Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Tojásfestés

2013.03.20. 07:00 Waka

Easter_eggs_-_onion_decoration.jpg

Kép: Wikipédia

Megvallom őszintén, nem nagyon tudtam készülni a mai posztra. Nyakunkon a húsvét, ez a téma éppen aktuális.

Egyik évben, húsvétkor édesapámnak eszébe jutott, hogyan festettek tojást valamikor otthon. Az árokparton szedtünk egy csokorra valót a bürök frissen sarjadó hajtásiból. Erre a célra más növény levelei is alkalmasak, akár az ősszel lepréselt leveleket is használhatjuk, ha előzőleg beáztattuk egy kis vízbe, hogy ne töredezzen szét. A többszörösen szeldelt leveleket az előzőleg keményre főzött és kihűtött tojás köré tekertük, majd nejlonharisnyába burkoltuk. Az így előkészített tojásokat néhány percre a nem túl forró tojásfestőlébe mártottuk, majd lehűtöttük, és óvatosan lebontottuk róla a harisnyát.

A festőlé a levél mintázatához hasonlóan fogta be a tojás héját, attól függően, hogy mennyire tudott alászivárogni. Általam addig soha nem látott, gyönyörű tojások lettek. Hétfőn vacsorára a főtt sonka és a frissen reszelt torma mellé lágy kenyérrel ettük meg.

Ti hogyan festitek a tojást? Mit készítetek a temérdek megmaradt kemény tojásból?

27 komment

Címkék: levél tojásfestés

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr295149391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.20. 08:25:28

@Babette_:
Talán a jövő hét végén.
Megjött a közeli oszlopra a gólya, de nem hozott gidát, csak jégesőt ( tegnap, szerencsére nálunk csak 5 perces volt ).:(

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.20. 08:32:22

Én csak őrizgetem a gyerekem által gyűjtött tojásokat, vannak már 30 évesek is köztük. A legféltettebb kettő, amit egy szomszéd néni, az egyik pótmamája festett neki. Egyébként elég macerás dolog a tojások őrizgetése.:)

Gyerekkoromban a vöröshagyma héjából készült főzetbe áztatták a hasonló módon, levéllel díszített tojásokat, szép vörösses színük volt.

Fenchurch68 2013.03.20. 10:21:34

@Babette_: 31. lesz Húsvétvasárnap.
@látjátok feleim szümtükkel: még a népi játszóházi tanfolyamon mondták, és probatum est, hogy ha nagyon sokáig főzöd a tojást - egy óra a minimum - akkor ugyanúgy eláll évekig, mint a kifújt, csak nem törik össze. Van olyan tojás itthon, ami hét éves, ha megrázom, zörög benne az összeaszalódott belseje, de nem romlott meg. Nekem jól jött ez az információ, amíg kicsik voltak a lányok, nem volt festés közben akkora a káló :)

Pinka-Panka 2013.03.20. 11:32:29

Sziasztok!
A húsvét itt van a nyakunkon.
Készülődünk is, már díszitgetünk a barkára, asztalra kis fészek és néhány dísz. Majd terítek egy húsvéti asztalt.
A tojások Waka, nagyon szépek.
Én CSAK hagymahéjban főzöm és festem meg.
A kemény tojásból tojáskrémet csinálok.
Gyerekként emlékszem színes tojást is festettünk, de ma már inkább maradok mindenbe a természetes anyagoknál. Muris volt olyan tojást enni, amibe beszivárgott a zöld kulimáz:) - ma inkább kihagyom:)

Pinka-Panka 2013.03.20. 11:37:48

Ja és elfelejtem a gyerekem több kézműves járt végig, Ő szokott festeni kézzel simán csak a tojásra festeni motívumokat, ebben Édesanyám is segítségére volt - sajnos én türelmetlen vagyok ehhez.

Pinka-Panka 2013.03.20. 11:40:27

kézműves tábort

na, ma nem lehet írni, mert állandóan van valami, egy mondatot se tudok leírni:)

Pinka-Panka 2013.03.20. 11:42:00

@Babette_: jövő hétvégén.
A nagyhét a legszebb nekem az ünnepek közül, mert, hogy tavasz is van, virág is van, illat is van és ...

Fenchurch68 2013.03.20. 12:02:16

Tojáspörkölt, töltött tojás, tojáskrém. Anyós már ingyen buszozik, megy a téeszbe repedt tojásért, felébe kerül, mint a nem repedt. De már a tojásos néni is gyűjtögeti nekünk. Három lány, képzelhetitek, hány tojást kell festeni...

Topy 2013.03.20. 12:06:41

nekem a jó bő félórás főzés után is elálltak a tojások évekig, jellemzően mozgatás, költözés jelentette a halálukat...
egyébként nem nagyon szokott lenni maradék, valahogy jól sikerül belőni

Fenchurch68 2013.03.20. 12:11:52

A céklafőzettől is gyönyörű színük lesz, olyan barbis. Az orbáncfűtől meg szép sárgászöld, csak abban sokáig benne kell hagyni. Tavalyelőtt volt ilyentájt egy táborom, és a madarasban szerettem volna hagymahéjat kérni, volt a ládában rengeteg. Közölték, hogy nem lehet. Mondom, kifizetem hagymaárban. Akkor sem lehet. Miért? Nem, és kész. Aztán megtaláltam a hátsó bejáratot, ahol meg egy szemeteszsáknyit kaptam ingyen, még jattot sem fogadott el a takarítónéni, aki adta.

Fenchurch68 2013.03.20. 13:10:00

Egyébként ezt a Waka által tökélyre vitt berzseléses tojásfestést úgy is meg lehet csinálni, hogy mintákat vágunk ki papírból, és az van "ráharisnyázva". Nagylány pl. csinált szívecskéset-galambosat az udvar ló nevével, volt sikere :)
@látjátok feleim szümtükkel: a tojásos néninél az egyik kecskemamának már lassan egy hete meg kellett volna szülnie, de nem akar, az állatorvos azt mondta, hogy a hideg miatt. A legkisebb leány naponta jár föl drukkolni, de még semmi. Viszont mesélte, hogy lehajolt az egyik kiskecskét megsimogatni, mire a másik felugrott a hátára, és ott állt, mint egy zerge a hegytetőn :D

Topy 2013.03.20. 13:46:02

@Kató néni: az "udvar ló" az a magánterületen tartózkodó hátasállat? ;)

Fenchurch68 2013.03.20. 14:14:34

@Topy: mivel nyelvtanilag nem helyes az, hogy udvar lója, csak az, hogy udvar lova, így nálunk ez terjedt el, az illetékes fiatalemberek nem bánják a megnevezést. Olyan szinten nem folyok bele nagykorú gyermekeim magánéletébe, hogy hátasállat-e... De a magánterületen sokszor tartózkodnak. Talán mert jól főzök, hogy ontopic legyek.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.20. 15:23:51

@Kató néni: madarasban szintúgy..karalábé sok sok levele egy dobozba félre dobva-sokan ott helyben letekerik_én a "majd a buday"receptet akartam kipróbálni amihez a zsenge levél kell.ugyanigy jártam-nem lehet.na akkor vettem 1 karalábét és mellé tettem 8nak a levelé:))) igy már no problem

süllőcske 2013.03.20. 16:58:33

Szép.
Ez a téma kis családomnak természetesen "szakmába vág", mert Anahita textiles, kézműves tanár, lányom is textilre járt a szegedi művészeti gimibe, ahová mi is, én most is ott tanítok.
A tojásfestés a lányoknak minden tavaszon egy klassz nekibuzdulás, teli a konyha cuccal. A posztban szereplő módon is festenek, gyönyörű faktúrákat, mindenféle színes növénylevekbe áztatva, amit nejem fonalfestéseihez gyűjt a határban. Hagymahéj is természetesen szerepel.
Viaszírókával is dolgoznak, monotípiákat is csinálnak, ecsettel is mázolnak, és tényleg nagyon szépek a tojások.
Kifújt tojást is készítenek, amit szép fonalfonataikra fűznek, fa, csontgyöngyökkel rögzítenek, ezek akasztható díszek, de be is lehet őket önteni különféle anyagokkal, így örök darabok is lehetnek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.20. 17:20:51

@süllőcske: Én szívesen olvasnék tőled erről egy kis technikai leírást ötletadóként, ha esetleg tudnál rá időt szakítani...

Fenchurch68 2013.03.20. 18:09:33

@süllőcske: nem tudom, mennyire autentikus, bár én érzem az összefüggést - mi a nagyon szép, évről évre elrakott tojásokat a karácsonyfára is feltesszük.
Állandó program húsvétkor a kertben megtalálandó tojás- és csokiözön, amit persze tudjukki rak ki (háromra szoktam felhúzni az órát...), és az, hogy feltámadásra hajnalban felmegyünk mindannyian a közeli domb tetejére, és ott megnézzük a napfelkeltét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.20. 19:06:59

Szép napot!
Örömmel látom, mindenki készül a Húsvétra.
@süllőcske: Szívesen vennék én is az alkalomhoz illő leírást, akár fotókkal illusztrálva is.

süllőcske 2013.03.20. 19:36:53

@Babette_: Bár és nem olyan nagyon értek hozzá, de szívesen írok egy-két dolgot.
Igen sok festőnövény van, ezek egy része azonban fényérzékeny, nem stabil. Fixálni szokta Anahita sóval, ecettel, réz-és vasgáliccal, timsóval.
Néhány példa:
Csalán: halványzöld, ha viszont a főzetet ecettel, timsóval készítjük, sárga lesz.
Szintén sárga a varádics timsós főzete, a vérehulló fecskefű úgyszintén ezt a színt adja.
Oregano: Rozsdavörös, ha csak virágot használunk, piros. Vasgáliccal fixáljuk, Erdélyben patak hozta oxidos földdel csinálják, vagyis okkerrel.
Varjútövis kérge: gyönyörű sárga timsóval, rézgáliccal barna.
Bodzabogyó:timsóval, szép ibolyaszín, töményen párizsi kék színt ad.
Lilakáposzta:ecettel ciklámen, sóval remek türkiz
Dió:barkája sárga, levele barna, kopácsa meleg fekete színt ad, timsóval, vagy marék rozsdás szeggel.Csonthája drapp színt ad.
Gesztenyeburok: vassal zöld lesz
Kökény: a bogyó timsós főzete a rózsástól a mélyvörösig változik, töménységtől függően.Kérge pedig narancsot ad.
És még sorolhatjuk.
A fémsókat meleg vízben felodjuk, majd hígítjuk, hozzáadjuk a főzethez. Kicsit hűl, mehet belé a tojás, vagy textil. A viaszkitakarásos tojást 40 fok alatti lébe tesszük. Pácoljuk kb egy napig. Ha hamarább kivesszük, halványabb, ha később, erős színt érünk el. A viaszt később forró ronggyal törölhetjük le.
Szép viaszfestést vitelezhetünk ki, ha a viaszt benzinben oldjuk, pigmentáljuk különböző színű porfestékekkel, ezt ecsettel visszük fel, de csucsu nyomatokat is csinálhatunk, ha formákat, pl levélkéket vonunk be a viaszfestékünkkel,és a felületre nyomtatjuk. A benzin percek alatt elpárolog és a minta a tojásra köt. Szép, természetes selyemfényű felületet kapunk, ha ezután puha ruhával átdörzsöljük. Viaszfesték forgalomban nincs, csak házilag készíthető. A porpigmenteket nagy választékban művészellátó boltban találhatjuk.
A festéssel még lehet variálni úgy, hogy alapszínre kitakarás után még lazúrszíneket is festünk, így a színesség, az árnyalatok gyarapodnak és kis véletlenszerűség is egyedivé teheti a végeredményt, mint a fazekasmázaknál is.
Lehet éles kis szerszámokkal karcolni, visszakaparni, így éles kontrasztokban visszajön a tojás eredeti színe. És így tovább.
Boldog névnapocskát, Babette!

Pinka-Panka 2013.03.20. 21:22:03

A témához, tojáshoz kapcsolódóan mi sosem viszolyogtunk a locsoló fiú várástól. Sőt, terített asztal, sütemények és italok, hozzánk jöhettek. A lányom is fogadta őket szeretettel.
Lánykoromban jó volt, mert az össze szomszéd nálunk fejezte be, mivel az utca elején lakunk, itt ragadtak le. Jó kis sztorik vannak. S örültek a tojásnak, amit kaptak és a vendégszeretetnek. Egy barátunk most 3 éve, elhozta a testvérét, aki messze távol lakik külföldön és nosztalgiázni akart, hogy milyen egy locsolkodás. Azét hozta hozzánk, mert mi nem zárt kapuval vártuk.

Pinka-Panka 2013.03.20. 21:23:58

@süllőcske: Te egy különös csodával, talentummal áldott ember vagy! Ilyen tudást!

süllőcske 2013.03.20. 21:53:31

@Pinka-Panka: A régieknek, nekik valóban volt ilyen.
Legfeljebb, csak megpróbálgatom követni azt, amit ők is követtek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.21. 07:24:03

@süllőcske:
köszönöm. megért volna egy posztot is...:)
jókívánságot köszönöm, de a következő lesz az igazi;)