Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Mákosguba

2013.01.01. 07:00 Andrass9

Buli volt a feleségem munkahelyén és maradt sok-sok mindenféle. Többek között 16 félig száraz kifli mákos, szezámmagos, korpás vegyesen. Ezt hazahozta, hogy jó lesz a kutyának a kajájába.

Na nem addig van az! Ebből mákosguba lesz a karácsonyi vacsorához! Nem főztem gubát sok sok éve - hát megörültem a lehetőségnek. Ráadásul minden volt hozzá idehaza, csak ez a kifli hiányzott. Fel is szeleteltem, és félreraktam száradni, mig megfőzöm.

10.jpg

Összegyűjtöttem a hozzávalókat

  • 16 kisebb szikkadt vagy száraz kifli 1 cm karikákra vágva
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 4 ek méz
  • 7 dl tej
  • 5 dkg vaj

11.jpg

A vaníliasodóhoz:

  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd (amit kiloptam a vaniliáscukorból)
  • 1/3 vaniliás pudingpor
  • 1/2 liter tej

12.jpg

A sodóhoz a sárgáját és a cukrot habverővel kikevertem, a tejet beleöntöttem és utánadobtam a félbevágott vaniliarudat is. Feltettem a tálat egy lábas vízre, hogy oda ne égjen.

13.jpg

Amíg a sodó melegedett, megdaráltam a mákot cukorral (mer nem volt darált mák itthon).

14.jpg

Visszatértem a sodóhoz, amit most már folyamatosan kevertem a habverővel, hogy ki ne csapódjon a tojás benne. Szép egyenletes kissé sűrű sodó lett belőle, amit kiraktam hülni.

15.jpg

A darált mákot összekevertem a tejjel és ebbe is raktam egy fél vaniliarudat. Az egészet betettem a mikróba melegedni - ott nem fog leégni. Lassan felforraltam, hogy a mák kicsit megfőjön benne. (Azért a mák ennél sokkal több volt benne, csak lesüllyedt az edény aljára).

16.jpg

Egy szép nagy jénai tepsit kivajaztam, majd leraktam egy réteg kiflit.

A mákfőzettel minden kiflidarabot meglocsolgattam - egyet sem szabad kiagyni! Amikor egy sorral végeztem, raktam a következőt.

18.jpg 19.jpg

A tepsibe három sorra jutott ebből a kiflimennyiségből. A tetejére mézet locsoltam, majd egy alufóliával letakartam, hogy amikor a csirke kész, akkor majd kisütöm.

20.jpg

Adandó alkalommal azután betettem a sütőbe 180 fokra 30 percre, levettem róla a fóliát és még 10 percig sütöttem, hogy ropogós is legyen benne. A sodóval meglocsolva tálaltam.

21.jpg

45 komment

Címkék: mák guba sodó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr174983396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.01. 08:20:48

Ki korán kel, aranyat lel.

Békességet, boldogságot, egészséget, no meg egy kis finom reggeli pálinkát minden kocsa vendégének.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.01. 08:21:24

@látjátok feleim szümtükkel:

Minden kocsma akart lenni. A látásom nem akar javulni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.01. 08:25:04

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor én nem keltem elég korán. Jó reggelt neked is.

Kicsit képzavar, hogy újévkor poszt arról, hogy lesz karácsonyi mákos guba a megmaradt kifliből.

Benikuty 2013.01.01. 09:31:16

gubát nem kelt édes tésztából kell (kalács)?
ló reggelt!

Pinka-Panka 2013.01.01. 09:45:31

Mindenkinek boldogságokat, s békességet kívánok.

Ne haragudj meg András, én még sosem ettem mákos gubát,mert gyerekkoromban mindig volt, s én rosszevőként, aminek ma nyoma sincs - mikor a Nagyi asztalra tette én lebújtam, az asztal alá, hogy én ilyen koszos kiflit nem fogok enni.
Mivel sehogy se tudtak az ellenkezőjéről meggyőzni, így szépen sosem ettem.
Pedig ez a sodós változat ízlene biztos.
Én is kicsit jobban képzelem édes kalácsból, de csak azért mert olyan ványatovics kiflik vannak mifelénk itten.

Pinka-Panka 2013.01.01. 09:46:27

Egészségére mindenkinek amit iszik, én nekem a vadasom nemsokára elkészül.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.01. 10:06:05

@Pinka-Panka: Mifelénk a minimalizmus jegyében a mákosguba az tejben áztatott kifli volt cukros mákkal megszórva.
Ezt a sodós, megsütött úri változatot csak később ismertem meg.
Aranygaluska párjával együtt nem jön be. menzán ezek mindig valami mócsinglevest követek.

medvedr 2013.01.01. 10:58:52

@Babette_: Én sem. Nálunk az volt a burzsuj verzió, ha édes kelt kalács tésztából ilyen rudacskát sütöttünk és az volt cukros tejjel megönteve kicsit a sütőbe rakva majd cukros mákkal megszórva, plussz méz a tetejére.
A mákos guba nagyon jó halászlé után, ezt először nem hittem el, de tényleg.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.01. 12:02:17

@medvedr: beteg ember. :-) Halászlé után még hal. Hal hallal. Lehet, mégis én vagyok beteg.
Holnap megyek a halashoz. Család, aki eddig nem igazán evett halat, halat rendelt

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.01. 12:17:55

@medvedr: mondjuk gyerekkoromban sosem volt nálunk. én csináltam magamnak először.

a mákostészta meg tejfölös tárkonyos karfiolleves után isteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.01. 15:12:43

Boldog éveket kívánok mindenkinek!
Elért valami felső légúti nyavalya, tegnap este óta fekszem.

medvedr 2013.01.01. 15:14:44

@Babette_: Ez a leves is jól hangzik. Mákos tészta frissen gyúrt tésztából az igazi-ez nálunk ökölszabály.
@Waka: Jobbulást! Jó kis forralt bor kúra?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.01. 15:19:10

@medvedr: nem én találtam, ki, hanem a barátnőm.

a legújabb módi nálunk a gyúrt tészta. eddig ment ER bolti, de az emberem azt mondta, hiába imádja, akkor inkább nem eszik, ha csak bolti van.
ugyanez történt a margarinnal, amikor tegnapelőtt látta a tévében, hogyan készül:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.01. 15:29:17

@medvedr: Zsálya-székfű-apróbojtorján-menta keverék tea mézzel, citrommal.

medvedr 2013.01.01. 16:10:55

@Waka: Az se rossz, de ne vessük el egészen a forralt bor felsőlégúti hurutokra gyakorolt jótékony hatását. El lehet érni a köhögsz még kérdésre adandó igen, de kurvára nem zavar választ.

Pinka-Panka 2013.01.01. 16:11:05

Jó napot nektek:)

@Waka: Gyógyulást! tea jó sok, én a kakkukfű, útifűre esküszöm, meg a haygma teára is...

Pinka-Panka 2013.01.01. 16:12:40

AS vadas kitűnő lett, holnapra is marad.
Most meg is ennék egy ilyen mákosmicsodát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.01. 16:13:31

@medvedr: Inkább nátha, mint köhögés, de elég ez is.
@Pinka-Panka: Köszönöm!

Pinka-Panka 2013.01.01. 16:16:01

@Babette_: az ER micsoda?
gyúrt tészta az igazi valóban,, bár vannak már jó tészták, de annak valóban nincs párja

Pinka-Panka 2013.01.01. 16:17:21

@Waka: arra meg ágymeleg, jó teszed, ha fekszel vele,

süllőcske 2013.01.01. 16:21:49

@Waka: Utifű , zsálya , kakukkfű, székfű, jobbulást!
Amúgy, szép, tiszta gondolatot, erős, jó érzést az Új esztendőre!
Ne feledkezzetek meg Teremtőtökről, Társatokról, legyetek boldogok!

Pinka-Panka 2013.01.01. 16:22:52

@Babette_: most már igen, én meg most azt hittem, hogy egy új tészta márka. Azt hittem valami csoda, bocs, de nem tudtam.
Jó, hogy gyúrod inkább, mert az igazi.

Pinka-Panka 2013.01.01. 16:23:40

@süllőcske: Neked is, dehogy feledkezünk, dehogy:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.01. 16:29:48

@süllőcske: Köszönöm, nektek is hasonló szépet, jót kívánok!
Kakukkfű sajnos nem sok van itthon, tavaly ellustálkodtam a szedést a réten. Na de majd idén...

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.01. 16:41:26

@Waka: nade hagyma csak van otthon egy jó hagymateához.

Benikuty 2013.01.01. 16:45:28

@Waka: apróra vágott hagyma alaposan megsózva, mézzel csurgatva, erős paprikával. Nekem nem vált be, de azóta még a kutya sem jön a közelembe:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.01. 17:08:48

@Babette_: Az van.
@Benikuty: Holnap megbeszélésem lesz. Magányos lehetsz. :D

Benikuty 2013.01.01. 17:19:33

@Waka: tévedsz. nyolc óra a lebomlási idő. és sorban állnak:D nálad?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.01. 17:36:04

@Benikuty: "azóta még a kutya sem jön a közelembe"

Topy 2013.01.01. 20:54:09

nagymamám még saját tésztából csinálta
édes tésztából hosszú, vékony, kb centi vastag gilisztákat :D hengergetett, aztán felaprította őket centis darabokra, majd sütőben megsütötte
mivel ezt általában legalább egy héttel korábban megcsinálta, én rájártam a spájzban és mindig elcsórtam pár szemet ropogtatni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.01. 22:12:38

Boldog újévet!
Én pedig még soha nem ettem erre a célra készített tésztából, kizárólag csak kifliből (persze még az átkosban, amikor a kifli is jobb volt!)
Viszont lehet, hogy megpróbálom egyszer saját keltből - most, hogy ennyien is említitek :)

Fenchurch68 2013.01.02. 10:46:07

Felénk nem lehet normális kiflit kapni, amit meg én sütök, abból nem marad gubának való. Szóval marad a gubarúd sütése. Nem eszem meg semmi mákosat, de a család szereti, úgyhogy azért megsütöm. Még egy étellel vagyok így, a paradicsomos káposztával, találomra ízesítem, mert még megkóstolni sem vagyok hajlandó. De kéthetente biztos főzök, mert szeretik... Ja, Vándorpatkány vagyok, csak nem bírok úgy belépni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.02. 12:39:12

@Kató néni: p.káposzta szót még leírni sem szabad - ahogy Babette is megfogalmazta már. Ki az az elvetemült, aki ezt a két dolgot összekeveri?
Bár nálunk a tökfőzelék, amit a feleségem meg sem kóstol, de ő főzi a legfinomabbat!!!

Fenchurch68 2013.01.02. 13:39:13

@Andrass9: Az a vicces - bár közvéleménykutatásom szerint ezzel sokan vannak így - hogy szeretek mindent, ami paradicsomos (paradicsomleves, töltött paprika stb.), meg mindent, ami káposzta. De hogy ezt a kettőt valakinek eszébe jusson összekeverni... Mikor óvodába jártam, minden főzeléket édesen csináltak, nyilván, hogy a sok kis elkényeztetett rózsadombi úrigyerek megegye. Na most, ettél már krumpli, kelkáposzta - vagy szárazbab - neadjisten tökfőzeléket cukorral?! Már bőven felső tagozatos voltam, mikor ezek után először megkóstoltam bármilyen főzeléket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.02. 13:56:45

@Kató néni: A töltött parika paradicsomszaftjába sóba-vízbe krumpli ÉS kis cukor kerül a tányéromon.
Amúgy én is erősítem a közvéleménykutatásodat. Meg a keverésre vonatkozó megjegyzésedet :)
A karalábéfőzelékkel történt afféromon kívül nemigen voltam ovodás.

tartetatin 2013.01.03. 09:34:53

Lesüllyed ;)
Amúgy fincsi. Vaníliasodóhoz külön piros pont

Pinka-Panka 2013.01.03. 09:45:25

@Andrass9: jót mosolygok rajtatok, mert a pkáposzta, ha jól van elkészítve és sült hússal és szaftjával nagyon finom tud lenni. De abszólut megértem aki utálja, mert én is így vagyok sok mással.
Amúgy az édes menzai főzelékektől kiráz a hideg, rettenetes tud lenni.