Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Penhegörti(?) avagy sajtos krumplitorta

2012.11.26. 07:00 Andrass9

Gyakran nézem a TV Paprikát, bár a reklámoktól már luftballon méretű a fejem (a Pocaktól meg egyenesen idegbajt tudnék kapni). Éppen vacsoráztam, amikor feltünt egy elég érdekes, ám roppant egyszerű étel. A nevét nem hallottam, mert a hang le volt tekerve. Gondolkodtam rajta az este, hogy meg kellene főzni és a tervet a tett követte másnap. Már éppen elkészült, mikor látom, hogy ismétlik. Hangot adtam a TV-re, és figyeltem. Kétszer is elhangzott a név: "Penhegörti", meg valami rövid magyarázat is, hogy ez a szegények étele volt Ausztriában. A Google nem ismerte a szót, így lehet, hogy félrehallottam.

A recept pontos arányokat nem közöl, de nincs is rá szükség - ez is olyan BMV étel.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4-6 szem kisebb vagy két nagy krumpli
  • 2 közepes fej hagyma
  • sajtok a hűtőből
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 bő evőkanál olaj/zsír
  • pici friss gyömbér (mert úgy gondoltam, jó bele)
  • só, bors

10.jpg

Keress egy kb akkora serpenyőt, mint egy palacsintasütő, de valamivel mélyebbet és van teteje. Ez önmagában még nem elég, sütőállónak kell bizonyulnia. Ez nekem a fotók tanusága szerint nem sikerült, a helyes választás egy kerek jénai lett volna, amit végülis használtam.

A meghámozott krumplit vékonyra gyalultam az uborkagyalun, a hagymát félkarikára szeltem és előkészítettem a sajtreszelőt. Ez egy Microplane reszelő, aminek a jobb oldala tökéletes a parmezán sajt reszelésére, van egy nagyon finom része, amivel a gyömbért reszelem és a bal oldala - ami káposztareszelőhöz hasonlít - jó volt az egyéb sajtok reszelésére.

10a.jpg

A serpenyőbe beleöntötem az olajat és körbekergettem a fenekén. Szépen átlapolva befedtem krumplival. A krumplira rápakoltam a hagyma felét és megsóztam, borsoztam. A vékonyra felszeletelt fokhagymát is rádobáltam erre e rétegre.

11.jpg 12.jpg

 

A reszelő nagylyukú részén ráreszeltem egy adag sajtot a reszelhető fajtából, majd finomra reszelve a gyömbért is rászórtam. Befedtem egy újabb krumpliréteggel, amit ismét sóztam, borsoztam. Valami furcsa indíttatásból egy pici olivát locsoltam rá, de ennek nem sok értelme van - a sajtban van bőven zsír!

13.jpg 14.jpg

 

Újabb réteg hagyma, sok reszelt sajt és a záróréteg krumpli következett.

15.jpg 16.jpg

 

Befejezésül ismét reszelt sajtok, meg azok a sajtok is, amiket nem tudsz (vagy lusta vagy) lereszelni (brie, kockasajt, stb.). Lényeg, hogy sok legyen és elhasználd az apró sajtmaradékot a hűtőből! Az így keletkezett dombot feltettem a gázra nagy lángra, hogy a fenekén lévő krumpli kicsit megpiruljon:

17.jpg

Persze ekkor láttam már, hogy nincs olyan fedőm, amivel a palacsintasütőt le tudnám takarni, ezért át kellett pakolni a jénaiba a dolgot. Nem volt lehetetlen feladat - egyszerűen ráfordítottam a serpenyőből egy tányérra a tornyocskát, majd a tányérról a jénaiba. Csak a tetején lévő sajtokat kellett leszedni a tányérról és ismét elrendezni a krumpli tetején.

Betettem a sütőbe 180 fokra a tetejével letakarva. 40 perc mulva kivettem ellenőrizni, majd visszatettem most már tető nélkül, had piruljon a sajt a tetején.

18.jpg

A grillt is rákapcsoltam kicsit, de az utolsó öt perc forró sütő fedő nélkül amúgy is szép piros sajtot produkált volna.

19.jpg

Az eredeti recept szerint ezt most két tányérral ki lehetne fordítani a sütőedényból, de én nem hittem nekik - a tetején lévő olvadt sajt ráragadna a tányérra! Igy hát a jénaiban szeltem meg:

20.jpg 21.jpg

 

A tetején a sajt bizony szép ropogósra sült - nem ragad az sehova. Kitettem hát tányérra - azért mégis szebb az úgy:

22.jpg

Nagyon jó volt melegen és hidegen is!

 

UPDATE!

 

penhegörti = Pan haggerty (lefordítani nem tudták, így fonetikusan hivatkoztak az ételre)

Klasszikus észak-angliai kocsmai (olcsó) étel.

Köszönet Negotiator-nek a kitartó keresésért és a referenciáért. Ha a Look Inside-ra klikkelsz, legalul éppen ez a recept lesz!

Teljesen autentikus magyar változat a Motors Konyháján.

 

60 komment

Címkék: krumplitorta TV paprika BMV Gordon Ramsey Pan haggerty

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr934919421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.11.26. 07:11:33

Derűs reggelt!

András, de jó, hogy feltetted, ez nagyon finom! Ha már sajt, sajtok vannak benne, nekem jöhet. Jók a képek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 08:53:55

Jó reggelt! Én is várom @Pinka-Panka: menüjét - sokkal klasszabbakat főz, mint én, csak az én PR-om jobb :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.26. 11:57:28

Azért túl sokféle sajtot nem szerencsés keverni. Ez olyan, amikor alig van otthon valami, csak egy sajtkereskedés, jellegű kaja. Az emmentáli jellegű sajtok pl nem túl jól tűrik a hőkezelést, szinte elillannak.

Pinka-Panka 2012.11.26. 13:09:45

@Andrass9: miután a vasárnapi ételből mára csak üres edények fogadtak...
köménymag leves, mert ez gyors
párolt rizs és amit találtam raguval, póré, bacon, krinolin, pritamin, cukkini, hagymafélék még ilyen katyvasz és jégsaláta, paradicsom és uborka mártásban
s egy gyümölcsös, narancsos, diós süti

holnapra rakott zöldbab..

süllőcske 2012.11.26. 14:21:47

@Pinka-Panka: Háromkilós csontos tarját hogyan sütnél egybe? Kívül pikáns, pirult fűszereset, belül fokhagymával tűzdelt szaftos, nem kiszáradtat szeretnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 14:26:48

@süllőcske: Hogy Panka hogy sütné, nem tudom. Én az ekkora tarját bizony megtölteném ötkilósra - de legalább 4-re.
Mivel késed van dosztig, találsz olyat, amivel több rétegben fel tudod szúrni. A töltelék a klasszikus, de sok gombával és több hagymával, mint általában. Így szaftosabb lesz az is. A felszúrásnál arra figyelj, hogy a külső daraboknak nyúlniuk kell, hogy elbírják a tölteléket.
Fűszerezéshez jobban értesz, mint én, azt rádbízom. Ha van kemencéd, abban süsd kb 3-4 órát és fél órát pihentesd, mielőtt felvágod.
És ne felejts el posztot készíteni belőle :)

medvedr 2012.11.26. 14:36:01

Nekem ez olyan ételnek tűnik ami bonyolultabb annál mint amit kihoz. Rakottkrumpli rulez!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 14:40:50

@süllőcske: jó alaposan letakarva fóliával, beleszúrva hústű, amíg fölmegy 60 fok fölé picivel, addig nagy láng, utána legkisebben legalább 3-4 óra.
a végén kivenni, egy ideig pihentetni, míg a nedvek megnyugszanak benne.
elvileg így hihetetlenül szaftos és rózsaszín és pihepuha lesz a belseje.
(nekem az lett)

süllőcske 2012.11.26. 14:41:01

@Andrass9: Kösz, majszter uram. Mindjárt kicsomagolom. Aha, 3kiló20deka. Igen, a nagyon vastag hús meg tud merevedni a vízveszteségtől. Lehet, felszúrom, gombázom(van friss), kéreg .
170 fok , három óra, szerintetek?

süllőcske 2012.11.26. 14:43:11

@medvedr:@Babette_: Kösz. Akkor 160 fok négyóra?

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 14:46:45

@süllőcske: amikor elektromos sütőben csináltam, akkor tudtam a hőmérsékletet, nekem ott 100-120 között tartotta a 60 fölötti maghőmérsékletet.
az egy kétkilós, kolbásszal áthúzott rövidkaraj volt.

(ma csak gázos sütőm van jelenleg)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.26. 15:03:21

@süllőcske: Én csak lapockát sütöttem egyben. Tegnap A sütőt csavard a maximumra, s mindenféle zsíradék nélkül told be a befűszerezett húst, hogy a sütöben kapjon kérget. Egyszer kétszer lehet megfordítani. Elég hamar kérget kap. Ekkor önts alá egy kis vizet, vagy húslevet, takard le alufóliával. A sütőt vedd le 150 fok körüli hőmérsékletre, s süsd három-négy órán át. Meg fogsz lepődni

süllőcske 2012.11.26. 15:11:38

@hajdulaszlo (volt hajdul):Nagyon jó lehet.
Szóval én már sütöttem elég sok egybehúst, de mind másképp kell, ahogy tapasztaltam.
A csontos is tréfálhatja az embert.
Én zsíron szoktam előpirítani, vokban, azt nem gondoljátok jónak?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.26. 15:25:24

@süllőcske: ekkora húst nem könnyű wokban forgatni. Ahhoz, hogy kérge legyen, hozzá kell érjen az edényhez. Sütőben nem. Van egy, már hideg szelet mellettem. A kérge piros és nem égett, a belseje pedig omlós. Én a riverkotidzsos fickótól tanultam a módszert.

süllőcske 2012.11.26. 15:35:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): Igen, bár van egy erős fa fogóm, a hús meg aránylag kerek. Most megpirítottam. Van egy tűzálló agyag kísérleti edényem, házi készítés, ebbe pontosan beleillett a tarja, most melegszik a nagyobb lángon.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.26. 15:48:07

@süllőcske: sok sikert hozzá. Olyan húsokat szoktam serpenyőben elősütni, ahol a tózsaszín belső kivánatos. Más húsok esetében az a problémam, hogy a serpenyő mellett annyi időt eltöltök a pirítással, hogy akár kész is lehetne. Az egyben sült húsnak az én értelmezésem szerint az a lényege, hogy a fűszerezésen és a letakaráson túl nincs vele gond. Egy vasárnap senkinek nem kell a szívás.exe programot futtatnia.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 15:50:59

@hajdulaszlo (volt hajdul): A sütőben kérgezéssel egyetértek. A töltöttet meg nam is nagyon tudnád még forgatni is a serpenyőben...

süllőcske 2012.11.26. 15:58:56

@Andrass9: Igaz. De most kísérleti jelleggel mégse szúrtam föl, mit sikerül kihozni a csontosból.
Tanulni, tapasztalni gondolom ezt a sültet.
Két dologtól tartok. A csont melletti részektől és attól, hogy mélyen betűzdeltem fokhagymával. Ezért pirítottam intenzíven a durvábbra tört fűszerekben, vokban, hogy bezáródjanak a kis rések.
Nagyon izgulok, hogy milyen lesz.
Most már kis lángon megy.

süllőcske 2012.11.26. 16:03:14

Úgy örülök, hogy a kísérleti edény állja a sarat.
Már sült benne kenyér, leveses étel, most a forró edényre hideg vizet locsoltam, kibírta.

susztertangó 2012.11.26. 16:21:12

Ha hegy nem megy a Mohamedhez elv alapján, volt már,hogy a kisebb zsírtartó edényben levő zsírt forraltam fel és öntöztem meg vele a húst. Az edénynek csőre van, valaha kávékiöntőnek készült, jól lehetett önteni a forró zsírt. Minden esetre jól kifehérítette s gyorsabban kapott kérget.

süllőcske 2012.11.26. 16:33:37

@susztertangó: Magának jó ötletei vannak, ez is az.
Heston Bluminál pedig láttam, ahogy konyhai gázlánggal pirította körbe a hatalmas nagy darab csontos hátszínt. Aztán berakta fenetudja, vagy 8 órára hetven fokra. Ha jól emlékszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 16:48:59

@süllőcske: Én a konyhában tartom a gáz forrasztólámpát! Baromfipucolásnál elengedhetetlen, nomeg Creme bule készítésénél is jól jön. Ilyentén való használatára még nem gondoltam.

Boar... 2012.11.26. 16:52:26

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Minap egy közel másfél kilós karajt sütöttem egybe. Felszúrtam, megtömtem csirkemájjal, megszúrkáltam és megtűzdeltem szalonnával és fokhagymával, a "wokserpenyőben" forró zsírban kb. 5 perc alatt körbepirítottam és úgy ment a sütőbe. Fantasztikus lett.

süllőcske 2012.11.26. 17:12:00

@Andrass9: Nézd meg Blumi perfect szték videoját.

süllőcske 2012.11.26. 17:13:52

@Boar...: Szia, szép ez az ősz az erdőnmezőnvizen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.26. 18:27:04

Szép estét! Van valami hörpölni való?
Jól néz ki, bár nekem megint a gyömbéres rész szokatlan. Sajt-krumpli összeállításhoz még soha nem használtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 19:01:43

@Waka: Jóestét! Gondoltam, kipróbálom. Bejött!
Egy Tokaji Hárslevelű 2006-os?

Pinka-Panka 2012.11.26. 19:18:29

@süllőcske: nagyon nagy a hús, ekkorát én nem szoktam, most olvasgattam, érdemes Hajdú Lacira hallgatni ebben a kéregsütést sütőben.
Én kisebbeket szoktam és azt mindig wokban, lábasban kérgezem gyorsan és utána csak közepes lángon.
Egy biztos fokhagymával tűzdeled meg jól, é tennék bele szalonna csíkot is, ha túl sovány a tarja.
Attól szaftos is lesz és jó ízt kap.
Kívűlről meg ki mit szeret, én köményt, rozmaringot, mindig teszek rá.

Pinka-Panka 2012.11.26. 19:24:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): semmi zsiradékot nem tettél, ahogy olvasom.
Nálunk kell a zsíros kenyér miatt, mert a sülthús zsíros kenyérnek nincs p@Andrass9: árja a családom szerint.

Pinka-Panka 2012.11.26. 19:25:48

@Andrass9: én is egyre jobban szeretem ezt gyömbért használni, ízlik nekünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 19:56:20

@Pinka-Panka: Tegnap főztem egy apróléklevest (talán poszt is lesz). Abba tettem egy nagyobb darab gyömbért. Félúton kivettem a gyömbért, vékonyra szeltem egy kisfazékba, vágtam bele thai citromfüvet, citromhéjat, egy kaffir lime levelet és curryvel ízesítettem. A levesből loptam hozzá levet, majd főztem vagy 10 percig. A végén beletettem egy jó öklömnyi karfiolt és kész is volt a csodás thai karfiolleves. Nem hiszem, hogy Thaiföldön ismerik a karfiolt - de ettől mék volt kétszer egy jó gyömbéres/savanyú/csípős levesem!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 19:57:41

@süllőcske: Lassan itt a riport ideje, hogy sikerült!

süllőcske 2012.11.26. 19:57:55

No most pihentetünk, aztán vágjuk a kis cucut.

Pinka-Panka 2012.11.26. 19:58:02

@Andrass9: ó, de jól hangzik, nyelek most, mert ezt még most is megenném, pedig 18 óra után csak éhezés van:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 20:04:35

@Pinka-Panka: Nekem is :) Ezért is beszélek kajáról!
Most láttam egy csacsát a Paprikán, aki bacon szalonnát vastagon beborított barnacukorral kevert cayen borssal, és úgy sütötte meg. Azt mondja: kandírozott bacon! Az. Meg az a... És ráadásul ollóval darabolta fel, nehogy lerepüljön róla a cukormáz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 20:08:18

@Pinka-Panka: Érdekesen sikerült ez a kommented :)
Szóval én a családod szerint árja volnék. Auschwitzben elhunyt őseim forognak a sírjukban.
Viszont a sülthúsos zsíros kenyérnek tényleg nincs párja!

Pinka-Panka 2012.11.26. 20:11:16

@Andrass9: ne idegesíts, most látom, közben telefonom volt és valszeg elütöttem.
Bocs, de nem is néztem vissza, meg ilyen kelekótya is vagyok.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.26. 20:22:59

Jó estéket!
A Paprika TVben az a jó, hogy a honlapjukon kezdetektől fogva megjelennek azok a receptek, amiket a műsorokban (főleg a hazai sorozatokban) láthattunk. Andrass, regeljél, aztán tudsz keresni, elég könnyű rátalálni bármire, amire van címkéd.

Amint azt tudjátok, én a Péter Anna emlőin nevelkedtem. Mmmm. Tehát a nagy darab konc (itt: 1,5-2 kilós tarja) sütését is tőle tanultam. 20 fokra felengedem (ez 3-4 óra a pulton), serpenyőben kis zsíron látványosan körbepirítom (sok a füst, na), majd egyszerűen 160 fokon 1,5-2 órán át sütöm. Közben maghőmérővel ellenőrzöm, ha 67 fokot elérte, kész. Kiveszem, fél órát pihentetem (ekkor még emelkedik a maghőfok), majd szeletelem. Ekkor sózzuk-borsozzuk.
Namost, én csontost így még nem próbáltam, se töltöttet. Hajdú Rivörkatidzs Laci ajánlata tatszik. Legközelebb, ha tarját sütök, csontosan hagyom, aztat így próbálom.

süllőcske 2012.11.26. 20:38:05

Húhh! Gyönyörű szaftos, omlós! A csont fehéren kiesett belőle. Most kóstolázzuk, hagymás tört krumplival. Szinte túl lágy, szaftos, finom!
Na, eszünk egy kicsinyég!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.26. 20:45:24

@PO: Hát ezen röhögtem: Hajdú Rivörkatidzs Laci. Lehet, hogy nicket kellene váltani? Vagy bővíteni?

süllőcske 2012.11.26. 21:17:12

@Andrass9: @Waka: Nagyon finom! Elegyedett, összefogott ízű, rózsaszínű, omlós, zamatos!
Nem is dícsérem tovább, de nagyon jól esett. Kökénymártással, ecetes szilvával, hagymás törtkrumlival .

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.26. 21:20:58

Ti itt dőzsöltök, én meg tengődöm itt a 7végi maradékon.
Édesanyám töltött káposztája, mindazonáltal. ;)
Nehogy sajnálkozó íméleket toljatok, de azért nekem se rossz! :D

@hajdulaszlo (volt hajdul): ehehehhhh :D

Boar... 2012.11.26. 22:21:02

@süllőcske:
Hétvégén volt egy kis "erdőnmezőnvizen", azért is tűntem el.
Egy időre feltöltött-pálinkával biztosan...
:-)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.26. 22:40:50

@hajdulaszlo (volt hajdul): OK, de ez a hyperkorrekt formula, hogyaszongya: "Hajdu Rivörkatidzs László (volt hajdulaszlo, mégelőtte hajdul)" ellenjavallott!!! :D :D :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.27. 06:08:52

@PO: inkább nyitottam egy új blogot hasonló címen. Majd idővel megosztom.
A trollokat, rosszakarókat, csak generálozással lehetett eltakarítani a régiről.
Még az sem zavarta őket, hogy két perc múlva tudtam ki az.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.27. 22:48:18

@hajdulaszlo (volt hajdul): milyen az, amikor a blogodat trollok támadják? Én még a sajátomon nem találkoztam a jelenséggel.
És hogyan lehet 2 perc múlva megtudni, hogy kik voltak a trollok?
És kik??? :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.28. 10:28:59

@PO: Mikor nem a témához szólnak hozzá, hanem mondjuk a blogíróba és a kommentelőkbe kötnek bele. Valahol hozzászólsz egy témához, s ott a bloggazda már kitiltotta, ezért átmegy a te blogodba. A wordpress elég pontos infót ad a kommentelő IP címéről. Aztán meg ezek az emberek olyan sztenderd trollok. A közhiedelemmel ellentétben, nem olyan sokan élnek aktív virtuális életet. Erre szoktam még mondani, hogy nem mértékadó amit az index mond és a facebookre sem jó támaszkodni népszerűségi adatok tekintetében.

vörösbor(de)minőségi 2012.11.28. 19:33:43

@süllőcske: jájj-ez agyag anyagu edény lenne?a forró vs.hideg viz miatt kérdezném.egyben sült hús ízesitéséhez egy leveskocka kb 3csikra vágva és minden szúrásba egy csik ebből és utána küldeni a fokhagymát a lyukba.igy telebökdösni a húst-és elhessegetni a lekiismneret furdalását.persze ha 4be lenne szeletelve az a leveskocka-....sebaj:))

süllőcske 2012.11.28. 20:41:43

@vörösbor: 1250 fokon égettük ezt a soványított magas tüzű agyagot. Összetétel titkos.

vörösbor(de)minőségi 2012.11.29. 12:02:46

@süllőcske: szűkebb szakmám keramikus lenne de az égetési hőfokból már kb következtetek pár dologra:)))és annál inkább kerülendő a hideg viz.úgy kezdődik hogy hajszálrepedés.....szal tessen figyelni erre a szuper darabra:)

süllőcske 2012.11.29. 13:16:26

@vörösbor: Ez nem átlagos, és nem gyári massza. Egyébként csak tesztedény, kipróbálgatom, mit bír.
Legközelebb lángnak teszem ki. Ha nem bírja, van még a tarsolyban változtatási lehetőség.
Láttam már olyan edényeket, amit nyílt lángon használtak, és a hidegvizes próbátis kiállták, csak ezek nem magyar agyagból készültek.

vörösbor(de)minőségi 2012.11.30. 19:10:08

@süllőcske: stimmel.nálunk itthon már abból a rétegből elfogyott az agyag-amiből régen készült ez meg az.pl jó kis kályhacsempék.gyári massza sem rossz-csak tudni kell honnan.pl toscana területén firenzét elhagyva:))isteni korongos massza kapható..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 16:34:17

UPDATE: Negotiator megtalálta az eredetét ennek az ételnek. A részletek a poszt végén vannak.