Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Velős nap

2013.06.06. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Túrósmácsik

Hosszú volt a nap, az értekezleten többször felbosszantotta magát, és legalább ötször számolta meg az üvegtéglákat a falban. Háromszor nyolc. Huszonnégy.

Fél adag rakott kelt ebédelt az íróasztalnál, nem volt kedve beülni a többiek közé, közben átolvasta a feljegyzését.

Délután egy iskolában egy elkényeztetett kölyök évvégi bukásáról beszéltek, aztán ment tovább egy másik elkényeztetett gyerekhez. Vagyis az inkább elhanyagolt volt. A szülők zűrös magánélete miatt a fiú lassan sodródott bele a lakótelepi kisbandák nihiljébe.

Éppen arról értekeztek, hogy nem kéne a gyereknek tabot venni meg új telefont is - ha lóg meg bukik -, amikor besurrant az illat. Szag, módosította magában. Valami rántott. Nem növény, és nem sajt. Nem csirke. Azért nem kéne, mert örülünk a gyerek születésének, de egy szülinapi torta elég, ha a gyerek svihák. A bűntudat nem épít, hanem rombol. Karaj? Esetleg tarja - kicsit zsírosabb lehet a hús - pecsenye-jellegű. Nem friss az olaj.

Felállították az új nevelési elveket, összerakták a nyári programot – tanulás, korrepetálás, ellenőrzés. Mikor jár haza a gyerek este? Nem tudják. Azt kell tudni. Tizenhárom éves.

A lakás hosszú csíkokból állt, a konyha is egy szalag. A tűzhelyen, serpenyőben kerek, fodros, kis halmok sültek a sokszor használt olajban. Velő. Kér egy darabot? A férfi kapott a kenyér után, hogy felbökjön egy darabot és odanyújtsa. Nem, neeem, köszönöm, köszönöm megyek.

Az utcán hideg szél fújt, fáradt volt, elégedetlen.

Évek óta nem készített rántott velőt, régen szerették, aztán elmaradt valahogy, pedig a piacon gyakran látott a henteseknél külön egy műanyag tálban kis kerek plecsniket púposodni.

Először egy átbulizott éjszaka után evett igazán jót.

Szombat este mentek a kis társasággal egy leendő diplomatalányhoz. A lakás a többgenerációs diplomata családhoz méltón elegáns, visszafogott, semmiről nem árulkodó volt. Az éjszaka folyamán egy pohár bikavér borult a hosszúszálú fehér szőnyegre. A házigazda lány dühödten súrolta a maszatot. A kis társaság elvegyült, de unalmas volt a beszélgetés, rövidesen a fürdőszobában, a kádban találták magukat, és kánonban üvöltötték a Száraz tónak nedves partján című örökbecsűt. Ők is bölcsészek, meg jogászpalánták voltak, de egy másik kasztból.

Egyikük újabb üveg bor után kutatva a hűtőben, véletlenül kikanalazta a konyha kövére a reggelre kikevert rokfortot, a tál ripityára tört, a sajtkrém szétkenődött. A fürdőből harsogott Az ég a város…

Éjfél felé döntött úgy a kis csapat, hogy ebből elég. Megköszönték a vendéglátást, bekurjantottak a szobába, a házigazda rendkívül udvariasan egy sajnálom, hogy nem éreztétek jól magatokat-tal köszönt el. Ezt érdemes megtanulni, nem mindegy hogyan küldik el az embert a fenébe!

Kiballagtak az egyik srác szuterénjébe Budafokra, egy kis házi pálinkával és Doors-szal szétcsapatták az estét.

A délig alvás után enni kellett valamit, a szeszmarta fiatal gyomrok a kávé után ordítoztak valami tartalmasért. Pacal és velő. Akkoriban a Márkusban jó volt mindkettő.

Megszámolták az összes pénzt, volt még elég, elvillamosoztak, beestek az ajtón, sört, fröccsöt rendeltek, meg rántott velőt, pirított májat. Pacal nem volt.

A rántott velő ropogósan, barnán, belül lágyan, csakis hasábbal és tartárral gyorsan elfogyott. Emlékezetes maradt.

Éjszakára elmentek vagont takarítani. Ronda munka volt, de azonnal és jól fizetett. Fogadásokat kötöttek, hogy ott lesz-e a vietnami matematikaszakos srác, és ha igen, akkor mennyi idő alatt végez egy másodosztályú kocsival. Villámgyors volt a gyerek, pillanatok alatt leszemetelt, áttörölt mindent, végigcikázott a felmosóronggyal úgy, hogy a ronda barna padló nem maradt csíkos a száradásnál. Simán megcsinált kettőt, míg más egyet.

57 komment

Címkék: velő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr815346176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.06.06. 07:31:43

jó reggelt!
ezért bármit lehet tőlem kérni reggelire, ami kaja-pia. Márkus, velő - mikor még nem volt Mammut, se sétáló utca, de megvolt az óvodától fogva jó barátom... RIP Csaba...

Pinka-Panka 2013.06.06. 07:58:58

Sajnos nem tudok hozzászólni, a korai köszvényünk, szinte kiiktatta a konyhából nálunk bármi belsőség felhasználását. Én meg olyan elkényeztettet és elg nyamvadt gyerek voltam, hogy a legjobb falatokat kaptam a tányérra.

Bevallom még nam ettem rántott velőt, csak azt nem tudom miért, ha étterem be megyek, akkor meg olyat eszem ami a kedvencem. Már megkóstolhatnám éppenséggel.

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:01:24

@Pinka-Panka: persze a férjem köszvénye.

Waka, bírom ezt a részletes leírásaidat! csak úgy pereg!

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:04:29

Hogy mi itt lakomázunk bőséggel,s egy szabad percben, kérlek, gondoljatok az itt élőkre, akik a Duna pusztító erejétől rettegve élik a napjaikat.
Egy közös gondolat, együttérzés csodákra képes.
Nem lesz dáridós hétvégénk!

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 08:17:34

@Pinka-Panka:

Ha nem haragszol meg, nem Waka írt, de attól tényleg jó kis írás.

A köszvénynek néha egy kis velő nem árt meg. Ez saját tapasztalás. Havonta egyszer veszek fejenként 3 velőrózsát, amit óvatosan megmosok, hogy ne essen szét. Egy nagy vöröshagymát, és kevés fokhagymát apróra vágva kizárólag zsíron ( jevéskén ) serpenyőben megpárolok, ráteszem a velőrózsákat, és kevés víz hozzáadása mellett fedő alatt kis lángon párolom. Időnként kanál segítségével megforgatom, majd amikor a hagyma már jó puhára főtt, és a velő is átfőtt ( nem véres a belseje sem ), zsírjára pirítom. Ekkor már nagyon kell vigyázni, mert gyorsan le tud égni. Mielőtt kész, megfűszerezem, ez nálam kicsi vegeta ( tényleg kicsi ), bors, só. Nagyon finom jó kenyérrel, vagy párolt rizzsel.

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:24:30

@látjátok feleim szümtükkel: most flvettem a szemüvegem is:) De én nálam Waka írása látszik!

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:47:00

@látjátok feleim szümtükkel: én kérek elnézést! Tényleg nem Waka írása. Bocsánat.

Túrósmácsiktól most látom. Akkor hát szóljon hozzá a komment! Ennyire nem lehet még reggel:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 08:49:42

én, sajnos, ezt a posztot nem tudom megítélni.
az alkoholt nem bírom. sehogy se.
a szétcsapatás meg a legnemkedvencebb szavam.

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:56:51

@Babette_: teljesen helyén való, hogy alkohol ügyben, mi egyet gondolunk. Ha valaki, hát én több okból is utálom, meg én sem bírom, kivéve ggy kis pezsgő, szökőévente!
Velőfronton biztos többet tudsz, mint én!

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 09:14:30

@Pinka-Panka:

Nálam ez is látszik:
Vendégposzt - Túrósmácsik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 09:24:14

Nagyon jo poszt ez, bár én nem emlékszem ilyen ivásokra az én fiatalságomból. Mi, ha valahol buliztunk, akkor onnan már legfeljebb hazamentünk.
A jó rántott velőért messzire is hajlandó volnék elmenni. A Márkus pedig sajnos már történelem.
@látjátok feleim szümtükkel: A poszt fejlécét kicsit kiigazítottam tévedések elkerülése végett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 09:26:27

@látjátok feleim szümtükkel: Velőt csak egyszer sütöttem idehaza - mirelit rántottat. Egész jó volt! Nem tudom miért nem sütök - talán, mert nem tudom hogy kell megtisztítani? A madarasban rendszeresen látok frisset kistálcán. Persze sajna ez is olyan, amit a feleségem nem enne meg ...

Pinka-Panka 2013.06.06. 09:59:56

@látjátok feleim szümtükkel: miután észnél lettem végre, nálam is kirajzolódott.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 10:09:35

@Andrass9:
Valamikor régen én is azt láttam, hogy a velőt le kell hártyázni, de ma már nem teszem. Megmosni is csak akkor szoktam, ha érzek rajta csontszillánkokat, de általában nagyon szép velőt szoktak adni a tescoban. Ma már a koponyát fűrésszel bontják, és így nagyon kevés szillánk jut a velőre. A velőn lévő hártya főzés közben megfő, nem okoz semmi gondot, viszont ha leválasztjuk a velőről, akkor az könnyen szét tud esni. Lehet egyébként szűrőben is mosni folyó víz alatt, de azt is óvatosan kell csinálni.

A rántott velőt mindig abálni kell, mert a panír hamarabb megsül, mint amennyi idő kell ahhoz, hogy a velőrózsa közepe is átsüljön rendesen.

Boldogult deák korunkban a párommal a Szeged étterembe jártunk rántottvelőt, és velős palacsintát enni. Utóbbi nagyon finom tud lenni. Jól készítették egyébként valamikor nagyon régen a Hungáriában is. Sőt magára valamit is adó étteremben mindig volt valamilyen velős étel, általában vese-velő.

Nagyon finom velős levest ( Márkus levest )lehetett enni a nyolcvanas években egy Vén Márkus nevű étteremben, amelyiknek Fási Ádám volt a főnöke.
Ma már elég ritkán látni étlapon velős ételeket, pedig nem is annyira macerás elkészíteni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 10:10:58

@Pinka-Panka:
Nálam is, hogy már nálad is.:)
Itt esik az eső, biztos az nyomja az agyam.

turósmácsik 2013.06.06. 11:39:16

Köszönöm a visszajelzéseket!
Ez egy kb. 30 éve történt eseményeken alapuló írás, nem teljesen valóságos elemekkel.
És minden változik.

De velőt lehet kapni,:)) és azt nem tudom, hogy a Márkus létezik-e még.
Amikor régebben készítettem, akkor lehártyáztam, mostam és felhasználtam az abálást szükségtelennek tartottam.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.06. 12:07:56

Velő, köröm, pacal nem jön be. Illetve a köröm csak a kocsonyában. Az alkohollal kapcsolatban meg az a véleményem, hogy lehet mégis jobb alkoholistának :-) lenni, miután megpróbáltam alkoholmentes sört inni, de a mosogatóban kötött ki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 12:19:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): erre tuti megoldásom van: a sört sem szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 13:37:03

@Babette_:
Én ismertem néhány idős asszonyt, aki fiatal korában nem ivott, aztán 60 felett "alkoholisták" lettek. Gondolom nem azért, mert milyen jó a pia, hanem egyes fájdalmakat elfed az alkohol hatása. Az egyiknek pl. idősebb korában eltört a keze, nem forrt össze a csont, és állandóan gipszben volt a keze. Férfit viszont nem tudok aki igy kezdett volna alkoholizálni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 13:56:02

Velős napra velős mondatot:
"Az állomány ebben a pillanatban a vacsorát hajtja végre" - jelenti Szabó őrnagy..."

Én meg megyek, és végre hajtom az ebédet, és ha nem akar szaladni, a kutya fogja megenni.:)

turósmácsik 2013.06.06. 19:20:58

@látjátok feleim szümtükkel: nálunk a vacsora hajtódott végre, bolognai spagetti saját zöldfűszerekkel. Megtéptem a bokraimat, oregánó, bazsalikom, kakukkfű került bele, és teljesen más lett, mint a szárítottból, ráadásul nagyon csinosan nézett ki a sok aprított zöldtől.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.06. 20:26:31

Szép estét!
@Pinka-Panka: A köszvény bizony mérsékletre tanít. Egy adag velő gyaníthatóan aranylövés lenne nekem is. Az árvízre kedden jelentkeztem, most is készenlétben vagyok, ha szólnak, megyek. A bajtársaim közül már több, mint százan ott vannak.
@látjátok feleim szümtükkel: Én egy kis ecetes-sós vízben blansíroztam sütés előtt, remekül egyben maradt a panírozáshoz, a hártya nem okozott gondot, nem is látszott.
@Andrass9: Köszönöm az igazítást!

Pinka-Panka 2013.06.06. 20:33:50

Jó estét mindenkinek!

Eper lecukrozva, hajnalban majd lekvárrá főzöm.

A piáról az jut eszembe, hogy a Nagyanyám kezdett idős korára "inni". Minden reggel kérte az unicumot, s akkoriban csak pult alatt kapott Anyám az édesség boltban. Ebéd után vagy sört kért, vagy Debrői hárslevelűt. Persze módjával, mikor jött az orvosa, enki más volt mint nekünk, emlékszem, egy fiatalember volt, s mivel én volta a Nagyival, nekem volt a feladat megkérdezni, hogy erre a vízhajtóra, mg vérnyomás gyógyszerre ihat-e. Rettenetes kínbnan voltam, mikor mondzótam a dokinak, hogy az én nagyanyám inni akar és követeli a napi adagot:) Akkor könnyebbültem meg, amikor jóváhagyta, hogy ennyit majdnem kötelező lenne meginni már ebben a korban.

Én szeretnék ilyet megélni, hogy nyugodtan öregségemre, borozgassak ebéd után. A sok piálást, nem szeretem,, mert bajt okoz, s az már más dimenzió.

Valaki mondta nekem a hétvégén, a mínőségből kevés is elég, de az jó legyen és főleg legyen:)

Pinka-Panka 2013.06.06. 20:36:36

Elnézést a sok melléütésért, elgémberedtek az ujjaim a csumázástól, meg a hideg víztől.

Pinka-Panka 2013.06.06. 20:37:37

@Waka: igen, sok emberre lesz szükség, ahogy mondják itt is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 20:43:18

@turósmácsik: A saját zöld az nagyon helyre tud tenni egy olasz kaját! Én pont most bosszankodom, hogy a tavaly vetett oregánómnak semmi illata sincs. Valószínű, felcsupálom és vetek másikat.
A kakukkfűm viszont remek - mind a három fajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 20:46:24

@Pinka-Panka: Már befőztem 10 kiló epret és lett belőle kis szörp is. Most éppen 22 kiló cseresznye kimagozva izzad az aszalógépekben. Elkértem még a szomszédét is, mert ennyit egyszerre nem tudok szárítani a saját gépekkel.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 20:51:03

@Andrass9:
Na a mi cseresznyénkkel rosszul járnál, mert annyira vizes, hogy aszalás után nem maradna semmi.
a ropogós még csak zsendül, de már repedezik a sok víztől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 20:51:45

@Pinka-Panka: Nagyon drukkolok, hogy az a mobil gát működjön nektek. Valahogy nem bízom benne, de Beni szerint az a tuti, szóval egy szavam sem lehet.
De azért drukkolni szabad, nem?
Dömösre is ki kellene mennem, de az most tárgytalan - az út lezárva. Amikor a feleségemmel elkezdtünk járni, akkor is egy ilyen nagy árvíz volt. Én meg bohó ifjoncként új jogsival elvittem a Zsigát Dömösről, hogy megnézzük a vizet. Visegrádról nem engedtek vissza a vízőrök, lezárták az utat. Valahogy Dobogókő felé mentünk vissza sok eltévedéssel már sötétben. Legalább háromszor mentünk el egy vadászház mellett. Közben már a rendőrök kerestek minket, hogy hova tűntünk. Nagyon riasztó volt az a nagy víz!
Pechetekre még megvagyunk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 20:57:28

@látjátok feleim szümtükkel: Mázlim van! Bár minden nap esik, már nem repedezik i. Ellentétben a szomszédokéval, ami rohad és repedezik, de nem érik. Mondjuk a mienk az májusi cseresznye - a legelső a környéken. A fele kilóg az utcára, amit nem metszem le, hadd egyen a sok szomjas vándor.
Most is van még a fán vagy 100 kiló - talán szombaton újra jön a kisebbik lyány és leszedjük a nagyját aszalni meg lekvárnak.
@Babette_: A tavalyi aszalásról szóló beszélgetésünket kiegészíteném, hogy a Hauser márkájú gyakorlatilag semmire sem jó. Állandóan forgatni, csereberélni kell a tálcákat és így sem egyenletes. Az az ausztreál, amiről írtam, az most is profi módon működik. Egyszerre 9 kiló kimagozott cseresznye fér bele. Igaz - vagy háromszor annyiba került, mint a Hauser.

Pinka-Panka 2013.06.06. 20:58:12

@Andrass9: Igen kérjük is a drukkolást. Ma kiokosodtam, hogy nálunk nem mobilgát van, hanem mobilfal!Ha már ez a neve, akkor mostantól így fogom hívni. S tényleg ne indulj most arra sehogyan, mert nem szabad. S örülünk, hogy itt vagytok!

www.origo.hu/techbazis/20130605-mit-bir-el-egy-mobilgat.html

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 06:26:36

@Andrass9: köszi az infót. annak mi a neve?

Pinka-Panka 2013.06.07. 07:31:29

Szép reggelt mindenkinek!

Mi van, ha a sószóróban, rizs szemek ellenére sem jön ki a só, olyan nedves?

Lekvár 7 üveggel készen, a dunsztban. Jó lett.
Hogy tudok örülni ilyenkor:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 10:12:20

@Babette_: A gépnek elég csacska neve van: EziDri, de hát mit várjunk egy cégtől down under?
Az enyém kb 15 éve megy, pont ezt a modelt nem látom hirdetni (a legegyszerűbb, 1 hőfok, 10 tálca), de az argep.hu mutat kétfélét is. A Snackmaker model max 15 tálcás és így totál 0,8 m2 3 hőfokos 500W-os,
a model 1000 folyamatos hőfokszabályzós, 1000W-os max 30 tálcás ami 3,2 m2 felület.
www.argep.hu/trend/EZID/Ezidri-aszalogep.html
Alapban 5 tálcával szállítják, de nem emlékszem mennyiért vettem a plusz tálcákat.
Néztem másfélélet is, amik hasonló árkategóriában vannak, de már a konkurrencia lefikázása miatt sem venném meg, nem beszélve arról, hogy túl drágának érzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 10:14:14

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Valószínűleg ultra magas páratartalom. Ha fém a sószóró, akkor beteheted a sütőbe :)
Boston és a keleti part ilyen nyáron: 35C meleg, 95% páratartalom ...

Pinka-Panka 2013.06.07. 14:31:30

@hajdulaszlo (volt hajdul): mármint a só! Hogy a közmondást most nem említeném!

Pinka-Panka 2013.06.07. 14:34:39

@Andrass9: tényleg alig jön ki, most csupasz kéz van.:)

Ma kiderült, hogy csirke pörköltöt vettem elő a fagyasztóból, párolt karaj helyett - nem címkéztem fel, bíztam a jó memóriámban. Hát majd ezt újra kell gondolni.
Tészta lett mellé, én sajtosat ettem, mert rá nézni se akartam a húsra.

Topy 2013.06.07. 14:56:08

@Pinka-Panka: öööö... a karaj nem hús lett volna? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 16:07:41

@Pinka-Panka: Ez nálam automatikusan a kutya kajájába ment volna. Ha nincs cimke - az nem emberétel, mert nem tudni, mikori és mi az.
Az én feleségem is lassan tanul.
Én meg sírok minden alkalommal, amikor kis rendet rakok a fagyasztóban, mert azt a pénzt a nélkülöző gyereknek is adhattam volna ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 19:13:15

Kiraktam az első kovászolni való uborkát. Az uborka még bolti, de a kapor az saját :)
Drukkoljatok, hogy legyen két meleg nap!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.07. 20:12:37

Szép napot!
Megkapáltam egy jó darabot a kertben. Vetettem tarlórépát, meg pagodakarfiolt, az utóbbit helybe és ládába is. Jövő héten egy kis karalábé is megy mellé. Holnap hajnalban megyek a rétre zöld diót szedni, délután rakom az áztatóvízbe.
@Andrass9: Én az első kovászolni való uborkát raktam el ma. Uborka, kapor dettó. A szemétledobóban helyeztem el. Déltől süti a nap a a lépcsőházban a fekete vasajtót, remélhetőleg elég jó idő lesz neki.

Pinka-Panka 2013.06.07. 20:50:28

@Andrass9: drukkolunk!
Lehet több meleg nap is, nagyon ránk férne!

Pinka-Panka 2013.06.07. 20:52:24

@Andrass9: így van, bár én nem sok minden maradékot fagyaztok le és azért bíztam, hogy tudom mi van benne - hát ez nem jött be. És tanultam is belőle, hogy rendben kell lenni mindennek, csak én nééha olyan szétszórt vagyok. Most fől a második eresztés eper lekvárnak.

Pinka-Panka 2013.06.07. 20:53:18

@Topy: dehoynem, csak én abból se ettem volna. Ma sajtos napom volt, olyan hús nélkül és gyümölcs.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.07. 20:54:02

@Pinka-Panka:
Annál is inkább ránk férne a meleg, mert egy hete kikelt 16 vadkacsa, és már csak 8 él, mert szegények megfáztak, pedig kotló alatt voltak, és későn vittem be őket meleg helyre. Bízom benne, hogy amikor a következő kacsa csapat kel, már jobb idő lesz.

Pinka-Panka 2013.06.07. 21:07:05

@látjátok feleim szümtükkel: ha rajtam múlna jó idő lenne, mindenütt. Kár a kis állatokért is.
Úgy elszomorodtam ahogy ma a szarvasokat is mentették a közelünkben. Fáj! Persze az emberekért elsősorban, csak pont most láttam erről is fotót.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.07. 21:30:06

Én a 71-es nagy víz idején a Tisza-Maros háromszögben lévő településen éltem, és még most is borzongok ha arra gondolok, hogy el volt rendelve a felkészülés a kitelepülésre. Hála a gáton dolgozóknak, nem szalad el a Maros, meg a Tisza, és nem kellett menni. Nagyon együtt érzek azokkal, akiknek az életét és a vagyonkáját veszélyezteti a víz.
Emlékeim szerint akkor is ilyen esős, hűvös időjárás volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.08. 13:31:11

Elnézést, az 1970-es tiszai árvízről van szól, elírtam a számot.

Daró 2013.06.09. 15:08:04

Mennyi absztinens egy rakáson, istenem!

Mi Debrecenben, míg nem volt meg a fórum, annak a helyén a piacon folytattuk a bulit. Forgatókönyv:

Alkoholizálás Maciéknál hajnalig, Cívis13
miután ránkhívták a Hortobágy kommandót, indulás a Perényi utcára. (Hangfogó Klub)
út közben igazoltatás, meg ne ordítsanak már úgy. Esetleg egy kör még az ibolyában. Matát majdnem elvitték a rendőrök, mert amíg ők bejöttek a kocsmába rendezkedni, Mata beült a rendőrautóba CB-zni.
Perényin pörgés, ugrálás, csajozás, ilyesmi
Hajnalban irány a Piac. Hagymás vér, velő, pacal.
Egyszer szigorlatozni mentem innen :-)

Nem vagyok rá büszke, nagyban hozzájárult ez az életmód (kb 18-22 éves koromig) hogy végül nem lettem matematikus- de le sem tagadnám, nem megtörténtté sem tenném semmiért.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.09. 19:40:12

@Daró:
Az nagy csalódást okozottt, hogy nem lettél matematikus?

Daró 2013.06.09. 19:46:12

@látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen nem. Anyámékat kicsit sajnálom így utólag, de most van egy jó életem, két szép gyerekem. Biztosan úgy is jó lenne, de ma ezt a mostanit nem cserélném el semmivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.09. 20:32:15

Nekem sikerült matematikusnak lenni és három fantasztikus gyerekem is van. Az életemet én sem cserélném el senkivel, és, ha újra kellene kezdeni, pont ugyanígy csinálnám (a hibákkal együtt).

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.09. 21:47:11

@Andrass9: :)

Én sok mindent másként csinálnék, de csak a mai eszemmel, azonban nem sajnálok semmit, és nem vagyok elégedetlen sem.

A fiam nem tudta eldönteni, hoyg matematikus vagy mérnök legyen-e, de végül elfogadta, hogy a többe benne van a kevesebb, így mérnök lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 09:10:44

@látjátok feleim szümtükkel: A matematikusi szakmából nem lehet megélni, viszont számomra elegendő volt a tudás egy számítógéptervezői képességre, amit ugyan soha nem tanultam, viszont a hobbim lett. Van is 6 szabadalmam az USA-ban. A gondolkodásmód egészen más, ha matematikusként vagy mérnök, mintha mérnökként kell valamit kiszámítanod.
süti beállítások módosítása