Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

ÖregSam kovászos uborkája

2012.08.13. 07:00 Blogkocsma

Hangsúlyozom, nincsenek kőbe vésve a receptem összetevői. Ez egy alap, amit mindenki izlése szerint variál. Csupán azt szeretném, hogy ne dőljön be senki városi legendáknak, ami az erjesztést illeti.

Recipém:

  • 1 db 5l-es "uborkás" üveg (én ugyan egy fedeles 5l-es müa.edényt használok)
  • Uborka. No ez már sarkalatos kérdés. Én 9-12 cm-es nagyon szőrös, szinte szurós uborkát válogatok. Sok meló van a letisztitásával, de megéri. Az üvegbe 25-32 db fog beférni .

Ilyen:

1.jpg
És nem ilyen:
11.jpg

 Előkészités:


A többször mosott uborkákat (erre általában rámegy egy dörzsi) "lefejezem". Értsd: mindkét végét levágom. Következik a "mütét", amikoris  az uborkákat egyszer hosszában, majd megforditva ugyancsak hosszában, az előző vágásra merőlegesen megvágom.
(Ez szépen fog kinézni, ha  a cucc megérik, szépen lehet kézzel is tépkedni)
A kész portékát elkezdem az üvegbe rakni, körkörösen, szorosan.
Nálam (alaprecept) csak kapor megy hozzá, meg majd a felöntőlébe a só.
Kaprot szárast választok, a finom leveles erre nem jó:

22.jpg


Közben vizet forralok, és ha felforrt, beleteszek sót. (Semmi cicó, közönséges konyhasó)
Nomármost: azt tudni kell, hogy egy tejsavas erjedés fog végbemenni: ami só nem alakul át savvá, az sós marad. (Türelmetlenebbek már kezdhetik lopkodni)
Én piritott barna(rozs)kenyérrel szoktam lezárni, nem morzsálódik.


Lé:

  • 2 l vizhez 6-7 dkg só. (Marad lé, semmi pánik, ha kivesszük a kenyeret, majd kell a pótláshoz)

Végül néhány urban legend:
Napra kell tenni.

  • Nem igaz. Ha megvan a 15-17 c fokos maghőmérséklet, a legsötétebb pincében is elkészül.

Legalább 40 c fok kell  az erjesztéshez.

  • Nem igaz, lehet hamarabb kész lesz melegben, de korántsem lesz olyan finom.

Tárolása lehetőleg hűtőben, jól záródó edényben:

31.jpg


Ez egy alaprecept, senkit nem akarok rábeszélni, viszont cserébe nem is fog csalódni.
Lehet variálni, én is teszek bele néhány gerezd fokhagymát, ha nagyúri kedvem úgy tartja.
Süllőcske biztosan tesz bele csombort, meg fenyőmagot, meg stb.-t, ahogy bárki bármit beletehet.

Én csak az alapokat adom:))

32.jpg

(A blogkocsma meg a képeket)

221 komment

Címkék: kovászos uborka urban legend

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr454707337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:02:35

@dömbi: Egy feltétellel felteszem: Mindet meg kell nézned! És ellenőrzöm!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:03:11

@"Remy": Ha a fényes van kifele, az visszaveri a hőt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.13. 22:03:11

@"Remy": @Andrass9: nekem igazából eszembe nem jutott, hogy ha tepsiben sütök húst, az alufóliának a fényes fele nézzen a tepsi belseje felé, de miután már nemtudomhány embertől hallottam, hogy így oké, elkezdtem így csinálni, aztán így maradt :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.13. 22:04:40

@Andrass9: mindig elfelejtem, hogy perverz reálosok is vannak közöttünk..:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:11:44

@anica inkognitóban: Nem foglalkozhat mindenki az emberiséggel - valakinek a haladást is biztosítani kell!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.13. 22:13:02

@Andrass9: el kell ismernem,ez szép riposzt volt! :DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 22:18:34

@Pinka-Panka: A libamáj rozmaringmártással izgalmas, le tudnád írni nagyjából, hogy miből készülhetett a szósz? A vargányagombás tagliatelle pedig mmmmmm....
@Andrass9: Biztos, hogy pont 13728? Egészen biztos?... Na ugye. Most kérlek menj, és számold újra. :D
@dömbi: Mérget mertem volna inni a kisded paramétereire. :D Ha pedig már ennyire megátalkodtad magad a röpülő izék üldözésében... szívlapát van otthon bekészítve? :)
@"Remy": Én is mindig a fényeset teszem kifelé, szimpla esztétikai okból... szebben csillog, mint a matt oldal. :D

_Remy_ 2012.08.13. 22:22:21

@Andrass9: Igen, és így nem ég meg a bennelevő cucc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:22:45

@LepkeReloaded: Ez nem is volt kérdéses. nem értem, hogy jutottál erre a következtetésre. Egy matematikus NEM TÉVED (legfeljebb elszámolja magát).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:23:48

@"Remy": Minden esetre neked nem lenne bajod a mi "NonStick" alufóliánkkal. Mi máig is vacillálunk, melyik oldal kerüljön kifele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:24:27

@Andrass9: Amit egy kis epszilonnal szokott jelezni analízisben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:25:49

@LepkeReloaded: Hmmm - bociszemű lepke. Ez már valami! (Erről a programozó beszélő békája jut eszembe)

_Remy_ 2012.08.13. 22:27:42

@Andrass9: Nem lehet véletlen, hogy a matt felét kezelték. Vagy csak esztétika? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:33:23

@LepkeReloaded: Szegény fáradt programozó megy hazafelé éjjel a gépteremből. Egyser csak eléugrik egy béka és megszólítja:
- Programozó! Vegyél fel, csókolj meg, és én leszek a szépséges királykisasszony, akit feleségül vehetsz, és életed végéig szolgálhatsz.
Programozó felveszi a békát és zsebre teszi, majd megy tovább. Szól a béka:
- csókolj meg Programozó, a párod leszek életed végéig!
A programozo csak bandukol tovább hazafelé. Harmadszor is megszólal a béka:
- Miért nem csókolsz meg, hogy szép királylány legyek melletted?
Válaszol a programozó:
- sok a monkám, nem érek rá királylányt öltöztetni, vele bulikba járni, inkább a gépteremben tölteném az éjszakákat.
De tudod, egy beszélő béka! Na az cool!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:34:09

@"Remy": Mivel a teflon bevonat matt, igy természetes, hogy a matt oldalra tették :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 22:40:49

@Andrass9: Na ettől kinyúltam... mint a béka. :D :D :D Hatalmas vicc, és típusrajz is egyben!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:45:45

@LepkeReloaded: Pedig sajnos nem én találtam ki. Csak egy szomorú programozó vagyok beszélő béka nélkül :(

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 22:50:09

@Andrass9: Brekk? Brekk? Brekeke...? Biztos....? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:51:43

@LepkeReloaded: Sőt! Egy beszélő Lepke! Na az az igazán cool!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:55:02

Süllőcskének, ha olvassa:
Begyűjtöttem egy Barramundit, mert kíváncsi vagyok reá. Besóztam, és kapott egy fél lime levét, valamint egy marék szárított vargányaport (merthogy 3 közepes fenyőtinóruval ajándékozott meg édesanyám).
Süssem, vagy pároljam? Kicsit az utóbbi felé hajlok, de szeretném a hozzáértő tanácsát is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:56:56

@Andrass9: ha párolom, tán meg kéne nyúzni, mert a halas szerint elég kemény a bőre (ajánlotta is, hogy kifilézi nekem). Sütésnél a kabátot le lehet róla venni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 22:58:53

@LepkeReloaded: A szabályos válasz ez lett volna részemről:
"Hanyas vagy?
28-as.
Mi félszavakból is értjük egymást."
Bár lehet, ehhez te túl fiatal vagy.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:04:12

@Andrass9: Apám 28-as, rongyosra hallgatta a monológot a szalagos magnón, és közben mindig nagyon furcsa volt az arca. Hápersze, hogy értem. :) :) :)

süllőcske 2012.08.13. 23:04:30

Szögény bociszemű pillangószárnyú béka bélszínt öszik rozmaringmártásos taglietellével, amcsi fóliában silt vargányával, vagy mi is a villámolvasás tanulsága? Ehhez képest Behemót a marinált vargányával Bulgakov módra egész realista.
Ti nem azt az áldott fa nyelvlapocot használjátok a leszorításra?

süllőcske 2012.08.13. 23:06:52

@Andrass9: Csak gyöngéden a kicsikével , lévvel párolgatva...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:08:06

@süllőcske: Ember, ez már a szürrealizmus. Boris Vian leckére járhatna hozzád. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:08:25

@süllőcske: Nekem olyan lapoc nincs (nem szeretek orvoshoz járni), és a bambusz saslikpálca mindig ott figyel a fiókban, ami rugalmas, pont jó a feladathoz.
Villámolvasásban meg 2 üveg bor után egész jó vagy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:09:09

@süllőcske: Köszönöm mester! Beszámolok róla izibe.

süllőcske 2012.08.13. 23:11:05

@Andrass9: Csak egy, hová gondolsz? Ennyi gipszöntés közepett, mikor innék meg két kapszulával?

süllőcske 2012.08.13. 23:12:55

@Andrass9: Várjál, várjál! A kemény bőr előny. Az védi. Ha kész, akkor jó lehántani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:13:27

@süllőcske: Küldök neked meggypáleszt. Remek lett. Ablakot nyiss!
Segít a második kapszulához ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:14:18

@süllőcske: Én ezért gondoltam a sütést, de most, hogy a párolást mondod - le lehet azt hántani a párolás végén is, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:15:25

@Andrass9: Valahogy a vargányapor megihletett egy újfajta halételre.

süllőcske 2012.08.13. 23:18:47

@Andrass9: Le biz'. Kösz a páleszt. Nem sokat alhatok ma. Melódia van, de sok.

süllőcske 2012.08.13. 23:22:45

@Andrass9: Nem baj ha a párolólévet is uralja. Aztán megvajazva, citronyozva, ahogy szeretnéd mártásnak, jó ízű lészen.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:22:51

@Andrass9: Költőinek tűnő kérdés, de komolyan gondolom. Miért nem lehet/szokás vargányagombát tenyészteni? Pörgök a fehércsiperke-barnacsiperke-laskagomba Bermuda-háromszögben, és nagyon szeretnék már látni egy pufók, barátságos vargányagombát is a piacon, de nincs, nincs, nincs.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:25:12

@süllőcske: Lehet, furcsán hangzik, de örülök, hogy sok a munkád. Számos ember sopánkodik, hogy sok a dolga, másokat ez éltet... úgy hogy az első gondolatom az volt, hálistennek van mit tenned. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:28:02

@LepkeReloaded: Talán mert nehéz lenne a pincében tölgyfát nevelned, amive szimbiózisban él a vargánya?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:30:03

@LepkeReloaded: Az erdei gombák nagy része valamelyik fának a gyökerén élősködik, így azután nehéz lenne otthon termeszteni. Kár pedig :(

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:32:16

@Andrass9: Értettem... maximum bonsai tölgyet tudnék felmutatni, az pedig arányosan icipici vargányát tudna csak nevelni. Szomorú vagyok, de megértő. :-((

süllőcske 2012.08.13. 23:32:17

@LepkeReloaded: Hálistennek, mint mondod.
A vargánya óriási fákkal gyökérkapcsolt gomba. Élő fákkal.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:33:20

@Andrass9: Pedig ha tudnád, micsoda savanyított-fűszeres vargányareceptem van, téli eltevésre, taljánéktól...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:35:16

@LepkeReloaded: Sajna Bélabácsi nincs közöttünk, hogy pőontosabb magyarázatot adjon. Én csak matematikus logikával sakkozom itt ki a dolgokat.
Van néhány gomba a te Bermudádon kívül, amit szintén kapsz tenyésztve:
PortoBello - remek nagyon kemény húsú gomba, közepesen jellegzetes ízzel.
Shiitakee - Japán eredetű, de szintén tenyésztett (és piszok drága) gomba, aminek elég erős ize, de szekfűgomba állaga van. Néhány távolkeleti ételbe remek.
Fafül gomba - frissen ritkán kapható, pedig ahol a tapló megél, ott ez a fajta is termeszthető volna. A gond csak az, hogy fatörzset kíván.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:36:41

@süllőcske: Lehet, hogy én kezdek érzelgős zselévé alakulni, de az _élő_fákkal való kapcsolat valahogyan megértőbbé tett Vargánya Apóval szemben. Ha élő fákhoz ragaszkodik, légyen gusztusa szerint, én pedig szomorú-mohón kivárom, amíg a joviális, pocakos gombácskák megbillentik kalapjukat a piacon. *sóhajt*

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:37:40

@süllőcske: Ezt szeretem a kocsmánkban: nem veszekszünk, csak megpróbáljuk megválaszolni a kérdéseket. Rengeteget tanulunk így!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:40:09

@LepkeReloaded: Zselét félretéve:
A természet nagyon szépen alkotta meg az élet szimbiózisát. A mi dolgunk csupán csak, hogy azt elfogadjuk, és aszerint zsákmányoljuk ki :(
Ettől felsőbbrendű lény az ember ...

süllőcske 2012.08.13. 23:40:26

@Andrass9: A júdásfüle gomba korhadó faágakon, pl bodzán él, hideg hónapokban gyűjthető, ha minden csupa pára. Izgalmas, enyhén porcos állaga van, én is rajongok érte.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:41:31

@Andrass9: Portobello gombáról sosem hallottam, csak a Portobello Road-ról, ángliuséknál. :)) A shiitake érdekes képződmény, magam sem tudom, szeressem vagy utáljam-e, fűszerként valóban remek, de eddig csak készételben vagy szárítva láttam. Izgalmas volna egy friss shiitake gombácskát megkaparintani, árnyalná a véleményemet. :)) A fafülgombát szárítva láttam szupermarketekben, és elvi kérdést csináltam abból, hogy "szupermarketben drága, biónak álcázott terméket nem veszünk". Tudom.... nehéz velem. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:42:34

@Andrass9: Szépen szóltál, András. Brekk. :D Brekegést félretéve - tényleg. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:43:04

@süllőcske: nagyon szeretem azt a roppanós - és tényleg porcos, ahogy írod - állagát. Sok kínai levest eszem, amiben van belőle.

süllőcske 2012.08.13. 23:46:34

@LepkeReloaded: Marinált vargánya! A. Máriusz is írt egy jó módszert, a Tiéd milyen?
@Andrass9: Meg attól, hogy megtanul tartalékolni a szezonokon túlra. Erdélybe érkezvén első dolgom a vargányaszárítás volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:47:39

@LepkeReloaded: Portobello, Shiitakee kapható nagyobb CBA-ban. Fafül (wood ear en.wikipedia.org/wiki/Auricularia_auricula-judae ) a kínai porlevesben is szárított, nekem sem sikerült még termesztenem, pedig imádom! (tudhatod, én minden hülyeséget megpróbálok, hátha sikerül)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:50:10

@süllőcske: Óóóóóóó.... nem egyszerűen marinált vargánya, hanem marinált erdei keverék. Fejből nem tudom a recipét, de utánakotrok. Balzsamecetes-olivaolajos-mediterrán fűszeres lében kell eltenni sokféle gombácskát, közéjük szeletelt sok-sok hagymával. Jó gombászóévben csináltam pár üveggel, percekig tartották magukat a baráti sáskahaddal szemben.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.13. 23:52:56

@Andrass9: Éljen a kísérletező hülyeség, én is így vagyok összerakva! :D :D A beszerzési tippet köszönöm, utána fogok szaglászni, a shiitake nagyon piszkálja a fantáziámat. : ) Ha pedig bejön, jövő tavasszal esetleg-esetleg kaphatsz tőlem guggonülő gombóc-cukkini magját. Töltött cukkinihez ideális. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:52:58

@süllőcske: Épp most beszélgettünk édesanyámmal arról, hogy Dömösön 40+ évvel ezelőtt - mikor odakerültünk - a helybéli kisebbség hozta tízkilószám a vargányát, amit mi megvettünk. A falubeliek nem értékelték, nekik nem kellett.
A padláson 6 szál drótot húztam ki (22m egyenként), és azt színig töltöttük a vargánya szeletekkel. Máig nem felejtem azt az illatot, ami a padlást belengte.
Két évig szárított vargányából készült majdnem minden étel. Azután valami rovar megtámadta a készletet oszt jónapot :(

süllőcske 2012.08.13. 23:54:22

@Andrass9: Ősszel majd szedünk. Gévagombát, ami nagyon bőkezűen adja, ha van, simán ecetes vízben egy évig is eltartom. Ha nincs gomba, ezt használom, a szárítmányokon kívül. Termeszteni a fekete laskát volna érdemes, az király.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.13. 23:58:52

@LepkeReloaded: Feleségem imáiba fog foglalni, ugyanis az ÉN veteményesembe tökféle nem kerülhet többé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:00:54

@süllőcske: Sajna a termesztéshez az is jó lenne, ha a család más tagja is szeretné a gombát :(

süllőcske 2012.08.14. 00:03:04

No, beszívta a gipsz a formaelválasztót, öntünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:04:17

@LepkeReloaded: Most, hogy olvasom a "marinált" szót ... láttunk az úton valami reklámot, ahol "marinádozott" valamit hirdet valamelyik hiper. Nooorrmmáááális?????
Ennél idegesebb már csak a Paprika TV fordításai miatt vagyok. Minap valami Articsókapürét főztek. A képre ránézve CSICSÓKA püré volt az! És nem csak egyszer, de az egész betétben következetesen articsókának hívták a csicsókát. Grrrrrrrrr......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:05:32

@süllőcske: Drukkolok!!! Az mindig egy rizikó, hogy a forma kibírja-e az öntést!
Néhányszor öntöttem hobbiból, ahogy kerámiáztam is. Szerettem a meleget :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.14. 00:06:48

@Andrass9: Rózsabokor alján is csinos az a cukkininövény. :D
@süllőcske: Gévagomba... gyerekkorom óta kiráz a hideg a nevétől, tudod miért? Kőmíves Kelemenné, és DDDDéva vára. A gévagomba nekem a hideglelés szinonimája.... hüje lepidoptera, én. :D :D :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.14. 00:10:08

@Andrass9: Na ezért jó, hogy a lepkék hat lábbal tudják bokán rúgni a fenti szövegeket megalkotó idiótákat. Jó-jó, lepkesúlyban, de akkor is hat lábbal. :D A hülyeséget félretéve... őrjöngeni tudok a primitív, idióta félrefordításokon, de ez a téma igen messzire vezet. Most pedig hadd rugdossam virtuálisan még egy picit a fenti hülyék bokáját... hat lepkelábbal, pár percig, jó? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:13:16

@süllőcske: Színtévesztő lévén nekem kínszenvedés a gombameghatározás, így nem is szedek gombát. Nőtt a kertben csiperke, azt megismertem (a talajt 10 köbméter gombatrágyával - letermett gombafölddel - gazdagítottam + 10 köbméter homokkal, miután sívó agyag volt a kertünk). Nőtt viszont valami ami formára valami pereszkére vagy szekfűgombára hajaz, azt fel szoktam rúgni, mert félek tőle. Ezen kívül csak keserűgombát szedtem Dömösön gyerekkoromban - az finom volt.
Ez a gévagomba hasonlit ahhoz, ami az 5 éve kivágott cseresznyetuskókon nő, amik eltüzelésre várnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:15:22

@LepkeReloaded: Rózsa csak egy van (hogy a radai rosseb essen belé). A cukkíni a mályvabokor hűséges társa feleségem virágosában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:16:22

@LepkeReloaded: Nem elég erős az a hat láb (180 cm). nem tudsz valahol valamilyen segítséget?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 00:18:25

Úgy látom, kezdek elég sok butaságot írni - jelzés a lefekvésre.
Aludjatok jól! Holnap halakkal fogok szövetséget kötni (nemrég érkezett egy nagyobb fazék remek halászlé is!).

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.14. 00:20:33

@Andrass9: Hááááááááá.... then mályva be it! :) A hat láb pedig... nagyon-nagyon röhögök. :D :D Aludj jól, szép és hallal tömött álmokat! :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.14. 06:32:29

@Andrass9: @LepkeReloaded: Ozorán hippiskedtetek??? mert nem mondjátok, hogy csak az OMO-tól?:O:DDDD

na, kávéidő van..:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.14. 06:42:59

@LepkeReloaded: Van hát, minden ide van készítve!
Csak chemotox nincs, mert az irreálisan drága, és a végén még élveznék mint partidrogot. Mai világban sose lehet tudni...
@Andrass9: Hol vannak a fotók, na hol, meddig várjak még rá, mi?

Imre Apónak NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT kívánok!

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.14. 10:11:51

@anica inkognitóban: Gyapjúevő (moly) rokonaim a Perwoll-t preferálják... egyébként meg a hangulathoz elegendő két balmenetes agyvelő, meg némi fáradtság, és árad az agymenés. :D :D :D
@dömbi: Nevetni fogsz, gyermekkorom chemotoxai pillanatokon belül kiütötték a legmegátalkodottabb legyet is... a mostaniaktól meg hosszan zümmögnek, mint a lerobbanófélben levő helikopter, és hosszú percekig röpködnek ide-oda. Tényleg partidrog-minőség... :-(

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.14. 11:41:08

@LepkeReloaded: Kisfiam 4 évesen lefújta az apja 3 kupáját szúnyog riasztó sprével, amivel addig őt, meg a nővérét fújkáltam. Na most 3 perc elteltével kiderült, h megmarta a fém felületét, de elképesztő módon. A permetből kapott még körülötte 2-3 herendi váza is, meg 1 kristály váza is. Azt hittem elájulok, h ezt fújtam a gyerekeimre, csoda h a bőrük még rajtuk van. Azóta semmi ilyesmit nem veszek! Fiam a mai napig emlékszik az esetre, mert ő csak jót akart, szerinte semmi keresnivalója nem volt a bogaraknak a kupákon, és nagyon sajnálja, h kidobtam a flakont, mert most már majd kielemezné a tartalmát, és naponta háromszor lefújná vele a kitalálóját is, meg az engedélyezőjét is. Szerencsére lerobbanófélben lévő helikoptert még nem láttam-hallottam. Pont kórházban voltam mikor itt leesett egy, de szörnyű lehetett ahogy elmondják.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.14. 12:16:10

@dömbi: Életemben tán egyszer fújtam a lábam szárára szúnyogriasztó sprayt, büdös volt, mint a veszettség, a szúnyogok pedig ugyanúgy dorbézoltak rajtam. A történeted után még gondolni se fogok rá. Szörnyű. :-(

Pinka-Panka 2012.08.14. 12:27:43

@LepkeReloaded: sajnos én éppen, hogy belenyaltam csak, mert az uram, a fóliás krumplijára öntötte, ami végül kierült nem volt a legjobb, így az én steak burgonyámat ette és arra kenegette a szószt.
fehér volt, szerintem beasmael lehetett és sok zöld rozmaring volt benne - ennyit érzékeltem belőle én is csak...

Pinka-Panka 2012.08.14. 12:31:34

@Andrass9: ja, ahogy mondod,nagyon drágállottam, de ha a gyerekere hallgat az ember így jár...sajnos nem tudtam magasabb osztályzatot adni, noha a pincér készséges volt nagyon és udvarias (ez nálam nagyon fontos!!) - a mennyiség is bőséges, a hely is jó, lágy szellő és minden ami kell panoráma - az ízek miatt nem voltam elégedett sajnos...

Benikuty 2012.08.14. 12:42:09

@Pinka-Panka: Szentendrén nincs vállalható hely, talán a Kereskedőház a Fő téren igen. Nem próbáltam, csak hallomásból, de talán már az sem igaz...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.14. 13:18:57

@Benikuty: szerintem a Spirit egyáltalán nem vállalhatatlan, a férjem is bólogatott az este erre.
az ember mindig máshogyan látja a saját lakóhelyét, mint a vendég, az idegen.

susztertangó 2012.08.14. 13:47:39

AJVÉ, ELSZÁLLT, ÍRHATOM ÚJRA!@Andrass9: Valahol a lakásban /pince-padlás/ lappang egy 1960ban disszidens rokontól "csomagban kapott" bontatlan doboz alufólia.Nem tudom, közületek ki érzi ennek a kifejezésnek a filingjét.Sajnáltuk elhasználni, így aztán kultikus tárggyá vált. Amikor jóval később nagynéném hazalátogatott, mutattuk neki. Megrökönyödve válaszolt: ti teljesen hülyék vagytok, ez használati tárgy.No persze , életét Bőség országban töltve, elvesztette az orrát a Hiány országban élők szimbólum teremtő készségéhez képest.Ők nincsenek már, de a kő marad, izé, fólia.@Waka: Án itt is kidobom, csak előtte rászólok, hogy köpöd ki és megszoritom.@LepkeReloaded: Ez valószínű az a pincnök lehetett, aki a levest úgy vitte ki, hogy belelógott a hüvelyk ujja a levesbe. A vendég annyira elképedt, hogy nem is szólt csak csendben dühöngött, levesét kanalazva. A főzeléket is hozta a jó ember. ugyan úgy. De itt már kitört a vendég: AZ ISTENIT MAGÁNAK, PINCÉR MAGA!? HOL TANULTA SZAKMÁT?? BELELÓGATJA AZ UJJÁT AZ ÉTELBE! Tetszik tudni, van egy furunkulus az ujjamon, mondták a meleg hamarabb megérleli és ezért. Tényleg jó, már sárga.MENJEN A POKOLBA ÉS DUGJA AZ UJJÁT A SEGGÉBE!Miért, mit tetszik gondolni, két fogás között hol tartom???

Benikuty 2012.08.14. 15:01:52

@anica inkognitóban: " lakva ismerni meg."...
...ezt a kirakat várost, ami a felszín alatt csendben rohad, és minden a lehúzásról szól, minden szinten. Ez a hely csak a derűs szovjet optimista propaganda szerint a Duna-kanyar gyöngyszeme, valójában egy nagy rakás sz...r:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 18:46:05

@susztertangó: Pedig mintha a magyarok kezdték volna az alufóliát gyártani. Lehet, az ilyen importok hatására indult be a termelés?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.14. 18:59:39

@Andrass9: Most már én is Spanyolországból hozom az alufóliát: sokkal jobb minőségű, mint a hazai (és olcsóbb is, 1,20 Euro 30 méter.) Ha legközelebb belenéz a vámos a bőröndömbe, a következőket látja: pár üveg Malaga és Manzanilla, jópár csomag Manchego sajt, serranoi sonka, hal-alapleves dobozok, sherry-ecet, pár tekercs alufólia...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 19:38:09

@Mitzi von Küche: Én az alufólia mellett a folpackot is importálom, mert itthon nem találok elfogadható minőséget, ami erős is, zár is. Egyre kevesebb az áru, amit hoznom kell (pl. megjelent itthon is a Listerin), de még mindig akad.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.14. 20:07:28

@Andrass9: L. történetéről majd személyesen mesélek... A folpacknak én is utánanézek, jó ötlet.

Topy 2012.08.14. 20:13:02

@Andrass9: az EREDETI folpack nem jó? szerintem az az egyetlen használható fólia ebben a műfajban idehaza

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 21:41:25

@Topy: Sok típust teszteltem, végül a "Stretch Tite" márka vált be a legjobban. YMMV.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.14. 22:25:19

@Mitzi von Küche: 24 éve azt használom fogmosáskor. Megszoktam az ízét :)

vörösbor(de)minőségi 2012.08.15. 09:45:32

a koviubi leve pedig a cukkerbetegeknek a legáldásosabb cucc.nem urbanlegend-komoly.rendszeresen fogyasztva nyomtalanul eltüntette a bajt.velencei zöldséges informált erről mikor kérdeztem ki az aki csak a levét kéri-a válasza ez volt.

süllőcske 2012.08.15. 10:02:42

@vörösbor: Mindig megőrizzük, pl azzal csinálom a gazpacho levest. A savót is iszom, a skáposztalevet is használjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.15. 11:15:07

@vörösbor: Én is iszom rendszeresen, de ezek szerint nem eleget :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.15. 13:11:10

@süllőcske: @Andrass9: Jó sok élesztőgomba van benne, esetenként B. cereus is.

susztertangó 2012.08.16. 13:48:21

@Andrass9: Az nem az "ezüst papír" volt?

susztertangó 2012.08.16. 15:48:49

@Andrass9: Nagybátyám lakását áthatotta az Odol szájöblitő szaga.Kislány, hogy ha malackodol, legyen nálad palack Odol. Délben Odol, este Odol, Másnap reggel undorodol.....