Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A hívó szó ereje, avagy mit keres a finn lobogó a nyúlól falán (nem beszélve a csilis rétesről)

2013.04.24. 07:00 poczok2

Bubuskánál voltam a hétvégén.

Bubuska, becenevével ellentétben férfi, nagydarab, borostás, őszülős, sörözős-borozós-pálinkázós fajta,(sőt szerintem a kumiszt, s a szakét sem vetné meg, bár azt nem próbáltuk eleddig).

Na, ez a Bubuska hívott fel a hétvégén, hogy nála járt a Zoli barátja Röszkéről – aki mellesleg én is jól ismerek – és hozott pálinkát. Nekem is hozott pálinkát.

Eperpálinkát.

A hívó szó ereje mindennél erősebb, röpültem hát. Annál is inkább, mivel Bubuska légvonalban kb. 1 kilométerre lakik tőlünk, mégis ritkán találkozunk. A Zoli barátjáról viszont tudtam, hogy olyan, mint az adóbevallás: évente egyszer biztosan jön, csak ő pálinkát szok hozni.

Szóval röpültem, még a híradót sem vártam meg. (Azért szeretem a híradót, mert ha nem mondják be a nevemet az elején, akkor tudom, hogy még élek és szabadlábon vagyok.)

Bubuskáéknál két furcsaság várt rám:                                                                                                              1.)

A ház asszonya rétessel kedveskedett, az obligát meggyes, mákos mellett sós-túrós rétest is kaptam, ami helyenként csilipaprika ficnikékkel volt pettyezve, ami nem várt pikantériát kölcsönzött neki. ( A rétesnek, nem az asszonynak). Soha nem ettem még ilyet. Nem mondom, hogy a kedvencem lesz, de a fröccs nagyon csúszott rá.

2.)

A kertben az egyik fabodega oldalán (Bubuskáéknál a kertben számos fa és kőépítmény található, tisztázatlan célzattal, a telek előző tulajdonosának építkező kedve mementójául), amiről véletlenül  tudtuk, hogy  nyúlólként szolgált anno, (jelenleg deszkák vannak benne, por meg pókok)  lógott büszkén egy jelentős méretű finn zászló. Sashalmon. A nyúlól falán.

Mi van itt, konzulátus? Finnugor Hagyományőrző Egyesület?

Korántsem.

Kiderült, hogy a család férfitagjainak Forma-1 iránti olthatatlan lelkesedésének oldalhajtása a finn zászló. Valamely aktuális Vejnemöjnen – ivadék tiszteletére szokták lengetni a futamok alatt. Ha meg nem volt futam, akkor a nyúlól oldalán lengett magától. Ott üldögéltünk alatta a kertben.

Ezt nekem kicsit sok volt feldolgozni így néhány fröccs után, úgyhogy szedelődzködni kezdtem. Búcsúzóul kaptam még egy darab füstölt hurkát (!!!) hogy hazafelé ne legyek féloldalas a pálinkával.

Zsebemben pálinkával, hónom alatt hurkával és szívemben békés elégedettséggel bandukoltam hazafelé.

Az élet szép.

 

 

29 komment

Címkék: pálinka hiradó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr115242046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2013.04.24. 07:52:00

a rétesnek MINDIG szezonja van! :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.24. 08:53:48

Az élet meg tényleg szép. A rétessel együtt. No meg az eperpálinkával.

medvedr 2013.04.24. 11:08:24

A rétes szép. Az ÉLETNEK mindig szezonja van!

Bolti lapból készültet ér rétesnek hívni?

Topy 2013.04.24. 11:31:54

Kimi a legjobb! :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.24. 12:31:00

@medvedr: Szerintem ér! Ma már alig tud valaki rétest nyújtani, de a gépesített verzió tud jó lenni.

Vaczak2 2013.04.24. 12:52:50

a gépi verzió is tud jó lenni, meg a kézi verzió is tud szar lenni. Ez itten kézi volt és jó.
Szerény véleményem szerint (amitől kedves feleségem nagyon dühös tud lenni) a rétes maga csupán a töltelék fixálására szolgáló ideiglenes burkolat, semmi több.

süllőcske 2013.04.24. 12:56:59

Jó azért, ha valami furcsát is lát(kóstol) az ember. Kell ám ez, a belső "világrend" újraértelmezéséhez.
A röszkei eperpálesz, remélem visszaigazította a megingott világképet.

süllőcske 2013.04.24. 13:08:40

@Vaczak2: A vékonka nápolyi pizzatészta is csak tartogatja a kis gyöngéden ropogós felszínével a cuccot, mégis milyen misztérium a kifinomult minősége. Úgy becézik a taliánok, mint a Kalevala emberkéi a mackót, ha már az északi dalnok szóba került.
Nem kevésbé fontos a rétestésztába símított lélök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.24. 13:13:33

@Vaczak2: Azért az a ropogós rétestészta az nem semmi. Nekem a rétes vége a kedvencem, amiben sok van belőle.
A túró pedig ü édeses vagy sósan - mindig jó!

Llychllyn 2013.04.24. 13:21:31

Ó, a rétes... Bizarr módon az eddigi kedvencem a brokkolis-füstöltsajtos volt, az valami isteni. De gyakorlatilag bárhogy jöhet.

És igen, az a könnyű, vékony tészta valóban csak valami ehető szalvétaként funkcionál a töltelék körül, de azért hiányozna, ha nem lenne ott... (már cask azért is, mert akkor ott állnál egy marék reszelt almával a kezedben, az meg hogy néz ki már.)

süllőcske 2013.04.24. 13:35:01

@Llychllyn:
Arról nem beszélve, hogy a nem tömegesen elhelyezkedő , hanem a szétszórt töltelékű, és úgy feltekert rétestípus esetében a tészta micsoda fontos szerepet nyer.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 14:31:35

@Andrass9: nekem a kanyar, amiben gyümölcsszaftos a cukros prézli....

medvedr 2013.04.24. 14:36:04

Mákos meggyes rétes és mákos rétes rulez. A finnekről annyit, hogy a morris mini nyerte 1967 jan ben a Monte Carlo rallyt, csapatban és egyéniben is, a befutót Rauno Aaltonen vezette. Kis híján Rauno lett a nevem.

Vaczak2 2013.04.24. 14:58:23

@medvedr: Dr. Medve Rauno? Nabazdmeg, ezt kihagyni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.24. 15:19:53

A sós változatokban egyik kedvenc a káposztás, jó sok borssal, de a nyerő a nyújtott pogácsa.
Ez utóbbi a második nyújtás tésztája, ami már vastagabb, és tejfeles tojással (omlett) van töltve, valamint több méter is lehet és cikkcakkban van bekanyarítva a tepszibe. No annak a kanyarja a legfinomabb, mert ott magasabb az omlet, amikor megsült :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.24. 15:22:34

@Vaczak2:
Nem értem mi nem tettszik, hiszen a kolom párban is van (róme ) ló.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.24. 15:24:36

a nagymamám a maradék szélit mindig beleterítette egy másik tepsibe, és tejfölös tojással sütötte meg. azt is imádtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.24. 15:26:51

@Babette_: Ezt hívják nyújtott pogácsának :)

medvedr 2013.04.24. 15:49:21

@Vaczak2: Hát majdnem, szóbekerült még a Csongor is, ami ugye a szocializmusban egy büdös szivar volt. Rauno Csiongor szép lett volna nem? Végül András lettem, de Mr. Rauno Altaanonen nagy tisztelője kora gyerekkoromtól.

süllőcske 2013.04.24. 15:49:51

@Andrass9:
Csaplár Benedek szerint gubojék volt a régi szegedi neve. Most éppen vakarcs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.24. 16:37:22

@süllőcske: Tulajdonképpen bárhogy lehet hívni, én akkor is szeretem! A vakarcsot túl sokmindenre használják.

süllőcske 2013.04.24. 16:52:40

@Andrass9:
Ne is hívjuk semminek. Csak együk meg a mittudoménhogyhíjjákot, és emésszünk.

Pinka-Panka 2013.04.24. 19:23:32

Szép estét nektek!

A rétes jó ötlet de ó is az, jön a meggy, abból az igazi. Meg jöhet bárhogy.

medvedr 2013.04.24. 19:31:49

Milyen sós, borkorcsolya réteseket tudtok?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.24. 20:41:48

Szép estét!
Üdítő poszt, megmerítkezve a valóságban.
@Vaczak2: "Dr. Medve Rauno" ezen pityeregtem picinyt. A túró elég sokat elbír. Itatósnak nem lehet rossz.
@medvedr: Pacalos? Egy apróra vágott főtt, füstölt csülök és tejföl kombót simán el tudnék képzelni.

Vaczak2 2013.04.24. 21:07:41

@Waka: Ilyen szempontból én a tejfölös-krumplis rétest tartom a csúcsnak, de - fantáziám végtelen - de megpróbálkoznék egy főtt tojás-füstölt sprotni töltelékkel is.

Fenchurch68 2013.04.24. 21:22:54

@medvedr: Spenótos-fetásat szoktam sütni, jó fokhagymásan. Olyan is volt, hogy maradék krumplipüré, maradék vegyes zöldségköret összeborítva, hozzá egy tojás, fűszerek. Hirtelen toppantak be vendégek, improvizálni kellett. Kész szerencséjük, hogy nem volt egy kis maradék somlói vagy madártej otthon, ahogy ismerem magam, azt is beleorganizáltam volna:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.25. 06:33:21

Borsos rétes: a tésztalapot ( frissen készítettből az igazi ) jól meg kell zsírozni, majd őrölt borssal ízlés szerint ( alaposan ) megszórni, és megsózni. Ez után fel kell tekerni, majd zsírozott sütőedénybe csiga formába összetekerve berakni, a tetejét zsiradékkal megkenni, és kisütni.
süti beállítások módosítása