Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Almás és túrós piték

2012.11.06. 07:00 Andrass9

Még mindig alma szezon van, de szerencsére a hűtőben túltengett a túróválaszték is. Feleségem pitét süt (persze a konyha és a fél nappali nem megközelíthető fél napig, de ezt már megszoktam). Tulajdonképpen csak dicsekszem, nem is panaszkodom :)

Abban a hitben, hogy a gyerekek hazajönnek, mindjárt kétfélét is kell sütni: Túrósat és almásat. A tésztát egy kalap alatt el lehet intézni a két pitéhez.

A tészta alapreceptje megegyezik a részeges almatortánál ismertetettel,  de a lusták kedvéért pár mondatban leirom itt is.

Összetevők:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 30 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 tojás sárgája vagy egész tojás a kenéshez
  • csipetnyi só

Kavarjuk össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót. Aprítsuk bele a vajat és adjuk hozzá a 3 tojást is. Jól dolgozzuk el, majd tegyük a hűtőbe 30-40 percre letakarva (valahol biztosan lesz egy kis hely a tésztának). A pitéhez legalább négy részre osszuk ezt a mennyiséget, hogy max 3-4 mm vastag tésztát nyújtsunk belőle. Minél véknyabb a tészta, annál sikeresebb a pite!

10.jpg 14.jpg

Az alma töltelékhez hámozzunk meg mintegy 2 kiló almát, reszeljük le káposztareszelőn és tegyük szűrőben egy tálba, hogy kicsöpögje a levét. Ha a szép szőke színét meg akarjuk őrizni, keverjük bele egy citrom levét is. Legalább 30 percig hagyjuk csepegni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Eközben persze kikeverhetjük a túrótölteléket is.

Hozzávalók:

  • 1 kg tehéntúró
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg mazsola, ha szereted
  • 1 vaniliáscukor

A tojás sárgáját fehérhabosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a túrót is. A fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is a krémbe tesszük. Pikánsabb lesz a töltelék, ha tejfölt, reszelt citromhéjat adunk hozzá.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Valahogy így kellene kinéznie a tölteléknek.

24.jpg

Tapasztalat: Ha a tojások fehéjéjéből eggyel kevesebbet teszünk a töltelékbe, szaftosabb és könnyebb pitét kapunk.

Béleljük ki a tepsiket sütőpapírral, hogy könnyebben tudjuk kivenni a pitét. Persze a mosogatást is egyszerűsíti.

25.jpg

Nyújsunk ki 3-4 mm vastagra egy adagot a tésztából, ami nagyjából lefedi a tepsit. Jó, ha egy kicsit fel is hajlik a szélére - kevésbé folyik ki a töltelék belőle. Rakjunk bele annyi túrótölteléket, amennyit a tepsi mérete megkíván, de legalább másfél centit próbáljunk elérni vastagságban.

26.jpg

Az egyenletes elterített töltelékre díszítésül készítsünk vékony tésztából egy rácsot, amit tojással kenjünk be, hogy szép fényesre süljön.

27.jpg

Mehet is a sütőbe 180 fokra kb 35 percre.

Egy másik tepsiben közben előkészítjük az almáspitét is. Ugyanúgy tegyünk egy vékony tésztaréteget a tepsibe a szélét is kicsit felhúzva. Nagyon alaposan nyomjuk ki a lecsepegtetett almából a maradék levét is, és egyenletesen tölsük fel a tepsit vele.

28.jpg

29.jpg

Takarjuk le egy újabb tésztaréteggel, amit alaposan szurkáljunk meg villával, hogy az alma gőze távozni tudjon anélkül, hogy felemelné a pite tetejét. Ezt a fedlapot is kenjük le tojással.

30.jpg

Kisütve szép aranyló pitéket kaptunk.

35.jpg 36.jpg
31.jpg 32.jpg

A maradék tésztából, túrótöltelékből és almából egy harmadik vegyes tepsit készítettünk.

30a.jpg

107 komment

Címkék: alma túró pite

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr824883999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.06. 07:46:18

A gyereknek nem engedem, hogy reggelire édességet egyen, de már elment iskolába, nem látja, hogy vizet prédikálok: hamm, túrós pite! :D
ja és első, és jó reggelt!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 08:01:29

@anica inkognitóban: Ezért van, hogy inkább kapnak egy bögre jó cukros kakaót. Reggel a legnagyobb szüksége a szervezetnek a cukorra van.
Mit innál?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 08:03:19

Mikor betöltődött a poszt, néztem, hm csini otthonkája van Andráss-nak. Aztán láttam, élete párja alkot.

süllőcske 2012.11.06. 08:21:07

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ezért van, hogy nem a gyümölcsre szoktak rá. Nehogy össze akarjuk hasonlítani az ipari répacukorral, mert hülyét kapok.
Érdekes, a lányomnak teljesen elég volt a gyümölcs, és egész gyermekkora kimagasló energiáról, színjeles diákteljesítményekről szólt, de bulizásban is ő volt a legördögfiókább.
Volt persze neki is lázadása, hogy fogyjunklemintakedvencszínésznőnk, de gyorsan kihámozta magát az ilyesmikből.
Kis apostola a délelőtti gyümölcsevésnek.

1kutya 2012.11.06. 08:33:44

gyereket iskolába nem engedjük el gyümölcs nélkül! az elején még háborgott, aztán pár hét után már soha nem hozta haza (míg a többi cuccot néha igen).

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 09:11:13

@süllőcske: A gyümölcs nem mindig finom. Most ne az idei évből induljunk ki, amikor még a hegyes erős paprikából is lehetett volna pálinkát főzni. A gyerek gyümölccsel való ellátása gyakran azt jelenti, hogy kap egy savanyú, ízetlen almát, amit a szülő nem szívesen enne meg.
Egy almás pite reggelire nem olyan nagy bűn, szerintem hasznosabb, mint egy szimpla alma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 09:18:13

@1kutya: Szándékosan fennhagytunk az almafákon pár kilónyi almát, míg kicsik voltak a gyerekek. Reggel induláskor maguk választották, melyiket viszik a suliba.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.06. 09:26:08

Szerintem ezek a gusztusos piték teljesen megfelelők reggelire/tízóraira. Sajnos, én nem tudok édeset reggelizni - arra estére lesz étvágyam:(
@Andrass9: Nálunk cseresznyével ment így a dolog.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.11.06. 09:46:42

@Andrass9:Édes Istenem, hova lesz a világ...?
Ha már Te is egyetértesz velem, mégha ritkán is...

süllőcske 2012.11.06. 10:12:50

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Miért volna bűn? Én csak a répacukrot nem akartam összetéveszteni az élő gyümölccsel.
Tényleg nem mindig van kéznél jóízű gyümölcs.
Ezért szoktunk mi aszalni, minél többet. Nincs az mennyiség, ami finom aszalt körtéből, szilvából ne fogyna el. Ráadásul egy tarisznyában több ládányi gyümölcs energiája van, ezért is alkalmas, hogy utazó gyerökeinket fölmálházzuk. Aszalt paradicsom, gyümölcs, gomba, sültpaprika,gomba saláták, házi olajoshal, szárított fűszerek, teák, magok, száraz tésztafélék, ezek, amik ilyenkor a hátizsákot kitömik.

1kutya 2012.11.06. 10:21:39

@Andrass9: nahát ilyet én nem tudok, de mindig van 2-3 féle otthon és választhat (mutsu, golden, jonagored most például).

1kutya 2012.11.06. 10:22:16

@süllőcske: iskolába száraztészta?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 10:24:16

@süllőcske: Nem neked céloztam a "bűn" jelzőt. Csak úgy bekiabáltam a kocsmába.
Céklában a cukorrépa? Mintha rémlene?

süllőcske 2012.11.06. 11:17:00

@1kutya: Pesti koleszba, apafej!
Mindig elcsórják a csibészek a konyhaeszközöket, amit Borinak adok.
A múltkor heves szerelmi vita során egy lány a profi serpenyőmmel hajította meg a fiúját. A serpenyő utána eltűnt. Gondolom, letörhetett a nyele.

süllőcske 2012.11.06. 11:18:21

@Andrass9: Fáról választottak? Az igen!

Hurri Kán 2012.11.06. 11:54:13

'napot!
Túróssat cserélhetjük meggyesre? :) Azt jobban kedvelem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 13:06:22

@süllőcske: Kisebbik lányom most is enne a fáról, de már csak kosárból kap. amikor az anyja bevisz neki a nagy faluba :)

Pinka-Panka 2012.11.06. 14:07:39

Ezek jó sütik és finomak is. Olvastam a receptet, egyetértek, hogy a pite tészta vékony legyen nagyon, ez a lényeg. Amitől az én pitém mégis, kicsit más, hogy , csak a sárgáját teszem a tésztába, mert szerintem a fehérje keményíti a tésztát, a porhanyósság miatt kevés zsírt is teszek.
Az almába még fahéjat, alá pedig diót.
Ma kaptam egy csomó almát, már kiadták a parancsot, pitére, vagy rétesre...van valami lusta sszony rétese lehet, hogy előkapom azt és kihagyom a boltit...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 14:17:54

@Pinka-Panka: Émelyítő gazdagsággal a tölteléket, jelzésértékkel a tésztát.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 14:18:52

@Pinka-Panka: Az ezredes kiad egy parancsot: Mindenki egyék egy narancsot! A nők inkább banánt kérnek. (Hobó: Vadászat)

süllőcske 2012.11.06. 14:20:02

@Pinka-Panka: Hétvégén sütött Andi pitét, almásat, meggyeset, finom volt. Mindig a gyümölcsdömpingekhez igazítja, sokat süt, nagyon sok gyümölcs, kicsi tészta, ami omlós. Szeretem, mert igen mértéktartóan édesre készíti. Cukrásztermékek kiakasztanak, milyen édesek (ehetetlenül)tudnak lenni. És milyen rossz lehet ilyesmire rászokni.

süllőcske 2012.11.06. 14:29:36

@hajdulaszlo (volt hajdul): Apukám, ha tegnap nálam vacsoráltál volna!
Gyönyörű oldalast sütöttem, vastag, darabolt zöldség, krumplitalapzaton, három fej fokhagymával, lassan, óvatosan, remek rózsaszínre, omlós-szaftosra. Kivételesen igen jól sikerült, szerintem te is kértél volna még utána.
Na rohanok vízért, meg arra nőnek a lilatönkű pereszkék. Addig se éhezzetek, szomjazzatok!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.06. 14:30:05

Szerintem többünknek meg lehet az érzés: Osztálykiránduláson meggyes pite, zöldre színeződött szalvéta között, szaloncukros (vagy más dobozban) a kiürült cukros papírzacskó is ér.

Pinka-Panka 2012.11.06. 16:37:45

@süllőcske: Milyen nagy kincs Andid van Neked:)
A tegnapi ebéded is nagyszerű, s ez a "kivételesen jól sikerült" - mosolyogni való. szerintünk minden jól sikerül nálatok...

Daró 2012.11.06. 17:46:37

Jó kis pite, tetszik.
Ismerem a vadászatos verziót is természetesen.

süllőcske 2012.11.06. 17:47:47

Kell nekem egy deci vodkát innom, finom paradicsomlével, zellerszárat is , csöpp borsot szintén kérek.
Gaia ma artézi vizet adott, a gátoldalban szegfűgombát, lilatönkű pereszkét, csiperkét szedtünk.
Gombavacsora készül.

1kutya 2012.11.06. 18:05:21

@süllőcske: jó neked! én meg ehetem a borsófőzeléket (azt rendelt a kisasszony).

bár szeretem:)

süllőcske 2012.11.06. 18:52:25

Nem akarom elkiabálni, de a gomba eddig csudajó, de még most készül az izgi köret!
Szeretnétek-e egy újabb gombás posztocskámat?
Ne hogy uncsi legyen..

1kutya 2012.11.06. 18:55:02

@süllőcske: várjuk, várjuk!!!

@Pinka-Panka: tükörtojással...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 19:19:28

Jó estét! Tea van?
Szeretem a pitéket. Nagynéném házi túróból készített igazi, szaftos pitét, ami másnap volt igazán finom. Én magam néha szoktam nyári szilvából is sütni. Egy amerikai piteformára fáj a fogam, abban sütnék temérdek szeletelt, mézzel locsolt almával jó tocsogós, csak villával fogyasztható süteményt.

1kutya 2012.11.06. 19:23:34

@Waka: kérd meg Tivadart, küld neked:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 19:33:20

@1kutya: Nem biztos, hogy azt megköszönném... :D

süllőcske 2012.11.06. 20:07:53

@Waka: Képzeljétek, olyan szépen összejött a gombás vacsora! Szépen ledokumentalizáltuk, úgyhogy , jönni fog.
Anahitával arra biztattuk egymást, hogy minél mértéktartóbban együnk belőle, no, nem volt egyszerű abbafejezni a vacsorálást.

süllőcske 2012.11.06. 20:13:59

@Mitzi von Küche: Ezen kérésednek aligha tudnék ellenállni.

Pinka-Panka 2012.11.06. 20:17:11

@Andrass9: azon a képen, ahol a kedves feleséged a sütőpapírt ügyeskedi, ott azokban a befőttes üvegekbe az almaszósz van?
Hmm én most egy ilyen túrós pitét simán bevágnék, guszta nagyon.

_Remy_ 2012.11.06. 20:21:20

Ez már ipari mennyiség, volt aki megegye? :)
Dicséret Marcsinak érte!

_Remy_ 2012.11.06. 20:23:30

@Waka: Amerikai pitére fáj a fogad, mi? :DDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 20:24:25

@süllőcske: Remek! Néha nem árt kicsit visszafogni magunkat, mert a böjtje kellemetlen tud lenni, főleg a gombánál.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 20:25:39

@"Remy": Tulajdonképpen a kíváncsiság hajt, annyiszor láttam már a TV-ben, ahogy készítik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 20:30:12

Én is gombásztam ma, de nem a szokott helyemen (ábéce), hanem a csarnokban. Egy néni 450-ért árulta a csiperkét, harsogóan friss, hatalmas zárt kalapok. Elcsábultam, vettem egy kilót. Kevés olajban lepirítottam a fagyasztó számára, két gombaleves kijön belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 20:46:38

@Waka: Épp most néztem az Auchanban. Ha akarod, küldök neked egyet. (Nem egy durranás, de ha ez az álmod - szívesen teljesítem)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 20:47:31

@süllőcske: Kérünk szépen! Van még bőven helyünk is, meg a gomba az gomba! Az KELL!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 20:48:41

@süllőcske: Miért kell mértéktartóan enni a gombát????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 20:50:09

@Pinka-Panka: Természetesen almaszósz. Almaszósz van almaszósz hátán. Már 50+ üveg elkészült, és még mindiog van rakat alma. Most facsartam 3 liter almalét is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 20:51:02

@"Remy": Akkor nem ismered a feleségem barátait és üzletfeleit. 3 tepsi seperc alatt eltűnik itt meg ott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 20:53:24

@Waka: 450 nagyon jó ár.

Most látom csak, hogy telekommentelem a blogot, míg mindenki más már szunyókál. Én kérek elnézést! Sok volt a meló a kertben, nem követtem az eseményeket.

Pinka-Panka 2012.11.06. 20:53:55

@Andrass9: Nagy kincs az. Jó, hogy mondod ideje lesz a centrifugát elővenni, télen sokszor isszuk a friss leveket.

Pinka-Panka 2012.11.06. 20:55:30

@"Remy": épp akartam írni, de András megelőzött, hogy feltehetőleg elosztogatják, mint én is, nálunk egy tepsiből kevesebb mint a fele a mienk csak.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 20:57:32

@Andrass9: Tulajdonképpen van itt is, csak soha nem jut eszembe, mikor arra járok. Vacakol a blog.hu. Szerintem egyszerre jött ki, amit írtál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:02:28

@Waka: Pedig több percek voltak :) Most akkor kell, vagy nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:03:13

@Pinka-Panka: Nagyon hamar megforr - egy hétig bírta a hüttőben, és megfort az almalé. Most várom milyen ízű lesz az almabor belőle ...

süllőcske 2012.11.06. 21:04:00

@Andrass9: Mert túlzóan finomra sikerült, étette magát, s vigyáztunk, nehogy megülje a kis hasinkat.
No meg az aromás gomba, mint némely pereszkefaj, amilyen ízes, túltenghet, meg is árthat egyeseknek.
Ahogy Waka írja, nem árt a mérték.
Ettől függetlenül elég jól belaktunk azért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:05:36

@süllőcske: Azért kíváncsi vagyok a hatására, amikor túleszem magam belőle (még nem sikerült)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 21:12:48

@Andrass9: Nézd meg, kérlek, mekkora, és mennyiért van.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.06. 21:32:56

@Waka: Hogy megy ez a pirítás - hűtő - gombaleves dolog?
@Andrass9: Házi cider is lesz?

Pinka-Panka 2012.11.06. 21:36:07

@Andrass9: ne legyél inkább kíváncsi:)
Jó éjt mindenkinek, s békés iszogatást a későn érkezőknek:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 21:40:28

@Mitzi von Küche: Olyan nagy feneket nem kerítettem neki. Mivel nem szándékoztam a napokban megfőzni, így tettem el. Felszeleteltem a gombát, kevés olajat hevítettem, arra rátettem, kicsit sóztam, és amikor összeesett, kipárologtattam alóla a lét. Mikor kihűlt, műanyag dobozokba szedtem, és betettem a fagyasztóba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 21:42:28

Amikor megkívánom, pirítok egy kis zöldségfélét olajon, ráteszem a kiolvadt gombát, felengedem vízzel, és készre főzöm. Tejfel/tejszín/csipetke opcionális.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:47:04

@Waka: TETSZIK!!!
A legjobb ötlet, hogy azonnal ehessek egy kis gombát. Sajnos a rókagombával befürödtem, ahogy Bélabácsi megjósolta - az keserű lett a fagyasztóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:47:30

@Pinka-Panka: Te tudsz valamit, amit nem akarsz elárulni :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.06. 21:48:26

Köszönöm, nem ismertem az eljárást. Praktikus, ha néha sok gombát kap az ember.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.06. 21:49:37

@Andrass9: Én meg a Metros rókagombával fürödtem be: száraz és íztelen volt, semmi illat. Hiába, azt szedni kell(ene).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:52:43

@Waka: Megnézem izibe.
akcios-ujsag.auchan.hu/1210-30-akcios-ajanlatunk-?1&utm_source=Ertesito&utm_medium=email&utm_content=modified&utm_campaign=Ertesito-85-2012-11-01
24-25. oldal Tefal piskótaforma vagy tortaforma. Ez alig tér el az amerikai pite formától, bár az árát húzósnak érzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 21:54:33

@Mitzi von Küche: Metróban még nem vettem gombát - viszont a haluk az szuper! Annál jobbat csak a Hortobágyi Halakárminél kaptam :)
Rókagombát csak a piacon vettem eddig, illetve a Szalajkavölgyben az erdész szedett nekem, amikor még 8 éves voltam :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 21:55:09

@Andrass9: Nem éppen ilyenre gondoltam, és tényleg drága.

1kutya 2012.11.06. 21:55:26

@Andrass9: rókagombát felfűzve szárítani, majd böfőztesüvegben szellősen, hűvös helyen tárolni! szegény megboldogult nagyapám legalábbis...

süllőcske 2012.11.06. 21:56:51

@Mitzi von Küche: A Metrós amerikai rokkagomba.
Nem ajánlom.

1kutya 2012.11.06. 21:59:02

@süllőcske: szia! galambgombával mit szoktál csinálni?

süllőcske 2012.11.06. 22:01:24

@1kutya: Rókára a legjobb az aszalás. Vagy a friss készítés.

1kutya 2012.11.06. 22:03:13

@süllőcske: az, viszont van annyira fűszeres, hogy érdemes szárítani. ráadásul száraz állapotában is "sárgít" (levesek?).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:03:16

@1kutya: Olyanom van a kamrában. Jó gombász szokott kijönni a kispiacra, aki remek szárított erdei gombákat árul. Csakhát az ára ... Azért van itthon tőlük vargányapor, meg rókagomba, meg fafül, meg trombita, meg ... a fene tudja. Sok!

süllőcske 2012.11.06. 22:03:20

@Waka: A sunnyasztottat mi is csináljuk a jegeléshez. Szépen beilleszthető egy sereg ételbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:03:44

@Waka: Sejtettem - majd megkérdezem a feleségemet róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:04:52

@süllőcske: Azé elég legyen már a káromlásbú, téé! Asszed mindenki érti ezt?

süllőcske 2012.11.06. 22:07:29

@1kutya: Lébe vele!
Úgy értem, pár perc blansi sós, citromos, ecetes vízben, majd eltevés hagymásan, vagy natúr, enyhén ecetes lében, esetleg olajban.Nagyon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:11:24

@Waka: Azt mondja, hogy van itthon - de el van havazva jegyek beírásával. Ilyenre gondoltál?
www.nlcafe.hu/gasztro/20101206/a_8_legszuksegesebb_sutoforma/
Bár ez nem nagyon hasonlít. Amennyire visszaemlékszem, ez egy egyszerű aluminium tortaforma, hullámos széllel, viszont van egy plusz pereme, ameddig fel kell húzni a tésztát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 22:14:26

Valamelyik évben vargányát kaptam, azt majdnem blansiroztam (a jegyes vizes hűtés kimaradt), és úgy tettem el, a forrázóvíz meg az aznapi gombaleves alapja lett.

süllőcske 2012.11.06. 22:22:59

@Waka: Adorjányi Máriusznak van egy pompás recipje a marinált vargányáról a HUNOCU-n, összevonva Bulgakov Behemótjával, érdemes, nagyon!
Tényleg nagyon jó módszer!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:26:16

@Waka: Azt mondja, ezt hoztuk kintről, mint autentikus ameriaki pite formát:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/almasturospite/40.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:41:22

@Waka: Relative kicsi - 8 collos (20 cm). Viszont amennyire visszaemlékszem, a Hálaadásnapi pumpkin pie az 8 collos volt. (Nem is ettem belőle!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:46:18

@Waka: Átnézve az amerikai hivatkozásokat, a pie forma 9 collos, és teljesen olyan, mint amit az Auchan oldalrol linkeltem. Oldala hullámos, van kis pereme, ahol az esetleges fedő tésztát hozzáragasztod az alsó tésztához, illetve kihúzod a tésztát amúgy is.
Példák:
www.finecooking.com/articles/how-to/classic-american-pies.aspx
en.wikipedia.org/wiki/Pie

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.06. 22:47:58

@Waka: Ugyanott van 26 centis piteforma is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.06. 23:04:10

Na, húztam szunyálni. Jó éjt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.07. 09:06:54

@Mitzi von Küche: Köszi! Ezt egy yardsale-en lőttük. Van egy szív alakú párja is. Talán 20 centet fizettünk érte?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.09. 16:58:03

@Andrass9: Holnap megnézem a cserép pitesütőt, bár nem szívesen megyek, mióta A. lett. (Múltkor mosógélért menék, hát csak egyféle volt...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.09. 18:30:13

@Mitzi von Küche: Mosógél nálam nem játszik, az a feleségem reszortja. Én jó húsokat veszek ott. A pitesütőt még nem néztem (különösen, hogy van egy :)
El kell fogadnunk, hogy Cüből A lett. Bár a C minőségibb volt sok téren.