Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

A kiskakas három élete

2013.09.19. 07:00 Waka

Az első nem lehetett túl boldog. A bal szárnya csupa véraláfutás, a bordái töröttek, és a mellcsontja is repedt volt, csak remélni tudom, hogy nem életében szerezte ezeket a sérüléseket. A Coop-ban vetem igen olcsón, kistestű tyúk néven. Felbontáskor szembesültem vele, hogy nem sok sárga gyöngy tapad a gerincéhez, hanem két fehér, hosszúkás. Ezzel az identitásproblémával nem lehetett könnyű élete a tyúkok közt. A folytonos bujkálás, hazugságok, talán nem is véletlen, hogy ilyen szörnyű módon végezte.

Szerencsére eljött a feltámadás, és egy zamatos leves alkotórészeként született újjá, hogy átadja nekünk – ha nem is a lelkét, de a lényegét mindenképpen.

Harmadik életében - miután a levesben megtette kötelességét – második fogásként, még egyszer utoljára beleadott mindent.

Neki ez jutott, és örülhet – velünk együtt,- hogy nem macskának született.

Első körben egy húslevest főztem.

Hozzávalók:

- Hús, jelen esetben 1,5 kg kistestű tyúk néven árult madár

- 3 sárgarépa

- 2 petrezselyemgyökér

- 2 szál paszternák

- 2 kis fej vöröshagyma héjastul, csak megmosva

- 2 gerezd fokhagyma

- negyed zeller

- 2 kelkáposztalevél

- kevés karalábé

- 1 paradicsom

- 1 friss, édes fűszerpaprika

- 1-1 csokor petrezselyem- és zeller zöld

- 10 szem egész bors

A madarat felvágtam: combot, szárnyat, nyakat lemetszettem, a mellét csontostul levágtam, a fart lemetszettem a hátról, végül a mellet a szegycsont mellett kettévágtam. A hájat a hasüregből kivágtam, és félretettem.

1.jpg

Alaposan megmostam, és hideg vízben feltettem főni. Mikor felforrt, megsóztam, és mérsékeltem a lángot.

3.jpg4.jpg

Folyamatosan szedegettem a habját, amíg abba nem hagyta a habzást, majd beletettem a zöldségeket. A paprikát bevágtam, hogy elmerüljön. A karalábé egy diónyi példány volt, ami a balkonládában nevelkedett, mivel nyáron nem tudtam a palántákat kiültetni a szárazság miatt, végül levelestül megfőztem.

2.jpg5.jpg

Egészen lassan gyöngyöztetve három órán át főztem.

6.jpg

Mikor a villa könnyedén beleszaladt a húsba, elzártam a gázt. A combokat és a melldarabokat kiemeltem, és baconbe göngyöltem. A félretett hájat egy serpenyő aljába tettem, ráfektettem a szalonnába tekert húsokat. A leves tetején úszó vastag zsírból lemertem jó pár kanálnyit, és alájuk öntöttem.

7.jpg

Lefedve, hármas fokozaton egy órát sütöttem, majd fedő nélkül még fél órát pirítottam.

9.jpg

Míg a hús sült, daragaluskát készítettem a szokott módon.

8.jpg

Isteni leves volt ebédre.

11.jpg

Másodiknak sült húst ettem, főtt krumplival és a levesben főtt zöldségekkel.

10.jpg

Finom volt, a melle ugyan száraznak bizonyult, de a comb csaknem szaftos lett.

Ma megint láttam a boltban kistestű tyúkot.

49 komment

Címkék: leves tyúk bacon daragaluska

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915519244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.19. 07:50:50

nimá, fagyasztott répa? nyáron?

cuki a karalábéd:)

2013.09.19. 09:10:10

@Babette_: hát má' hogy ne má' hogyhogy. Nyáron is fagyasztóba tesszük a felesleget, ne romoljon ránk. Főleg pont a nyári, nem elállós zöldségeket. Se kecske, se óriásnyúl, nincs másodlagos hasznosítás. :)

medvedr 2013.09.19. 10:15:07

Jó lett, a kakas húst megeszem tormával mustárral mártással, nem zavar, hogy száraz. Ha az állat életében szerezte a sérüléseket akkor látszik vérzés és kocsonyás duzzanat váladék a törés helyén, a törött csontvég és velő elszíneződése. Ha ilyen nem volt akkor nem életében történtek törések. Hétfőn este volt szerencsém kakaslevest enni a LACI!Konyha nevű helyen, mesterleves használatával, hízott kacsamáj betéttel. Nos a fentebb leírt leves az kakasleves. Amit ott adtak az nem az volt, de még jó se. A hízott máj meg nem levesbetét, szóval a fine dining nem csak a drága alapanyagokról szól, hanem az alkotó fantáziáról és egyensúlyérzékről is.

2013.09.19. 14:20:14

Azon gondolkodtam, hogy lehet jobban jártál a kiskakassal, mint egy kis testű tyúkkal. Finomabb a leve és sütve is jobb ízű szerintem. Ez a békönös megoldás jónak tűnik, sokszor a levesben főtt madárhús felsütve elég jellegtelen lesz, ehető+finom de jellegtelen, ez egy jó alternatíva.

@medvedr: az utolsó mondatod minden gondolatával messze egyetértek. A legmenőbb alapanyagokból is tudnak szörnyűséget, illetve a másik oldalról sokszor annyira egyszerűt, amit otthon jobban el lehet készíteni.

Van is egy darab hízott kacsamáj még a hűtőben. Mi lenne, ha lebbencslevesbe tenném? :) Nem, nem.
Az a tervem, hogy száraz serpenyőben megsütöm a szeleteket. Egyszerűen, semmi több. Sütök mellé sütőben, alufóliában sült céklát amihez teszek fokhagymát, majorannát, hozzá még félbevágott almát is szintén sütőben sütve, és valami mézes-balzsamecetes szutyokkal áthúzom tálaláskor. Semmi zöld. Melegen.
Mindjárt hozzá is kezdek, ahogy felkészítettem az aktuális töltött káposztát. :)

susztertangó 2013.09.19. 15:48:44

Offocska. Meg vagyok döbbenve! Most néztem a TV 1en a vége felé odatévedve egy igen slank urat, a tállyai László pince tulaját, valószínű László Gyulát. Nagyon elkötelezetten beszélt a bor és a szöllő mai helyzetéről a világban, láthatóan nagy tudású szakember. Azt mondta-többek között-hogy a hagyományos száraz borok nem eladhatók, mert a világ megváltozott, a jólét miatt a táplálkozás is. "KI ESZIK MA SZALONNÁT?" Igaz, 2003as felvétel volt.Asszem ma 10 évvel később még esznek.Hát ezzel együtt Ő gazdag karcsú öregúr volt, míg rám csak egy jelző pásszol..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.19. 15:51:22

Engem mindig meglep, amikor valaki egy levehúst elkezd felturbózni. Abból a nagyja belefőtt a levesbe, elég nehéz lehet újra szaftot vinni a sejtek közé.
Dehát ez az én bajom. A táfelspitzet szeretem tormával - mustárral, de eszembe nem jutna szalonnába göngyölve tovább szárítani.
Kakasleves/tyúkleves remek eledel! A benne főtt húsokat is meg lehet enni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.19. 15:54:46

@susztertangó: Ebből a háromból már én is csak egy jelzőt vállalok :)
Amúgy két-három naponta legalább egyszer eszem szalonnát kenyérrel, bogyiszlóival és Waka féle paradicsommal (amig még terem).
@medvedr: A LACI!konyháról hallottam jót és rosszat egyaránt. Meg kellene már próbálni, hogy véleményt nyilváníthassak én is. A te véleményed sokat nyom számomra a latban.

2013.09.19. 16:59:58

@susztertangó: pedig én a hagyományos száraz borokat keresem minden borvidéken, ahol csak járok. Meg is találom. Ezért nem is értem a nyilatkozatot.

susztertangó 2013.09.19. 17:25:50

@pizzaszeletvágó: Az úr Dél Afrikában lett nagy borász és az ottani trendek alapján beszélt.2010ben Fokvárosban hunyt el.

Fenchurch68 2013.09.19. 18:04:27

@susztertangó: @Andrass9: Fiúk! Osszátok be szépen, melyikőtök karcsú, és melyikőtök gazdag! Esetleg heti váltásban cserélhettek :)

susztertangó 2013.09.19. 18:24:03

@Kató néni: :-))))))))))))))))))Karcsú az tutti nem, most megyek a Házi Dokihoz a járandóságomért /vérnyomás szelidítő/ és alig találtam rámjövő orvoshozmenős pantallót. Viszont gazdag vagyok rám nem jövő nacikban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.19. 18:28:23

@susztertangó: Mostanában selejteztem az említett nacikat!

Llychllyn 2013.09.19. 19:49:03

@susztertangó: Ez sok mindent megmagyaráz, száraz bor nélkül nem lehet meglenni, szalonna nélkül meg mihez venném elő a bicskát? (oké, tudom, a fagyihoz...):)
Mondjuk múltkor fönnakadt a szemem, amikor megláttam, mennyibe kerül a kolozsvári, úgyhogy talán csak igaza volt az illetőnek, csak épp fordítva...:(

Nekem se jutna eszembe így szétszedni a levest és két fogást csinálni belőle, igaz, mifelénk a leves szűrése és a hús meg a zöldség külön tányéron kínálása sem volt divat. Mi a marhahúslevesben főtt marhát ettük néha paradicsomszósszal vagy tormával második fogásként, de számomra a húsleves egy egytálétel, esetleg kenyér mehet mellé, vagy fokhagymás pirítós csontvelővel...

Egyébként ma vettem csirkealkatrészeket egy leveshez, és a farhát valami különös módon tyúkszaros volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.19. 20:52:25

Szép estét!
@Babette_: Ősz van. A petrezselyem volt fagyasztott (@pizzaszeletvágó: valóban maradék), a répából ehhez használtam az első dózist, mostanra lett elég lágy a föld, hogy fel tudjam húzni.
@medvedr: Törött szegény imitt-amott, hogy élve, vagy holtan, mindenképpen a bánásmódot jelzi, ugyanakkor lehetőséget ad némi képzettársításra is.
@Andrass9: Azért szegény madárnak csak akadt egy negyedik élete. Így vagy úgy, de nem volt rossz, két étkezés kijött belőle, és most beszélhetünk is róla.

2013.09.19. 20:52:46

Nos, megcsináltam a kacsamájat, amiről az előbb beszéltem. Ha valakit érdekel.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19613393-4a956523/user

Tálaláson talán van még mit javítani. Ronda és finom. :)
Mire megnézitek, már nincs is. :)))

medvedr 2013.09.19. 21:29:16

@pizzaszeletvágó: Egyetérthetsz a vitàlis reakcióval irtakkal kapcsolatosan is úgy màr két mondat:)

2013.09.19. 21:31:48

@medvedr: persze, azt sem zártam ki, hogy egyet értek az első mondatoddal, amihez persze nem értek, de mindenképpen hangsúlyozni kívántam, hogy a másodikkal mennyire egyetértek. :D

medvedr 2013.09.19. 21:37:05

@Andrass9: Megtisztelő! Azt hozzáteszem , hogy a bárányvagdalt jó volt. Az ital árak brutálisak, 4 cl Brill szilvapálinka két rugó. Szerintem ez lehúzás a javàból. Proóbàld ki magad is feltétlenül , nekem nem jött be, de hátha lesz jobb napjuk. Ha nem követnek el kirívó hülyesèget, nem szoktam csak jót írni vendèglőkről, mert van elég bajuk, csak a poszt kihozta belőlem.

2013.09.19. 21:38:54

@Llychllyn: mihez a bicskát? hát gombázáshoz!

Azt gondolom, a szegénység sok helyen diktálta a leveshúsból készülő második fogást, mifelénk is sajnos. Nagyszüleimnél mindig meg lett sütve a leveshús. Ez csak tyúk lehetett a sajátból. Marhára nem tellett. Vett hús nem is igen volt, csak ünnepen.

Anyám! Hol vásároltál, elkerüljük. :)

medvedr 2013.09.19. 21:39:31

@pizzaszeletvágó: Ha a közelben vagy àtugranék, ugye nem baj?

2013.09.19. 21:41:41

@medvedr: én magam szívesen olvasnék étterem teszteket, hiteles embertől, mert ami a neten van, az vagy reklámízű, sőt reklám, vagy lejáratós kommentek, vagy hozzá nem értő, "jól éreztük magunkat, a gyerekek is" típusú.

medvedr 2013.09.19. 21:43:57

@pizzaszeletvágó: Anyukám egy tésztàs besameles második fogást tudott varázsolni a levesben főtt tyúkhúsból, ami megsült a sütőben . Arab tésztának hívta, máig nem tudom miért, de nagyon finom volt.

2013.09.19. 21:54:00

@medvedr: tényleg jól hangzik, nem tudom mitől arab, de a legkülönbözőbb népek konyhájától nem idegen, hogy főtt húst használnak alapnak az ételhez, főleg csirkét, mexikótól távol keletig

Llychllyn 2013.09.20. 02:28:34

@pizzaszeletvágó: Jogos, bár a gombára már vadásztőrrel megyek, hogy legalább vigyem valahova, ha már nem vadászom (jelenleg egy borotvaéles, kb 16 centis élű Muela várja, hogy hasznát vegyem, de túrára, utazásra gyakran viszem: kenyeret is vághatsz vele, és a konyhában sem kényelmetlen, csak talán kicsit vastag a penge). De most van egy kis fixpengésem 8 centi alatt, azt is szívesen felavatnám, ha már gombaszezon van (kár, hogy kehes vagyok, nem bírok most hegyet mászni, de csak kivárja a termés a megfelelő időt).

Nálunk hús csak a hentestől volt, mióta az eszemet tudom, néha rokonok vagy barátok hoztak valamit, de nem ez volt a gyakoribb (bár zsenge ifjúkoromban kaptam zsírban sült libamájat, azt azóta is visszasírom). Mondjuk néhány éve már napi kapcsolatban állok a házi szalonnával és kolbásszal, de ehhez elég sokat kellett udvarolni:) (kérdés mondjuk, hogy én fogtam-e meg a hölgyet, vagy ő engem a házi füstölt cuccokkal).

Igaz, bizonyára a spórolás vagy a kényszer szülte a többszöri felhasználást, de én teljesen jól elvagyok egyetlen tál levessel, ha nem szedik szét. Van benne hús, zöldség, tészta, víz, sok erőspaprika - rossz már nem lehet, és ha elég sűrű, tényleg nem kell második. Mondjuk egy nyírségi gombócleves (akár hús nélkül is) is elég ahhoz, hogy ne kérjek már semmit.

A kacsamájad jól néz ki, a cékla receptjét megoszthatnád, én próbáltam sütni balzsamecettel, de tök olyan íze lett, mint a konzervnek. Nem feltétlenül baj, de ezért fölösleges három órán át sütni valamit...:)

Ja, és hol vásároltam? Egy Coopban - ex-CBA. Ez van a faluban, de a hentes eddig igazán jó fej volt, szóval nem őt hibáztatom (valószínűleg nem vette észre, eddig azért a szebbet-jobbat-kutyának plusz csontot vonalon mozgott). A szaros részt kidobtam, a többit is lemostam, holnap leves lesz belőle (a többi, a farháttal egy zacskóban zötykölődő cucc tisztítás után ment a kutyának, valahogy nem volt hozzá gusztusom, Medvedoki talán megmondja, hogy csak paranoiás vagyok-e).

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.20. 06:35:31

@Llychllyn: a céklát hagymával, mézzel és ecettel kell sütni, biztosan nem lesz bolti.

susztertangó 2013.09.20. 06:57:36

@pizzaszeletvágó: A céklát néztem májnak első blikkre :-)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.20. 07:46:22

@pizzaszeletvágó: Az a diós valami, az garnélarák? Bár annak egy kicsit túlsült :)
@susztertangó: Nekem is gondot okozott, melyik a cékla és melyik a máj ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.20. 07:48:45

@Babette_: Eddig nem sütöttem céklát, csak ecetes salátának ettem, de most van fél ágyásnyi (csak annyi kelt ki) - azzal kipróbálom, ha megnőttek.
Amit utánvetettem a lyukakba, az már nem fog gumósodni, oly kicsiny.

Fenchurch68 2013.09.20. 10:15:53

Nálunk a levesben főtt csirkealkatrész általában rizseshús formájában kezdte meg új életét. A csajok nálunk szeretik a különböző adalékokkal dúsított tésztasalátákat is, azt is el tudom képzelni a levesben főtt csirke újrahasznosítására. De nagyon jó ötlet ez az "arab tészta", amúgy hús nélkül is imádják a lyányok a besameles, jóóóó fokhagymás, sajtos, sütőben átsütött tésztát.

2013.09.20. 10:49:45

@susztertangó: @Andrass9:
@Llychllyn:

Atyaég, ilyen rosszul fotóztam? :)
Szóval azt az ételt készítettem el, amit a 14:20:14-es kommentemben előre felvázoltam.
Mikor medvedr írta, hogy hízott kacsamáj nem való levesbetétnek, akkor jutott eszembe, hogy viszont minek való.
Tehát ahogy akkor is leírtam: sült cékla, sült alma, sült kacsamáj.
A kacsamáj csak egyszerűen száraz serpenyőben sütve. Az alma simán félbevágva, magház helyére egy kis darab dió, fél kávéskanál mézzel, ez így sütőben megsütve.
Tálaláskor levettem a haját, talán ezért nem néz ki almának.
A cékla meghámozva, alufóliába löttyintés olívaolaj, pár csepp balzsamecet, egy gerezd fokhagyma céklánként, szórásnyi majoranna (csak szárított volt itthon, jobb lenne friss) só, bors. Fólia lezárva, sütőbe 200 fokon 1,5 óra hivatalosan, de 1 óra múlva érdemes megnézni. Ez most 1,25 óra volt és olyan jól sikerült, hogy leve sem lett, mindent magába szívott és benne maradt minden íz, anyag. Nagyon finom így.
Tálaláshoz kevertem még egy-egy arányban mézet és balzsamecetet, ezzel locsoltam meg. A májból kisült zsírral ez az "öntet" csodálatos szaftot alkotott.
A cékla sütésnél tényleg nem kell túlzásba vinni az ecetet, akkor biztos nem lesz cékla saláta ízű.

@Babette_: jól írod, te hogy csinálod?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.20. 10:52:41

@pizzaszeletvágó: félig megfőzöm a céklákat, hogy meg lehessen pucolni, majd nagyobb darabokra vágom, tepsibe teszem: olívaolaj, ecet, méz, hagyma, és így sütöm sokáig, míg alatta sűrű szósz nem képződik.
ecet és méz arányok ízlés szerint

2013.09.20. 11:30:02

@Babette_: nagyon jól hangzik, ki kell próbálnom alkalomadtán!

Egyébként aki még nem próbálta a céklát "másképp", nagyon tudom ajánlani, hogy próbálja ki, különféle sültek mellé egészséges és finom köretnek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.20. 11:32:05

@pizzaszeletvágó: a céklának alapvetően nagyon jó, kissé édeskés íze van,
és ez az ecetes, savanyúság-verzióban egyáltalán nem érvényesül.
én imádom a párolt/sült céklát.

2013.09.20. 11:36:58

Haha, ez vicces, bekapcsoltam a TV-t, ebben a pillanatban céklát süt valaki a csirke mellé!
Bébicéklát.
@Andrass9: meg se várd, míg megnő! :)))

2013.09.20. 11:45:13

@Babette_: pontosan!

Ez ment a TV-ben nagyjából: "...a sült zöldségek sokkal finomabbak, mint a pároltak, mert a bennük lévő természetes cukor karamelizálódik édesebb lesz, ezért szeretik a gyerekek is..."
Hát ez vagy így van, vagy nem, de az igaz, hogy sógorom 6 éves kisfia komoly mennyiséget tud betolni az ilyen céklából. :)

medvedr 2013.09.20. 12:02:06

@pizzaszeletvágó: Egyetértek veled, a neten levő kritikákra nagyrészt igaz, amit írsz. Szerintem nagyon nehéz hiteles kritikát írni egy étteremről. Alap lenne, hogy többször meglátogassák, aki írja maga is tudjon valamit a dologról stb, stb.

2013.09.20. 12:38:48

@medvedr: persze lehet, hogy elhamarkodtam a véleményemet, hiszen biztosan nem találtam rá minden netes kritikára, tehát lehet pozitív kivétel.
Számomra ez azért fontos, mert én bizony messze lakom mindentől, értsd jó messze attól a lehetőségtől, hogy jobb étterembe járjak. Ugyanakkor mobilis vagyok, tehát eljutok ide-oda, de akkor már céltudatosan mennék a nekem legjobban megfelelő helyre, magam, családdal, stb. Nem létkérdés ugyan, hogy étteremben egyek (együnk) de érdekel a dolog gasztronómiai része, viccesen mondva unom a saját főztömet :) szívesen kóstolom másét, főleg, ha jobb, mint amire én képes vagyok. :)

medvedr 2013.09.20. 15:19:42

@pizzaszeletvágó: Szerintem sok jó hely van már Bp.-en, és szerencsére már a vidéki nagyvárosokban is. A sokat emlegetett helyek többé kevésbé jók, de pénzt vigyél, mert elég drága, pláne ha 4-5 főt fizetsz itallal. Az én listám Pastraami , Luna, Araz,Almárium bisztró, Olimpia. Halkakas, ha halas Ring, Black Cab, és Bódéburger ha hambi. Sárkánycenter vietnami,Apor VIlmos tér KÍnai a nevét elfelejtettem. Magyarost nem tudok igazán, talán a Kéhli. Olcsó kifőzde: Petruska és Pléhcsárda. Kávé: Fekete az Astoriánál és Gerlóczy kávéház,+ Starbucks (rohadjak meg!) Tea: Hanami

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.20. 18:44:54

@medvedr: A Starbucks értékeléseddel egyetértek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.21. 11:00:08

@medvedr: Miszerint ittam finom kávét náluk - ott rohadjak meg :)

vörösbor(de)minőségi 2013.09.21. 19:21:04

@Babette_: nem ugy értem hogy elhalálozna....hanem a hőkezelés miatt az értékeit elveszejti.netán...?

vörösbor(de)minőségi 2013.09.21. 19:21:11

@Babette_: nem ugy értem hogy elhalálozna....hanem a hőkezelés miatt az értékeit elveszejti.netán...?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.22. 06:14:15

@vörösbor(de)minőségi: hogyaviharbane.
csak az íze meg az állaga marad meg. de az is érték.
ebben az ételben nem a többi fontos.