Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Joyride

2012.11.19. 07:00 Waka

Négyen kelünk útra: Cubák, Zokni, Bocsi (Zokni vőjelöltje) és jómagam. Sanyihoz megyünk, aki egy kelet-magyarországi folyón űzi a mai napig a szakmát, melyet valamikor együtt tanultunk. Korán reggel átbuszozom a szomszédos megyeszékhelyre, ahová Cubák jön értem, és együtt megyünk D-be. Szokás szerint késik kicsit (én ébresztem maroktelefonon, ugyan, mikor jönne már?). Alig három unikum múlva meg is érkezik, bemálházok, és már robogunk is. D-ben már várnak, átpakolunk a másik járgányba, aztán az ijedtségre gyorsan rendelünk pár lángost a piacon.

1.jpg

Én nem vagyok éhes, körüljárok inkább. Szeptember végén kései borízű almát látok egy standnál, kínálnak, megkóstolom, éppen olyan, mint a nyáreleji, kásás, savanykás., egy kilót gyorsan veszek is. A csomagtartóból még gyorsan öblítünk egy unikummal, aztán hajrá, előre, mind a vízig szárazon.

Kecskemét után megállunk egy kávéra, a csárdában jópofa félliteres műanyag szódásszifonban adják a szikvizet. Kicsit nyújtóztatjuk a lábunk, a mobilt közben feldugom a töltőre, mert a GPS leszívta az akksit. Innentől már csak egy cigivel egybekötött csurgatásra állunk meg, fél kettőre Sanyinál vagyunk. Sanyi és Léna kitörő örömmel fogadnak, bár ez az utóbbin jobban látszik. Léna egy 9 hónapos staffordshire terrier, kicsit értetlen, és nagyon játékos, nagyjából két perc alatt összeugrál mindenkit. Ha odacsapsz neki egy nagyot, akkor haver vagy, utána csak rád fog ugrálni, de csak akkor, ha éppen nem figyelsz.

Az udvarban a szakma kellékei vannak felhalmozva, a fenékvarsákat éppen nem lehet letenni a Sebes-Körösre, áll a víz, pedig az áramlásnak kellene kifeszítenie a hálót.

2.jpg

Sanyi őz-vaddisznó pörkölttel készült, csupa cupákos darab, száj nem nyílik utána. Saját főzésű szilvapálinkát kínál, megágyazunk a vadaknak, aztán emberesen beebédelünk. Rövid ejtőzés után kiegyünk a Tanyára, ami az elkövetkező három napban a szállásunk lesz. Sanyi párja Erzsi is befut, egy kis fahéjas mandulával meg egy üveg saját készítésű paprikakrémmel örvendeztetem meg. Beköltözés után néhány kupica szilva és briefing: megbeszéljük a menetrendet. Ma délután lerakjuk a hálókat. Holnap 04.45 ZULU indulás, mindenki készítsen szendvicset, mert éhen fog veszni. A legfontosabb, hogy emberi időben, nagyjából józanul hazaérjünk, hogy meg tudjuk rendesen pucolni a halakat, ráérünk utána inni, ne járjunk úgy, mint tavaly.

Előző évben ugyanis kissé kisiklott a dolog. Egy ütegnyi unikummal és egy kocka sörrel indultunk útnak. Mindez nem volt elég, még a holtágnál lévő Horgásztanyához is betértünk Krisztike szép szemeiért, na meg még egy hörpölni valóért, a halak meg békésen dögledeztek a bárkában. Fél kettőre keveredtünk haza, valami egészen elanyátlanodott állapotban, gyorsan befaltunk egy nagy rakat füstölt, csípős kolbásszal töltött lángost, aztán kidőltünk, mint a rohadt nád.

Fél ötkor felpakoljuk a másik csónakot meg a motort, elindulunk a vízre. A kikötőtől 16 km-re van Sanyi halászterülete. Először a Sebes-Körösön teszünk le pár eresztőhálót, majd a Kettős-Körösön is lerakunk néhányat.

3.jpg

Most szeretném előrebocsájtani, hogy semmiféle orvhalászatról nincs szó. Sanyi egy halász-szövetkezet tagja, végzett halász szakmunkás - akárcsak én és a jelenlévők többsége –, állami halászjeggyel és területi engedéllyel rendelkezik, és rajta kívül senki nem nyúlt a hálókhoz.

A folyó elképesztően szép ilyenkor ősszel, alig győzök kattogtatni a mobillal. Sajnos a többiek által készített fotókat a mai napig nem kaptam meg, ezért nincs is rólam kép.

4.jpg

Jócskán besötétedik, mire hazaérünk, én simán továbbmentem volna, nem láttam a kikötőt. A Tanyán előkerül a szalonna, kolbász, Cubák saját termésű otellója, meg a sör a finnyásaknak. (Sört az iszik, aki lusta elmenni a kútra vízért mondta Kolonics Pista bácsi, édesapám régi cimborája.) Bocsi kilenc magasságában elindul pisilni, és felszívódik, a franciaágyban találok rá, félig átlógva az én térfelemre. Gyorsan kirángatom alóla az ágyneműt, mielőtt mindent elharácsol. Még idejekorán egyezséget kötöttünk a szobaelosztásban, a két leghangosabban alvó került egy szobába, és - mivel nem volt több -, egy ágyba.

Zokni tíz óra felé megéhezik, aprítok neki kicsiny szalonnát, meg szelek kenyeret mellé, megeszi, aztán bizonytalan léptekkel elindul az emeleti szobába, felér, és lefekszik. Indíthatta volna alacsonyabbról is az ágyatérést, akkor talán nem roskadt volna össze a szerencsétlen nyoszolya. Cubákkal kénytelenek az ágy közepén keletkezett kráterben tölteni az éjszakát. Én magam jót alszom, Bocsi csak párszor kezd el ölelgetni, három felé rámorranok, felébred, kimegyünk elszívni egy cigit, iszunk egy pofa vizet, aztán hunyunk még kicsit hajnalig.

Reggel valami kurva hideg van, két pulóvert veszek a vízhatlan kabát alá, de így is majd' megfagyok. Egy liter szilvát azért bekészítünk, orvosi céllal. A Sebes-Körös éppen visszafelé folyik, a fogás enyhén szólva is szerény, mindössze egy márna akadt a hálóba. A Kettős-Körösön már valamivel jobb az eredmény, az apró szemű háló fogott némi keszeget, a nagyobbakban két amur, egy ponty, egy-két fogas és harcsa meg egy afrikai harcsa!

5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg

Most nyilván sokan úgy gondolják, hogy az a rohadt halász mennyi temérdek halat fogott! Elárulom, hogy ez a mennyiség alig fedezi a kiadásokat. 40 km csónakázás, aztán még be is kell szállítani a Szövetkezethez a halat, ahol elég nyomott árat fizetnek érte. Az eszközök rohadt sokba kerülnek, egy éve, mikor szétvagdosták a hálóit, 800. 000,- forint volt a kár. Sanyi mindezek mellett kénytelen bérhalászatot vállalni, busát, törpeharcsát szednek ki horgászvizekből, ivadékmentést végez, árvíznél a vízügynek segít, és télen nincs halászat, nincs pénz.

Közben lassan felmelegszik az idő, a pára apró tornádók módjára kavarog a víz felett, a pálinka is nagyban javít a közérzetünkön.

Kikötünk, kipakoljuk a cuccot, útba ejtjük a kocsmát egy kávéra, aztán Sanyiékhoz vonulunk. A halat hamar elosztjuk, nekiállunk pucolni. Nekiesek az amuroknak, a farkától késsel alányúlok a pikkelyeknek, egyben lehántom. Sanyi előveszi a sterimobot, a keszegekről egy pillanat alatt lefújja a pikkelyt. Léna komótosan elkezdi az összes pikkelyt felnyalni, mikor végez az aprajával, kicsipegeti mellőlem a vödörből is az amurok kabátját. Atyaég, mondom, ez reggel olyat fog szarni, mint a rolnizott aprópénz. Lassan elfogy a pucolnivaló, egyre több a darázs, minden szelet hal mellé vágok egy darázsderekat is. Kettő bele is csíp a tenyerembe, olyan a kézfejem, mint egy felfújt gumikesztyű.

Sanyi feltesz egy bogrács hallevet, én meg hunyok kicsit a verandán. Megterítünk, falatozunk, a darazsak már szerencsére elmentek. Néha rettentő büdös támad, rájövünk, hogy Léna emészti a halpénzt. Gazdája kisebb közelharc után kiköti az udvar másik végére, bánatosan lógatja az orrát, csak néha kezd el tutulni.

11.jpg10.jpg

Sötétedés után kimasírozunk a Tanyára, egy kis afterpartyra. Késő éjszakáig anekdotázunk, poharazunk. Bocsi most is korán eltűnik, szerencsére napközben sikerült pontot tenni a határvitánkra, így elegendő hely jut nekem is. Délután Zokniék is megreparálták valamennyire az ágyat.

Reggel összepakolunk, Sanyiéknál frissen sült keszeg vár minket, befalok vagy ötöt. Elcsomagoljuk a halat, Erzsi még kioszt pár üveg mézet, aztán elbúcsúzunk.

12.jpg

Hazafelé kis kitérőt teszünk, volt osztálytársunkat, Janikát látogatjuk meg K-n. Janika idén nem tudott eljönni velünk, csirkefarmot üzemeltet, beütött valami kórság, nem merte magára hagyni az állatokat. Pár süllőt viszünk ajándékba, párja flekkent süt. Megebédelünk, elrakjuk a hízott kacsamájat (éppen akad még egy kis hely a hűtőtáskában a hal mellett), aztán indulás haza. Cubák majd' 100 kilométeres kitérőt tesz, hogy hazahozzon. Ekkorra már úgy fáj a lábam, hogy mezítláb kuporgok a kocsiban, három napja szenvedek a köszvényes rohamtól.

42 komment

Címkék: harcsa süllő hej halászok!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr844909416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 08:09:26

Nagyon jó novella! Csak így tovább (a köszvény azért meggyógyulhatna a folytatásra)
A tájképek nagyon szépek - még nélküled is :)

Pinka-Panka 2012.11.19. 08:40:13

Waka, jó fej vagy, humoros klassz írás, olyan betyáros!
Köszvény nem csoda, hogy ilyen terül asztalkámnál felsajdul.
Szépek a képek és a lényeg, hogy szinte érezzük merre voltál, olyan élethűen részletezed:)
Andrással ellentétben örültünk volna, ha magad is szerepelsz a képeken:)

medvedr 2012.11.19. 10:33:43

Klassz írás, a fotók is tetszenek. Az a fránya köszvény ne lenne! sok ilyet-átélnve és írva is!

medvedr 2012.11.19. 10:33:54

Klassz írás, a fotók is tetszenek. Az a fránya köszvény ne lenne! sok ilyet-átélnve és írva is!

süllőcske 2012.11.19. 11:08:21

Jó, fordulatos, életszerű, igaz kis történet, benne tanulságokkal.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Hogy ezt az afrikait mi lelte?
Szóval amurt is tettetek a halászlébe, ejnye-bejnye!
Azért jó látni némi halat. Nem túl sok, ahogy mondod, tavasszal azért jobban fog a háló.
Horoggal viszont szép eredmény lenne.
Egy mártélyi halász ismerősöm érdekes módját választotta a megélhetésnek.
Halászik, de közben épített egy halsütödét a főút mellé, patent kis halfeldolgozóval, élőhalas medencével.
Élve hazaviszi a reggeli zsákmányt, déltől már konyhakészek a halak. A feleségével pucolnak, sütnek. Lehet nála vásárolni élő, tisztított, és fagyasztott halat is, sültet kiválasztott halból.
Rendelésre lesüti, megfőzi, csak érte kell menni.
A halászzsákmány már nem a régi, de így fenn tud maradni.

Hurri Kán 2012.11.19. 11:13:50

Élővízbe hogy kerül afrikai harcsa?

süllőcske 2012.11.19. 11:47:59

@Hurri kán: Úgy , hogy meglóg. Aztán, nem tudom, hogy telelne ki.

Hurri Kán 2012.11.19. 11:49:36

@süllőcske:
Valószínűleg sehogy. Bár amikor betelepítették, a busáról és az ezüstkárászról is azt hitték, nem fog szaporodni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 12:34:40

@süllőcske: Hogyan lehet megkülönböztetni az afrikait a nagyranőtt törpétől? Nekem volt két törpe a tavamban. Az egyik csak 20 cm körüli volt- 3 évet élt. A nagyobbik viszon 45 cm hosszúra nőtt, és vagy 5 évig a tó lakója volt, míg egyik télen elfelejtettem a buborékoltatót bekapcsolni a tóban, és az összes nagyméretű halam elpusztul egy dévér kivételével.
Olyan egyenletesen sötét színe volt, mintát felülről nem láttam. Amikor meg tavasszal kidobtam, akkor nem volt rajta semmi minta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 12:36:13

@süllőcske: Hasonlóan cselekszik a Dunabogdányban lévő pisztrángos is. Amit lehalász a neveldéjében reggel, annyi van aznapra az étteremnek. Ha elfogyott, bezár aznapra. Szuper jó pisztrángokat ettem ott.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.19. 12:45:55

Mit jelent az ,hogy ZULU? Tudom, mondják az amcsi katonás filmekben. Felvidított az írás. Arra gondoltam, hogy ugyan csökkentett vendégkörrel, de igen jól működik tovább is ez a kocsma. Aztán majd visszajönnek a többiek is.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.19. 12:50:28

@süllőcske: Tegnap beesett a halasunkhoz a Mátyáspince egyik volt szakácsa. Soha nem járt arra, csak látta a kiírást. Mint egy kisgyerek, ahogy tobzódott a halakban. Ahogy a feleségével ujjongtak, hogy ezt is,meg ezt is. Jó volt hallgatni, ahogy recepteket mesélt, míg vártunk a pucolásra.

Sokáig nem értettem, miért nem jók az én halételeim, miért ízlik jobban az anyám egyszerű sült keszegje.
Tegnap idevalósi halból sütöttem. A nehéz, kibaszott napban lassú kulináris orgazmus. Halászlé, ikrával, sült csuka (én patkóra vágtam) rántott ponty.Köret rántott csirkecombfilé.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.19. 13:47:56

@hajdulaszlo (volt hajdul):
ZULU = UTC (kordinált világidő) = GMT (greenwechi idő)

medvedr 2012.11.19. 14:48:16

@Babette_: Szia Babette!
Jó, hogy erre jársz, hiányoztál!
Hogy vannak a főzési alapanyagok, már az élőkre gondolok:) Vizsgák? félvé stb?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.19. 15:01:31

Erről a jó kis írásról eszembe jutott, amikor 5-6 éves voltam, az apám és a barátai a kertünk alatt ( faluszélen laktunk ), a közeli szanatóriumból egész évben kifolyó, és a kertek alatt összegyűlt vízben karácsony körül hálóval halásztak ( enyhe volt az idő ). A víz kb. derékig ért a legmélyebb helyen is, de ők csak a combig érő részbe mentek. Nem fogtak nagy halakat, viszont azok az apró halacskák igen-igen jóízűek voltak. Valami okból és azóta is a ropogósra sült apró halat díjazom. Ma már kiszáradt az alj, pedig voltak olyan tavaszok is, amikor vízi madarak röpködtek arra. Igaz akkor még a határban búbosbankát, meg réti sast is látni lehetett.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.19. 15:51:50

@medvedr:
köszönöm kérdésed, mindenki jól van. kecskék vemhesek, van új alpesi bakom. csirkék dettó, bár alig maradt belőlük, de ezek most mintha egészségesnek néznének ki.

ha meglesz ez a félévem, akkor fele megvan az egésznek. huh.

medvedr 2012.11.19. 16:32:03

@Babette_: Na akkor sok nagy kalapokkal. Remélem a csirkék könnyen viselik a vemhességet:)

süllőcske 2012.11.19. 16:54:30

@Andrass9: Majd később jövök, vendégek vannak, plusz zúzapörkölt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 17:24:46

@süllőcske: Zúzapörköltet imádom. Gondoltam, hogy libazúzából csinálok, de 900Ft/kg kicsit húzós. Igaz viszont, hogy finom tiszta hús :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.19. 17:54:40

Jó estét! Inni van valami?
@süllőcske: Sajnos aznap csak egy szem potyka esett, az is csak éppen haladta meg a mértéket, valami csak kellett a lévbe, a harcsáknak meg már megvolt a helye. Sanyi sajnos elég eldugott helyen él, a halbolt-halsütöde nem válna be, persze Ő is dolgozik megrendelésre.
@Andrass9: Az afrikai harcsának csaknem teljes úszósövénye van a háta közepétől a végbélnyílásáig. A törpeharcsa hátán csak egy rövid hátúszó és egy "zsírúszó" van, a szürke- (leső, magyar) hátán ugyanez, zsírúszó nélkül.
@hajdulaszlo (volt hajdul): @Babette_: Hadműveleti idő. Egy olyan művelet során, amely a világ több pontján zajlik, segít szinkronizálni a végrehajtást. Amúgy tényleg az UTC-hez igazítják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 18:34:40

@Waka: Jó estét! Akkor nekem óriás törpém volt, köszi.
2007-es Tokaji Hárslevelü jó lesz?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.19. 18:43:46

@Andrass9: Egy kis száraz vöröset jobban meginnék, de egye kukac, hadd jöjjön.

Pinka-Panka 2012.11.19. 18:59:34

sziasztok!

@Andrass9: én elfogadom ebben a zimankóban:)

@Babette_: rég láttalak, szia:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 19:13:07

@Waka: @Pinka-Panka: Na akkor a következő italt a ház állja @Babette_: egészségére!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.19. 19:57:14

@Andrass9: Egészségedre @Babette, és mindenkiére!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.19. 20:17:12

Főztem egy paradicsomlevest - talán a legjobban sikerült eleddig! A saját paradicsompürémből főztem, amit a sült paradicsomok készítésekor nyertem. 1 kis vöröshagyma apróra vágva, 3 ek oliva, 1 ek liszt - rántás, a püré+2x mennyiségű víz felforral, szép nagy zellerlevél apróra vágva és 16 tekerés feketebors.
Nagyon jó lett, rántás ide vagy oda :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.19. 22:19:25

@Waka: nem csoda hogy Cubák tér-idő interferenciába került az induláskor, hisz négyőtök közül csak te méred az időt ZULUba :D

Miközben nem győztem szerbe-számba venni az ételeket, azon gondolkodtam, hogy a 30as években Mici mackón ragadt a "csekélyértelmű" jelző - bezzeg, ha Karinthy ismerte volna a s. terriert! :)) Dehát nem ismerte.

Meg azon is töprengtem, hogy a körösladányi duzzasztót hogy üzemeltetik, amitől visszafelé is folyik a víz, hisz a Berettyónak jóval kisebb a lökete...

Waka, ennek a kolbászos lángosnak egyszer szentelhetnél egy posztnyi figyelmet, olyan szeretnivalónak tűnik :D

Az afrikai harcsát optimálisan 26-28 °C meleg, 1,2 m mély víztérben tenyésztik (1990ben terveztem egy ilyen telepet, szerencsére nem valósult meg, de a díjat megkaptam :)) A természetes élőhelyén, amikor a tó kiszárad, elvermeli magát az iszapba. Vízbő időszakban meg előjön. Namost, szerintem a hideg vizet nemigen tolerálja, simán el fog pusztulni. Szökött fegyenc lehetett.
Ja, szerintem az afrikai harcsát nem nagyon zavarja az oxigénhiányos víz, feljön, bekap egy slukk levegőt és elvan egy darabig. Merthogy tüdős.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.19. 22:29:29

@AnSmildrass9: elég lett volna 15 és háromnegyed. Megkívántam.

Topy 2012.11.19. 23:11:22

"rolnizott aprópénz" :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.20. 09:27:22

@Topy: Azon teljesen eldobtam magam. Vizuális típus vagyok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.20. 22:27:03

@PO: A Kettős-Körösön jött lefelé némi víz, az összefolyásnál abból áramlott vissza valamennyi a Sebes-be. Legközelebb mikor arra járok, megkérem a gazdaasszonyt, hogy süssön lángost kolbásszal, bár én nem ehetem meg. A harcsa simán elpusztult, fejbe kólintottam.