: Egy kis foszfort meg kénsavas kálit én is szórtam még a tetejére. Itt is megeredt az eső, szépen oldódik a talajba.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.11.03. 16:41:04

@Andrass9: Mi a kapormagot a véres hurkába tesszük , anélkül elképzelhetetlen ! A friss zöld kaprot próbáltad már lángosba sütve ? Nagyon finom ,friss ,üde ,pláne egy kis juhtúróval !

2013.11.03. 17:08:27

@Az amatőr hagyományörző:
igen, a kapormag a véreshurka legfontosabb íz és illat anyaga, kell bele bőven szórva, jön a szezon, már alig várom
elképzelni ugyan el lehet nélküle, de aki kapormaggal megkóstolja, felesküszik rá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.03. 19:27:47

@Az amatőr hagyományörző: Lángost nem is merek itthon sütni :)
Persze odakinn meg muszáj, mert a vejem imádja, a nagylyány meg nem tudja sütni. Legközelébb kimegyek, kipróbálom rajtuk!

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.11.03. 20:24:10

@Andrass9: Csak bátran ,Te fogod élvezni a legjobban ,egy marék zöld kaport csak úgy beleteszed a lángos közepébe ,mondhatni becsomagolod úgy mint a káposztás lángosnál történik ,ezáltal a lángos egy kicsit vastagabb lesz ,de a közepén a kapor mennyei ízt visz a lángosba !

süllőcske 2013.11.04. 19:55:39

Csodálatos kis alapállás! Az ilyen dolgoknál, azt hiszem, a kulcs mindenképp a résztvevő elemek jó minőségétől, eredetiségétől kerül a kézbe. Jó vaj, jó könyír, friss, saját kapor, ami zsenge zamatos, ha együttáll a tényálladék, senki fogyasztó nem kíván mást, különbet. Ekkor ez a legkülönb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.05. 17:37:36

@süllőcske: Ez mind lehetséges, de az a kapros vaj mindent űberel :)
Mikor ezt készítem, elfog a vágy a kapor ízéért és azt kell ennem mindentől függetlenül!
És ilyenkor a legkülönb :)

susztertangó 2013.11.05. 21:51:37

@Andrass9: Kapros túróslepény hmm.....
süti beállítások módosítása