Lehet nem jól tudom, de mintha ez a fogalom egy egyszemélyes - sok hússal megáldott - húslevest takarna. Ha nem, akkor majd úgyis kicikiztek :)
Szokás szerint ellenőriztem az Auchan húspultját - ott néha csodás darabok fordulnak elő. Most egy érdekes akció volt. Az a szokás, hogy a húsosok a lejárat kozeli időben összeragasztanak celluxszal két habtálcát - effektíve felezik az árakat, vagy akörül. Azért eddig legalább a hasonló húsokat kötözték össze. Most meg ... egy szép csontos marhaszegy csücsült egy darab csontos sertéslapockán. Érted te ezt? Sebaj! Hogy a körömpörkölt most se maradjon ki, a lapockát csontostul befagyasztottam a körmök közé - jól jön egy kis tiszta hús is a bőrők között.
A marhaszegy meg pont egy kicsi húslevesre elég. Volt velőscsont 899Ft/kg-ért. Aranyból van???? Nem is vettem. Nem találtam zellergumót sem, ennyiért meg nem húzok fel a kertben egy óriásit - maradt egy méretes zellerlevél. Gyökér, répa, karaláb akadt a hűtőben, a hagymák meg pontméretűek a kis leveshez. egy paprikacsuma (lásd megjegyzést előző posztban) is került. Ezért a címben a "minimalista" jelző.
Este 7 óra: tökéletes kezdés, hat után amúgy sem ehetek! Kb 2 liter tiszta vízben feltettem a húst, karalábot, gyökeret és zellerszárat a fűszeres teatojással a teraszon az indukciós rezsóra. 200W-ra állítottam, miután felforrt, és kapott két órát kezdetnek. A teatojásban indultak még:
- 10 szem fekete bors
- 1 SzeGfübors
- 2 Borókabogyó
- kisujjpercnyi gyömbér és
- köröm méretű szerecsendióvirág!
Ezt mind belepakoltam, és most éppen odakinn rotyog.
Egy bő óra főzés után kapott a víz egy evőkanál sót is. Fenomenális illatok terjengenek este 10-kor a teraszon. Szerencsére a szomszéd megkapta a maradék pástétomot, ő már nem töri rám az ajtót! Kis hab is képződött a tetején, de nem foglalkoztam vele. Fehér volt, és Süllőcske szerint a fehérhab jó hab - a hallevesen :)
Ilyenkor tényleg riasztóan néz ki, de aggodalomra semmi ok. Eltel immár 3 óra is, a hús még kemény (valószínű, nagymama tehén volt), de beleteszem a répát, hínárt (zeller, petrezselyem levelek szárastul). Van még bő egy órája, de azt már nem várom ki. Majd a rezsó kikapcsol.
Utólag revideáltam nézeteimet, és adtam még egy órát a marhának. Két óra múlva már biztos alszom, de a beépített óra majd kikapcsol.
Az USA-ban dilis mániám, hogy amikor megérkezem, első dolgom egy NAGY húsleves. Azt szereti a lányom, vejem és a barátaink is. Mindig veszek bele velőscsontot, amivel a saját pocakomat növesztem - ott el nem tudnák képzelni, hogy megeszik. Sok szép húst (lábszár, nyak, amiket azonosítani bírtam). Ebből egy 10 literes fazekat állítok ki, este felteszem, és reggel zöldségelem csak be. Még lefekvés előtt megeszem belőle a velőt pirítóssal, frissen őrölt borssal, sóval. Senki nem mondhatja, hogy nincs jó dolgom. Apropó - a velőscsont ára ott is ennyi, csak a fizetések vannak más kategóriában :(
Hát valami ilyen hosszú szeánszot próbálok most itt is. Reggelre kelve a húsleves kész, ki is hült már annyira, hogy lezsírozhatom (villával, ahogy az HajduL szerint kell - lásd).
Persze a hús még mindig kemény:( Vissza a rezsóra, ebédig van gyöngyözni. Az órát persze nem állítottam be, hogy majd ránézek munka közben. Tudhatnám már, hogy ez soha nem jön össze! Viszont kiderül, akkor is kikapcsol, ha nem állítom be az órát. Tán váj mi jósolt valami húsleveskockát ... Ha az nem is, de felére lefőtt. Eszméletlen jó erős húsleves nagyon kevés zöldséggel. Ezt szeretem pohárból is inni, de annyi azért nem lett.
Ebédre elfogyott egy szép adag.
És ettem Táfelspitzet is!
Kisérőnek emellé elővettem a múltkoriban főzött egres/ribizli "lekvár"-omat, és azt kanalaztam hozzá. Szósznak megfőzni lusta voltam.
A címfotóról a levest pedig feleségem ette meg a nagy túrábol visszatérve, és izlett is neki.
Én meg rég ettem ilyen jó húslevest tányérhússal.