Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Fasírtgolyócskák vagy a zöldborsófőzelék?

2012.09.01. 07:00 Andrass9

 - Tudod, az a zöldborsófőzelék ... Az finom volt!

 - Na de a fasírtgolyócskákra emlékszel?

 - Jaa tényleg az nagyon jó volt, de azért az a zöldborsó...

 - Nekem akkor is a fasírtgolyócska.

Melyik a finomabb? Ezen ment a vita a családban, mikor egyszerre készítettem a kettőt. A kérdés szállóigévé vált. Fasirt, ha nem egyben sütve, akkor nálunk csak golyócska formában fordult elő. Eredetileg egy barátunk sütötte szilveszteri bulikra, de az inkább húsgolyó, mint fasírt volt - ő nem tett bele kenyeret. Nekem viszont az elmúlt évszázad alatt sikerült tökélyre fejleszteni a golyócskákat.

Facér voltam az este, hívtam a szomszédot, nincs-e kedve tökfőzelékhez. Hááát - nem volt.

Tiz perc múlva telefon: áll még az ajánlat? Merthogy az asszonya összetartáson van, ő meg itthon a kisebbik lányával.

Feltételezem:

  1. Nem volt kedve főzni
  2. A lyány leszúrta, mert ő szereti a tökfőzeléket.

Akármi is lehetett, persze mondtam, gyertek. Gondoltam, valami feltét kell azért a tökre, hát kereső módba kapcsoltam a méltán hiresneves mélyhűttőben. Darált marhahús összecsomagolva egy darált marhahús tatárnak című csomaggal. Ez divat a madaras tecsóban, amikor kezd lejárni a hús, én meg azonnal lefagyasztom, hogy a lejárati időt értelmes összegért kitoljam. Azért ez a kombináció kicsit száraznak hangzott, hát kell még valami szalonna is, ha van. Gyakran veszünk sonkát felvágottnak, de feleségem mikroszkóppal varázsolja le róla a legkisebb zsírréteget is (és sajnos ezt a tulajdonságot mindkét lányunk örökölte), visszapakolva a zsírmolekulákat a csomagolásba. Ez viszont jól szokott jönni, amikor szalonna kéne. És még szalonnát is találtam!! És "és"-sel nem kezdünk mondatot! Két evőkanál Ghí (nincs itthon az asszony, végre főzhetek vele :), apróra metélt szalonnaszerűség ropogósra sütve. Amíg ez pirult, felaprítottam egy közepes fej hagymát, amit rászórtam a szalonnazsírra és szép rózsaszínre pároltam (az milyen? - én vörösvak vagyok). Szóval valami setétebb színt adtam neki.

12.jpg 13.jpg

Találtam egy darab kenyeret, amit már kitettem száradni a kutyának - nos abból elloptam 4 szeletet, kicsike kockákra vágtam, és nyakonöntöttem a finom házitejemmel, amiből másnapra aludtejet akartam gyártani. Hiába - a vendégek mindenek előtt!
 Általában annyi tejet öntök rá, hogy ne kelljen kicsavarni. Egészen pontosan: amennyit sikerül, és úgy döntök, hogy ez most pont jó! Hogy ideológia is legyen a háttérben: egy kis plusz tej csak könnyedebbé varázsolja a golyócskát. Beletettem a darált húst is (65 dkg volt), két kisebb tojást (50 dekáig 1 tojás, azon felül fél kilónként egy újabb), evőkanálnyi majorannát, csapott evőkanál sót, 12 tekerés frissen darált borsot és egy szétpasszírozott fokhagymagerezdet (ezt is félkilónként számolom). Utána öntöttem a már kicsit meghült hagymás szalonnapörcöt és zsírját. Jó alaposan összekevertem.

11.jpg 14.jpg

15.jpg

Jöhet a gömbölygetés. Bekapcsoltam a teraszon a rezsót az olaj alatt. Szeretem a teraszon csinálni, nincs olajszag a lakásban. Persze, most jönnek az okosok az elszívóval. Csak EGY elszívót látnék, ami tényleg elszívja a szagokat, pedig sokat próbáltam!!!!. Amíg az olaj melegedett (160 C-re állítom fasírthoz a rezsót), addíg ki kell gömbölygetni az első 40 golyócskát. Átlagban ennyi fér egy eresztésbe (28 cm bonyhádi zománcos lábas, 2 liter napraforgó olaj). Egy laposabb tányérba prézlit szórok, vagy egy centit. Bal tenyeremet megnedvesítem (csak az elsőhöz kell), beletenyerelek a prézlibe, és ebbe belekanalazok egy szűk evőkanálnyi húskeveréket. Jobb tenyeremet is prézlizem, és a kettő között kigömbölygetem a golyócskát. Ennek mérete valahol a dió és a szilva között van (NEM az óriásdió!!!).

16.jpg 18.jpg

19.jpg

A prézlis golyócskát deszkára sorakoztatom, és amikor megvan a 40, irány az olaj. Mind bele, alaposan eloszlatom, hogy ne támaszkodjanak egymásnak a golyócskák, és futok vissza a konyhába a következő 40 golyó elkészítéséhez.

Mire elkészül a második sorozat, az első éppen kész. Szűrőkanállal papírtörölközőre merem őket, ahol (reményeim szerint) az összes felesleges olaj a papírba távozik. Ilyenkor heves csatát kell vívnom családom hölgytagjaival, akik szemérmetlen módon elkezdik lopkodni a frissen sült golyócskákat.

Persze mire a második menet kész, az elsőből alig marad - de hát az élet már csak ilyen rögös úton közlekedik.

20.jpg

Ha elégnek ítélem a megmaradt kisült golyócskákat, akkor abbafelejtem a további gömbölyítést, és a maradék húsmixet egy jól záró Tupperware-ben elteszem másnapra. Tovább nem áll el (Anica a tanúm!).

A zöldborsófözelékről majd egy másik alkalommal mesélek.

228 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr584735358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.09.01. 21:01:12

@Wakka: Daró fut helyettünk:) (én meg krumplit ások:)

Hurri Kán 2012.09.01. 21:03:14

@Wakka:
70 kiló vagyok a 186 centimhez. Szerinted mennyit fogok én szaladgálni? ;-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.01. 21:04:37

én meg nem akarok ráncosodni és elfogyasztani a meglévő domborulataimat :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:05:50

@1kutya: Izé.. ma volt szó a ZBF-ről, a szürkemarha értékeléséről, szilvásgombóc-technológiáról, a szagelszívó ideális magasságáról, balkáni fasírtról, szociális problémákról, kell-e-zsömle-a-fasírtba-és-ha-igen-miért eszmefuttatás, tejbe vagy vízbe kell-e áztatni a fasírtba rakandó zsömlét... hát csoda, ha az ember lepkéje nem dekódol azonnal egy rövidítést? Egyébként akár borsó, akár bab, kérem szépen, szeretem, ide vele. :D :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:07:40

@gyvy: Hát te maximum hajladozni fogsz, mint a nád. Szörnyű alak. Magas, mint a babszár, és sovány... ó, a nyavalyás... *irigykedve gubbaszt a sarokban*

1kutya 2012.09.01. 21:14:58

@LepkeReloaded: én is szeretem mindkettőt, nem azért mondtam, csak a téveszmék elkerülése végett.

@gyvy: 189/75. én sem vagyok egy zsírdisznó:) (de mintha te egy pöttyet fogytál volna akkor az utóbbi időben, nem?)

Hurri Kán 2012.09.01. 21:15:17

@LepkeReloaded:
Már elkezdtem hizlalni magamra a téli bundám :)

Hurri Kán 2012.09.01. 21:17:11

@1kutya:
Most augusztusban emiatt a kórság miatt kb. 5 kiló leszaladt rólam, végül is nem gond, kb. 1 hónap és visszajön, egyébként én is olyan 75 körül szoktam lenni, télen picit több, nyáron picit kevesebb.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:20:21

@1kutya: Jóvammmá'... :D :D A téveszméket seprűvel kikergettem az ajtón, egyébként meg szerencsés vagyok, mert a zöldbabot és a zöldborsót egyaránt szeretem, a ZBF pedig mától a gömbölyű borsócskákat, nem pedig a hosszú karcsú babocskákat jelöli a fejemben. :)
@gyvy: Óóóó, a selymes bundád emlegetésével mindig puhára főzöl, megsimogathatlak? Muszmusz? :d :d :d

váj mí 2012.09.01. 21:20:58

@LepkeReloaded: Na , ez például tök fasza, mármint a"védett gyerekkor" meg hasonlók. Én is szerettem volna olyat, de ahhoz máshova kellett volna szülessek ;) De nehogy már megsértődj nekem, mert nem úgy mondtam, hanem röhögve , kb így :D. Te, már csak nekem is emlék a hajnali 2 órás sorban állás a tejért kezemben a tejjeggyel meg a pénzzel. És egyik sem jogosított fel vásárlásra ;) Csak az a szimpla tény, hogy jut vagy nem? ;).
A fasírtot meg továbbra sem értem, hogy miért lesz "fellazulósabb" a lisztes kenyértől? De tényleg, logikailag nem áll össze.....

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:21:31

@gyvy: A nyelvnyújtogatós emoticon afféle mosolygós akart vón lenni. :D :D :D Ilyen, csak közben benyomtam a CapsLock-ot. :)

Hurri Kán 2012.09.01. 21:24:31

@LepkeReloaded:
:D
Asszem megvan a következő poszt témája: bundával főzött lepke :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.01. 21:27:29

@LepkeReloaded: 1995, 1996 nyarán voltunk Erdélyben 3-3 hétig. Széplelkűnek gimnazistaként se mondanám magam, még utólag sem, de a látott-tapasztalt dolgok életem végéig kísérteni fognak.
@váj mí: A magyarosch fasírt soha nem volt háború utáni minimál recept, mert már előtte is bőven készítették, még a svábok is. Felétek mi volt a háború utáni minimál kaja, ha kevés volt, mivel dúsítottátok, a habarás nálatok is azt jelenti amit itt, és a főzelékeket ismertétek, sűrítés saját anyagával történt? Most komolyan érdekel.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:31:15

@váj mí: Én meg piszkosul tisztelem a nem védett gyerekkorból jövő túlélőket, mert ráébresztettek arra, hogy milyen nehéz a vattázott rezervátumon kívül boldogulni. Egyetemen szaladtam ebbe bele direkt módon, valami (mint később megtudtam: istentől elrugaszkodott) ritka szakkönyvet adott meg kötelezőként a tanár, a tankör a menzára menet morgott, én ártatlanul elköptem, hogy hát mi a gond, nálunk ott van a könyvespolcon... és erre egy nagyon-nagyon egyszerű származású diáktárs valami hihetetlen méltósággal kioktatott, hogy lehet, hogy nekem alapdolog az ilyen-olyan könyv, viszont nekik otthon kb. 10 könyv figyel a polcon, én pedig sejtem-e, hogy milyen szerencsés vagyok, mert magánkönyvtárban nőttem fel. Attól kezdve másképp néztem-nézem a világot. Szóval fenét sértődök meg. :D A fasírtba pedig egy élesztővel megdolgozott, levegős, sült, folyadékkal (tej/víz) lazított szerkezetű pékáru kerül, nem pedig nyers liszt. Ha lisztet szórnánk a fasírtba... no akkor tényleg embert lehetne ölni a végtermékkel. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:33:29

@gyvy: Bundázott lepke zöldBORSÓfőzelékkel. :D :D :D
@dömbi: Később én is eljutottam oda. Egyetértünk. Nagyon. Ennyi. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.01. 21:45:43

Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve
Fasírozott (vagdalt) hús. 35 dkg gömbölyű marhafelsált, 35 dkg sovány disznócombot és őt deka füstölt szalonnát késsel és bárddal egészen apróra vagdalunk. Hozzákeverünk 1 tojást, 1 tejbe áztatott , átpasszírozott zsemlét, kellőképpen megsózzuk, kevés törött borssal ízesítjük és hosszúkás cipó alakot formálva belőle nem túl sok zsíron sütőben megsütjük, vagy pogácsákat alakítunk belőle és keveset meglisztezve bő zsírban hirtelen kisütjük.
Na, tehát a fasírtba azért kell zsemle, mert az a fasírt, ha nincs benne, akkor nem az.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 21:55:24

@Waka: Engedd meg, hogy homlokon csókoljalak, te pragmatikus ember. Valóban, mi a szöszt elemzünk-filozofálunk itten? Elek locutus /Roma locuta causa finita. :D És nem, nem gúnyolódva értem mindezt, öröm itt látni a klasszikus szerzőket, az Ínyesmestert és másokat... és néha kifejezetten boldogít egy egyszerű megoldás, mint a "Minden rendben lesz" biztatás, a "Nem fog fájni", a húsvéti nyusziba és a Mikulásba vetett hit. Még egyszer, nem piszkálódásból írom mindezt. Nem adnám egy vak lóért, ha visszakaphatnám a kisgyermekkori világszemléletemet.
Na most beveszem az Antiphilosophin tablettámat, és elkotródom aludni. :D :D

váj mí 2012.09.01. 21:58:59

@dömbi: Háború után, hogy mivel élt túl a nép azt csak elmesélésekből ismerem (Nagyim kislánykori emlékei). Alap voltak a lisztes-vizes-sós-krumplis cuccok, amiből kevés is eltömít. Néha hagymával, zöldségekkel felütve. Hús, csak ritkán.
Az én családom nagyvárosi volt (egy ágon, amiről tudok infót adni, a másikat hagyjuk) már generációk óta, amikor a két vh átsöpört felettük. Így, nagyon megszívták (mármint, nem volt "vidéki nagyi" meg ilyesmik). Zsírból, hagymából, lisztből, babból, krumpliból, némi zöldségből és még kevesebb húsból jött össze a "menü". Meg a gombászásból és a békafogásból. Mai napig meg tudom neked mondani, hogy Brassó környékén,melyik gombafaj ehető, és milyen békát érdemes fogni. Ugyanis a gombászás és a békafogás fennmaradt a családunkban.
A főzelékek meg persze, hogy ismertek voltak, de ezek a rántásos fajták, mert ezek tömítettek. A mai napig emlékszem a dédim rántásos mázas csuprára, amiben nagy adag rántást készített, aztán hagyta állni benne. Azért, mert a háború alatt és után, ha be is törtek a lisztet, zsírt vitték, nem a rántást. És szegény dédim haláláig így csinálta ezek után, évtizedeken keresztül. Én 6 éves voltam, amikor meghalt, de emlékszem rá. A nagyim részben követte, de ő már az újabb generáció volt. Nagyvárosi lány, majd később asszony, nem volt egy tipikus nagyi a nyugdíjazásáig, és azután sem nagyon, de bírtam. Sznob volt ugyan, nagyon, de ha valamit sikerült elfogadtatni vele, azt megvédte. És bár anyámmal nem jöttek ki valami túl jól "teljes virágkorukban", azért valahogy felnevelt, amikor már a dédim meghalt, anyám még egyetemen volt, én meg a nyakán. Púpnak kellettem a hátára, alapból, de ha már ott voltam .... Asszem, rá hasonlítok ;)
Kíváncsi vagy még valamire? ;)

Wakka 2012.09.01. 22:02:59

@anica inkognitóban: a kommentjeid jobbak, mint a bejegyzéseid.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.01. 22:08:58

@LepkeReloaded: Én nem szeretek sokat rágódni "dolgokon". Úgy van, ahogy van, kész.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:14:02

@Waka: Irigyellek. Őszintén. Én hajlamos vagyok túlspilázni bizonyos kérdéseket, mint a példamesében a lány a köszörűkővel, aki azt siratja, hogy ha egyszer férjhez megy, akkor majd lehet, hogy egyszer esetleg születik egy kisfia, és lehet, hogy majd egyszer a gyereket, ha majd megnő, a nagyapja leküldi a pincébe, és akkor majd lehet, hogy a kisfiú óvatlan lesz, nem figyel oda, és magára borítja a köszörűkövet, és meghal.

váj mí 2012.09.01. 22:15:19

@LepkeReloaded: Hm, a leírásod kapcsán eszembe jut az a sok Arany, Petőfi,Passuth, Móricz, Mann, Mikszáth, Twain, Dickens és most hadd ne soroljam fel a magyar- és világirodalom összes "rebellis" alkotóját, akinek a műveit át kellet "menteni" a szembe-szomszéd baráti román családhoz, amikor fülest kaptunk, hogy razzia lesz nálunk. Ja, volt is. Hajnali háromkor, Stirlitz könyörögne a receptért ... Az évfolyamtársad azért az Abbával meg hasonlókkal, gondolom tisztában volt. A magyarországi "szellemi elnyomást" valahogy mindig simán körberöhögöm, amikor Pacepa könyvét, én 13 éves suttyóként, szamizdatban és részletekben már olvastam '88 végén.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:26:09

@váj mí: A könyvmentés/könyvrejtegetés fájdalmasan valóságos emlék, én a "könyvcsempész" oldalról éltem meg. A könyvespolcunk tartalmán felháborodó évfolyamtársam kivételesen tiszta lelkű és őszinte lány volt, nem az Abba meg a divatos répanadrág izgatta, szimplán csak diplomát akart volna szerezni, és a munkáját hivatásként űzni ... az élet idióta fintoraként pedig az egyetemen megismert "életem nagy szerelme" férjét később súlyos mentális betegséggel diagnosztizálták. Tiszta ember volt, könnyebb sorsot érdemelt volna. A szellemi elnyomás meg... jááááááá.... *keserűen kacag*

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.01. 22:32:57

Megy haza a cigány, s látja, hogy a levélszekrényben egy darab vagdalt van.
-Hát nekem meg ki a fas írt?

Hurri Kán 2012.09.01. 22:34:22

Mi a fasírt többesszáma?

susztertangó 2012.09.01. 22:35:12

@LepkeReloaded: 19:41:41 Legfeljebb rálehelés- de nem a bélyegzőre :-))Egyébként jóval előbb még a seregben vetítették a filmet az ebédlőben.Maradék kenyerekkel dobálták meg a vásznon a főszereplőt a srácok, felháborodásukat kifejezendő.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:38:50

@gyvy: Lászlót kérdezd! :)
@susztertangó: Egek... te tényleg cseszlovákfilmben éltél egy ideig. :D :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:39:59

@gyvy: Lyuly, cipészeti barátunk tökéletes választ adott! :D

váj mí 2012.09.01. 22:42:23

@LepkeReloaded: Ha majd párhuzamot vagy képes vonni a "Balta" és "Balatagul" örökbecsű művek között, akkor esetleg lesz miről irkálnod, te tápos!!!!!!!! (Ha komolyan mered venni,olyan sallert kapsz tőlem élőben, hogy megemlegeted, de tényleg ;) ).
Nademost, tényleg. Az, ami Romániában folyt akár fizikai, akár szellemi élelmezési szinten, az túllép minden határt. Éppen ezért, a románok hamarabb ébredtek. Ja, én is román vagyok, persze ...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:48:44

@váj mí: Uuuúúúúgybokánrúglak, teeeeee! Mitnézeeeeeel, teee? Anyádszerettemetésrejárni, teeeeee? :D :D :D
Élelmezésileg a "románok" sokkal hamarább ébredtek, keserűbben, józanabbul, de hamarább. Vajdasági rokonaimat hosszú ideig elvakította a "nyugati" életszínvonal, kíméletlenül keserű volt az ébredés... szóval a sipkaemelés kijár neked, teeeeee.... mitbámuuuúúúlsz, teeee? :D :D :D

Wakka 2012.09.01. 22:49:01

@váj mí: amíg egy fogaskerék vagy a prostitúció gépezetében, addig te ne sallerozzál senkit!

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:55:44

@Wakka: Én pedig magyar felsőközéposztálybeli értelmiségiként fogadnám a kérdéses esetben _nekem_ címzett sallert, és szintén a kérdéses esetben egy ugyanolyan minőségű ellenirányú sallert osztanék ki. Köszönjük közbelépésedet, de kérlek, engedd meg, hogy ebben az esetben virtuális "catfight" során rendezzük az ügyet... különösen azért, mert úgy tűnik, hogy minden különbség dacára szót ért egymással a prostitúció gépezetében, valamint a honi intellektuális élet gépezetében működő két darab nő. Ami természetesen mindkét rendszerre jellemző vonásokat árul el... de ez már egy további, nem gasztrojellegű problémát képez.

váj mí 2012.09.01. 22:57:22

@LepkeReloaded: Bejön az M?T? ;)

@Wakka: Hoppá! Mondd, hogy viccelsz ....

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 22:59:19

@váj mí: 1989 óta nincs tévém, csak az interneten lógok, az interneten pedig - mint tudjuk - az egész világ bemászik a szobádba. :)

Wakka 2012.09.01. 22:59:22

@LepkeReloaded: aztakurva! le vagyok nyűgözve. dé

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 23:01:18

@Wakka: Helyes. Nyűgözési célból szólítottalak meg. Nyűgöződj, kérlek. :D

váj mí 2012.09.01. 23:03:45

@LepkeReloaded: Miért pont '89 óta?

@Wakka: Most biztos, én nem értek valami izét, amit kellene pedig, de mivan?

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 23:06:15

@váj mí: Akkor mondta azt a Videoton színes tévé egy októberi estén, hogy "pukk", majd a képernyője elfeketedett. Új készülék vásárlására ott és akkor nagyon nem volt pénz, amikorra pedig összegyűlt az új készülék ára, ráébredtem arra, hogy piszkosul nincs szükségem tévére. :D

váj mí 2012.09.01. 23:07:17

Na de eltérünk a fasírtgolyócskáktól, amelyek köztudomásúlag angolos zöldborsóval a legfinomabbak, a'la Etus ...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 23:08:20

@váj mí: Mushy peas :D :D :D Szóljatok Shreknek, ő is pont olyan zöld. :D

Wakka 2012.09.01. 23:08:42

@váj mí: jaj fordítsd már le, te nyelvzseni.

váj mí 2012.09.01. 23:12:30

@LepkeReloaded: Te egy okos lepke vagy ;) De azért szólj a rokonaidnak, hogy ne másszanak a képernyőmre, akkor sem, ha csak az világít a szobában. Mert egyrészt lecsapom őket, másrészt 20 méterre tőlem várja őket a "világosság szabadsága" egy köztéri lámpa formájában. Köszi. ;)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 23:21:00

@váj mí: Éjjeli, valamint lisztben lapító molylepke rokonaimért felelősséget nem vállalok... ám hulljanak, ha ostobák. :D Jómagam nappali fényben libbenek illatos virágról illatos virágra, próbálom elkerülni a húsevő növényeket, valamint a túlcukrozottan illatozó virágszerű tárgyakat. De azé' leadom a drótot Don Molyfiózó kuzinomnak, irányítsa máshová a képernyődet mászó zöldfülű rekrutákat, neki is ócsóbbó' jön ki, ha nem vágod kupán a fiait. :D

1kutya 2012.09.01. 23:22:58

@susztertangó:
nyuszika: - Hát itt meg ki a fa sírt?:-DDD

1kutya 2012.09.01. 23:24:37

@gyvy: vín hülye negyvenesek vagyunk má'n. fasse érdekel a mi sirámunk...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 23:26:19

Jómagam pedig behullok egy selymesen puha akármivirág kelyhébe, horkolni. Boldog álmokkal teljes REM-fázisú alvást mindenkinek. :D

susztertangó 2012.09.01. 23:26:53

@LepkeReloaded: 22:38:50 Meg Középföldén. Időnként Patriarsie Prudin illetve a Szadovaján.

váj mí 2012.09.01. 23:31:57

@LepkeReloaded: Nézd, én simán kinyírom mindet, amelyik olyan hülye, hogy magától nem talál ki ;).

Ja,különben most éppen a rendőröket várom, hogy ideérjenek. Max. még 4 percük van rá, aztán akár fel is lehet jelenteni őket.
Én szurkolok nekik, de tényleg ....

1kutya 2012.09.01. 23:32:54

@gyvy: értsd jól...

mentem pocolni. olnap is nap lesz állítólag...

Topy 2012.09.01. 23:37:52

@anica inkognitóban: én emlékszem, amikor az egyik karitatív szervezet besértődött, mert az egyik szalámigyárunk szalámivégeket ajánlott fel a hajléktalanoknak; na most azokat a szalámivégeket én boltban, lefóliázva vásároltam; mert ezek a gépi szeletelés után megmaradt bő 5-10 centis darabok voltak, teljesen jól használhatóak, csak kicsit pepecs, mert vég; mindkét oldal megéri a pénzét, asszem

váj mí 2012.09.01. 23:42:44

@Topy: Namost, válts boltot, de baszott hamar! A szalámivégen tömörül a műanyag, amit te szalámi-árban fizetsz ki. érted?

Hoppá! Csengettek, remélem a zsaruk, végre.

susztertangó 2012.09.01. 23:49:43

@váj mí: Miért is? Mert megöltél pár éjjeli pillangót, vagy hogy ők vigyék karcerba azokat?

Topy 2012.09.01. 23:52:29

@váj mí: nyilvánvalóan olcsóbban adták, megérte :)
nem vagyok én a pénztárcám ellensége! :D

Topy 2012.09.01. 23:54:44

@LepkeReloaded: ja, hogy pedagógiai célú akció volt! az más! :D

Topy 2012.09.01. 23:55:40

egyébként érdekes, mert nekem ha főzelék, akkor fasírt; de a lányok csak pörkölttel... a franc se érti

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 00:18:49

@LepkeReloaded: Éppen most vettem gyönyörű márványos csont nélküli rostélyos szeleteket a Auchanban. Ez már a harmadik alkalom életemben - pedig az hosszú volt! (Itt nem számít az amerikai 20 év)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 00:29:40

@váj mí: Lehet utálkozni egy olyan ételen, amit még sohasem ettél, vagy nem ismersz. Csak ez nem fogja az adott étel receptjét megváltoztatni. A kenyér/darálthús keverék nem csak a (szerinted) szegény sorban tengődő magyarok étele, de bizony egy roppant fontos fogás az USA-ban is (meat loaf néven ismert). Most nem megyek keresgélni, mely nemzetek eszik még, mivel biztosra veszem, hogy téged ez nem érdekel, csak gondolkodj el, mielőtt kinyilvánítod valamiről ex katedra, hogy az szar.

váj mí 2012.09.02. 00:35:39

@susztertangó: Huhh, leléptek a zsaruk. Imádom őket, elviszik azt a sok szemetet, ami ide felzubog!
Az éjjeli pillangók egyben vannak, ne aggódj! ;)

@Topy: Öhhöm, érteni vélem. Szóval, olcsóbban adták a szalámivéget takaró műanyagot milliméterenként -1 forintnál? Hm, mennyit fizettek neked?

váj mí 2012.09.02. 01:22:06

@Andrass9: Ne kezd, basszus, ne kezd te is ezt a vircsaftot! Mielőtt nem írtad le, én a büdös életben nem hallottam ezt a "kenyeret-a-fasírthúsba" eljárást. Te most, ezt leírtad, én meg azt, hogy ez mitől jó? Illetve felfedezni véltem, hogy mitől van szar íze számomra azb éttermi=menzás=egyéb fasírtoknak. Azt is, hogy számomra mi a fasírt. Még a Stefánia vagdaltat sem ismertem, azt is Anica dobta fel nekem, hogy van olyan is. Hát ránéztem a gúgliban a wasidtdasra.
De ha zavarlak azzal, hogy hetente 1-2-szer benézek a blogra, és hozzá is szólok, akkor mondd meg csak nyugodtan. És soha többé nem jövök erre. Már sikerült jó pár embert elüldözni innen, kimondatlanul. Velem is ez lett megpróbálva, csak én rezisztens fajta vagyok, pláne a pudli magánszáma után ... Legfeljebb majd kitiltasz.

1kutya 2012.09.02. 08:30:15

@váj mí: levegőt vesz, lehiggad...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.02. 08:31:36

A kenyérszerűség nélküli húsgombóc keményebb, rágósabb. A kenyérmorzsa azért jó benne, mert lazít a szerkezetén. Ugyanilyen fontos, h legyen egy kis zsír hányada is, mint a Waka által idézett receptből is kiderül.
Én azért használok zsemlemorzsát, mert nálunk nincs száraz, vagy maradék kenyér. Az általam készített tönkölykenyeret ettől sokkal jobban megbecsüljük.

@dömbi: ha kíváncsi vagy, hogy pl a moldvai csángóknál mi a minimál, akkor olvasd el ezt:
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/kriza_tarsasag_evkonyv_05/pages/012_a_moldovai_csangok.htm

Pinka-Panka 2012.09.02. 09:21:25

@Wakka: 5 km volt ma...nekem elég volt:) /kocogás/

váj mí 2012.09.02. 12:38:06

@1kutya: Á, lehiggadtam.
Szépjóreggelt.

@PO: Ahham, értem. Tényleg rágós, úgymond a húsból készült. Kenyerest, amiről tudtam, hogy van benne kenyér, nem ettem, így nincs összehasonlítási alapom. Éttermekben, kifőzdékben ettem már fasírtot, gondolom, abban volt elég kenyér vagy morzsa, és nekem az bizony nem ízlett. Köznapiasan kifejezve, az 'szar' volt, szerintem.

Topy 2012.09.02. 13:12:10

@váj mí: a kötözködés mindenki szíve joga; meg a gondolkodás is: egy bő 5-10 centis szalámivégben (amiről le van vágva a a legvége a fém zárógyűrű miatt) vajon mekkora a szalámi-burkolat arány?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.02. 13:15:34

@Topy: hagyd.
egyébként értettem, amit írtál, mindkét oldal produkál érdekes dolgokat, az tuti!

Topy 2012.09.02. 13:24:12

@anica inkognitóban: igazad van, front van
bazsalikomos paradicsomleves parmezános galuskával kész, uborkasaláta kész, petrezselymes krumpli kész, a böllérpecsenye utolsó adag pirított gombaszelete sül, még kisütöm a cukkini tócsnit, aztán megyek bringázni :)

váj mí 2012.09.02. 13:25:05

@Topy: Szerintem túl nagy ahhoz, hogy megvegyem. Igaz, én az utóbbi években műanyag burkolat nélküli felvágottakat vettem, legtöbbször előrecsomagoltakat.

váj mí 2012.09.02. 13:25:56

@Topy: Milyen az a böllérpecsenye?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.02. 13:26:54

@Topy: petrezselymeskrumpli nálam is játszik ma :D
bringázni mint biciklizni vagy bringázni mint csajozni??:DDDD bár mindkettővel elégetheted az ebéddel betolt kalóriát :D

Topy 2012.09.02. 14:33:22

@váj mí: füstölt szalonna zsírján (eredetileg asszem szűzpecsenye) pulya csíkok sózva, borsozva megsűtve, hogy épp csak itt-ott kapjon egy kis aranyszínt, amikor már majdnem kész, jó sok felaprított fokhagymát kell hozzáadni
szintén füstölt szalonna zsírján a szeletekre vágott gombát sózva-borssozva aranybarnára kell pirítani (na ez a macerás része, mert ebből így csak egy réteg mehet a serpenyőbe és egyenkéntként kell megforgatni, ha az egyik oldaluk megpirult), ennek sem árt egy kis fokhagyma, csak vigyázni kell, mert itt könnyen megég; a végén a hús és gomba összeforgatva, átmelegítve - bár van, amikor külön rakom ki, szedjen mindenki mindegyikből annyit, amennyit akar :)

Topy 2012.09.02. 14:34:26

@anica inkognitóban: mint sporteszköz :D
nincs mit belőle elégetni, olyan későn ettem a reggeli lecsót, hogy az ebédet csak megfőztem, de nekem kimarad

váj mí 2012.09.02. 14:39:29

@Topy: Hűűűű, te, ez nagyon jól hangzik! Lehet, jövő hétvégén ki is próbálom. (csak akkor tudok itt rendesen főzni). Sima főtt-sós krumpli mellé vagy mi illik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 15:09:52

@Topy: Én sem ismertem eddig, de remekül hangzik! Valószínű hagymás tört krumplit ennék hozzá, hogy üssön :)

Vándorpatkány 2012.09.02. 15:13:42

Fasírtban vagyunk, az a francia "faché", haragban vagyunk kifejezésből származik.
Mondjuk nyilván az alapja ugyanaz.
Ikeás az jó a gyerekeim szerint.

Topy 2012.09.02. 15:42:36

@váj mí: én vajas-petrezselymes főtt krumplit szoktam csinálni hozzá

vörösbor(de)minőségi 2012.09.02. 16:19:05

senki nem aprít bele ződpetrezselymet?gazdagon?

váj mí 2012.09.02. 16:28:42

@Topy: Ötlet megvéve!

@vörösbor: Tényleg, azt is! Amikor nem volt friss petrezselyem, anyum mindig szárítottal dobta fel. Mármint általa szárítottal, amit a "gríz" feliratú tárolóban tartott valamilyen megfontolásból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 17:47:37

@váj mí: Szerintem így rejtette el az oroszok elől ...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.02. 18:03:29

@PO: Drága Keresztapám, köszönöm a linket.
Kizárólag @váj mí minimáljaira és arra amin ő szocializálódott gasztronómiai téren, voltam kíváncsi, arra is csak azért, mert bántotta az arrogáns stílus a jó érzésemet. Szar a fasírtunk, a főzelékünk, szar minden ételünk, sötétek buták vagyunk, nem tudjuk mi a jó, mit hogy kellene főzni.
Ebben a szellemben akár a karajon is társaloghatnánk, nem? Zilahy Ágnes könyvében a 123. oldalon már található recept. Itt is ismerik a fasírtot, holnap jönnek hozzánk ebédre 5-en, fasírtot kértek!

susztertangó 2012.09.02. 19:45:05

@váj mí: Egy időben "kutya kajaként" árultak egy "Közértben":-))) szemben a Nyírő kórházzal kilós csomagokban ilyen végeket, de kolbász darabok is voltak benne. Nagggggyon megérte, vaú!Egyébként és általában lécci ne nagyon kapd fel a vizet, nem éri meg. És tényleg picit ex katedra nyilatkozol.:-))

váj mí 2012.09.02. 23:33:54

@Andrass9: Azt maximum a nagyim tehette volna ...

@dömbi: Ahham, aki nem pezsgős kaviárkrémen "gasztro-szocializálódott", az semmire sem mondhatja, hogy szar, akkor is, ha az. Van benne logika, de csak némi. Mondjuk, biztos van olyan univerzum is, ahol a tejfölös lisztben úszó zöldségdarabok finomnak számítanak.

@susztertangó: Hm, ok, de ha nem muszáj?
Különben, ok, kösz, majd igyekszem figyelni.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 16:56:58

@váj mí: Ahol én "gasztro-szocializálódtam," igaz, nem pezsgős kaviárkrémen, ott az ételre nem mondjuk hogy szar, rögtön hozzátették, ahol ettünk, oda nem szarunk. Sok-sok millió magyar embernek ízlenek a főzelékek, és örülnek hogy van mit enniük, akár van hozzá fasírt, akár nincs.
Itt és most részemről befejezem, mert amit még írnék, azzal megsértenék olyan embereket is, akik ezt még véletlenül sem érdemelték ki.

Benikuty 2012.09.03. 18:10:00

@váj mí: "csak én rezisztens fajta vagyok,"
Igen, az általad űzött ősi mesterséghez vastag kell legyen az orcád bőre. A fasírtot pedig szeretjük, mert nem "keresünk" olyan jól, mit te. Vagyis megbecsüljük az olcsó , de jó ételeket.

váj mí 2012.09.03. 23:25:04

@Benikuty: Jé, az erkölcscsősz pudli! Hát szia, hogy vannak a bolháid?

Benikuty 2012.09.04. 04:32:41

@váj mí: lekezelnek rendszeresen Frontline-nal, vagyis miről beszélsz?
Hogy vannak a ribancok?

susztertangó 2012.09.04. 05:19:50

Nocsak.Mióta feltétel, hogy egy kocsmába,csak az Angol Kisasszonyoknál nevelkedett hölgyek járhatnak?Beni, Te most ingyé csinálod - és ez erőszak-amiért kárhoztatod.Fúrj kutat, vagy csinálj kitűnő kolbászt, de ne baszogasd a másikat. Tudod, "az vesse rá az első követ" elvnek ez az általam való kiterjesztése.Azaz, férfiak nélkül lennének e kurucok?

váj mí 2012.09.04. 10:32:41

@Benikuty: Ezt örömmel hallom, legalább a bundád tiszta.
A ribancok? Köszönik szépen, jól vannak, pénzt keresnek, rinyálás helyett.

@susztertangó: Hagyd már, szórakoztató.

Benikuty 2012.09.04. 11:36:16

@susztertangó: @váj mí: ti mit csináltok? Mert én kolbászt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.04. 12:13:09

@váj mí: @Benikuty: Megkérnélek benneteket, hogy személyes antipátiátokat tereljétek privát vonalra. Nem hiszem, hogy ez a blogra tartozna - mégha kocsma vagyunk is.
Előre is köszönöm!

Benikuty 2012.09.04. 13:02:03

@Andrass9: Kedves András, mint a blog ura, azt teszel, amit akarsz. Például dög unalomba is fullaszthatod, ahol lassan semmi egyéb nem történik, mint...de ezt inkább nem írom ide:( Csak jelzem, hogy ez már régen nem az a kocsma, ahová jó betérni. Ha nem hiszel nekem, nézz vissza az elindulásra, mekkora pörgés volt itt, most pedig mi van...? Ugye ne írjam le? Tudod te azt nagyon jól.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.04. 14:56:50

@dömbi: Még a Kádár rendszer végén amikor divat volt romániai magyarokkal kapcsolatba kerülni, s meglátogatva őket árut vittek ki szüleim innen (mackósajt, turista szalámi volt a sztár), s fogalmam sincs mit hoztak onnan, talán olajbogyót meg ótvar román brandyt. A vendéglátók gyereke tele pofával zabálta az itthon semmire sem tartott mackósajtot. Minden nap valami savanyú leves félét főztek.
Egyszer meglátogattak minket Béláék, a kinti levelezőpartnerek, s tudni kell, hogy Béla (a családapa, akiről kiderült, hogy besúgó) mindenen fikázott, de a gyerek őszinte, s amikor a másnapos kenyérre kinyílt szemmel rácsodálkozott: kalács, kapott egy jókora sallert az apjától, hogy ne alázza a román cuculizmust.

váj mí 2012.09.04. 16:40:35

@Benikuty: Speciel idiótákkal beszélgetek. Magadra ne vedd nekem! Telefonon ... ;

váj mí 2012.09.04. 16:48:16

@hajdulaszlo (volt hajdul): Béla egy fasz volt, az a savanyú leves meg ciorba. Én szeretem, de az meg másnak szar. Így kerek a világ.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.04. 17:16:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): "tele pofával zabálta"-hát ezaz! zabáltak volna, ha lett volna mit! Többek közt ezeknek a tudvalévő dolgoknak a fényében tartottam sértőnek a leírtakat.

A többit meg tényleg beszéljük meg máshol, mert nem lett volna szabad hagyni, hogy itt ilyen ordenáré stílus uralkodjon el.