Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pulykacomb zöldségágyon, pirított burgonyával

2013.06.17. 07:00 Waka

Tavaly ősszel a zöldséges ismerősöm tukmált rám egy nagy szatyornyi, kissé „kérdéses” állagú sárgarépát és petrezselymet. Nagy baja nem volt, csak kicsit fonnyadt és imitt-amott fekete volt. Egy éjszakát ázott hideg vízben, aztán lepucoltuk, lefagyasztottuk. Most, hogy itt a friss zöldség, gondoltam, kezdek vele valamit. A napokban végre sikerült néhány normális méretű (1 kilós) pulyka alsócombot vennem, az egyiket készítettem el a hétvégére.

11.jpg

Hozzávalók:

1 pulykacomb

1 kg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg karalábé, kelkáposzta)

4 közepes fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál sertészsír

2 dl tejszín

5 dkg sajt

Valami csípős

A pirított burgonyához:

1 kg krumpli

20 dkg sertészsír

esetleg fűszersó

A pulykacombot szétnyitottam, és besóztam. A leveszöldséget ujjnyi darabokra, a hagymát laskára vágtam, a fokhagymát lereszeltem. Hozzáadtam két darab PO-féle füstölt csilit, és az egészet összeráztam, majd egy római- (pataki) tálba öntöttem.

2.jpg

A pulykacombot a zöldségbe ágyaztam, és rátettem egy kanál zsírt. Egy kis ág rozmaring leveleit lehúztam, finomra vágtam, és megszórtam vele a pulykacomb húsos felét.

Lefedve 4-es fokozaton két órát pároltam. Másfél óra elteltével a húst megfordítottam.

4.jpg

5.jpg7.jpg

Mikor a hús megpuhult, kitettem egy tányérra, a zöldségeket átöntöttem egy lábosba, és felöntöttem a tejszínnel. Mikor felforrt, belereszeltem a sajtot, és kevergettem, míg elolvadt. Vigyázni kellett vele, mert a sajt hamar lekapott, de zöldséget sem akartam nagyon összetörni a vad kutyulással. Kicsit utánasóztam, hiszen előzőleg nem került rá só.

8.jpg9.jpg10.jpg

A pirított burgonyához a krumplit (ó) meghámoztam, és vastagabb hasábokra vágtam. Bőven megsózott vízben félpuhára főztem.

1.jpg

Tepsibe beletettem a zsírt, és ráöntöttem a leszűrt krumplit. Megszórtam egy kis fűszersóval, és az előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Közben kétszer átforgattam. Az első forgatásnál kicsit le volt ragadva, de könnyen feljött, onnantól már elég volt párszor megrázogatni. Szűrőkanálba szedtem, és alaposan lecsepegtettem a zsírt. Finom, kívül ropogós, belül krémes lett.

3.jpg6.jpg

Igen laktató, kiadós hétvégi eledelünk lett.

33 komment

Címkék: sajt tejszín rozmaring pulykacomb füstölt csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr55363959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.17. 08:29:03

Ez igencsak laktató! Jó gondolat a römertopfban készíteni, biztos szaftosra párolódott. Feltételezem, beáztattad a tálat rendesen előtte. A krumpli igencsak jó lehetett, nagyon szeretem a tepsiben pirított krumplit. Az előfőzés pedig gondolom meggyorsította a sütést és a krémes állagot is biztosította.
Jó étel!

susztertangó 2013.06.17. 13:08:15

Retyerutyám vendégül látta a család maradék felmenőit és rómaiban készített valami húst. Csak én ettem, meg ő, mert a fogunk-akkor még- nem bóti volt. Nekem még ma sem, de ez nem lesz így örökké.(Ó, ez az utolsó négy szó felhozta azt az ide ugyan teljesen off, de nagyon szívmelengető érzést: "Ne vigyorogj Iván, nem lesz így örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké!" Hogy aztán ez PRIZMÁN át nézve hogy értékelődik, kit érdekel.)

medvedr 2013.06.17. 14:24:54

Tetszik. A pulykahús méltatlanul alulértékelt szerintem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.17. 20:58:58

Szép estét!
Látom, ma sincs az a fene nagy tolongás...
@Andrass9: A tál fedelét természetesen beáztattam. Az előfőzés amolyan vendéglátós izé a nyolcvanas évekből, mikor a sósburgonyából percek alatt lehetett pirított-, petrezselymes krumplit, vagy pürét készíteni. Nem rossz megoldás, persze. Heston Blumenthal is előfőzte a burgonyát a "tökéletes" fish & chips készítésénél.
@medvedr: Mióta a nyavalya rászorít, főleg baromfit eszem, lehetőleg a bőr- és cupákmentes részeket. A pulyka semleges, nem túl harsány ízű húsféle, remekül lehet fűszerezni. Talán a melle az egyetlen olyan rész, ami különös odafigyelést igényel, különben cipőtalp lesz.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.17. 21:40:42

@medvedr: Emlékeim szerint volt idő, amikor talán a takarmányozásnak köszönhetően a pulyka ehetetlen volt. Amikor először nagy divatba jött. Ma már lehet jóízű pulykát is kapni.
Bár apám fokhagymás pulykaszárnya már csak nosztalgia. A mai szárnyak túl nagyok.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.17. 21:41:27

@Waka: Mi gyakran sütünk krumplit úgy, hogy előfőzzük, majd olajozott tepsiben sütjük készre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.17. 22:04:33

@hajdulaszlo (volt hajdul): Eltartott egy darabig, mire megleltem, legalább húsz éve nem forgattam a könyvet. moly.hu/konyvek/felbemaradt-mennydorges
Anton Koolhaas A tölcsér című novellája. Ha már pulykáról van szó.

süllőcske 2013.06.17. 22:59:27

Nekem is tetszik ez a mai kínálat. Szépen van elkészítve, és a krumpli is nagyon jó. Ha a fajta alkalmas, igen jó az előfőzés, plusz ropogósítás.
Ej, csak most végeztem a haltisztítással, a nagy busa nem olyan, hogy megvakarászom és kész..

Pinka-Panka 2013.06.18. 06:44:07

Jó reggelt mindenkinek!

Végre már kicsit kocsmázhatok én is.
Waka, ez nagyon jól néz ki, nagyon fincsi.
Ízléses és klassz.

Nem akarok okoskodni, de a séf barátom, azt tanácsolja, hogy a tepsiben piritott burgonyát SOHa ne sós vízben főzzük előre. A sózás csak a piritás után. Én kipróbáltam és hosszú ideje így készítem.

Az ilyetén sütött krumpli más a kevés zsíradék miatt is előnyös, továbbá nem kell vele álldogálni és a lényeg, hogy még finomabb is.

Cirka fővéstől számítva, tovább 3-5 percig szoktam főzni, nagyon leszűrni és úgy terítem be szépen a tepsiben.
Mi nagyon szeretjük.

Pinka-Panka 2013.06.18. 06:47:34

Azt elárulom, hogy ideje lesz nekem is kipróbálni már a pulyka combot. Már írtam, hogy mi egy időben annyi pulykát ettünk, olyan üzleti kapcsolat miatt - s nagyon kérte a család, ha lehet, egy jó ideig talán nem ennének, mert már tollakat éreztek, a hátuk közepén.

Mellét az már veszek és van amit csak abból készítek.
Most kedvet kaptam és egy ilyen combot bepróbálom a tepsibe.
Csak tokányt nem fogok még ebből készíteni, az még nem menne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.18. 07:38:29

@Pinka-Panka: Engem továbbra sem lehet pulykára elcsábítani. Évente egyszer eszem, Hálaadás napján, mert akkor muszáj - nem lehet a háziasszonyt megbántani, meg szeletelnem is nekem kell immáron 20+ éve az USA-ban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.18. 08:50:27

@medvedr: méltatlanul??

egy látogatás egy pulykatelepen, és még kevesebben fogják enni...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.18. 20:09:47

Szép estét!
@Pinka-Panka: Az a helyzet, hogy én "sózásbéna" vagyok. Egyszerűen nem tudok sósan főzni, ami hátrány, mikor más is eszik főztömből. Amit én sósnak érzek, az más számára sótlan. Talán a húsok esetében bőkezűbben bánok a sóval, amúgy nekem minden más jó sótlanul is. Ezért főzöm sós vízben a krumplit, és sózom sütés előtt is, így más számára is ehető lesz.
@Babette_: A nagyüzemi állattartás bárki kedvét elvenné a hústól, tejtől, tojástól. Ha valaki a növénytermesztést is megnézi zöldséget-gyümölcsöt sem fog enni. Élelmiszeripar? Bah! Egyenes út a fényevéshez. Állítólag pár hónap alatt hozzá lehet szokni. :D

susztertangó 2013.06.19. 01:51:55

@Waka: Érdekes ez a sózás.Kopaszként /vajh mit jelent ez a szó?/nekünk kellett sót hozni az öregeknek, annó. Aztán mikor mi lettünk öregek, már nem zavartuk el a kopaszokat sóért, lustaságból? (Nem is mondták pedig, hogy ők nem Gandhi és csizmában vannak.)Így aztán amikor Anyám túrós csuszát főzött, jó sok túrót rája, már ehetetlenül sósnak éreztem-persze, hamar vissza szoktam az erősebb sózásra.Tulajdonkép miért verem itt a klaviatúrát és mé' nem alszom? Függőség biza.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.19. 06:00:11

@Waka: világos.
nem tudom, mennyitől nagyüzemi...tavaly egy csomó telepen jártunk, 1 istállós, 5 istállós nagyságrendben.
a körülményeket hagyjuk, igyekeznek megélni, a fejlesztés sokszor a hasznot elvinné.

de az a szag
az a zsúfoltság
amilyen állapotban voltak a pulykák
hogy a dögöt a bejáratnál tárolják még ilyen melegben is, mert csak
a büdös dögöt a telep kutyája kapja meg, mit nekik veszélyes hulladék

én azóta nem tudok pulykát enni
felfordul a gyomrom, és érzem azt a szagot, amit tavaly augusztusban az egyik helyen, és amitől konkrét hányingerem lett
pedig 35 éve nem hánytam...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.19. 06:22:40

@susztertangó: Se keze, se lába, mégis bemegy a kocsmába. Törzsvendég. :) Ez könnyű drog, ne szokj le.
@Babette_: Talán nem is a nagyüzemi a helyes kifejezés, hanem az iparszerű (intenzív) termelés. Azért a pénz mellett szerepet játszik a nagyfokú igénytelenség is. Pedig kis odafigyeléssel lehetne változtatni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.19. 16:12:15

@látjátok feleim szümtükkel: Ne is emlegesd! 40 kilót magoztam ki aszaláshoz és lekvárnak.
Olyan jó lett a lekvár, hogy külön lében megfőztem a magokat, mintha fahéj lenne benne!

Fenchurch68 2013.06.19. 17:26:18

@Andrass9: Ez működhet meggynél is? Olyan édes meggyünk van, hogy többen kétségbe vonták, hogy nem cseresznye. Persze ezen oknál fogva van némi fehérjetartalma :) Külön lében mag, és hozzáönteni? (Sose dobom ki a magokat, kifőzöm mindig és odaadom olyannak, aki fülfájós gyerekének melegítőpárnát tölt vele.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.19. 18:01:15

@Kató néni: Persze, hogy müködik. Ha egy párat meg is törsz (nem sokat!) akkor egy kis plusz madula aromát is kapsz (cián). Minden cseppjéért kár és a mag remek plusz aromát ad!

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.19. 18:48:21

@Kató néni: éppen most olvastam a cseresznyemeggyről. nem lehet, hogy az van neked?

Fenchurch68 2013.06.19. 20:25:15

@Babette_: Minden lehet, öt éve elmentem egy kertészetbe, és mondtam, hogy mit szeretnék, a bácsi adott nekem néhány kis seprűméretű izét, jól elástuk. A meggy tavaly már majdnem húsz kilót termett, a sárgabarack kétszer öt kilót, utána kipusztult, a szilva meg hol így, hol úgy, de legalább szép, mikor virágzik.
Van egy elátkozott hely a kertben, ahol semmilyen fa sem marad meg. Kertész megmondta az okát, de annyira kívánkozik oda valami, hogy próbálkozunk. Most úgy néz ki, a hárs bírja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.19. 20:53:17

Szép estét!
Meginnék valamit. Egy rizling hosszúlépés akadna esetleg?

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.19. 21:51:06

@Kató néni:
Nem érdi bőtermőnek hívják az édes meggyedet?

Fenchurch68 2013.06.19. 21:55:07

@látjátok feleim szümtükkel: Megkerestem a céduláját, most jó, hogy minden fecnit elrakok. Igen, érdi bőtermő.
@hajdulaszlo (volt hajdul): Nálunk homok van, azt mondta, hogy itt ezen a környéken negyven-ötven éve katonaság volt, és mindenféle csúnyaságot (mondjuk akkumulátort vagy hasonlót) ástak el, és lehet, hogy már rég nincs ott, de attól még x ideig szennyezi a talajt, viszonylag kis hatósugárban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.19. 22:11:59

@Kató néni:
Ez egy nagyon jó fajta meggy, korán termőre fordul, és sokat is terem, nem túl kényes, a termés nem túl savas. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne legyen belőle fűzfa, ezért a termés leérése után ( én júliusban szoktam ) a nagyon lelógó ágakat vissza szoktam vágni úgy, hogy a vágásnál felfelé legyen a szem. Ez más fánál is működik pl. sárgabarack, a cseresznye alsó ágait is szoktam kúrtítani, de nem vágon, hanem letöröm. Hollandiában szokás az ágak egy részét törni, más részét pedig vágni, valami holland tudós jött rá, hogy ezt a fák jobban viselik, mint ha minden ágat vágunk. A töréshez a metszőollóval egy kissé megvágom az ágat, majd letöröm. A sebgyógyulás mechanizmusával magyarázták ennek a módszernek az előnyét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.19. 22:38:26

@Waka: Jóestét! Kicsit későn, de villányi vörösböl tudnék csak adni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.19. 22:40:14

@látjátok feleim szümtükkel: Hmmmm - ezt kipróbálom a meggyen. A barack nem lóg le.

süllőcske 2013.06.19. 22:43:01

De jó meggyeket ettem mostanában! Nagyon szeretem. A cseresznyénél is jobban.

Fenchurch68 2013.06.20. 08:59:49

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm!!! Anyóssal éppen most tanakodtunk, hogy ha letermett, mit csináljunk a lehajló ágakkal. Most már tudom.