Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Gyömbéres süti Edinburgh-ból

2012.12.17. 07:00 Andrass9

Ezt a receptet kedvenc fizikus szomszédunk és felesége hozták Angliából. Olyan sikere volt, hogy a feleségem tanítványai ezt kérték tőle a mostani szalagavatóra is :)

Elkészítése roppant egyszerű, nem kell megijedni a szokatlan formaváltozáson sem - ez tipikus angol dolog, akik se főzni, se sütni nem tudnak igazán.

Hozzávalók egy adaghoz. Érdemes duplát készíteni, mert annyi is elfogy seperc alatt!

  • 22,5 dkg liszt
  • 22,5 dkg cukor (Ismerős, nem? Angol fél pound mértékegység :)
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér.
  • 12,5 dkg margarin (bocs, de a recept ezt kéri. Szerintem vaj még jobb lenne)
  • 1 kis tojás
  • 1 kávéskanál arany szirup (méz sűrűségű cukorszirup, vagy akár méz)

Fotó nem készült a hozzávalókról - nem olyan fotogének, mint gondoltam :) A receptet a magyar fordítás alapján írom ide, de itt az eredeti is, bár elég nehéz olvasni (1992-ből ÍRÓGÉPPEL leírva).

10.jpg

Szitáld a lisztet, cukrot, fahéjat és az őrölt gyömbért egy mély keverőtálba. Morzsold bele a margarint, hogy kenyérmozsa állagú legyen (ez a mennyiség, ha hidegen marad, nem hozza teljesen össze az összetevőket).

Verd fel a tojást a cukorsziruppal, majd lassan keverd hozzá a lisztes tésztakeverékhez, amivel egy nagyon kemény tésztát kapsz.

Készíts kis golyókat a tésztából és rendes távolságra (10 cm minimum) tedd őket egy jól kizsírozott sütőlapra. Ezen a fotón még túl közel vannak! Beleállíthatsz egy mandula, mogyoró vagy dió darabot - attól csak mégjobban fogják szeretni!

11.jpg

Helyezd 170C fokos sütőbe 15-20 percre vagy amíg világosbarnára sül. Nem kell pánikba esni - a tészta szétterül, mint a Nagyalföld, de ettől pont jó lesz!

12.jpg

A végeredmény rémesen kinéző, ám annál fínomabb lapos ropogós valami lesz, ami kicsit csíp a gyömbértől, illata, mint a karácsony és még nem láttam senkit, aki nem szerette volna.

Mielőtt ezt is illusztrálnám, álljon még itt az eredeti recept két tanácsa is:

  1. MINDIG készíts kétszeres mennyiséget. Nem kell pontos golyócskákat formálni, jó lesz az bármilyen alakban is (úgyis szétfolyik a sütőlapon).
  2. Kicsit nehéz megmagyarázni, mikor sült meg. Gyakorold, hogy megtaláld a megfelelő pontot. Nagyon könnyű túlsütni. Amikor kiveszed a sütőből, még puhának kell lennie. Ahogy hül, úgy keményedik meg. Én nem zsírozom a sütőlapot, hanem lisztel szórom meg (mi pedig egyszerűen sütőpapírt használunk - a Szerk.).

Sok szerencsét!

Itt egy dupla adag várja, hogy a szalagavató kezdődjön:

13.jpg

Tapasztalataink a sütivel:

  • Első alkalommal véletlenül kétszeres mennyiségű gyömbér került a tésztába. Ettől persze eléggé csíp! A gyerekek egyszerűen imádták - azóta mindig duplázzuk az őrölt gyömbért.
  • Nagyon távol kell őket tenni a sütőlapra, ha nem akarunk szögeletesre tört kerek pacsnikat készíteni.
  • Érdekes módon a recept "Gyömbéres diós sütemény" névre hallgat, de a recepben egy gramm dió vagy mogyoró sincs ...

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr764963756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.17. 07:17:30

hunger nut

két tippem van
1. el van írva a hunger not
2. valami extra jelentése van (a google fordító szerint éhség anya, de ez hülyeség)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.17. 07:17:42

és imádom a gyömbéres sütiket:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 10:18:52

@Babette_: GINGER-NUT ami gépelve van. Látszik, hogy te már nem dolgoztál agyonhasznált írógéppel leharcolt festékszalaggal ellátva :) Nekünk, idősebbeknek erre még működik az alakfelismerő algoritmusunk.
Azért ha kinagyítod a képet, akkor elég jól olvasható.

süllőcske 2012.12.17. 10:35:13

@Andrass9: Na látod. Mehetsz gombászni. Az is alaktan.

tartetatin 2012.12.17. 10:57:09

Azért "nut", mert roppanós. Igy hívják néha a sima kekszet is.
Nekem a pepperkapor is tetszik :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 11:07:21

@tartetatin: A magyarázat jogos, a pepperkakor pedig kipróbálásra érdemes. Kicsit a mézesre hasonlít, de a kakaó és a vaj egész más irányt jelez.

tartetatin 2012.12.17. 11:18:51

@Andrass9: Are you nuts ? ;-)
A svéd ugyanez, nincs benne kakajó!
Èn vajjal csinálom meg bajnacukorral, a színe miatt.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.17. 12:58:25

@Andrass9:
nem látszik, mert dolgoztam. csak korán keltem és vizsgaidőszak van.

szóval akkor ez a neve lehet.
meg van az a crazy nut kifejezés is, szóval lehet, hogy az őrülten zsömbéresség miatt ez a neve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 13:10:42

@Babette_: Bocs - elfelejtettem a vizsgaidőszakot!
A választ @tartetatin: adta meg helyesen. Valóban a roppanós sütiket asszociálja az angol a nut szóval. Hogy a crazy nut honnan származtatható, még nem kutattam fel, de az ötleted helyes lehet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.17. 18:43:34

Szép estét! Tea van?
Ilyet kérek, tetszik.

Vándorpatkány 2012.12.17. 19:57:17

Ez zseniál, megsütöm.
Csokis tallér: 5 dkg barnacukor, 5 dkg kristálycukor, 3 tojásfehérje (bejgliidőszakban különösen ajánlott), 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olvasztott vaj, a díszítéshez mandula vagy dió
Cukor, tojásfehérje habosra ver, hozzá liszt, kakaó, tejföl, vaj. Kicsit pihentetjük. 1-1 evőkanálnyit sütőpapíros tepsibe öntve 10-12 percig sütjük, nem túl forró tepsiben. (Nekem ez a 8-ból 6-os fokozat, szar gázsütőben, kinek mi.) Vékony, lapos, ropogós, csokis lapocskák a végeredmény, nem vagyok egy nagy édességes, de ezt szeretem.

Vándorpatkány 2012.12.17. 19:58:15

Ja, félreérthető volt: a gyömbéres a zseniál, azt is fogok sütni, a csokis lapocska meg már probatum est.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.17. 20:07:23

A napokban elkészítettem a mogyorós keksz béta verzióját, szalakálit adtam hozzá egy kávéskanálnyit, és elővettem az új Braun darálót, amivel nagyon apróra tudtam darálni a mogyorót. Jobb lett, mint az első eresztés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 20:23:11

@Waka: Itt meg készül a mézes nagy mennyiségben!
Csak posztnakvalót nem nagyon főztem. A sok sütemény mellé rendes kaja már nem megy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 20:23:58

@Vándorpatkány: Ez a csokis lapocs jól hangzik. Köszi, hogy megírtad!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.17. 22:17:14

@Andrass9: A posztokkal most én is bitangul el vagyok maradva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 22:50:04

@Waka: Van még kettő talonban a feltetteken kívül, amit még holnap megírok. Akkor kitartunk majdnem karácsonyig. Még majd főzök (például szerdán is, mert szülinap lesz).
Szóval nincs nagy baj :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.18. 06:37:29

@Vándorpatkány: én is kaptam egy duplacsokis zabpelyhes keksz receptet, az se semmi. én nem szeretem a sötét és csokis sütiket, de fenomenális.
csak nem látszik rajta, mikor van megsülve.

Vándorpatkány 2012.12.18. 11:32:06

@Babette_: ezen látszik, mert a széle elkezd feketedni :) Teljesen szétterül, és olyan nagyon roppanós ostyaszerű az egész, imádom.

Évek óta az a karácsonyi menetrend, hogy nem igazán ajándékozunk pénzért kapható holmikat, hanem pl. anyósom bejglit süt, és mi azt kapjuk, cserébe én sütök négy-ötféle aprósütit, ők meg azt. Így mindenki jól jár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 13:06:58

@Vándorpatkány: Nálunk ez komatálként valósul meg az utcában. Pest ide, főváros oda - mi bizony megajándékozzuk egymást komatállal ekkor meg akkor :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.18. 15:32:21

@Andrass9: Elkeserítő, de gyakran Pesten jobban működnek ezek a jószomszédi dolgok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 16:17:41

@hajdulaszlo (volt hajdul): Talán mert jobban egymásra vagyunk utalva? A szösz tudja. Együtt építkeztük - csupa csóró értelmiségi, akinek ki van a segge a gatyából még 86-ban. Azóta is tart a jószomszédság. Utcánk nem volt, csak földút - gondolhatod hányszor húztuk ki egymást, meg toltuk be télen a 15 éves autókat. Amikor leaszfaltozták az utcát, utcabált tartottunk!! Szóval itt jó csapat van.

Vándorpatkány 2012.12.18. 18:28:18

@Andrass9: Annak idején Zuglóban ugyanez volt, mondjuk inkább azért, mert csupa szocpolos egykorú csecsemővel ellátott kismama lakott együtt :D
De tényleg, tizenkét lakás volt egy lépcsőházban, tizenöt lépcsőház összesen... Ha bárkinek bármi dolga volt, és nem kérdeztük, hogy az Apehhoz kell mennie vagy szoláriumba, vigyáztunk egymás gyerekére, megbeszéltük, hogy melyik nap ki főz sokat, és osztja a többieknek. De nem ez a normális?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.18. 22:55:06

@Vándorpatkány: Én örülök, hogy ez így működik nálunk!

vörösbor(de)minőségi 2012.12.19. 04:26:05

@Andrass9: kocsonyáról egy szó sem?naná fotókkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.19. 09:41:46

@vörösbor: Az is kellene már főzni, de eddig nem láttam szép alapanyagot a hentesnél.

Gyöngyi Zeitler 2016.07.01. 21:11:41

Sziasztok! Nos mit is mondjak ISTENI :D nagy kedvenc lett, még csak 3x csináltam, ne hogy megunja a család :P, először nagyon szépen "szétfolyt", igaz csak az alap adagot csináltam, viszont a 2.-3. már egyben maradt és úgy néznek ki a kis halmok, mintha mézes puszedli lenne :D, ez mitől lehet? Kicsit több liszt megy bele, lehet ezért lesz keményebb az egész? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 22:18:35

@Gyöngyi Zeitler: A picit több liszt jobban összefogja! De igazság szerint ennek szét kell terülnie a sütőlapon, úgy az igazi (legalábbis az angolok szerint).
Örülök, hogy tetszett, válogass az egyéb receptek között is!

apanna 2018.12.07. 22:23:56

Látom, régi a poszt, érdekelne, hogy esetleg teljes kiőrlésű lisztből sütötte e valaki?

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.07. 22:43:57

@apanna:

Én mostanában nem sütök, de régebben sokszor készítettem teljes kiőrlésű lisztből süteményt és mást is. Nyugodtan próbáld ki, szerintem még a mennyiség is maradhat változatlanul.

Azért a 22,5 dekát meg a többi hasonló mértéket valahogy sosem tudtam értelmezni. Valamikor régen nem volt a háziasszonyoknak patika mérlegük, hogy fél dekákat mérjenek, és még is sütöttek. Volt jó mérce nem is egy, kanál, bögre, literes, félliteres, decis edények, és fél deka nélkül is tudtak jókat sütni, főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.07. 22:44:16

@apanna: Nyugodtan elkészítheted teljes kiőrlésű lisztből is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.08. 01:05:29

@látjátok feleim szümtükkel: Az, hogy te nem tudod értelmezni, attól még egy valós mértékegység. Mint a posztban is szerepel: 1/2 font/pound/lbs, ami ott, ahol fontban mérnek, egy tök egyszerű valami. Veszel 1 font lisztet, és felhasználod a felét. Nem kell grammokat mérni! Itthon konvertálhatod 1/2 kilóra a fontot, és úgy értelmezd a receptet ...

kobold63 2018.12.08. 04:54:44

@Andrass9: Nagyon lecsökkentettem a sütést, a nagy vendégeskedéseknek vége, a család egyre kevesebb édességet eszik, én ragaszkodom legalább a bejglihez és vanilliás kiflihez. A többi, 8-10 egyéb aprósüteményt már elhagytam, évről évre csökkentve a választékot. Ezt viszont ki fogom próbálni, jónak néz ki tea-kávé mellé.

@látjátok feleim szümtükkel:
Nagy becsben tartom, csak sajnos nincs itt velem, férjem nagymamájától örökölt konyhai mérlerget. A hozzá tertozó súlyok, 5 kg, 1 kg, 0,5 kg vasból vannak, az ennél kisebbek kis fadobozban, rézből. 100gr, 50 gr, 25 gr, 10 gr, 5 gr. Ha nem is patikai, de jó kis mérleg.

Köszönet a felélesztett blogért.

Dikusz 2018.12.08. 06:04:34

@kobold63: Tényleg emlékszem arra a régi mérlegre, meg a kis súlyokra, bár nekünk nem volt, vendégségben láttam.:)

Nem hiányzik a sütés? Én úgy vagyok vele, eltervezem sütök ezt-azt, aztán rájövök, hogy minek? Nálunk a fő karácsonyi sütemény a somlói galuska volt, a férjem nagyon szerette, bár nem szabadott volna enni neki.

Dikusz 2018.12.08. 06:06:59

@Andrass9: Kerestem az új posztot, hol van, mire rájöttem, hogy oldalt a legelső hozzászólást egy régi poszt alatt kell keresni.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.08. 07:50:50

@Dikusz:

Tudod, újszülöttnek minden vicc új.;D

kobold63 2018.12.08. 09:16:01

@Dikusz: Sose voltam édesszájú, leginkább még a pitéket, főleg a meggyeset, vagy egyéb lekvárral készült süteményeket kedveltük. Ahogy idősödünk, egyre jobban kell figyelni a kalóriákra, cukrot nem használunk. Persze, édesítővel is lehet sok finomat készíteni. Piskótát is lehet sütni dióval, mandulával liszt helyett, a csoki krém mindenhez sötét csoki és tejszín, csak ünnepekre, szülinapra. A fiúk nálunk is a módosított somlói galuskát kérik. Ha nagyon szeretnénk valami édeset, akkor kiveszem a hűtőből a kész pie tésztát, formázva van, egyenesen bele az üveg pie sütőbe, a fagyasztóból bele az áfonya, esetleg málnával keverve, kevés xylit,eritrit vagy splenda, belekeverve guar por, ez süríti be, nem kell liszt vagy keményítő. Be a sütőbe. Vagy egy túrótorta megint csak cukor és liszt nélkül.
Sok rossz szokásról le lehet szokni, ilyen az édesség is.
Nem, nem hiányzik a sütés.

kobold63 2018.12.16. 03:44:47

@Andrass9: Megsütöttem dupla adagot, nagy részét ajándékozni. Finom.

Keresek egy mézes puszedli receptet, hasonlót, mint amit barátnőm szokott készíteni. Tőle, sajnos már nem tudom megkérdezni. Azt mondta, "ez nagyon egyszerű, még zsiradék sincs benne". Cukrozott citrus héjat és kevert gyümölcsöt tett bele, keveset. Először kemény volt, aztán megpuhult. Tudsz valami hasonlót?

Fenchurch68 2018.12.16. 10:09:20

@kobold63: Ez rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/12/11/bogres-mezes-puszedli-rogton-puha-rogton-sutheto/
nem pont az, amire gondolsz, mert ez rögtön puha, és van benne zsiradék, de évek óta sütöm, és egyszerű. Én fél adagot sütök, így is kijön jópár adag ajándékba is, és töltöm egy részét narancslekvárral, egy részét aszalt szilvával.

kobold63 2018.12.16. 11:18:01

@Fenchurch68: köszi, kipróbálom, máz nélkül.