Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Szendvics 2

2013.09.03. 07:00 Waka

Miután lefektettük az elméleti alapokat, itt az idő, hogy a tettek vadvirágos, madárdalos mezejére lépjünk, elvégre szájalni mindenki tud, az igazi nő és férfi cselekszik, vagy rávesz valakit, hogy csinálja meg helyette.

 

9.jpg

 

Poczoktól tudjuk, hogy nem egyszerű a felfedező/feltaláló élete. Különösen igaz ez arra, aki a szendvicsek világában szeretne újat alkotni. Az első probléma az, hogy ezen a téren már nehéz újat kitalálni. A klasszikus szendvicsek a konvencionális változatokat nagyjából letarolták, nem igen maradt semmi a pionírok számára. Nem, mintha nem lehetne két szelet kenyér közé tenni három, a hűtőből találomra kiválasztott dolgot, de az esetek többségében elég kérdéses lenne a végeredmény (mondjuk egy nutella, olajos hering, gyöngyhagyma kombó). Tehát a fő összetevők estében érdemes követni valamilyen irányvonalat, de azért legyen valami kontraszt, ugyanakkor a sós, a savanyú és az édes harmonizáljon, legyen benne jól rágható, puha és roppanós is, és legyen szaftos, hogy jól csússzon. Az sem árt, ha egy másik, korábban már megfogalmazott szempontnak is megfelel, vagyis tartalmazzon megfelelő arányban szénhidrátot, fehérjét, zsírt és vitaminokat. Jó pár órát morfondíroztam, hogy fejben összeállítsam ezt a szendvicset, végül a sertéshúsos változat mellett maradtam, melyet némi sajt és tojás gazdagít, és különféle zöldségek valamint kencék komplettíroznak.

A másik kihívás az elnevezés. Legyen jól csengő és könnyen megjegyezhető, és az sem baj, ha stílszerű. Ott van például a BLT szendvics. Tömör, közérthető. Ennyi összetevőnél viszont kicsit hülyén hangzana: BBPLBTEOSC, tehát ez kilőve. Aztán lehetne Waka szendvics is, felfedezők szeretik magukról elnevezni a felfedezés tárgyát (Petényi márna, Teleki vulkán, lótetű). Én ehhez szégyenlős vagyok. Megfordult még a fejemben a „Szombat reggel a panelban” név is, frappáns, realista, de túl hosszú. Végül „Csatár szendvicsnek” kereszteltem el. Csatár-hegyen van a kertem, rengeteg élmény köt oda (a Dódi kutyája ott harapott a seggembe 8 éves koromban), és bár a szendvics nem ott készült, de a konyhaablakból éppen rá lehetne látni, ha nem lenne útban a Stromfeld Aurél utca 3.

 

Íme, a Csatár szendvics premiere!

Fanfárok!

 

Végy két vékony szelet kenyeret. Kisétkűek – mint én – két fél szelettel is dolgozhatnak. Kend meg az egyik szeletet vékonyan vajjal és egy kis paprikakrémmel (lehet édes vagy csípős is). Jelen esetben egy kedves ismerőstől kapott bohócsapka paprikából készült krém került rá, az illető csuklott is biztosan.

 

1.jpg2.jpg11.jpg

Borítsd be jégsalátával és ropogósra sült baconnal. A szalonnára fektess paradicsom szeleteket. Eddig majdnem BLT szendvics.

 

3.jpg

Helyezz a paradicsomra 2-3, a szalonnazsírban készült tükörtojást, arra pedig a szintén ott dinsztelt hagymakarikákat. A tükörtojás úgy jó, ha a sárgája folyós, különben mi csöpögne az állunkon, (erről főleg mi szakállasok tudnánk nagy átéléssel mesélni).

 

4.jpg5.jpg

Pár szelet paprikás szalámit piríts meg - de éppen csak - a serpenyőben, olvassz reá valamilyen olvadós (akár trappista) sajtot, és ez legyen a következő réteg.

Kanalazz rá majonézes káposztasalátát ízlés szerint. Férfiasan bevallom, hogy most nem magam készítettem a káposztasalátát, mivel egy rendes adag nem fogyott volna el, 20 dekának meg nem állok neki. Egy káposztával töltött paprika belét ontottam ki erre a célra, és nem volt rossz!

 

6.jpg

A másik szelet kenyérrel törölgesd ki az ízes zsírt a serpenyőből, kenj rá némi krémsajtot és ezzel fedd be az alkotást.

 

7.jpg8.jpg

Olívabogyóval díszítsd végül.

 

10.jpg

Sokkal jobb lett, mint vártam, igaz, csak tányérról, késsel vágva lehetett megenni, a kétkezes megoldást csak szingliknek tudom ajánlani. Egy evésre bőségesen elég volt, csak pár őszibarackot tudtam elmajszolni utána.

 

És akkor itt a lehetőség. Ha valaki szeretné megosztani az Internetes társadalommal a kedvenc szendvicsét, keressen fel privátban, megadom az elérhetőségem, és a következő részben közzéteszem a receptet. Dolgozzon végre egy kicsit a nyájas olvasó is.

57 komment

Címkék: oliva koleszterin sajt majonéz vaj bacon lucullus sárga csöcs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr295476605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.03. 07:54:51

mindjárt elolvasom, de előre mondom, hgy a képet látva ezt most elém tehetné valaki

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.03. 08:33:57

Bakker! Mire ez elkészül, én régen éhen haltam. Úgy a paradicsom felrakásáig menne is a dolog, de onnan már nem lenne mire rakodni.:)

Topy 2013.09.03. 09:16:52

öööö... ez a napi kalóriaszükséglet hányszorosát fedezi? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.03. 09:21:47

Holly molly! (hogy PC maradjak). Ezt ember nem képes megenni koleszterin sokk és eperoham nélkül :)
Sajna épp befejeztem a reggelit:
1 vékony kenyér, vajjal megkenve, majd Zimbo viaszos májkrém rátéve.
Kifigurázva angol csípős mustárral és egy szelet 4-be hajtott prágai sonkával.
Hozzá egy deci házitej, utána egy negyed kávé.
Pedig ha ezt láttam volna időben, akkor tojás is került volna a kis kenyérkére ...
Saláta, paradicsom, káposzta az ártalmas, vitamin van benne.

2013.09.03. 12:11:40

Dógozzon a fene!
Nekem nagyon megfelel, ahogy így kitalálod, nekem csak meg kell csinálni. :)

@Topy: az én esetemben talán egyharmadát. Érdemes lenne a kenyeret nem keresztben, hanem hosszában középen szeletelni, két szeletet, na az már közelítené a napit. Egy ilyen finom szendvicsért mindenképpen megérné. :)

Amúgy meg elmehet a mekreggeli a fenébe.
(talán egy éve hogy más lehetőség híján ettem egy olyat, hát mint a hányás, szó szerint, félig volt emésztve)

Llychllyn 2013.09.03. 12:39:41

Atyaég, kb ennyit eszem egész nap...:)

A mai reggeli félkómásan, majd dühöngve elrontott omlett volt....:) De három palacsintaszerűség összejött belőle, a végére csak sikerült rájönni, hogy hol toltam el.

Nálam mondjuk a sajtkrém tette be a kaput a végén, amikor már azt hittem, már nem lehet fokozni...:)

Topy 2013.09.03. 12:54:48

@Llychllyn: mondjuk egy kis ketchup még elfért volna a zöldségek közt! :D:D:D

susztertangó 2013.09.03. 12:59:50

Elolvasván egyáltalán nem voltam nyájas olvasó. Hanem nyálas.
Egyébként nem volna jobb átnevezni a szendvicset? Még a végén molinónak nézik.(Nyelv kiölt, szamárfület lenget.)

youlopukku 2013.09.03. 13:50:26

"ha elérem ,hogy kövér leszek,az lesz a bomba jó,senki nem lesz hozzám fogható".... miért is jutott ez eszembe?

2013.09.03. 16:16:06

Az utcai kajáldánál szokásos szöveg jutott eszembe:
-Mehet bele minden?
-Igen.
:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.09.03. 16:53:14

Nekem meg az jutott eszembe, hogy szendvics van kétkezes, jobbkezes és balkezes :))
Az egyik kedvenc giroszfaló helyen mindig mondtam annak a fekete szemű kislánynak, h jobbkezes girosz szendvicset kérek. Egyszer megkérdezte, h miért mindig jobbkezeset. Mondtam neki, h a mobilt csak ballal tudom barackolni evés közben :D

Ez a szendvics elég gazdag, de nekem ehhez még be kell vásárolnom :v

2013.09.03. 17:31:30

"...kicsit hülyén hangzana: BBPLBTEOSC..."

Pedig Peruban pont így hívják indián nyelven ezt a szendvicset. Csak ott tesznek bele még fekete kukoricát is.
:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.03. 18:11:35

Szép napot!
@látjátok feleim szümtükkel: @PO: Készültem rá, a maradékokból utána megvolt az egész heti reggelim.
@Topy: @pizzaszeletvágó: A kalóriáknak nem számoltam utána. Egy három kilós kenyér negyedét szereztem be a célra, abból nem jött ki nagyobb szelet.
@Llychllyn: Azért van benne nem kevés töprengés, még Excel táblázat is készült az emeleteknek megfelelően.
@susztertangó: Ez volt a cél.

Topy 2013.09.03. 18:42:45

@Waka: rájöttem! még egy kis paradicsomos bab kellett volna bele... csak hogy szellősebb legyen! ;)

Vaczak2 2013.09.03. 19:13:13

Ez zseniális! Biztos a szendvics is az. Nekem az "Epefúró" név ugrott be az összetevők olvastán, noha én bírom a tojás-hagyma-zsír triót.
Én a puristább szendvicseket szeretem, ha ugyan készítek... Két szelet kenyér között némi hideg lecsó, rajta pár szelet házi füstölt comb, kis Karaván sajt, csiliszósz, ennyi.

2013.09.03. 20:01:28

@PO: aha, már csak az a kérdés, hogy a fekete szeder lila szeder-e, mert a színük spektrográffal mérve is ugyanaz ;)

2013.09.03. 20:29:33

@Vaczak2: a minimalista szendvics (haladunk efelé) két szelet kenyér között a harmadik...
:)

susztertangó 2013.09.03. 20:30:33

@Waka: Két dolog hiányzik. Vagy egy pohár Unicum, vagy egy Bilagit.(A molinó nem volt értelmezhető, ugye?)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.03. 20:46:23

@Waka:

Ez a szendvics sérti az esélyegyenlőséget. Mi az, hogy a "kétkezes megoldást" csak szingliknek tudod ajánlani?

susztertangó 2013.09.03. 21:04:55

@látjátok feleim szümtükkel: Most ide egy tanácstalanul vállat vonó emojikon kéne.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.03. 21:40:24

@susztertangó: Inkább unikum. A molinót nem tudom hova tenni. Lehet ugyebár a téli ing/alsónadrág bakaszlengben ismert neve, vagy egy jókora nyomott textília "Eladó" felirattal.
@látjátok feleim szümtükkel: Mert úgy elég malacul fog kinézni a fogyasztó, és egyedül nincs kinek szabadkozni.

1kutya 2013.09.03. 22:06:00

erről a békebeli lengyel szendvics jutott eszembe:

két kenyérjegy között egy húsjegy :)

2013.09.03. 22:23:43

Én azért még egy kis szarvasgombát reszelnék bele.
:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.09.04. 07:16:36

@pizzaszeletvágó: azért mondtam lilát, mert a Debreceni Egyetemen a nemesítés során így nevezték el. Lehet kapni a lisztjével dúsított kenyérliszt keveréket, tavaly több ízben sütöttem is belőle.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.09.04. 07:22:24

@Waka: emlékeztek? Annak idején a Matulán volt egy sorozat, a Gyomros rovatban a "magányos férfi" főzött :)))
matula.hu/index.php?section=article&rel=8&id=102

susztertangó 2013.09.04. 07:35:47

@PO: Recept keresés közben bukkantam rá:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Topy 2013.09.04. 09:35:39

@pizzaszeletvágó: a minimalista szendvics az, amikor megállsz az utcán a pék és a hentesüzlet közt, aztán mély levegőt veszel! :D

2013.09.04. 11:28:34

@PO: értettem én, közben én is megtaláltam már. Az ízében van valami különleges, eltérő, lila íz?

@Topy: :D
csak az a baj, hogy az mifelénk pont az úttest közepe... :)

Topy 2013.09.04. 11:41:49

@pizzaszeletvágó: akkor az már a Bear Grylls féle minimalista túlélőszendvics :D

süllőcske 2013.09.04. 11:51:02

Nagyon tetszik a poszt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.04. 12:31:33

@süllőcske: Érdemes volt Wakát a halászat közben éheztetni!!!

medvedr 2013.09.04. 12:48:21

Kérdésként merült fel bennem, hogy amit az ember késsel, késsel- villával eszik, az szendvics-e avagy nem. Szerintem nem. A szalonna vöröshagyma kenyér kombó nem szendvics. A zsíroskenyér sem, ezek önállóan létező lényegi sajátossággal rendelekező, úgynevezett dolgok. Ez így rendben van, így kerek a világ. Na de a tányérra tett két kenyér közé eklektikusan elrendezett koleszterinbombák halmaza szendviccsé válik-e a két kenyérköztiségtől mint olyantól? Szerintem a két kenyérköztiség itt pusztán narrativa, elmesél valamit a szendvicsségről, de az aktus a késsel villával való megevés mintegy meggyalázza és eltiporja a szendvicsséget, és ezzel távolságtartásra kényszerít, valamint a szendvicsséget jelző két kenyér köztiséget mitikus utalássá teszi. (Amikor imponálni akartam a bölcsészlányoknak -egy megelőző évezredben az idők hajnalán - Kirkeggardot és Northop Frye -t olvastam)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.04. 13:19:38

@medvedr: Nagyobbik lányom a vajaskenyeret is késsel-villával eszi, pedig nem is olvasta Kirkegaardot :) Ja - nem bölcsész, biztosan ezért ...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.09.04. 13:50:19

@pizzaszeletvágó: nagyon hasonlított az én rusztikus kenyeremre, de a bél lilásabb árnyalatú volt!

@medvedr: hínnye, már majdnem nyugvópontra jutott a társalgás, amikor - mint nyitott késbe - belecsúsztál ebbe a szendvics-definíciós problémába :D :D

Lehet, hogy hibát követtünk el akkor, amikor elfogadtuk, hogy ez az alkotás egy szendvics, csak mert Waka mondta???

medvedr 2013.09.04. 14:04:23

@Andrass9: Az legalább enyhítő körülmény lenne...:)

Topy 2013.09.04. 14:17:33

@PO: mivel ez a kulináris alkotás már egyértelműen a művészet tárgykörébe sorolandó, így el kell fogadnunk azt, amit az alkotó nyilatkozott róla

2013.09.04. 16:08:37

@medvedr: namost a helyzet az, hogy nekem is bökte kicsit az agyam egyik tekervényét a késsel-villával lakmározás, de nem tudtam ilyen szépen és filozofikusan alátámasztani.

Viszont arra gondoltam (csak eddig nem írtam meg) hogy a tálalás lehetne olyan, hogy tetszőleges méretű, de falatnyi "kockákra" vágjuk ezt a csodát, és akármivel, mondjuk fogpiszkálóval átszúrva tálaljuk, mikor is felkap egyet az ember és máris egykezesen végez vele.
Valahogy úgy, mint egy club sandwich esetében, alábbi képen.

hu.depositphotos.com/4784627/stock-photo-Triple-decker-club-sandwich.html

Ezzel érünk el a definíciós problémához.
Miszerint szépen szeletelve, összetűzve ez bizony sandwich. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.04. 17:40:08

ez szendvics. késsel villával enni vétek.
két kézzel megmarkolva, teli pofával kell falni.

mondjuk a szalámi kimaradhatott volna belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.04. 18:59:56

@medvedr: Az első részben magam is megfogalmaztam pár dilemmát a szendvics kapcsán, bár nem mentem ilyen mélyen bele. Adam Richmantól tudjuk, hogy néhol milyen képződményeket neveznek szendvicsnek.
@PO: Leginkább arra hasonlít. Mondtam és, hogy nehéz nevet adni neki.
@Babette_: Villa nem volt, csak kés, amivel falatnyi darabokra vágtam.

medvedr 2013.09.04. 20:01:56

@pizzaszeletvágó: Azért mert így kézzel ehető, két kenyérközti jellemzőkkel bíró dolgot kapunk! :)

2013.09.04. 20:51:03

@medvedr: nézd, @Babette_-nek igaza van, mert bármit lehet két kézzel tele pofával enni, én is szoktam körömpörköltet, és ha az kenyér közt van, akkor szendvics, per def.

Azt hiszem, végül is a szubjektív tényező, az emberi viszonyulásunk fogja eldönteni, hogy az adott dolog a kenyér között szendvics vagy nem. :)
Ha egy-két kézzel tuszkoljuk, szendvics, ha evőeszközzel, akkor nem. :)

Objektív igazság nem létezik.
Lehet, hogy az egész világ csak a fejemben futó képzelet sorozat. Beleértve a szendvicset is.
:)

süllőcske 2013.09.04. 21:40:09

Attól, hogy késsel katonákra osztjuk, még akár szendvics is maradhat. A rétegesség a fő jellemző.
Nem katyvasz, nem váltakozó arányban villára tűzött, kanálra vett falat, hanem előre tervezett, általában minden falatnál minden elemet magában hordozó étel.
Van persze lineáris szendvics is, ez többnyire hosszú, bizonyos fogyasztási irányt tervező kompozíció, itt az egymásutáni ízélmények sorozata a szándék.

2013.09.04. 22:09:46

@turósmácsik: atyaég, van olyan matematikai tétel, hogy "sonkás szendvics tétel"

kicsit érthetőbben itt:
www.math.u-szeged.hu/~nemeth/download/osztozk.pdf

@süllőcske: ez egy nagyon pontos megfogalmazás, kiérlelt, megfontolt. Egy hibát azonban felfedezni vélek. Ennek alapján a torta is szendvics? Vagy a zserbó, esetleg a nápolyi? Lasagne? Egyenletesen megkent és feltekert palacsinta? ;)

süllőcske 2013.09.04. 22:26:01

@pizzaszeletvágó: A tortának, és másnak is lehet legfőbb jellemzője a rétegesség,de a szendvics kenyérszelet nélkül megbukik műfaji tisztaságból.
Olyan mezsgyére kerül, amit más étel is magáénak követel. Ez azonban nem feltétlenül baj, sőt izgalmas terület is lehet, mint azt a szerzői konyhákon néha jó értelemben is láthatjuk.

süllőcske 2013.09.04. 22:57:27

@süllőcske: Szóval, a torta jól megvan piskótalemez nélkül, torta marad. Akkor is, ha libamáj, füstölt hal, avokádó adja a rétegeit, tésztaszerűség nincs a közelben sem. Ezt a szendvics értelemszerűen nem mondhatja magáról, tortává lesz, ha mellőzi buciját.
Esetleg "rakottas" művésznevet vehet fel.

susztertangó 2013.09.04. 23:21:43

@pizzaszeletvágó: "Lehet, hogy az egész világ csak a fejemben futó képzelet sorozat." Ühüm.Én is csak az vagyok.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.05. 16:15:06

Ez a szendvics valóban "előre tervezett, általában minden falatnál minden elemet magában hordozó étel." Én meg csak irígy vagyok ( két okból is ).:)

@susztertangó: Megkérdezted már a barátnődet képzeletügyileg?