Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Aurél pite

2012.12.12. 07:00 Waka

Gondoltam, mindjárt az elején eloszlatom a félreértéseket, amit egy hibás névválasztás eredményezhet. A Stromfeld Aurél utcában lakom, így a Tanácsköztársaság tábornokáról neveztem el. Mindenkinek van tuti pitereceptje, nekem is, de ez fajta nálunk a nullszéria volt. Régóta kacérkodom az amerikai szerű piteszerűség elkészítésével, de még nem jutottam el odáig, hogy megvegyem hozzá a formát. A napokban eszembe jutott, hogy tulajdonképpen majdnem mindegy annak a pitének, hogy milyen formában sül. Nyilván oka van annak, hogy pont ilyen vastag és széles, de én nem tudom mi az. Különböző szekrényekben legalább 10-15 különböző sütő/főző edény van itthon, amit még az életbe' nem használtam. Egy időben mindenkitől lábast meg tepsit kaptam ajándékba, - a szakácskönyv korszak után - hogy aztán jól félretegyem őket. Van használatban így is vagy húsz, a franc sem akar eggyel több edényt kerülgetni az amúgy is szűk konyhában. Bogaramtól kaptam egy pofás kis kerámia sütőformát, valamikor régen. Elővadásztam az egyik szekrény mélyéről, és belefogtam.

Fél kiló lisztet összemorzsoltam tíz dekagramm vajjal. Hozzáadtam tíz dekagramm cukrot, egy-egy zacskó sütőport és vaníliás cukrot, egy jó csipet sót, két egész tojást és annyi tejfölt (120-130 g), hogy lágy tésztát kapjak.

1.jpg2.jpg3.jpg

Az almákat meghámoztam, feleztem, és kicsumáztam. A formát kivajaztam. A tésztát 2/3-1/3 arányban kettéosztottam és nagyjából fél centi vastagra nyújtottam. A formába terítettem, a kilógó részt levágtam, és összegyúrtam a maradékkal.

4.jpg

Az almát vékonyan felszeleteltem, és három rétegben, félig egymásra lapolva a tésztára rendeztem. A rétegeket vékonyan megszórtam őrölt fahéjjal, a tetejére pedig három evőkanál mézet csurgattam.

5.jpg

A maradék tésztát kinyújtottam, lefedtem vele az almát, a lelógó részt levágtam, és a széleket eldolgoztam. Mint kiderült, kicsit többet kellett volna hagyni az alsó tészta szélén, de azért megoldható volt így is. A tetejére pár lukat böktem, hogy a gőz távozhasson.

6.jpg

Hármas fokozaton szép barnára sütöttem.

7.jpg

Mikor kihűlt, megszórtam porcukorral és felvágtam.

8.jpg

Az alma kicsit roppanós maradt, de szenzációsan szaftos volt. A tészta is vastagnak bizonyult, de a sok alma miatt ez nem volt gond.

Gyakran spekuláltam azon, vajon a tévés szakácsok mit kezdenek a maradék tésztával, mert én bizony ki nem dobom. A maradékot ismét összegyúrtam, kinyújtottam, és elfeleztem. Megkentem baracklekvárral, szórtam rá darált diót, és csorgattam rá egy kis mézet. Félbehajtottam, összenyomkodtam a széleket, és a pite felett sütőpapíron megsütöttem. Talán még jobb volt, mint a pite.

9.jpg

38 komment

Címkék: alma méz pite maradék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr694956254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 08:57:29

Jó reggelt! Megittam előled :)
A TV szakácsainak szerintem elrejtett tésztaevőjük van konyhapult alatt, aki ellopkodja a maradékokat!
Valahogy feleségemnek sem szokott maradni, de ő akkora mennyiségekkel dolgozik, hogy az utolsó tepsinél sakkozhat a tésztával.
Jó a pitéd - csak azt a rászórt porcukrot tudnám feledni - soha nem szerettem, ha megcukroztak egy süteményt. Talán csak anyósom vaníliás mogyorós kiflije a kivétel.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.12. 09:25:03

mi az, hogy egy-egy zacskó sütőpor? ezt nem tudom értelmezni.

ha csak egy tojást teszel hozzá, még pitésebb lesz a tészta.

ugyanitt tepsiket, fazekakat befogadok.
érd. nálam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 09:31:16

@Babette_: Az egy-egy zacskó a sütőpor és a vaniliás cukorra vonatkozott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 09:32:16

@Andrass9: Vannak dolgok, amiben nem én döntök.
@Babette_: "egy-egy zacskó sütőport és vaníliás cukrot" = egy zacskó sütőpor, egy zacskó vaníliás cukor. Két tojás szerepel a családi receptúrában. Ha megnézed a képet, azon is csak egy van, utána szóltak rám, hogy még egyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 09:33:35

@Waka: Atyaisten! Te engedsz beleszólni???? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 09:34:18

Nekilátok a rakott kelnek, remélem pocak nem lázad fel, legfeljebb kap egy aszaltszilvást (unikumot).

váj mí 2012.12.12. 10:30:20

Szépjóreggelt. Valami felturbózásra alkalmast kérnék.
Ez az almás süti eszembe juttatta, hogy kellene egy kis almás-narancsos palacsintát sütni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 11:43:24

A napokban láttam egy kocsit marmite.hu felirattal. De jó - gondoltam - itthon is kapni, végre megkóstolhatom.
Hát így biztosan nem: www.marmite.hu/hu/fooldal

váj mí 2012.12.12. 12:06:08

@Waka: Köszi, de valami kocsmában kapható folyékony állagúra gondoltam ....

süllőcske 2012.12.12. 13:38:22

@Waka: Mi is volt az a szakácskönyv korszak?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 14:21:52

@váj mí: Deutérium?
@süllőcske: Amikor szakácskönyveket kaptam ajándékba. Utána jött az edény age, hogy legyen miben megfőzni.

süllőcske 2012.12.12. 14:29:08

@Waka: És az edények után milyen korszak következett?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 14:38:53

Az edény korszak még tart, tarkítva némi homemade finomsággal, vagy külföldi egzotikummal.

váj mí 2012.12.12. 15:29:24

@Waka: Khm, némi alkohol is lehetne azért benne ...

süllőcske 2012.12.12. 15:29:56

@Waka: Én most legújabb szerzeményem, az agar agar-t
próbálom.
Aztán itt van egy bizonyos debreceni füstölt csili, hallottál-e róla? Arról jó tapasztalatokat szereztem és fogok is még.

süllőcske 2012.12.12. 15:31:53

@váj mí: Ne is említsd, ma pihennem kell. Majd holnap.

1kutya 2012.12.12. 17:36:32

@süllőcske: agar-agar? anno mikrobin azon tenyésztettük a gombákat meg bacikat :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 18:55:14

@váj mí: Na jó. Otelló Keszthely közeléből jó lesz?
@süllőcske: Valamelyik távol-keleti szakácskönyvemben szerepel, afféle növényi zselésítő anyag. Ha jól emlékszem, rizses pudingot is készítenek vele.
A debreceni füstölt csili ismerős nálunk is, de még nem avattam fel, nem volt olyan étek.
Egy pohárral az otellóból?

süllőcske 2012.12.12. 19:00:17

@Waka: Hú, a mindenit, te kiscsibész!
Jöhet!
Ja, algakivonat, és bármit vágható kocsonyává alakít, melegen is.

süllőcske 2012.12.12. 19:08:10

Éppen vacsoráltunk. Gombás rizottót készítettem, most először szárított vargánya, nyárfatinóru, szegfű, csiperke részvételével és ma Arborio rizsből. Került még zöldborsó,petrezselyemzöld belé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 19:20:32

@süllőcske: Szuper spagettit lehet vele csinálni mondjuk gombaléből és egy vékony műanyagcső segítségével - talán Heston dilijei közt láttam?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 19:27:07

Dunabogdányi pisztrángos update:
Meglátogattam a Pap-sziget bejáratánál lévő Pisztráng Sziget Étterem nevű étkezési intézményt ma.
Topy-nak igaza volt - nagyon jók! Jobbak, mint a bogdányi!
Ez persze nem csoda, ők voltak a "bogdányi", de összevesztek/szétváltak és övék a haltenyészet :)
A stílus, ahogy a másikról beszélt a felszolgáló, nem állt a helyzet magaslatán - nem ártana etikát és marketinget tanulnia. Az étlap gyakorlatilag aznos - kicsit rövidebb. Az árak mintegy 15%-al magasabbak.

A hal elkészítése roston kakukkfüvel viszont minden igényt kielégít. Remek íz, teste volt a hal húsának. Szóval rendesen lett odatéve!

A körettel nem voltam kibékülve (ahogyan a bogdányival sem), mert a salátára bőven öntött dijoni mustáros lötty mindent elnyom. A sült krumpli rendben volt.

süllőcske 2012.12.12. 19:52:01

@Andrass9: Majd mi is készítünk vele néhány érdekeset. Hacsak nem bánod, hogy blogocskád efféle trükkösebb(dilisebb) dolgokkal is színesül.
A pisztrángosaidról már hallottam jót mondani, szintén szavahihető emberektől.
Az viszont tény, hogy hazai halas fogásoknál, még ha a hal jól is van sütve-főzve, a tányér illő mellékleteinek megkomponálására kevesebb gondot fordítanak. Tény, persze, hogy ez szerintem se könnyű feladat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 20:22:11

@süllőcske: Viszont úgy tanulunk, ha megpróbáljuk és nem csak "elvi ketyerézünk"!
A blogot meg amúgy is színesen tartjuk, dilis dolgok nem fogják felborítani :)

süllőcske 2012.12.12. 20:25:58

@Andrass9: Én is így gondolom. Azért ajánlottam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 21:06:39

@süllőcske: Ha még nem szunnyadtál el, töltök. Ha csak dilis dolgot akarsz, várj pár napot, és lesz az is. :D

süllőcske 2012.12.12. 21:12:22

@Waka: Köszi, kedves egészségedre!
Persze, kivárjuk, naná!

váj mí 2012.12.12. 21:58:13

@süllőcske: Az alkohol állítólag elősegíti a pihenést. ;)

@Waka: Á, nem kösz, azt nem szeressem, tojáslikőrös kávé... mna, az jól jött volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.12. 22:26:59

@váj mí: Mondtam már, hogy válogatós vagy? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.12. 23:18:23

@süllőcske: @Andrass9: @váj mí: Ezer bocsánat, elkapott az ihlet, egész idáig körmöltem.
Egészségetekre.
Tojáslikőröst majd reggel.

váj mí 2012.12.12. 23:32:02

@Andrass9: Hm, mintha már említetted volna... vagy nem? ;)
No de ilyen hideg időben inkább egy kis meleg kávés tojáslikőr, vagy grog.... hmmm ..

váj mí 2012.12.12. 23:32:44

@Waka: Ok, szavadon foglak .. :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.12. 23:45:24

Teljesen rendjén valónak érzem, hogy Stromfeld Aurél nevét - miután utcákat róla már nem neveznek el - legalább egy pite viselje. A zseniális katona hadjáratai - amelynek során nem kommunistaként, hanem az ország területi integritásáért harcolt - ma is több katonai akadémia (pl az École Spéciale Militaire de Saint-Cyr) tananyagát képezik.