Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Prézlis-tejfeles rakott karfiol

2013.10.31. 07:00 Andrass9

Reggel megyek ki a konyhába, hogy fõzzek egy jó sárgaborsófõzeléket. Erre a tûzhelyen már ott a vöröslencsepüré leves félkészen, egy karfiol megtisztítva és megfõzve a levében és egy cédula, hogy "Majd délután befejezem!"

Persze ebbõl már tudtam, hogy rakott karfiolt kell sütni, mire hazajön ebédre.

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1 fej karfiol (ez persze már meg van fõzve, csak a teljesség kedvéért került a listára)
  • 3 dl tejfel
  • 1 tojás
  • 5-6 dkg vaj
  • 8-10 ek zsemlemorzsa
  • 1/4 szerecsendió
  • reszelt vagy vékonyra szelt sajt

10.jpg

A karfiolt rózsákra kell szedni és nagyon kevés ideig kicsit ecetes/cukros (vagy sima) vízben megfõzni. Az ecettõl roppanósabb marad, de így se fõzzük péppé!

11.jpg

A tojást beleütöttem a tejfelbe, egy kk sót is szórtam bele, majd a szerecsendióból reszeltem egy rendes adagot rá, és habverõvel felkevertem. Feltettem a prézlit (saját - rendes zsemlébõl készült!) kb 4 deka vajon pirulni. Egy kisebb jénait kivajaztam, amibe elkezdtem a karfiolt pakolni. Egy réteg karfiolt berakva meglocsoltam a tejfellel és megszórtam a forró prézlivel vékonyan.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Erre jött egy újabb réteg karfiol, majd megint tejfel és prézli. Végül az utolsó réteg karfiol, amire a maradék tejfelt mind rálocsolgattam és vastagabban megszórtam prézlivel. Maradt egy kis prézli, azt félretettem késõbbre. Betoltam a sütõbe, és vagy 20 percig sütöttem kb 180 fokon. Szépen felforrósodott és láthatóan összeált a tejfeles szaft is. Rátettem a tetejére szeletelt keménysajtot és visszatoltam a sütõbe immáron maximumon 10 percre.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A pirosra sült karfiol mellé friss tejfelt, sót és a maradék prézlit tálaltam.

20.jpg

21.jpg

76 komment

Címkék: tojás vaj karfiol szerecsendió prézli kemény sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr195562405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.31. 07:51:48

sose értettem, mit keres ilyen ételekben a prézli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.31. 08:14:09

@Babette_: Sok indoka van. Még több szól ellene. Én viszont így szeretem, és ez a legfőbb érv :)
A szaftot felszívja, nem tocsog. Szénhidrát is kerül az ételbe. Jó a ropogós piros prézli a lágy karfiollal.

Fenchurch68 2013.10.31. 08:33:39

Én is prézlivel szoktam meg otthon mindenféle rakott ételt. A mostani vacak bolti tejfölök óta ráadásul fele besamel, fele tejföl az öntet rajta, amiért anyósom folyamatosan cikiz. Viszont az én rakott karfiolom, krumplim alatt nem áll két centi víz, mikor megsült...
Sokáig nem értettem, miért hívják az effajta ételeket "csőben sült"-nek. Hol itt a cső? Aztán rájöttem, mikor megtanultam, hogy a sütő németül Backrohr, szószerint sütőcső :)

Topy 2013.10.31. 10:16:12

@Babette_: sose értettem mit keres (ilyen) ételekben a karfiol! :D

2013.10.31. 10:54:34

@Kató néni: karfiolnál a rizs jó választás prézli helyett, ahhoz illik is, jó is együtt, a vizet tökéletesen felszívja alóla, nyilván rakott krumplihoz nem illik.
Állításom bizonyítására egy saját kép:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19923695-4743026e/user

ez egy rizses, darált húsos verzió, a rizset csak ki kell "fakasztani" előte, nem kell készre főzni, na akkor még gyűjti a vizet és közben fő készre

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.31. 10:55:57

@Kató néni: Mi ezért teszünk egy tojást az öntetbe, akkor nem "úszik" az étel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.31. 10:58:33

@pizzaszeletvágó: Mi a rakott kelkáposztát készítjük rizzsel, hússal. Szép a rakott karfiolod!

2013.10.31. 11:03:37

@Andrass9: akkor el kell érte menni a henteshez, és ha már kimaradt belőle, legalább mellé sütni egy szeletet :)

Viccet félretéve: szépen van sütve. Bár ilyen verziót még nem próbáltam, de nem utasítanám vissza.

2013.10.31. 11:08:17

@Andrass9: igen, a kelkáposztát is hasonlóan csinálom, csak ott majorannával fűszerezem, a karfiolnál pedig egy kis petrezselyem is kerül bele. (a képen most ott nem nagyon látszik, de van benne, kevés volt akkor belőle)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 11:31:30

Ez a rakott karfiol nagyon jó ( lenne most ebédre ).
Anyán pont így csinálta anno...éve, annyi eltéréssel, hogy nem tett a tejfölbe tojást ( azt eladta ), és nem volt a tetejére sajt sem. A morzsa maga felszívja a tejföl és a karfiol nedvességét. Volt olyan változat is, amikor a morzsát előbb zsíron megpirította.

Egyébként a morzsát nem csak a nedvesség összegyűjtése végett tették az ilyen ételekre, hanem az étel tápértékének a növelése érdekében is, így ízesebb, és laktatóbb.

vörösbor(de)minőségi 2013.10.31. 12:32:36

nagyon durva lenne ekkis lilahagyma karikák?ugy de ugy megkívántam.szinben passzolna.
ízben?méne?

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.10.31. 14:35:24

Nagyon jó ez a rakott karfiol , most is ezt ebédeltem , pont így készült , ehhez semmit sem kell hozzátenni ,de elvenni se ! Jó régi étel még a nagyanyám is így készítette , ha elkezdik variálni darált hússal meg egyebekkel az már egy mindent bele egyveleg , ami meghamisítja ennek a finom ételnek az ízvilágát !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.31. 14:46:00

@vörösbor(de)minőségi: Színben igen, de nem tudom ízben elképzelni.

susztertangó 2013.10.31. 16:32:05

Karfiolból szték mehet? :-)))))))))

2013.10.31. 17:34:26

@Az amatőr hagyományörző: hehe, nekem meg így készítette nagyanyám, ahogy írtam. ;)

medvedr 2013.10.31. 19:24:38

Nekem ez nem annyira, ámde a jó rántott karfiol, azért messzire is elmegyek, mert nálunk ki van tiltva konyhãból.

süllőcske 2013.10.31. 19:26:56

Ez egy rakott KARFIOL. Finom, kérek én is! Aki akarja, variálhatja is, a végtelenségig lehet.
@Kató néni: A "cső" megjelölés a lerni beépítési módjára vonatkozik, a fémlemezből készült betét körül levegő van, amely teret a takaréktűzhely végén körbejár a forró levegő. A füst az ilyen csikórendszer módon kiemelt tér tetejébe épített füstcsövön keresztül távozik, vagy a falba rejtett csatornán.
Öreganyáméknak Mágocson olyan, kemencével egybeépített, tapasztott lernis takaréktűzhelyük volt, ami fölött boltíves szabadkémény állt. Innen a füstöskonyha elnevezés. A lerben megsült a háromkilás kenyér is,meg mindenféle más, nagy kenyérsütésre (6-8 kenyér), a kemencét használta a nagyi.
A "cső" készülhetett hőálló agyagból is, de ez ritka volt. Többnyire bádoglemez volt, ami időként kilyukadt, és cserélni kellett. A sütéshez is bádogtepsik szolgáltak. Olyan is volt, aminek lenyitható oldala lévén, a benne sült dolgot ki lehetett csúsztatni.

2013.10.31. 19:37:51

@medvedr: én is úgy szerettem meg egyáltalán a karfiol ízét, rántva. Azután jött a többi.

süllőcske 2013.10.31. 19:39:00

Megástuk a kertet, szép rendben minden. Még a pórét, a céklát, a fehérrépát kell felszedni, három kis fát elültetni.

2013.10.31. 19:45:10

Az jutott eszembe, hogy: a prézli a szegény ember parmezánja.

2013.10.31. 19:47:17

@süllőcske: múlt szombaton ültettem egy Katalint egy Vant egy Sampiont (vagy Championt). Miről beszélek? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 19:49:30

@süllőcske:
Ügyesek vagytok, nekünk még rotálni kell, ásáshoz nagy a terület, meg nincs annyi időnk sem. Fát majd csak tavasszal ültetünk ( az oszlopos gyümölcsfákat már megvettem, vödörben védett helyen telelnek majd ), mert erre az őszi ültetés könnyen megfagy tavasszal a késői hidegben. Van már oszlopos almafánk, évek óta terem, és valóban nem nevel lombkoronát, csak karokat.

süllőcske 2013.10.31. 19:52:11

@pizzaszeletvágó: Ez a szegény ember parmezánja dolog tényleg így van. Lásd a szegény tanyasi csuszáját és a többit. Viszont finom zsírban pirították, jó kenyérből készült a morzsa.

süllőcske 2013.10.31. 20:00:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Anyámnak rotátort emlegetni, elég veszélyes próbálkozás volna. Hallanád, hogy mondja a folyondárgyökerek, vörösherék kötelező, aprólékos kiszedését, az ásás mélysége talán, ha a gránit fundamentumig hatolna, esetleg elég lenne..
Az oszlopos gyümölcsfa! Nekem még nem volt hozzá szerencsém.

susztertangó 2013.10.31. 20:06:06

Látom elsiklottatok a szokatlan ajánlat felett, de nem akarom, hogy kárba vesszen az igyekezetem :-)).Így -bár rossz szóvicc- elmondom : a szték=aszték karfiol.1000 bocs + 1 anyamedve. Nem dr.

süllőcske 2013.10.31. 20:14:16

@látjátok feleim szümtükkel:
Egyébként anyám tényleg egy csodaember. 73 éves, 147
centi, és ás! Hiába mondjuk neki, ülj ki egy sámlira és dirigálj, itt vagyunk héroszok, daliák, meg minden, nem hallgat ránk.
Tegnap titokban felásott vagy száz négyzetmétert! Megláttam a csudaszép ásást, nem is tudtam, mit mondjak.. Tény, hogy a KERT-től ilyen fantasztikus ember. A terra cancta-tól kapja az energiát.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 20:15:55

@susztertangó:
A fene gondolta, hogy pösze az az aszték.:)

2013.10.31. 20:20:30

@susztertangó: megmondom őszintén gondolkodtam rajta, hogy mit írtál, valahogy így:

fadedxlight.deviantart.com/art/Winnie-the-pooh-thinking-icon-251222075

:)

Annyira is jutottam, mint ő... :)))

2013.10.31. 20:26:41

@süllőcske: ezt tapasztaltam már másnál én is.

Csak vigyázz, még a végén olyan mélyre ástok, hogy beleütköztök a bányászati jogba. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 20:28:00

@pizzaszeletvágó:
Körtéből könnyű lugast nevelni, mert lusta fa, nem nő túl gyorsan. Van egy 5-6 éves fácskám, alig két méter magas, és kicsi a lobozata, pedig ő nem is oszlopos. Idén másodszor virágzott, lett egy vödör nagyon finom körte rajta.
Persze az oszlopos gyümöcsfán nem kell sok tízkilónyi gyümölcsre számítani, de annyit terem, amennyi a friss fogyasztáshoz elég
( pálinkázáshoz a lombos fa a kifizetődő ). Arról nincs tapasztalatom, hogy idősebb korban mit produkál, mert kb. 5 éves lehet a két almafám.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 20:37:36

@süllőcske:

Szerintem arra hagyomány volt a mélyen ásás, apám is mélyen ásott. Persze ahol jó porhanyós a föld ott megy is, de itt felénk eléggé kötött a talaj, nehéz, már egy-két ásónyél beletört.

Egyébként igaza van anyukádnak, mert a folyondárgyökér, meg a vöröshere gyökere áttelel, nem fagy el, azt csak úgy lehet írtani, mint a tarackot, ki kell szedni.
Szépen ásni meg muszáj, én úgy tanultam, hogy a jó ásást nem is kell gereblyézni. Apám mindig azt mondta, nem kell nagyokat vágni, csak szép szalonnásan, és egymásra forgatni.

2013.10.31. 20:47:42

@látjátok feleim szümtükkel:

"lusta fa" ez tetszik :)))
ez az én fám... :)

süllőcske 2013.10.31. 20:53:24

@látjátok feleim szümtükkel:
Kecsegevértnek mondatik a szép ásás, és valóban, ciki lenne gereblyézni a mi televényünket.
Szóval, mi majdnemhogy földik vagyunk,(vagy egészen) és ez alkalommal is üdvözöllek!

2013.10.31. 22:02:43

@süllőcske: most képzeld, hogy feleségemnek máig ható trauma, hogy általános iskolában 4-est kapott ásásból ő, az egyébként kitűnő tanuló, mert ott bizony tanították és számonkérték az ásást. Te ezek szerint biztos tudod, mi lehetett a különbség a 4-es és az 5-ös között, mert feleségem azóta se tudja feldolgozni ezt. :)))

susztertangó 2013.10.31. 22:32:57

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: :-)) Az azték karfiol kakaóval szórt sütőben sült, gugliban van.

Llychllyn 2013.11.01. 01:22:54

Jól hangzik, mondjuk mi is csőben sültként ismerjük, és sajtot csak ritkán teszünk rá. Szeretem, a prézlit meg kifejezetten támogatom rajta, az a legjobb, amikor kicsit odapirul a tetején meg az alján:)

Tejföllel, sok borssal szoktam enni, hidegen. Sosem hiányzott belőle a hús, szerintem ez így jó, ahogy van:) Épp tegnap gondolkodtam rajta, hogy kéne ilyet készíteni, de letettem róla, úgyis lesz a hétvégén karfiolleves, azért mindent nem lehet egyszerre.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 06:50:51

@susztertangó: ja egy ismerős kipróbálta.
a kutya is.
mindketten ugyanúgy éreztek.

a szemeteskuka végül nem hányta ki.

susztertangó 2013.11.01. 08:06:20

@Babette_: Ezek szerint az ismerősöd és a kutyája nem, csak a Kuka "érett az ízek élvezetére".Legalább is Gabojsza 2008. január 19.-i posztja szerint. Max valamint Chili et Vanilia is szereti-én 1x megettem, de jobban ízlett a kolbászos krumpli tekercs.(Egyébként így járt a paraszt bácsi a híres párizsi osztriga vendéglőben: először ő, majd a kutyája. Később a szolgálatkész pincér is, aki oly kedvesen bemutatta, hogy is kell enni a nyers vagy milyen osztrigát...oszt amikor megtudta, hogy szegény osztri már 2 x feljöttt......)

susztertangó 2013.11.01. 08:07:51

Na elég volt a PC élvezetéből, az óbudai és megyeri temetőben van jelenésem...még haza engednek..

Fenchurch68 2013.11.01. 09:04:17

@susztertangó: Vagy majd valakit megkérsz, hogy vigye haza a biciklit. (Bocs...)

2013.11.01. 14:14:20

@Babette_: az még hagyján, de nem tudom, kapott-e valaki 1-est? Az milyen lenne, ahhoz mit kellene csinálni az ásóval.
Én reszelésből kaptam négyest, csak ez nekem nem okozott gondot. :))) Motorozásból viszont ötösöm volt. :)
Nagyon jó fej tanárunk volt általánosban, behozta a saját motorját, azon kellett gyakorolnunk kisebb javítási munkákat, utána közlekedést tanultunk, magyarul motoroztunk az iskola melletti salakos sportpályán. Közben a lyányok sütés-főzést tanultak, az elkészült étkeket óra végén közösen fogyasztottuk.
Ma ilyen nincs. Akkoriban tényleg az életre készített az iskola és emberségre nevelt, társadalmi értékeket közvetített, szokásokat tanított.
Hol van ehhez Rózsika mindennapos testnevelése????? (na mindegy)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 14:29:52

@pizzaszeletvágó: Mi a gimiben autószerelést (fiúk) és szabás-varrást (lányok) tanultunk "politehnika" néven.
Óriási műhelyünk volt mindenféle teherautó és egyéb motorokkal, meg komplett alvázakkal. Érettségire jogosítványt is kaptunk!
Máig is tudnék hengerfejtömítést csinálni papírlapokból, ha netán kellene. Igaz viszont, hogy nincs a kocsiban szerszám, amivel le tudnám szerelni a hengerfejet :)
Az első évben azért kellett egy kalapácsot kireszelni egy darab vasból ...

2013.11.01. 15:18:42

@Andrass9: erről beszélek :) Nem vált kárunkra a munkára, családra, társadalmi felelősségre való nevelés. Csak egyre kevesebben vagyunk, akik még emlékeznek erre. Akiknek még jó tanáraik voltak...
Máig ható emlék az alsós napközis tanárom, öreg volt, még a Klebelsberg iskola időkben kezdte valahol egy tanyán, nem a mostani névbitorlókra gondolok, tőle tanultam meg akaratlanul, mert nem akartam az biztos, :) hogy a munkára hogyan kell felkészülni, a munkát elvégezni, magunkat ellenőrizni, hibáinkat kijavítani, mert hibázni szabad(!) csak be kell látni azt, és hogy mindezt egy cél érdekében tesszük.

medvedr 2013.11.01. 16:05:56

@pizzaszeletvágó: Ha odaengedtek egy ásóhoz , símán megbukok ásásból. meg is mondta nagyapám, hogy nem leszek gyalogmunkás , aztán igaza is lett.

susztertangó 2013.11.01. 17:30:55

@Kató néni: :-))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.11.01. 17:56:47

@medvedr: habár ebből az eszközből kiindulva:

shopline.hu/product/home.action?id=106338&type=1000&_v=Homersekletmero_husvilla_steak_hez

nem lehet már messze, a digitális mélységmérős, tömegmérős, távolságmérős, drágább kivitelben talajösszetétel elemzést is elvégző, köbméterenkénti elvágott giliszta számlálós, percenkénti ásásszámot számláló ásó sem, na majd akkor!

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 18:29:19

@pizzaszeletvágó: Hasonló nekem is van, de az kapható volt :) Az enyém C/F-ben kijelzi a hőfokot és be lehet állítani, milyen hőfoknál csipogjon.
Sőtttt! Van egy drótnélküli változatom is, ami nem villa, hanem egy tüske. Működött is azt hiszem 4-5 hónapot. Azóta az adó és a vevő rész nem találják egymást :( Ugyanez a baja az időjárás állomásomnak is.
Ez a gond az USA-ból hozott dolgokkal, hogy mire vissza tudnám vinni, lejár a garancia ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 18:31:03

@Babette_: Szerintem én sem kapnék négyesnél jobbat. Inkább hármas alá :( De azért megforgattam a földet, csak a tavaszi gereblyézésnél kell kiegyenlítenem a szintet.

Pinka-Panka 2013.11.01. 18:37:56

Sziasztok és szép estét!
Na ez is rég volt!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.01. 18:40:29

Szép estét!
Az a fajta karfiol valahogy eddig kimaradt a repertoárból. A csumiban szoktak készíteni, igaz, ott besamellel, de gyakoribb a Dubarry-módra készült sertésszelet.
Én inkább rántva készítem, bár óvatosan, mert az orvos eltiltott a kelvirágtól, csak karfiolt ehetek. :D
Tegnap én is nagyjából a végére jártam a kerti munkának, holnap még ültetek pár tő Feri szőlőt, meg három mogyoró magoncot. No meg a fokhagymát is el kellene rakni.

2013.11.01. 18:47:12

@Andrass9: minap jól megszívattam magam, rábeszéltem magam egy húshőmérőre, beleszúrós digitális vacak, jó lenne, csak egy dologra nem gondoltam: lassan mér. A beszúrás és a korrekt (valódi, hihető) hőmérséklet megmutatása között annyi idő telik el, hogy az adat már biztosan nem valós. Így a használata teljesen értelmetlen, 3 ezer forintom bánja, asszony még nem tud róla, ahogy hazahoztam, kipróbáltam, el is dugtam előle. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 19:16:00

@Waka: Szia kertész!
A fokhagymát már eldugtam, ki is dugta a hegyét.
A rántott karfiol családi kedvenc (nem a kelvirág!)
Fákat kellene cserélnem, de nincs erőm hozzá. A kajszi küzd a tűzelhalással, a körte a varasodással, a nektarin a tafrinával, a mandulámnak nem tudom mi a baja. Nekem meg elegem van belőle!
Megjelent erre a melegre a vértetű az almákon. Apacs, Decis, Agrol és Bordói lé lemosást kapott az almafa. Az eső óta nyoma sincs a tetveknek. Most meg boróka-pajzstetű jelent meg nagy mennyiségben a hamiscipruson, amiből nálunk a sövény van. Állítólag majd koranyáron kell megtámadnom.
És a legrosszabb, hogy a feleségem már gyakorlatilag semmi olyan kaját nem hajlandó megenni, ami egy kicsit is más, mint a gyerekkori ételei. Főzzek a szomszédnak ???
nnnaaa - kipöfögtem magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 19:20:05

@pizzaszeletvágó: Ezeket a hőmérőket közelről alaposan meg kell nézni. Ha a csúcsán azt látod, hogy elég vastag fém, és teljesen homogén, akkor bizony lassú lesz. Az a jó, ha közvetlenül a hegye után látható egy vágás körben a fémek. Akkor az a pici darab a hőérzékelő, és elég gyors.
Nekem kb 15-20 másodperc, míg a pontos értéket mutatja a villa, viszont a maghőmérő az 5 másodperc alatt beáll. Vékonyabb szelet húsokat nem méricskélek :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.01. 19:23:28

Estét!

Ma Szegedre mentében az út mellett láttam virágozni az őszi vetésű repcét.
Azt meg el is felejtettem elmondani, hogy szeptember végén elkezdte nevelni a bimbót az egyik banán, most nyílik, donganak rajta a méhek. Ezt megirígyelhette egy másik banán, mert ő is elkezdte nevelni a bimbóját, de szerintem neki nem lesz ideje kinyílni.

Mi lesz itt?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.01. 19:25:11

@Andrass9:
Én a vastag húst sem méricskélem, egyrészt mert nincs mérőkém, másrészt minek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 19:33:20

@látjátok feleim szümtükkel: mert ha lenne mérőkéd, akkor néha mérnéd :)
Idővel leszokik róla az ember ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.01. 19:37:56

@Andrass9: Kísérletezz. Azzal is megy az idő, meg olcsóbb, mintha innál. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.01. 19:45:02

@Waka: Mind gyerekkoromban, amikor felrobbantottam a kémiaszertárt egy kis nitroglicerinnel? Ki kellett kísérletezni a receptjét :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 20:13:21

@látjátok feleim szümtükkel: nem próbáltad még ezt a lassú sütést?
karajból is szaftos rózsaszín csodát varázsol.
karaj befűszerezve, sózva, fóliával alaposan letakarva, kívülről bele a hőmérő, sütőt feltekered, amikor a hőmérő eléri a 70 fokot, leveszed 100 fokra, és adsz neki pár órát.
olyan lesz, mintha hirtelen sütötted volna rózsaszínre, csak puha.
mondjuk ezt csak villanysütőben tudtam elkövetni, a jelenlegi gázsütőm erre alkalmatlan.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.01. 20:29:01

@Andrass9: Ez viszi előre a világot. Kaptatok egy szép új szertárt. Meg gondolom, te is a magadét.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.01. 20:32:56

@Babette_:
Két személyre már régen nem sütünk egyben karajt. Sosem fogyna el.
Amikor meg sült, akkor csak úgy méregetés nélkül, közepes hőmérsékleten, és amikor könnyen belement a húsvilla, akkor pont jó volt, a belseje szaftos, a külseje meg szép piros kérges. Ezt meg lehet éves során tanulni.
Amikor én tanulni kezdtem, nem volt még hőmérő, most meg már anélkül is tudom a dolgom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.01. 20:36:00

@Waka:
Biztos ezért nem küldték vegyésznek, hanem csak matematikusnak gondolván, hogy így talán nem robbantja fel a házat.:)

2013.11.01. 22:47:46

Hát én se fogok méricskélni az biztos, mondom, hülye voltam.

Ma Eszterházy rostélyost csináltam, kértek?
:)

Llychllyn 2013.11.08. 23:44:03

Na, némi spétreakcióval ma ezt sütöttem vacsora utánra. Állítólag jó lett, én még nem jutottam el odáig, hogy egyek is belőle:)

András, a szerecsendiót most én is kipróbáltam, és bár sajtot otthon nem szoktunk rárakni, most azzal is kísérleteztem. Szerintem nem rontotta el.

Prézlit csak a kivajazott jénaiba szórva oszlattam el, meg persze a tetejére is került egy kicsi, de közé nem raktam, igaz, én nagyobb rózsákban hagytam a karfiolt, annyit tettem az edénybe, amennyi így belefért, nem tököltem sokat.

Legközelebb talán kipróbálom azt is, hogy egy kis mustárt teszek a tojásos-tejfölös szószba...