Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Treska

2013.02.13. 07:00 Waka

8.jpg

Az egyik ismerősöm már régóta áradozott Csehszlovákia nemzeti eledeléről a treskáról, ami tulajdonképpen majonézes tőkehalsaláta. Ha úgy vesszük, voltaképpen ez egyfajta remulád.

Feltúrtam hát az Internetet a recept ügyében, még pár angol nyelvű oldalt is megnéztem, ahol cod salad néven lelhető fel. Akadt azonban némi gondom az itt talált receptekkel. Az egyik, hogy szinte krémmé habarják az összetevőket, még (a mellesleg temérdek) sárgarépát is puhára főzve, finomra reszelve teszik bele. A másik a rengeteg ecet, amit a hal főzéséhez használnak. Úgy gondoltam, hogy egy olyan salátát kell készítenem, amiben az összetevők egy része jól elkülönül, nem veszti el a jellegzetes textúráját és zamatát. Végül ezt a receptet alapul véve készítettem el a saját verziómat.

A legutóbb beszerzésből maradt kettő csacsihalat használtam fel hozzá.

Hozzávalók a páchoz:

1 db jókora sárgarépa

1 maréknyi mogyoróhagyma vagy lilahagyma

1 citrom

2 gerezd fokhagyma

3-4 babérlevél

10-15 szem bors

1,5 l víz

Hozzávalók a mártáshoz:

további 2-3 db mogyoróhagyma

4 db csemegeuborka

10 db kapribogyó

250 g majonéz

2 dl tejszín

2 teáskanál mustár

2 teáskanál porcukor

kevés őrölt fehérbors

fél citrom leve

kevés só

Kell még hozzá nettó fél kiló szálkamentes halhús.

A pácot este készítettem el. A sárgarépát zsüliennél kicsit vastagabb hasábokra vágtam. A mogyoróhagymát vékonyan felszeltem a fokhagymát pedig finomra aprítottam. A citromot beletekertem, majd némi morfondírozás után beledobtam a héját is. Hozzáadtam a borsot és a babérlevelet, felöntöttem a vízzel. Felforraltam, majd kihűtöttem, és a hűtőbe tettem.

A halat kivettem a fagyasztóból, és reggelig hagytam kiolvadni, Reggel megkapargattam kicsit őkelméket, aztán beletettem a pácba a délutáni viszontlátásig.

1.jpg2.jpg

Délután alágyújtottam, és a forrástól számított öt percig főztem. Kiszedtem egy tányérra hűlni, a zöldségeket pedig leszűrtem.

4.jpg

A mártáshoz apróra vágtam a kapribogyót, a mogyoróhagymát és a csemegeuborkát. Összekevertem a többi hozzávalóval, kevés sóval ízesítettem, majd belevegyítettem a lecsepegtetett zöldségeket is.

3.jpg

A halat lebőröztem, lefejtettem a csontról, és kibogarásztam belőle a pár bennmaradt bordát. A húst öregebb darabokra törtem, vékonyan megsóztam és kicsit hagytam állni, végül nagyon óvatosan beleforgattam a mártásba.

5.jpg6.jpg

A saláta a tejföl helyett használt tejszíntől nagyon selymes lett, a répa talán kicsit roppanósabb maradt a kelleténél, összességében azonban isteni lett. A Lipótinál vett hagymás masnival ettem.

Jut eszembe, nem tudja valaki, hol a cicában lehet malátalisztet venni?

7.jpg

77 komment

Címkék: tejszín csacsihal remulád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr845071585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 09:18:56

Nagyon gusztusos salátát készítettél, és a csacsihalad húsa pedig csodásan néz ki! Ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 09:20:40

@látjátok feleim szümtükkel: Remélhetőleg, ha valaki ezen a weblapon kereszül küld emilt, annak pont ilyen jól fordítja a levelet a célnyelvre, mint ahogy a weblap lett fordítva :) A kínaival nem kísérleteznék ...

Topy 2013.02.13. 10:07:54

na erre beneveztem volna reggelire! :)
nagy kedvencem a Treska, nálam is tervben van a reprodukálása

süllőcske 2013.02.13. 11:14:07

Ezek a halsaláták önálló családokat képeznek, és egymás között házasodnak. Igen számos stílusirány van. Jó ez,mert ki-ki találhat saját megoldására.
Waka, jót készítettél, szerintem jó irányban értelmezted a treskát.
Éppen elkészítettem egy posztot, szintén halsaláta témában, böjtbevezetőként. Küldöm, azt hiszem, jó tanulmány lesz arra, hogy két látszólag hasonló étel mennyire tud különbözni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.13. 18:15:59

Szép estét!
Most már meginnék egy fél liter jó bort!

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.13. 18:18:04

@Waka:
Két éves meggybor mehet? Meg egy pék kifli recept az 1920-as évekből?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 18:34:17

jöttem fellendíteni a társalgást:D

tetszik ez a saláta, ki fogom próbálni, mihelyt elég halam lesz. amíg nem lesz elég, addig a halból rántott hal készül. függő vagyok, na:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 18:46:25

@Babette_: Halat minden mennyiségben! Nagyon várom már, hogy kimenjünk az USA-ba. Halat fogok rákkal és kagylóval enni reggel, este és délben!
Kecskéket megkezelte a doki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 18:47:32

@Waka: A kiflit süsd meg és posztold. Jó társa lesz az eddigieknek.
Bubis levél ment neked és @süllőcske: -nek is. Péntekre talán odaér.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 18:50:50

@Andrass9: igen, ellenőrizni is volt, úgy tűnik minden rendben, ezt a kecskét megmentettük.
valószínűleg túl sok benne a kicsi, elszívja az erejét.

figyu, usáról jut eszembe, rég akartam kérdezni.
a majdani felújított konyhámba egy nagy mosogatót szeretnék, de ilyen csak ipariban van, ami nemigen tetszik.
viszont amerikai filmekben látok ilyen hatalmas mosogatókat, jó magas csappal.
ezek drágák? szerinted valahogyan lehetne ilyet szerezni nem horror áron?
mert nekem nagy edényeket mosogatnom a konyhában is, meg a leendő sajtkonyhába is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 18:51:46

@Andrass9: múltkor véletlenül isteni zsemlét csináltam, és hálistennek fel is írtam az arányokat:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.13. 19:15:49

@Waka:
Pék kifli:
60 deka lisztet, 5 deka élesztőt, 4 deka vajat, 3 kockacukrot langyos tejjel, kis sóval ledagasztunk, és 3 cipóba osztva deszkán kelni hagyunk. Amikor megkelt a tészta, a cipókat késhát vastagságúra nyújtjuk és 8 darabba vágjuk, olvasztott vajjal megkenjük, majd szorosan felsodorjuk, tepsibe rakjuk, és kevés ideig kelni hagyjuk. Közben kétszer megkenjük a kifliket tojással, végül sóval, köménymaggal meghitjük, és megsütjük.

1kutya 2013.02.13. 20:17:43

ez jól hangzik, Editnek meg is mutatom, mert ad1 ő szokott ilyen katyvaszokat csinálni, ad2 van egy fél zacskó vízicsacsi a fagyóban.

ma délben egyébként Boros Laci bácsi féle korhelylevest ettem csukagombóccal, érdekes volt...

Negotiator 2013.02.13. 20:21:21

@süllőcske:
azt hiszem ezt a posztodat - is - sokan várjuk!
igen, tegnap este fél hat felé már előkerült a kupica :)
most pedig egy pohár rozét kortyolok, az idei nagyon jó lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.13. 20:30:38

@Andrass9: Vasárnapra amúgy is kiflisütést terveztem, megcsinálom ezt. A küldeményt várjuk.
@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, letesztelem. A sószórás gyaníthatóan ki fog maradni, mert rendszerint másnapra sütöm a pékárut, addigra viszont magába szívja a nedvességet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:31:57

@1kutya: Állítólag a csukagombóc jólérzi magát a káposztával egy helyen. Én még nem próbáltam - errefelé ritkán akad csukagombóc :)

susztertangó 2013.02.13. 20:38:34

@látjátok feleim szümtükkel: A Thököly felkelés illetve a Rákóczi szabharc közötti időben történt, hogy hazafelé jőve az Egybesült Izzóból, keresztül jöttünk egy kolléganővel a Dózsa Stadion udvarán. Az épületben volt egy pincebüfé, ahol ilyen sóst, köményes stanglikat árultak félébe vágva körözöttel megkenve. Hogy az milyen jó tudott enni. Le kellet nyomtatni egy kori sörrel. Így már el voltam vacsoráig. (Meg a 20 kg plusssszig!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:41:55

@Babette_: Bármi ilyen nagyot áthozni rettentő drága. Amúgy is, ha nem szokványos lakásméret, akkor egy vagyont kérnek érte.
Ipari inox mosogató tálcaként keress a gugliban. 70x70 cm-es 120eFt-tól indul, de van kisebb is.
Ezt böktem ki elsőre:
www.atinox.hu/rozsdamentes-butorok
Ezen kívül a Metró áruházba is érdemes benézned, ők árulnak ilyesmit.
Esetleg: www.gasztrocel.hu/ipari-mosogato

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:42:40

@Babette_: Ha megosztanád velünk? Lécci lécci lécci ???

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 20:47:47

@Andrass9: 70*70es. sehol nincs.
50*50es van, egyrészt ez kicsi, másrészt egyik sem elég mély.
metro? pffff.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 20:49:37

@Andrass9:

1 kg liszt
10 fürjtojás vagy 2 tyúktojás
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
6,5 dl tej
3-5 ek olaj (én csak locsoltam)
1 cs szárított élesztő

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:56:20

@Babette_: Jaj bocs, most látom, hogy ipari nem tetszik. A kinti mosogató valóban nagy, de szerintem nem annyira nagy, mint szeretned. Nekem az egylyukas kb 65x50-es lehet. A csapokban persze mindenféle extrát lehet kapni, azok nem vészesek. Érdemes a kiegészítő mini mosogató zuhanyt is beszerezned - nagyon jól jön mindenféle mosogatásnál. Ha egy hónap múlva rámszólsz, akkor megnézem, mi a kínálat.
Addig itt egy elfogadható árkategóriájú bolt listája:
www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1vZblta/h_d2/Navigation?catalogId=10053&langId=-1&storeId=10051
vagy néhány ötlet?
www.houzz.com/ideabooks/query/large-kitchen-sink

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:57:45

@Babette_: Amit küldtem, annak van 70x70-e az egylyukas volt 116000. Nézd meg az árlistájukat, abban a 18. oldalon van az atinox-nak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:58:41

@Babette_: Ebből lesz vagy 25 zsemle, ha nem több :)
Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 20:59:43

@susztertangó: Körözöttes stangli zöldpaprikával, sörrel. Valódi gyönyör!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 21:01:01

@Andrass9: 25-30
az tudod, meddig elég? ha este sütöm ki, akkor másnap estig. jó esetben.
ember frissen betol belőle üresen tejjel 4-5-öt:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.13. 21:04:34

hogyér van egy ilyen?
európában nem kapni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 21:15:57

@Babette_: 500 font, vagy akörül.
www.sinks.co.uk/Large-Ceramic-Sinks/View-all-products.html
Innen érdemes hozatnod, mert ez EU, így nincs vám rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.13. 21:19:02

@Babette_: www.kitchensinkco.com/info/home/
Valószínűleg találsz Ausztriában vagy Németországban is. Én nem tudok németül, hogy ott guglizzak.

medvedr 2013.02.13. 21:20:37

Jó kis saláta. Már nem is tudom mikor ettem ilyesmit. Köszi

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.14. 07:43:48

@Babette_:

Ezt nézd végig, itt látni néhány olcsóbb-drágább nagyméretű rozsdamentes mosogatótálcát:
mosogatotalca.arukereso.hu/%3Fst%3Drozsdamentes

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.14. 08:01:36

@látjátok feleim szümtükkel:
mondom: nem akarok rozsdamentest.
(nem működik a link egyébként)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.14. 08:50:21

@Babette_:
Keresd a gugliban az árukeresőt, és írd be, hogy nagyméretű mosogató nem rozsdamentes, szerintem fogsz találni nem rozsdamenteset is.

Én ( ha fiatal lennék, és most kezdeném a háztartást ) készíttettnék egy pultot, arra tálcát falaztatnék ( vagy betonból öntetnék ), majd jó csempével burkoltatnám, azt akkorára építenék, amekkorára akarnám, és olcsóbb is lenne, mint a bolti. Két tálcásra is ki lehet alakítani, meg csöpögtetősre is. Valamikor régen amikor még nem nagyon voltak mosogatótálcák, így építettek mosogatókat.
Mellesleg a mi konyhapultunk falazott, a teteje minőségi aljzatburkolóval, réz fugával. A morzsa soha nem esik a szekrény mögé :), és minden meleg dolgot rá lehet tenni.

Pinka-Panka 2013.02.14. 08:54:46

@Waka: jó ötlet ez, tetszik. ínycsiklandozó.

Pinka-Panka 2013.02.14. 08:56:58

@Waka: sajnos nem tudom, hol lehet malátalisztet kapni, talán bio boltban? vagy ilyen jobb pékségekben lehetne megkérdezni, hol veszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 09:59:20

@látjátok feleim szümtükkel: Hej ha ismét fiatal lennék!
Akkor óriási tűzhelyet tennék a konyhába épített mosogatóval és legalább akkora sütővel, amibe egy süldő is befér!
Azután úgy járnék, mint most: kirepülnek a gyerekek és ketten kergetjük egymást a feleségemmel a lakásban. Főzni pedig a négy lángos gáztűzhely is nagy. 1 literes fazékban főzöm a levest.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.14. 11:22:08

@Andrass9:

Hej...
Én még egyszer szeretnék pernyés kemence alján kenyértésztából sült lángost enni. Készülök is kemence építésre, de valahogy mindig elmarad.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.14. 12:01:08

@Babette_: www.mosogatowebaruhaz.hu/egymedences-orias-mosogato/fox-360-granit-mosogato

71.300 forint 860x500-as méretű, egytálcás.

Amennyiben a link nem jönne be, akkor a gugliban a fox-360 gránit mosogatót keresd,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 13:07:35

@látjátok feleim szümtükkel: A kemence építésére én is készülgetek. A kenyérlángost házi tejfellel ettem Baján kiskoromban - de jó volt az!
A mosogató, amit leltél igencsak jó, és még fehérben is csinálják. Az ár pedig igazán barátságos!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.14. 13:51:32

@látjátok feleim szümtükkel:
nekünk is falazott konyhapult lesz, de mosogatót olyan amerikai méretűt szeretnék bele.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.14. 13:53:28

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:

tényleg tök cukik vagytok, ezekkel a linkekkel meg hogy segítetek,
de 23 cm mély mosogatóban hogyan mossak el egy tejes vödröt, vagy egy 30-50 literes lekváros fazekat,
vagy mossak meg 10 nyulat vagy egy fél kecskét?
;)

Llychllyn 2013.02.14. 14:04:36

Süllőcske töltött halától már elindultam a hal irányába (egy elég jó natúr citromos halfilét készítettem ruccolasalátával és tejszínes krumplival), de a lejtőn nincs megállás, ezt is ki kell majd próbálnom:)

Bár most az egyszerűség kedvéért csak egy üveg ruszlit vettem, amivel csak az a ciki, hogy rajtam kívül senki se szereti valami nagyon, ráadásul olyan büdös is lesz utána az ember, hogy csak na. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 14:20:54

@Babette_: Szerintem az a gránit mosogató, az rendelhető méretre is, hiszen öntött gránitból (őrlemény) van. Tehát mélyebben is rendelhetsz.
www.sinks.co.uk ott van 28 cm mély is, csak bele kell mászni a részletekbe.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.14. 14:28:26

@Andrass9:
nem, gránit sem kell, nehezen tisztítható.
olyan kell, olyan amerikai. hányszor mondjam el?:)))

nem, a 28 cm is kevés, legalább 35-40 kell. érted, vödör, nagyfazék, stb
:D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.14. 14:39:31

@Babette_: Mostanában nagyon sok "üzemi, iskolai" konyhát zárnak be. Ha nem a konyhába teszed, s úgy érzem gazdasági edények mosogatásához kell, nézz szét ilyen helyeken.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 15:09:13

@Babette_: Csak nőnek ne próbáljon az ember segíteni ...
Azért van erre is megoldás - vegyél egy fürdőkádat - szép régi fajansz vagy porcelánt :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.14. 15:20:57

@Andrass9: nincs ezzel semmi gond.
nő és férfi viselkedés.
én nem akarok mást, mint amit kitaláltam,
ti meg egy részletkérdés során az egész problémát akarjátok megoldani, úgy, ahogy szerintetek jó.

így kerek a világ.

@hajdulaszlo (volt hajdul): majd a sajtkonyhába szerintem úgyis rozsdamentest kér az ántsz.

na, úgy van ez, hogy mivel mindent lépésekben tudunk csinálni,
elsőként az új ablakok kellenek az udvar felőli falba,
majd ez alá jön az új konyhapult,
utána jön a sajtkonyha,
majd ezután tudjuk lebontani a kemencét, ami mellett jelenleg van a mosogató.
így az új konyhapult és a sajtkonyha látja el a konyhai feladatokat addig, míg a kemence lebontására is lesz pénz (=kéménybontás, új kémény, tető javítása - tehát nem csak arról van szó, hogy kicsi kezemmel szétszedem a téglákat, ráadásul sorrendben kell leszedni, mert ebből lesz az udvaron újra felépítve).

Llychllyn 2013.02.14. 18:20:30

Ugyan nem néztem utána, de miután nemrég voltam a Vámház körúton a fűszeresnél (a vásárcsarnok melletti sarkon van, talán 4 égtáj ízei a neve, vagy valami hasonló), nagyon meg lennék lepve, ha ott nem lehetne kapni malátalisztet.

Ott ugyanis nagyjából mindent lehetett kapni, csak chiliből volt vagy harminc változat, SHU szerint kategorizálva, füstölten, egészben, csíkozva, amit csak el tudsz képzelni.

Mondjuk eddig a thai madárchili a kedvencem, a Wesselényin lévő indiai élelmiszerboltban pár százasért kap az ember egy jó nagy zacskóval... Ott mondjuk tényleg szinte csak indiai cucc van, a vámház körúti bolt meg minden egyébbel is foglalkozik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.14. 19:30:16

@Pinka-Panka: A bio bolt kilőve. Azt sem tudták, mi az a BL-80, vagy a TBL-300. A keresgélés során rá kellett jönnöm, hogy pl. a Lipóti is kész keverékkel dolgozik: wurzelbrot (búzaliszt, búzasikér, jódozott tengeri só, malátaliszt, malátakivonat, inaktív élesztő, aszkorbinsav)
Én ezt a kenyeret szeretném megsütni, de akarok kész keveréket használni: germanfood.about.com/od/bread/r/wurzelbrot.htm
@Llychllyn: Nem tudom, mikor járok arra, de megnézem. Köszönöm a tippet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 22:29:55

@Waka: Arra a boltra kaptam a feleségemtől szülinapomra egy bónt :) Még sohasem láttam, de megnézhetem. és vásárolhatok benne. Ha látok malátalisztet, vegyek neked?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.14. 22:35:12

@Waka: A wurzelbrotról - az elmúlt fél évben hasonló kenyéren tengetem napjaimat. Alpesi kenyérnek hívják és egy hétig is birja a gyűrődést.
Nem rossz, nem panaszkodom, de azért egy Varga pék féle házi kenyér Pilisrettenetesről - azzal soha nem versenyezhet!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.15. 06:12:15

@Babette_: Ha üzemi konyhás mosogatót veszel, csak arra kell vigyázni, hogy a csatornarendszer képes legyen elnyelni a mosogatóvizet. A zsírfogó tisztítása, meg a savó elhelyezése lesz gond. Bár malacok moslékjába fel lehet használni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.15. 06:34:51

@hajdulaszlo (volt hajdul):
nem értem a felvetést.
mit értesz azon, hogy képes legyen legyen elnyelni? miért ne lenne képes?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.15. 07:18:38

@Babette_: Általában ezeknek az ipari mosogatóknak szélesebb a kiömlő nyílásuk. A házi szennyvízrendszert nem erre szokták tervezni. Volt szopás.exe, amikor rekvirált polgárházakban kialakított óvodák konyháit kellett karbantartani.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.15. 09:04:30

@hajdulaszlo (volt hajdul): hát azért ez nem akkora termelés.
egyelőre.

Fenchurch68 2013.02.15. 09:48:15

@Waka: sütöttem már ilyet, a malátalisztet nyugodtan kihagyhatod, viszont mindenképpen ajánlom a kovászt vagy öregtésztát hozzá, anélkül nem lesz "olyan". Ha előző sütésből félreteszel egy kis nyers tésztát, azzal is remek eredményeket lehet elérni :) de a kovászkészítés se egy nagy cucc, és simán lehet fagyasztani, hűteni. A nagymamám még arra tanított, hogy a kelt tészta milyen kényes, mindennek langyosnak kell lennie, nem szabad megfáznia stb., egy világ dőlt össze bennem, mikor rájöttem, hogy a bedagasztott és félig megkelt kenyértészta még a mélyhűtőben töltött két hónap után is megkel a konyhapulton...

süllőcske 2013.02.15. 10:00:35

@Babette_: Nézd meg légyszi, sikerült-e elküldenem az adatlapodon a kérdésemet!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.15. 10:57:58

@Kató néni: én is a hűtőben tartom a kovászt két sütés között....

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 12:21:02

@Kató néni:
Gondolom a nagymamád nem ismerte a vízenkullogót.

Fenchurch68 2013.02.15. 13:01:45

@látjátok feleim szümtükkel: hát, ha az valami tájjellegű (és nem thai jellegű) akkor valószínűleg nem. De ha tudtam neki újat mutatni, nyitott volt rá, hiába volt negyvenévnyi előnye. Tőled is biztos szívesen megtanulná, csak már nincs abban a helyzetben. De én is nyitott vagyok bármire, kivéve a néptáncot. (Ez csak poén persze, néptáncoltam annak idején. A másik opciót egyke és férfi felmenők/lemenők hiányában nem tudom kipróbálni, nem mintha lenne rá igény. Szóval, mi az a vízenkullogó?)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 13:25:22

@Kató néni:
Anyám receptjei közt találtam, ami bizonyítja, hogy hideg vízben is megkel az élesztős tészta.

Fél liter tejben áztassunk meg 3-4 dkg élesztőt kevés cukorral. Amikor megfutott, tegyük tálba, továbbá adjunk hozzá 1/4 liter tejfölt, 1/4 liter olvasztott zsírt, 1 citron reszelt héját, 4 egész tojást, csipet sót, és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól ki kell dolgozni, majd a tésztát zsírozott szakajtókendőbe ( négyszügletű fehér konyharuhába ) kötjük, hideg vízbe rakjuk és kelni hagyjuk. Akkor van megkelve, ha a tészta megfordul a vízen. Ezután lisztezett deszkára tesszük, és a tésztából darabokat kiszakítva, azokat hüvejkújjnyi vastagságú darabokra nyújtjuk. A rudakat kristálycukorba meghempergetjük, kisebb darabokra vágjuk és kiflire formázva tepsibe rakjuk. Erős tűznél megsüttjük.
Van ahol vízenkőttnek is neveztik. Régebben gyakran sütöttük, és mi a tésztát a kelesztéshez konyharuhába belekötve, és fakanálra akasztva lógattuk a hidegvízbe.

Mai napig nem jöttem rá, mi a különbség a vízben és a levegőn kelesztés között. A vízenkullogó azonban kétségtelenül nagyon jó sütemény. Az biztos, hogy amikor ezt a tésztát anyám leírta, nem ettek a népek annyi cukrot, mint manapság, a falusi portákon meg liszt, zsír, tojás, tejföl általában elérhető volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 14:39:02

@Kató néni: 12 évet én is néptáncoltam. Ez ér?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 14:41:04

@látjátok feleim szümtükkel: Vizben kelesztés stabilan tartja a tészta hőfokát. Mivel az általában szobahőmérsékletű, vagy hidegebb, így a tészta egyenletesen, de lassan kel meg. Ezen kívül, mivel úszik az istenadta, még asszimetrikus nyomások sem formálják félre az élesztőbubikat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.15. 16:30:16

@Andrass9: Megköszönném.
@Kató néni: Ezt a kenyeret mindenképpen egy "gyors" kovásszal szeretném elkészíteni. Előző este a liszt egy részét kevés vízzel és némi élesztővel összekeverem. Másnap ezzel és kevés friss élesztővel tervezem bedagasztani a tésztát.
@Babette_: Én ehhez ritkán sütök.

Fenchurch68 2013.02.15. 17:44:17

@látjátok feleim szümtükkel: ezt ki kell próbálnom, köszönöm!
@Andrass9: szerintem ez a gyors kovász szuper lesz hozzá, de talán ha még egy nappal előtte kevered be, és nem teszed hüttőbe, akkor még jobb. A 12 év néptáncot beszámítják bárhol, persze attól függ, hogy a másik tényező is megvolt-e, és aktív vagy passzív módon.
Most tettem be egy kiló lisztből készült kenyértésztát a mélyhüttőbe, teljes bizalommal, még sosem fordult elő, hogy ne kelt volna tovább, mikor kivettem. De ha szegény nagymamámnak mondtam volna ilyet, szerintem engem csukott volna a frigóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 18:54:28

@Kató néni: Nekem mindig van pizzatészta lefagyasztva idehaza.

Benikuty 2013.02.18. 23:22:30

Figyelemre méltó cucc, jól illeszkedik az aktuális evési reformunkba. A majonéz ugye nem bolti, mert attól kiver a víz.

Benikuty 2013.02.21. 19:51:31

@Waka: majd próbáld ki úgy, hogy magad készíted. Meg fogsz lepődni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.21. 22:18:04

@Benikuty: Már meglepődtem. Többet nem szeretnék így meglepődni.