Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

K.u.K.

2013.02.07. 07:00 poczok2

Hétvégén építkeztünk. Pontosabban az asszony építkezett, én csak a keze alá dolgoztam.

Az asszony tizenéves emlékeiből, szájbertérben meglévő tájékozottságából és kulináris vágyaiból kívánt a hétvégén katedrálist emelni.

 

-          Csináljunk krautknédlit!  Az Ibi mesélte, hogy isteni! És most van a szezonja!

-          Ki az az Ibi?

-          Tudod, a kolléganőm a Vegyiművekből.

-          Édes Istenem, HÉT éve nem dolgozol a Vegyiművekben! Most jutott eszedbe?

-          Aha. Miért, baj? – kérdezi úgy, ahogy csak egy nő tud kérdezni.

-          Ha nem akarsz, csinálhatunk krumplifőzeléket fasírttal.

-          Ó, pompás lesz a krautknédli, bármi legyen is az.

(Széleskörű –szerzett, nem veleszületett- intelligenciámmal megfejtettem, hogy kraut=káposzta, knédli=knédli szóösszetétel egy káposztás-knédlis egytálételt takarhat, ami nem volt számomra egy mellbevágó reveláció, hiszen a knédli és a káposzta édes jegyesekként lejtenek végig a cseh-szlovák-sváb-osztrák-német gasztronómia végeláthatatlan, noha nem túl fantáziadús táncparkettjén).

-          Na és hogyan kell azt a krautknédlit csinálni?

-          Pontosan nem tudom, valahogy úgy mondta az Ibi (hét éve) hogy savanyú káposztát meg mindenféle főtt füstölt húsokat kell egymásra rétegezni (idézem: „egy sor fing, egy sor nád”) egy nagy fazékba, (eddig jó) felönteni a hús főzővizével és aztán rá a knédli… és főzni, főzni, főzni.

Na, ez a vége nem volt teljesen világos, de itt jön a szájbertér, azaz az internetes receptoldalak mindent beborító áradata, ahol párszor tényleg felbukkant a „Kraut und Knedl” (K.u.K.) kifejezés, egymással némileg ellentétes felfogásokban. Nem untatnék senkit, aki akarja, úgyis rákeres, inkább elmondom, mi hogyan csináltuk.

Fogtunk két kiló savanyú káposztát (apámé), kb. egy 60-70 deka vegyes füstölt húst (sonka, tarja, comb, oldalas, császár) kb. ugyanannyi csontos karajt egyben, meg a knédlihez való firlefrancot (liszt 1 kg, élesztő, só, víz, tojás) meg egy fél doboz töpörtyűkrém, ami fontos tényező, olyan, mint Rambo érettségije, tudjuk, hogy van, de a végtermékben nem felfedezhető.

Én most nem untatnék senkit holmi milliliterekkel, grammokkal, kelesztési és pihentetési időkkel és egyéb hiábavalóságokkal, aki akar, majd utánanéz, inkább az alkotás folyamatára fektetnék nagyobb súlyt, mert az érdekesebb.

Tehát: a füstölt árut a karajjal egy órácskát főzzük, hogy megpuhuljék, majd a karajt, - ami a füstölt húsoktól kellemes ízt kap – kicsontozzuk és felszeleteljük amolyan parasztosan – ahogy esik úgy puffan – elvégre nem az Anna-bálra főzünk, a csont a kutyáé, ne érezze, hogy kutyába se veszik, a füstöltárut is feldaraboljuk tetszés szerint.

A káposztát nem mossuk ki, Isten őrizz, akkor olyan lesz, mint Frankenstein fia, (nem lesz benne lélek), és a húsokkal rétegezve – káposztával kezdve természetesen lepakoljuk a legnagyobb fazekunkba. No, ilyen nekünk nem volt. Természetesen nekünk is volt/van legnagyobb fazekunk, olyan mindenkinek van, de ez nem OLYAN legnagyobb fazék volt, ennek meg is lett később a böjtje.

Ha ezzel megvagyunk, felöntjük a húsfőző lé vízzel tetszőlegesen kevert elegyével, épp hogy el ne lepje. A munka ezen szakaszával készen vagyunk, most következne az, hogy iszunk valamit, de ezt is, mint most annyi mást is, a reménybeli  szakácsra bízom.

Ezek után a hozzávalókból hagyományos knédlinek való kelt tésztát építünk annak minden nyűgjével és várakozással teli pillanatával együtt. Ezt most szintén nem írom le, dolgozzon az is aki ilyet akar csinálni.

Ha a tészta megkelt, újból átgyúrjuk, hüvelykujjnyi vastag lappá nyújtjuk, és megkenjük a töpörtyűkrémmel. Nyugodtan kezelhetjük a töpörtyűt szabadon, a végére úgyis eltűnik, mint menzai fasírtból a disznóhús.

Ha ezzel megvagyunk, a tésztát feltekerjük mint egy disznóbejglit és két centis korongokat szeletelünk belőle. Most olyan, mint megannyi félkész kakaós csiga, de ez nem az.

A korongokból gombócokat formázunk, és elhelyezzük a fazékban a káposztás hústömeg tetején, szépen sorban szorosan egymás mellé.

Itt következik a dolog technikailag legnehezebben kivitelezhető része: a fazekunkat befedjük egy ugyanolyan átmérőjű másik fazékkal, mintegy megduplázva annak belméretét.   Alágyújtunk a képződménynek, hátradőlünk és várunk. A fövés során a káposzta alatt lappangó lé forrni kezd, gőze átáramlik a rétegeken és párolni kezdi a gombócokat, minek hatására azok dagadni kezdenek. Piszkosul dagadni. Embertelenül dagadni.

No erre mi fazékilag nem voltunk felkészülve. A mi két legnagyobb fazekunk összes légköbmétere is kevés volt a gombócok befogadására. Először egy lábost helyeztem az építmény tetejére nehezéknek, ami kisvártatva kevésnek bizonyult. Ekkor elkezdtem vizet tölteni a lábosba, hogy lenyomja a feltörekvő tésztát, de ekkor az illesztésnél kezdett el savanykás illatú tésztalövedékeket puffogtatni szerteszéjjel. Persze, a gőz, ami a gombócokat volt hivatott megfőzni, jönni akart kifelé. Jött is.

Az előírt főzési idő (kb. 90 perc) leteltével a konyha olyan volt, mintha begombázott péktanoncok ünnepelték volna a frissen szerzett szakmunkás bizonyítványukat a mi konyhánkba.

De azt kell mondjam, megérte.

Amikor lefeszegettük a felső fazekat és agyödémás földönkívüliként elénk tárult egy hatalmas, remegő, fényes-fehér knédli Laokoon-csoport, alóla pedig a gőzbe zárt káposztás hús eregetett szintén földöntúli illatokat, mindent megbocsátottam Ibinek.

Embertelenül jó volt.

Frissen, forrón, sörrel, miközben odakinn a havas eső játszotta a „Gloomy Sunday”-t.

Legközelebb újra próbálkozunk. Kisebb mennyiséggel, vagy nagyobb edénnyel, de töretlen lelkesedéssel.

A havas eső meg le van szarva.

 

 

 

 

26 komment

Címkék: káposzta knédli havazás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr335063236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2013.02.07. 07:50:15

:DDD
hát ez nagyon jólesett! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.07. 10:32:22

A "begombázott péktanoncok" tették rá az utolsó lapáttal. Akkor már hangosan nevettem!
Jó írás, Poczok2 megint remekeltél!!!

süllőcske 2013.02.07. 12:28:46

Ízes az étel és az írás is.
Az utolsó mondat viszont nem olyan jó fej, mint aminek szánva volt.

Vaczak2 2013.02.07. 12:41:02

Nem olyan, nem olyan, tény hogy AKKOR, OTT le volt.

Pinka-Panka 2013.02.07. 12:53:55

Mosolyogtam egy jót, elképzelni se tudom milyen lehetett:)

süllőcske 2013.02.07. 13:46:14

@Vaczak2: Az rendben, csakhogy jelen időben fogalmaztad. Sőt, előrevetítetted.
Egyébként képzeld, nagyon szürke, nagyon sötét napokon, amikor az arcba vág a havaseső, kapucni alá is beszivárogva, fagyos kézzel tekergetve az orsót, álldogáltam sokszor a tiszai kövezéseken. Narancsszínű wobblert használtam, a ködlő szürkeségben szinte foszforeszkált.
És hatalmas, ezüstvörös, kékfarkú fogasokat fogtam, vad, erős kapások után, a nyomott időben drámai vadsággal, energiával küzdöttek. A tompa színű, bugyborékoló vízből színpompaként bukkantak elő, mint a vízisárkányok, kimeresztett hátúszókkal.
A havaseső kinek mi.

medvedr 2013.02.07. 14:04:49

Nem diétás az biztos

susztertangó 2013.02.07. 14:05:42

1./Hát a fogasnak...:-((( 2./ Az "egy sor nád" mondókát csak J.A. Szabad ötletek jegyzéke két űlésben szövegből ismertem. :-))3./Ilyen randa időben én is fogassá fagynék és mindenütt kék.:-((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.07. 14:20:23

@süllőcske: Amennyire jól előre vetítette! Tegnap randa havaseső esett erős szél társaságában, mielőtt kimentem veteményezni. Akkorra elállt.
Igenám, de a beigért spenót vetést el kell halasztanom, mert reggelre 15 centi hó takarta az egész veteményest!

Vaczak2 2013.02.07. 14:29:02

@süllőcske: Nekem a havas eső permanentemente le van szarva, nem tudok vele mit kezdeni, (igaz fogasozni még nem próbáltam). El akartuk vinni a kutyát egy nagyobb menésre (2,5-3 óra) mert öregkorára ízületes lett és kell neki a mozgás.
Na azt hóban lehet, szélben lehet, száraz időben is, de esőben meg havas esőben nem, mert azt még a kutya is útálja. Ehelyett lett a knédli.

susztertangó 2013.02.07. 14:30:31

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, Még zöldell a nyárfa az ablak előtt, de látod amottan a téli világot? Már hó takará el az egész veteményest. Jáj!

süllőcske 2013.02.07. 14:57:49

@Vaczak2: Nagyon komoly étel lehetett. Egy olyan pörgetés után én is el tudnám képzelni, nagyon.
@susztertangó: Nem randa, van varázsa. Kékfarkúnak pedig a tíz kiló feletti süllőt mondjuk. Tudod- e, hogy az egy komoly dolog? És az ilyen halért meg kell szenvedni? Mert az ilyen óriások, csak ilyen időben vesztik el óvatosságukat és csak ilyenkor kiemelkedően aktívak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.07. 17:01:34

Szép napot!
Jól szórakoztam, kérek még.
Sürgősen ki kell dolgoznom a diétás verziót.

susztertangó 2013.02.07. 18:19:35

Hát @süllőcske a két kommented után másként gondolok a halfogásra, mint idáig a pecázásra.

süllőcske 2013.02.07. 18:28:04

@susztertangó: Annyi baj legyen, koma. Majd a nyáron belelógatjuk a kis lábunkat a meleg vízbe és boldogan tapiskolunk, ezüsttestű, füstszárnyú keszmegeket fogogatva.

süllőcske 2013.02.07. 18:32:46

@Waka: Diétás knédli? Az igen! Szójával, füstaromával, csicsókagombócval? Csak kis alávaló kínai kel?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.07. 19:06:02

@süllőcske: A köszvénydiétáról van szó. Nem a knédlire gondoltam, hanem a húsos összetevőkre. Csak, mert egypárszor főztem szóját, még nem fogok mindent abból készíteni.

süllőcske 2013.02.07. 19:22:55

@Waka: Gondolom, csak vicceltem, mert elég érdekes képtelenség egy ilyen eszement karakterű ételt lefinomítani. Sajnos, a halat sem tudom ajánlani, bár el tudnám képzelni harcsával, plusz füstölt angolnával.
Egész csiperkefejek, füstölt kacsatojás?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.07. 19:48:24

Egy karakteres hallé valamilyen keményebb húsú halból, és a savanyú káposzta kombinációja érdekesen hangzik, de mindenképpen kiált egy kis tejfölért is.

süllőcske 2013.02.07. 20:36:05

@Waka: Bezony.Csuka, harcsa, angvilla.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.07. 20:44:08

Ezen most pár napig rágódni fogok, majd szólok, ha összehozok valamit, bár a halból most elég egy időre.

Vaczak2 2013.02.07. 21:17:59

Harcsából készült töltött káposztát már ettem Szigligeten a Süllőfeszten.
Hát...azé inkább a gyesznó.

süllőcske 2013.02.07. 21:36:53

@Vaczak2: Igaz. Ha olyan akar lenni, mint a disznóból készült, rosszabb lesz annál.
De lehet másmilyen. Van Erdélyben is, egész jó.
De a legjobb mifelénk készül, és hagyománya van a harcsáskáposztának. Bitó János is leírja, hogy azt a cigányok értették nagyon, de ette mind a nép.
Az igazi a hatalmas harcsafejekből készült, és az akkor már ritkuló vizából, különössen a csupa hús fejéből. A csíkkáposzta pedig Zalától Csángóföldig mindenütt ment.
Az, hogy ma kevesen tudnak halat főzni, nem azt jelenti, hogy mindig így volt. Jó, tudom, hogy a hazai hal kevés, és ritkán kiváló.