Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Pizza

2012.09.20. 07:00 Waka

Nyomorult mósuszpolip már jó ideje várta a spájzban a feltámadást, valahogy mindig kimaradt az ételből.

2_1.jpg

Szombatra (mint kiderült, vasárnapra is) pizzát szavazott ebédre (mint kiderült, vacsorára is) a családi tanács. Engedve a családon belüli erőszaknak, fel kellett adnom a sugo-val kapcsolatos koncepciómat, és a szokásos tejfölös pizzaszószt kellett elkészítenem, cserében megehettem magam azt a büdös, gusztustalan polipot. Ja, és csakis tekert pizza jöhet szóba.

Szombaton korán felkeltem, megdagasztania pizzatésztát.

Hozzávalók:

1 kg finomliszt

3 dkg élesztő (Ezt úgy mérem ki, hogy egy 5 dekás élesztőt 1/3:2/3 arányban nagyjából eltörök, és az kábé 3 deka lesz, vagy több.)

1 dl tej

meleg víz

olaj

csipet cukor

A tejet a cukorral megmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet a tálba öntöttem, alaposan megsóztam, a felfutott élesztőt beleöntöttem, és odakészítettem egy bögre meleg vizet. Elkevertem a lisztet az élesztős tejjel, hozzáöntöttem fél deci olajat, majd a vizet lassan adagolva lágy tésztát dagasztottam. A pontos vízmennyiséget lehetetlen megadni, mivel a lisztek minősége eléggé hullámzó, és azon sok múlik, inkább legyen kicsit lágy a tészta, mint kemény. A tésztát megszórtam liszttel, letakartam, és beraktam a paplan alá szunyókálni.

1.jpg

Amíg a tészta tette a dolgát összeállítottam a szószt. Ehhez egy nagy pohár tejfölt kevertem össze 3 gerezd reszelt fokhagymával, egy nagy kanál paradicsompürével. Megsóztam, tettem bele szárított (éppen az volt otthon) oregánót, kakukkfüvet és bazsalikomot.

Előkészítettem a polipot meg a dúsításnak szánt olajos heringet, felbontottam a dobozokat, leöntöttem a lét, és rátekertem egy fél citromot.

Ekkor jött az a rész, hogy szépen elmentem a kocsmába, és bedobtam egy unikumot.

Mire hazaértem, a tészta szépen megkelt.

3.jpg

Kiöntöttem a deszkára, kicsit átgyúrtam, és négyfelé osztottam, majd visszatessékeltem a darabokat a tálba egy kis további kelésre. (Ha nem így teszünk, igen nehéz lesz kinyújtani, főleg a tekert pizzához szükséges méretre.)

5.jpg

Kinyújtottam a tésztát, megkentem a szósszal, rászórtam a polipot meg a halat, ráreszeltem a sajtot, aztán feltekertem és keresztben háromfelé vágtam. A végeket eldolgoztam kicsit, ne folyjon ki a massza (persze kifolyt), és sütőpapírral letakart tepsire helyeztem őket, ahol még egy órát keltek.

4.jpg

6.jpg

A fenti módszerrel készült még egy virslis, egy tarjás és egy maradékos „Fradi” pizza.

Előmelegített sütőben először 4-es fokozaton sütöttem, majd mérsékeltem a lángot, és addig sütöttem, míg a teteje kissé „kopogós” nem lett (később visszapuhul), és az alja is szép barnára pirult. Két adagban befért az egész a sütőbe, bár rendesen összesültek, elég volt szétválasztani őket.

7.jpg

98 komment

Címkék: polip pizza pizzatészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr514780605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 08:02:03

nincsenek szavak..:D megfőztél,Waka :DD

de szép reggel, bennem van a zsezsgés :))

Pinka-Panka 2012.09.20. 09:00:57

Jó reggelt, itt esik végre:)

Na, még ilyet se hallottam, hogy így egybegöngyölve sütöd meg. Érdekes recept, a tésztát hasonlóan gyúrom én is.Amúgy,a poszt elején azt hittem, hogy csigákra leszen vágva és úgy sütve a vágott felülettel alulra.

Hurri Kán 2012.09.20. 09:01:01

Ez a bébipolip nem hiányzott így kora reggel a képernyőről. :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:05:33

Ahány ház, annyi pizza - ez mindenképpen formabontó újítás. Ha én készíteném, a tejfölt biztosan kihagynám a feltétből, viszont mozzarellát tennék hozzá.
Ilyen polipkonzervvel még nem találkoztam, kíváncsi lennék, hogy olajos és fűszerezett-e?

süllőcske 2012.09.20. 09:26:22

Formabontó, de nem pizza. Szerintem más nevet kapjon, ne essünk a műfajtévesztés hibájába.
Ha mondjuk a gyufatésztának valót kinyújtom, beletöltök haldarabot, megszórom hagymával, paprikával, begöngyölöm, kifőzöm forró vízben, nevezzem-e halászlének?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:27:07

@Pinka-Panka: aha :D
@gyvy: pedig hús :P:D
@Mitzi von Küche: van egy pizza, amit nagyon szeretünk, gyrosfűszeres csirkehúsos, fokhagymás tejföllel... nagyon jó, és a paradicsomos cucctól jajgató gyomorfájósok is meg tudják enni :)mondjuk, sajt még semmit nem rontott el! :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.20. 09:28:26

@Mitzi von Küche: Lidiben kapható. Az Eridanous az ő márkatermékük. Emlékem szerint "saját lében" és nem fűszeres. Sajttal, tejföllel gondban vagyok, mert a hal és a sajt-tejföl nem passzolnak. Szerintem.

Hurri Kán 2012.09.20. 09:32:46

@anica inkognitóban:
NEM hús. Nem négy lába van. :D

Pinka-Panka 2012.09.20. 09:44:44

Hiányolom a Főnök urat, remélem nem lelte valami baj!

Topy 2012.09.20. 09:45:39

@süllőcske: újragondolt? újraértelmezett? :D
ezek manapság divatos hivószavak...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:46:11

@Pinka-Panka: most festi át a paradicsomokat kékre, hátha úgy nem ismerjük fel a legközelebbi posztban :DDDDDDDD
@gyvy: semmi sem az :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.20. 09:46:16

@Mitzi von Küche: Várj, felbontom, megkóstolom.
@süllőcske: Várjuk meg Po uramat, ő itt a keresztapa! Nem lehet hogy ez az a... újragondolt vonulat?
@Pinka-Panka: Könyörgöm, ne érts félre, de a csigának melyik vágott fele? Mert a 2 vége kivételével mindegyik szelet csigának 2 vágott fele van.
@anica inkognitóban: Képzeld, egyszer vendégségben kaptunk olyan pizzát, amin babfőzelék vagy csilisbab volt a feltét.

Topy 2012.09.20. 09:46:21

hogy mélyfilozófiai kérdéseket feszegessek így kora reggel: vajon beigli-e a pacalos beigli? :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:47:45

@dömbi: végülis a variációk száma végtelen...:)

a mai napom végig szemlékre volt belőve, de ebben az esőben nem nagyon kell kimennem sehová...

Pinka-Panka 2012.09.20. 09:47:50

@anica inkognitóban: ebben nem vagyok biztos, nem szokott távol maradni...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:48:53

@Pinka-Panka: neked sem volt neted pár napig.. nála is lehet bármi, nyugi, jelentkezni fog, tudja a számunkat :)

Pinka-Panka 2012.09.20. 09:50:45

@dömbi: jó reggelt, a vágott fél mindig az amelyiket frissiben szelünk, magyarul ott összelapul a tészta és a másik vége kinyíllik, így a szorosabb, zártabbat tesszük alulra, mert a csiga így lesz spirális alakú... a darázsfészket is így készitjük...

Pinka-Panka 2012.09.20. 09:52:02

@anica inkognitóban: oké, remélem nem bántódott meg!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:55:20

@süllőcske: Nagyon érdekes lenne ez az újítás.
@anica inkognitóban: A jó, nem savanyú paradicsomos pizzafeltét sok oreganoval a pizza lelke - még a frutti di mare-s pizzákra is tesznek alapként.
@hajdulaszlo (volt hajdul): Igazad van. Az olaszok a vongolés, scampis, stb. pizzákhoz, pastákhoz nem is adnak fel reszelt parmezánt (csak ha erőteljesen kéri az ember, hozzák nagy fejcsóválva).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 09:57:03

@Mitzi von Küche: nekem amúgy mindegy, pizza-ügyben is mindenevő vagyok :)

Daró 2012.09.20. 10:02:07

Jónapot.
Nálunk a pizza a temető. Paradicsomszósz, bazsalikomosan fokhagyma, semmi tejföl. Mozzarella. Meg ami van: tonhalkonzerv ami reggeliről maradt, sültcsirke húsról lefejtve, félig száradt de meg nem romlott, de már senki által megenni nem kívánt szeletelt sonka, kissé ráncos paradicsom, satöbbi.
Az ilyen göngyölt-tekert izékkel egy bajom van, a belső tésztaréteg általában nyers marad. Persze kijavíthattok, de én még akkor sem ettem soha olyat ami megsült rendesen.

Az unikumozás viszont hibátlan, azt én is így csinálom :-)

süllőcske 2012.09.20. 10:06:59

Ha úgy gondolunk valamit újra, hogy alapvető lényegét elveszti, másik ételt kapunk.
Egyrészt rosszul gondoljuk újra, másrészt többnyire egy másik étellel kerítjük vadházasságba a kiindulópontunkat.
Ne felejtsük el, hogy így az elnevezésnek is házasulnia kell. A leánykori név már nem elég.
Mindez nem azt jelenti, hogy Waka ezen süttönye nem volna finom és jó, csupán azt, hogy nem pizza.

süllőcske 2012.09.20. 10:13:24

@Mitzi von Küche: @hajdulaszlo (volt hajdul):
Se vége, se hossza a "batyus halászlé" lehetőségeknek, finomak. De azért a nemes, nagy őshalászlét nem tudja egy sem megközelíteni.
Tejföl-sajt-hal kérdésben egyetértésem.

Benikuty 2012.09.20. 10:22:31

Előfordul, hogy olvasok, előfordul, hogy írok is.
Most benéztem.
Szép napot, jó dumálgatást.
Dolgomra el:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.20. 10:23:12

@Pinka-Panka: természetesen megint nem értjük egymást. az összetekert valamit vágom fel folyamatosan, és rakom a tepsibe, akkor melyik szeletnek a melyik fele nyílik szét, vagy lapul össze?
@Mitzi von Küche: Sós lé, de valami ízesítő van még benne, elolvasni nem látom szemüvegben sem, annyira apró betűs a felirat.
@anica inkognitóban: De jó neked, én megeszem ha nagyon éhes vagyok, de magamtól sosem kérnék, olyan semmilyen étel.

süllőcske 2012.09.20. 10:23:42

@Daró: Lehet, hogy kicsit nyers marad, s el ázik egy pirinyót, de azért bekóstolnám ezt a polipcsiga herebere tekerentyűt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.20. 10:25:20

@süllőcske: A halas tésztaféleségek a tipikusan, "úgyis van otthon" ételköltemények. Amikor gasztro-angyalok a még otthon lévő alapanyagokból csinálnak minimalista ételkölteményeket (kínrímekkel), de sajt, minimum háromféle az van otthon. Egy átlagos háztartárban, ha még sajt van otthon, akkor minden van.
Szóval, tészta az még szokott lenni, tonhalkonzerv is. Ebből kész az egyszerű tonhalas metélt.

Pinka-Panka 2012.09.20. 10:29:33

@dömbi: nem baj, ha nem értünk egyet, mégegyszer leírom, mert mennem kell utána... na, van a rúd amit összetekerünk, elkezded vágni az elsőt ott teszed le ahol a késsel elvágtad, a következő szeletnél, amikor szeled ott összelapul a tészta ahol éppen a késsel vágod és kicsit az eleje szétnyíllik, azt a felét/vágott/ rakod tepsibe, melyet éppen vágtad... remélem érthető...

medvedr 2012.09.20. 10:30:27

@süllőcske: Olasz területen csomó töltött pizza van, pizza és egyéb neveken is. Taxonómia nagy dolog, de rendkívül unalmas.

medvedr 2012.09.20. 10:32:27

Egy megjegyzés pizza tésztában nincsen tej, amennyire tudom, de lehet hogy nincs így.

süllőcske 2012.09.20. 11:09:08

@medvedr: Nem taxonómia, mert nem tudományos. Saját vélemény, amit senki sem köteles elfogadni.
Magyar területen van sok minden, amit halászlének neveznek, olaszoknál, amit pizzának mondanak.
Gondolkodj el ezen is.
Ilyesmiken való töprengés pedig számomra nem unalmas. És azt se felejtsd el, hogy nem csak tűnődök rajta, hanem csinálom, képviselem is.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 11:12:00

@dömbi: Azt nem írtad, Dömbi, hogy jó-e, ízlett-e (de őszintén). Ha igen, beszereztetem - nálunk még nincs L.
Egyébként, megvallva a dolgot: a pizzának a lényege a jó, ropogós tészta. Ha a tésztája olyan, amilyennek kell lennie, akkor tkp. mindegy is a feltét.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.20. 11:21:43

@Mitzi von Küche: Mitzikém, meg lehet enni, ha nincs más, de tudod a friss/nem konzerv azért az nagyon más. Nekem egyébként ezek a konzerv hal/tenger gyümölcsi hasonló dolgok max a dobozból piritóssal, de tésztára egyéb főtt dolgokba nem jönnek be.
Sajnos én nem vagyok 1 tésztás nőci, nem lakom jól vele. Fene se tudja miért, nekem olyan ettem is meg nem is étel a pizza.

süllőcske 2012.09.20. 11:42:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ez tényleg így van.
Egy magyar klasszikus tésztás halétel viszont van, amit jónak tartok, a dorozsmai molnárponty. Ez Szeged peremvidéke, valaha önálló volt, kunok lakták, lakják. Rokonságom egy része is idevaló kun, és itt van nekem is kertes házam.
Ezt az ételt sokáig csiszolgattam, szerintem remek, majd szeretném posztba tenni.
(Mondom ezt pont Neked, ki köretet nem eszik a halhoz)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 11:44:55

@dömbi: Teljesen igazad van. A fagyasztott tengeri gyümölcsök jobban használhatók, szoktam pastát csinálni velük: nem paradicsommal, hanem olivásan, zöldfűszerekkel, fokhagymával ízesítve (tetejére csakazértis parmezán...). Finom és hamar elkészül - jaj, megéheztem...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.20. 12:51:40

@süllőcske: Ráadásul a Dorozsmai molnárponty sem jön be. Köretet pedig eszem, még egy szelet halat.

váj mí 2012.09.20. 14:18:25

Szépjóreggelt. Az az unicum megmozgatta a fantáziámat. Egy olyat kérnék. Meg egy tarjás tekercset nyomatéknak.
Sajnos, a halas meg tengeri bigyós cuccok nekem nagyon nem jönnek be.

váj mí 2012.09.20. 14:31:34

@Topy: Hááát, ha a tésztája bejgli, akkor nem tökmindegy, hogy mivel töltöd meg? Dió, gesztenye, mák, pacal ...

@medvedr: Hm, én is úgy tudom, vízben futtatják fel az élesztőt, fél kiló liszthez kb 2,5 dekát. Az olaj meg naná, hogy olíva. Ja, és az olajat a meleg víz-cukor-élesztő kombóhoz adják, nem a liszttel keverik össze.
De mindez részletkérdés ;)

süllőcske 2012.09.20. 15:18:08

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Azonban a dorozsmai molnárponty rendkívüli módon ízlik a legtöbb embernek, mint volt alkalmam tapasztalni eseményeken, ahol sok-sok tepsivel sütöttem kemencében.

Vándorpatkány 2012.09.20. 15:22:58

ó, ez a mi is kell a pizzatésztába nagyon megosztó kérdés ám, ha engem kérdeztek, liszt, élesztő, víz és só és naggggyon vékonyra nyújtani, de ahány ház, annyi pizza. Láttam már pizzatésztában tojást, tejfölt, tejet, macskaszőrt stb. (Azt mondjuk remélem nem direkt.)
Megtanítottam a szerelmemet pizzát sütni, azóta nem rendel... Csinált nekem olyan pizzát, hogy sonka (nekem, a vegának :), kéksajt, és meggybefőtt. Gyanakodva néztem rá, de megtartjuk.
Tekercsnek akkor érdemes csinálni az ilyeneket, ha el kell vinni valahova, úgy praktikusabb csomagolni.
Hétvégi projektem indiai lesz: paprikás krumpliból kimentett rész, még sok zöldséggel, édesen és csípősen, ne fújoljatok, szuper. Raita, de nem csak uborkával, hanem sok csípős zöldpaprikával és fokhagymával. (Jó, nem vagyok krisnás.) És még készül egy kis házi sajt is. Picit csípősen, hogy az orrunkat is tisztíccsa. Hál'Istennek senki se gyomorfájós... Vagy majd most?

váj mí 2012.09.20. 15:46:04

@Vándorpatkány: Khmm, macskaszőőőőrt???????
A tejes, tejfölös, tojásos meg amolyan "magyarosított" változat lehet, mint a Mitzi rakott vinettéje az első pár komment után.
Khm, azért 2-3 kanál olajat szerintem elbír a tészta, így nem kell olajozni a sütőformát. És gyümölccsel tényleg faszántos. Az unalmas ananász mellett már én is csináltam meggyel meg szilvával meg savanyú almával is. És sok hússal. Viszont a tészta, az valóban, vékony.
Hm, mármint ez az indiai kaja, ez milyen? felturbózott paprikás krumpli? bocs, az indiai konyhát nem nagyon ismerem. Még Londonban ettem pár indiai kaját, mármint echte indiait, de tüzet okádtam mindtől. Nem feltétlenül csípősek voltak, hanem kib..tul fűszeresek.

süllőcske 2012.09.20. 16:11:23

@váj mí: A tészta, az vékony. Olíva meg kell bele, szerintem is.
Indiai beütésű krumplit én is szoktam, úgy, hogy a hajában sült kockázott, vagy ha kicsi, egész pityókát ráteszem a jó szaftos, krémes, pikáns masalára, a vokban még egyet hevítek rajta és kész.
Frankón beszívja a finom fűszereket.
(de nem paprikás krumplinak nevezném)

váj mí 2012.09.20. 16:46:59

@süllőcske: Az ég kék, a pizzatészta vékony ;). Különben én a tészta tetejét is meg szoktam kenni vékonyan olívával, amikor kelni hagyom.
Ahham, a masala. Hát szerintem én abból a kardamomot meg a koriandert nem szeretem annyira. Meg azt, hogy túlzásba viszik a fűszereket. A tésztát vagy krumplit nem is érzed, mármint az ízét, csak azt, hogy átkozottul fűszeres. És hát a fahéj is tud csípni, ugye ...

1kutya 2012.09.20. 16:58:42

@süllőcske: én még a tésztába is teszek kis bazsalikomot, oreganót. nem rontja el! (ja és vettem a M-ban igazi pizzalisztet, de még bontatlan. kíváncsi vagyok!)

@gyvy: miután beszéltünk, pont egy óra múlva volt hajlandó a kollega megjelenni. fél 2-kor még pesten baxtam a rezet:(

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.20. 17:43:33

@süllőcske: Lehet, hogy csak nem jól sikerülttel hozott össze a sorsom

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 19:02:07

látom, ma senki nincs formában, úgy látszik front van.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 19:07:12

@1kutya: nem jó a fűtés a kocsiban? nem izzadtál?:DDDDD

Pinka-Panka 2012.09.20. 19:20:18

@anica inkognitóban: kisütött a nap is én örültem, hideg sincs annyira:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 19:26:01

@1kutya: ja, ha használt :P:DDDD
@Pinka-Panka: itt az volt, de a forróvérű nők nem fáznak :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 19:27:10

@Vándorpatkány: Jó ötletek. Kár, hogy ritkán nézel be ide.
@süllőcske: Sajnos még sosem ettem dorozsmai molnárpontyot. Most gyorsan megnéztem a receptet: amiben gomba meg csuszatészta van, csak jó lehet...

Pinka-Panka 2012.09.20. 19:29:04

@anica inkognitóban: remélem is, hogy nem káposztalé csordogál, de komolyan kisütött a nap 16 fok volt, az nem hideg, az más kérdés, hogy most mi van, mert most lehűlt már:)

1kutya 2012.09.20. 19:33:01

@anica inkognitóban: nem kellett bekapcsolni. ha érted...

1kutya 2012.09.20. 19:38:54

@anica inkognitóban: a hűtést (konkrétan: abban az időpontban, amire te gondolsz fűteni kellett. a kép megérkezte után is...)

susztertangó 2012.09.20. 19:39:29

Hogyhogy nincs egy/két flaska a spájzban? Hagyományos és szilvás?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 19:40:15

@1kutya: nem figyeltél: sosem tudhatod :DDDD
na, pont.

@Mitzi von Küche: belinkeled azt a receptet?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.20. 19:42:41

Látom, sikerült kavicsot dobnom az állóvízbe. Oké. Nem pizza. Nevezzük, teszem azt, kelt tésztás miacsoda tekercsnek, vagy legyen becsavarodott calzone. Tejet azért teszek bele, mert többnyire lusta vagyok este egy gyors kovászt készíteni lisztből, vízből és élesztőből a másnapi dagasztáshoz, tejjel és cukorral meg gyorsabban megkel. A tejfölös szósz sajnos hagyomány, így szokta meg a nép, de azt hiszem a posztban mentegetőztem is kicsit. That is all.

1kutya 2012.09.20. 19:44:29

@Waka: pizzatésztába kovász sem kell:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.20. 19:54:03

Elhúztam pár napra, majd érkezem.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:01:24

@anica inkognitóban: Csak gugliztam kicsit, a Mindmegette receptjét olvastam (sajnos, az nem kemencés), Süllőcskéé biztosan 100x jobb!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:03:06

Azért a jó pizzatészta témája megérdemelne még némi kibontakozást...
Ha valakinek van jól bevált, legyen szíves, dobja be a közösbe a receptjét.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:05:29

@Mitzi von Küche: majd kiszedjük belőle:)

egyébként lehet, nem is kovász,élesztő baja van, ha nem jó a pizza, hanem a liszt hibája...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.20. 20:14:37

@Mitzi von Küche: Ha minden igaz hozzánk jönnek a genovaiak még az idén, ha addig ráér, akkor csináltatok velük, és lefotózom, vagy megkérdezem telefonon a hét végén.
@Waka: A tejtől puhább lesz a tésztája.
És ha nálad ez pizza, akkor az, és köszönjük, hogy posztoltad! Ilyenkor sajnálom, hogy nem vittem magammal semmi fotóalkalmatosságot, megdöbbentő volt látni, hogy vizes konyharuhával voltak leterítve a calzonék, meg a hasonlók.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.20. 20:19:11

@anica inkognitóban: Nem nem, a magas hőt nem tudjuk biztosítani otthoni körülmények közt. A pizza tésztájába meg nem kell kovász, ez biztos, és minden hiedelemmel ellentétben nagyon kevés oregánót használnak az olaszok.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:20:26

anyám pizzatésztája nem ilyen (nem is igazi-fajta), hanem magas, levegős..viszont a családi legendáriumba bekerült, mert anyám életében egyetlen egyszer vágott földhöz valamit készakarva, dühből, az egy tepsi, nem sokkal előbb kisült pizza volt :DDDDD kicsit mérges volt apámra :DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:22:43

@dömbi: pontosítok_általánosságban a kelttésztákra gondoltam: a világ összes élesztője sem elég, hogy szépen megkeljen, ha a befogadóanyag nem stimmol.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.20. 20:27:05

@anica inkognitóban: Jaaaa!
Röhögni fogsz, nekem ha már pizza, akkor a Pizza Hut.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:32:38

@dömbi: röhögnék, de tudod, hogy már visszafogott, szolid korszakomat élem..:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:34:02

Szorgos-dolgos jó estét, kartársak!
1/2 10-kor Munkaügyek az m1-en - új részek!
@dömbi: Ipari kémkedj majd kicsit az olaszok pizzája után.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:34:46

@Mitzi von Küche: igen, igen!! :) már készítem a popcornt és a kólát :DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.20. 20:40:45

na, itt mára letészem a lantot, azt hiszem.. jó pihenés, nyugodt alvást mindenkinek!

Hurri Kán 2012.09.20. 20:48:29

@1kutya:
Pfff....Én meg addigra végeztem, mert rám telefonáltak, hogy jönnének hamarébb. :S
Mindegy, majd lekközelebb :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.20. 21:29:11

@Mitzi von Küche: nekem tetszik a műsor, a fájó, hogy elég éles a párhuzam a való világgal. Volt szerencsém "hatósági emberek" közelében dolgozni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.20. 21:30:34

Elég gyakran előfordul, hogy valaki beírja, guglizott egy recept után. Én azt vettem észre, hogy az igazán profi receptek az interneten nincsenek meg. Azt tessék a könyvespolcon keresni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 10:32:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): "Ez egy nagy igazság, uram!" Magam is csak az időhiány miatt fanyalodtam a netre, mert a könyvespolc-falon két sor szakácskönyv van, több nyelven.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 11:24:53

@Mitzi von Küche: Láttam, hogy nagy divat a facbukon idézetgenerátorokat posztolni. Sokkal többre tartom azt, akin látom, hogy megkereste a könyvben, s bepötyögte az idézetet.

Pinka-Panka 2012.09.21. 12:16:03

@hajdulaszlo (volt hajdul): Igenis értettük:) Amúgy most is igazad van...:)

váj mí 2012.09.21. 13:09:53

@hajdulaszlo (volt hajdul): Vagy élőben esetleg. Bár ehhez a vendéglátásban kell vagy dolgozni, vagy "otthon" lenni, akár haver séf által. A tegnapi pizza-receptet én akkor láttam az egyik olasz szakácstól, amikor hajóztam. Persze, a hajón géppel lett dagasztva a tészta.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 14:27:52

@Pinka-Panka: csak nehogy a "sznobvadász" jelzőt lecseréljétek "észosztóra".

Pinka-Panka 2012.09.21. 15:55:50

@hajdulaszlo (volt hajdul):sose tudni...amelyik jobban hangzik, majd arra:)

susztertangó 2012.09.21. 16:15:37

@Mitzi von Küche: Lehetséges, hogy ezt Csodálatos Nalaja mondotta volt?

tartetatin 2012.09.21. 22:59:37

Jópofák ezek a tintahalas pozsonyikiflik :))
Régebben én is tejeltem a pizzába, de felpuhítja a tésztát.
Ma már szigrúan kenyérliszt BL80+langyvíz+élesztő+olívaolaj.
És nincs firlefrancos rápakolás, csak szimpla margarita, spenót-ricotta vagy 4sajtos.
Roppanós, buborékos, vékony tészta.

tartetatin 2012.09.21. 23:05:48

@Mitzi von Küche: fenti anyagkból laza, de ruganyos tészta. Újabban kenyérsütőgépbe bedobom dagasztani-kelni. Egész olyan lesz, mint a kemencés.
Lyánykoromba ment rá minden fene ananász, kukorica, sonka...mára letisztult, már nem "cifrázom" feleslegesen. Finom még a serrano-rukola verzió, aztán vége. Maradék tésztából grissini vagy üres focaccia szűzolajba mártogatva :)

tartetatin 2012.09.21. 23:17:56

@Vándorpatkány: aloo masala nyami :)) neked legalább eszi a családd és indiai zugevő vagyk :(

tartetatin 2012.09.21. 23:18:51

@tartetatin: családod, én indiai zugevő vagyk

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 09:59:25

@tartetatin: Köszi, Tatin, plusz a grissini ötletéért is.