Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Báránykarajt hozott szűzpecsenyével a Mikulás!

2012.12.13. 07:00 Andrass9

Persze nem nekem, hanem a családomnak. Én már egy hete megvettem és pácoltam és érleltem. Beleütköztem a piacon egy szép darab báránykarajba, amit már "franciásra" is tisztított a hentes. Egyszerűen nem tudtam otthagyni, pedig az ára igencsak húzós volt.

Életemben nem sütöttem és nem is ettem báránykarajt, így bújtam egy darabig a szakácskönyveimet, majd az internetet, meg tanácsot is kértem itt tőletek, mi legyen belőle. Süllőcske javaslata igencsak elgondolkodtatott, miszerint lassú párolással készítsem. Szerencsére volt még időm a döntésig - csak a száraz pácot kellett elkészíteni, és rátenni.

A húsdarab nagyon szépen le volt tisztítva a zsírtól, bár állítólag jó lett volna, ha van még rajta valamennyi. Cserébe viszont a hús maga olyan márványos volt, mint egy Wagyu marhaszelet!

10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg

Egy ilyen szép szelet megérdemli a gazdag fűszerezést. Össze is gyűjtöttem, amivel be akarom vonni, hogy ott érleljem:

  • egy nagy marék feketebors
  • kis marék koriander mag
  • kis marék mustármag
  • 10 szem szegfűbors
  • 4 szál friss rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős csili
  • oliva olaj

14.jpg

A száraz fűszereket alaposan összemorzsoltam a mozsárban, majd hozzáadtam az apróra vágott rozmaringot, csili paprikát magjai nélkül és a fokhagymát. Öntöttem kis olivát is a keverékbe, hogy jobban feltapadjon a húsra. Bedörzsöltem vele alaposan a karajt, majd becsomagoltam több réteg fóliába. Visszagöngyöltem a zsírpapírba és egy nagy ziplock zacskóban betettem a hűtőszekrénybe.

15.jpg 16.jpg

Napokig próbáltam feleségemet, meg kislányomat meggyőzni, hogy finom lesz az - nem jártam sikerrel. Persze a fiam és barátnője azonnal lelkesen jelentkeztek, hogy akkor kijönnének Mikuláskor megenni!

Csak nem rontom el a lányok ünnepét, gondoltam, hogy van a varázshütttőben valami tiszta karajdarab, nekik azt készítem el. Sajna sok-sok év óta először megtréfált a fagyasztó, és nem találtam meg a karajt, pedig a felét kipakoltam! Irány a hentes, ahol szép sertés szűzpecsenyét találtam.

Még a reggel kivettem a húsokat a hűtőből, hogy felmelegedjenek szobahőmérsékletre. A szűznek is készítettem egy száraz füszerkérget, bár azt így már csak aznap tudtam pácolni.

17.jpg
18.jpg

A bárány márványos mivolta eltérített a hús lassú párolásának gondolatától, ezért inkább egy sült változathoz készültem elő.

Hozzávalók:

  • egy pohár prézli
  • egy csokor petrezselyemzöld (szárastul)
  • egy citrom lereszelt héja
  • két fokhagyma gerezd
  • evőkanálnyi rozmaringlevél
  • 2 ek reszelt parmezán sajt
  • sok mustár a hús bekenéséhez

19.jpg

A zöldeket először egy kicsit összevágtam az aprítógépben, majd hozzáadtam a prézlit, parmezánt, citromhéjat és alaposan összekevertem. Adtam még hozzá 3 ek oliva olajat, hogy tömörebben fel tudjam hordani a húsokra.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Feldaraboltam a karajt 3 adagra (sajnos 8 nem osztható hárommal, így lett egy kisebb darab is, de annyi nekem elég lesz).

24.jpg

Körítésnek főztem egy kisfazék rizst és megfőztem hajában 5 nagy krumplit, amit hagytam kihülni.

25.jpg 26.jpg

A nagytepsibe kacsazsírt öntöttem a szülinapi kacsapecsenye maradékából, beletettem a félbevágott főtt krumplikat. Megsóztam, meglocsoltam a kacsazsírral és betettem a 220 fokos sütőbe.

Előkészítettem a fűszeres prézlit és a mustárt egy ecsettel, mert relatíve gyorsan kell majd dolgozni.

27.jpg

Egy jó nagy vastagfalú serpenyőben felhevítettem némi olivaolajat, amibe bacon kockákat is szórtam. Amikor már füstölt az olaj, beletettem a bordákat és a szűzpecsenyéket. Mivel a serpenyő elég nagy volt, így szépen lehetett pirítani ezt a nagyobb mennyiséget is.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

A körbepirított húst először is megkentem mustárral, majd beleforgattam a fűszeres prézlibe. A karajcsontok végét alufóliába csavartam, hogy ne égjen el.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Kivettem a krumplit a sütőből és a tepsiből is. Kiöntöttem a zsírt a tepsiből, mert ott már nem volt rá szükség.

35.jpg

A morzsázott húsokat csonttal lefele a tepsibe rendeztem, majd ment be a sütőbe, ami már jó forró volt.

36.jpg

Amííg a sütő dolgozott, a serpenyőben maradt szalonna és húscafatokat egy kis mustárral és két narancs levével szósszá változtattam.

37.jpg

A karajok 35 perc alatt érték el a 63C maghőmérsékletet. A lányok a szűzpecsenyét túlságosan rózsaszínűnek ítélték, azt még visszatettem sülni, viszont a bárány elkészült.

Szerintem nem is volt olyan rózsaszínű:

38.jpg

Amíg a szűz átment egy darab kővé, addíg a bárány pihent, mielőtt nekiestünk.

40.jpg

A sütés módját Gordon Ramsey videóján is nyomon lehet követni, bár ő kicsit másképp fűszerezte

49 komment

Címkék: lamb rack of lamb Gordon Ramsey

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr354954298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.12.13. 07:29:54

András!
Szabad-e már hajnalban ilyen finomakat olvasni, hogy éhes legyen nagyon az ember? Nagyon finomat főztél és sütöttél, a fűszerezés is jónak tűnik. Hát a krumpli meg úgy ahogy van, szuper.
Kszi a képeket is. Csak nyeldesek itt:)

Azt mondod kipróbáltad Pap-szigeteten a pisztrángost? Naa, ezt jó volt hallani.
Akkor oda is elcsámborgunk hamarosan...

Pinka-Panka 2012.12.13. 07:32:15

Szép reggelt mindenkinek.
Kicsit bejöttem ácsorogni, mivel nincs itt még senki. Már kész a kömény leves, megpároltam a sertés húst, olyan nagyon lágyan, kompótot eszünk hozzá, főtt krumplival, meg rizst, mert lányunk azt enné inkább.
Sok a tennivaló, de egy jó teát iszom azért. Csakis csipkebogyót és tejjel:)

Pinka-Panka 2012.12.13. 08:07:19

Ma Luca napja is van amúgy, szoktunk búzát ültetni cserébe, amit dédelgetek a konyhában, s karácsonyra pont a legszebb. Nálunk ez mindig van, nagyanyám idejéből. Aztán jöhet a prés és megisszuk a cseppjét.

süllőcske 2012.12.13. 08:22:17

@Pinka-Panka: Így van nálunk is a búzafű.

Pinka-Panka 2012.12.13. 08:29:13

@süllőcske: jó volna kúra szerűen fogyasztani. Anyukámnak mindennap préseltem, nem keveset. Egyébként egy csoda.

süllőcske 2012.12.13. 08:36:42

Én csak azt ajánlottam, hogy ne legyen véres. Vagyis nem kell nagy hőfok, mert akkor maradhat egy nyers folt a közepén. Ha az is eltűnik a nagy hőben, tönkremegy a pecsenyénk.
Hanem András, ez nagyon durván márványos! Még nem is láttam ilyet!
Tudod, az ilyen jóízű hús ennyire megfűszerezésétől idegenkedem, de hát tudod Te, mit akarsz elérni.
Szoktam bikás fűszerkérgeket csinálni, de inkább jellegtelenebb ízű fehér húsra (csirke, nyúl, busa).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 09:05:02

@süllőcske: Fogalmam sem volt milyen a hús íze - nomeg riogattak is, ezért volt a fűszerpác. Soha előtte nem készítettem ilyet.
Sajnos megfelelő közönség és anyagiak híjján nem tudom kidolgozni a megfelelő elkészítési módot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 09:06:48

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Ez mondjuk reggelinek kicsit nehéz lenne, de már tízóraira elmegy.
Luca búzát meg mindég elfelejtem és nincs is itthon búzaszem, csak zabszem és az sem a megfelelő helyen :)

Isley 2012.12.13. 09:22:04

Sziasztok! még sosem sütöttem ilyet, de igény lenne rá... ezzel a poszttal közlebb kerültem a megvalósításhoz, köszönöm.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 10:14:18

Szép napot! Egy tojáslikőrös kávét valaki?
Néha tekintettel kell lenni mások rigolyáira is. Ha jól átsütve szereti, úgy kapja. Egyszerűbb tovább sütni a húst, mint meggyőzni valamiről, amit nem szeretne.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.13. 10:49:49

ez gyönyörű
before and after

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 11:33:29

@Waka: Általában igyekszem kielégíteni az ilyetén igényeket, hisz teljesen igazad van. Csak a szívem fáj, hogy nem esznek igazán jó ételeket .

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 13:49:34

Elegem van mára a konyhából, reggel 9-től most végeztem.

váj mí 2012.12.13. 14:03:30

Mna, szépjónapot.
@Waka: Khm, jelentkeznék ;).

Hm, a bárányt talán nem kellene ennyire agyonfűszerezni, mert elveszi a hús ízét.
Legközelebb esetleg a só-bors kombó mellett némi tárkonnyal, és ha pikánsnak akarod, akkor mentával megdobni.

váj mí 2012.12.13. 14:27:27

@Waka: Basszus, üvegnek annyi. Tudod te, milyen rohadt hideg van kint, he?
Ja, azért kösz ;).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 14:36:11

@váj mí: Megvan Mézgáék üvegesének a száma. Felírom egy féltéglára, és átküldöm a másik ablakba. :D

váj mí 2012.12.13. 14:41:45

@Waka: Hé, ez az erkélyajtó volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 14:59:44

@Waka: Ne is mondd! Én már azóta a hajamat is levágtam :) Pedig főztem egy leveskét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 15:00:49

@váj mí: Sajnos az ukrán dúsított urán nem megbízható, hagytak benne egy kis plutóniumot, attól hord félre a teleport.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 15:01:57

@váj mí: Menta kizáró ok a családban (ne kérdezd, miért - nincsenek értelmes magyarázatok). Mint Süllőcskének is mondtam - féltem, hogy nem lesz eléggé jó íze önmagában. Marhát, sertést vakon is fűszerezek, de bárány az első volt a fűszerpolcom alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 15:02:41

@Waka: Nem gondolkodtál még Iráni urán beszerzésén? Vagy az még piszkosabb?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 15:14:46

@Andrass9: Csak kínait kaptam, de olyan gyenge volt, hogy még a vizet sem húzta fel a kútból. Elküldtem az ukránokhoz dúsíttatni, azok meg hónapokig sztrájkoltak. Örültem, hogy végre megkaptam, nem tökéletes, de azért működik.
blogkocsma.blog.hu/2012/10/21/zoldsegeket_beszelek_671/fullcommentlist/1#c18101194

váj mí 2012.12.13. 15:49:23

@Waka: Jaszóval örüljek, hogy a szoba fala megvan még?

@Andrass9: Khm, nem érződik a bárányon kifejezett menta-íz, csak pikánsabb lesz tőle, bár ha a nőneműek úgysem esznek bárányt, akkor nekik mindegy mivel fűszerezed, nonem?
Különben a zsálya is megy hozzá, a rozmaringot jól eltaláltad, és kakukkfűvel sem rossz. Csak ezekkel nem egyszerre fűszerezni ;).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 18:23:51

@váj mí: Amilyen a legutóbb a pakisztáni cucc volt, örülj, hogy a ház megvan még...

váj mí 2012.12.13. 19:01:01

@Waka: Ahham, szerintem maradjunk a gyorsfutárnál ...

váj mí 2012.12.13. 19:17:44

@Waka: Olcsóbb, mint új házat venni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 19:44:56

@váj mí: Igaz, de a mikró olyan izé. Például kemencében mennyivel ínyencebb lenne. Vagy faszénparázson, ne adj Isten méhviasz gyertya felett.

váj mí 2012.12.13. 20:26:32

@Waka: Ott fogok lepetézni a kemence, parázs, de elsőfőképpen a méhviasz gyertya mellett. Úgyhogy marad a mikró, ha izé, ha nem ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.13. 20:51:34

@váj mí: Ilyen hozzáállással Lucifer fog téged tüzes sütővillával forgatni valami pokolbéli grillsütőn, és közben mézes sörbe mártott szalonnával keneget.

váj mí 2012.12.13. 21:16:47

@Waka: Az nem egészen úgy lesz, mert Luci jófej fazon, és imádja a faggyús marhahúst, úgyhogy hamburgersütés lesz abból, a bacon is megy a rácsra, a sör meg belénk. Meglásd ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 21:17:47

@Waka: Szerinted jó ízű lesz?
Vagy lucifer elszúrja a fűszerezést? Én is jártam már így :)

Wakka 2012.12.13. 21:28:13

Én sem ettem még báránykarajt, a tipikus határeset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 22:11:52

Vettem kis kakaskát szombatra. Gondolkodom egy vörösboros kakas raguban (Coq au vin). Találtam is Tománál recipét rá. Ha nincs jobb, akkor megfőzöm azt.
A körítést könnyebre kell vennem, esetleg kis párolt rizs, meg vajon párolt sárgarépa és zöldborsó.
Vélemény?

váj mí 2012.12.13. 22:53:59

@Andrass9: Hm, ha könnyebb köretet akarsz a zöldséges rizs szerintem jó lesz. Vagy mondjuk kuszkusz ... Esetleg paszternákpüré vagy zellerpüré. Vagy valami köleses cucc, mondjuk krokett, vagy hasonló izék, ha ki akarsz törni a túrós csusza/galuska, krumplik köréből ;).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.13. 23:16:43

@váj mí: Tarhonyára (az is kuszkusz) nem is gondoltam :) Felvetem az illetékeseknek!

süllőcske 2012.12.13. 23:25:20

A rizs nem könnyű köret, már a jó rizs. De jó befogadó a szaftokra. A kuszkusz is.
A tarhonya szerintem minőségi köret ilyen esetben, ne is akarjon könnyű lenni.
Visszatérve a bárány prézlijére, szerintem az egy zöldfűszerkéreg műfaj, amit nem kell, nem szabad olajjal nehezíteni, az egy omlós- ropogós könnyű burkolat, inkább fűszer ízű recsegős-leomlós textúra, nem igazi panír. Ettem már ilyet, értem is, de bárány esetében nem győz meg igazán. Egy grillpirultságot személy szerint többre értékelek.

süllőcske 2012.12.13. 23:34:48

@váj mí: A dödöle se tévút, ha jó, és kis torpedó formájú, ami meg van kicsit pirítva.

váj mí 2012.12.13. 23:35:48

@Andrass9: Szerintem bejön majd nekik ;).
Én imádom a kuszkuszt, akár önmagában is.

váj mí 2012.12.14. 00:25:40

@süllőcske: Ja, meg ugye a puliszka is megy a vörösboros kakashoz, bár az sem kifejezetten könnyű köret. Könnyű köret talán valami zöldséges cucc lehetne, de az önmagában a kakashoz nem illik...hm, esetleg köleskásával.

süllőcske 2012.12.14. 00:31:41

@váj mí: Rendi, legyen köles. No, pá!

váj mí 2012.12.14. 00:47:26

@süllőcske: Felőlem, nem nekem kell megennem ;) (nem nagyon vagyok oda érte..).
Lö'pá!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.14. 06:52:38

@váj mí: Úgy legyék!
@Andrass9: Remélhetőleg nem bonyolítja túl. Mondjuk én a hasába tennék egy kis friss fűszert. :D
A kakashoz egy kis gnocchi esetleg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.14. 13:21:00

@Waka: A gnocchi tán passzol a Coq au vin-hez, ahol persze nincs egyben a madár, így nincs is pocak amit tölteni lehetne :)
@süllőcske:
A tarhonya is komoly versenytárs a menün!
Visszatérve a bárányhoz - a prézliben, ahogy az a fotón is látszik - minimális olaj volt - csak, hogy könnyebben kezelhető legyen. Értem a koncepciódat és legközelebb (ha lesz ilyen) valóban enyhíteni fogom a fűszerezést!
Bocsásd meg kezdő fejemnek, hogy túlfűszereztem ezt a gyönyörű húsdarabot!