Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csőben sült ausztrál süllő padlizsános fűszeres vöröslencsével

2013.09.07. 00:00 Andrass9

Hát ez a cím elég hosszúra sikeredett, de mit tegyek, az ételnek nem tudtam rövidebb nevet adni. Persze lehetett volna tepsishal lencsével is a neve, de akkor senki nem olvassa el :)

A Metróban vettem ezt a szép darab halat, amikor a tõkehalat is gyûjtöttem. A hal friss volt, mert ráírták a vákumcsomagolásra, hogy fagyasztható. Most viszont napok óta ennék valami finomat, de nem ugrott be semmi. Feleségem dolgozik, akkor lehet halat sütni, hurrá!!

Az alábbiakat használtam a halhoz (2 személyre):

  • 45 dkg Nyúzott Barramundi (ausztrál süllõ) filé
  • 1 nagy fej vereshagyma
  • 1 szép paradicsom
  • 1 kis vérnarancs (ezt találtam a hûtõben citrom helyett)
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • Majoranna, kakukkfû, bazsalikom tetszés szerint.
  • Só, oliva olaj

Egy pontméretû tepsibe kis olivát locsolgattam, amire a karikába vágott hagymát fektettem. Ezt megsóztam kicsinyt.

11.jpg

A füszereket közepesre vágtam, a halszeletet besóztam, megforgattam a felvágott fûszerekbe, belepacsmagoltam mindkét oldalába és a hagymakarikákra fektettem.

14.jpg

Felkarikáztam a narancsot és a paradicsomot, amivel azután letakartam a halat.

13.jpg 15.jpg 12.jpg

A sütõt maximumra tekertem, és betettem a tepsit. Elõször 20 percre, majd még plusz 10 percet adtam neki, mert a hal még nem sült át. A végén bekapcsoltam a grillt, reszeltem kis parmezánt a halra és 5 percig grilleztem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Elõkészítettem ugyan egy kis prézlit, de úgy döntöttem, legyen inkább szaftos ez a hal.

Ezalatt kellett valami körítést is készíteni, amit a kamrában meglátott vöröslencse és a kertbõl felhozott padlizsán ihletett.

Összeszedtem hát:

  • 15 dkg vöröslencse
  • 1 közepes fej vereshagyma
  • 1 kis padlizsán
  • 1 dl tejszín
  • 1 evõkanál vargányapor
  • kevéske barna vaj
  • 1 kávéskanál curry por
  • 1 mokkáskanál Cajun fûszerkeverék.
  • 1 mokkáskanál mustár

21.jpg

A hagymát apróra kockáztam, és fedõ alatt egy evőkanál barna vajon megpároltam. Félúton beleszórtam a fûszereket, hogy azok is adják ki az illatukat. A vargányaport egy féldeci vízben áztattam. A padlizsánt héjastól apró kockákra vágtam, és a hagyma után küldtem a lábaskába. A lencsét leöblítettem és forró vízben beáztattam.

24.jpg 23.jpg 20.jpg

Amikor a hagyma láthatóan megpirult, akkor beleöntöttem a vöröslencsét és a vargányát az áztatóvízzel együtt.

22.jpg 25.jpg

Sóztam és egy mokkáskanál angol mustárt is belekevertem (az a pici sárga pötty a kép közepén, de a fotózás után elkevertem!)

26.jpg

Fedõ alatt elkezdtem fõzni, amíg a levét teljesen felitta. Ekkor egy deci tejszínnel higítottam.

27.jpg

További 20 perc alatt puha krémesre fõtt. Alig tudtam megállni, hogy ne egyem meg mielõtt a hal is megsül!

A tálaláshoz még hoztam egy szál petrezselymet, citromillatú kakukkfüvet és egy sárga kokélparadicsomot. Nézzen már ki valahogy a tányérom, mégha egyedül is eszem.

31.jpg

Egy kukkantás a hal belsejébe varázslatos világba vitt. Szaftos lemezekre esett szét.

32.jpg

Ha belegondolok, nem volt egy olcsó étek: a hal kilója 4000 Ft.

Megérte!

 

56 komment

Címkék: lencse süllő hal gomba paradicsom curry vargánya kakukkfű vöröslencse Barramundi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr845493679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.07. 06:30:32

Csucsu. Tényleg az, a tálalás is.

süllőcske 2013.09.07. 08:53:43

"Őrmester úr! Az úriember önmagának borotválkozik."
Rejtő szövege még ránk, szakállas posztírókra is vonatkozik, illetve hasonértelmű megnyilvánulása tányérjaink kivitele.
Nagyon jót főztél, mon chef!

medvedr 2013.09.07. 10:12:59

Hol lehet barramundit kapni? Klassz étek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.07. 10:34:40

@medvedr: Ezt a filét a törökbálinti Metróban vettem, de már posztoltam egyben sült változatát, amit a pesthidegkúti CBA-ban vettem. Persze biztos van a budaörsi halcsarnokban, vagy az Ocean Cowboy boltjában a Hegyvidék Bevásárlóközpontban.
Ezek az általam látogatott boltok, más kerületekről vagy városokról sajna nem tudok nyilatkozni. Annyit tudok még, hogy Mitzi von Küche szerint a debreceni Metró is igen jó halakban.

süllőcske 2013.09.07. 10:52:44

És a szegedi is.Barramundi mindig van.

2013.09.07. 12:50:06

@medvedr: Barramundi főleg a Metro láncban van, szinte kizárólag, meg ahol András írta, illetve a gyártási helyén, Jász-izé, mindjárt keresem és linkelem a tavat, ahol...
azt hiszem náluk rendelhető is, de lehet, hogy érte kell menni...
na meg is van:

barramundi.hu/jaszkiseri-horgasztavak/

medvedr 2013.09.07. 16:07:42

@Andrass9: Köszönöm! A hegyvidékben nem làttam most. Sajna Metro kiesik.@pizzaszeletvágó: Köszi!

2013.09.07. 16:35:42

Visszatérve a recepthez, a hal nagyon rendben van, jó, hogy lebeszélted magad a morzsáról, nem való hozzá.
A vöröslencsét én is készítem köretként, igaz nem tejszínnel, ez még nem jutott eszembe, hanem csak serpenyőben, hagyma alapon, vékonyra vágott répával és zellerrel, felöntő lének víz vagy száraz fehér bor. Tányérra lapítom és a tetejére sült kolbászt teszek.
A tejszín nyilván összehozza a halat és a lencsét, ez így jó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.07. 19:22:02

Szép estét!
Csucsugasztronómia. :) Már Krokodil Dundee is megmondta: "Well, barramundi is a bloody big fish."

süllőcske 2013.09.07. 20:42:12

Mi a hédervári van, kérem? Mentűl jobb az étek, antúl jobban magára marad?

süllőcske 2013.09.07. 20:47:47

@pizzaszeletvágó: Jó is a vereslencse, oldalashoz, füstölt halhoz, magában is, akárhogy is!

Topy 2013.09.07. 22:02:26

a halat szeressük...
a lencsét szeressük...
akkor ez egy igen jó kaja! :)

2013.09.07. 22:10:15

@süllőcske: mindenki rohant barramundit venni, itt meg senki sehol... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.07. 22:44:02

@süllőcske: Igaza lehet egy barátomnak - nem kellett volna az árát is emlegetnem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.07. 22:45:18

@süllőcske: Ez a vöröslencse nekem nagyon izlett. Előtte is, vele is, meg utána is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 07:39:40

@pizzaszeletvágó:
Pedig ebben az ételben nem is a barramundi a lényeg, mert minden hal halízű ( Süllőcske, Waka leesik a székről ).:) Legfeljebb egyikben kevesebb a szálka, a mésikban meg több. Viszont a lencse elkészítése maga a b(m)űvészet.

süllőcske 2013.09.08. 09:35:29

@Babette_: Bocsánatot kérek. Egy kicsi bort ittam tegnap és sógorommal szenvedélyes társalgásban voltam. Ezért fogalmazhattam hangosabban, mint szoktam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 10:01:09

@süllőcske:
Hiába, jó bort osztanak ebben a kocsmában.:)

2013.09.08. 11:52:56

@látjátok feleim szümtükkel:

Na, na, na! Én is beütöttem a fenekemet, mikor most olvastalak!
Hogy lenne egyforma egy olajosabb zsírosabb hal és egy száraz húsú, pedig mindkettő ragadozó, hogy lenne egyforma egy fehér húsú és egy barnahúsú hal? Hogy lenne egyforma egy tengeri süllőféle és egy magyar csuka?
(nem, nem tornacsuka...)
Még a keszeg és a kárász sem egyforma ízű, ha ugyanúgy készíted se.

:)))

Ja, ha valaki nem jut hozzá csak egyformán iszapízűre elbszott halhoz annak mindegy mit nem szeret. Csakhogy az az iszap íze, nem a halé!!!
;)

Hogyne lenne ez isteni finom, amit nemrég készítettem egy tiszai 5 kilós pontyból, ez nem halízű volt, hanem pontosan 5 kilós tiszai pontyízű volt, nemes hús:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19531141-e6efcbf9/user

/András, nyugi, nem teszek fel mindennap képet. :) /

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.08. 11:58:39

András,
mi az a donut pan? és a donutot nem zsiradékban kell sütni? nekem jó, ha sütőben (sőt), de ezt akkor nem értem.

juniorhighfoodie.com/best-baked-donuts-ever/

süllőcske 2013.09.08. 12:09:47

@pizzaszeletvágó: Nagyon szépen van vágva és sütve.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 12:21:28

@pizzaszeletvágó:
Ha tudtam volna, hogy te is nagyho-hó, akkor jelzem, hogy a te hátsó részed ( magyarul a s....d, mivel vasárnap nem mondunk csúnyát még a kocsmában sem ) is a földhöz ütődik.:)
A halacskádat egyébként és is vágnám(be), mert az is művészi.

2013.09.08. 14:11:48

@süllőcske: köszönöm mester. :)

@látjátok feleim szümtükkel:

Kedves kocsmacimborám!
Sajnos nem vagyok halász/horgász.
Minden tiszteletem a vízen járó embereké, akik tudják mit/hogyan/mikor.
Én csupán egy szenvedélyes halevő vagyok. :)
Mikor útba esik egy haláról híres hely, keresem és veszem a jó árut.

2013.09.08. 14:39:57

@Babette_: bocs, hogy én válaszolok, nem engem kérdeztél, de ezt találtam neked.
www.kitchenfantasy.com/images/donut_makers_3980.jpg

Ha jól értem a linkelt blogon arról áradozik a szerző, hogy az ő receptjével nem lesz olyan tömött, sűrű a végeredmény, mint ahogy egyébként szokott lenni, egy ilyen sütőformában sült donut esetében.
Vagy nem ez volt a kérdés?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 14:41:51

@pizzaszeletvágó:
Biztos ez is, meg az, hogy hol a csapos? Úgy innék veled egy felest/sört/bort(?).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.08. 14:55:43

@látjátok feleim szümtükkel: Itt a csapos.
Most csak mélyhűtőből kimenekített roppant hideg ser van. Tegnap betettem, hogy a véndögök hideget kapjanak, de bort kértek. Elfelejtettem. Viszont emiatt a bor is kifogyott és vasárnap nem szállít a szállítónk a kocsmába.

2013.09.08. 14:56:03

@látjátok feleim szümtükkel:

Itt vagyok. Egy csopaki rizling fröccshöz mit szólsz? A tulaj úgysincs itt, majd kiszolgáljuk magunkat a készletből. :)

2013.09.08. 14:56:49

@pizzaszeletvágó: basszus, meghallotta... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.08. 15:00:13

@Babette_: A weblap nekem nem jön be, de @pizzaszeletvágó: válasza az elnevezésre korrekt. A donut alapvetően olajban sül, mint a mi fánkunk, csak lik van a közepén. Szerintem egy fujtós ehetetlen valami. 25 év USA alatt kétszer ettem belőle. A kislányomnak viszont a lik a kedvence, mert azt is megsütik donut hole néven (kis labdácska lesz) és mindenféle junkal édesítik/díszítik.
Ezek a negatív jelzők szigorúan az én véleményemet képezik, és senkire sem óhajtom ráerőltetni!

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 15:08:42

@pizzaszeletvágó:
Jöhet. A korcsmárost meg lecseréljük, ha nem szolgálja ki a vendégeket.:)

2013.09.08. 15:13:26

@Andrass9: igen, pont azt olvastam ott, hogy nem lesz annyira "fujtós" a szerző receptje, mint egyébként szokott lenni másoké, akik ilyen direkt donut sütőben sütik, ez egy szilikon forma lehet a képen, amit én linkeltem.
Nem szó szerint ez van írva, de ez az értelme.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 15:27:03

@Andrass9:
A gugli szerint a minifánkocskákat lehet úgy is készíteni, hogy nyomozsákból forró zsiradékba karukákat nyomnak, és szép pirosra sütik. Nos ilyet csinált valaki kb. 15 éve itt nálunk utcai árusként, nagyon finom volt, és egyáltalán nem volt sűrű a tésztája. Több féle öntettel lehetett kapni, és a fahéjas cukorral szerettem a legjobban, de sajnos már régen bezárta az bótot. Azóta nem is láttam ilyet sehol.

2013.09.08. 15:32:13

@látjátok feleim szümtükkel: várjál, nyitok másik üveget...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.08. 18:22:33

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy mindegyik halízű, de mindegyik másképp.
Most értem haza, felkerestem a gyümölcsfákat erdőn-mezőn, egy hátizsák almát és diót szedtem, meg teleettem magam kék szőlővel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.08. 18:27:09

@Waka: Jóstét! A kékszőlőért irigyellek, az finom.
Van egy kis tö Izabella a kertünkben, most kékült még csak be.
Dió elkezdett potyogni, le is kéne takarnom a tavat hálóval.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.08. 18:42:30

@Andrass9: A kék szőlő vad fajta, de édes, és fog, mint fene. A diófák közül még csak kettő adta könnyen a termést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.08. 19:25:17

@látjátok feleim szümtükkel: A feleségem szerint pedig mindegyik büdös, pedig ez nem is igaz!

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 19:48:40

@Andrass9:
Már miért ne lenne igaz?
Azt mondják, hogy ízlések és pofonok különbözőek, akkor a szaglás és a szagok által keletkező ingerületek miért lennének egyformák?

Wakának maximálisan igaza van, a halak íze sem egyforma, mint ahogy az állati húsok íze is más még egy fajtán belül is. Még szerencse, hogy az öreg halász is betért ma a kocsmába, elmondani az igazat.:) Korcsmáros,a kontómra légyszíves adj neki valami itókát( ha éhes, enni is adj neki a finom haladból )!

Pinka-Panka 2013.09.08. 20:08:57

Szép estét!

Alig győzöm behozni a lemaradást, a kommentekre meg nincs idő!
Ha berakunk már mindent a kamrába, több lesz az idő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.08. 20:17:46

@Andrass9: Az ivást kihagynám amúgy is, még tisztulok a legutóbbi halászat után.
@Pinka-Panka: Szép estét! Teljék csak az a kamra, jőnek majd a hideg téli esték, lesz mihez nyúlni.

Pinka-Panka 2013.09.08. 20:19:53

MÉg van mit pótolnom, de sietni szeretnék már vele, a héten feltenném már az utolsó üvegeket is. Nálam alap, hogy szeretek leemelni a polcról és akkor nem a boltba szaladozni minden francért.

Pinka-Panka 2013.09.08. 20:23:35

András nagyon jól néz ki amit készítettél. A vöröslencsét is már kéne kipróbálnom. Jókat olvastam róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.08. 20:37:30

@Pinka-Panka: Finom krémesre fő, és nem kell beáztatni!
Rég láttunk, de mi is a kamrát töltögetjük ...

Pinka-Panka 2013.09.08. 20:42:05

@Andrass9: Leszek hamarosan remélem, de tényleg kerti munka és gyűjtögetés. Már álldogálnék a pultnál én is:)

Llychllyn 2013.09.09. 01:12:24

@Waka: Erdő-mező... Van még egyáltalán szeder? Túl rég jutottam ki az erdőbe, pedig megfogadtam, hogy idén szüretelek szedret és somot is. Tavaly sem sikerült a szárazság miatt, a som gyakorlatilag csak mag meg héj volt.

Ahogy ez most kinéz, idén csak mogyorót fogok gyűjteni, talán az ősszel még belefér egy kis gombaszedés is, ha már a nyárra nem jutott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.12. 06:32:10

@Llychllyn: Hamvas szedret nem láttam, de a nagy tüskéjű, bokros fajta szépen terem Városlődön, és a kertben a tüske nélkülin is igen sok van, csak nem akar érni. Sommmal sem találkoztam, az ismerős helyeken nincs egy szem sem a bokrokon. Mogyoró viszont lesz bővön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.12. 09:45:29

@Waka: A nagy fekete tüskenélküli már második éve rásült a vesszőre. Talán, ha 2 kilót sikerült leszedni. Annyira nincs vize, hogy nem fejleszti ki a bogyókat.
Vinnék én a locsolórendszerrel oda is vizet, de a feleségem (vagy a kartész) első dolga lenne a csövet elvágni, ezért inkább lemondok róla. Amúgy sem rajongok érte, mert nekem túl savankás, de nektarinnal egybefőzve például nem is rossz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.12. 18:41:46

@Andrass9: Pár üveg dzsemet már főztem belőle idén, a fagyasztóban gyűjtöttem össze. Fél kilós fürtökben van a bokrokon.