Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Káposztás mindenféle (kocka, hasé, pogácsa)

2013.04.16. 07:00 Andrass9

Olvasom a lyányom listáját, mit kell még főzni neki, amit hiányol hazulról. Találtam 3 bejegyzést is, amit egy füst alatt el tudok készíteni: káposztás cvekkedli, káposztás pogácsa és káposztás hasé. Ezen finomságoknak közös eleme a cukron lepirított és párolt káposzta. Iszonyúan erős a szaga, csak akkor fogok bele, ha garantáltan folyamatos szellőztetést tudok biztosítani. Utolsó előtti nap a gyerekeknél, ők munkában, feleségem a boltokat járja a maradék ajándékok beszerzésére - ki tudom nyitni az összes ablakot!!!

Első feladat, magának a káposztának az elkészítése. Vettem két, tömör 2 kilós fehérkáposztát, hagyma, olaj, só és cukor van itthon.

10.jpg

A káposztát apróra reszeltem - beletelt egy teljes óra, mire kész lett. Reszelés közben rétegenként enyhén megsóztam. Egyrészt kell bele a só. másrészt egy csomó elpárolágtatandó létől megszabadít.

11.jpg

Elővettem a legnagyobb lábasukat (6 literes), amibe beleszórtam 8 ek kristálycukrot és barnára karamellizáltam.

12.jpg

Ezidő alatt megaprítottam a vereshagymát. Én mindig teszek egy keveset a káposztához - szerintem jó ízkiegészítő hozzá. Mire a cukor megbarnult, a hagyma kész is lett. A cukorba öntöttem kb 2 dl olajat (ez nem sok, ha belegondolsz, hogy 4 kiló káposztáról indultam), majd a hagymát szinte azonnal utánadobtam.

13.jpg

Kicsit megpirítottam, majd elkezdtem a káposztát kifacsarni és a hagymás olajra pakolni.

14.jpg

Persze ezt keverni is kellett közben, de a végén az összes káposzta a lábasban végezte (a torzsáját meg elmajszoltam).

15.jpg

Kíváncsiságból lemértem a só által kicsalogatott levet, ami 7.5 dl lett a 4 kg káposztából. Kb. 1 órát spóroltam vele a párolásnál, mert ezt mind el kellett volna gőzölögtetnem.

16.jpg

Szép aranybarnára párolódott az egész. Jobb szerettem volna zsíron készíteni, mert szerintem úgy finomabb - de hát nem magamnak főztem...

17.jpg

Előkészítettem a pogácsa tészta alapanyagát:

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 1 pohár tejfel
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg olaj


18.jpg

A tejben a cukorral felfuttattam a 7g száraz élesztőt (még nem találtam friss élesztőt a boltokban).

19.jpg

Beleszitáltam a lisztet a keverőtálba, utána tettem egy egész tojást és egy sárgáját.

20.jpg

A szuperduper Kitchenaid robotgépbe beillesztettem a keverőtálat, beletettem az élesztős tejet, kis sót és a tejfelt, majd elkezdtem keverni.

22.jpg

Világéletemben ilyen gépet szerettem volna venni. Most már nem .... Képtelen egy sűrűbb tésztát rendesen kikeverni, a keverőtál alján hagyja a lisztet, nem egyenletes. Szóval semmi pénzért nem cserélem le a Braun KM32 gépemmel, amit az 1960-as években terveztek és gyártottak!!! Kézzel kellett befejeznem a dagasztást, amit itthon a Braun megcsinál helyettem.

21.jpg

A pogácsatésztát betettem a hűtőbe pihenni, viszont elővettem egy doboz fagyasztott leveles tésztát. Valahogy olyan jók a fagyasztott leveles tészták, hogy nem szégyen őket használni. Hajtogattam már magam is nemegyszer, de egyszerűen csak speciális esetekben éri meg házilag előállítani.

A haséhoz a káposztás töltelék minden kiegészítőjét összeszedtem.

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 pici tojás
  • 2 dl tej

23.jpg

A vajjal, liszttel és a tejjel egy besamel szószt főztem

24.jpg

Belekevertem kb 30 dkg párolt káposztát és a két tojást. Később adtam még vagy 20 dekányi káposztát hozzá.

25.jpg

A leveles tészta még nem olvadt ki teljesen, nomeg a hasé tölteléknek is hülnie kell, így elővettem a hűtőből a pogácsatésztát, kinyújtottam akkorára, amekko a szilikonlapra kifért és megkentem fél centi vastagon káposztával.

26.jpg

Háromba hajtottam.

27.jpg

És ismét kinyújtottam, mint egy rendes leveles pogácsát.

28.jpg

Ezt is megkentem káposztával.

29.jpg

Majd összehajtva visszatettem a hűtőbe.

30.jpg

A levelestésztát kicsit megnyújtottam (csak éppenhogy), majd 3 részre vágtam. Megkentem az egyik szélét tojás fehérjével, megpakoltam az időközben kihűlt besameles masszával.

31.jpg

Felcsavartam őket, megkentem tojással a tetejüket, és 4-5 cm-es darabokra vágtam. Volt, ami egyben maradt, volt ami még sütés előtt szétment, de nem nagyon foglalkoztam vele.

32.jpg

220 fokon sütöttem, míg szép pirosbarna lett.

33.jpg

A maradék káposztatölteléket kis zacskókban lefagyasztottam egy-egy adagra.

34.jpg

A pogácsatésztát kinyújtottam úgy kisujjnyi vastagra.

35.jpg

Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tojással megkentem és cseppnyi parmezánt szórtam rá, mielőtt a sütőbe tettem. 200 fokon piros-barnára sütöttem.

36.jpg

A káposztás cvekkedlit már nem készítettem el, de a hozzávaló káposztát szintén lefagyasztottam. Majd megfőzi a tésztát hozzá a lyány, amikor enne belőle.

33 komment

Címkék: pogácsa káposzta besamel hasé cvekkedli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr665228289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 09:36:39

@susztertangó: Köszönöm, jó is itthon!
Külön posztot nem írtam csak azért, hogy visszatérésemet bejelentsem :)

süllőcske 2013.04.16. 10:19:22

Üdvözlünk itthon!
Profi a káposztás poszt.

medvedr 2013.04.16. 11:45:44

Nekem is reszelhetnél!:)

Topy 2013.04.16. 12:28:09

@medvedr: öööö... azért ennek van némi erotikus felhangja! :D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.16. 12:38:02

@Topy:
Te ugye káposztát még nem reszeltél?:)

Topy 2013.04.16. 13:58:40

@Topy: meg mondjuk nem ÚGY! :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 15:09:17

@medvedr: Sokat segített a munkában a foodprocessor ...
Amúgy, mivel imádom ezt a káosztaízt, mindig nagy mennyiségben készítem. Remekül lehet fagyasztani és egy cvekkedli elkészül forrástól számított 8 perc alatt!

medvedr 2013.04.16. 15:47:33

@Andrass9: Tudom, de utálom a reszelést, illetve az összetakarítását a szétrepkedett daraboknak

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.16. 17:58:51

hát nekem is nagy vágyam egy szupadupa kitchenaid, de tényleg nem jó? de őszintén? mert most egy clatronics van tésztákhoz, de asse százas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 18:18:50

@Babette_: Őszintén - tényleg nem olyan jó és tényleg ez volt az álmom, de sokszáz zöldhasút nem adtam érte. Volt egy Oster, az mindent tudott tizedéért. A lyány kicsit sznob, meg sokat is süt (főleg makaront - de azt RG25-el készíti) és még ő is bevallotta, hogy tészta készítéséhez nem jó a gép, pedig a nagyot vette meg, amivel minden kéne, hogy menjen.
A konstrukció hibás. A keverőszár nem ér le a fenekére, sem nem az oldalára. Nem is értem, hogy lehet ilyet tervezni!!!

Pinka-Panka 2013.04.16. 19:38:26

@Andrass9:

Üdvözöllek és örülünk, hogy megjöttél.

Nagyon jó ez a káposztás sokféleség. A káposztás pogácsára még most így hat után is falatoznék.
Azt hiszem az egészben csak a reszelés a nehéz, a többi már csak lazaság, de megéri.

Köszi szépen!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.16. 20:44:18

Szép jó estét!
Welcome home! Do you speak hungarian yet?
Ezek a káposztások nálam valahogy eddig a cvekedlinél értek véget, mostanában meg nem lenne szabad. Azért bűnözök rendesen, próbálgatom a határokat, talán szerencsével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 21:25:22

@Waka: Köszi, nekem már csak törni magyar ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.16. 21:30:26

@Andrass9: hát nem is érhet le, nem is láttam olyat, ami leér. kikarcolgatná, vagy mittomén.
és milyen erős? bírja a nehéz tésztákat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 22:19:59

@Babette_: I beg your pardon - talán több robotgéppel találkoztam már életemben és bizony a jó gépek miliméter távolságra vezetik a keverőtálban a fejeket. Műanyag tál esetén pedig hozzá is érnek.
Persze mindez lényegtelen. A fontos, hogy rendesen megkeverje a tésztát. A fenti darab a 7 literes tál és az 500 W-os motor, ami valahol 300000 Ft körül mozog. Ez a profi legnagyobb gép. 4 kiló liszttel szépen elbánik (csak 10 deka marad az alján, ha keményebb a tészta). A képen kevert tésztát végül a dagasztószárral kezdtem, majd a krémkeverő lapáttal fejeztem be, ami teljesen kiemelte a tálból a tésztát és így sikerült valamennyire összedolgozni a nyersanyagot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.16. 22:26:28

@Andrass9: 500w?
az akkor semmi.
ki is ábrándultam.
a clatronicsom 1000w, a moulinexem 800.
a clatrnicsot azért nemigen kedvelem, mert a látszat ellenére műanyag a háza (felépítése hasonlít a KA-re), és dagasztás közben mozog, mintha nyeklene, és ez zavar engem.
500w nekem kevés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.16. 23:08:23

@Babette_: Amiatt én is csalódtam. A jó öreg Braun KM32-esem 400 W-os, pedig csak 1,5 kilós a dagasztótálja.
A nyeklő-nyakló megoldást a Bosh is kedveli. Először féltem, hogy szétesik, de valójában így sokkal tovább tart a termék :)
Ezzel a két géppel dolgozunk. Van, amire az egyik a jó (KM32 a keményebb tésztákhoz, krémekhez, míg a Bosh 4550(?) a habokhoz, piskótákhoz), van amire a másik.
A KitchenAid ipari változata 7 literes tartállyal már 956W-os, de 1000 dollár körül van az ára.
www.kitchenaidgepek.hu/kitchenaid-termekek/profi-robotgep-7-literes
Javasolják 4 kiló tésztához
Viszont érdemes volt beleásni magam a specifikációkba, mert megtaláltam, hogy van egy finomállító csavar, amivel a keverőszár és a tál távolságát állítani lehet!!!
www.kitchenaid.com/assets/pdfs/product/ZUSECARE/KSM7990WH_Use%20and%20Care_EN.pdf

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 05:49:11

@Andrass9: úgy tűnik, most úsztam meg egy 120ezres kiadást:)

medvedr 2013.04.17. 09:41:52

@Vaczak2: Káposztát reszelni? Jó a faszt!
@Andrass9: 3-4 kg lisztig szerintem kézzel a legjobb gyúrni, nem is kell annyit mosogatni kipakolni elrakni nálunk konyha vagyon nem gépterem. . Mondjuk nem árt, ha gyúrt már az ember életében-érted hogy mondom. :)

Fenchurch68 2013.04.17. 10:38:58

@medvedr: Maximálisan egyetértek, én a kis ötven alatti kilómmal is simán bedagasztok 3-4 kiló lisztből tésztát kézzel, legfeljebb "csöpög az eresz", de nem is szükséges külön gyúrni járnom :)
Tricepszre különösen jó hatású egy gimis osztálynyi pizzatészta.
A másik állításoddal is egyetértek, valóban, a f****t jobb reszelni, mint a káposztát, de valakinek azért azt is kell :D (Elnézést, elhagytam az úrinői modorom valahol, mindjárt meglesz...)

Blogkocsma 2013.04.17. 13:41:21

@medvedr: Ha emlékszel, jónéhányszor posztoltam gyúrt tésztát (a szó szoros értelmében) ...
Dagasztani viszont ritkábban dagasztok kézzel, azt a munkát nyugodtan a robotgépre bízom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 13:42:51

@Blogkocsma: Bocs - ez is én voltam, csak próbálom kideríteni miért nem sikerült Anicának kommentelnie.

medvedr 2013.04.17. 14:09:30

@Kató néni: Igen tricepszre megy a gyúrás és vállra. Neked (is) elhiszem, hogy mit jobb reszelni:)

Az osztály sütögetésről nekem egy horror élményem van: Amikor a kisebbik fiamék adták az ált. iskola valamelyik rendezvényén a büfét nekünk kellet goffrit sütni. Nem a bekverés, hanem a sütögetés volt a gond. Azt hittem belepistulok, annyit kellett sütnöm, két rossz kis háztartási goffri sütővel.

medvedr 2013.04.17. 14:11:34

@Blogkocsma: Megengedhetelen elpuhultság! Szittya-az kézzel dagaszt, nohát! (Kazár is):)

susztertangó 2013.04.17. 14:29:58

@medvedr: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))