Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Íme a francia rumos kugloooóf

2013.02.14. 07:00 Andrass9

A receptet közrebocsájtja:    

látjátok feleim szümtükkel

Valentin napra elkészítette: Andrass9

25 dkg lisztet eldolgozunk 2 deciliter langyos, egy evőkanál cukorral édesített tejben megfuttatott, 2 dkg élesztővel, csipet sóval, 2 dkg porcukorral, 3 egész tojással, fél citrom reszelt héjával, és 5 dkg olvasztott margarinnal vagy vajjal. Célszerű a lisztet is kicsit felmelegíteni - hamarabb kel meg a tészta.

10.jpg 11.jpg
12.jpg 13.jpg

A masszát kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett kuglófformába

14.jpg

öntjük, és langyos helyen addig pihentetjük, míg a tészta kétszeresére nő.

15.jpg 16.jpg

Takarjuk be, az is segít a melegen tartásban.Forró sütőbe toljuk, és közepes tűznél sütjük, úgy mint a hagyományos kuglófot ( tűpróba ). Nekem kicsit összeesett, mert a szilikon forma túl flexibilis.

17.jpg

Ha kisült, tálcára tesszük,

18.jpg 19.jpg

és megöntözzük másfél deciliter víz, citromhéj, 15 dkg cukor és kevés rum keverékével ( a cukrot a vízben felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a rumot ). Ha a kuglóf ropogósra sült, nehezebben issza be a szirupot, Segíthetünk neki egy hegyes késsel, amivel lyukakat vagy réseket nyitunk a kérgen és úgy locsolgatjuk. Fejre is állíthatjuk, hogy onnan is kapjon szirupot.

20.jpg

Ha a tészta már teljesen megszívta magát az ízes sziruppal, vékonyan megkenjük kb. 3 evőkanálnyi, felolvasztott sárgabarack lekvárral. (Lehet kicsit vastagabban is kenni, és jó pikáns lekvárt válasszunk)

21.jpg

Végül a tetejét megöntözzük keserű csokoládé öntettel. Ehhez 1 púpos evőkanálnyi kakaót és ugyan ennyi cukrot pár csepp vízzel felforralunk, és a tűzről levéve 3 dkg vajjal simára keverjük. (Én a vaj felét helyettesítettem három kocka fekete csokival).

22.jpg 23.jpg

24.jpg

A kuglófot hagyjuk kihűlni, majd tejszínhabbal körberakva tálaljuk. ( Szerintem flakonos tejszínnel nem finom, frissen készült hab az igazi hozzá. )

Tejszínt nem találtam idehaza, így azt képzeljétek hozzá!

25.jpg

Boldog Valentin Napot!

31 komment

Címkék: csokoládé cukorszirup Valentin

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr785076834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.02.14. 08:10:03

Szép jó reggelt mindenkinek!

Most örülök annak, hogy a hebrencskedésemet félretettem 2 percre és az elejét átolvastam még egyszer. Ugyanis, azt hittem Feleim alkotta a sütit, de most már vágom, hogy András a közreadott recept alapján.

Nagyon jól hangzik, nagyon finom lehet. A képek alapján meg csuda. Csak a mezei változatot csináltam eddig.
András ügyes vagy, a receptet meg köszönjük szépen. Elmentem.
Tejszínhabot nem képzelem el, mert ez anélkül is kíváló lehet, sőt...

Pinka-Panka 2013.02.14. 08:19:00

András9!

erről a mai napról az jut eszembe, hogy örülök, hogy nem valami rózsaszín maskarával leöntött szív formájú süti került posztra. mert az tud ám szép lenni:)
na, nem gonoszkodok, csak ez így tényleg szebb és jobb is. Persze a Bálintokat, Valentinokat is üdvözöljük a névnapjukon!

Pinka-Panka 2013.02.14. 09:09:21

Kavargatom a kávémat itt egyedül:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 09:11:27

@Pinka-Panka: Na megállj te te te ... ! Kapsz mindjárt egy szívecskés Valentin tortát is, ha sokat piszkálsz, mert az is van :)
Amúgy jó reggelt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 09:15:40

@Pinka-Panka: Őszintén bevallom, nekem csalódás volt ez a kuglóf. Rengeteg kuglófot sütöttem gyerekkoromban, azok könnyűek voltak. 3 egész tojás kicsit sokkolt is, dehát recept az recept. Ez a beáztatgatós dolog is érdekes, ritkán ejtem a szirupba a süteményt :) Mindent összevéve két napra rá, hogy megsült, egész jó lett. Kellett ennyi idő, hogy a beáztatás teljesen eloszoljon a tészta belsejében.
Mindenképpen vastagabb lekvárbevonatot kíván a csoki keserűsége és a szirup édességének kontrasztosabbá tételére.
Örülök, hogy megsütöttem, de nem hiszem, hogy sokszor fogok még ilyet sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 09:16:18

@Pinka-Panka: Én éppen a sajátomat ittam, de most már nem vagy egyedül.

Pinka-Panka 2013.02.14. 09:16:53

@Andrass9: komolyan?:) ne bántódjatok meg, de az üzletben észlelem azt, hogy ezen a napon veszik a lufikat, meg szíveket, meg rózsaszínű maskarákat a kedvesüknek - én meg ezt túlzásnak vélem. Talán a maradiságom az oka, de a szeretteimet, szerelmemet, hozzátartozóimat én az év minden napján kényeztetem.

Persze, megnézzük a szívecskés tortát András és azért is, mert tudom Rólad, hogy nem csak ma csinálod ezt, hanem Te is egész évben gondoskodsz a szeretteidnek és szeretettel.
Ugye nem baj, hogy ezeket leírtam?:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.14. 09:43:48

@Pinka-Panka: Milyen jó ezt így leírva látni: "szerelmemet". Nem sokan merik ezt bevállalni egy bizonyos életkor után.
Na most leszek letolva, hogy Pinka-Panka még csak 25 múlt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 09:51:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): Látod, látod! Tudod te, hogy ha valamit nem jól mondasz :)
Kávét meg tölthetek (tejszínhab nincs).

Fenchurch68 2013.02.14. 10:21:33

Kedves leányági lemenő rokonom meghívta ma vacsira a szerelmét, hajnalban felkeltett, hogy segítsek neki bedagasztani a pizzatésztát, ha hazajön a suliból, megsüti, és az lesz az ajándék, nem valami plüssnyúl. Még nem tudja, hogy van szív alakú tortaformám, úgyhogy annak az alján lehet csinálni szívecskés pizzát :) Kérdezte, hogy szerintem jó ötlet-e, mondtam, hogy egy komoly húszéves férfiember sokkal jobban örül egy s.k. előállított sokhúsos, soksajtos, csípőspaprikás pizzának, mint egy cuki plüssmacinak marcipánszívecskével. Vagy ha mégsem, akkor legalább időben kiderül, hogy mégsem érdemes vele kezdeni :)

Pinka-Panka 2013.02.14. 10:25:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): küldöm a mézes kávét, s jól mondtad, mert annyinak érzem magam:)

Fenchurch68 2013.02.14. 10:25:39

Én nem vagyok nagy édességes, de ezeket a kicsit pikáns, sziruppal átitatott sütiket nagyon bírom, van egy úgynevezett görög citromos süti, nem tudom az eredeti receptet. Biztos megvan a neten. Én a saját bögrés sütimet megsütöm egy gáztepsiben (semmi extra, csak az egyik bögre liszt helyett dara megy bele és hagyom egy éjszakát állni, már eleve jó szaftos lesz), és azt öntözöm meg ezzel a bizonyos citromos sziruppal. A kuglóf sokkal szebb, ezt viszont hamarabb átjárja a szirup. Ha kerül a tetejére szeletelt mandula, még szép is, ha nem, akkor csak finom.

Fenchurch68 2013.02.14. 11:34:36

Egy sütinél fontos a külcsín, és a tiéd/tiétek gyönyörű is! Lehet, hogy a pragmatikus énemet háttérbe szorítva megsütöm ezt a kuglófot. Van hozzá még háború előtti formám. Bádog, de nem csalódtam még benne.
Az a baj, hogy a kuglóf szónál mindig a Pap Jancsis viccre asszociálok. Tudjátok, mikor fogadnak, hogy kimond egy csúnya szót a cukrászdában a kiszolgáló kisasszony előtt.

Fenchurch68 2013.02.14. 11:37:22

De ez a kuglóf szép is nagyon. Van egy háború előtti bádogformám, lehet, hogy megsütöm benne...
Csak nekem a kuglófról mindig a Pap Jancsis vicc jut eszembe, mikor fogadnak, hogy kimond egy csúnya szót a cukrászdában.

Fenchurch68 2013.02.14. 11:38:05

Bocs, nem dupláztam még soha, valami zavar van a rencerben.

medvedr 2013.02.14. 11:39:43

Kipróbálandó listára felvéve!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.14. 13:11:22

@Pinka-Panka: Végül is akinek szerelme van, az fiatal marad örökre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 13:17:14

@Kató néni: Legalább nyomatékosítottad a hozzászólást :)
A bádog és a cserép kuglófformákat nem tudom hol rejtegeti a feleségem, és mivel neki sütöttem meg, hát csak nem kérdezhettem rá.

Fenchurch68 2013.02.14. 15:26:47

@Topy: vagy mi a...
@Andrass9: A cserép kuglófformát, amit a népi játszóházi fogl. vez. tanfolyamon kellett csinálnom vizsgamunkának, annak idején felakasztottam a falra dísznek, és évekig nem jöttem rá, hogy azt onnan le is lehet venni és használni. De a dédi bádogja se kutya!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.14. 19:38:16

Szép estét!
Kicsit késtem, a varrónőmnél voltam ruhát igazítani.
Sokszor kacérkodtam már a kuglóffal, de még soha nem sütöttem olyat. Lehet, hogy most majd nekiveselkedem, de én a szirupos áztatást a formában képzelem el, utána jöhet rá a kenőcs.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.14. 19:52:31

@Andrass9: Megkaptam a magokat, félek, nincs ekkora kertem. :D

süllőcske 2013.02.14. 20:05:39

@Waka: Karcsúsodtál, mester uram? Az ráfér az emberkére.
@Andrass9: Én is megkapám, köszönöm, és viszont megy a csomagocska.
Kuglófot köszönjük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.14. 20:49:20

@süllőcske: A csudát, a hosszából kellett bevenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 22:19:43

@Waka: Szóval szimplán összementél a mosásban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 22:22:06

@Waka: A magocskák elállnak pár évig, ha tetszik. De az igazság, hogy ha jó, akkor rengeteg új mag lesz belőle. Javaslom az Ancho Gigantea-ból többet vetni, ha van helyed. Fantasztikus az aromája (bár ezt te is megszagolhatod már), én nagyon szeretem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 22:27:08

@süllőcske: A @Waka: -nak küldött üzenetem neked is szól, csak elrontottam a kommentet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.15. 18:16:51

@Andrass9: Töröm a buksit rendesen, de valahogy majd beosztom a rendelkezésre álló helyet. A fekete chliből hány tövet neveljek neked?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 18:56:20

@Waka: Max 3-at és előre is köszönöm. Nekem idén lesz helyem, mert az akrív palántázási időszakban nem leszek itthon, fiamra meg nem tudom rábzni. Ha jó, akkor terem annyi magot, hogy jövőre többet ültessek.