Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (20) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (37) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Zuppa Pavese - Leves Páviából, 1525-ből

2012.09.10. 07:00 Andrass9

Történt, hogy V Károly, a Szent Római Birodalom császára elpáholta  François I de Valois királyt a páviai csatában. A történészek szerint ekkor született a mondás: "Csak a becsületünket nem veszítettük el". I François is csak a csatát vesztette, étvágyát nem, így körbejárta Páviát étket keresve. Végül talált egy farmot, Cascina Repentita-t, ahol egy asszony éppen levest főzött. A király bemutatkozott, majd elpanaszolta, hogy roppant éhes! (Akkoriban még a királyok is udvariasabban voltak.)
Az asszony egy darab öreg kenyeret és némi sajtott tett a tányérba, majd nyakonöntötte vón a forró lével, de elgondúta, hogy bár a király vesztes volt a csatában, azért ennyitől csak nem lakik jól, hát kiszaladt a tyúkólba, és felkapott két tojást, amit a kenyérre ütött, mielőtt a zubogó forró levest rákanalazta volna.

10.jpg 11.jpg

Így született a leves a legenda szerint 1525-ben, amit én bármikor megeszem, és nagy sikert aratott bármerre, ahol felszolgáltam.

A leves alapja egy jó erős húsleves, az öreg kenyér helyett pirítóst vagy kevés vajon pirított szeletet használok, sajtnak pedig bármilyen reszelt sajtot, de a végén egy kávéskanál finom reszelt parmezánnal megfejelem. A forró levest óvatosan öntöm a tányérba, hogy a sárgája ki ne pukkadjon. Azt majd a delikvens fogja a kanalával kibökni, és elkeverni a levessel :)

12.jpg 13.jpg

Őszintén bevallom, volt már, hogy leveskockából készült a leves, mert igencsak éhes voltam, és nem volt erőm kivárni egy rendes húsleves elkészültét, de azért ez ritkán fordul elő és szigorúan csak magamat büntetem vele. Nem beszélve arról. hogy így 5 perc alatt tartalmas leveshez jutok!

74 komment

Címkék: leves tojás parmezán pirítós

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr334757013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 07:14:38

nem tudom..valószínűleg megkóstolnám, de hogy szeretném-e?? az esély 50%

jó reggelt!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.10. 07:37:42

Tetszik. Akik a tojást nyersen is megisszák, nem riadnak vissza egy szétfolyó sárgája láttán. Különben az erdélyi ételeknél gyakran előfordul, h a végén, vagy kiszedéskor tojás sárgájával sűrítik a levest.

Ez a Károly császár vszeg azzal nyert, h először a hír tengelyt bénította meg, majd a hadtáp vonalat vágta el. Lehet, h szegény François aznap még nem is reggelizett...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 07:42:16

@PO: érdekes, mert amikor süteményhez kikavarom a tojássárgáját cukorral, majd' elverjük egymást a tálért, hogy ki nyalakodja ki a maradékot, a tükörtojgliban is azt szeretem, ha folyik a sárgája, ezzel a levessel kapcsolatban meg itt hezitálok.:)
de valószínűleg ha elég éhes lennék....:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.10. 07:51:57

@anica inkognitóban: meg tán kell hozzá egy nagy csatavesztés ;-)

Egyszer gyerekkoromban egy egész tojás sárgáját kikeverhettem, csakis azért, h megegyem. Képzeld, nem esett jól. Csak akkor, amikor a maradékért nyaltuk ki a tálat :DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 07:54:06

@PO: tudod, nem a csata megnyerése a lényeg, hanem a háborúé..:))
ja, hát könyöradománynak ki örül??:DD

Benikuty 2012.09.10. 08:31:16

Szép napot!
Tuti jó étek, de ne már kockából a levest!:)

1kutya 2012.09.10. 09:25:59

jól néz ki. mivel húslé általában van otthon eltéve, nem is egy bonyolult dolog. mivel én még a főtt tojást is úgy eszem, hogy néha a fehérje is "remeg", a megevése sem okozna gondot. már csak valami jóféle sajtot kéne hozzá gründolni...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 09:29:14

Nagyon jónak tűnik és még nem is hallottam róla eddig. A történelmi háttér különösen tetszik - ki fogom próbálni.
Az erőlevesbe is nyers tojássárgát teszünk, a gyerekek meg sem ennék anélkül.

Benikuty 2012.09.10. 09:30:32

@1kutya: rendszeresen árulnak csodás sajtokat egy debreceni tanyáról mellettem a korzón. Valahogy azóta nem mennek a bolti izék...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 09:38:41

@Mitzi von Küche: Kisgyerek korom óta eszem ezt a levest. Még anyám hozta a receptjét Olaszországból (mint sok más ételnek is).

1kutya 2012.09.10. 09:41:55

@Benikuty: nevet, címet, elérhetőséget kérünk!

Hurri Kán 2012.09.10. 09:44:59

Jó reggelt!
Jól néz ki. Tojássárgája nyersen is jöhet, nem zavar. :)

1kutya 2012.09.10. 10:16:44

@PO: hát én aztat honnan tudjam?

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2012.09.10. 10:20:51

Minden nagyon szép és jó , mindennel megvagyok elégedve , de azért nekünk is van !; mit szólnátok egy savanyú tojásleveshez esetleg némi sajttal ?

Benikuty 2012.09.10. 10:39:54

@PO: @Mitzi von Küche: az biza. Józsi nevű képviselőjüknek igen szemre való barátnéja budakalászi, ezért a farka itteni héderelésre készteti:D

1kutya 2012.09.10. 10:44:42

@Benikuty: aha, akkor jó, mert ha jól tudom nemrég nyitottak boltot az agráron, a szépemlékű "Ibolya-büfé" helyén:-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 10:51:20

@Az amatőr hagyományörző: Küldj receptet, esetleg fotót - szóval posztot, és kirakjuk! Amit én ismerek tojásleves címén, az egy savanyított köménymagleves belecsurgatott tojással, vagy egy kínai "egg flower soup" amit igencsak gyakran ettem az USA-ban.

Benikuty 2012.09.10. 11:03:03

@Andrass9: lehet abba egész tojást is főzni, kár, hogy lenézett étel:)

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.10. 11:23:47

@Andrass9:
Paraszt asszony este hazaért a határból és vacsorát kellett főznie, mire az ember is megjött. Vacsora: tojásos leves, hagymás krumpli.

Az asszony feltette főni sós vízben az összevágott krumplit, és amíg az főtt, paprikás rántást készített, amit hideg vizzel felengedett, valamint zsíron hagymát pírított. Amikor a krumpli szétnyomhatóan puha volt ( ez fontos, mert a szétfőtt krumpli a levesnek nagyon jó ízt adott ), a levét ráöntötte a rántásra, a levest felforralta, és felvert tojást csurgatott bele. Négy személyre általában két tojás elég volt ( a többit el kelett adni, hogy legyen a háznál pénz ). Voltak házak, ahol ecettel savanyították ezt a leves, meg volt ahol babérlevelet is tettek bele.
A leszűrt krumplit ráfordította a hagymás zsirra, és összeforgatva egy kissé lepirította. Kenyeret ettek a leveshez és a krumplihoz is, így kellően jól laktak.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2012.09.10. 11:25:37

@Andrass9:Tulajdonképpen arról van szó csak nem csurgatott tojással hanem posírozott tojással és ezt is lehet fokhagymás pirítósra merni , mint ahogy a sóskalevest is , melynek a receptjét itt találhatjátok:
gasztropusztitas.blogspot.hu/2012/05/soskaleves.html

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.10. 11:26:40

@látjátok feleim szümtükkel:
Nagyon ínyenc háznál ( mikor minek volt a szezonja, meg ha nem volt nagyon lusta az asszony ) kaporszószt, esetleg paradicsomszószt, megggyszószt, egresszószt is főzött az asszony a krumpli mellé.

tartetatin 2012.09.10. 11:47:25

Ekkor írta I. Ferenc a mamájának a ma is emlegetett mondást:
"Tout est perdu, fors l'honneur'"

tartetatin 2012.09.10. 11:48:29

@tartetatin: aha, már látom ott van az elején ...:)

tartetatin 2012.09.10. 12:14:40

Olaszok egyébként rengeteg féle kenyérlevest készítenek, van egy receptkönyvem, amiben egy rakás van. Nemrégen Nyami Olivértől is láttam egy babos-zöldséges ribollitát.
Kicsit ennek variációja a cipóban tálalt levesünk is.

susztertangó 2012.09.10. 12:41:54

Az erőleves csészében tartalmaz 1 egész tojássárgát .
Hol van Lepke? Csak nem kergeti egy Gébics?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 14:26:05

@Az amatőr hagyományörző: A recepted finom, kár, hogy nem ehetem vesekő mián :(

medvedr 2012.09.10. 15:29:02

Apám sokszor úgy ette az erőlevest, vagy üres húslevest, hogy egy tojássárgáját tett a tányérba és arra merte a forró levest, majd egészen sok borsot tett a levesbe. Ez így egy erőleves verzióvagy ennek az ételnek egy elfajzása?

Pinka-Panka 2012.09.10. 16:09:53

Hát, én ha lehet ez az amit a spenóttal együtt kihagyok az életemből:( A nyers tojástól, meg a folyóstól is sajnos kész vagyok.
A férjem nagyon megenné pedig.
Ja és szép napot mindenkinek!

Pinka-Panka 2012.09.10. 16:11:57

@Andrass9: amúgy ezen az "elgondúta", felnevettem...:)

susztertangó 2012.09.10. 16:53:38

@Pinka-Panka: a forró spenótba bele kell ütni egy tojglit.

Hurri Kán 2012.09.10. 16:59:24

@susztertangó:
Spenótot kell önteni a majdnem kész rántottába. ;-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 17:14:20

@gyvy: Most ki akarjátok @Pinka-Panka: üldözni a világból??? A spenótot én is lágy tüktojjal eszem :)

_Remy_ 2012.09.10. 17:20:10

Ezt én is bármikor megenném, bár még sose hallottam róla. Én csak a fehérje állagát nem szeretem, ha nyúlós. De gondolom ,ha elég forró a leves, akkor nincs gond.

Wakka 2012.09.10. 17:51:28

nagyszerű poszt, remek történelmi bevezetővel, csalódott férfiak levese...de látom, holnaptól megint jönnek a szószok. pé

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 18:34:25

@Wakka: Miután nincs semmi poszt, csak a szószok maradnak.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 18:44:43

@Andrass9: Ugye, csak a tojássárga megy bele?
Eszembe jutott, hogy egyszer Belém-ben (ahol a gyönyörű Belém-torony van) úgy hozták ki a sűrű (kenyérbél? + apróra vágott herkentyűk) levest, hogy előttem kevertek bele egy tojássárgát. Valami portugál változat lehetett, de nagyon ízlett.

Wakka 2012.09.10. 18:55:55

@Mitzi von Küche:

Micike drága, ígértél egy paellát.

Daró 2012.09.10. 19:34:37

@Mitzi von Küche: kénytelen vagyok csatlakozni az előttem szólóhoz. Paellára várok vagy három hónapja, akkor ígérted meg :-)
Én meg írtam egy ajvárosat, de még képiesítésre szorul. Utálok képiesíteni.

Daró 2012.09.10. 19:40:03

Én (vesstek rám követ) szeretem a smack-típusú leveseket. Komolyan. Na abba ugyanígy szoktam egy tojást, ha éhes vagyok.

1kutya 2012.09.10. 19:40:21

@Andrass9: kettőt most készülök kirakni, egy meg függőben:)

1kutya 2012.09.10. 19:48:49

@anica inkognitóban: akkor azt is...

@Andrass9: három:) (meg kettőt elkezdtem írni)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 19:57:08

@Mitzi von Küche: Benne van az egész tojás. Lényeges, hogy a leves zubogó forró legyen (nem árt, ha a tányér is meleg), mert az megfőzi a fehérjét azonnal. A sárgája meg amikor kikevered, akkor fő meg, ahogy eloszlik a lében (mint az erőlevesben). Gyakorlatilag az egész tojás megfő!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 19:58:03

@Andrass9: ha megesküszöl, hogy a fehérje is, akkor kipróbálom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 19:58:56

@Daró: Én sem szégyelltem a leveskockát, bár mintha valaki megjegyzést tett volna rá :)
Speciel a sok kínai zacskós között a Smack izlik a legjobban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 20:00:15

@1kutya: Remek! Köszi előre is, mert a vendégek már lilát kapnak a paradicsomjaimtól (pedig a sült verzió még hátravan - az most készült el).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 20:01:54

@Andrass9: nyugi, én egy zöldségeset, egy húsosat és egy édeset küldtem át Robinak, csak szegénykém az egyiknél fotót is kellett válogasson, ez most az én saram.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 20:03:01

@anica inkognitóban: Ettél már csurgatott levest? Ha az eléggé megfőtt, akkor ez is megüti a szintedet. A forró pirítósra ütött tojás egy picit megsül a pirítóson, a tányéron felmelegszik, és a forró levesben megfő. Ha félsz tőle, a tányért, miután a levessel is felöntötted, beteheted a sütőbe 2-3 percre. Mikrót nem ajánlom, a sárgája felrobbanhat!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 20:04:29

@Andrass9: talán egyszer-kétszer gyerekkoromban...meginterjúvolom a család férfitagjait, aztán möglátjuk..

1kutya 2012.09.10. 20:14:16

@anica inkognitóban: nem válogattam, beleszerkesztettem mindet (jó képek voltak:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 20:17:23

@1kutya: hú, az egy kicsit sok...:D
közben keresztbeírtunk, majd nézd meg azért..

na, elmentem aludni, mert offon vagyok minden szinten...
jó éjszakát :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 20:24:35

@1kutya: Kűttem mélt, bélelve :)
@Daró: @Wakka: Az a baj, hogy a múltkor készített paellámat csak készen fotóztam le. Az meg hogy néz ki, hogy paella-készítés egy képpel...
Sajnos, meg kell várnotok, míg újra készítek, októberben anyukám születésnapja lesz a biztos időpont. (Az alapanyagok a helyszínről beszerezve.)

1kutya 2012.09.10. 20:30:17

@anica inkognitóban: hú, most látom, hogy van még 10kép! na majd holnap megbeszéljük...

Daró 2012.09.10. 20:37:29

@Mitzi von Küche: Nekem is mindíg ez a bajom, szeretek fotózni de kellene egy jó fotóapp, vagy legalább egy jó lámpa amivel a beltéri fotózás megoldható. Így hogy nincs, nincs kép sem, s ha nincs kép, nincs írás :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 20:52:18

@Daró: Ne add fel, én már csak iphone-nal fotózok, és ált. nem rosszak a képek...
(Amíg használtam a Canon Ixust, sosem találtam a kábelt, amivel át kell játszani - elegem lett belőle.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 21:05:39

@Daró: A fotó valóban inspiráló a szövegíráshoz, ha nem Vacak2 vagy Waka novelláit írod :) Nekik nem kell fkgép :)
Nekem bevált a beépített vaku és elég jó a gép is amivel dolgozom. @Mitzi von Küche: Drótot nem keresem, mert a memory stick simán bedugható a gépbe is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 21:18:21

@PO: Krémlevesek nagy részét vajra és tojás sárgájára merik ki az elegánsabb helyek, de gúnyt félretéve valóban sürítenek vele. Persze ott előfordul, hogy kicsapódik, ha túlfőzik.
François pedig nem véletlen keresett valami jó laktató eledelt :)

susztertangó 2012.09.10. 22:20:49

@Andrass9: Telefonal készített kép rátehető a PCre, úgy, hogy gmailban elküldhesem? Hogyan?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.10. 22:26:15

@susztertangó: Én elküldöm a telefonos képeket a saját email-címemre, majd lementem a laptopon. (Kissé körülményes, de most nálam nem megy az iphone-iTunes együttműködés.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.10. 23:05:19

@susztertangó: Millió különféle telefon van, tehát nincs abszolut válasz.
A telefonok nagy részénél van egy USB kábel, amivel a géphez lehet kötni, és a képtároló rész megjelenik, mint egy diszk, amiről ki lehet másolni a gépre a képeket és onnan emailezheted. Ha kábel nincs, esetleg van BlueTooth, amihez szintén lehet kapni illesztőt a számítógéphez.
Az én telefonom csak telefonálni tud, de cserébe viszont roppant kicsi :)

Llychllyn 2012.09.11. 01:43:24

apám egyszer még tizenéves korában kóstolt egy ilyen tojásos erőlevest valahol Lengyelországban (ha jól emlékszem), és elég sokáig töprengett rajta, hogy ez hogyan is készülhet. Aztán rájött - addig főzte benne a tojást, az meg úgy már nem az igazi.

Ha nincs elég időm, viszont tél van, leveskocka, nagyon apróra vágott répa, ha van, fehérrépa is, cérnametélt és tojássárgája - aztán egy kis erőspaprika. Oké, a kocka nem annyira menő, de az ember egy liter levessel és rengeteg fokhagymás pirítóssal már jól tud lakni, utána meg csak el kell dőlni és fokhagymaszagot árasztani:)

különösen hedonista hangulatban lehet libazsíros-fokhagymás-pirospaprikás pirítóst is fogyasztani hozzá.

Bár nálunk otthon igazán kiváló leveseket főznek, én ezt is vidáman megeszem - mondjuk az egyik kedvencem a rántott leves, ami azért nem valami nagy mutatvány - de állati finom (bors-erős-fokhagyma...)

susztertangó 2012.09.11. 04:27:35

@Andrass9: @Mitzi von Küche: Tankjú, valószínű butus lesz a megoldás, ahoz fűlik a (Kék)Fogam.:-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 08:39:48

@Llychllyn: A leveskocka ilyetén feljavítása értékelendő! A kockát gyakorlatilag csak só és füszerhordozóként használod a levesben :)
Rántott leves nekem is kedvenc, de én kipattogtatott köménnyel készítem.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.11. 11:31:02

Őrület!
Ahhoz, h ma ilyen zuppát ebédeljek, tegnap főzni kellett egy húslevest.
Ma sütni kellett egy kenyeret.
És még mindig nincs dél! :D

Topy 2012.09.11. 13:22:57

@Andrass9: na ja, mert az amerikai! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:48:01

@PO: És hogy izlett? (dél már elmúlt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:49:32

@Topy: Nem vagyok én egy Hagyma! Mondtam már!
A kabaré a dologban, hogy odakinn soha nem ettem zacskós/poharas/kocka levest. Akkor sem amikor csak magamra kellett főznöm.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.12. 08:32:37

@Andrass9: Fantasztikus volt! Kár, h csak 3 tányér leves volt.
Máskor is beiktatom! :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 09:46:28

@PO: Örülök, hogy izlett. Remek módja az alaplevek elhasználásának is!