Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Vérnyomáscsökkentő persze nekem is van. Reggel és este is. A reggeliben van k... (2018.10.22. 18:52) Farkasköröm
  • Andrass9: Helyzetjelentés: Felástam 16 nm-t a kertben 30 cm mélyen. Kiszórtam rá kb 1 kg vegyes műtrágyát, m... (2018.10.22. 18:15) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Rizseshús bárányból palesztín-libanoni módra

2013.03.26. 07:00 Andrass9

Vejem megigérte, hogy főz nekem valami bárányt, csak hozzak hozzá húst. Azt persze nem mondta, hogy milyen részét hozzam el a barikának és az egészet meg nem ennénk meg ketten. Végül vettem báránykarajt a borda nélküli tájékról.

Bár szép csontos volt, vejem szerint túl száraz - sokkal több zsír kéne legyen rajta. De megnyugtatott, hogy neki is csodahüttője van, és elővarázsolt egy hasonló nagyságú bárányoldalast, szép zsírosat (well - kicsit nagyobb volt azért).

10.jpg

Feldarabolta az oldalast 3 csontos darabokra, majd megágyazott vele a kuktában. Tetejére tette a báránygerinc darabokat is.

11.jpg

Felöntötte vízzel, hogy majdnem ellepte:

12.jpg

Előkészítette a fényképezéshez a fűszereket is:

  • 1 ek libanoni 7 fűszer keverék (ami valójában 8 féle fűszerből áll)
    • 1 rész őrölt kardamom
    • 2 rész őrölt fahéj
    • 2 rész őrölt szerecsendió
    • 4 rész őrölt szegfüszeg
    • 4 rész őrölt koriandermag
    • 8 rész paprika
    • 8 rész őrölt római kömény
    • 8 rész őrölt feketebors
  • 1 ek őrölt szegfűbors
  • 1 ek szegfüszeg
  • 6 babérlevél

13.jpg

Ezt mind beleszórta a kuktába, meg is sózta. Feltette a sparheltre és elindította a főzést. Mikor elkezdett sziszeregni a kukta, lejjebb vette a lángot alatta és fél órát főzte.

14.jpg

Míg a kukta zajongott, megmosott két vizespohárnyi rizst és egy fazékba tette. Megtisztított egy marék pisztáciát egy serpenyőbe, hozzáadott egy marék fenyőmagot, egy marék mandulát is, meglocsolta kevéske olivával és jól megpirította.

16.jpg

A megfőtt húsokat kiszedte a kuktából, és az oldalast késsel-villával leszedte a csontokról. Ezt a villával leszedést az USA-ban főleg disznóhússal csinálják szaftos szendvics készítésére (pulled pork-nak hívják és nagyon népszerű).

17.jpg

Lekanalazta a zsír nagy részét a főzőléről.

18.jpg

Ezután a fazékban várakozó rizsre locsolta a maradékot.

19.jpg

Az összes lefejtett húst is a fazékba tette, majd felöntötte annyi vízzel, hogy ellepje a rizst.

20.jpg

Alaposan felkeverte, majd fedő alatt kislángon 20 perc alatt puhára és szaftosra főzte. A nagyobb tiszta húsokat és két oldalasdarabot félretett a kuktában.

22.jpg

Előkészítette a tálaló edényt is.

24.jpg

Kiborította a rizst a tálra és egyenletesen elosztotta, hogy egyformán vastagon legyen mindenfelé a rizs. Mint az a képen jól látható, a rizst bizony hagyta lepirulni, ami egy további extra ízt kölcsönzött az eledelnek!

25.jpg 26.jpg
27.jpg 28.jpg

Szépen elrendezte a tetején a félretett tiszta húsokat, majd ráborította a pirított magokat.

33.jpg

Görög jughurttal szervírozta.

34.jpg

Az oldalas csontja oly puhára főtt, hogy nagyrészét el lehetett szopogatni. A szokatlan fűszerezés pedig nagyon izlett (nekem).

30 komment

Címkék: lamb bárány rizottó 7 fűszer keverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr995166714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 07:51:39

ööö...só nem is volt benne?

süllőcske 2013.03.26. 09:22:17

Azannya, ez nagyon fűszeres! Hat babérlevél! Nekem ez azért durva. Meg a töméntelen szegfűszeg, a többi szintén nagyon aromás fűszerről nem is szólva.
A libanoni dolgokat egyébként szeretem, ha bárányhoz jutok, mindig azok az ízek jutnak először eszembe. De a rizses húsról viszont nem a cédrusok földje ugrik be.
Ott a bulgur játszik helyette.

Topy 2013.03.26. 09:49:53

@Babette_: de: "Ezt mind beleszórta a kuktába, meg is sózta." :)

váj mí 2013.03.26. 11:46:54

Huhh, de éhes lettem. Imádom a bárányt, a birkahúst is. Mna, most mondjam, vagy ne mondjam, hogy ilyesmi errefelé nem kapható, csak a "szentháromság".
Visszaolvasgattam, a posztokat, látom a népek gőzerővel készülnek Húsvétra. Ilyenkor kicsit irigy vagyok. Én utazni fogok, és a Deutsche Bahn "jóvoltából" szinte egész nap, mert sok vonat kimarad a hétvégén az ünnep miatt.

süllőcske 2013.03.26. 12:57:19

Különben, biztosan nagyon jó lehet ez az étel. Jól is néz ki.
A pulled pork dologgal kapcsolatban láttam egy filmet, amelyben egész disznót sütöttek nyárson, faparázson, sok-sok ideig. Az elképesztően szaftos húst ezután hőálló kesztyűvel, kézzel lefosztották a csontokról, nagy tálcákra halmozták, meglocsolták különlegesen fűszerezett pecsenyelével.A pirosra sült, ropogós bőrt egyben lehúzták, felszabták. Végül kiárulták az ezzel bőségesen megrakott szendvicseket. Sőt, mi több, a bucikat is bemártották a szaftba.
Nesze nehéz magyar kaják.

váj mí 2013.03.26. 13:14:57

@süllőcske: Egy napig szokták sütni a húst kemencében, és átkozottul finom a pull-pork szendvics. Én először Gordon Ramsay valamelyik műsorában láttam, hogyan készül. Egy ilyet megeszel, fél napig elvagy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 13:26:15

@Topy: óóóó

az a két sor elbújt a képek között.

süllőcske 2013.03.26. 13:27:51

@váj mí: Szia. Amit én filmen láttam, több volt mint egy nap, még éjjel is ment a parázslapátolás. A másnapi bulira készült el.
Kicsiben csináltunk ilyet magunknak is, hát, nagyon jó. De vitatkoznék: Egész napra elég egy ilyen, csupa hús szendvics.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.26. 13:57:47

@süllőcske: Valóban roppant erősen fűszerezett, dehát így tanulta odahaza. Általában is fűszeresen esznek.
Nem volt egy fogyókúrás étel, az biztos :)

Vaczak2 2013.03.26. 14:21:20

@váj mí: ez olyasmi mint a porchetta a zolaszoknál?
Szerintem.

váj mí 2013.03.26. 14:35:09

@süllőcske: Khm, nem szemétkedni akarok, de az éjjel is benne van az egy napban ;).
Én először LA-ben kóstoltam, egy kb 15 cm-s subway-es szendvicsnek megfelelő darabot. Nagyon eltelített, az tuti. Ha este nem lett volna buli némi alkohollal, lehet, elég is lett volna aznapra, de így kellett még valamit enni, hogy ne menjek át albán szamárba ;)

@Vaczak2: Nem egészen, azt csak pár óráig sütik, és jellemzően malacból készül, vagy egyes esetekben csak császárhúsból, de valami hasonló ....

süllőcske 2013.03.26. 14:55:08

@váj mí: Nem érdemel ugyan sok szócséplést, de a csávók reggel kezdték, és másnap esti bulin szolgálták fel a szendókat.
A porchesta di Ariccia, az eredeti és eredtvédett étel egész bőrös disznóból készült, nem hinném, hogy három-négy óra alatt. Annak a rozmaring a legfontosabb fűszere.
Persze, hogy csinálják malacbúl is, aztán bőrös lapockából, császárhúsból, vegyesen tekertből, miegymásból, lényeg, hogy bőrös legyen. A hosszú kenyérben való feladás tényleg az amerikai cucchoz közelíti, de nem csak kenyérben eszik az olaszok.

süllőcske 2013.03.26. 15:08:59

"Porchettámat" én csontos, bőrös malackarajból szoktam sütni.A csont mellett bevágok, de nem metszem végig, hanem folytatom a vágást a húsban, egyenletes vastagságban nagyobb lappá kiterítem. Megpakolom a fűszerező anyaggal, vissatekerem, és úgy sütöm, hogy a csont alul, a bőr felül legyen. Szép lassan süldögél, és jó lesz.
Tettem ezt már így, mikor még nem is halottam ilyesmi módról. Aztán látom, hogy a J. Oliver kitanulta a módszeremet, és a dígókra hivatkozik.
Így jutottam el a porchettáig. di Szeged.

Vaczak2 2013.03.26. 15:16:56

Hát én láttam olyan 80-100 kilós sörtést kicsapva a piacon az asztalra. Ammán nekem nem malac, igaz nem is disznó, inkább valamely köztes létállapot (masznó?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.26. 15:30:14

@süllőcske: Porchettát én is úgy készítettem régen, hogy fogalmam sem volt róla, hogy ez a porchetta. Az enyém viszont bőrös/csontos lapockából készült, ami finom szaftos húst eredményezett. Persze akkor még Olaszországban sem jártam és itthon sem volt túl nagy gasztrokultúra...

váj mí 2013.03.26. 18:05:14

@süllőcske: @Vaczak2: Én porchettával először Milánóban találkoztam. Szendvicsben adták, és a szakács srác mesélte, hogy malachúsból készült, 4-5 órás sütéssel, és valóban főleg rozmaring az ízesítő fűszer. Finomnak, mindenesetre finom volt, és ez a lényeg ;).
Különben, olvasta a Városban blogon, hogy nyílt egy hely Pesten, ahol lehet kapni pull-porked szendvicset. Esetleg volt valaki arra?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.26. 18:39:12

Szép napot!
Egy púpos tányérral kérnék, ha lehet.
Ez is a piláf vonulat egyik remek darabja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.26. 19:41:40

A Man VS. Food sorozatban szerepel a pulled pork, de úgy döntött a videót megosztó, hogy kishazánkban nem kell megnézni.

Pinka-Panka 2013.03.26. 20:04:58

Sziaztok!

Olyanokat főztök, hogy csak na:) Szokatlan, de nagyon jó lehet. Attól, hogy nem ettem még mondhatom a képekről, hogy jó.

Nálunk ma krumpli főzelék vala, maradék sülttel, holnapra meg töltött paprika. Lehet vizszünet lesz, s akkor inkább a biztosra mentem, főztem. Holnap majd sütkérezek már valamit az ünnepre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.26. 20:24:49

Ezektől az aromás fűszerektől én is berzenkedtem, de legutóbb is kiderült, hogy némi főzés után szépen összeáll az ízük.

Llychllyn 2013.03.26. 21:04:55

Elsőre tényleg riasztó lehet ez a sok aromás fűszer, de mondjuk az indiai konyhától sem idegen, és egy currynél nem is gondolsz bele, hány igen erős ízű hozzávalóból van a por vagy a paszta... Össze tudnak érni, na.

A rizst nem nagyon szeretem, de ezt a piláf-félét azért meg bírnám enni.:)
A báránnyal meg eleve nem állok közelebbi ismeretségben, úgyhogy akár így is szívesen paroláznék vele, ha már.:)

1kutya 2013.03.26. 21:14:03

@Vaczak2: süldő?

egyébként a horvátok is sütik az út szélén azokban a fém vackokban (a birka mellett), augusztusban megkóstolom, ha az isten is éltet addig...

váj mí 2013.03.26. 22:00:17

@Waka: A sorozatbarat.hu -n fenn 4 évad a Man vs Food-ból magyarul (Fald fel Amerikát). Gondolom, azt otthon is meg lehet nézni, ha már hu-s a szerver.

váj mí 2013.03.26. 22:03:49

@Waka: Az online-sorozatok.org-on meg fent van 9 évadnyi Pokol konyhája Gordon Ramsay-vel, magyar szinkronnal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.27. 00:13:18

@1kutya: Én kóstoltam és remeknek találtam!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.27. 06:22:34

@váj mí: Kösznöm. A fald fel-t megvizsgálom, Gordon viszont nem jön be nekem. Anthony Bourdaint nem tudsz valahol?

váj mí 2013.03.27. 14:06:30

@Waka: Nekem a kajái nem nagyon jönnek be, de fasza kis realityket csinál. Mármint Gordon.
Hm, Bourdaint sajna, nem, igaz, még nem kerestem rá. Nézz szét a nagyobb megosztókon, hátha.

csigafrédi 2018.10.04. 12:55:15

Ez a kaja nagyon jól néz ki azokkal a pirított magokkal.