Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Körte vajban sütve

2012.10.02. 07:00 Andrass9

Konyhai tevékenységeim során (mosogatás, befőzés) megy a TV. Amúgy ritkán nézem, ilyenkor is csak háttérzajként szerepel. Megütötte a fülemet egy szópár: sültkörte. Itt-ott hallottam/olvastam már, de nem igazán figyeltem. Most viszont itt a körteszezon, van is a hűtőben sok-sok. Gondoltam, hátha jó ötletet hallok.
És lőn!
Roppant egyszerű, ám zseniális desszertbe kapcsolódtam bele és alig módosítottam az eredeti recepten:

Összetevők 4 főre:

  • 2 érett körte
  • 5 cl sötét balzsamecet
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 6 nagyobb bazsalikomlevél
  • 1 ek ghí vagy 2 ek vaj

10.jpg
Az a barnább valami középen hátul egy "barna vaj" (beurre noisette), ami a franciák kedvencei közé tartozik. Persze nem szándékosan készítettem! Nem is tudtam róla! Csak annyi történt, hogy a saját vajamból akartam ghí-t csinálni, elábrándoztam a gép előtt és arra mentem ki, hogy a ghí bizony egy fekete masszán csücsül. Persze leszűrtem, mert semmit nem dobunk ki. Ami viszont kellemes meglepetésként ért, hogy a lakás nem égett zsírszaggal volt tele, hanem egy eszméletlen finom diós karamell illattal! Mondanom sem kell, beleszűrtem egy üvegbe, hátha jó lesz valamire.
A balzsamecetet a borral egy pirinyó teflon serpenyőben feltettem a legkisebb lángomra, ahol 10 perc alatt besűrűsödött egy elég sűrű folyadékká. Az ízét nem tudom elmesélni - ki kell próbálnod! Ilyen fantasztikus aromával rég találkoztam (igaz soha nem hallottam eddig, hogy a balzsamecetet érdemes besűríteni - a vörösbor már az én ötletem volt, mert kevés ecetem volt itthon). Olyan sűrű lett 10 perc alatt, mint a méz.

11.jpg 12.jpg
13.jpg 14.jpg


A körtéket meghámoztam, magházukat kivettem. A bazsalikom leveleket összecsavartam egy rúddá, és úgy szeleteltem vékony csíkokra. Miért? Azt mondták, a fűszert így kell vágni ... Hááát, jól nézett ki, de az ízén nem változtatott.
Egy öntöttvas serpenyőbe olvasztottam 2 ek ghí-t, amibe 3 félkörtét beletettem. A negyediket félretettem, hogy kipróbáljam a barna vajat is. Megpróbáltam megsütni a körtéket minen oldalukon, de hát ez majdnem lehetetlen, miután a domború felén a körtének kevés lapos felület van, amin megállna. Támogattam fakanállal, villával - végül is megpirult a domború felén is.

15.jpg 17.jpg
16.jpg


Amikor a 3 körte kész lett, szedtem egy kanálnyit a barna vajból és a serpenyőbe tettem. Két másodperc alatt belengte a lakást a karamell és a dió szaga! Hát ez remek, milyen kár, hogy a többit nem ebben sütöttem! Sebaj, majd legközelebb. Ezt a magányos körtét is megsütöttem alaposan.
Előkerestem 4 különféle tányért, amin tálalni fogom, hogy megnyugodjatok: nem csak fehér tányérból eszünk :) Jó, jó, az egyik fehér volt, de nem a készletből!
Mindegyikre megpróbáltam a besűrített balzsamecet/vörösbor-ból művészi mintát alkotni, de ehhez inkább Süllőcskét kellett volna segédnek meginvitálni.

18.jpg


Elhelyeztem minden tányéron egy-egy fél körtét, kidíszítettem kis bazsalikomlevéllel és kész is volt a desszert.

19_2.jpg 20_2.jpg 21_2.jpg
30_2.jpg 31_2.jpg 32_2.jpg

Lehet választani!

Én azt ettem meg, amelyik a barna vajból is kapott (meg bajusza is nőtt közben).
33.jpg

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr484799619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2012.10.02. 07:29:13

Nagyon klassz! Erről a barna vajról lehetne egy pontosabb leírást vagy linket valahol. Bátortalan vagyok még a ghínek sem fogtam neki, de ez most nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Kösz asegítséget!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.02. 08:08:57

még nem tudom eldönteni, melyik tálalásra szavazok, talán a sárga tányérosra.
Egyébként a petrezselyemzöldet én is mindig úgy vágom, hogy derékban kettéhajtom a csokrot.. nem tudom miért, csak.
A két fiúm körterajongó, kapnak ilyet.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 09:04:02

@hajdulaszlo (volt hajdul): Miért megy tönkre? Nálam elvan december végéig, ha jól emlékszem. Valami kártevő vagy gomba támadja meg?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.02. 09:17:35

@Andrass9: Évek óta mondják/mutatják a gasztrobloggerek a sűrített balzsamecetet, sőt, még otthon is lehet kapni gyárilag készültet, fehérből, és barnából is.
@medvedr: Igazi házi vajból csináld, akkor lesz jó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.02. 09:19:36

Remek desszertötlet! Beurre noisette részletei engem is érdekelnének.
@hajdulaszlo (volt hajdul): @Andrass9: Fajtája válogatja. A mienk is tönkrement mindig, mire beérett. Végül kivágtuk a fát :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.02. 09:21:33

@dömbi: Azért csodálkoztam, mert az én balzsamecetem gyárilag sűrű (modenai). Most szilvaízű van nyitva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 09:25:32

@medvedr: @Mitzi von Küche: Hát a linkkel bajban vagyok, mert engem is anyám világosított fel arról, hogy ami kisült, az a francia barna vaj. Persze utána néztem, és valóban a ghí készítés további fázisa, ami eredményezi. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a ghí sütése, de amikor az összes víz kipárolgott, kicsit tovább kell sütni (ez nagyon alacsony hőmérsékleten történik - a hőmérőm egész idő alatt 99C-t mutatott, a vévén ment fel 101-re!) és nagyon figyelni a kicsapódott fehérje göböcskék színét, mert annak van ez a fantasztikus illata és íze, amit persze a vajzsír is átvesz. Csak világosbarna állapotig süsd, majd kávészűrő papíron, vagy papírtörölközőn szűrd be egy üvegbe. Amennyiben véletlenül megfeketedik a fehérje, akkor az un. "fekete vaj" (Beurre noir) született - szintén francia kedvenc egy kis kesernyés beütéssel. Utána fél napig szellőztesd a lakást, míg kimegy a szaga!!! Persze ez is nagyon sokáig áll el.
Azért van link is: www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_brown_butter/ www.mindmegette.hu/barna-vaj-es-ghi-a-vaj-atvaltozasai-47213

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.02. 09:25:57

@Andrass9: Olyan moníliának tűnik. Hozzáteszem, most bontottuk ki a gazból, sittből. Az összes fa kap majd egy alapos metszést.

1kutya 2012.10.02. 09:28:03

@gyvy: minek a drága körtét elpocsékolni, ha pálinkát is lehet belőle főzni! igaz?:-DDD

Hurri Kán 2012.10.02. 09:29:11

@1kutya:
Na jó, ami kimarad az üstből, másodlagos hasznosítás engedélyezett. Valahonnan kell majd szereznem Szexárdról idén nem lesz. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 09:29:31

@dömbi: Természetesen mindenki úgy születik, hogy az összes gasztroblogot elolvasta már, csak én vagyok ennyire elmaradott, hogy nekem ujdonság volt.
Mivel már elég sok ghí-t készítettem, nem esküdnék meg, hogy házivajból kell csinálni. Felétek lehet, hogy jobb minőségű, de idehaza néha pocsékabb, mint a CBA-s vaj. Nagyon függ attól, hol veszed illetve kitől.

1kutya 2012.10.02. 09:31:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem bánják a fák, ha még most, ősszel megmettszed őket (zöldmettszés), ráadásul magadnak könnyíted meg a munkát, mert tavasszal már csak egy hajtásválogatót kell csinálni. ja, és ne feledd kora tavasszal a lemosópermetezést valami olajos szerrel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 09:38:27

@Mitzi von Küche: @hajdulaszlo (volt hajdul): Nekem 4 évi szigoró kezelés kellett, hogy gatyába rázzam a téli körtémet. Támadja azt gomba, tetű és atka is, ezért sajnos permetezés nélkül nem lehet termeszteni. Score 3-4 hetente, vagy amikor a levélbarnulás felüti fejét, Mospilan amikor megjelenik a darazsak hadserege, hogy a tetvek mézgáját egyék. A tetű elleni hadakozásban idén segédeim akadtak egy nagy csapat őszapó képében, akik pár nap alatt lecsipegették az egész fáról a kártevőt. Cinkék is jöttek, de csak páran és ritkábban. Bár ideszoknának, akkor a vegyszer elmaradhatna és csak a slagot kellene használnom, hogy a mézgát lemossam. Flumite csak, ha az atka megjelenik. A körtét pedig nem hagyjuk a fán beérni! Azért hívják téli körtének, mert a hideg tisztaszoba szekrényének tetején érik be szép lassan :) (Nálam a garázsban)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 09:43:17

@1kutya: Én a zöldmetszést augusztus környékén csinálom, hogy a gyümölcs több napot kapjon, valamint a fának ne a vízhajtások kinevelésére kelljen forditani az energiáját. Való igaz, tavasszal sokkal könnyebb a metszés.
Én javasolnék erős őszi lemosót is, ami elpusztítja a telelni készülő dögöket is, valamint a hullott levelek permetezését, égetését, vagy komposztálását.

1kutya 2012.10.02. 09:57:51

@Andrass9: persze, optimális ideje aug-szept, de ha minden kötél szakad, még októberben is el lehet végezni (pláne ilyen időben). ami még előnye, hogy a lombos fán jobban látod, hol sűrűbb, hol kell vastagabb ágat kivágnod stb...

Topy 2012.10.02. 10:00:31

@gyvy: az avatarod is körte formájú! sütünk? :D

tartetatin 2012.10.02. 10:12:21

én is a sárgafejű vigyorgó küklopszra szavazok, ha lehet kettő orral...

tartetatin 2012.10.02. 10:13:55

@Andrass9: sőt, szerintem sokkal jobb bolti vajból, a házi vaj (nekem) sosem elég magas zsírtartalmú, spriccel és nagyon kevés lesz. Nem kell drága vaj, nádudvari vagy milfina (?) 3000 Ft alatt tökéletes

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.02. 10:16:21

@medvedr: Sajnálom Doki hogy félrevezettelek.

@Andrass9: Kár, hogy így fogtad fel.
Egyébként meg, de...!

1kutya 2012.10.02. 10:24:17

@tartetatin: én a múltkor olasz Burro-t vettem, az sem volt drága.

tartetatin 2012.10.02. 10:36:39

@1kutya: az a rúdforma zsírpapírban? az fincsi, van sós verzió is

tartetatin 2012.10.02. 10:43:37

@anica inkognitóban: aha, meg még a vanyiliafagyi gombócom sem kanalazta oda...

Topy 2012.10.02. 10:44:02

@gyvy: csak hogy egy kis fehérje is legyen! egészséges táplálkozás, kiegyensúlyozott étrend meg ilyenek! :D

1kutya 2012.10.02. 10:56:36

@tartetatin: olyan is van belőle, de az drágább, én a sima, tégla alakú, kékpapíros csomagolásút vettem (ha jól emléxem a tuskóban, olyan 4-500ft között).

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.02. 10:58:51

@1kutya: ha nem sok a fád, s lekezeled a metszlapot, akkor jó az őszi. Egyébként tavasszal, amikor már nem várható erős fagy.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.02. 11:01:58

@1kutya: Lehet, érdemes lenne megnézni a gyárban, hogy ami bejön hozzánk az náluk melyik minőséget képviseli. Még régebben vettünk egyszer-kétszer belga vajat, elég drágán, s olyan furcsa volt az íze, nekem nem jött be. Addig nyomoztam, hogy a szemét kategória volt. Sajnos vannak olyan élelmiszerek, melyeket kármentési célzattal csinálnak, s talált pénz, ha eladják.

1kutya 2012.10.02. 11:11:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): ha időben megcsinálod a zöldmettszést, netántán, ahogy @Andrass9: is írja, elkövetsz egy őszi lemosót is, akkor szerintem felesleges a metszlapok kezelése. én egyébként az erősebb növekedésű meggynél, cseresznyénél szoktam alkalmazni, tavasszal sok fáradtságtól kímél meg.

1kutya 2012.10.02. 11:12:47

@hajdulaszlo (volt hajdul): ez a Burro elég jó volt, sőt az íze kifejezetten emlékeztetett a nádudvari vajra.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.02. 12:47:09

@hajdulaszlo (volt hajdul): @1kutya: A sznob írnek, belgának mondott import, ki tudja, milyen minőségű vajaknál általában mindig jobb ízűnek találtam az Ammerländer, Milfina és hasonló márkázott vajakat.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.02. 13:41:04

@Mitzi von Küche: a Milfina nekem is oké volt, de én már csak lokátpatriotizmusból is nádudvarit veszek leggyakrabban.

Pinka-Panka 2012.10.02. 15:46:10

@Andrass9: nagyon finomart alkottál már megint, ez egy könnyű kis finomság..ami a legjobban feltűnik és kedves nekem, az a sok mosoly, amit odarajzoltál. Ez nagyon kedves:)

Pinka-Panka 2012.10.02. 16:43:56

A mai menü olyan szegényes volt, hogy nem is merem leírni, bár a férjem megette majdnem mind.
Viszont holnapra kacsacombot sütök az már biztos...

Pinka-Panka 2012.10.02. 19:07:31

Ah, hát nincs itt senki? Villámlik és dörög az ég itt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.02. 20:21:33

@Pinka-Panka: Beszólásaidból úgy emlékszem nem szoktál te rosszat főzni. Csak nem krumplitészta?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.02. 20:23:19

@Mitzi von Küche: Mondom, nem biztos, hogy azok jó minőségűnek számítanak. Ha külföldi, maradok a Lurpaknál

Wakka 2012.10.02. 21:12:16

egyébként az, hogy az indulástól fogva naponta jelenik meg meg új poszt, elismerésre méltó.
nyilván van benne nem kevés meló, díjazom, díjazzuk.

Topy 2012.10.02. 21:44:01

@Pinka-Panka: fogjuk a kezed, hogy ne félj? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 21:44:18

@Wakka: Köszönjük szépen, és én is külön köszönöm a blogtársaknak is a munkájukat (mégha időnként morgok is).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 21:45:01

@Pinka-Panka: Megyek megint Szentendrén át - megeszem azt a kacsát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 21:45:34

@Pinka-Panka: Szép zuhéban jöttünk vissza Dömösről ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 21:46:49

@1kutya: Nem vagyok kertészmérnök, de hasonlóan tartom rendben a fáimat!

1kutya 2012.10.02. 22:41:36

@Andrass9: én sem vagyok kertészmérnök (csak kertész szakon végzett agrármérnök:) és gyakran nincs időm így megcsinálni:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 23:25:12

@1kutya: Ember tervez, természet végez. Nekem is kimarad nemegyszer.
Amúgy kicsit módosítottam a poszt sorrendet - én kérek elnézést.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.02. 23:35:44

Amit én nemrég ghínek, sült vajnak blogoltam, azt a franciák barna vajnak neveznék. Én úgy tudtam, hogy eleve addig kell sütni, míg ki nem alakul a fenekén egy odaragadt, karamellizálódott réteg (amit egy fakanállal is könnyedén fel lehet kaparni) és a tetején egy ropogós réteg. Én 90 fokon tartottam a hőfokot.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.03. 09:40:54

@1kutya: na, kezdi már, kezdi...olyan de'ja vu-m van..P:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.07. 18:26:16

Mivel a körtéik, amiket vettem, még zöldek, kemények, almával próbáltam ki az Andráss által leírt receptet:hát valami isteni illata-íze van! Most várom, hogy puhuljanak a körték.