Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gyors ebéd meglepetésnek

2013.02.28. 07:00 Andrass9

Vendégem volt ma, akitől egy csodás könyvet kaptam kölcsön. Miután elment, elkezdtem olvasgatni és fenemód megéheztem! Mit egyek, volt a nagy kérdés. És mi az amit a feleségem is megenne, ha főzök?

Nincs más hátra, mint előre a csodahüttőbe ismét. Találtam benne gyönyörű sertéskarajt 2010-ből ... a kutyának :( Meg sok petrezselyem levél szárat és kaprot. Volt még paprika csuma és koktélparadicsom is.

És hopp, itt a megoldás: egy csomag mélyhűtött libamáj! Nem véletlenül hívom én csodahűtőnek :)

Akkor szigorúan resztelt máj lesz. Azt szeretjük mindketten, a pecsenye libamáj ízes és finom és hagyma meg krumpli van itthon. A világ legegyszerűbb ételei közé tartozik és hamar megvan. A Czifray-ban nem találtam a receptet, de ahhoz még olvasgatnom kell a könyvet.

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg máj (most liba volt, de lehet kacsa, csirke vagy sertés is. A borjúban már csalódtam egyszer).
  • 4 fej hagyma
  • 4 ek olaj vagy zsír
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek majoranna
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 2 girizd fokhagyma

10.jpg

A köret pedig sóba-vízbe krumpli:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kk köménymag
  • 1 tk só

11.jpg

Igazán nem egy alapanyagigényes étel!

Először is meleg vízbe tettem a libamáj csomagot az eredeti zacskójában, hogy szépen kiolvadjon. Amíg a máj olvadozott, meghámoztam a krumplikat, felszeleteltem ék alakú hasábokra (mint a krumplipaprikáshoz).

Leöblítettem, majd beletettem egy kisfazékba, amit felöntöttem vízzel. A köményt egy teatojásba tettem, hogy ne kóvályogjon. Engem nem zavar, de ha a fiam netán befut, akkor lilát kap tőle. Megsóztam a vizet és kis lángon főzni kezdtem. A vekkert azért beállítottam 25 percre - biztos ami biztos. Ez még fotóra sem érdemes.

Megolajoztam egy nagyobb serpenyőt, amit forróra hevítettem. Amíg melegedett, vékony félkarikákra szeltem a hagymát. Ezt az ételt én hosszú hagymákkal szeretem! Beledobáltam és szétkevertem a hagymát az olajban.

12.jpg

Szerintem kifejezetten mutatós lett :) Rátettem a fedelét is, hogy párolódjon.

13.jpg

A libamájat (vagy bármilyen májat) kb 1 cm vastag csíkokra vágom.

14.jpg

Amikor a hagyma már szép átlátszó, helyenként akár meg is barnult-pirult, akkor a lángot maximumra veszem, hogy sisteregjen, ahogyan csak bír. Belezúdítom a felszeletelt májat, és keverem megállás nélkül. Nem szabad, hogy levet eresszen! Ha több májjal dolgozunk, akkor érdemes akár két lépésben is sütni.

15.jpg

Ha már sehol sem piros a máj, akkor rászórom a paprika-majoranna füszereket és tovább kutyulom.

16.jpg

Felöntöttem egy deci vízzel, majd lefedtem és lezártam alatta a gázt, rátettem a tetejét is a serpenyőnek.

17.jpg

Az elkövetkező tíz percben magától is megfőtt fínom krémesre.

Közben rájöttem, hogy kell valami saláta öntet is, mert vettem a napokban kötöző saláta szíveket bagóért a madarasban.

Kis tűnődés után a következőket készítettem elő:

  • 1 db 2 decis befőttes üveg
  • 1 fél citrom leve
  • 5 ek oliva olaj
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk fekete olajbogyókrém (ezt helyettesítheted például mustárral vagy tejfellel is)

18.jpg

A befőttes üveg a lényeg! Ebbe csavarom a citromlevet, utána az oliva olajat, sót és az oliva pasztát, végül beledarálom a borsot. Ráteszem a tetejét és jól felrázom. Ennyi az egész!

Kettévágtam a salátaszívet és kanállal rálocsoltam a frissen készült öntetből.

A májat a krumplira halmozva tálaltam egy sótartó kíséretében. Igazán ízletes volt!

19.jpg

Az ebédet 13:15-kor kezdtem el készíteni és 13:56-kor már tálaltam is. Nem tartott túl soká.

Az érdekességek közé tartozik, hogy feleségem fél kettőkor ért haza, és egy szép darab sertésmáj volt a kosarában - nem véletlenül vagyunk közel 40 éve együtt!

27 komment

Címkék: máj salátaöntet libamáj csodahüttő reszteltmáj oliva paszta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr185094226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.28. 07:52:29

remek.
ha elhagyod a vízzel való felöntést és párolást, akkor tökéletes lesz;)
és ez a többi májra is vonatkozik, a disznóra különösképpen. a disznómáj ekkor jól kiszárad.

egyébként nekem a nyúlmáj a kedvencem a kecske mellett.

süllőcske 2013.02.28. 09:15:42

@Babette_: Csatlakozom a nyúlmáj ügyben, és a kiszáradás, keményre párolás elleni harcot is oldaladon vívom.

susztertangó 2013.02.28. 09:50:57

Ahány ház, annyi kávédaráló, szokta mondani Fater.Ez most a vízzel való felöntésre vonatkozik, sose hallottam ezelőtt. Sose csináltam így, egyszer kipróbálom.

susztertangó 2013.02.28. 10:08:43

Off!De hátha valakinek pünkt erre van szűksegge:www.fogaskerekgyarto.hu

Pinka-Panka 2013.02.28. 10:40:13

szép napotok legyen! Sokat dolgozom, főzztek jókat:)

medvedr 2013.02.28. 10:49:15

@Babette_: Nekem is, de a libáé mellett.

medvedr 2013.02.28. 10:53:48

@susztertangó: Megnéztem a galériát- fantasztikus!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.28. 11:09:53

@Babette_: @süllőcske: Ha nem öntömm fel, hogyan lesz szaftja?
Amúgy nem lett száraz, sem kemény. Majdnem kenhető lett a máj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.28. 11:11:28

@susztertangó: Ha ezt előbb tudom :(
Nagyon sok remek háztartási gépet dobtam ki, mert nem tudtam hozzá fogaskereket csinál(tat)ni!!
Beraktam a könyvjelzők közé

1kutya 2013.02.28. 14:21:45

@Andrass9: próbáld ki, hogy nem vízzel öntöd fel, hanem paprika és paradicsom segítségével "lecsósítod" kicsit. szaftja is lesz, nomeg finomabb is (szerintem). csirkemájból, sima párolt rizzsel vagy apróra kockázott sültkrumplival isteni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.28. 14:36:57

@1kutya: Na most akkor fel lehet önteni, vagy sem?

Ne haragudj, hogy pont téged piszkállak, de mivel mindenki ledorongolt, és pont te nyugtattál meg, hogy lehet felönteni, érdekelne a magyarázat is :)

Sok különbség a lecsós vagy a síma vizes változat között nincs - szerintem. Persze tévedhetek!

susztertangó 2013.02.28. 15:36:00

Nyilván a Házi cérnametélt poszthoz kellene raknom ezt az offot, de nem biztos, hogy mindenki észrevenné.Valószínű már reklámoztam itt vagy a karajon, de ismétlés a tudás anyukája.
tesztagep.5mp.eu/web.php?a=tesztagep
Hátha..

susztertangó 2013.02.28. 15:42:02

Hogy az a 7,5szents...!Pedig lecsekkoltam!Na most.
www.tesztagep.5mp.eu/web.php?a=tesztagep

Nem volt előtte www és működött!Ha most se műxik megyek és főzök egy kávét, Ti meg másoljátok be a címsorba.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.28. 15:45:06

@Andrass9: a hagymától.
meg a paprikaparadicsomtól.

a libamáj perszehogy krémes, tisztazsír. azért is nem szeretem.
ugyanezzel módszerrel kőkemény étket készíthetsz viszont a disznómájból.

susztertangó 2013.02.28. 16:10:07

@Babette_:A távoli 1975ös esztendőben a néhai Hargita vendéglőben volt pár hónapos nyári "fellépésem" mint muszáj szakács. Ti. a rendes valódi szakácsok a Balatonra mentek pénzt keresni és ebben a gebines boltban arra ébredtek, hogy esküvő lesz, de szakács nincs. A főnök Vendéglátóipari fősulit végzett, tehát hivatalból értett a főzéshez megkért, hogy ugorjak be segíteni-sokat ittunk négyesben együtt.Aztán ott ragadtam. Idáig volt a fényezés, most a lényeg:elég sok "reszelt" májat (ahogy a főnök mondta)csináltam, menet közben sózva és nem lett rágós. Ha előre készítettem nagyobbacska adagot -mert az uszoda kialakulása fenyegetett- akkor só nélkül és a tűzhely nem túl meleg részén tartottam, akkor bizony munkát adott a vendég rágószerveinek.Amikor először követtem el, a majoranna-bors-pirospaprika mellé zúzott fokhagymát is tettem- a főnökhelyettes átment Gordon Ramsayba-de végül is továbbiakban így készült, senki nem küldte vissza, a kisfőnök meg összekapott a Főnökkel és elment ő is a Balatonra.Apropó majoranna, rozmaring, echte magyar fűszerek.Pont addig , mig nem hallja az ember Simon et Garfunkeltől a Scarborough Fairt-legalábbis a rozmaring globális. Meg különben is az a k á c is invaziv faj, mikor őseim belovagoltak Verőcénél(igen ők ott szálltak partra)...á, ez így nem jó. Amikor őseim egy része partra szállt akkor már volt??? A Vereckén át jöttek idejében tutti nem , de paprika-paradicsom-krupli se.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.28. 19:03:58

@Babette_: Namost akkor ....
Paprika és paradicsom februárban.
Azután lefikázzuk a szakácsot, hogy ehelyett vizet ad hozzá. Nem bántásibul, de most akkor mivan?
Kiderült, hogy mások felöntik lecsóval, hogy szaftja legyen és azért nem bántja őket senki. Nekem nem volt lecsóm, hát vizet használtam.
Senki nem adott megoldást, hogyan helyettesítsem a lecsót februárban...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.28. 19:35:03

Szép napot!
Most ébredtem, egy kolléga búcsúzott, kicsit elanyátlanodtam.
Én is lecsósan szoktam készíteni, fagyasztottból. Már nincs ilyen gondom. Májat nem ehetek, a lecsó meg elfogyott. Amúgy azt tapasztaltam, hogy a baromfimáj bírja a sózást, nem keményedik olyan könnyen.

Topy 2013.02.28. 19:36:47

@Andrass9: egy kis konyakkal! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.28. 19:41:13

@Topy: Na ennek legalább van valami értelme :)

1kutya 2013.02.28. 20:19:35

@Andrass9: "hogyan helyettesítsem a lecsót februárban..." lecsóval! üvegbűl (vagy fagyóból, ahogy @Waka: kollega mondja). de nem gond, ha leszeszaladsz a sarki zőccségeshez és veszel 2-2 szem paprikát és paradicsomot!

és én is azért írtam a lecsót, hogy ne öntsd fel vízzel!!!

Maya-- 2013.02.28. 20:52:51

@Andrass9: nagyon szeretem a hagymás májat, kb. így is készítem, és én is teszek egy pici vizet hozzá. hagymás szaftal egészen más a máj, mint a lecsóssal. az is bejön, persze, de a hagymás a kedvencem.

süllőcske 2013.02.28. 21:28:47

Természetessen, borocskával, paradicsomlével, égetett szeszkóval, sörrel, húslével, csirkevérrel, szójaszósszal, teriyakival,dashival, gyümölcslével, gombalével, mikor mivel.

váj mí 2013.02.28. 21:38:48

@Waka: A baromfimáj simán bírja az elősózást. Kitapasztalva ....

@Andrass9: Én sem szoktam vízzel felengedni a resztelt májat. Víz helyett kis tejet használok.
Zárójelben megjegyezve, nekem a lecsós cuccok nem jönnek be.Magát a lecsót imádom, simán vagy rizzsel, de a lecsós húsok vagy májak, valahogy nem ízlenek. Nekem a lecsó íze a könnyű, friss zöldségekhez kapcsolódik, ami mellé legfeljebb kenyér megy, vagy rizses lecsó esetén az sem.

süllőcske 2013.02.28. 23:14:12

Annyira jó étel ez, hogy csak no!

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.01. 06:50:20

Ez annyira jó étel, hogy némi szafttal, és plusz zsiradékkal ( vaj, vagy oliva olaj ) összeturmixolva, kenyérre kenve jó reggeli anyag. El is megyek megkenek egy nagy szelet kenyeret, és megreggelizek. Jó étvágyat.