Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Juharszirup készítés New Hampshire-ben

2013.03.31. 07:00 Andrass9

PO barátom remek blogot posztolt a minap a nyirfavízről. Gondoltam, hogy megosztom az olvasókkal, hogy készül a juhar szirup, ami nélkül nincs bundáskenyér vagy amerikai palacsinta ezen a földrészen.

Most van a juharszirup főzés fő szezonja NH és VT államokban, valamint Kanadában, amikor majd minden  termelő megnyitja a cukorfőző házacskáját a nagyérdemű előtt, kik ámulva bámulva hallgatják a készítést, majd jónéhány zöldhasút hagynak a csatolt boltokban. Mi sem láttuk még az említett előadást, elvitt hát minket a nagylányunk néhány szirupkészítő helyre.

Bármerre járok a környéken, mindenütt vödrök lógnak a fákon. Általában kettő egy-egy vastagabb törzsön.

1a.jpg

Közelebbről szemrevételezve, ezen vödrök felett valami kúpos cső van beverve a fa törzsébe, és csöpög belőle a fa leve.

11.jpgA veder alján pedig kristálytiszta, cseppet édeskés lé gyülekszik.

12.jpg

Az első állomásunk egy kicsi farm volt, akik viszont sok tehenet tartottak és tej és tejtermék forgalmazással is foglalkoznak.

1.jpg

Vettünk is egy üveg tejet, mert vejem is tejmániás. Ez pasztörizálatlan teljes tej volt. Másnapra majdnem 20%-a az üveg tetejének tejszínnel volt tele! Sajnos fotóval nem tudom az állításomat igazolni, viszont mind megittuk :)

A juharfa 400+ évet is megél, így lehet, hogy a most megcsapolt fákat már a bevándorlók is megcsapolták!

A juharszirup főző kunyhócskát sugarshack-nek vagy sugar house-nak hívják errefelé. Itt beinvitáltak minket, hogy részleteiben is elmagyarázzák a főzést.

13.jpg

A juharszirup főzés alapjába véve roppant egyszerű: ki kell párologtatni a juharvízből a vizet, és az így nyert szirup a juhartszirup. Ehhez persze rengeteg fát tüzelnek el, így csoda, hogy van még juharfa, aminek a levét kinyerhetik.

17.jpg

Vendéglátónk büszkén mesélte, hogy hozzáadtak egy előmelegítő csőrendszert az eljáráshoz, amivel a gőzből nyert hővel előforrósítják a levet, mielőtt a lepárlóteknőbe öntik. Ezzel mintegy 40%-al javították a párologtatás hatásfokát, valamint tiszta vizet is kinyernek a lecsapódás folytán, amit eladnak fogyókúrázóknak :)

A házacska tetején kimegy a kémény, de a gőz nem kéményen távozik, hanem a tetőn nyitott résen át. Hogy ez miért így alakult, nem mondták el.

32.jpg

35.jpg

Elmeséltek viszont egy történetet, hogyan fedezték fel a juharszirupot az őslakosok:

Egy indián asszonynak nem volt vize, hogy megfőzze a nyulat, így kínjában egy juharfa törzsén egy repedésből folydogáló levet gyűjtötte össze, és abban főzte meg. A férfiaknak nagyon izlett az édeskés vagyora, ezért továbbfejlesztették a juharlé kinyerését szándékosan megcsapolva azokat. Később az indiánok megtanították erre a trükkre a letelepedőket, akik így sikeresen pótolták a nagyon hiányzó cukrot.

Persze vannak más történetek is ...

A modern cukorfőzők nagy tisztasággal dolgoznak, elkülönítik a tűzteret is a párologtatótól, valamint minden edényt szigorúan tisztára mosnak/forráznak. A feladatuk nem kicsiny:

A juharfavíz cukortartalma 2%! 40 liter léből lesz egyetlen liter juharszirup.

Tegyük még hozzá, hogy februárban már ki kell helyezni a vödröket, megcsapolni a fákat és rendszeresen összegyűjteni, amit a vödör felfogott. Nagyon jó eszközt láttunk erre az egyik farmon:

22.jpg

Ez a lánctalpas mindenfele el tud menni, elég kicsi, hogy elférjen a fák között, de azért egy köbméternyit be tud gyűjteni.

A bepárlás napi teljesítménye ennél a kis farmnál 7 gallon szirup (1 gallon=3.79 liter), a teljes szezonban egy jó évben 200 gallon szirupot tudnak főzni. Ha belegondolunk, hogy 1 quart (1/4 gallon) szirupot $25-ért tudnak eladni, ez bizony elég kis bevétel a sok munkáért. Nem véletlen hát, hogy ők például tehenészettel, tejtermékekkel is foglalkoznak. A juharszirup készítés szezonja amúgy sem több, mint 8 hét.

A bepárlóból a szirupot többszörös szűrőn át fejtik le kannákba (mint a mi tejeskannánk volt régen):

20.jpg

Majd mindenféle üvegekbe töltik, és már akár másnap kapni is lehet a boltjukban, vagy szállítják a nagyobb áruházaknak.

33.jpg

Készítenek belőle például fagyit is, ami a házitejjel és tejszínnel igazán finom lett!

Ellátogattunk egy sokkal nagyobb farmra is, ahol már a begyűjtás is eltér a vödrös technológiától. Itt a fákba vert csapokat műanyag csőre csatolják, amiket a gravitáció segítségével nagyobb hordókba vezetik el. A begyűjtés igy sokkal gyorsabb és szennyezés is ritkábban kerül bele.

30.jpgA csövek vége pedig:

44.jpg

Míg az első farmon a fagyi és a tej, mint mellékes volt a fontos, addig ennél a farmnál sokkal nagyobb vendégsereglet és változatosabb ételek tették érdekessé a napot.

Van egy úgynevezett "sugar on snowball" nevezetű édesség, ami a lányom kedvence. Ehhez a juharszirupot nagyon sűrűre bepárolják, szinte grilláscukor sűrűségűre, majd belemártanak egy villát és a jéghideg hóra teszik. (Eredetileg hógolyóra csurgattak valamennyit, ami azonnal megkeményedett, és így ették meg - innen a neve.)

39.jpg 38.jpg

Készült itt vattacukor is juharcukorból, vittünk is haza egy óriási zacskóval (1,7 uncia volt).

34.jpg

Ennek a farmnak a boltjában olyan goffrit sütöttek, amire a darabos juharcukrot szórták még sütés előtt, így az belekaramellizálódott a tésztába.

Mindenféle juharcukros-szirupos ételt meg lehetett próbálni. Nálam a juharszirupban főzött kolbász verte ki a biztosítékot:

40.jpg

A bolt polcain szép üvegek vékonyítják a látogatók pénztárcáját.

41.jpg

A különböző szirupok nagyon szigorú feltételekkel készülnek, paramétereik egységesítve vannak, hogy a vevők mindig olyat vehessenek, mint amit megszoktak. (Lásd McDonalds), pedig pont a kis helyi főzdék tudnának a saját különleges ízeikkel versenyezni.

37.jpg

Ellentétben a naptárral, itt még jeges patak csordogál:

25.jpg

29 komment

Címkék: Maple syrup Juharvíz facsapolás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr555173875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.03.31. 08:16:52

Ez érdekes volt, köszönöm. A gőz tetőn kivezetése kapcsán arra tippelek, hogy a lecsapódó vízgőz nemcsak rontaná a kémény hatásfokát, de akár ki is olthatná a tüzet.

1kutya 2013.03.31. 12:19:39

amerikai palacsintával! nyammm...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.31. 12:35:12

Szép napot!
Én még az életbe' nem ettem juharszirupot.
Természet ősanyánk ócska ribanc módjára viselkedik itt is, egész éjszaka esett. Jövő hétre szabadságot vettem ki, hogy rendbe tegyem a kerteket, fújhatom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.31. 13:20:35

@Waka:
Nállunk a szél fújja, de nagyon, mondjuk rá is fér, mert nagyon vizes.:)

A juharszirup jó, köszi Andrass9, hogy bemutattad az előállítását. Küldhetnél egy kis szipurpot is.:)

Maya-- 2013.03.31. 13:28:49

nagyon jó cikk.

amúgy én is kérek szirupot! na de komolyan, mert én itt eddig ebben a kocsmában nem kértem semmit :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.31. 14:48:54

@Negotiator: A tűz kioltása nem valószínű, mert a tűztér teljesen elkülönül a párolgási felülettől.
Viszont a visszacsöpögés újrahigítaná a szirupot - ez egy lehetséges magyarázat.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.31. 15:02:11

@Andrass9: és ha kettőt fordulnál? ;)

Különben nagyon jó a post (s-sel, mert ezt angol nyelvterületről küldted), remekül kihasználtad a szezon adta lehetőséget. Én nemrég láttam egy olyan dokumentumfilmet, amiben a nagypályás kanadaiak a gyűjtőcsöveket egy vákuumgépházba vezették, a levet meg egy hatalmas gyűjtőedénybe. Oda jött időnként a 10 m3-es tartálykocsi a zsákmányért. (az újabb ültetvényeken magas cukortartalmú, nemesített juharfajok vannak)

Különben mondtad az aborigineknek, hogy próbálkozzanak meg a nyírfával is, ha már megvan hozzá az infrastruktúra? Meg azt, hogy a derék székelyek virics főző házakban sűrítették a levet? Meg hogy a finnek is nagyon jók ebben, de nem rokonok? Meg hogy olvassák el Szolzsenyicintől a Rákosztályt? :D

A múltkor Erdőkóstoló barátnénk ajánlott egy angol linket, ebben a fanatic brit kolléga besűríti a nyírvizet, erjeszti (sör, bor), majd balzsamecetet is készít belőle! Érdekes, h ő is kb. ilyen arányt alkalmaz a sűrítésnél, bár én a nyírvizet jóval 2% alatti cukortartalmúnak becsülöm.
wildmanwildfood.blogspot.hu/2013/03/tapping-birch-collecting-birch-sap-for.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.31. 15:14:24

@PO: A vákumos metódust is alkalmazzák, de oda már nem mentünk el.
Valószínű csapolják a nyírfát is, mert láttam néhányat vödörrel ellátva, de alapvetően a juharfa az áldozat.
az angol kolléga cikke jópofa :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.31. 15:26:45

@Andrass9: az angol kolléga nagyon megszállott lehet, biztosra veszem, hogy marcipán Beckham-figura gyűjteménye is van :)) Át fogom tekinteni a többi írását is, lehetőség szerint belavakkantok. Gyertek ti is! :D

Ja, spontán módon erjesztettem viricset, érdekes, remek szénsavas itóka!

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.31. 15:33:10

@Maya--:
Vedd úgy, hogy megkínáltalak a csudás, apró ( tenyérnyi ) palacsintával, amit juharsziruppal locsolgattam. Elvégre húsvét van, vagy mi a szösz.:)

Húsvéti ajándéként vettem egy 10 cm átmérőjű tefon serpenyőcskét, és miután reggel elolvastam a blogot, ebédre beavattam. Ráadásul a múltkor emlegetett teljes kiőrlésű durum lisztből kevert tésztával. Jelentem az eredmény - klasszikussal élve - csucsu.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.31. 15:39:21

@látjátok feleim szümtükkel: A miniteflon az király! Egyszemélyes tüktojnak pedig tökéletes.
Boldog Húsvétot!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.31. 15:44:37

@PO: Juharszirup erjesztett változatárol nem hallottam még. Kicsit utánanéztem, de főleg kiváncsi fórumozók érdeklődnek iránta. Nincs kommersz forgalomban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.31. 16:21:02

@látjátok feleim szümtükkel: Fú itt is, hordja a havat.
@PO: Érdekes oldal, igazi fanatikus a gazda.

1kutya 2013.03.31. 16:30:04

@Waka: kellett nektek oda költözni! :D

nálunk esik, most zártam el a vadnyúlpörkölt alatt a gázt, ahhoz nem kell szirup :DDD

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.31. 16:49:53

@Waka:
Őszinte részvétem. Itt most ezer ágra süt a nap, de délelőtt esett. Most nem fú, pedig a földnek nem ártana egy kis szellő.

medvedr 2013.03.31. 17:45:08

Juharszirup és palacsinta-mi szeretjük. Sajna csak olyan sziruppal , amit éppen be tudunk szerezni. Ha nincsen akkor meg akácmézzel. Köszi az érdekes beszámolót!

vörösbor(de)minőségi 2013.03.31. 19:15:44

finom lehet-gondolom semmihez nem hasonlitható az íze.nekem még nem volt találkozásom vele-de ha mondjátok,hogy nem élet az élet nélküle....?akkor rágyúrok.
a távozó gőzt ami nem a kéményen keresztül távozik hanem nagy adagokban a tetőn kialakitott résen...nos ezt a kozmetikusok felhasználhatnák:)))))ha már a vizet is eladják fogyókúrázóknak...ott lehetne a sok szépülni vágyónak bőrpuhítani...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.31. 20:08:17

@vörösbor(de)minőségi: ez tetszik :) El is megyek hozzájuk és eladom az ötletet!

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.31. 20:09:07

@Waka:
Ráadásul még deszkával sem birok rámenni, pedig a szőlő már megindult, és metszeni kellene. Állandóan esik. Amit korábban megvágtam, az meg kuksol, ő nem akar indulni, biztos a múlt heti fagyot nehezményezi. Szomszádban a sárgabarack kivirágzott tegnapról mára, de kérdés bír-e kötni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.31. 21:06:06

@látjátok feleim szümtükkel: A szőlő megvolt majd' egy hónapja, lehet, hogy a szüretet is elintéztem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.01. 08:33:57

@Waka:
Kösz, a tegnap elküldött hó ma megérkezett.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.02. 04:44:52

@vörösbor(de)minőségi: Pedig azt hittem menni fog testvériesen is ...

vörösbor(de)minőségi 2013.04.02. 07:55:05

@Andrass9: ugy van.na kérem ez a fifty-fifty. de ha erősebb az egyik testvér?arra gondolsz nyilván:))))