Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Ilus néni receptes füzete V.

2013.02.04. 07:00 Blogkocsma

A 48.- 59. oldalak.

48k.jpg 49k.jpg 50k.jpg 51k.jpg

Sárgarépa főzelék:

A megpucólt sárgarépát apró kockákba vágjuk sósvízbe jó puhára megfözzűk. Átpaszírozzúk, készíttűnk neki zsömlye szinű rántást ezzel jól üssze forraljuk. A diétás betegnek, rántás helyett kevés tejjel habarást csinálunk.

 

Sőr-főzés:

10 liter víz ½ liter komló, 1 csomag árpa kávé, eszt 2 órán át lassan forraljúk, útánna leszűrjűk. 25 deka cukorral megint forraljúk ¼ óráig. Egy nap áll mig kihűl, azútán 1 ½ deka élesztőt ásztatunk el bele, jól elkeverve. Veszünk ki egy kicsit. A sörbűl amig langyos, ebbe tesszűk az élesztőt. Mindjárt űvegekbe rakjúk, űvegeket nem szabad tele önteni. Jól bedugjúk. Egy vagy két nap alatt teljessen jó.

 

Ádám Ferencné.

Nagysimonyi. 1954. év. VI hó. 18. n.

 

Méz-főzés:

1 kgr. cukor 4 deci hársfa tea 4 citrom potló. ¼ áráig forraljúk és lész. Hűléssel sürüsődik.

 

Zsíros gyúrt tészta.

32 deka. liszt 8 vagy 10 deka zsír. 1 tojás sárgája, cukor tetszés szerint, hogy jó édes legyen a tészta. 1 deka lo szalakáli ecettel leöntve anyi tejel gyúrjuk, hogy könnyen nyujtható legyen a tészta. Két tésztát csinálúnk az egyiket kinyújtás után a tepsibe tesszük és lekvárral megkenjűk dióval meghintűk a másikat ráboritjúk. Az egy tojás fehérjéből porcukorral habot verűnk. A tészta már majdnem megsűlt, akkor rákenjűk és újra sütjűk. Lehet eszt a tésztát rendes éllesztővel vagy sütőporral is sűtni.

 

Piritott kockatészta leves:

Rendes kockatészta nagy kockára vágva. Megpiritjuk zsirón és föleresszűk a levessel. Krúmpli-léből is jó.

 

Barna kevert:

1 tojás sárgája 1 karika frank, a kanál fej fagyos zsír, 25 deka cukor ezeket jól kikeverni, vaniliás-cukor, 2 egész sűtőpor, 3 decis csésze tej és anyi liszt amenyit főlvesz, könyen keverhető legyen, végűl a tojás habja. Tetejére vágott diót teszűnk, késsel vágjúk meg hosszára.

 

Londoni-szelet:

4 tojás sárgáját 12 deka cukor esetleg 1 sütőpor, 15 d. zsír, 30 de. liszt egy kis citrom héj eszt össze gyúrjuk, ½ egy ½ óráig álni hagyjúk. Azután tepsibe tesszűk. 4 tojás habját 12 deka törőtt diót 12 dek. cukrot össze vegyitűnk rá a tésztára és megsűtjűk.

 

Diós rolád:

6 tojás sárgája 10 dek. cukor 5 deka. liszt, 5 dek. őrőlt dió tojás fehérjét felverjűk habnak. Tepsibe alúl zsírozott papirt teszűnk azon sűtjűk és melegen csavarjuk.

 

Csoda torta:

30 deka porcukor 6 tojás sárgáját habosra keverűnk. 6 kanál vízzel jól kíkeverni 12 deka lísztet, 12 dek. darált diót, 6 tojás habja egyenletes méretű sütőbe sűtjűk.  Tőltelék: 20 dek vajat 20 d. diót, 15 d. cukrot 1 deci feketekávét a tortát ezzel töltjűk, de kivűl is behuzzúk más krémel.

 

Mézes csók:

50 deka líszt 4 kanál méz

20    "    cukor 2 egész tojás, 2 nek sárgaja pici szegfűszeg kávéskan. szódapor, ecettel leöntve. Egy kis fahéj ki zsírozott, kisztezett tepsibe sűtjűk, tojás fehérjével meg kenjűk.

 

Mézes kalács:

2 egész tojás 20. d. cukor, 25. d. liszt. 1 késhegy szódapor, 1 stanecli őrlött fahéj, 5 evő kanál méz, A tojást cukrot a fahajat a mézet jó sokáig, igen jóll kikeverjűk, azútán jőn bele a liszt 25. deka.

 

52k.jpg 53k.jpg 54k.jpg 55k.jpg

 

Perec:

10 darab tojás egy kis só 10 babszem nagyságú zsír egy kis szódapor. A tojás fehérjét habnak verjűk ezzel gyurjúk anyi lísztet teszűnk amenyit fölvesz a tojás a 10 tojás. Jó rétes tésztát gyúrúnk ígen sokáig kidolgozzúk, hogy jó hólyagos legyen. Lapos kis rudsakat csinálunk, eszt vísza hajtjúk, hogy duplára essen, ezután formálúnk belőle perecet. Mikor kisűl megkenjűk fehér fözőtt cukor mázal, vagy pedig nyers fölvert habal, de akor újra be kell teni kicsit a sütőbe amíg rászárad a hab.

 

Vajas koszoru:

40 dek. liszt 20 d. cukor. 20 deka zsír 1 tojás 1 egész citrom, apró formákat szaggattúnk belőle, lekvárral megkenűk, össze ragasszúk és úgy sűtjűk meg.

 

Zsíros kifli:

50 deka. liszt 18 d. zsír. 2. d. élesztő.

10    "    . cukor csipet só eszt anyi tejfellel vagy tejel álítjúk össze, hogy könyen dolgozható legyen. Mákal, dióval, lekvárral töltjűk. Sűtés után vaniliás-cukorba forgatjúk.

 

Kétszersűlt kók.

A kétszersűltet össze tőrdeljűk darabokra egy lábasba rakjúk, Azútán főzűnk krémet ½ líter tejből. A tejet megforraljúk, 2 tojásnak a sárgáját, porcukorral egy kevés lísztel jó sókáig simára kikeverjűk, hogy csomó ne legyen benn egy kevés kakaót is teszűnk bele, azután lassan bele öntjűk a forró tejbe folytonos keverés mellett, ha össze fort rögtön ráőntjűk a lábasba a kétszersűltre, azután hidegre tesszűk, rákeményedik a krém és tálaláskor úgy vagdaljúk szeletekre.

 

Öntött kifli:

15 darab 1 napos kiflit veszűnk össze vágjúk. ¾ liter cukros forró tejel leforázzuk szitán át, majd forró zsírba dobjúk., dióval mákal turóval, fahajas cukorral tálaljúk.

 

Vak hal:

Zsemlyét szeletekre vágjúk, majd hídeg tejve forgatjúk, utnána tojásba, forró zsirba kisűtjűk. Sósan hús helyett főzelék mellé; cukrossan, pedig tészta helyet szolgáljuk fel.

 

Tiszta dara smórni:

40 vagy 50 deka darát veszűnk ½ liter tejbe megásztatjúk és álni hagyjúk. 3 tojás sárgáját 20 d. cukorral habosra keverűnk és a tojás sárgáját a habot is az ázstatott darához adjúk össze keverjűk és jó bő zsírba lábasba sütjűk. Villával széjjel törjűk.

 

Feljegyzés:

Ez az év 1959.es esztendő ez ígen nevezetes marad a számomra, amíg csak élni fogok az életbe. Ebe az évbe nagyon sokat szenvedttem itt a Csizmazi Jenő-házába az úr-nőtől.

 

Legény fogó:

50 deka liszt. 25 deka. cukor. 25 dk. zsír. 2 egész tojás. 1 sütőpor. 1 vaniliás cukor. Fele részét barnitjuk, elsodorjuk szagatóval kisszagatjuk, ha megsűlt ízzel össze ragaszuk. Cifra szagatóval is. szagtj.

Torta diszitésére való krém: Ezzel a krémmel rakúnk rózsákat a tortára. ½ darab vagyis 5 deka vajal 3 jó pupozott evő kanál porcukrot, jó sokáig jól kikeverűnk. Azután felét vesszűk egyik felébe keverűnk egy kis alkörmöst másik felét fehéren hagyjúk. A kinyómóval kisebb nagyóbb rozsákat és más mintákat rakúnk a tortára.

 

Cukros csokoládémáz.

30 dek. finom szitán átszitált porcukrot 2 tojás fehérjével elkeverűnk azután 12 d. megolvasztott csokoládét öntve hozá gőz felett símára keverjűk. Bevonás elüt tehetűnk közébe pár csöp sürű szirupot. Langyos melegen öntjük a süteményre. Gyengén fütőtt sütőbe száritjúk meg, eszt a mázt.

 

56k.jpg 57k.jpg 58k.jpg 59k.jpg

 

 

Emlékül Ilusnéninek!!!

Ha fáj a szived te csak dalolj

Ne lássa senki hulló könyedet

Légy hideg oly néma mind a sír.

Mely nem sokára úgyis eltemet

Ne lássa senki mifáj belől

Deha magadba vagy csendessen

Akkor sirjál sírj keservesen

                             Szeretettel Irénke.

 

Emlékül

Hozzád száll szerelmem

Forró fohászomban

Beszélgetek veled

Úgy néha álmomba

Silyenkor azt mondod

Hogy az enyém leszel

Ha valóban így lesz

Áldjon meg az Isten.

 

Egy boldog délutánt együt tőltöttünk Ilusnénivel.

1955. III. 30.

Nagysimonyi Vas-megye

 

Nagysimonyi 1955. IV. 5. Szeretettel Ilusnéninek.

 

Emlékül.

Három szál virágot szedtem

Ők beszélnek én helyettem

Rózsa mondja "szeretlek"

Szekfü mondja ne ves meg

Legszebben szól a nefelejts

Engem soha el ne felejts!!!

 

Őrök szeretettel irtam

                   Irénke

 

Emlékül.

Na én elmegyek messze

Ez a könyv itt marad

S nem látjuk majd egymást

Az idő is elhalad

Ha nézed-e könyvet

Nevem megtalálod

Nevét annak aki

Soha nem felejt el téged!!!

 

(Sóha elnem muló szeretettel gondolok rá akkoris ha a sórs messzesódor benunket egymástól)  Irénke.  1955. III. 30. Nagysimonyi

 

Húsőrlős-sütemény:

75 deka. liszthez mérűnk 15 deka zsírt. 30 deka cukrot, 3 egész tojást. ½ sűtőport. (Semmi tej vagy tejfel.) Citrom reszelt héja.

A cukrot a zsírt a 3 tojást elüszőr jóll kikeverjűk tálba, azútán gyúrjúk a gyurótáblán.

 

Dióskifli.

3 csésze lisztet 1 csésze zsírral jól eldörzsőljűnk hozzá adunk egy csöpp sót egy csésze tejfölt 1 kávés kanál szódaport. Ezeket össze gyurjúk vékonyra kisodorjúk, kifliket formákúnk jóll megcukrozott dióval töltjűk. Forrón porcukorba forgatjúk.

 

Dió csók:

5 tojás habját keményre verjűk és ebbe 14 deka vaniliás cukrot és 14 deka össze vagdalt diót keverűnk. Kikent tepsibe csókókat formálunk és száritjúk.

 

Torta krém:

2 egész tójás 2 evő kanál síma líszt 3 evő kan. cukor egy kis citromhéj 5 evő kanál feketekávé. Össze fözzűk, ha kihűlni kezd 10 deka vajat kever.b.

Ádám Ferencné. Nagysimonyi 1955. IV/. hó. 8.

 

Mágnás-lepény:

15 deka vaj vagy zsír 30 deka líszt 10 deka cukor 4 tojás sárgája ½ citrom 1 sütőpór. Savanykás lekvárral megkenjűk. A tojás fehérjéből habot keverűnk, ebben 10 deka örőlt diót 10. dgr. cukrot és 3 kávés kanál kakaót teszünk. Rákenjűk és lassú tűznél sűtjűk.

 

Érsek szelet.

2 egész tojást ½ kgr. lisztel 10 deka vaniliás cukorral 12 d. zsírral 1 s. por jóll össze gyúrúnk és hídeg helyen pihentetjűk. Három részre osztva a tésztát, egyikre reszelt és fahéjal megszórt almát a másikra pedig lekvárt kenyűnk. Kihűlés után szeleteljűk.

 

Csiga-Csiga-sűtemény:

1 liter liszt ¼ kilós margarin kevés cukor, egy kis só 2 deka élesztő tejbe megásztatva. Kisszagatjúk pogácsa. sz. igen vékonyra rúdakat sodrúnk és rárakjúk magasra, mint a csiga. Tőltjűk dióval vagy lekvárral.

43 komment

Címkék: vakhal Mágnás Sörfőzés Sárgarépa főzelék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr335033194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.02.04. 07:37:25

Jó reggelt mindenkinek!

Aranyos ez a füzet, nagyon köszönöm, hogy megosztottátok. Nézegettem belőle a recepteket. Elgondolom, hogy milyen gondoskodás lehetett ebben az asszonyban, mert a recept leírások arról tanúskodnak. Érezni lehet, hogy szeretettel végezhette a feladatát.
A végén az emlékezések is nagyon szépek.
Semmibe nem kerül megköszönni az ételt, aki elénk teszi. Csak néhány jó szó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 09:01:46

@Pinka-Panka: Irénke valószínűleg valami távolabbi fiatal rokon lehetett sok emlékkönyv bejegyzéssel a háta megett. Mivel az valószínűleg urilány huncutságnak tűnhetett Ilus néninek, hát felajánlotta neki a receptfüzetét, hogy oda írjon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 09:18:57

Mi lehetett a "karika frank" ? Nem sikerült még megfejtenem.

süllőcske 2013.02.04. 09:19:46

Jó reggelt, jó szurkolást a hét főjén. Mindenkinek kiváló munkakedvet, alkotóerőt

Jó reggelt, jó szurkolást a hét főjén! Mindenkinek kiváló munkakedvet, teli kosarat, mely olyan legyen, mint egy flamand csendélet. Rotyogó étkek illatát, hűs borok zamatát! Vigyetek színt ebbe a szürkülő világocskába.
Irénke bejegyzései nem a mai "éthosz" jellemzőit mutatják. Eleve szeretetteljes a kiindulópont.

süllőcske 2013.02.04. 09:20:33

@süllőcske: Bocsánat a technikai hibáért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 10:23:56

@süllőcske: Technikai hubát nem látok, de neked is energiával és ötletekkel telt hetet kívánok!

Pinka-Panka 2013.02.04. 10:49:35

@süllőcske: köszönjük és fogadd szívbéli jókívánságomat viszont:)

Pinka-Panka 2013.02.04. 10:52:25

Persze mindenkinek küldöm a jó kívánságot.
Jó szurkoláshoz, annyit, hogy a tél utolsó hónapjában már tényleg szurkolhatunk, hogy a tavasz itt van a nyakunkon.
Lehet tervezni ki mit csináljon, majd duggatás, virág ültetés, kert rendezés, mi ma 3-4 zsák szemetet szedtünk össze a kertből, mi elseperjük az avart ősszel, a szomszédét meg most, mert mind idefújta szél:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.02.04. 12:43:02

Ejj, az a Vak hal de ösmerős! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.02.04. 12:47:12

Jut eszembe a szurkolásról... Miért van az, hogy a Bocuse d'Or kifejezést még a rádióban is rosszul ejtik?
A helyes ejtés:
http://translate.google.hu/#fr/hu/bocuse%20d'or

Topy 2013.02.04. 12:57:33

@PO: felénk a vakhal a panírozásból visszamaradt tojás+prézli némi szódával fellazítva és olajban kisütve :)

Llychllyn 2013.02.04. 13:33:29

A vakhal elnevezésre nem emlékeztem, de mifelénk ugyanezt bodagnak hívják.
mármint a vakhalat.

De Ilus néni vakhala leginkább egy bundáskenyér, nem?

Végülis tésztaféle mindkettő, elég tömős meg olcsó is, úgyhogy gond nincs vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 15:11:53

@Topy: Azt mi pamókának hívjuk és szóda helyett csöpp szódabikarbóna kerül bele. A kutyával ketten osztozunk rajta :)

süllőcske 2013.02.04. 15:13:38

@Llychllyn: Még régebben összegyűjtöttünk egy nagy rakás szót a hamiscsibére, és a lepcsánkra is. Még én is elámultam, mennyi helyi elnevezés került.
Ilus bundás vakhalát így még nem hallottam emlegetni. De íme!

1kutya 2013.02.04. 15:19:24

hú, ezek megint jók! van még belőle?

susztertangó 2013.02.04. 17:01:53

@Andrass9: Karika frank, hehe. Van egy dobásom: a Franck kávé ha jól emlékszem pótkávé volt és kerek lapokból össszerollnizva papír hengerben árulták. Most megkeresem hol írta a receptben aztán vagy jót írtam vagy nem . Akkor frász-franckarika-de az tök más.

susztertangó 2013.02.04. 17:10:03

@Andrass9: Ha beírod a Gugliba, hogy Franck kávé, akkor képeket is kapsz róla, két tégla test doboz és egy piros henger. Abban volt a karika.

Pinka-Panka 2013.02.04. 18:27:21

nekem nem rémlik ez a Frank kávé.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.04. 18:47:59

@Pinka-Panka: cikóriakávé volt, kis korongokká volt préselve. ebből csinálta a nagymama a tejeskávét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.04. 19:24:55

Szép estét! Csöppet be vagyok csiccsentve. Mifelénk az csontnélküli. Legutóbb a rántott karfiolt a kelleténél jobban előfőztük, az összes potyadék ment bele. Kis szódabikarbóna, só és némi liszt, valami orgia lett. Egy zöldségropogóst összedobok asszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 19:37:22

@susztertangó: Eltalálta, nem kap semmit :)
Tényleg az volt - most már rémlik. Nálunk nem volt otthon, de valamelyik osztálytársamnál láttam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 19:38:27

@Waka: Becsiccsentve jókat lehet főzni!

Pinka-Panka 2013.02.04. 19:43:39

@Andrass9: azt mondod, szerintem meg nem:)

1kutya 2013.02.04. 19:46:43

@Andrass9: jó, mert addig nem akartam kimentegetni, míg nincs meg mindegyik.

@susztertangó: és Horvátországban még mindig lehet kapni...

Pinka-Panka 2013.02.04. 19:46:50

@Babette_: nem rémlik nekem, de lehet, hogy azért mert kakaót ittam mindig. Kakaós voltam, bár néha elcsábulok ilyen boltira és hidegen - de jó is az.

Pinka-Panka 2013.02.04. 19:50:06

Ma maradék volt, pároltam kis zöldeket még.
Holnapra, paprikás krumpli van, megfőztem és holnap dolgozhatok.

váj mí 2013.02.04. 19:55:51

Aranyos meg jópofa, de én ezektől a kajáktól vagy stabilan rosszul lennék, vagy egy folytában a mosdóban valamelyik kagyló fölé görnyedve. Nem, mert rosszak, hanem mert átkozottul zsírosak. Évek óta nem ettem zsírt, sem zsírral készült ételt. Illetve ez utóbbit, de. Amikor majd egy éve otthon voltam, anyám főztjétől egyfolytában a mosdóban tartózkodtam. Zsírral operál, és attól ... hát igen, most már rókakergetésem van. Gyengül a gyomrom, jön vissza pár perc után. Ha visszatartom, akkor viszont nagyon rosszul leszek gyomorfájásilag. Fene a tápos belembe :(.

susztertangó 2013.02.04. 19:59:20

Ha már szóba hoztam a frász/franc karikát: beteg gyereket átdugtak egy megfelelően nagy perecen, amit állítólag 9 napon keresztül, 9 helyről kért lisztből sütöttek. Vagy mi.Hogy kijöjjön a betegségből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 22:52:16

@1kutya: A végén majd begyűjtheted egyben is.

susztertangó 2013.02.05. 00:32:56

@váj mí: Pedig mostanság újra divatba jött a mangalica zsír, a zsírral/faggyúval erezett "márványos" marhahús.Azt mondják egészségesebb mint az olaj. Ismerek valakit, akinek nem lehet olajjal készült ételt kínálni, mert úgy hat rá, mint a Darmol.

Benikuty 2013.02.05. 07:36:21

Amíg ön durmol, a Darmol dolgozik. :)

Fenchurch68 2013.02.05. 18:16:59

@susztertangó: volt egy egyszerűbb megoldás is, amikor vesszőből font karikán bújtatták át a gyereket. A frász, vagy nyavalyatörés amúgy az epilepszia népi elnevezése volt, a franc, az egy kicsit más :) az amolyan szerelembetegség, vagy hogy fogalmazzak finoman, nagy századfordulós költőink némelyike is szenvedett benne.
Vakhal nálunk lábatlan csirke. Nekem direkt kell pluszban csinálnom, mert ha csak a panír maradékából készül, akkor tömegverekedést kell oszlatni.
Megkérdeztem dédit, és igen, a Franck-kávé volt ilyen kerek pasztillákba préselve, az volt az "egy karika frank". Kisgyerekkoromban mindig benyúlt az otthonka zsebébe, és mondta, hogy "gyere, adok egy stollwerket". Persze sajnos nem igazi stollwerk volt, hanem a hazai édesipar hetvenes évekbeli termékválasztékának tetszőleges darabja.

Fenchurch68 2013.02.05. 18:20:48

Valahogy Ilus nénit is úgy tudom elképzelni, hogy a mackónadrág és kötött pulóver fölé húzott virágos elölgombos nájlon otthonkában szalad ki az unokák elé, zsebében hat-hét Sport szelettel, csak akkor köt elé még egy kötényt is, ha a malacoknak bekeveri a darát... De leküldeném hozzá a gyerekeimet, ha még meglennének ezek a saját házi Ilus nénijeim.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.05. 18:47:31

@Kató néni: Én már csak az unokáimat küldhetném hozzá.

Pinka-Panka 2013.02.05. 18:50:10

@Andrass9: én meg nem küldök senkit:) - mert én szeretnék elmenni hozzá ha lehetne és élvezném a kényeztetést:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.05. 19:14:17

@Pinka-Panka: Jellemző, hogy téged is csak a rengeteg édesség érdekel ... :)

Pinka-Panka 2013.02.05. 19:22:18

@Andrass9: nem, nem, kizárólag, most a gondoskodó szeretetre gondoltam, jó így melegedni.

susztertangó 2013.02.05. 19:28:21

@Kató néni: A népi elnevezés gondolom a származási helyéről Ia országról lett.(Ide vezet a sok fogyó kúra, most akkor sovén vagyok?)

Fenchurch68 2013.02.06. 13:57:51

@susztertangó: hát, mi tagadás, régen francúz kórnak meg franciabetegségnek hívták, persze most már az antibiotikumok korában nem annyira vészes a dolog. (Ide vezet a túlhajtott némi élet, én nem sovén vagyok, hanem sován :) )

susztertangó 2013.02.06. 14:48:51

Morzsoljunk el egy csepp könnyet Jenő szomorúságos élettyiér is...:-(((