Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Lencsefőzelék István Gazda kolbászával

2013.01.09. 07:00 Andrass9

Írhattam volna sokkal bombasztikusabb címet is, de akkor az nem lenne reklám ennek a remek kolbásznak, viszont az ilyen jó kolbász megérdemli.

Olyan nincs, hogy Újévkor nincs lencse! Akkor sem, ha a feleségem gyomra kikészült még karácsonykor! A vicces része a dolognak, hogy arra mentem ki a konyhába, hogy ott ázik a lencse.

10.jpg

Kérdezem, mit csinálhatok belőle? (Ha nem kérdezem és ő csinálja, akkor nem lenne belőle poszt ... ). Szerencsére eléggé fáradt, hogy rámhagyja a főzést. Megegyeztünk, hogy most könnyűre vesszük a főzeléket. Első utam Rivercottage barátunk blogja volt, mert van neki lencsés posztja. Salátához nem volt kedvem - legyen már valami tartalmasabb dolog, ha nem is túl nehéz.

Lementem a lenti csodahüttttőbe füstölt lét begyűjteni, és eszembe jutott, hogy van még valamennyi házi kolbászom is felakasztva - hát felhoztam egy párral. Valamire csak jó lesz - ha más nem, hát megenni :)

Először is összeszedtem, mit akarok beletenni:

  • 1/2 kg közönséges lencse
  • 1 vereshagyma
  • 1/2 citrom
  • 3 babérlevél
  • 2 dl füstöltlé
  • 2 ek mustár
  • 2 ek olaj (vagy zsír, ha olyanod van)
  • 10 dkg füstölt comb

11.jpg

Az áztatott lencsét beletettem egy pontméretű fazékba (3 literes, ha kíváncsi vagy). A füstölt combot vékony szeletekre vágtam, majd azt is daraboltam. Hozzáadtam 3 babért és a hagyma felét irinyó-pirinyóra metélve szintén a fazékba tettem. Tetejére ment plusz egy liter víz, aztán had főjjön!

12.jpg

Egy evőkanál olajban elkezdtem pirítani az apróra vágott hagyma maradékát. Érdemes tényleg pirosra pirítani, mert roppant jó édes íze lesz!

13.jpg

A lencse persze rotyogott és kért némi vizet is. Közben persze a hagyma is megpirult. Szórtam rá egy kis kanálnyi lisztet (nem szükséges) és egy csipetnyi piros paprikát. Gyorsan megkevertem, levettem a tűzről, majd vártam, míg kicsit meghül, mielőtt hideg vízzel felöntöttem volna.

14.jpg 15.jpg

A rántást beleöntöttem a lencsébe.

16.jpg

Egy evőkanál olivára rászeltem István Gazda kolbászát papírvékonyan, hogy kolbász csipszet készítsek! Oda kell figyelni, hogy a vékony szeleteket külön-külön tegyük a lábas fenekére, amiből viszont egyértelműen következik, hogy csak annyi szeletet tegyünk egyszerre, amennyi belefér.. A legfontosabb feladat a kolbászcsipsz készítésénél, hogy ne égjen meg a paprika!

17.jpg

Amikor már megsötétedett a kolbász és kemény kopogóssá vált, papírtörölközőre szedjük ki, és itassuk le róla a felesleges zsírt.

18.jpg

Külön edénybe célszerű kitenni a kisült kolbászt és a zsíros/paprikás olajat a feltétként való felhasználásra, mert nem mindenki kér az olajból!

22.jpg

A lencse már többé-kevésbé megfőtt, adjuk hozzá az ízesítőket. Én elsősorban a mustár/citrom/cukor triumvirátus összhangján szoktam dolgozni. Pikánsnak és savankásnak kell lennie és a citromhéj illatának is kísérnie kell az ízesítést.

20.jpg

Felszolgálni széles lapos tányérban célszerű, mert a csípős paprikás olaj csepegtetés és a roppanós kolbászmorzsa a tányéron szétszórva adja a tökéletes ízharmóniát!

21.jpg

Talán mégsem fogunk nyomorogni az új évben?

53 komment

Címkék: pénz lencse Újév

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr534992509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2013.01.09. 09:21:37

kolbászcsipszről jut eszembe: ha gyorsan kell, én úgy szoktam, hogy felszelem a kolbászt, tányérra egy réteg papírtörlő, rá egymás mellé a kolbászkarikák,a tetejére még egy réteg papírtörlő és irány a mikró; nem kell sok idő, kolbászmennyiségtől és mikrótól függ, sűrűn rá kell nézni!
a papírtörlökkel ugyan a kolbászzsírt elbukjuk, de vele együtt a mikrótakarítás gyötrelmeit is :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 09:39:42

@Topy: Jó ötlet, ha nem kell a zsír! Van olyan tálka mikróba, amit kifejezetten bacon szalonna hasonló elkészítésére szántak. Ennek bordás az alja és még teteje is van. Nekem nincs ilyen eszközöm, csak láttam a TV-ben :)

Pinka-Panka 2013.01.09. 09:57:41

András nagyon megvettek, mert én egy kis tejfölt, vagy kefírt, meg egy kis fokhagymát is teszek bele?
A többi stimmel.

Pinka-Panka 2013.01.09. 10:02:43

@Andrass9: én is vettem Istvántól az ünnepek előtt kolbászt, többféle volt most.Elcsipegettük házi szalonnával, meg savanyúsággal...

1kutya 2013.01.09. 11:24:48

mi csipszet a háziszaláminkból szoktunk sütni, a finom kolbászt nem fecséreljük ilyesmikre (no meg kevesebb is van belőle :)

Pinka-Panka 2013.01.09. 15:43:21

Senki se szereti a lencsét?:)
Vagy hol vagytok?

süllőcske 2013.01.09. 15:53:05

@Pinka-Panka: Szeretem. És úgy, ahogy Te, fokhagymával eszem leggyakrabban.
De a posztban szereplő is nagyon jó étel, egy pálinka után kérnék belőle.

Fenchurch68 2013.01.09. 16:03:50

@Pinka-Panka: De, nagyon is szeretjük! Mi is tejföllel, de ezt a citromos verziót ki fogom legközelebb próbálni. Fokhagyma a somlói galuskán kívül mindenbe kell. Ha megcsinálom a családnak az oldschool lencsefőzeléket, akkor magamnak még nyers fokhagymát is reszelek bele és még sok mustárt. Bár én az üvegből is ki szoktam enni a dijoni mustárt kiskanállal, legalább az orromat is tisztíccsa.
Lencsefasírt? Én akkor csinálok, ha marad a főzelékből :) Keleties fűszerezés, pici golyók, egy baj van vele, hogy pitát kell hozzá sütni.

Pinka-Panka 2013.01.09. 16:05:05

@süllőcske: De örülök, hogy látlak:) Már nagyon hiányoltalak.

Pinka-Panka 2013.01.09. 16:07:45

@Kató néni: ez aranyos, én azt szoktam mondani, hogy enyhe túlzással a gyümölcs levesen kívül mindenbe teszek fokhagymát.
Majdnem úgyis van:)
A mustár nekem is nagy kedvencem, képes vagyok, kis zsíros kenyérre mustárt kenni és úgy megenni, ha virslizünk,úgy teszek a tányér szélére, hogy maradjon és az utolsó falatok, csak a kenyér és a mustár.
Nagyon szeretem én is.

Isley 2013.01.09. 16:10:51

@Pinka-Panka: Sziasztok! De szeretjük, úgy ahogy Te / és még sokan mások.../ bár már elhatároztam, hogy nyitok a keleti /indiai/ fűszerezés felé.

süllőcske 2013.01.09. 16:19:06

@Kató néni: @Pinka-Panka: @Isley:
Naná, hogy lehet nyitni a fűszerszámozással, a lencse erre különösen alkalmas.Csináltam már szegfűszeggel, borókával füstölt lencsét is, babot is. A nagyböjtben nem teszünk füstölt húst belé, ilyenkor megfüstölöm a lencsét.
De igen jó a füstölt paprika használata is.
Fokhagyma nélkül pedig lehet, de nem érdemes főzni.

Pinka-Panka 2013.01.09. 16:22:08

@süllőcske: ennek örömére, hogy fokhagyma én most ettem egyet gyorsan, mert kaparászik a torkom, jót szokott tenni neki...
Az ilyen füstölt lencse, nem árt a érzékenyebb gyomornak?

Isley 2013.01.09. 16:34:51

@Pinka-Panka: még csak alakulóban van a dolog:), egy kis római köményt, koriandert gondoltam.Ehhez a változathoz talán vörös lencse dukál.

süllőcske 2013.01.09. 16:57:25

@Pinka-Panka: Ne úgy képzeld el, mint egy tartósító füstölést. Néhány perc aromásításról van csak szó, pirinyó füstöcskén. Enyhén érződik csak, és nagyon is kellemetes ízt ad. A legcsúcsabb éttermek konyháján is gyakorolják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 16:59:04

@Pinka-Panka: Abszolute semmi megvetés! Ha te szereted tejföllel, ám edd tejföllel! Fokhagymát is tegyen bele többet, ki szereti. Ez a jó egy főzőcskés blogban, hogy ezek a helyi specialitások mind megjelennek.
Az én fűszerezésem nagyon változó - van, hogy csak 2-3 dolog kerül egy ételbe, van, hogy a fél fűszerpolc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 16:59:33

@Isley: Azokkal én is a vöröslencsét próbálnám kis csilivel megbolondítva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 17:01:10

@süllőcske: Jó téged újra látni!
Azért a fokhagyma iránti lelkesedésedet legalább az aranygaluskától és a mákosgubától tartsd távol :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 17:02:33

@süllőcske: Finom meggy van - a nyáron főztem. Azzal megkínállak előtte!

Pinka-Panka 2013.01.09. 17:15:48

@süllőcske: kipróbálnám szívesen ezt a füstölt ízt.

Topy 2013.01.09. 17:17:48

@Pinka-Panka: komoly ember csak(!) mustárt ken a kenyérre! :D
egyébként én is képes vagyok kiskanállal enni a mustárt, sőt bevallom, ha tubusos, akkor csak úgy direktben a tubusból is szoktam szopogatni... 8-)

süllőcske 2013.01.09. 17:28:37

@Andrass9: Jó, akkor a mákos gubába csak kicsit teszek.:D
Egyébként Anahita a lencsét úgy adja, hogy muzsdéjt kínál mellé. Vagyis, fokhagymát olajjal, citromlével(vagy ecettel) tör, ezt lehet a tányérhoz adagolni.
De csak, ha már ittunk egyet a meggyből.

Topy 2013.01.09. 17:50:16

@süllőcske: épp a napokban olvasgattam, hogy mennyiféle muzsdéj van, hirtelenjében két link, amit nézegettem:
egigeropaszuly.blogspot.hu/2008/06/mujdei-azaz-muzsdj.html
edithreceptjei.blogspot.hu/2009/10/muzsdej.html

imádom a fokhagymát, csak izééééé... nem társasági étel :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 17:53:22

@Topy: Dehogynem! Csak mindenkinek kell belőle enni!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 17:59:27

@Pinka-Panka: Szerintem Süllőcske a lencsét a halfüstölő kézikészülékében készítette! Ez pedig nem más, mint egy jó fedeles inox tepsi, rácsokkal és forgács/rizs/tealevél és fűszerek a fenekén. Közepes lánggal fűtöd, hogy a füst keletkezzen, de ne égjen semmi oda. Kb 15 perc, és a rácsra szétterített lencse remek füstízt kap.
@süllőcske: Csapj kupán, ha nem jól interpretáltam!

Isley 2013.01.09. 18:29:07

@Pinka-Panka: @süllőcske: @Andrass9: ha már ennyien bíztattok, beszámolok majd a projekt megvalósulásáról.

süllőcske 2013.01.09. 18:41:35

@Topy: Ez az! Erdélyben mást adnak pisztránghoz, mást rákhoz, puliszkához, a nemzeti konyhák pedig saját képükre formálják, így a szászok, örmények, stb.
@Andrass9: Jól írtad, így csinálom, de csak 5-8 percig.
Füstölő híján fedeles vokban is lehet, egy beleillő kerek szűrőre terítve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 18:41:47

@Isley: Kiváncsian várjuk az eredményt. Én biztos megenném, mert vöröslencséből sokat tudok enni, ha van :)

süllőcske 2013.01.09. 18:47:09

Tormalevélbe göngyölt pisztrángot süss meg parazsas hamuban, bontsd ki, locsold meg tejfeles muzsdéjjal, költsd el szilvóriummal iszogatva. Olybá fog tűnni, mintha a Hargitán lennél.

Fenchurch68 2013.01.09. 18:49:54

@Topy: Mikor a legnagyobbik leányzóval voltam állapotos, akkor már vagy négy éve nem ettem húst. Kábé félidős voltam, se azelőtt, se azután nem voltam soha kívánós. Ültünk a barátainkkal a Tabáni Teázóban, és ki volt írva egy kis táblára, hogy virsli mustárral. Úgy éreztem, hogy ott rögtön elpusztulok, ha nem ehetek mustárt. Szerencsére már évek óta odajártunk, ismert a személyzet, és mikor felvázoltam a kérésem, szemrebbenés nélkül kihoztak egy literes üveg mustárt, két szelet kenyeret meg egy nagykanalat. Kicsit aggódtak, hogy égni fog a gyomrom, mert az üveg tartalmának a felét kitettem egy söröskorsóba, és megettem. De nem égett :)
Fokhagyma olyan mennyiségben az igazi, hogy utána napokig a bőrön át is párologjon. Na jó, ha bálba mennék, nem előtte enném, de erre nincs sok esély.

süllőcske 2013.01.09. 18:51:28

@Andrass9: Lencsét érdemes kéken főtt csukával, menyhallal párosítani. Vadízű hal kell, vadító összhatást kapsz, igazi, ó-magyar ízélményt.

süllőcske 2013.01.09. 18:53:26

@Andrass9: Hogy is volt az a borban főtt foghajma?

süllőcske 2013.01.09. 18:57:58

@Kató néni: Ugye, a franciákoknak van az a hírös, negyven fokhagymagirizdes csirkesültjük?
Az se sömmi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.09. 19:00:47

Szép estét!
A lencse sajnos listás. Egy biztos: a lencse egyik legjobb barátja a mustár. A kolbászt valóban mikróban lehet a legjobban pirítani. Egy időben védőgázas szeletelt kolbász volt a hideg vacsora. a mikróban remekül fel lehetett "újítani".

süllőcske 2013.01.09. 19:21:29

@Waka: Szia. Bocs, hogy sasfülem van, rekedtséged szinte nem hallottam a telcsiben. Jól elvoltunk a kedves debreceni baráttal, főztünk, mint a güzü.
Azt olvastam, hogy ilyen kolbászcsipszet jól lehet készíteni két sütőpapír réteg között, tepsiben, súly alatt. Szerinted?

Fenchurch68 2013.01.09. 19:26:49

@süllőcske: nem ismerem ezt a csirkét, de igény volna rá. Ahonnan eddig a tojást hoztuk száraz kenyérért meg zöldhulladékért cserébe (na jó, nem a fűnyíróból, hanem krumplihéj, satöbbi) ott most tojás nem nagyon van, de kaptunk kakaskákat, nem volt kellemes levágni, de szép kis jószágok lettek már így pucéran. Lehet, hogy megkeresem ezt a 40 girizdes cuccot, jól hangzik. Én ugye nem élek vele, de a háztartásban lakó többi hét ember igen.
Általában, bármit sütök a sütőben, mindig befér egy kis alufóliában egy-két fej fokhagyma. Szerencsére a homokozónyi veteményesünkben ez egy sikertörténet volt, nem kell a kínaira hagyatkozni. Aztán ha már puhára van sülve, el lehet dönteni, mit kezdek vele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.09. 19:35:20

@süllőcske: Csak suttogni tudtam, Imre szerencsére közvetített. Azért örömmel hallottam, hogy a hangulat remek volt.
Talán nem is a közeg a lényeg, hanem a közölt hő, és az odafigyelés, mert könnyen megéghet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 19:37:49

@süllőcske: meg lett reklamálva. Állítólag mindjárt átküldik emilen :) (Most ettem meg 5 gerezdet belőle)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 20:15:32

@Topy: @süllőcske: Megjött a recept!

15-20 fej szép zsenge fokhagyma
1 l száraz fehér bor
2 dl 10% v 1 dl 20% ecet
15 dkg kristálycukor
3 babérlevél
2 csokor friss vagy 1 csomag szárított tárkony
1 púpozott evőkanál só
1 púpozott teáskanál tört fekete bors
minden üveg tetejére 1 evőkanál olaj

A borban elkeverjük az ecetet és a fűszereket és felforraljuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket a forrásban levő páclébe tesszük és az újraforrástól számítva 5 percig főzzük. Másnapig érleljük. Ismét felforraljuk és 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. A fokhagymát kis üvegekbe tesszük, a páclével felöntjük és 1-1 evőkanál olajat csorgatunk a tetejére. Jól lezárjuk. Hűvös, sötét helyen tároljuk. Felbontás után csak azért nem kell hűtőbe tenni, mert olyan gyorsan elfogy, hogy nincs ideje megromlani.
A termék jogdíjas, mindennemű másolását és utángyártását a törvény tiltja!

Fenchurch68 2013.01.09. 20:18:32

Teljesen offtopic, de tíz perce sétáltam el a kapuja előtt, és az mindenkinek megvan, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kapuján nagy betűkkel ott áll a rövidités, hogy Nébih? Lehet, hogy a különböző kultúrkörök ennyire nem találkoznak, de azért egy minisztériumban csak van legalább egy ember, akinek ez feltűnik, vagy én vagyok naiv?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 20:40:23

@Kató néni: Akinek feltűnik, az nem mer szólni ...

Fenchurch68 2013.01.09. 20:54:28

@Andrass9: Nem is gondolom, hogy ezért a parlamentben kéne interpellálni, de mindenesetre nagyon vicces. Vagy nekem van rendkívül idióta humorérzékem, persze ezt már sokan mondták.

_Remy_ 2013.01.09. 20:57:00

Hol vagy István gazda?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.10. 10:05:10

@Babette_: Nebich or nebbich or nebih: Judæo-German term carrying the sense of "regret" and "pity".

Fenchurch68 2013.01.10. 11:16:17

@Andrass9: tudtommal van egy olyan jelentése is, amit ma úgy mondanánk, hogy "lúzer" - szerencsétlen, jelentéktelen ember. Hát mindenesetre abban a bizonyos hivatalban sokan rötyögnek magukban, ahányszor a fejléces papírt kézbe veszik. Adekvát rövidítés, csak az jutott eszembe, hogy pl. egy bizonyos autó Tino fantázianevű alváltozatát nálunk más néven árulták...