Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Az év utolsó friss lecsója

2012.11.07. 07:00 Andrass9

Az utolsó adag paradicsomomat használtuk fel ehhez a lecsóhoz. Semmi extra nincs  benne, még vitaindítónak sem nevezhető, mint PO lecsója. Egyszerű, mint egy faék, de finom.

Ezt a lecsót a feleségem főzte, aki a "paprikát előbb" iskola híve, míg én a paradicsomot teszem bele előbb a lecsóba. Mindkét készítési mód működik. Lényeg, hogy legyen benne paradicsom és zöldpaprika! A zöldpaprika fele most bogyiszlói volt, mert az is volt a hűtőben.

Kell ezen kívül sok durvára vágott hagyma, jófajta húsos vagy akármilyen szalonna és jó kolbászok. Ezeket most a 3 betűsből hoztuk - a rakottkrumpli maradék kolbászait használtuk fel. A bacon szalonna meg gyönyörű húsos volt.

10.jpg 11.jpg 12.jpg 14.jpg

A bacont apró kockákra vágta, és zsírjára pirította a lábasban. Ment utána az öregre vágott hagyma is és véleményem szerint túl későn a kolbászkarikák. Azt betettem volna még a zsírba, hogy kioldódjon belőle némi pirospaprika is. Nagy nehezen belefért a karikára szelt paprika is.

15.jpg 16.jpg 18a.jpg 18.jpg

Ennek is vannak szektái - van, ki laskára szeli a paprikát, ki félkarikára, ki karikára. Vastagra, vékonyra. Én mindegyiket szeretem! A paprikát megdinsztelte kicsit, majd belevagdosta az utolsó paradicsomokat - most lehéjazva.

20.jpg

A lecsó remek lett, fél nap alatt eltűnt, pedig csak ketten voltunk rá.

21.jpg

Na jó - csomagoltunk a gyerekeknek is belőle.

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr254892503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiperPerabo 2012.11.07. 07:18:50

A lecsó remek kaja. Nálam az első ötben.
Imádom olvasni a receptjeit is. Itt talán már mindenki ismeri Andor Csaba: Ízes étkek c. kiadványát ( mek.oszk.hu/02500/02524/02524.pdf ).
Hat és fél ( 6,5!! ) oldalon ível át ihletettsége a gombás lecsóról.
A többi recept is műalkotás. Mit műalkotás? Életszemlélet!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 07:42:44

Hogy én milyen sokáig nem szerettem a lecsót. A paprikának még a szagától is rosszul voltam. Ami azért jelentett némi gondot itt Csongrád-Szentes vonzáskörzetében. Aztán az első munkahelyen több hektár paradicsompaprika irányítása, meg a családban is.
A kolbászból egy kicsit az elején, hogy a zsírja ízesítsen, egy kicsi a végén a textúra miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 08:29:22

@PiperPerabo: Remek irodalomra hívtad fel a figyelmemet! Köszönöm szépen.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.07. 08:41:12

Ilyen ihletett dolgokat olvasva igazán sajnálom, hogy nem szeretem. (Ennek ellenére kívánságra csináltam már lecsót többször, csak a szaga zavart.)

1kutya 2012.11.07. 08:45:22

én a szalonnán megpirítom előbb kicsit a kolbászt is, aztán a hagyma. dehát kinek a pap, kinek a lánya...

Topy 2012.11.07. 09:03:39

óh, lecsó, lecsó! nagy kedvenc :)
én is meg szoktam pirítani a kolbászt, aztán kiszedem és csak a végén adom megint hozzá, így marad egy roppanós tartása

Benikuty 2012.11.07. 09:09:43

@Topy: bizonybizony, újabban némi cukkinivel tupírozva.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.07. 09:13:12

szalonna, kolbász, hagyma, paprika, paradicsom sorrend.extrák, ha vannak, jót is tehet.
és kipróbáltam a pici cukor adalékkal, nem ront rajta, de nem is akkora über, úgy látszik, anélkül is tökéletes lecsót főztem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 09:25:14

@anica inkognitóban: Ha jó érett a paradicsomod, nem kíván cukrot :)

Benikuty 2012.11.07. 09:32:00

@anica inkognitóban: majd egyszer, ha lesz kedved hozzá, a kínait indítsd kevés karamellizált cukorról.
A lecsót soha nem gyaláznám meg vele:D

1kutya 2012.11.07. 10:08:13

@Benikuty: úgy jó, ha adok a kínainak egy karamellát?:-DDD

@Topy: pontosan! sőt, ha jófajta húsos szalonna kerül bele, azt is kiszedem, mert a hagyma pirítása közben "meglágyul".

Hurri Kán 2012.11.07. 10:08:17

@1kutya:
Kinek a paplan...;-)

A kolbász füstölt volt? HA igen, nem baj, ha később került bele, nem megy ki annyira a füstölt íz. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 10:14:10

@Hurri kán: Füstölt volt. Talán @Topy: módszere lenne a kolbász szempontjábol a legjobb.

Pinka-Panka 2012.11.07. 10:35:49

@Andrass9: minden heti eledel minálunk ez. Jó mínőségű kolbászt nem sokat, de kiolvasztom én is az elején, lehéjazott paradicsom, az megy a hagymára, 1-2 kockacukor mindig (ezt senki se érzi, de mégis jobb íze lesz). paprika és persze enyhén csípősen. Nagyon szeretjük, télen az eltett üvegeshez szoktunk rizst enni, mert az szaftosabb.
S én kedvelem virslivel, tudom ciki, de pont nem érdekel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 10:41:21

@Pinka-Panka: Lecsóba én is szeretem a virslit, meg kumpripaprikásba is, de manapság olyan pocsékok a virslik, hogy kezdjük elhagyni, és inkább több kolbászt teszünk bele.

Pinka-Panka 2012.11.07. 10:50:38

@hajdulaszlo (volt hajdul): én csak parányit teszek, úgy mint édes dologba kevés sót, ízkiemelésnek..én is az öregektől tudom, hallgatok rájuk, jót mondanak:)

Pinka-Panka 2012.11.07. 10:51:54

@Andrass9: én szeretek egy fajtát, simán megesszük, mert ehető és nem rossz:)

Hurri Kán 2012.11.07. 11:10:34

@Andrass9:
Igen, jól csinálja. Vagy meg lehet külön pirítani a kolbászt, és a zsírjával együtt később adni hozzá az ételhez.

süllőcske 2012.11.07. 11:27:42

@PiperPerabo: Én ismerem. Nagyon is közel áll hozzám, mint néhány más, pl a Kövi Pál, Erdei, Cziffrai, Zilahi stb.
De minden nagyszerű könyvecskénél nagyobbra tartom az életszerű ételmondásokat, azok szájából, akik tisztesen őrködnek a régi dolgok felett.
Szerencsém van, mert ilyen emberkékkel sikerült összejönnöm, halászok, parasztok, pásztorok, folklórkutatók, régészek, faragóemberek, cigány pákász, vadász, természettudós beszéde és gyakorlati útmutatása maradt meg emlékezetemben.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 11:34:21

@Pinka-Panka: Sajnos az a fajta itt Csongrádon nem kapható. Amelyikre gondolok, nem merem leírni, mert egyesektől jön majd a fikázás, s csodálkoznak, ha mások meg kihívják a hóra.

süllőcske 2012.11.07. 11:46:14

Jó a lecsó, igaz, 12334 változata vagyon.
A virslit csináljátok meg úgy, mint Zilahi Ági javasolja, no, azzal finom lesz az étek.
Másik ajánlásom, ha már nem grillezett paprikákat használtok, PO mester füstölt csilijét érdemes belé vetni. Naggyon jó, bográcsos zamatot ad.
A cukor kérdését én összevonnám a pirult, karamellizált zöldségjelleggel. Akár megolvadt cukrocskán lehet ilyet készíteni, el is lehet tenni, egy darabka az ilyen kajába umamit visz. Mint a parmezán, a szarvasgomba.
Halléhez is vagyon titkos esszenciám, egyik fő oka a leveim függőséget okozásának.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 11:49:12

@süllőcske: Tegnap, ahogy Szegedről autóztunk hazafelé láttuk sok helyen kiírva, hogy paprika van eladó. Azon beszélgettünk, előfordul, hogy az őrölt paprikák más más ízűek. Lehet, hogy ott is válogatni kellene, melyik ételhez milyen őrölt paprika? A füstölt paprikáról jut eszembe: az őrlemény, vagy a paprika van-e füstölve?

süllőcske 2012.11.07. 12:16:23

@hajdulaszlo (volt hajdul): PO a mestere, de a hüvely van füstön szárítva, majd aprítva. Azt hiszem, majd posztolja. Mindenesetre, fenséges ízű, illatú.
Sokféle fűszerpaprika fajta van, különböző tulajdonságokkal. Egyrészt így lehet jól összeállított keveréket komponálni, másrészt külön is érdemes őrölni.
Általában véve van ízesebb, gyümölcsösebb, és van remek színt adó vékonyhúsú. A csípős fajták különleges íztulajdonságokkal bírnak, édessel való keverékük nálam az "ízös" katagóriát képviselik.
Ezeket kissé nagyobbra szoktuk őrölni, és tovább főzzük, a "színös" pedig több lépcsőben a gyönyörű színvilágért felelős. A paprika olajtartalma, amit őrléskor a mag ad, fontos az íz, a szín szempontjából is. Fölmelegszik az őrlésnél, s kioldja a színanyagot, remek ízt ad. Viszont meg nem éghet, akkor keserű lesz. Az intenzíven olajos, nagyon finom paprika könnyen avasodik, ezért érdemes kis tételben frissen őrölni.
Szóval, sokat tud a paprika, de az ismeretek magával a termesztéssel kezdődnek, a feldolgozás ezerféle csínja-bínja, bizony, nem egyszerű.
Akit érdekel a dolog, vegyen most különböző fajtákat, érlelje, hasítsa, szárítsa, és fajtánként őröltesse le. Próbálja ki, milyen tulajdonságokkal bírnak egyenként.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 12:21:33

@süllőcske: Vennék én druszám! De hol az ördögben őröljem meg? Szárítani még tudnám, PO mester segédletével fistelni is - vóna hely a kertben füstölőnek, de az alapvető gond, hogy a nagyfaluban ezek a hívságok nem elérhetőek. Szóval így vagyok rászorulva az öcsémre, aki kétévene hajlandó hozni nekem paprikát Bátyáról, nomeg terád, akitől oly finom őrleményt kaptunk a blogtalin!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 12:22:59

Megyek főzök egy újabb zellerkrémlevest, mert felhúztam a veteményesből, nomeg keresek valami recipét két sovánka kacsacombra (feleségem szerint ez jó vétel volt ...).

Pinka-Panka 2012.11.07. 12:27:10

@Andrass9: no és a libasült? Lesz-e Márton napra, csak el ne feledkezzetek róla:) mert finom, már leselkedtem van-e, de még várok jobbra, szebbre...
jó főzést mindenkinek!

süllőcske 2012.11.07. 12:53:52

@Andrass9: Hát, éppen el lehet vinni egy paprikamalomba.
Nekünk van paprikadarálónk, de én szeretnék egy köves kis házimalmot, hogy mindenfélét frissen őrölhessek. Akiknek van ilyen, azt mesélik, minden más dimenzió, ami kijön a kis malmukból.
És pénzügy is, mert egyből a magtermelőtől tudsz vásárolni, elegendő mennyiséget.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 13:09:33

@Pinka-Panka: Azt mondják, aki Márton napon nem eszik libát, az éhezni fog.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.11.07. 13:28:29

@süllőcske: Nekem van kőmalmom, vagy mim, a Szahara szélén vettem 1 öregasszonytól, 2 napig jártam a nyakára, mire eladta. Az akkorin szumó válogatottal meg haza cipeltettem, megígérték, ha valami baja lesz, engem agyonütnek. Vigyázok is rá, eddig még csak köményt hasonlókat őröltem rajta, meg néhány festőnövény gyökerét. Félek, a paprika megfogná.

süllőcske 2012.11.07. 16:19:29

Na jó, megyek biliárdozni, lejárt a tanítás mára.
Összecsapnak a föstők a szobrászokkal, hajrá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 17:51:39

@süllőcske: Te most a piktorokkal játszol vagy a kőfaragókkal?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.07. 18:22:35

Jó estét! Tea van?
A lecsó finom, bár számomra néhány összetevő tiltólistán van. Egy nagy karéj friss kenyérrel, kicsit kipirulva a csípőstől, aztán pár laza fröccs, és elnyúlni az RTL Híradót vagy a tücsökciripelést hallgatva a szokásos tábortűzbe meredés mellett.
@süllőcske: Nincs valami kőfaragó ismerősöd? Talán összetákolna két malomkövet. :)

1kutya 2012.11.07. 19:38:42

@Waka: esküszöm még egyszer teát kérsz, a nyakadba öntök egy vederrel!:-DDD

a zertéel híradó az olyan mazochizmus féle lenne?:)

Pinka-Panka 2012.11.07. 19:44:59

@1kutya: én is azt kortyolok éppen:) nem mindenkinek van otellóbora:)

Pinka-Panka 2012.11.07. 19:52:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): ahogy mondod, már meg is beszéltem ma ahentessel fodrászolás közben, mit tud nekem ajánlani..2300 ft/kg lesz a lúdcomb...meg szép kacsamellet tud hozni... gondolkodom nagyon:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.07. 20:06:50

@1kutya: Egy pohár bort éppen meg tudnék inni, de sajna nem van.
Kinek, mi jön be. Gondoltam, kínálok alternatívát.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 20:33:33

@Waka: @1kutya: Nekem meg az jutott eszembe, hogy Waka lett a ma esti kötözködő. Ezzel teszteli a társaságot, hogy ki kérdez vissza: osztán pofon kő-e?Menj ki a sarokra én is ott kaptam.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 20:34:56

@Pinka-Panka: Ilyenkor nem az egész liba dívik? A kisült zsírba még egy májat becsempészni, de azt külön felzabálni elbújva, mert megfekszi a parasztgyomrot az úri étek :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 20:45:41

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az a második máj az én gyomromat is megfeküdné :)

Pinka-Panka 2012.11.07. 21:02:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): hogyisne, diétázóknak elég legyen a lúdcomb...
Igazán úgy illene ahogy írod,de most örüljünk ennek is és a krumplinak, amit utána abba sütök, aztán a lekvárod:)
Épp elég az:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.07. 21:09:33

@Pinka-Panka: Nálunk, azt hiszem káposztás tészta lesz a köret. A legjobb, hogy semmi dolgom nincs vele