Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Túrógombóc - ahogyan mi szeretjük

2012.12.11. 07:00 Andrass9

Sokféle túrógombócot láttam már, de nálunk az alábbi a legsikeresebb. Elkészítése robotgéppel nagyon gyors, eltekintve a félóra pihentetési időtől.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg túró
  • 1 dl gríz (kb 80 g)
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • 6 dkg cukor
  • 1 pohár tejfel
  • 5 dkg vaj

10.jpg

A tojásokat szétválasztottam, fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját összekevertem a túróval, kis citromlével, 3 dkg cukorral és reszelt citromhéjjal.

11.jpg

Beletettem a grízt is és a kemény tojáshabot lassan beleforgattam a túrós keverékbe, hogy valamennyire habos maradjon. Ekkor ezt a keveréket félretettem kb fél órára, hogy a gríz megszívja magát.

Addig a tejfelt a maradék cukorral és egy citrom levével összekevertem, hogy jó pikáns legyen.

12.jpg

A túró kipihente a keverés fáradalmait, elkezdtem kanállal beleszaggatni a zubogó sós vízbe, amiről hamar kiderült, hogy lustaságom nem nyert - a gombóckákat igenis vizes kézzel kell gömbölygetni és úgy kifőzni.

13.jpg 14.jpg

 

Egy jénaiban felforrósítottam a vajat, és ebbe szedtem ki a gombócokat a főzővízből - így nem ragad össze és a vaj remek ízt is ad hozzá. Némelyik gombóc a végére még kis pirosas kérget is kapott, mert figyelmetlen voltam :)

15.jpg 16.jpg

 

Prézli és miegyéb nélkül szolgáltam fel, bár volt, aki kis extra cukrot szórt rá.

17.jpg

A forró gombóc a hideg tejföllel remek kontrasztot képez és méreténél fogva két falatra bekapható.

18.jpg

 

 

62 komment

Címkék: tojás túró citrom vaj túrógombóc tejfel dara gríz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr474952520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 07:44:13

Jó reggelt! Kávé van?
Hihetetlen béna vagyok túrógombóc készítésben, talán csak a stíriai metélttel tudom alulmúlni azt. Évente 1-2 alkalommal a tesómmal szoktam készíttetni, Ő a morzsás hempergetést alkalmazza. Tejfellel és porcukorral eszem.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.11. 08:18:10

Jó reggelt!
Én is kb évente egyszer találkozok össze túrógombóccal. Nincs ellenemre, de közismerten kis édességigényem okán eszembe sem jut, hogy ilyet rendeljek.

Úgy érzem, hogy ezek után a szilvásgombóc, a nudli és a lekváros derelye megkerülhetetlen témává vált. :))

süllőcske 2012.12.11. 08:26:21

Nem rossz a gombóc. Én úgy tudtam, a vajat a cukorral jó összekeverni és a gombóchoz adni, de ez is tetszik.
Valaki nem grízzel készíti, hanem robotgépben aprított féligszikkadt kenyérrel, úgy még könnyebb lesz a szömörcsög.
Egy gurmé vacsorán az egyik desszert ilyen volt, csak éppen szarvasgombás tokaji aszú zselé kockákkal, plusz szavasgombaszeletekkel.
És volt valami különös, vaníliás kérge is. Igencsak finom volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 08:26:38

@PO: A nudlit még talán bevállalom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 08:30:33

@süllőcske: Ez a szarvasgombás-tokajis változat nekem már túlzásnak tűnik, ettől függetlenül finom lehetett.

Isley 2012.12.11. 08:48:07

Sziasztok!

Így készítem én is, csak cukor nélkül, és a végén vajban pirított zsemlemorzsába forgatom. A tányérján eldönti mindenki, hogy tejföllel, lekvárral, eseteleg sósan eszi. Nálunk tartalmas leves után második fogás.

süllőcske 2012.12.11. 08:56:46

@Waka: Az egy szarvasgombás ételeket felvonultató vacsora volt.
Egyébként nem túlzás, elérhető áron van és szuper finom. Túrós desszertekhez nagyon illik.
Egyébként inkább választanám én is a vadpecsenyét, vagy a csukapörit. De nem csak én járok ide, hanem pl a lányok is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 09:11:53

@süllőcske: Nem pontosan így értettem. Arra gondolok, hogy van egy étel, számtalan, tájegységenként akár családonként különböző elkészítési móddal, de azért nagyjából egy irányvonal mentén. És van, ami számomra túlzás, mikor valami (ismét csak számomra) különös csavart visznek bele, mintha a szegedi halászlébe egy jó kanál baracklekvárt tennék, mert olyan pikáns lesz tőle.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ettől nem lesz jó a dolog, sőt magam is követtem el már hasonlót, de nem mindig vált be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 09:14:42

@süllőcske: Azért a még nem jelenti, hogy ők csak édességet esznek és semmi húst :)
Szarvasgombát néhányszor próbáltam nagyon elegáns szállodákban, de valahogy nem jött be. Nem találtam semmi különlegeset sem ízében, sem illatában. Kaptam is egy kis darabot, amit szépen lefaragtam és olajba eltettem - még nem használtam semmire.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 09:16:03

@Waka: Jó reggelt!
Kávé az van - friss főzés. Egy nudli? Posztnak? akkor készítek barátfülét a nyáron eltett szilvalekvárral!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 09:18:05

@süllőcske: A cukros vaj jó ötlet - akkor nem kell külön cukorral megszórni :) Legközelebb megpróbálom.
A szikkadt kenyér gríz helyett viszont nagyon tetszik!!!

süllőcske 2012.12.11. 09:21:33

@Waka: Ja, ja, igazad is van. Vannak ízléstelen csavarok is .
Az aszúzselé esetében szerintem rendben van a csavar. Gondoljunk a túrótorták esetére, milyen klasszul összejön a túró és a gyümölcsösség, a zselésség.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.11. 09:24:14

@Andrass9: a barátfüle legyen a fő fogás, a nudli pedig a köret.
Nálunk nagyanyám, édesanyám a szilvás gombóccal társította így.
(bár gyanús nekem, h a nudli és a derelye tésztája nem ugyanaz)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 09:25:22

@Andrass9: Azt még bele kell illeszteni az étlapba, nem vagyok tévés szakács, meg is kell enni a posztot. :)
@süllőcske: Neked is igazad van. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 09:29:08

Ma tegnapi krumplis tészta, holnap rakott kel, csütörtök-péntek gombapaprikás, nokedli, hétvégén rántott karfiol, cukkini, csirkemell, romulánnal. Most húzok a boltba, 200 a narancs, meg befizetem jövő hétre az ebédet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 09:38:51

@PO: ó, hát találkoztam ilyen emberrel.
csak annyi kell, hogy találkozz egy jól sütő asszonnyal:)))

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 09:39:30

@Andrass9: szarvasgombát ősszel kóstoltam (végre) a süllőfesztiválon.
nem finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 09:42:25

@Babette_: Megnyugtattál! Már attól féltem, valami baj van velem ...

süllőcske 2012.12.11. 10:06:55

@Andrass9: Én nem nyugodnék meg a helyetekben.
Még hogy nem finom! Az ilyen kategorikus kijelentések nagyon harmatosak, nekem nem elegek.
Ezek szerint vitathatatlan gasztroműveltséggel és jó ízemlékekkel, ízléssel rendelkező emberek mind hülyék, mert finomnak találják?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 10:14:19

@süllőcske: Én úgy fogalmaztam, hogy nekem nem jön be. Ezért is gondoltam, valami nincs rendben az izlésvilágom körül. Mivel @Babette_: -nek sem izlett, megvígasztalódtam, hogy nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel :)
Ettől persze lehet zseniális íz és illat és nem is vindikálom el senkitől a szeretetét!

1kutya 2012.12.11. 10:57:40

@PO: az én nagyanyám a nudlit mindíg a szilvalekváros derelyéhez társította és ha jól emléxem uaz volt a tésztája.

1kutya 2012.12.11. 11:01:19

...és krumplival. tehát nálam a nudli is a krumplisnudlit jelenti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 11:02:16

@1kutya: Ez érdekes - miért ennénk tésztával tésztát? A két tészta valóban azonos.

süllőcske 2012.12.11. 11:02:19

@Andrass9: Igen,bocsánat, Babettenek kellett volna írnom, hiszen ő fogalmazott kategorikusan.
Ha valakinek nem ízlik valami, az az ő személyes ügye.
Csak azt fájlalom, ha hangosan mondják. Sőt, sajnos gyakran tapasztalom, hogy magukkal elégedetten hangoztatják, hogy ezt utálom, meg azt utálom, mintha az valami dicső dolog lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 11:26:40

@süllőcske: ezt miből következtetted ki? mert én nem írtam, hogy hülye lenne, aki szerint finom.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 11:27:21

@süllőcske: nos, fenntartom kategorikusan:? nekem a szarvasgomba nem finom.
miért fájna ez bárkinek?

süllőcske 2012.12.11. 11:47:55

@Babette_: Tartsad csak nyugodtan,jó magasra fenn.
Legalább hozzátetted, hogy NEKED- nem finom.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 11:52:02

@süllőcske:
mert kire másra vonatkozhatna, ha egyszer én kóstoltam, majd én írtam?

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.11. 12:09:35

@Babette_: @süllőcske:

Nem értem miért egymáson köszörülitek az életlent, hiszen az, hogy kinek mi ízlik, és mi nem, mindenkinél az egyedi tulajdonságaiból fakad.
Néha nem érzem a só ízét, ezért ilyenkor egyik étel sem ízlik amit éppen főzök. Általában aki a közelbe mer jönni, azt szoktam azonnal kinevezni kóstolónak, mert ha neki elég sós, akkor nem benne, hanem bennem van a hiba. Átalában azt tapasztaltam, hogy a szag érzékelése össze függ az íz érzékelésével, és ha az egyik rossz élményt jelent, akkor a másik sem működik pozitívan. Én a penészes sajtot a látványa miatt meg sem birom kóstolni, pedig a kíváncsiság meg van bennem. Hasonlóan a kecske sajt sem jön be, de ennek más az oka. Gyerekkoromban az anyám fejte a kecskét, és én is szerettem volna, de mivel oldalt anyám ült, én csak a hátsó résznél fértem oda, a piszok dög meg csak szórta a mogyorót a tálkámba. No azóta a kecskesajt nem gyere be, de a húsát azt nagyon szeretem. Talán a bosszú motiválja az ízlésem?
Egyébként nem rossz a szarvasgomba, de én egy tál szegfűgombát nem adnék oda két tál szarvasgombáért sem ( ez az én ízlésem ).

Az ízlés születésünktől folyamatosan változik. Amit jónak ítéltünk régen, azt nem biztos, hogy ma is annak tartunk. Az én gyerekem egy időben nem volt hajlandó megenni a húst, majd minden előzmény nélkül újra kezdte fogyasztani. Lehet, hogy Babett is megkedvelné a szarvasgombát, ha olyan ételt kóstolna, amiből kijön a gomba aromája. Gombáknál ugyan is fontos, hogy az étel egyéb alkotói ne kerüljenek túlsúlyba. De ez más fűszerek, és ételek esetében is igaz. Az arányok alakítják az ételek ízét.

váj mí 2012.12.11. 12:27:57

Mna, szép jóreggelt. Eléggé kiürült ez a kocsma. Azért egy pohár vörösbor talán akad errefelé.
A túrógombócról jut eszembe, nem szeretem. A szarvasgombát sem. Meg a szárazbabot sem. Amúgy túró másként, gomba és zöldbab jöhet. Meg az a pohár vörös.

1kutya 2012.12.11. 13:00:30

@Andrass9: mármint úgy értettem, hogy fele tésztából derelyét csinált, feléből meg nudlit. a végén úgy is mindkettőt zsírban pirított morzsába forgatta, aztán mindenki azt evett, amit akart :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 14:12:21

@1kutya: Jaaa - így már más :)
Apropó a krumplis nudli is morzsás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 14:13:46

@váj mí: Bor az van, pincér kevésbé. Azért töltök egy pohárral neked.
Téged sem kell válogatásért a szomszédba küldeni - mintha a feleségemet hallanám :)

váj mí 2012.12.11. 14:26:09

@Andrass9: Mna, kirúgtad a pincért vagy szabira ment? Bordói esetleg lenne?
Hm, viszonylag kevés ételalapanyag van, amit inkább nem eszek meg, ha nem muszáj, ilyenek a halak, tengeri kütyük, sütőtök, szárazbab, szarvasgomba (számomra dohos íze van). No meg a túrógombóc. De azt tudom, miért, gyerekkoromban nagyon szerettem, de egyszer szó szerint betegre zabáltam magam cukros túróval. No, azóta inkább nem.

@1kutya: Nálunk ez úgy működött, hogy a szilvás gombóc maradék tésztájából lett a nudli, "köretnek", de leginkább másnapi kajának.

váj mí 2012.12.11. 14:30:09

Ja, és látom Panka ma adós maradt az étlappal, így én megemlíteném, hogy csirkepaprikást csinálok, tejfül helyett creme francheisszel, meg olyan mini, roppanós uborkával, amit coinchitosznak neveznek. Nokedli, na az nem lesz, helyette fél-friss tagliatelle tészta.

medvedr 2012.12.11. 14:56:31

Nálunk hasonlóan készül, csak prézli mindig. A kiindulási mennyiség, amely időnként többszörözésre kerül 1,2 kg túró. A bor sokáig kérdés volt számomra ehhez az ételhez. A tokaji nagy desszertborok, szamorodni (édes persze) v. aszú, szerintem nem. Azonban a sárgamuskotály na az igen! Illetve késői szüretelésű furmint v. hárslevelű ideális.

Topy 2012.12.11. 15:19:07

én túrógombócot (gríz helyett zabkorpával) sósan, köretnek is szoktam csinálni... ha fel akarom dobni, keverek bele egy kis párolt zöldséget (répa, borsó, gomba), jól mutat
tejszínes szószos, sajtmártásos húsokhoz nekem nagyon bejött

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 15:29:45

@medvedr: Érdekes, hogy tokajiban gondolkodsz hozzá. Annak van egy extra mellékíze, ami tényleg jól passzolna. Ki is próbálnám, ha lenne még gombócom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 15:31:36

@váj mí: Paprikást minálunk fúró (fussili) tésztával szokta enni a család - arra jó sok szaft tud felragadni!
Panka adventre dolgozik - szerintem kiéhezteti a családját, hogy jó legyen nekik bármi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 15:33:11

@1kutya: Akkor most zavarban vagyok. A krumplisnudli az a síma nudli + paprikáskrumpli, mint a krumplistészta (lásd még slambuc) ? Mert a nudlitészta alapból krumplis, mint a barátfüle vagy a szilvásgombóc.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.11. 16:01:35

@süllőcske: @Babette_: Süssétek meg, ez kocsma, nem késdobáló. A biliárdtermet kiürítettük, ki van készítve mordály, tőr, segédnek csak találtok valakit a pultnak tehénkedve, a vért meg majd lemossuk a slaggal a csatornába.

váj mí 2012.12.11. 16:12:24

@Andrass9: Jaja, az az orsó alakú. Az is jó, de én dög voltam, nem akartam vagy 10 percet a tésztával is bajlódni, így a fél-friss, 2 perces termékekre repültem rá a Nettoban. Ott meg tagliatelle volt a leginkább illő, mert a nudlik túl nagyok voltak, az eierspatzle nem ehhez a kajához illik, nyokival meg mégsem csinálhatom.
Hm, ha éheztet, lehet azóta már a Pankát felkoncolták?

@Waka: Szeretem a habzó rózsaszínt, így a felmosást vállalom ;).

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 16:24:08

@Waka: majd nem gondolod, hogy nem védem meg magam, amikor hazugságot adnak számba.

medvedr 2012.12.11. 16:41:29

@Andrass9: Az az érdekes, hogy nem tokajiban-mármint aszú és szamorodni szinten. Azért érdekes, mert pld egy túrós réteshez nagyon is illenek, de a túrógombóchoz nem. Természetesen az én saját ízlésem szerint. Node az édes v. félédes tokaji fehérborok nagyon jól csúsznak a túrógombócra. különösen a sárgamuskotály.

váj mí 2012.12.11. 16:42:55

@Babette_: Kissé idegesnek tűnsz, oder?

medvedr 2012.12.11. 16:43:09

@Topy: Zabkorpát prézli helyett használjuk időnként, sokkal jobb. Nagyon kell vigyázni hogy meg ne égessük, épp csak egy egész picit kell pirítani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 16:44:18

@medvedr: Nagy sárgamuskotályfogyasztó voltam sokáig, amig le nem tiltottak a cukorról. Azóta villányi vagy szekszárdi vörös járja. Valahogy túrógombóchoz nem innék bort - a fene tudja miért.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.11. 16:45:33

@váj mí: nem ideges vagyok, hanem asszertív.

(egyébként vizsgaidőszak van, junó)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 16:45:33

@PO: Barátfüle (poszt is) készül! Bucinudli nem biztos - csak kis adag tésztára készülök :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 16:46:25

@Babette_: Semmi gond! Tanujjj!!! az a fontos. A félreértéseket meg legyűrjük :)

susztertangó 2012.12.11. 17:03:17

@Waka: Kallódik itt valahol a könyvespolcon Clair Vilmos :Párbajkódex könyve.Csak szabályosan kérem.
--------------------------------------------------
Nini @váj mí: rég jártál erre.

váj mí 2012.12.11. 17:21:33

@Babette_: Ajjaj, vizsgaidőszak? Hozzád sem szóltam ;).

@susztertangó: Noládd, micsa szerzetesi életet élek, semmi kocsma ;).

1kutya 2012.12.11. 18:59:17

@Andrass9: sima nudli=krumplisnudli. merthogy van ahol krumpli nélkül csinálják. csaxólok...

1kutya 2012.12.11. 19:00:18

@1kutya: krumplistészta? brrr... nálunk csak slambuc fő:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 19:13:31

@1kutya: Mindig tanul az ember gyereke! Méghogy nudlit krumpli nélkül ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 19:18:59

Kész a barátfüle! Már csak valakinek ennie kéne belőle, hogy azt is lefotózhassam - utána mehet a poszt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.11. 23:04:45

@Andrass9: Kész a posztocska is :)
Jó éjt mindenkinek!