Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Szélmolnárponty

2012.12.14. 07:00 Blogkocsma

Süllőcske

Szóbeszéd járja, hogy a háború után, amikor a magyar konyha megcsontosodása, egysíkúvá alakulása járta, a Mátyás pince üzletvezetője, Papp Endre egyik  új kompozícióját tervezte.

Nem volt járatlan szaki, hamar kiötlött egy alföldi elemekből tákolt receptet, éspedig egy pályázatra, melyet meg is nyert.

A csuszatésztán tálalt, gombás, tejfeles pontysültnek, ugyan neve még nem volt, de az éppen beteg kreátor utasította segítőit, nosza, keressenek Szeged mellett egy településnevet.

1.JPG

Így jött létre a dorozsmai molnárponty misztériuma. Szerte országocskánkban, s külhonban is egyre másra készítették receptjét, most én is ezt teszem.

Vállalásom oka azonban árnyalt. Papp Endre volt ugyanis szülőatyja a brassóinak is. Az ételmegnevezésben szereplő városnak ugyan, ez az étek nem volt sajátja, de voltak gasztrotörténeti előzményei, magyar, és román ételkészítésben. És melyik nyájas olvasó ne volna meggyőződve a brassói készítésének igazi, eredeti voltáról?

Molnárpaprikás, molnáros étel? Közös jellemzőjük a gasztrofolklórban, hogy tésztatalapzaton tálal külön sütött húselemeket, miközben a tészta fürdik egy paprikás szaftban.

Mi végre ez a szokás? Malmokhoz kötődik, elsősorban vízimalmokhoz. Itt aztán volt hal, liszt, sokszor gomba is került, a lisztjükre várakozó őrletők még az udvari kemencébe is betolták a szépen összerakott tepsiket.

Papp Endre valószínűleg tudott valamit, hallhatott a dunai csipötkés potykáról, a tiszai csuszás dolgokról.

Kiskundorozsmán, ahol kun őseim nyugosznak és élnek, s ahol családi házikóm áll, sosem volt vízimalom, mint Szegeden. Szélmalmok álltak itt, és itt terült a hatalmas Fehér- tó vadvízországa, halaival, kun legelők, gyönyörű sziki csiperkékkel, ördögszekérgombákkal.

Főzzünk hát szélmolnárpotykát!

A pesti, éttermi változatok sosem tetszettek igazán. Csusza, rá gombapaprikás, tetejére sült potyka, nekem külön volt mindig. A kemencések már bejöttek, s kísérleteztem, míg elérkeztem egy viszonylag stabil, saját változatig. Ez álljon itt.

Ezen az őszön is megrendezték a dorozsmaiak a hagyományos tökfesztiváljukat, amelyen belül még egy kis helyi halfeszt is helyt kapott. Itt főztem.

Szóval kell szegedi ponty, amelyet példásan kifilézünk, irdalunk, szelünk, olyan 15-20 dekás szeltekre. Só, bors, citromlé reá.

2.JPG

Paprikát sütünk, paradicsomot hámozunk, hagyma, fokhagyma, gyömbér.

3.JPG 4.JPG

Vajon dinszteljük mindezt, pirospaprika,

5.JPG

mehet rá a ponty csontossa, kis fehérborral, vízzel felöntve.

6.JPG

Jó kis pörköltet főzünk, csontot ki, pürítjük, testes mártássá.

7.JPG

A gombát is vajon elősütjük, tejfellel bevonjuk.

9.JPG

A pontyot jó minőségű húsos szalonnába tekerjük, röviden elősütjük,

10.JPG

csakúgy, mint amit nem göngyölünk, ellenben kis lisztbe forgatunk.

11.JPG

A gyors elősütésre azért van szükség, hogy a hal tartást kapjon, és ne a tésztát árassza el a leve.

A tésztát, ami jó rusztikus, erős legyen, félig főzzük. A tepsi aljára kerüljön a tészta, jó bőven elárasztva a halas szafttal, rá a ponty, közibe a gomba.

12.JPG 13.JPG 14.JPG

A tészta majdnem teljesen fel fogja szívni a finom mártást.

No, mehet a kemencébe, Attila barátom, a kemenceépítő és sütőmester majd gondjaiba veszi.

15.JPG

Még egyszer azért kivesszük, csak hogy Anahita tejfelével és finom juhsajttal meghintsük.

16.JPG 17.JPG 18.JPG

Ha ez is rápirul, ilyesféle lesz.

19.JPG

Csak azt tudnám, hová tűnt a négy tepsi molnárponty, amiben egyetlenegy darab szálka sem volt. És hányszor kellett újra és újra elmondanom a receptet, riportot adnom, miközben még a fröccsöm is elkeveredett.

20.JPG

63 komment

Címkék: ponty brassói molnárponty Papp Endre Kiskundorozsma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr134957444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.14. 09:07:55

Szép napot!
Igazán ízes, érzékletes, színes leírás, remek képek. Köszönjük Süllőcske! Az erélyajtót kinyitottam, oda küldhetsz egy tepsivel. Ma hoztak pár litert a keszthelyi otellóból, töltöttem neked egy pohárral...

Topy 2012.12.14. 09:34:56

hát, ez kérem nagyon ott van!!!!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.14. 09:59:52

Hát barátom. Így már tetszene. Ahogy azt mi már egyszer megbeszéltük, a hal elkészítéséhez szeretet kell. Nem olyan nagy dolog az a filézés, szálkátlanítás. Megéri az erőfeszítést, ha látod, hogy az egyébként nem halevők milyen jóízűt esznek.
Az odab..ott pontypatkótól ideges leszek. Lehet, hogy idén ez a recept lészen a karácsonyi hal. Töltöttkáposzta salátával.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.14. 10:04:12

Ez "csucsu"! A képek is.
Jól mondta valaki, hogy hass, alkoss, gyarapíts. Ez a blog hat, a blogíró alkotott, mi meg gyarapodunk, tudásban ( és ha meg is főzzük ) testben is. Kösz.

PiperPerabo 2012.12.14. 10:55:51

A postíró nem egy hétköznapi ember. A recept király!
Azonban.
Utolsó kép, tányérszéli paradicsomszeletkék és paprika karikácskák. Hát az gáz.
Én kérek elnézést a múvész úrtól.
Bizonyosan magamra maradok az észrevétellel.

süllőcske 2012.12.14. 11:11:44

@PiperPerabo: Természetesen huncut voltam, kíváncsian várva, hogy észreveszitek-e a direktséget. A tálalást tanulságképpen úgy terveztem meg, hogy megjelenítse a Papp Endre korabeli pesti műnépi, éttermi tálalást. És egy kicsit fricskázva a következő korszak stílusproblémáját.
Észrevételedért köszi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.14. 11:39:32

Én nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget neki, végül is a főzésnél használt alapanyagokból készült a "dekoráció". A lolo rosso narancsszelettel és petrezselyemlevéllel cikibb lett volna.

süllőcske 2012.12.14. 11:43:46

További részletként elmondom, hogy egy unalmasnak ígérkező, hallépasszírozó szakkör jellegű halversenyre szántam ezt, gondolatébresztő érdekességnek. Ezért a versenytányért úgy gondoltam ki, hogy a pozitívumokat és a negatívumokat egyszerre mutassa be, mint gasztrotörténeti érdekességet. Anahitával úgy láttuk, hogy a negyvenes évekből származó kínálótál megfelel majd, a paradicsom"uszonyok" pedig stilárisan kapcsolódnak.
Végül is a zsüri le tudta olvasni az üzenetet, tetszett az étel, díjat is nyert. Vissza is jöttek aztán, részletekről kérdezve, mert a legfőbb üzenetet az ízeket, értékelték.
Amúgy általános sokadalom, érdeklődés, heveny kóstolászás volt.
Ha magunknak tálaljuk, tegyük saját ízlésünk szerint.
Amúgy van a készítési módnak fejlesztésre szoruló részlete, de ezt majd Andráss szerintem elmondja, kiszúrta éles szemmel.

süllőcske 2012.12.14. 11:54:52

@Waka: Kösz a bort, egészség!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 13:32:01

Eszméletlen jó posztot kaptunk Süllőcskétől! Kívánom, hogy mi is tudjuk ezt valahogy reprodukálni, mert valahol itt kezdődik a hal kultusza. Amikor nem "ügyet" csinálunk belőle, hanem munkát és időt nem kímélve "elkészítjük" az a halat.
Egy ilyenm étel kidolgozásánál persze sok próbálkozás kell, amíg tökéletesítjük és harmóniába állítjuk az összetevőket.
Mint arról már privátban beszéltünk is Süllőcskével, a gomba használata ebben az ételben (szerintem!) megkérdőjelezendő. A molnárponty, mint gasztronómiai fogalom leginkább a tészta, szaft és a rátett hús egysége lenne. Persze ismét SZERINTEM, mert nem vagyok gasztromókus. Úgy érzem, hogy ebben a mesterhármasban a tészta feladata, hogy felszívja a sült szaftját és megágyazzon magának a sültnek, legyen az hal vagy hús. Pont ezért éreztem, hogy itt a gomba illetlenség, de legalábbis a hús szintjén kéne megjelennie szaft nélkül, mint társa a sültnek, míg a szaft megalapoz a tésztával.
Természetesen nyitott vagyok vélemlnyem megvéltoztatására, amennyiben érdemi ellenérveket kapok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 13:33:24

@Andrass9: A nyomdai hibákért meg elnézést - kivételesen nem olvastam vissza posztolás előtt a kommentemet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.14. 13:51:56

ez nagyon frankó

(ámbár nálunk akkor is odabaszott pontypatkó lesz rántva karácsonykor, mert azt imádom)

Boar... 2012.12.14. 14:22:43

@Babette_:
Én sokkal nagyobb barátja vagyok a "patkó"-nak mint a filézett halnak.
Ha már megöltem nyomorultat azért, hogy megegyem, tartozom neki annyival, hogy nem pazarlom el egyetlen porcikáját sem.
Persze, tudom, a filézés után a csonton alig marad hús, meg belefőzik az alaplébe és át is passzírozzák de alaplét főzzön akinek hat anyja van, amúgy meg a bordákról szépen le lehet szopogatni a húst sütés után és akkor tényleg hasznosult...

1kutya 2012.12.14. 15:11:43

harcsából ilyet illik csinálni?

süllőcske 2012.12.14. 15:54:33

@Babette_: @Boar...: Természetesen a vaskos pontypatkó, különösen a változatos állagú és ízű tarkó szeretetében mélységesen osztozom Veletek.
De nem ebben az ételben. A patkók ebben úgy néznének ki tejfölösen(hogy Adorjányi Máriuszt idézzem a rácponty kapcsán), mint egy elhagyott haltemető, kikandikáló szálkás darabokkal.
Sajnos úgy nem lenne jó élmény a csontok, szálkák után keresgélni a szaftban, tejfölben, mondjuk egy ünnepies asztalnál, halevésben gyakorlatlan, ritkán látott kedves barátaink számára.
Ellenben így, ahogy a posztban látjátok,
gondtalan, élvezetes fogyasztást garantálhatunk
vendégünknek.
Aztán van mondjuk egy csárda. Bizony nem sokan vállalnák a patkós szitut a molnárpaprikásban.
Jellegzetes műfaji sajátság, hogy ez nem egy sült körettel. Más a helyzet egy szép, rántott keresztszelet esetén, azt lehet szépen bontani, eszegetni.
Végül, nem halalaplé mocsarat készítettünk, hanem egy intenzív, eleven ízű lecsós pörköltszaftot.
A pontyfej pedig ezt gazdagította, így sülve nem lett volna jó.

süllőcske 2012.12.14. 15:59:44

@Andrass9: András, észrevételed helytálló.
Két út lehetséges: Elhagyni a gombát, vagy a tejfelezés pillanatában rátenni.
Én leginkább az egyszerűsítésre hajlanék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 16:01:51

@Boar...: Hát a bordákról valóban, de mi a helyzet az Y szálkákkal? Azt is egyesével leszopogatod? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 16:02:29

@süllőcske: Az Andrások egyetértenek :) Majd pont mi fogunk veszekedni????

süllőcske 2012.12.14. 16:03:29

@1kutya: De még mennyire! A szalonnás göngyölés nélkül, jó nagy darabokban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 16:04:25

@süllőcske: És különben is - nálunk mindkettő tiltólistás. Feleségem nem szereti sem a halat, sem a gombát ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 16:08:22

A helybéli 3 betűs (magyar multi) új halaspultot szerelt fel (hetente jön friss hal Marseille-ből), de az akváriumban a harcsák a fenéken vannak összelapulva a pontyok alatt :( És persze éppen riportot forgatott valamelyik királyi TV róluk. Azt hittem, berosálok, amikor a helyi potentát (a cég szóvivője) megkérdezte a halas pult mögött álló eladót, hogy ezt a pultot most hozták át egy másik boltból?

süllőcske 2012.12.14. 16:24:43

@1kutya: Csak az a kérdés, szélmolnár, vagy vízimolnár? Hát, harcsa molnárosan...

Boar... 2012.12.14. 16:48:41

@Andrass9:
A filézés nem szedi ki az Y szálkákat. Illetve lehet úgy filézni, hogy nem kerüljön bele a szálkasor de az végképp pazarlás. Az Y szálkák gyógyszere az irdalás, azt meg a patkóknál biztosabban tudod csinálni mert kisebb az esélye, hogy szétesik a szelet.

Boar... 2012.12.14. 16:50:59

@süllőcske:
A patkós dolog nem is neked szólt, hanem Hajdú olvtárs meglehetősen markánsan "odabaszott" megjegyzésére született válaszul...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.14. 17:05:57

@Boar...: Ha megnézed, a filék be is vannak irdalva. A filét a hús felől remekül lehet irdalni, majdnem a bőrig. Ennél az ételnél kicsi az esélye, hogy a szelet szétessen.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.14. 18:12:17

@Boar...: nem a pontypatkóval, hanem az odb..ott pontypatkóval van bajom. Sokkal többen szeretnék a halat, ha. Én legjobban a keszeget szeretem, azaz nem gond a szálka. A családnak viszont kifilézem a halat. Annak aki szeretné megszeretni a halat, annak egy szálkás, ráadásul slendriánul vastagra vágott ponytpatkó sok. Mondjuk, amikor ezt le is fordítják.

Boar... 2012.12.14. 18:27:06

@Waka:
Persze. A probléma a bőr nélküli filénél jelentkezik...

Boar... 2012.12.14. 18:28:59

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Laci,
neked is azt mondom, a filézés önmagában nem segít a szálkán, nem a gerinc és a borda a probléma.
A nyámnyilákat inkább nyakonveréssel kell nevelni mint hogy szétszabdaljuk a halat a kedvükért... :-)

süllőcske 2012.12.14. 18:58:16

@Boar...: @hajdulaszlo (volt hajdul):
Kérdezzük meg PO-t, milyen volt a szép nagy pontyszeletem a halászlében, amiből kóstolónak ki lett szedve, újramelegítve, újra kiszedve. Szétesett-e, volt-e benne szálka?

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.14. 19:25:44

@süllőcske: elnézést, ha félreérthető volt, az a rész nem neked szólt.

a fenti csoda tökéletes.

Pinka-Panka 2012.12.14. 20:18:14

@süllőcske: én most itt ülök és nézek, erre a csodás ételre...
András egy zseni vagy. Ezt a kedves posztot és azt a szájízt, ahogy ezt tudtunkra hoztad, nagyon tisztelendő.
Fenséges íz, egyik kedves barátom, már korábban mesélt ilyen halételről, el kell hinni, hogy ünnepi asztalra lesz való karácsonykor.
András, mesteri munka.
Jó lehet melegedni ott a közeletekben...

Pinka-Panka 2012.12.14. 20:46:12

Amúgy főL a kocsonya. A férjem örömére:)
Holnap már az asztalon is lesz, már reggelire falatozhatja.

Lányunknak meg valamit szűzpecsenyéből készítek, azt még holnapig ráérek kitalálni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.14. 21:25:19

@süllőcske: Ezt mondom én is. Az én filézett halászlevemben sincs szálka, sőt a csukapaprikásomban sem.
hajdurivorkatidzslaci.wordpress.com/2012/12/09/csukapaprikas/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 21:29:16

@Pinka-Panka: Bezzeg abból a kocsonyából kihagytál :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.14. 21:29:31

@Pinka-Panka: ezért a fől szóért tiszteletbeli délalföldivé avatunk. Gondolom@süllőcske: is egyet ért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 21:40:35

@hajdulaszlo (volt hajdul): Most vágtam le a hajamat, biztos jól mutatnék :)

Pinka-Panka 2012.12.14. 22:22:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): megtisztelő, őseim örülnek is ennek, mivel onnan valók:)

Pinka-Panka 2012.12.14. 22:25:58

@Andrass9: hát, holnap kellett volna Dömösre menned:)
Az előbb megnéztem, szépen gyöngyözik, ráér az éjszaka puhulgatni, s hajnalban lesz szétadagolva.Bevallom a körmök nagy része, meg a kutyám örömére lesz, mert a tányérba hús és dísznek répa kerül, kicsi bőrkével...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 22:55:17

@Pinka-Panka: Akkor hasonlóan készíted, mint én. Répa nálam is kerül bele - kövezzetek meg érte. A köröm egy részét kicsontozom - így többet tudok belőle enni, bár leszopogatni is jó azokat.
Este szoktam feltenni és alszom rá egy egészségeset.
A kutya egyszer nem ette meg a csontot, annyira sikerült tisztára kifőzni, hogy nem maradt benne semmi szegénynek - tiszta kálcium volt csak :)
Nézegettem már a boltot, de nem volt semmi alapanyag.

Boar... 2012.12.14. 23:17:06

@hajdulaszlo (volt hajdul):
A csukapörköltet nem libazsíron hanem füstölt szalonna zsírján szokták volt indítani. Fő ízesítője a fokhagyma, hozzá nem túrós csuszát hanem csuszatésztát (ami inkább a lebbencstésztára hajaz)szokás tálalni. És ez nem "gasztrotrend", hanem hagyomány...
Süllőcske babérlevelet is ad hozzá, Felső Barnabás borsozza de számomra mindkettő ízesítés idegen.

Boar... 2012.12.14. 23:18:25

@Andrass9:
Repülnek a kövek...
Répa...eszem f.szom megáll...mi vagyok én, nyúl?
:-)))
Én ortodox kocsonyát főzök, leveszöldség az a húslevesbe való...

süllőcske 2012.12.14. 23:28:35

@Pinka-Panka: Köszi. Csak haladósorba kerülni, az ambícióm, legfeljebb.

süllőcske 2012.12.14. 23:38:13

@Boar...: Mayer Ottó azt mesélte, hogy feléjük(Decs), valamint Bátavidéken csipetkét adnak a csukapörkölthöz. A fokhagyma mennyisége pedig megegyezik a vereshagymáéval.
Habár ő Sárközbe való, úgy fogalmazott, hogy ezzel a sok fokhagymával lehet elvenni a csuka vad ízét.
Mér kéne elvenni? Az a jó hal, aminek van saját íze.
A fokhagyma illik hozzá. Szerintem egy darab babér is, de ezt már megbeszéltük.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.15. 00:03:42

Nem véletlen, hogy Andrass nem engem kért fel, hogy értelmezzem e blog hasábjain a molnárpontyot újra. Én nem sokszor filézek, nemigen irdalok, legfeljebb a keszegfélék oldalán futtatom meg a kés élét.

Ez Süllőcskének való feladat volt, neki van meg a tudása és tapasztalata ahhoz, hogy egy dogmává merevedett állítást ízekre szedjen és újra gombolja a kabátot.

Először azt hittem, az irdalás PE édesapjának állít emléket (aki úgy hirdette vendéglőjét, hogy "Papp József, a szálkamentes ponty feltalálója", tegyük hozzá: legalábbis Pesten) de tudom, hogy ő készség szinten irdal, szálkátlanít. Abban a bizonyos hallében is ilyen pontydarabot kóstoltam, pompás volt.
Mondjuk S. feladatának tekinti, hogy a haltól félő embereket közelebb hozza a pontyhoz, én inkább a nyakleves pártján állok :)) hát hogy nem lehet azt szeretni?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.15. 00:06:20

Ja, én ebben a konstellációban a gombát teljesen életszerűnek, helyénvalónak tartom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.15. 01:01:51

@PO: Kész szerencse, hogy nem vagy te is András :)
Ez a jó, hogy annyira sokféle az izlés és annyiféle ízt tudunk összerakni!
Nincs abban semmi megköveznivaló, ha szokatlan alapanyag kerül egy klasszikus ételbe. A próba úgyis a megevés:)
Én pédául sem nem filézek, sem nem irdalok. (Nem is tudnék, mert soha nem próbáltam.) Viszont imádom a szálkamentes halat, bár a jóízű szálkással is megharcolok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.15. 05:14:54

én nem szeretem ezt az irdalás nevű borzalmat. az egyben kihúzható szálkákból apró és idegesítő darabokat csinál.

PiperPerabo 2012.12.15. 12:23:57

@Babette_: irdalás nevű borzalom??
Ilyet se hallottam még sohasem.
Ajánlat: egy laza süllócske tanfolyam..Í))

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.15. 12:36:06

@Boar...: Szokták volt. Vannak szokták volt dolgok. Az egyház is a misszionárius pózt pártolja ugyebár, mint hagyományt, ellenben hithű katolikusként vallom : variáld a delikátot. No ez most már igen elvont szójáték volt.
Vettem amúrt, hogy ne prédikáljak vizet hal témában.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.15. 12:40:06

@PiperPerabo: én az ő érdemeit eliminiálni nem akarom.
de az irdalás nevű borzalom az egyben kihúzható szálkákból apró és idegesítő darabokat csinál.

süllőcske 2012.12.15. 13:03:45

Országocskánk legrangosabb ételkészítési versenye a "Hagyomány és evolúció".
Ennek döntőjét Horváth Szilveszter nyerte meg.
A győztes tányér főeleme egy szép pontyderék, irdalva, ráadásul bőre nélkül, tökéletesen szálkamentessé téve. Ez a halszelet 1mm vastag, lágy tokaszalonnába van tekerve, az irdalás közepén összeérintve. A sütés a háton kezdődik, a toka fokozatosan összehúzódik, majd az előbújt irdalások kapnak egy kis pirulást és el is készült. A toka csodásan keni a halat, ami cseppet sem szárad ki, mégis pirult.
A hal bőrét külön, ropogósra sütve tálalta, további szereplő még a hajszálvékony, marinált céklába töltött haltejkolbász, cékla zselékockák.
Sziveszter tudja, hogy a ponty legnemesebb kísérete a cékla, és az irdalás műveletét is elsajátította. A roppant szigorú nemzetközi zsüri csak ámult- bámult, pedig laposhalhoz, jakabkagylóhoz szokott.

süllőcske 2012.12.15. 13:09:05

A rosszul kivitelezett irdalás oka a halanatómiai ismeret hiányában keresendő. Ennek híján a kést rossz szögben tartják, így két irdalás közé eshet irányban szálkadarab.
Ha megengeditek, egy posztban ezt a témát pontosan bemutatnám, le is rajzolnám, röntgenszerűen, hogy miről van szó.

Boar... 2012.12.15. 13:55:18

@Babette_:
Az irdalás, ha jól csinálod, eltünteti a szálkákat...észre sem veszed őket.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.15. 14:35:56

@Boar...: ízlésed megismervén bátorkodom megemlíteni. Ott a disznó az ólban, vágj magadnak egy darabot, ha éhes vagy:-)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.15. 14:38:06

@süllőcske: mi gyakra pofázunk hasonlóakat, csak nem mindig jön át. Jó konyhatechnikai, alapos, szakszerű előkészítés majdnem teljes siker.

Boar... 2012.12.15. 14:55:51

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Tudnék ezzel kapcsolatban meglepő fotókat mutatni de nem teszem, mert nem csak főzni nem tudsz de humorérzéked sincs...

süllőcske 2012.12.15. 15:06:02

@hajdulaszlo (volt hajdul): @Boar...: Na, mára elég, fiúk!
Világos, hogy mindenki tud valamit, tiszteljük a másét. Majd pont mi fogunk itt háborúzni..

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.15. 15:59:40

@Boar...: igaza van @süllőcske: -nek. Bocs, ha megbántottalak.
Inkább jókat derültem megegyzéseiden. Korábban már írtam, hogy mi amatőrök néha félreérthetően fogalmazunk. Eszünkbe nem jutna egymást megbántani.