Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Száraz húsok

2013.10.27. 07:00 süllőcske

Képgalériámat lapozgatva, olyan ételek ábráit választottam ki, melyek nem feltétlenül a legnépszerûbb alapanyagok készítését ábrázolják. A száraz húsfélék csoportja cikkem témája. Apró kis konyhai fogásokat osztanék meg, melyekrõl nem állítom, hogy a legjobb módszerek, de elég jól sikerültek segítségükkel az alábbi étkek. Nem egy teljes lista, csak néhány kis példa következik.

Lényegében ezen alapanyagok közös jellemzõje, hogy a túlsütés hozhat szalmaszerû, száraz, ízetlenné váló végeredményt, melyet még fokozhat a hasábkrumpli, pergõs rizs, egyéb nehéz, elnyomó köretek jelenléte. Azt figyeltem meg, hogy a gyümölcsös karakterek, szaftosabb köretek, zsenge zöldek, pürék, jobb kísérõk ilyenkor.

Csirkemell

Úgy találtam, legjobb, ha kicsire vágjuk, gyorsan, nagy hõfokon készítjük. Ha nagyobb darabban van, inkább az intenzív kezdés utáni zsengélés tartja meg az értékeket. Jó a burok, mint a kijevi csirkemell esetében.

Ezt a darabot rebarbara csatnival tálaltam, a köret pedig májjal ízesített, tojáshabbal kikevert "hamiscsibe".

1.JPG

Egy másik kijevi édes-savas ízkörnyzetbe került, itt almás rebarbara, répapüré, uborka körít.

2.JPG

Itt bõr alá töltöttem petrezselymes gombát, és egészben sütöttem, sütõtök ágyon, mely a köretet képezte.

3.JPG

Finomnak találom, ha 150 fokos melegfüstön készül, 15 percig. Itt, és általában az egészben készítésnél, sóoldatba teszem, majd kicsit kivontatom a só egy részét. Így szaftosabb lesz. Lehet tejet, tejfelt is használni, de azt inkább halaknál szoktam.

4.JPG

Busa

Ezt a halat már sokszor elátkozták, én magam nem szeretnék senkit rábeszélni, nekem ízlik. Szerintem, ha a busa folyóvízbõl való, friss, szépen meg van takarítva, jó húst ad. Nyúzni kell és a vöröshúsát, ami idegsejttömeg, le kell vágni. Így már jó.

5.JPG

Mivel nem nagy ízû hal,fûszerezni érdemes. Bírja, jól áll neki. Egy módszer: Ezt a sütést rövid pácolással kezdtem. Joghurtot fûszereztem fokhagymával, gyömbérrel, tandoori masalával.

6.JPG

A pácolás után a szeletekre tapadt masszára vigyázva, lisztben áthúztam a két oldalt, és egybõl vajra tettem. Ezzel technikával rajta marad a fûszeres kéreg, ami igen finom.

7.JPG

Kuszkusszal, salátával adtam a csípõs, fûszeres halat.

8.JPG

Disznókaraj

Ha csont nélküli karajom van, nem könnyû a helyzet, ha tényleg finomat szeretnék. Legjobban a sótésztában sütés vált be. Ehhez sót és lisztet felesben vízzel tésztává keverek. Ennél a darabnál, fokhagymás, petrezselymes vajjal kenetet adtam.

9.JPG

Becsomagoltam, sütõbe vele, közepes tûzön 62 fok maghõig engedtem, egyre lejjebb véve a tüzet. Elzártam, vártam még fél órát. Eközben a forró tészta 70 fokig tovább készítette a húst.

10.JPG

Ez a kiskemence magasabb minõségbe emelte a karajt, nagyon jó lett. Kökénylekvárral kínáltam.

11.JPG

Végére hagytam egy csiperkés, májas szûzpecsenyét, amit sült almával költöttünk el. Ez ugyan nem problémás alapanyag, ám ezt se jó túlsütni, én puhán kedvelem. A töltés, mint a kijevi csirkénél, belsõ melegpácot és kenetet ad, így lesz igazán csucsu.

12.JPG

47 komment

Címkék: busa karaj csirkemell sótészta szűzpecsenye

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr415598534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 08:03:42

Ez nagyon jó cikk.
Annyi gond van, az amúgy is száraz húsok elkészítésével. A csirkemellet továbbra sem kedvelem, de ez a sótésztás karajsütés nagyon tetszik.
Azt meg nem is tudtam, hogy a busa vöröshusa az ideg, és nem jó!
A tálalásod pedig nagyon gusztusos!

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.27. 11:43:30

gyönyörű
akartam mondani a karajhoz a 70 fokon sütést, de látom, végül az lett belőle

medvedr 2013.10.27. 12:42:38

Bundázni, tölteni jó, meg lassan sütni is. Melyek is azok a száraz húsok?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.27. 13:16:39

Még életemben nem készítettem karajt, de így bevállalom.

Remek poszt gyönyörű tányérdesszertekkel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 16:50:22

@medvedr: Csirkemell? Azt még nem ettem szaftosnak :)

2013.10.27. 17:44:50

Ezekre a képekre, ételekre nincs is szó.
A hús nem magányos főszereplő, hanem érzékeny duettet énekel a fogás szereplőivel, a rebarbarával a sütőtökkel, a joghurttal, a gombával az almával. Bizonyítja a tételt, miszerint nincs rossz hús, csak tehetségtelen szakács.

@PO: tegnap sütöttem éppen karajt. Csont nélkülit, de hosszú karajt. Annak is azt a végét, ami már lassan átmegy fehér húsból vörösbe, az eleje még fehér azután egyre nagyobb százalékban vörös. Én ezt biza szeletelni szoktam, nem vékonyan, inkább vastagon, 4-4 percig sütve serpenyőben mindkét oldalát, klopfolás, lisztezés nélkül, csak só, némi bors, a serpenyő meleg, de nem forró, pici zsiradékra teszem a szeleteket, végül 5 percig pihentetem. Nem lesz véres, még csak az kellene, disznót nem sütünk véresre, de omlós és vajpuha volt tegnap is a végeredmény, igazi ínyencfalat.
(ha pihentetés közben gyanús levet engedne még maga alá, nem resteljük visszatenni 1 percre a serpenyőbe, marhánál ez bűn lenne, de itt nem, és kis gyakorlattal ritkán van erre szükség)
Rövidkarajjal nem is próbálunk ilyet.

süllőcske 2013.10.27. 18:08:20

Jó estét! Fröccsöt innék ma, jó meleg volt, sügér, csuka húzta.
@pizzaszeletvágó: Igazad van, a piros karajvég marhahátszín módra serpenyőzhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 18:25:51

@süllőcske: Jó estét!
Van pécselyi cabernet savignon rozé - abból jó a fröccs. Tölthetek?

2013.10.27. 18:30:10

@süllőcske: Figula Zenit vagy Laposa Friss?
Ezt a kettőt látom a polcon, mindkettő kiváló fröccsnek is, gyorsan, míg a kocsmáros vissza nem jön. ;)

2013.10.27. 18:30:54

@Andrass9: hát nem lebuktam megint :)

süllőcske 2013.10.27. 18:56:37

Jaj, megvan még a fröccsöm? Kérek szépen!

süllőcske 2013.10.27. 18:58:13

Csak szólok, hogy a múltkori süllős írásom lemaradt tányérfotóját megleltem, pótoltam. Majd nézzetek rá.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.27. 20:15:27

Jó estét4

Kinek nem elég szaftos a csirke melle?

Süllőcske írta, hogy "Ez ugyan nem problémás alapanyag, ám ezt se jó túlsütni,..."

Szóval, minden hús száraz lesz, ha túlsütik.

Andrass9 vegyen magának kilón aluli csirkét a piacon, olyan barna színűt,kapirgálóst, ami még rántani való korban van, és annak a mellét készítse el. Túlsütés nélkül. Ha még ez sem lesz szaftos, akkor nem a csirkében van a hiba.:)

Egyébként sört lehet kapni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 20:24:40

@látjátok feleim szümtükkel: Pilisvörösvári Teufel (8%-os barna) van. Kicsit édeskés az én izlésemnek, dehát én a csirkemellet sem szeretem :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.27. 20:40:44

Kösz, már nyitottam egy Staroprament, ez nem édes, de jó, és csak 4,4 %-os.
Ez a Pilisvörösvári valami helyi készítmény?

Llychllyn 2013.10.27. 21:01:18

Jó cikk, a busától csak a szálkák miatt tartok, igaz, nem is vagyok nagy halas.

A csirkemell nálam igazából csak currynek vagy tikkának megy el, esetleg egyben sült grillcsirkében működik még, de én akkor is a combot vagy szárnyat választom inkább. A karaj nem igazán száraz hús, ha az ember nem süti rommá, sok karajt ettünk, lehet azt mindenféle ördöngösség nélkül is jól csinálni, ahogy pl. pizzaszeletvágó is írta. Az egyben sült, kolbásszal töltött karaj sem feltétlenül száraz, csak a hőfokra és az időre kell ügyelni, no meg az sem árt, ha az ember a biztonság kedvéért baconbe tekeri a cuccot.

A sótésztás sütést viszont ki kell próbálnom.

Llychllyn 2013.10.27. 21:15:03

@látjátok feleim szümtükkel: elvileg helyi, egyszer kóstoltam csak (pedig nincs is messze), nekem is túl édes volt a barna (mondjuk a gösser bock vagy dreher bak sört megiszom, de már az is édes, a dreher baknak van egy kellemes keserű utóíze). A szentendreit - ha már helyi sörről van szó - én nagyon nem szerettem, régen a csobánkait (Fekete bárány!) viszont nagyon, sajna a főzde becsődölt, kár érte. A Lupus és a Bárány igen jók voltak, mondjuk nem is voltak olcsók, gondolom, ezért is dőlt be a főzde.

Új kézműves kedvencem - az örök Keserű Méz mellett - a Splash!, alaposan komlózott amerikai stílusú lager (hogy miért amerikai, azt nem tudom). Ivósör, ünnepre, egy-egy pohárra mondjuk tudok jobbat (bitterfly pl, ha már a helynél maradunk).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.27. 21:23:44

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, ez egy helyi sörfőzde. Elég jó söröket főznek, de ez a Teufel nembejön.

süllőcske 2013.10.27. 21:25:14

Ma kökényből, csipkebogyóból készültek lekvárok.
Jó az idei kökény. Ha leszedjük áll két napot, finom ,édes lesz, semmi húzósság nincs, nemes íze van.
Holnap egészben füstölt sügereket, csukát készítek.

2013.10.27. 21:44:37

@süllőcske: hú, minap kóstoltam erdőt járva a kökényt, az idei termés mesésen jó ízű, de
én nem foglalkozom az eltevésével, meg is hagyom a madaraknak, lehet kemény lesz ez a tél

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.28. 08:22:05

@süllőcske: Úgy olvastam, hogy füstölt egereket készítesz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.28. 08:23:39

@pizzaszeletvágó: Én is így vagyok a borostyán és a vadszőlő termésével ...

youlopukku 2013.10.28. 13:38:56

hm,elolvasok egy ilyen írást,aztán rájövök mennyi mindent kéne még tanulnom...

Fenchurch68 2013.10.28. 14:02:43

Jó, hogy eszembe juttattátok a kökényt, föl kell menni a dombra megszedni. Nálunk szörpszerűség készül belőle, téli immunerősítőnek, nem is szoktak a csajok hiányozni betegség miatt a suliból :)

medvedr 2013.10.28. 14:09:28

Hát én nem szórakozok a kökénnyel, madárberkenyével, meg a többi nehezen szedhető izével, jó nekem a szilva meg a barack, akár lekvárnak is ömf.

2013.10.28. 14:59:02

@medvedr: rossz válasz, mert a szilvát, barackot erősen gondozni kell, metszeni, permetezni, locsolni kapálni, trágyázni, szedni, amire valamirevaló jó pálin..., nem is hanem lekvár lesz belőle! A kökényt bezzeg nem, azt csak szedni kell. :)

Fenchurch68 2013.10.28. 16:06:25

@pizzaszeletvágó: Tavasszal meg a virágzatból remek fogyaszt... nem is, hanem anyagcsere-serkentő tea lesz! (Még csak nem is nehezen szedhető, csak alá kell teríteni valamit, oszt' picit rázogatni a bokrot.)

susztertangó 2013.10.28. 16:07:11

Szeretném, ha minél többen válaszolnátok, kíváncsi vagyok. Szerintetek melyik mondat fogalmazza meg a lényeget?
1./ Az ember gondolta.
2./ A gondolat emberte.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.28. 17:47:27

@Kató néni:
A kökénytermést hogy szeded, ollóval vagy anélkül?

Fenchurch68 2013.10.28. 18:56:14

@látjátok feleim szümtükkel: Csak úgy kézzel. A sérülések nem zavarnak, kesztyűben béna vagyok, kézzel mindent jobban csinálok, mint szerszámmal.
(Utólag elolvasva ez kétértelműre sikerült, kizárólag a kökényre értettem.)

Fenchurch68 2013.10.28. 18:57:30

@susztertangó: Kettes, köszönhetően hosszas antropozófiai tanulmányaimnak.

vörösbor(de)minőségi 2013.10.28. 19:10:28

tésztazubbonyban sült karaj?ez valami csuda! remélem jól értem,ha ugy értelmezem,hogy a zubbony az csak segédeszköz,de nem fogyasztandó?erősen sós tésztával bugyolálom-és sütöm.ha butaságot irtam-lenni kérni bocsánatot ez esetben és kérni segitséget aprólékosabban.kisegitőbe jártam.....

2013.10.28. 19:22:43

@susztertangó: én két dolgot szeretnék előbb definiálva látni:
1. mit jelent az "ember" vagy "emberni" ige?
2. mi a "lényeg"? (amit egyik mondat jobban fogalmazna meg, mint a másik)

ezek után előbb vitát kellene nyitni arról, hogy a gondolat embertől független létező-e

innentől könnyen meglesz a válasz...
;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.28. 19:29:21

@vörösbor(de)minőségi: Az hogy erősen sós a tészta, az enyhe kifejezés. Ez a sópáncél fele só, fele liszt, ha jól olvastam. Természetesen nem ennivaló, viszont remek páncélos burkolat, amiben a hús szaftosra sül!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.28. 19:33:32

Szép estét!
Remek poszt. Ezeket a húsokat valóban nem egyszerű jól elkészíteni. A kéregben való sütés valóban sokat javíthat a dolgon, például a párizsi bundában sütött csirkemell megfelelően szaftos lehet, bár a bunda sok olajat magába szívhat. A sótészta helyett akár különféle levelekbe (káposzta, torma) is lehet göngyölni a húst.
A legjobban sikerült csirkemellet egy kerti mulatságon dobtam össze. A zöldséges ismerős vendégelte meg a melósokat, babgulyást főztem a csapatnak, fogyott is rendesen. Alkonyattájt a gazda párja vagy kétkilónyi kisebb csirkemellfilével jött elő, meg egy tárcsával. No, a tárcsa a létező leghitványabb, lengyel piacos, zománcos bádog volt. Süssem már meg a párjának, mert ő csak csirkemellet eszik. Fellógattam a három nyeszlett láncon himbálózó alkalmatosságot a tűzre, aztán szóltam a fiúknak, dobjanak egy kis fát a tűzre. A kellőképpen elázott Zoli nekilátott ezeréves fa zöldségesládákkal táplálni a tüzet. Pillanatok alatt méteres láng csapott fel, a "tárcsa" csak úgy lengedezett a lángnyelvek között. A csirkemellet meglocsoltam egy kis olajjal, aztán a tárcsára borítottam. Egy hosszú nyelű sütőlapáttal megpiszkáltam, mert a melegtől nem nagyon lehetett közel menni, meg a sötétben nem is láttam sokat belőle. A sót csak ráhajítottam messziről. Kisvártatva elkezdett lángolni a tárcsa szélén az olaj. Kikaptam Zoli kezéből a fél doboz sört, és a húsra locsoltam. Szerencsére közben lelohadt a máglya, és sikerült a tárcsát elvenni a tűz fölül. A hús 3-4 perc alatt tökéletes lett. Olyan puha volt, hogy gyurmázni lehetett volna vele, de teljesen átsült.
Néhányszor megpróbáltam megismételni, de olyan jól többet nem sikerült.

2013.10.28. 19:41:35

@Waka: :DDD Szerencse, hogy a tűzoltók nem mentek ki, nem lett volna elég a kaja...
Szabadalmaztatnod kellene "anti-flambírozás" néven a technikát! Te előbb felgyújtod, utána alkohollal oltod el, szemben mikor a normál flambírozásnál alkohollal meggyújtjuk. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.28. 19:54:55

@pizzaszeletvágó: Szerencse, hogy nem kólát ivott éppen a fiatalember.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.28. 20:04:27

@Kató néni:

Én meg arra, hogy vannak akik levágják az ágakat, és lerázzák róla a szemeket.
Kézzel szedni nem egy nagy élmény, eléggé tüskés növény.

vörösbor(de)minőségi 2013.10.28. 20:42:25

@Andrass9: köszönöm igy már megvilágosodtam.a művelet végén ebből kirobbantom a karajt-és ime a szaftos csoda....de mondhatnám levetett kígyóbőrnek is:))

medvedr 2013.10.28. 21:35:54

@pizzaszeletvágó: De az szúr. Csináltak már gyereket kökénybokr alatt? Szilvafa alatt, na ugye, hogy ugye

Fenchurch68 2013.10.28. 22:22:35

@pizzaszeletvágó: Deflambée!
@látjátok feleim szümtükkel: Tüskésnek tüskés, aztán lekezelem a karcolásokat. A komolyabb hegekről a kezemen mind meg tudom mondani, mitől lettek.
@medvedr: A szilvafa alá be lehet menni simán, a kökénybokor alatt akkor se lehetne gyereket csinálni, legalábbis hagyományos módon, ha nem szúrna. Túl kevés a hely.
@susztertangó: Nem szép dolog ilyen mély ontológiai kérdéseket elkomolytalankodni!