Rendszeres olvasóink számára eddigre tudottá válhatott, hogy igencsak szeretem a körömpörköltet - pláne, ha még egy kis plusz hús van benne, vagyis a pincepörköltet inkább. A rengeteg sütemény után amúgy is kell most valami rendes eledel!
A nagy szilveszteri kocsonyafőzés alkalmával született ez az étel is, amikor több volt a köröm, mint amennyi a kocsonyába kellett (igen - ilyen is előfordulhat). A kocsonya alap leforrázása után válogattam ki egy szép adagra való körmöt, meg volt egy kis adag lapockám is a boltból, hogy ne unatkozzanak a körmök.
Használtam hozzá:
- 2 kg tisztított darabolt köröm (én benne hagyom a csontokat is)
- 1/2 kg lapocka
- 6 fej hagyma
- 1/2 fej fokhagyma
- 1 bő evőkanál pirospaprika
- só, majoranna, őrölt köménymag, őrölt bors
- zsír
- 3 darab paprika (kápia, zöld és egy érett bogyiszlói
- 2 paradicsom
- 1 csili paprika (ez nagyon csípős fajta)
Annyira sok volt az összetevő, hogy egy fotóra rá sem fértek :)
A feladat adva volt, már csak az előkészítés jön:
A zöldpaprikákat, fokhagymát, paradicsomot, csilit feldaraboltam kicsire.
Felkockáztam a lapockát olyan emberesebb darabokra.
A hagymát robotgéppel aprítottam, mert egy lusta disznó vagyok. Általában azért késsel kockázom, de most nem volt rá kedvem. Ezeket az alapanyagokat a fűszerekkel mind kivittem a teraszon magányoskodó rezsómhoz, amire megtaláltam az ideális fazekat: Egy jó öreg orosz (pardon - szovjet, cena 1r 50k) zománcozott öntöttvas fazekat ami legalább 6 kiló. Ez jó az indukciós rezsón is!
A nagy főzőcskézés folyamán összejött egy adag mócsing és bőrke a szalonnáról, húsokról, csülökről, amiket egy kis merőkanál zsírban egészen pörcre pirítottam a fazékban, hogy az se vesszen kárba - meg szeretem is ropogósra sütve melegen, kenyérrel elnassolni, míg főzök, arról nem is beszélve, hogy jó ízt ad a pörköltnek. Szűrőkanállal mertem ki kistányérba, ahonnan munka közben eszegettem.
Az így fennmaradt zsírba beledobtam a felszecskázott hagymát és sok kevergetéssel nagylángon pirulásig dinszteltem.
Utánaküldtem a paprikákokat és addig pároltam, míg azok is megpuhultak.
Beletettem a fokhagymákat, a fűszereket és kicsi kevergetés után a húskockákat és a körmöt.
Alaposan lepirítottam, majd öüntöttem bele egy merőkanál abálólevet. Kis keverés mellett hagytam, hogy ismét zsírjára piruljon, amikor újabb merőkanál levet öntöttem rá. Még egyszer hagytam zsírjára pirulni, majd megunva a hideg teraszon való ácsorgást, felöntöttem és lefedtem. Kettő óra múlva ellenőriztem, és felöntöttem további levekkel. Kapott még két órát, mikoris késznek deklaráltam (kicsit nagy volt a gőz, amikor a kép készült, de azért látható.
Mivel már késő volt és amúgy is jól voltam lakva, szétporcióztam dobozokba, hogy a csodahüttő varázsképességét szaporítsam velük.
Egy hétre rá azért kénytelen voltam egy dobozzal megenni sóba vízbe krumplival. Nagyon jól éreztem magam!